Bäst i test: Bäst bilkamera 2021

De flesta av oss är primärt bekanta med bilkameror från utlandet i samband med roliga eller fantastiska klipp som man har lyckats fånga på film, eller för att kunna bevisa att en händelse faktiskt har ägt rum på det sätt som det har. Nu har bilkameror även börjat bli populära här i Sverige och därför har vi har tagit tillfället i akt och testat 5 bilkameror där Garmin Dash Cam Mini har blivit utsedd till den bästa bilkameran 2021. 

Vilken bilkamera är bäst?

Vilken bilkamera som är bäst har till stor del att göra med vad man får för pengarna och hur väl funktionerna i bilkamerorna faktiskt fungerar. Personliga preferenser som exempelvis mobilstyrning eller bildkvalitet spelar självklart också in i valet. Vi har längre ner i artikeln gått igenom punkter som vi har fokuserat på när vi tog fram vår bäst i test lista med bilkameror, punkter som även du som köpare kan fundera kring för att hitta bilkameran som passar dig bäst.

 1. 1. Garmin Dash Cam Mini
  9,6/10
  Garmin Dash Cam Mini Bilkamera med rörelsesensor
  Bäst i test
  Upplösning video
  1080p - 30 fps
  Vid lins
  Ja, 140°
  Max lagring
  256 GB (kräver Micro SD kort)
  Parkoppling mobil
  Ja
  Till Butik
  1099 kr
 2. 2. Garmin Dash Cam 56
  9,3/10
  Garmin Dash Cam 56 Bilkamera med rörelsesensor
  Upplösning video
  1440p - 60 fps
  Vid lins
  Ja, 140°
  Max lagring
  256 GB (kräver Micro SD kort)
  Parkoppling mobil
  Ja
  Till Butik
  1599 kr
 3. 3. Garmin Dash Cam 66W
  9,0/10
  Garmin Dash Cam 66W Bilkamera med rörelsesensor
  Upplösning video
  1440p - 60 fps
  Vid lins
  Ja, 180°
  Max lagring
  256 GB (kräver Micro SD kort)
  Parkoppling mobil
  Ja
  Till Butik
  2099 kr
 4. 4. Roxcore Bilkamera
  8,9/10
  Roxcore Bilkamera med rörelsesensor
  Upplösning video
  1080p - 30 fps
  Vid lins
  Ja, 140°
  Max lagring
  64 GB (kräver Micro SD kort)
  Parkoppling mobil
  Nej
  Till Butik
  599 kr
 5. 5. BlackVue DR750S 2CH IR
  8,7/10
  BlackVue DR750S 2CH IR
  Upplösning video
  1080p - 60 fps
  Vid lins
  Ja, 140°
  Max lagring
  256 GB (kräver Micro SD kort)
  Parkoppling mobil
  Ja
  Till Butik
  4499 kr

bilkamera

Din köpguide till den bästa bilkameran

Det finns många specifikationer och funktioner att ta hänsyn till för att hitta den bästa bilkameran sett till priset. Vissa funktioner klarar man sig bra utan, och andra bör man utan tvekan se till att man får med. Preferenserna är olika och därför har vi listat de viktigaste punkterna att fundera kring, och som även vi har tagit hänsyn till när vi tog fram vår bäst i test lista.

 • upplosning

  Upplösning

  Äldre bilkameror har tidigare haft undermålig upplösning vid inspelning, där man har haft svårt att urskilja vad som faktiskt har hänt när bilen varit i rörelse. Dagens bilkameror har alla tagit ett stort steg framåt både när det kommer till upplösning och bildrutor per sekund som man kan spela in. En film med 1080p upplösning räcker för att få en klar bild över vad som har hänt men med högre upplösning som exempelvis 1440p får man skarpare bild och bättre detaljrikedom över vad som har hänt, något som kan vara avgörande i vissa fall.
 • fps

  Antal bildrutor vid inspelning

  Utöver upplösning är antal bildrutor per sekund också viktigt vid inspelning. Detta förkortas fps och står för frames per second. Oftast spelas filmerna in i antingen 30 eller 60 fps. Med 60 fps får man mycket bättre flyt i filmerna och skulle man exempelvis vara med om något hastigt fastnar det lättare på film. Man får inte samma mjukhet eller flyt i filmerna med 30 fps, men vi tycker ändå att det räcker för ändamålet. Rekommendationen är alltså 60 fps, men 30 duger.
 • vinkel

  Vidvinkel

  En stor skillnad mellan en vanlig kamera och en bilkamera är vidvinkellinsen eller vidvinkelobjektivet som den också kallas. Med en bredare betraktningsvinkel blir det lättare att fånga in vad som händer på sidorna och inte bara rakt framför. Med en bredare vinkel får man mer åt sidorna, men något sämre bildkvalitet totalt sett. Eftersom bildkvalitén är så pass bra idag bör man prioritera att få med så mycket som möjligt nära och runtom bilen istället för vad som händer väldigt långt framför bilen. De vanligaste vidvinkellinsarna idag är 140° och 180°. Med 180° ser man en bra bit åt både höger och vänster vid filmning. Även fast 140° vinkel gör jobbet bra, rekommenderar vi 180° för optimal bredd på filmen.
 • micro sd skort

  Lagring

  Få bilkameror kommer med inbyggd lagring utan man behöver nästan uteslutande köpa till ett micro SD kort. Har man en hög upplösning och spelar in med många bildrutor per sekund kommer man att behöva mer lagringsutrymme. Kort och gott kan man säga att till en dyrare bilkamera vill man ha största möjliga micro SD kort. Lagringskorten kommer i flera olika storlekar, och vanligtvis stöder bilkamerorna upp till 256 GB. Även om man köper en lite billigare bilkamera kommer det aldrig att skada att köpa till största möjliga micro SD. Då får man plats med mer film och slipper tömma enheten lika ofta.
 • varning

  Varningar

  Dyrare modeller av bilkameror kommer med ytterligare funktioner som kan underlätta bilkörningen. Vissa kan varna för fartkameror och uppmärksamma körfältsbyten och liknande. Vi upplever att samtidigt som dessa funktionerna är riktigt trevliga att ha, kan och ska man inte blint förlita sig på dem. Ibland kan en uppdatering ha missats och bilkameran kanske inte uppmärksammade om en ny fartkamera, och frustration uppstår. Man ska alltid köra som vanligt även fast bilkamerorna har dessa funktioner.
 • mobil

  Mobilstyrning

  Många bilkameror är väldigt små och smidiga till storleken, men det kan göra att användningen blir lite omständlig med en liten display och små knappar. Därför kan flera bilkameror som tur är kopplas mot våra mobiler med betydlig större skärmar. De allra flesta har en god vana med sina mobiler vilket gör att oavsett bilkamera, kommer vanan med den egna mobilen även underlätta användningen av bilkameran. De allra billigaste modellerna saknar ibland parkoppling med mobil, vilket också vissa kan tycka är skönt eller onödigt. Vi föredrar dock att kunna styra så mycket som möjligt med hjälp av mobilen.
 • synkroniserad

  Synkronisering med fler kameror

  En intressant funktion för att kunna få en helt komplett vy från bilen är synkronisering med ytterligare kameror. Billigare modeller fungerar nästan alltid var för sig, men sedan finns modeller som kan synkroniseras och alla styras från samma enhet. Alltid är det inte bara händelserikt rakt framför bilen, utan ibland även bakåt och helt åt sidorna. Genom att montera ytterligare kameror kan man få en komplett 360 vy runt bilen.
 • sensor

  G-sensor

  När man har bråttom på morgonen hinner man inte alltid tänka på precis allting. För att man inte ska glömma bort att starta bilkameran har flera modeller en så kallad g-sensor som automatiskt startar kameran och börjar spela in vid rörelse. En väldigt smidig funktion som även de billigaste modellerna har.

Vanliga frågor om bilkameran

Vilken är den bästa bilkameran?

Vi har kommit fram till att den bästa bilkameran 2021 är Garmin Dash Cam Mini. Denna bilkamera är inte den absolut dyraste, men ger mest för pengarna och har flera funktioner som kommer väl till användning.

Kan alla bilkameror styras med mobilen?

Nej. De flesta kan dock det, men köper man den allra simplaste modellen brukar mobilfunktionen inte ingå.

Var och hur installeras en bilkamera?

En bilkamera kan installeras på olika sätt, men det absolut vanligaste sättet är på vindrutan med en sugpropp. Eftersom kamerorna alltid är lätta sitter de tillräckligt stabilt med en sugpropp.  

Kan man se körhastigheten med en bilkamera?

Vissa bilkameror kan visa körhastigheten direkt på displayen medan andra kan spara den på klippet med hjälp av gps positionering.

Testvinnare - Bäst Bilkamera

 • Garmin Dash Cam Mini Bilkamera med rörelsesensor
 • Garmin Dash Cam 56 Bilkamera med rörelsesensor
 • Garmin Dash Cam 66W Bilkamera med rörelsesensor
 • Roxcore Bilkamera med rörelsesensor
 • BlackVue DR750S 2CH IR
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 11:01:56