Bäst i test: Bästa bluetooth högtalaren 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Vissa minns tiden när man var tvungen att ta med en stor stereo om man ville ha en portabel högtalare på sitt äventyr, eller behöva stå ut med mobilens dåliga ljud. Bluetooth högtalaren har sett till sitt lilla format och det rika ljudet blivit en vinnare hos alla musikälskare. Vi har testat de populäraste modellerna och kommit fram till att den bästa bluetooth högtalaren 2023 är JBL Charge 5 .

Testvinnare - Bästa Bluetooth högtalare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa bluetooth högtalarna 2023:

 • JBL Charge 5 - Bäst i test
 • JBL Flip 6 Portabel trådlös högtalare
 • JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare - Bästa billiga
 • Xtreme 3 - Bästa premiumvalet
 • JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
 • Portabel högtalare, Emberton

De 6 bästa bluetooth högtalarna i Juni 2023

 1. 1. JBL Charge 5 - Bäst i test

  9,6/10
  "En bluetooth högtalare som kommer att göra få besvikna".
  JBL Charge 5 Portabel högtalare
  Bäst i test
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IP67 - Helt vattentät
  Vikt
  0.96 kg
  Effekt (RMS)
  30 + 10 W
  Bluetooth version
  5.1
  Mått
  22.0 x 9.5 x 9.3 cm
  Inbyggd powerbank
  Ja
  Signalstyrka & räckvidd
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög detaljrikedom i ljudet
  • Djup bas
  • Vattentålig
  • Lång batteritid
  • Bluetooth 5.1
  Nackdelar
  • Kan inte seriekopplas med äldre JBL högtalare, enbart nyare med PartyBoost

  Recension

  JBL Charge 5 är uppföljaren till den utgående modellen Charge 4 som var en av de både mest sålda och uppskattade Bluetooth högtalarna 2020. Med Charge 5 har JBL behållit allting som fungerade med Charge 4 (vilket var mer eller mindre allting) men sedan uppgraderat dessa specifikationer, funktionsmässigt är skillnaderna inte allt för stora. 

  De största ändringarna med Charge 5 är att den kan leverera högre effekt, har nyare Bluetooth version (5.1) och ett bättre skydd mot partiklar men är precis som föregångaren vattenresistent. Utseende- och viktmässigt är båda fortfarande väldigt lika, och har exakt samma uppsättning knappar på ovansidan med on/off, volymknappar, Bluetooth och play.

  Tydligare ljud och mer effekt

  Från högtalarens sidor syns de dubbla baselementen men det är under skalet som man hittar en av skillnaderna. Istället för att ha en total uteffekt om 30 W finns ytterligare ett element under skalet för en total uteffekt om 40 W. Charge 5 behåller den djupa basen som återfanns tidigare också, men har fått en ökad detaljrikedom i mellanregistret och i diskanten. Vattentåligheten gör Charge 5 till en utmärkt kompanjon även vid en pol och på stranden. Speltiden uppgår fortfarande till totalt 20 timmar och vid kris kan man också använda högtalaren som en powerbank.

  Parkoppling enbart med nyare JBL modeller

  JBL Connect+ som ser till att andra JBL högtalare med samma funktion kan kopplas till varandra finns inte längre kvar, utan man har istället implementerat JBL PartyBoost som gör det möjligt att istället sammankoppla högtalaren med andra högtalare som har PartyBoost. Funktionerna fungerar på exakt samma sätt men PartyBoost har bättre räckvidd och kontakt mellan flera högtalare.

  En uppgradering från föregångaren

  JBL Charge 5 är sammanfattningsvis en Bluetooth högtalare som imponerar. Ljudmässigt har allting blivit bättre från föregångaren men att man inte kan sammankoppla högtalaren med äldre modeller eftersom Charge 5 enbart har PartyBoost och inte Connect+ hade vi gärna ändrat på, varför inte båda? Har man en JBL Charge 4 sedan tidigare gör man rätt i att fortsätta använda den så länge det går eftersom ljudet i Charge 4 fortfarande är väldigt bra, men har man en äldre Bluetooth högtalare än så, kommer Charge 5 att bli en markant förbättring.

 2. 2. JBL Flip 6 Portabel trådlös högtalare

  9,4/10
  "Uppdaterad version från JBL med suveränt ljud & hög tålighet".
  JBL Flip 6 Portabel trådlös högtalare
  Batteritid
  12 h
  Vattenresistens
  IP67 - Helt vattentät
  Vikt
  0.54 kg
  Effekt (RMS)
  20 + 10 W
  Bluetooth version
  5.1
  Mått
  17.8 x 7.2 x 6.8 cm
  Inbyggd powerbank
  Nej
  Signalstyrka & räckvidd
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket lättanvänd och tålig
  • Bra ljudprofil med en konstruktion som gynnar både bas och diskant
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Går endast att seriekoppla med PartyBoost

  Recension

  JBL Flip 6 är en ny uppdaterad version av föregångaren Flip 5. Denna nya modell har ett förvånansvärt kraftfullt ljud med djup bas och en separerad diskant. Designen är kompakt och batteritiden är, enligt tillverkaren, upp till 12 timmar. Vårt test visade att batteriet höll i upp till cirka 11 timmar vid full uppladdning, här kan dock omständigheterna göra en viss skillnad.

  Vissa förbättringar

  Det som skiljer 6:an från den tidigare upplagan är bland annat att ljudkonfigureringen är bättre. Ljudprofilen i sig liknar dock JBL Flip 5 i stor utsträckning. Med sin gedigna konstruktion, som JBL är kända för att ha, och en uppdaterad kapslingsklassning (IP67) tål högtalaren både sådant som vatten och små sandkorn. Detta utan att något av det kommer in bakom gallret eller baselementet, där det annars kan förstöra apparaten.

  Ljud & seriekoppling

  När det gäller ljudet går det att koppla andra JBL-högtalare som är kompatibla med PartyBoost till JBL Flip 6. På så vis kan du skapa en mycket kraftfull surround-anläggning, som dessutom är flexibel och transportvänlig.

  Ljudet från högtalaren påminner relativt mycket om Flip 5, men basen och djupet i ljudet är bättre. Basen kommer särskilt väl till användning utomhus där basen i vissa fall lätt försvinner på grund av öppenheten och avsaknaden av väggar. De mycket höga tonerna har tyvärr en tendens att inte vara fullt så klara som vi hade önskat oss. Ljudbilden i sig är trots detta mycket god, speciellt om du kopplar ihop flera enheter.

  Vårt omdöme

  Slutligen anser vi att Flip 6 passar perfekt att ha med till stranden eller poolen, eller varför inte för att lätta upp stämningen på en mödosam vandring? Ljudet i denna högtalare är nämligen tillräckligt bra och högt för att lätt kunna användas utomhus i olika situationer.

  Flip 6 är en bättre upplaga av Flip 5 där alla fördelarna behållits och vissa förbättringar gjorts, utan att det påverkar priset alltför mycket.

 3. 3. JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare- Bästa billiga

  9,3/10
  "Levererar ett ljud som tillhör prisklassen över".
  JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare
  Bästa billiga
  Batteritid
  12 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.54 kg
  Effekt (RMS)
  20 W
  Bluetooth version
  4.2
  Mått
  18.1 x 6.9 x 7.4 cm
  Inbyggd powerbank
  Nej
  Signalstyrka & räckvidd
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Imponerande ljud
  • Priset
  • Vikten
  • Vattentålig
  Nackdelar
  • Kan inte seriekopplas med äldre JBL högtalare, enbart nyare med PartyBoost

  Recension

  JBL har lyckats etablera sig som en av de mest välkända tillverkarna av Bluetooth högtalare i Sverige där produkt efter produkt har lyckats hålla hög kvalitet sett till priset. Flip 5 är en produkt som försöker ge det mesta utan att kosta för mycket, och man har lyckats pricka den kurvan väl. Som siffran 5 i namnet antyder är Flip 5 en uppföljare till Flip 4 med märkbara förbättringar där en högre uteffekt och en längre batteritid är de största skillnaderna. JBL Flip 5 kommer i två utföranden där en har med "ECO" i namnet som antyder att den till 90% är gjord av plast som har återvunnits.

  Många Bluetooth högtalare från JBL kommer i tubformat på grund av ett smidigt sätt att kunna placera baselement i änden och de övriga högtalarelementen i mitten, och Flip 5 är inget undantag. Storleksmässigt mäter Flip 5 181 mm i längden och 74 mm där diametern är som tjockast, med en vikt på ett halvt kilo. Högtalaren är tillräckligt liten för att smidigt tas i väskan när man ska på äventyr, men något för stor för att med enkelhet kunna ha i en större ficka. Flip 5 brukar marknadsföras som svart till färgen men går att få i flera olika färger efter smak och tycke.

  En stark istället för två svaga element

  Effekten och högtalarelementen har fått en rejäl uppgradering sedan föregående modell. Istället för en uteffekt om 2 x 8 W har Flip 5 en effekt om 20 W med en ny design på elementen. Resultatet är ett rikt och fylligt ljud med detaljer som tydligt går att urskilja även vid lägre volymer, och inga sprakande eller bräckliga ljud när man börjar närma sig maxnivån av ljudintervallet.

  Speltiden om 12 timmar har inte ändrats mellan modellerna, men däremot har laddningstiden kortats ner till enbart två och en halvtimme. Som med de flesta nyare Bluetooth högtalare från JBL har Flip 5 inte längre funktionen Connect+ som tillåter andra högtalare med Connect+ att sammankopplas, detta har istället ändrats till PartyBoost. Nackdelen för tillfället är att de nyare högtalarna inte kan sammankopplas med de äldre, men inom sin tid kommer de flesta att ha uppgraderat sina gamla högtalare till nya och då får man hoppas att det inte kommer med en tredje sammankopplingsfunktion som inte är kompatibel med de två föregående.

  En utmärkt första Bluetooth högtalare

  Är man ute efter en hållbar, vattentålig Bluetooth högtalare som ger ett rikt ljud är Flip 5 inte bara en tydlig uppgradering från Flip 4, utan ett gott tillskott till hela marknaden. När man dessutom jämför Flip 5 med andra högtalare i liknande storlek blir det desto tydligare att man har optimerat högtalaren väl. Prismässigt ligger högtalaren precis där den ska vilket gör den till ett attraktivt val för förstagångsköparen som vill ha något bra utan att betala en förmögenhet.

 4. 4. Xtreme 3- Bästa premiumvalet

  9,2/10
  "Precis som namnet antyder passar denna enbart den extrema användaren".
  Xtreme 3
  Bästa premiumvalet
  Batteritid
  15 h
  Vattenresistens
  IP67 - Helt vattentät
  Vikt
  1.83 kg
  Effekt (RMS)
  4 x 25 W
  Bluetooth version
  5.1
  Mått
  29.8 x13.6 x 13.4 cm
  Inbyggd powerbank
  Ja
  Signalstyrka & räckvidd
  Hög
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utomordentligt ljud
  • Vattentålig
  • Bra batteritid sett till effekt och ljud
  Nackdelar
  • Tung
  • Dyr

  Recension

  När man inte bara ska ha en Bluetooth högtalare på hotellrummet utan till ett större sällskap utomhus finns det få portabla högtalare som kan leverera, men Xtreme 3 från JBL är en av de som kan det. Det krävs mycket från en högtalare att kunna ge ett bra ljud vid en högre ljudnivå men fortfarande vara portabel och inte orimligt tung. Xtreme 3 är inte orimligt tung men är en pjäs på 2 kg och med längden 30 cm och 13.5 cm i diameter på tjockaste stället är det inget man har i fickan. 

  Det vanliga JBL utseendet, men med tryck

  Xtreme 3 följer den klassiska designen från JBL med tubformatet där baselementen sitter vid hörnen och resten av de fyra elementen rakt fram. Basen är i det grövre slaget utan att vara bullrig och otydlig, och de fyra elementen som sköter resten av ljudet kan inte annat än imponera med tanke på vikten.

  Given plats på fest

  Speltiden på 15 timmar och faktumet att högtalaren tål vatten gör att den har en given plats på fester, även där vatten finns närvarande. Med funktionen PartyBoost som tidigare hette Connect+ kan flera andra JBL enheter med PartyBoost kopplas samman för att få ytterligare starkare ljud och dynamik.

  Dyr, men prisvärd i sin prisklass

  En av de stora nackdelarna är det höga totalpriset. Även fast man får mycket värde för pengarna, är det en del pengar att lägga på en portabel högtalare. Är man en regelbunden användare av en Bluetooth högtalare och saknar det där trycket man kan få från golvhögtalare inomhus hamnar man tyvärr i den här prisklassen. JBL Xtreme är fortfarande tillräcklig prisvärd för man inte istället ska köpa två billigare högtalare och koppla ihop dessa med PartyBoost för att försöka få ett liknande ljud.

 5. 5. JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare

  9,1/10
  "Det givna valet när man ständigt är på språng".
  JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
  Batteritid
  10 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.24 kg
  Effekt (RMS)
  5 W
  Bluetooth version
  5.1
  Mått
  13.4 x 8.6 x 4.6 cm
  Inbyggd powerbank
  Nej
  Signalstyrka & räckvidd
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ultraportabel
  • Vattentålig
  • Bra ljud sett till storleken och vikten
  • Bluetooth 5.1
  Nackdelar
  • Inga sammankopplingsmöjligheter med Connect+ eller PartyBoost

  Recension

  Clip 4 är en Bluetooth högtalare som är en av de smidigaste till formatet. Föregående modeller var redan de oerhört uppskattade, och som med många andra JBL produkter är Clip 4 en uppskattad uppgradering från modellen innan.

  Ultrapotabel

  Denna Bluetooth högtalares signum är karbinhaken, där också namnet Clip kommer ifrån. Det smidiga formatet med kroken gör att högtalaren har blivit populär hos de som vill lyssna på musik samtidigt som man är i rörelse. Den stabila haken ser till att oavsett vad man sätter fast högtalaren i, kommer den att sitta fast utan risk för att lossna. Vikten ligger på strax under ett kvarts kilo och med annan packning märks högtalaren nästan inte ens av. Den nyliga tillagda vattentätheten är ett behagligt inslag men om den här modellen ofta kommer att användas nära vattnet är tveksamt.

  Ljud som matcher storleken

  Ljudet har fått sig en liten uppgradering sedan Clip 3 och uteffekten ligger nu på 5 W. Clip 4 kan inte på något sätt mäta sig med de dyrare modellerna ljudmässigt men den stora poängen med denna modell är inte ljudet, utan de portabla egenskaperna. Sett till sin storlek är ljudet godkänt. Basen är inget att imponeras över men diskanten låter väl så länge man inte lyssnar på högsta nivån där det kan bli lite sprakigt. Skulle man ta bort faktumet att Clip 4 är så pass portabel som den är kan det bli svårt att motivera högtalaren sett till vad den kostar.

  Perfekt för den aktiva målgruppen

  För mindre sällskap som är i rörelse är det trevligt att alla kan dela på samma musik vilket också är konsumenterna som Bluetooth högtalaren riktar sig mot. Är man mer av typen som har slagit sig ner och vill plocka fram en högtalare för att lyssna på musik kan man få något bättre ljud för pengarna för bara en lite större slant.

 6. 6. Portabel högtalare, Emberton

  9,0/10
  "Stilren som alltid utan att offra ljudkvalité".
  Portabel högtalare, Emberton
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.7 kg
  Effekt (RMS)
  2 x 10 W
  Bluetooth version
  5.0
  Mått
  6.8 x 16.0 x 7.6 cm
  Inbyggd powerbank
  Nej
  Signalstyrka & räckvidd
  Hög
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren design
  • Klart ljud
  • Lång batteritid
  • Bra ljud i alla riktningar
  • Smidig styrning
  Nackdelar
  • Lite brusig vid högsta volymen
  • Inga sammankopplingsmöjligheter med liknande modeller från Marshall

  Recension

  Bluetooth högtalare från Marshall var länge primärt en inredningsdetalj som kunde låta, men har nu också blivit något som i första hand låter bra men som fortfarande har ett riktigt stilrent yttre. Med Marshall Emberton har man tagit högtalaren som brukade stå vid fönstret och gjort om den till en portabel modell som följer med när man ska iväg med ett kompisgäng. 

  God funktionalitet

  Marshall Emberton kommer med ett vattentåligt yttre som gör att den lämpar sig lika bra i alla sorters miljöer. Högtalaren har sin klassiska logga på framsidan och något som gör att denna modell skiljer sig från andra rent användarmässigt är förutom on/off knappen dess allt-i-ett knapp på ovansidan. En smidig knapp som går att trycka åt olika håll och rotera på för att justera volymen tillåter en snyggare design än den som vanligtvis hittas. Batteriet på 20 timmar har en snabbladdningsfunktion som ger flera timmars lyssnande efter enbart 20 minuters laddning, och med indikatorn på toppen vet man alltid hur mycket batteri återstår.

  När effekten inte är allt

  När vi kommer till de viktigaste, ljudet, är upplevelsen över förväntan. De dubbla elementen på 10 W kan med enkelhet fylla ett rum med god akustik, men när man spelar utomhus hade det inte skadat med något mer tryck. Embertons konstruktion är designad på ett sådant sätt att lika bra ljud ska fås oavsett var man står i förhållande till högtalaren. Det är ett trevligt inslag för att inte behöva rikta om högtalaren när favoritlåten väl kommer och man råkar stå vid sidan av högtalaren.

  Helheten som räknas

  Högtalaren är en av de snyggare ute på marknaden där det finns lite mer att önska på de höga volymerna, men detta kompenseras istället med den riktigt långa batteritiden och snabbladdningen. Är man enbart ute efter ljudet finns det alternativ som kan ge mer för pengarna, men sett till helheten är det ett bra paket. 

mobil och tradlos hogtalare

Din köpguide till den bästa Bluetooth högtalaren

Nästan alla som köper en Bluetooth högtalare kommer även att använda den utomhus. Eftersom utomhusmiljö inte är den mest optimala för musiklyssnande med allt brus i bakgrunden, gör det faktiskt inte allt för mycket om man inte har det absolut bästa ljudet i sin portabla Bluetooth högtalare. Man vill dock ha så bra ljud som möjligt sett till priset, men det är viktigt att man inte glömmer egenskaperna som faktiskt gjort Bluetooth högtalaren så pass populär som den är.

 • batteri7

  Batteritid 

  En trådlös, portabel högtalare skulle inte få utnyttja sin trådlösa funktion speciellt mycket om den ständigt skulle behöva laddas. Många Bluetooth högtalare har idag närmare ett dygns kontinuerlig speltid vilket i praktiken kan räcka till nästan en veckas normal användning. Vi tycker att man åtminstone bör se till att batteritiden överstiger ett minimum om 10 h användning för att framtidssäkra högtalaren mot batterislitage som är oundvikligt oavsett modell, märke eller pris. Ett batteri klarar bara av att laddas ett visst antal hela laddningscykler vilket gör att max antal laddningar uppnås snabbare med små batterier än stora. Det hör heller inte till vanligheterna att kunna byta ut ett batteri på en Bluetooth högtalare.
 • vattendroppe2

  Vattentålighet 

  På somrarna är det inte ovanligt att högtalaren åker med till stranden, eller till poolen om man har en sådan. Vid strand, pool och bad, och speciellt om barn finns närvarande är det lätt hänt att vatten skvätts vilt. Vill man ha en vattentålig Bluetooth högtalare ska man se till att den är märkt IPX7. Då är man effektivt skyddad mot en större mängd vatten, men man kan också använda den portabla högtalaren vid något regnigt väder utan att behöva bekymra sig. Man ska däremot inte utsätta högtalaren för mer vatten än nödvändigt eller med flit sänka ner den i vatten. Vattenskyddet kan ha slitits eller av annan anledning inte längre hålla tätt om högtalaren försänks helt och hållet.
 • bluetooth

  Bluetooth version 

  De portabla högtalarna parkopplas alltid med Bluetooth till en enhet som man styr musiken ifrån. Bluetooth versionen varierar normalt från 4.2 - 5.3. Skillnaderna mellan de senaste versionerna är primärt bandbredden och signalstyrkan, och att den absolut nyaste versionen är något strömsnålare än tidigare versioner. Eftersom bandbredden redan är så pass hög kommer inte någon skillnad i musikkvalitet märkas i praktiken oavsett om högtalaren har en något äldre version eller den absolut nyaste. Ska skillnader märkas av måste man komma upp i en helt annan nivå av trådlösa högtalare, oftast sådana som är trådlösa men som inte är portabla. Däremot kan en högre Bluetooth version göra märkbara skillnader i signalstyrka.
 • signal2

  Signalstyrka & räckvidd

  Desto fler trådlösa enheter som finns, desto fler signaler kan också störa varandra. En tydlig fördel med nyare versioner av Bluetooth är att enheterna har blivit bättre på att blockera signaler som förstör för den egna sammankopplingen och utökat den totala räckvidden. Signalstyrkan är särskilt viktigt i tätbebyggda områden och fall där signaler enkelt tar sig igenom väggar, och där flera andra har signa egna trådlösa förbindelser mellan enheter som kan störa varandra. I teorin har Bluetooth version 5 en räckvidd om 40 meter inomhus vilket är 4 gånger mer än Bluetooth version 4. I praktiken blir det oftast bekymmer redan vid 10 meter inomhus, och kortare för äldre versioner. Kan man välja version 5 ska man göra det.  

 

 • ljudvagor

  Effekt & ljudkvalitet 

  Effekt hör inte alltid ihop med bra ljudkvalitet. En hög effekt kommer att se till att högtalaren låter mycket, men det ska också låta bra och tydligt. Däremot kommer en Bluetooth högtalare med alldeles för låg effekt snabbt att börja spraka även vid lägre volymer och kommer då bara att funka bra vid tystare omgivningar. Vi anser att man bör försöka se till att få en effekt på högtalaren som är på minst 15 W, men vi rekommenderar 20 - 30 W för att utöka användningsområden för högtalaren från tysta hotellrum till att även fungera i bullriga utemiljöer.
 • vikt4

  Vikt 

  De absolut lättaste Bluetooth högtalarna har fått offra ljudkvalitet, ljudvolym och batteritid för att gå ner i vikt. Ibland har man inget val än att köpa det lättaste om vikten är av stor betydelse, men vet man att det kommer att räcka med en lägre ljudvolym kan det fungera bra i alla fall. Vi tycker att en tydlig sweet spot börjar märkas av kring 1 kg. Det är tillräckligt hög vikt för att få plats med bra högtalarelement utan att samtidigt väga för mycket, och fortfarande hålls sig inom ett rimligt pris.
 • utomhus

  Utomhus eller inomhusbruk 

  Det är alltid enklare att få till en bra akustik och ljud inomhus än utomhus med en Bluetooth högtalare. Väggar hjälper till att hålla och rikta ljudet i rätt riktning, vilket kan vara svårt att få till utomhus. Hamnar man bakom högtalaren blir ljudet snabbt dåligt utomhus, och för att undvika detta har vissa högtalare funktioner som sprider ut ljudet runt hela högtalaren för att ljudet ska bli bra oavsett position. Andra högtalare har istället en halvcirkelspridning, det vill säga 180° grader runt högtalaren istället runt nämnda 360°.
 • app mobil

  App 

  De mer avancerade modellerna av Bluetooth högtalarna har en dedikerad app kopplad till sig och inte enbart parkoppling via Bluetooth. Är man primärt ute efter att lyssna på musik och vill ha något portabelt och smidigt, kan en app kännas något överflödigt. Vill man ha fler möjligheter och funktioner, exempelvis synkronisera högtalare kan en app underlätta. Annars brukar Bluetooth och spotify räcka för de allra flesta. 
 • laddning

  Bluetooth högtalare som powerbank

  När batterikapaciteten hos högtalarna växer vilket den kontinuerligt gör, går den också att använda till annat. Det börjar dyka upp modeller där man kan koppla in sin laddningskabel från mobilen och använda högtalaren som en powerbank. Det framgår dock sällan vilken kapacitet det handlar om, utan man får försöka dra slutsatser utifrån Bluetooth högtalarens spelningstid och storlek. En stor högtalare som kan spela i totalt 15 timmar kommer inte att förlora allt för många timmar av sin speltid, medan en väldigt liten Bluetooth högtalare som kan spela i 15 timmar kommer att påverkas markant. Anledningen är att en liten högtalare har färre batterier, och påverkas därför mer om en mobil också ska laddas. 
 • sammankoppling

  Sammankoppling av flera enheter

  En ensam Bluetooth högtalare räcker inte alltid till i stora rum eller bullriga miljöer utomhus. Vissa modeller har möjlighet att sammankoppla och synkronisera flera enheter för att på så sätt stärka ljudet, och för att slippa ha en ensam högtalare på maxnivå. Det finns olika implementeringar av funktionen. Vissa märken tillåter att man sammankopplar en högtalare med en annan så länge det är inom samma märke, men ibland krävs det även att högtalare av samma märke måste vara från samma generation. Eftersom sammankoppling inte har hunnit bli standard än, även om det förekommer mer och mer är det bättre att fråga om funktionen inför ett köp istället för att förutsätta att det finns.

Vårt test av bluetooth högtalare

Ett bra ljud är alltid viktigt för att kunna njuta av musik fullt ut. Faktumet att en Bluetooth högtalare oftast är portabel och inte allt för stor gör att ljudet självklart inte blir lika bra som hos golvhögtalare som väger 20 kg, men en Bluetooth högtalare får istället plats i ryggsäcken, kan vanligtvis användas utomhus oavsett väder och kan vara det som gör skillnaden på en fest. Vi har listat de bästa Bluetooth högtalarna nedan, och lite längre ner i köpguiden gått igenom viktiga punkter som du som köpare kan ha nytta av inför ett köp.

Det testet primärt har utgått ifrån är följande:

 • Ljudkvalitet – Även om ljud är starkt kopplat till smak finns det fortfarande intervall som de flesta uppskattar. Är alla register välbalanserade så att musiken låter som det är tänkt?
 • Tekniska specifikationer – Ljudet i sig kan vara utmärkt, men om exempelvis både batteritid och kontakten är dålig tappar en Bluetooth högtalare många av sina viktigaste egenskaper.
 • Funktioner – Kan man använda högtalaren till annat än musik? Går det att seriekoppla flera högtalare eller använda dem som en Powerbank?
 • Portabilitet – Desto större desto bättre gäller generellt fortfarande för Bluetooth högtalare, hur liten kan högtalaren vara utan att tydligt försämra ljudet?

Vanliga frågor om bluetooth högtalare

Vilken bluetooth högtalare är bäst?

Bluetooth högtalaren som ger mest värde för pengarna 2023 är JBL Charge 5 . Ljudet är inte bara starkt sett till storleken, utan låter även klart och tydligt vid högre volymer.

Vad är en bluetooth högtalare?

En bluetooth högtalare är som namnet antyder en högtalare, ofta något mindre av storleken som kan kopplas ihop med en annan enhet genom bluetooth. Högtalaren är nästan alltid trådlös och batteridriven, men även högtalare som är permanent kopplade med strömkabel men styrs via bluetooth förekommer. 

Vilka enheter kan man koppla upp en bluetooth högtalare emot?

En bluetooth högtalare kan kopplas ihop med de flesta andra enheter som har bluetooth. Har man en väldigt gammal enhet kan det bli bekymmer, men köper man bluetooth produkter idag ska det fungera problemfritt. 

Kan flera bluetooth högtalare kopplas ihop mot varandra?

Det beror helt på vilken modell det handlar om. Vissa kan man inte göra det med, men andra kan man det med så länge det är samma modell, men ibland räcker det att det är samma märke.

Är bluetooth högtalare vattentåliga?

De flesta tål en del stänk, men många modeller idag tål en större mängd vatten utan någon fara. För att veta exakt vad som gäller just den modellen man är intresserad av får man läsa på produktens specifikationer.

Har bluetooth versionen någon betydelse?

Bluetooth  versionen har ingen större betydelse när det kommer till ljudkvalitet. Versionen hade betydelse förr i tiden, men tekniken har kommit så pass långt idag att det är själva högtalarelementet och konstruktionen i högtalaren som avgör hur bra ljud man får, och inte bluetooth versionen. Däremot brukar nyare versioner erbjuda bättre signalstyrka och inte bli påverkade lika mycket av andra störande signaler som finns i närheten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5