Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa bluetooth högtalaren 2021

Vissa minns tiden när man var tvungen att ta med en stor stereo om man ville ha en portabel högtalare på sitt äventyr, eller behöva stå ut med mobilens dåliga ljud. Bluetooth högtalaren har sett till sitt lilla format och det rika ljudet blivit en vinnare hos alla musikälskare. Vi har testat de populäraste modellerna och kommit fram till att den bästa bluetooth högtalaren är JBL Charge 5 Portabel högtalare.

Vilken är den bästa bluetooth högtalaren?

Ett bra ljud är alltid viktigt för att kunna njuta av musik fullt ut. Faktumet att en bluetooth högtalare är portabel gör att ljudet självklart inte blir lika bra som hos golvhögtalare som väger 20 kg, men en bluetooth högtalare får istället plats i ryggsäcken, kan oftast användas utomhus oavsett väder och kan vara det som gör skillnaden på en fest. Vi har listat de bästa bluetooth högtalarna nedan, och lite längre ner i köpguiden gått igenom vad vi har tagit hänsyn till och tänkt på i vår betygsättning, men också vad man själv bör tänka på innan köp av bluetooth högtalare.

 1. 1. JBL Charge 5 Portabel högtalare
  9,6/10
  "En bluetooth högtalare som kommer att göra få besvikna"
  JBL Charge 5 Portabel högtalare
  Bäst i test
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IP67 - Helt vattentät
  Vikt
  1 kg
  Effekt (RMS)
  30 + 10 W
  Till Butik
  1790 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Hög detaljrikedom i ljudet
  • Djup bas
  • Vattentålig
  • Lång batteritid
  • Bluetooth 5.1
  Nackdelar
  • Kan inte seriekopplas med äldre JBL högtalare, enbart nyare med PartyBoost

  JBL Charge 5 är uppföljaren till den utgående modellen Charge 4 som var en av de både mest sålda och uppskattade Bluetooth högtalarna 2020. Med Charge 5 har JBL behållit allting som fungerade med Charge 4 (vilket var mer eller mindre allting) men sedan uppgraderat dessa specifikationer, funktionsmässigt är skillnaderna inte allt för stora.

  De största ändringarna med Charge 5 är att den kan leverera högre effekt, har nyare Bluetooth version (5.1) och ett bättre skydd mot partiklar men är precis som föregångaren vattenresistent. Utseende- och viktmässigt är båda fortfarande väldigt lika, och har exakt samma uppsättning knappar på ovansidan med on/off, volymknappar, Bluetooth och play.

  Från högtalarens sidor syns de dubbla baselementen men det är under skalet som man hittar en av skillnaderna. Istället för att ha en total uteffekt om 30 W finns ytterligare ett element under skalet för en total uteffekt om 40 W. Charge 5 behåller den djupa basen som återfanns tidigare också, men har fått en ökad detaljrikedom i mellanregistret och i diskanten. Vattentåligheten gör Charge 5 till en utmärkt kompanjon även vid en pol och på stranden. Speltiden uppgår fortfarande till totalt 20 timmar och vid kris kan man också använda högtalaren som en powerbank. JBL Connect+ som ser till att andra JBL högtalare med samma funktion kan kopplas till varandra finns inte längre kvar, utan man har istället implementerat JBL PartyBoost som gör det möjligt att istället sammankoppla högtalaren med andra högtalare som har PartyBoost.

  JBL Charge 5 är sammanfattningsvis en Bluetooth högtalare som imponerar. Ljudmässigt har allting blivit bättre från föregångaren men att man inte kan sammankoppla högtalaren med äldre modeller eftersom Charge 5 enbart har PartyBoost och inte Connect+ hade vi gärna ändrat på, varför inte båda? Har man en JBL Charge 4 sedan tidigare gör man rätt i att fortsätta använda den så länge det går, men har man en äldre Bluetooth högtalare kommer Charge 5 att bli en markant förbättring.

  Läs mer
 2. 2. JBL Flip 5 Eco Portabel trådlös högtalare
  9,3/10
  "Levererar ett ljud som tillhör prisklassen över"
  JBL Flip 5 Eco Portabel trådlös högtalare
  Mest Prisvärd
  Batteritid
  12 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.54 kg
  Effekt (RMS)
  20 W
  Till Butik
  989 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Imponerande ljud
  • Priset
  • Vikten
  • Vattentålig
  • Till stor del gjord av återvunnen plast
  Nackdelar
  • Kan inte seriekopplas med äldre JBL högtalare, enbart nyare med PartyBoost

  JBL har lyckats etablera sig som en av de mest välkända tillverkarna av Bluetooth högtalare i Sverige där produkt efter produkt har lyckats hålla hög kvalitet sett till priset. Flip 5 är en produkt som försöker ge det mesta utan att kosta för mycket, och man har lyckats pricka den kurvan väl. Som siffran 5 i namnet antyder är Flip 5 en uppföljare till Flip 4 med märkbara förbättringar där en högre uteffekt och en längre batteritid är de största skillnaderna. JBL Flip 5 kommer i två utföranden där en har med "ECO" i namnet som antyder att den till 90% är gjord av plast som har återvunnits.

  Många Bluetooth högtalare från JBL kommer i tubformat på grund av ett smidigt sätt att kunna placera baselement i änden och de övriga högtalarelementen i mitten, och Flip 5 är inget undantag. Storleksmässigt mäter Flip 5 181 mm i längden och 74 mm där diametern är som tjockast med vikt på ett halvt kilo. Högtalaren är tillräckligt liten för att smidigt tas i väskan när man ska på äventyr, men något för stor för att med enkelhet kunna ha i fickan. Flip 5 brukar marknadsföras som svart till färgen men går att få i flera andra olika färger efter smak och tycke.

  Effekten och högtalarelementen har fått en rejäl uppgradering sedan föregående modell. Istället för en uteffekt om 2 x 8 W har Flip 5 en effekt om 20 W med en ny design på elementen. Resultatet är ett rikt och fylligt ljud med detaljer som tydligt går att urskilja även vid lägre volymer, och inga sprakande eller bräckliga ljud när man börjar närma sig maxnivån av ljudintervallet.

  Speltiden om 12 timmar har inte ändrats mellan modellerna, men däremot har laddningstiden kortats ner till enbart två och en halvtimme. Som med de flesta nyare Bluetooth högtalare från JBL har Flip 5 inte längre funktionen Connect+ som tillåter andra högtalare med Connect+ att sammankopplas, detta har istället ändrats till PartyBoost. Nackdelen för tillfället är att de nyare högtalarna inte kan sammankopplas med de äldre, men inom sin tid kommer de flesta att ha uppgraderat sina gamla högtalare till nya och då får man hoppas att det inte kommer med en tredje sammankopplingsfunktion som inte är kompatibel med de två föregående.

  Är man ute efter en hållbar, vattentålig Bluetooth högtalare som ger ett rikt ljud är Flip 5 inte bara en uppgradering från Flip 4, utan ett gott tillskott till hela marknaden.

  Läs mer
 3. 3. Marshall Emberton Portabel högtalare
  9,2/10
  "Stilren som alltid utan att offra ljudkvalité"
  Marshall Emberton Portabel högtalare
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.7 kg
  Effekt (RMS)
  Dubbla 10 W element
  Till Butik
  1590 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Stilren design
  • Klart ljud
  • Lång batteritid
  • Bra ljud i alla riktningar
  • Smidig styrning
  Nackdelar
  • Lite brusig vid högsta volymen
  • Inga sammankopplingsmöjligheter med liknande modeller från Marshall

  Bluetooth högtalare från Marshall var länge primärt en inredningsdetalj som kunde låta, men har nu också blivit något som i första hand låter bra men som fortfarande har ett riktigt stilrent yttre. Med Marshall Emberton har man tagit högtalaren som brukade stå vid fönstret och gjort om den till något som följer med när man ska iväg med ett kompisgäng.

  Marshall Emberton kommer med ett vattentåligt yttre som gör att den lämpar sig lika bra i alla sorters miljöer. Högtalaren har sin klassiska logga på framsidan och något som gör att denna modell skiljer sig från andra rent användarmässigt är förutom on/off knappen dess allt-i-ett knapp på ovansidan. En smidig knapp som går att trycka åt olika håll och rotera på för att justera volymen tillåter en snyggare design än den som vanligtvis hittas. Den långa batteritiden på 20 timmar har en snabbladdningsfunktion som ger flera timmars lyssnande efter enbart 20 minuters laddning, och med indikatorn på toppen vet man alltid hur mycket batteri återstår.

  När vi kommer till de viktigaste, ljudet, är upplevelsen över förväntan. De dubbla elementen på 10 W kan med enkelhet fylla ett rum med god akustik, men när man spelar utomhus hade det inte skadat med något mer tryck. Embertons konstruktion är designad på ett sådant sätt att lika bra ljud ska fås oavsett var man står i förhållande till högtalaren. Det är ett trevligt inslag för att inte behöva rikta om högtalaren när favoritlåten väl kommer.

  Högtalaren är en av de snyggare ute på marknaden där det finns något mer att önska vid den absolut högsta volymen, men detta kompenseras istället med den riktigt långa batteritiden och snabbladdningen.

  Läs mer
 4. 4. JBL Xtreme 3 Bluetooth-högtalare
  9,1/10
  "Precis som namnet antyder passar denna enbart den extrema användaren"
  JBL Xtreme 3 Bluetooth-högtalare
  Bästa premiumvalet
  Batteritid
  15 h
  Vattenresistens
  IP67 - Helt vattentät
  Vikt
  1.83 kg
  Effekt (RMS)
  4 x 25 W
  Till Butik
  3290 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Utomordentligt ljud
  • Vattentålig
  • Bra batteritid
  Nackdelar
  • Tung
  • Dyr

  När man inte bara ska ha en Bluetooth högtalare på hotellrummet utan till ett större sällskap utomhus finns det få portabla högtalare som kan leverera, men Xtreme 3 från JBL är en av de som kan det. Det krävs mycket från en högtalare att kunna ge ett bra ljud vid en högre ljudnivå men fortfarande vara portabel och inte orimligt tung. Xtreme 3 är inte orimligt tung men är en pjäs på 2 kg och med längden 30 cm och 13.5 cm i diameter på tjockaste stället är det inget man har i fickan.

  Xtreme 3 följer den klassiska designen från JBL med tubformatet där baselementen sitter vid hörnen och resten av de fyra elementen rakt fram. Basen är i det grövre slaget utan att vara bullrig och otydlig, och de fyra elementen som sköter resten av ljudet kan inte annat än imponera med tanke på vikten.

  Speltiden på 15 timmar och faktumet att högtalaren tål vatten gör att den har en given plats på fester, även där vatten finns närvarande. Med funktionen PartyBoost som tidigare hette Connect+ kan flera andra JBL enheter med PartyBoost kopplas samman för att få ytterligare starkare ljud och dynamik.

  En av de stora nackdelarna är det höga totalpriset. Även fast man får mycket värde för pengarna, är det en del pengar att lägga på en portabel högtalare. Är man en regelbunden användare av en Bluetooth högtalare och saknar det där trycket man kan få från golvhögtalare inomhus hamnar man tyvärr i den här prisklassen. JBL Xtreme är fortfarande tillräcklig prisvärd för man inte istället ska köpa två billigare högtalare och koppla ihop dessa med PartyBoost för att försöka få ett liknande ljud.

  Läs mer
 5. 5. JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
  9,0/10
  "Det givna valet när man ständigt är på språng"
  JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
  Batteritid
  10 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.24 kg
  Effekt (RMS)
  5 W
  Till Butik
  690 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Ultraportabel
  • Vattentålig
  • Godkänt ljud sett till storleken och vikten
  • Bluetooth 5.1
  Nackdelar
  • Dyr om man inte ska ha den för dess portabla egenskaper
  • Inga sammankopplingsmöjligheter med Connect+ eller PartyBoost

  Clip 4 är en Bluetooth högtalare som är en av de smidigaste till formatet. Föregående modeller var redan de oerhört uppskattade, och som med många andra JBL produkter är Clip 4 en uppskattad uppgradering från modellen innan.

  Denna Bluetooth högtalares signum är karbinhaken, där också namnet Clip kommer ifrån. Det smidiga formatet med kroken gör att högtalaren har blivit populär hos de som vill lyssna på musik samtidigt som man är i rörelse. Den stabila haken ser till att oavsett vad man sätter fast högtalaren i, kommer den att sitta fast utan risk för att lossna. Vikten ligger på strax under ett kvarts kilo och med annan packning märks högtalaren nästan inte ens av. Den nyliga tillagda vattentätheten är ett behagligt inslag men om den här modellen ofta kommer att användas nära vattnet är tveksamt.

  Ljudet har fått sig en liten uppgradering sedan Clip 3 och uteffekten ligger nu på 5 W. Clip 4 kan inte på något sätt mäta sig med de dyrare modellerna ljudmässigt men den stora poängen med denna modell är inte ljudet, utan de portabla egenskaperna. Sett till sin storlek är ljudet godkänt. Basen är inget att imponeras över men diskanten låter väl så länge man inte lyssnar på högsta nivån där det kan bli lite sprakigt. Skulle man även ta bort faktumet att Clip 4 är så pass portabel som den är kan det bli svårt att motivera högtalaren sett till vad den kostar. För mindre sällskap som är i rörelse är det trevligt att alla kan dela på samma musik vilket också är konsumenterna som Bluetooth högtalaren riktar sig mot. Är man mer av typen som har slagit sig ner och vill plocka fram en högtalare för att lyssna på musik kan man få en hel del bättre ljud för pengarna för bara en liten större slant.

  Läs mer

mobil och tradlos hogtalare

Din köpguide till den bästa bluetooth högtalaren

Nästan alla som köper en bluetooth högtalare kommer även att använda den utomhus. Eftersom utomhusmiljö inte är den mest optimala för musiklyssnande med allt brus i bakgrunden, gör det faktiskt inte allt för mycket om man inte har det absolut bästa ljudet i sin portabla bluetooth högtalare. Man vill dock ha så bra ljud som möjligt sett till priset, men det är viktigt att man inte glömmer egenskaperna som faktiskt gjort bluetooth högtalaren så pass populär som den är.

 • batteri7

  Batteritid 

  En trådlös, portabel högtalare skulle inte få utnyttja sin trådlösa funktion speciellt mycket om den ständigt skulle behöva laddas. Många bluetooth högtalare har idag närmare två dygns speltid vilket i praktiken kan räcka till nästan en veckas normal användning såvida man inte spelar musik konstant. Vi tycker att man åtminstone bör se till att batteritiden överstiger 10 h användning för att få lite marginal, men också för att framtidssäkra högtalaren mot batterislitage som är oundvikligt oavsett modell, märke eller pris.
 • vattendroppe2

  Vattentålighet 

  På somrarna är det inte ovanligt att högtalaren åker med till stranden, eller till poolen om man har en sådan. Vid strand, pool och bad, och speciellt om barn finns närvarande är det lätt hänt att vatten skvätts vilt. Vill man ha en vattentålig bluetooth högtalare ska man se till att den är märkt IPX7. Då är man effektivt skyddad mot en större mängd vatten, men man kan också använda den portabla högtalaren vid något regnigt väder utan att behöva bekymra sig. Man ska däremot inte utsätta högtalaren för mer vatten än nödvändigt eller med flit sänka ner den i vatten. Vattenskyddet kan ha slitits eller av annan anledning inte längre hålla tätt om högtalaren försänks helt och hållet.
 • bluetooth

  Bluetooth version 

  De portabla högtalarna par kopplas alltid med bluetooth till en enhet som man styr musiken ifrån. Bluetooth versionen varierar normalt från 4.2 - 5.2. Skillnaderna mellan de senaste versionerna är primärt bandbredden och att den absolut nyaste versionen är något strömsnålare än tidigare versioner. Eftersom bandbredden redan är så pass hög kommer inte någon skillnad i musikkvalitet märkas oavsett om högtalaren har en något äldre version eller den absolut nyaste. Ska skillnader märkas av måste man komma upp i en helt annan nivå av trådlösa högtalare, oftast sådana som är trådlösa men som inte är portabla.
 • ljudvagor

  Effekt & ljudkvalitet 

  Effekt hör inte alltid ihop med bra ljudkvalitet. En hög effekt kommer att se till att högtalaren låter mycket, men det ska också låta bra och tydligt. Däremot kommer en bluetooth högtalare med alldeles för låg effekt snabbt att börja spraka även vid lägre volymer och kommer då bara att funka bra vid tystare omgivningar. Vi anser att man bör försöka se till att få en effekt på högtalaren som är på minst 15 W, men vi rekommenderar 20 - 30 W för att utöka användningsområden för högtalaren från tysta hotellrum till att även fungera i bullriga utemiljöer.
 • vikt4

  Vikt 

  De absolut lättaste bluetooth högtalarna har fått offra ljudkvalitet, ljudvolym och batteritid för att gå ner i vikt. Ibland har man inget val än att köpa det lättaste om vikten är av stor betydelse, men vet man att det kommer att räcka med en lägre ljudvolym kan det fungera bra i alla fall. Vi tycker att en tydlig sweet spot börjar märkas av kring 1 kg. Det är tillräckligt hög vikt för att få plats med bra högtalarelement utan att samtidigt väga för mycket, och fortfarande hålls sig inom ett rimligt pris.
 • utomhus

  Utomhus eller inomhusbruk 

  Det är alltid enklare att få till en bra akustik och ljud inomhus än utomhus med en bluetooth högtalare. Väggar hjälper till att hålla och rikta ljudet i rätt riktning, vilket kan vara svårt att få till utomhus. Hamnar man bakom högtalaren blir ljudet snabbt dåligt utomhus, och för att undvika detta har vissa högtalare funktioner som sprider ut ljudet runt hela högtalaren för att ljudet ska bli bra oavsett position. Andra högtalare har istället en halvcirkelspridning, det vill säga 180° grader runt högtalaren istället runt nämnda 360°.
 • app mobil

  App 

  De mer avancerade modellerna av bluetooth högtalarna har en dedikerad app kopplad till sig och inte enbart par koppling via bluetooth. Är man primärt ute efter att lyssna på musik och vill ha något portabelt och smidigt, kan en app kännas något överflödigt. Vill man ha fler möjligheter och funktioner, exempelvis synkronisera högtalare kan en app underlätta. Annars tycker vi att bluetooth och spotify räcker för de allra flesta.
 • kugghjul2

  Ytterligare funktioner 

  En del bluetooth högtalare kommer med ytterligare funktioner som vi uppskattar ordentligt. Eftersom bluetooth högtalaren är portabel, kopplas den allt som oftast ihop med en annan portabel högtalare, exempelvis en mobil. Dagens mobiler har inte de bästa batteritiderna, och därför har vissa bluetooth högtalare en inbyggd powerbank i sig. Då vet man att så länge åtminstone högtalaren har batteri, är man alltid på det torra. En annan funktion som vi uppskattar är par koppling över flera högtalare. Är man ett stort gäng eller i ett stort rum, kan även en starkare bluetooth högtalare behöva fördubblas ibland.

Vanliga frågor om bluetooth högtalare

Vilken bluetooth högtalare är bäst?

Bluetooth högtalaren som ger mest värde för pengarna 2021 är JBL Charge 5 Portabel högtalare. Ljudet är inte bara starkt sett till storleken, utan låter även klart och tydligt vid högre volymer.

Vad är en bluetooth högtalare?

En bluetooth högtalare är som namnet antyder en högtalare, ofta något mindre av storleken som kan kopplas ihop med en annan enhet genom bluetooth. Högtalaren är nästan alltid trådlös och batteridriven, men även högtalare som är permanent kopplade med strömkabel men styrs via bluetooth förekommer. 

Vilka enheter kan man koppla upp en bluetooth högtalare emot?

En bluetooth högtalare kan kopplas ihop med de flesta andra enheter som har bluetooth. Har man en väldigt gammal enhet kan det bli bekymmer, men köper man bluetooth produkter idag ska det fungera problemfritt. 

Kan flera bluetooth högtalare kopplas ihop mot varandra?

Det beror helt på vilken modell det handlar om. Vissa kan man inte göra det med, men andra kan man det med så länge det är samma modell, men ibland räcker det att det är samma märke.

Är bluetooth högtalare vattentåliga?

De flesta tål en del stänk, men många modeller idag tål en större mängd vatten utan någon fara. För att veta exakt vad som gäller just den modellen man är intresserad av får man läsa på produktens specifikationer.

Har bluetooth versionen någon betydelse?

Bluetooth  versionen har ingen större betydelse när det kommer till ljudkvalitet. Versionen hade betydelse förr i tiden, men tekniken har kommit så pass långt idag att det är själva högtalarelementet och konstruktionen i högtalaren som avgör hur bra ljud man får, och inte bluetooth versionen. 

Testvinnare - Bäst Bluetooth högtalare

 • JBL Charge 5 Portabel högtalare
 • JBL Flip 5 Eco Portabel trådlös högtalare
 • Marshall Emberton Portabel högtalare
 • JBL Xtreme 3 Bluetooth-högtalare
 • JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
40 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-05-03 12:00:42