Bäst i test: Bästa bluetooth högtalaren 2021

Vissa minns tiden när man var tvungen att ta med en stor stereo om man ville ha en portabel högtalare på sitt äventyr, eller behöva stå ut med mobilens dåliga ljud. Bluetooth högtalaren har sett till sitt lilla format och det rika ljudet blivit en vinnare hos alla musikälskare. Vi har testat de populäraste modellerna och kommit fram till att den bästa bluetooth högtalaren är JBL Charge 4 Portabel högtalare.

Vilken är den bästa bluetooth högtalaren?

Ett bra ljud är alltid viktigt för att kunna njuta av musik fullt ut. Faktumet att en bluetooth högtalare är portabel gör att ljudet självklart inte blir lika bra som hos golvhögtalare som väger 20 kg, men en bluetooth högtalare får istället plats i ryggsäcken, kan oftast användas utomhus oavsett väder och kan vara det som gör skillnaden på en fest. Vi har listat de bästa bluetooth högtalarna nedan, och lite längre ner i köpguiden gått igenom vad vi har tagit hänsyn till och tänkt på i vår betygsättning, men också vad man själv bör tänka på innan köp av bluetooth högtalare.

 1. 1. JBL Charge 4 Portabel högtalare
  9,6/10
  JBL Charge 4 Portabel högtalare
  Bäst i test
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  1 kg
  Effekt
  30 W
  Till Butik
  990 kr
 2. 2. JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare
  9,3/10
  JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare
  Batteritid
  12 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.54 kg
  Effekt
  20 W
  Till Butik
  960 kr
 3. 3. Marshall Emberton Portabel högtalare
  9,2/10
  Marshall Emberton Portabel högtalare
  Batteritid
  20 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.7 kg
  Effekt
  Dubbla 10 W element
  Till Butik
  1590 kr
 4. 4. JBL Xtreme 3
  9,1/10
  JBL Xtreme 3
  Batteritid
  15 h
  Vattenresistens
  IP67 - dammskydd
  Vikt
  1.83 kg
  Effekt
  4 x 25 W
  Till Butik
  3290 kr
 5. 5. JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
  9,0/10
  JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
  Batteritid
  10 h
  Vattenresistens
  IPX7 - Tål vatten
  Vikt
  0.24 kg
  Effekt
  5 W
  Till Butik
  690 kr

mobil och tradlos hogtalare

Din köpguide till den bästa bluetooth högtalaren

Nästan alla som köper en bluetooth högtalare kommer även att använda den utomhus. Eftersom utomhusmiljö inte är den mest optimala för musiklyssnande med allt brus i bakgrunden, gör det faktiskt inte allt för mycket om man inte har det absolut bästa ljudet i sin portabla bluetooth högtalare. Man vill dock ha så bra ljud som möjligt sett till priset, men det är viktigt att man inte glömmer egenskaperna som faktiskt gjort bluetooth högtalaren så pass populär som den är.

 • batteri7

  Batteritid 

  En trådlös, portabel högtalare skulle inte få utnyttja sin trådlösa funktion speciellt mycket om den ständigt skulle behöva laddas. Många bluetooth högtalare har idag närmare två dygns speltid vilket i praktiken kan räcka till nästan en veckas normal användning såvida man inte spelar musik konstant. Vi tycker att man åtminstone bör se till att batteritiden överstiger 10 h användning för att få lite marginal, men också för att framtidssäkra högtalaren mot batterislitage som är oundvikligt oavsett modell, märke eller pris.
 • vattendroppe2

  Vattentålighet 

  På somrarna är det inte ovanligt att högtalaren åker med till stranden, eller till poolen om man har en sådan. Vid strand, pool och bad, och speciellt om barn finns närvarande är det lätt hänt att vatten skvätts vilt. Vill man ha en vattentålig bluetooth högtalare ska man se till att den är märkt IPX7. Då är man effektivt skyddad mot en större mängd vatten, men man kan också använda den portabla högtalaren vid något regnigt väder utan att behöva bekymra sig. Man ska däremot inte utsätta högtalaren för mer vatten än nödvändigt eller med flit sänka ner den i vatten. Vattenskyddet kan ha slitits eller av annan anledning inte längre hålla tätt om högtalaren försänks helt och hållet.
 • bluetooth

  Bluetooth version 

  De portabla högtalarna par kopplas alltid med bluetooth till en enhet som man styr musiken ifrån. Bluetooth versionen varierar normalt från 4.2 - 5.2. Skillnaderna mellan de senaste versionerna är primärt bandbredden och att den absolut nyaste versionen är något strömsnålare än tidigare versioner. Eftersom bandbredden redan är så pass hög kommer inte någon skillnad i musikkvalitet märkas oavsett om högtalaren har en något äldre version eller den absolut nyaste. Ska skillnader märkas av måste man komma upp i en helt annan nivå av trådlösa högtalare, oftast sådana som är trådlösa men som inte är portabla.
 • ljudvagor

  Effekt & ljudkvalitet 

  Effekt hör inte alltid ihop med bra ljudkvalitet. En hög effekt kommer att se till att högtalaren låter mycket, men det ska också låta bra och tydligt. Däremot kommer en bluetooth högtalare med alldeles för låg effekt snabbt att börja spraka även vid lägre volymer och kommer då bara att funka bra vid tystare omgivningar. Vi anser att man bör försöka se till att få en effekt på högtalaren som är på minst 15 W, men vi rekommenderar 20 - 30 W för att utöka användningsområden för högtalaren från tysta hotellrum till att även fungera i bullriga utemiljöer.
 • vikt4

  Vikt 

  De absolut lättaste bluetooth högtalarna har fått offra ljudkvalitet, ljudvolym och batteritid för att gå ner i vikt. Ibland har man inget val än att köpa det lättaste om vikten är av stor betydelse, men vet man att det kommer att räcka med en lägre ljudvolym kan det fungera bra i alla fall. Vi tycker att en tydlig sweet spot börjar märkas av kring 1 kg. Det är tillräckligt hög vikt för att få plats med bra högtalarelement utan att samtidigt väga för mycket, och fortfarande hålls sig inom ett rimligt pris.
 • utomhus

  Utomhus eller inomhusbruk 

  Det är alltid enklare att få till en bra akustik och ljud inomhus än utomhus med en bluetooth högtalare. Väggar hjälper till att hålla och rikta ljudet i rätt riktning, vilket kan vara svårt att få till utomhus. Hamnar man bakom högtalaren blir ljudet snabbt dåligt utomhus, och för att undvika detta har vissa högtalare funktioner som sprider ut ljudet runt hela högtalaren för att ljudet ska bli bra oavsett position. Andra högtalare har istället en halvcirkelspridning, det vill säga 180° grader runt högtalaren istället runt nämnda 360°.
 • app mobil

  App 

  De mer avancerade modellerna av bluetooth högtalarna har en dedikerad app kopplad till sig och inte enbart par koppling via bluetooth. Är man primärt ute efter att lyssna på musik och vill ha något portabelt och smidigt, kan en app kännas något överflödigt. Vill man ha fler möjligheter och funktioner, exempelvis synkronisera högtalare kan en app underlätta. Annars tycker vi att bluetooth och spotify räcker för de allra flesta.
 • kugghjul2

  Ytterligare funktioner 

  En del bluetooth högtalare kommer med ytterligare funktioner som vi uppskattar ordentligt. Eftersom bluetooth högtalaren är portabel, kopplas den allt som oftast ihop med en annan portabel högtalare, exempelvis en mobil. Dagens mobiler har inte de bästa batteritiderna, och därför har vissa bluetooth högtalare en inbyggd powerbank i sig. Då vet man att så länge åtminstone högtalaren har batteri, är man alltid på det torra. En annan funktion som vi uppskattar är par koppling över flera högtalare. Är man ett stort gäng eller i ett stort rum, kan även en starkare bluetooth högtalare behöva fördubblas ibland.

Vanliga frågor om bluetooth högtalare

Vilken bluetooth högtalare är bäst?

Bluetooth högtalaren som ger mest värde för pengarna 2021 är JBL Charge 4 Portabel högtalare. Ljudet är inte bara starkt sett till storleken, utan låter även klart och tydligt vid högre volymer.

Vad är en bluetooth högtalare?

En bluetooth högtalare är som namnet antyder en högtalare, ofta något mindre av storleken som kan kopplas ihop med en annan enhet genom bluetooth. Högtalaren är nästan alltid trådlös och batteridriven, men även högtalare som är permanent kopplade med strömkabel men styrs via bluetooth förekommer. 

Vilka enheter kan man koppla upp en bluetooth högtalare emot?

En bluetooth högtalare kan kopplas ihop med de flesta andra enheter som har bluetooth. Har man en väldigt gammal enhet kan det bli bekymmer, men köper man bluetooth produkter idag ska det fungera problemfritt. 

Kan flera bluetooth högtalare kopplas ihop mot varandra?

Det beror helt på vilken modell det handlar om. Vissa kan man inte göra det med, men andra kan man det med så länge det är samma modell, men ibland räcker det att det är samma märke.

Är bluetooth högtalare vattentåliga?

De flesta tål en del stänk, men många modeller idag tål en större mängd vatten utan någon fara. För att veta exakt vad som gäller just den modellen man är intresserad av får man läsa på produktens specifikationer.

Har bluetooth versionen någon betydelse?

Bluetooth  versionen har ingen större betydelse när det kommer till ljudkvalitet. Versionen hade betydelse förr i tiden, men tekniken har kommit så pass långt idag att det är själva högtalarelementet och konstruktionen i högtalaren som avgör hur bra ljud man får, och inte bluetooth versionen. 

Testvinnare - Bäst Bluetooth högtalare

 • JBL Charge 4 Portabel högtalare
 • JBL Flip 5 Portabel trådlös högtalare
 • Marshall Emberton Portabel högtalare
 • JBL Xtreme 3
 • JBL Clip 4 Portabel Bluetooth-högtalare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 11:06:49