Bäst i test: Bästa cykellampan 2022

Uppdaterad mars 2022

Det är alltid viktigt att både synas tydligt och ha god sikt när man är ute och cyklar i mörkret. Att skaffa en bra cykellampa blir en investering både dig i själv och din säkerhet, men även i andra. Den bästa cykellampan ska alltså leva upp till de krav som finns med olika standarder och certifieringar och samtidigt hålla en hög prisvärdhet och kvalitet. I vårt test av cykellampor gick vi igenom 21 olika lampor och valde ut 5 modeller som var de mest prisvärda. Av dessa blev Ledsaver laddbar IPX4 cykellampa bäst i test.

Vårt test av cykellampor

Cykellampor kommer i flera olika modeller med varierande funktioner och egenskaper. Den bästa cykellampan ska inte bara ha bra kvalitet, utan även användbara funktioner och framför allt ge ett ljus som gör att du syns tydligt och även ser ordentligt framåt. Vi föredrar cykellampor där du kan ställa in olika ljuslägen och där batteritiden är lång. Detta ökar prisvärdheten. När vi avgör vilken cykellampa som är bäst undersöker vi lampans lumen-tal, lux, ljusbild, räckvidd och kvaliteten på höljet. Vi tittar till exempel på vilken kapslingsklassning som gäller och vilket material som lampan är gjord i.

 1. Ledsaver laddbar IPX4 cykellampa

  9,6/10
  "Flexibla lampor med bra fästen och två lägen för ljusstyrka".
  Ledsavers Laddbara Cykellampor
  Bäst i test
  Ljusbild
  Mycket bra
  Ljusstyrka
  95/180 lumen
  Batteritid
  6 h
  Vatten & väder
  IPX4
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärda
  • Bra ljus
  • StVZO-certifierade
  • Enkel laddning med USB
  Nackdelar
  • Kunde vara bättre batteritid

  Recension

  Enkla, snabba att fästa, regntåliga och med tydligt ljus, så kan vi beskriva Ledsavers Laddbara Cykellampor. Detta set med en framlampa och en baklampa är utmärkt för dig som vill både synas och se i mörkret när du är ute och cyklar. Med två ljusstyrkor, på 95 och 180 lm, går lamporna lätt att anpassa efter omgivningen. Om du cyklar i skymningen passar 95 lm bra och på kvällen är det bättre med 180 lm för att få bättre sikt.

  Lamporna är certifierade enligt kapslingsklassen IPX4, vilket innebär att de bland annat tål regn. De är dock inte spolsäkra. Förutom att lamporna är vädertåliga är de också StVZO-certifierade. Ljuset som de ger ifrån sig är riktat nedåt och bländar inte andra trafikanter och cyklister. Det här är något som gör att cykellamporna är mer lämpande att använda i stadsmiljö.

  Med sin enkelhet, men med användbara kvaliteter och funktioner, betraktar vi Ledsavers cykellampor som ett mycket bra val att ha både i staden och ute på landet.

  Läs mer
 2. Cykellampor M-WAVE Apollon Mini-LED

  9,4/10
  "Prisvärda cykellampor med bra ljusbild".
  Cykellampor M-WAVE Apollon Mini-LED
  Mest Prisvärd
  Ljusbild
  Bra
  Ljusstyrka
  140 lumen
  Batteritid
  5 h
  Vatten & väder
  IPX4
  Gratis frakt
  30 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel montering
  • Billiga
  • Bra kvalitet
  • Tydligt ljus
  Nackdelar
  • Relativt dyra CR2032-batterier

  Recension

  Billiga cykellampor behöver inte ha en prisvärdhet som är sämre än de som är dyrare. M-WAVE Apollon Mini-LED är ett par cykellampor som håller ett lågt pris, men en hög kvalitet. Med en ljusstyrka på cirka 140 lumen och smidiga fästen är de mycket användbara när du till exempel är på väg hem från jobbet, eller skolan. Lampornas sken kan vara antingen konstant eller blinkande. Tänk bara på att framlyset inte får vara blinkande.

  Det ljus du får från LED-lampan fram är inte för fokuserat, men heller inte för utspritt. Vi anser att det håller en bra balans som passar bra för användning i stadsmiljö. Batteritiden på cirka 5 timmar är förhållandevis god och enda nackdelen med cykellamporna är att batterierna är ganska dyra.

  Vi ser M-WAVE Apollon Mini-LED som ett mycket prisvärt val som passar perfekt för den cyklist som exempelvis pendlar till och från jobbet.

  Läs mer
 3. Nomadelic Front Bike Light Active 202

  9,3/10
  "Få bästa ljuset med denna gedigna cykellampa".
  Nomadelic Front Bike Light Active 202
  Bästa premiumvalet
  Ljusbild
  Utmärkt
  Ljusstyrka
  1200 lumen
  Batteritid
  10 h
  Vatten & väder
  IPX4
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att ladda med powerbank
  • Robust och tålig design
  • Mycket stark lampa
  • Bra ljusbild och räckvidd
  Nackdelar
  • Micro-USB börjar bli föråldrat

  Recension

  Cykellampor från Nomadelic är både proffsiga och högkvalitativa. Priset på dem är dessutom generellt sett rimligt sett till användbarheten. Front Bike Light Active 202 är vår favorit när det kommer till de starkare lamporna som kan användas när det behövs ett tydligare och bättre ljus.

  Cykellampan har en spotlight-funktion, med 800 lm, och en bred strålkastare, med 400 lm, som gör att du kan anpassa ljuset efter förhållandena. För att öka räckvidden kan du till exempel använda spotlighten. Lampan passar alltså perfekt för terrängcykling och landsvägsåkning och du kan välja mellan 400/800/1200 lumen.

  Batteritiden är upp till 10 timmar, men kommer att vara kortare om du väljer det strakaste av de tre olika ljuslägena. Uppladdningen av batteriet sker med Micro-USB, vilket kan tyckas vara lite utdaterat. Powerbank-laddningen som också stödjs är dock en användbar egenskap om du exempelvis är ute och cyklar i skogen och behöver ladda upp cykellampan.

  Lampan i sig är relativt tung och gedigen. Fästet på styret tycker vi kunde vara kraftigare för att hålla lampan på ett säkrare sätt. Vi har själva inte upplevt några problem med detta, men uppmärksammar ändå risken. Sammanfattningsvis är Front Bike Light Active 202 ett mycket bra val för dig som vill ha en högkvalitativ cykellampa väl anpassad för olika mer krävande förhållanden.

  Läs mer
 4. Nomadelic Bike Light & Torch Active 201

  9,0/10
  "Lika bra på hjälmen, som på styret, som i handen".
  Nomadelic Bike Light & Torch Active 201
  Ljusbild
  Utmärkt
  Ljusstyrka
  1000 lumen
  Batteritid
  32 h
  Vatten & väder
  IPX4
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Flexibel med tre funktioner i en lampa
  • Lång batteritid
  • Stark lampa
  Nackdelar
  • Lätt att blända andra trafikanter

  Recension

  Bland de mest flexibla och användbara cykellamporna hittar vi Bike Light & Torch Active 201 från Nomadelic. Denna framlampa kan fästas antingen på styret eller på hjälmen och den går även att använda som ficklampa. Om du vill fästa det på hjälmen måste du köpa till ett separat hjälmfäste.

  Cykellampan passar bra i stadsmiljö och för terräng- eller landsvägskörning. Med en ljusstyrka på upp till 1 000 lumen ger den ett mycket kraftfullt sken, som även går att reglera. Batteritiden ligger på mellan 2 och 32 timmar beroende på vilken ljusstyrka du väljer. Batteriet är även laddningsbart, så du slipper att byta det regelbundet.

  I vårt test blev Nomadelic Bike Light & Torch den cykellampa som var mest allsidig. Den håller en hög kvalitet, är regntålig med IPX6 och ger ett ljussken som är både fokuserat och tydligt. Var dock uppmärksam så att du inte bländar andra cyklister. Det gäller speciellt om du har lampan på hjälmen.

  Läs mer
 5. Ledsaver laddningsbar cykellampa

  8,7/10
  "Smidigaste cykellamporna vi testat".
  Ledsavers Laddningsbara cykellampor
  Ljusbild
  Bra
  Ljusstyrka
  190 lumen
  Batteritid
  3.5 h
  Vatten & väder
  IPX4
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Små och smidiga
  • Ger ett bra sken
  • Laddas upp snabbt
  Nackdelar
  • Mindre bra utanför stadsmiljö
  • Relativt kort batteritid
  • Micro-USB börjar bli utdaterat

  Recension

  Dessa cykellampor från Ledsavers ger ifrån sig ett konstant och relativt kraftfullt sken. Vi anser att de passar perfekt för stadsmiljö, men mindre bra för landsvägscykling. Du får en ljusstyrka på runt 190 lumen, vilket är tillräckligt för stadscykling, men ljusbilden som ges av framlampan är inte tillräckligt fokuserad för att räcka till i helt nattsvarta miljöer. Ljuset i sig är dock klart och tydligt.

  Lamporna laddas via USB-uttaget med Micro-USB. En laddning håller i upp till 3,5 timmar och lamporna tar 2,5 timmar att ladda upp fullt.

  Som ett billigt och mycket smidigt alternativ till dyrare cykellampor ser vi Ledsavers Laddningsbara cykellampor som ett bra val. De är dessutom lätta att fästa och ta bort med universalfästet i gummi.

  Läs mer

cykellampa guide

Din köpguide till den bästa cykellampan

När du ska köpa en cykellampa är det viktigt att tänka på vilket syfte du har med denna. Vill du främst synas, då kan du överlag välja en svagare lampa. Om du däremot vill se bra i mörkret bör du välja en starkare lampa med bra räckvidd. Beroende på i vilken miljö du kommer att cykla kommer detta också att styra ditt val av cykellampa. För att underlätta för dig har vi satt ihop en köpguide. Med hjälp av denna blir lättare att förstå vad du ska tänka på inför ditt val.

Ljusstyrka

Ljusstyrkan från en cykellampa mäts i lumen. Lumen är flödet av ljus som kommer från lampan, alltså mängden ljus. Ett högt lumental innebär att lampan är starkare. För att du ska synas i mörker räcker det med en lampa som avger mellan 20 och 100 lumen. För att du själv ska se behöver du ha mellan 300 och 400 lumen. Om du ska cykla i stadsmiljö är rekommendationen att du har en lampa med 100 till 300 lumen. För landsvägscykling behövs 400 till 1000 lumen.

För att ge en mer rättvisande bild av ljusstyrkan talar man även om belysningsstyrkan, eller lux. Lux är lumen per kvadratmeter och säger något om ytan som täcks av ljusskenet.

Hur många lumen och lux du behöver handlar om hur den omgivande miljön ser ut. Om du är ute och cyklar i skogen behövs det en lampa med starkare sken, runt 1500 lumen. Där är risken för möten mindre och du kan alltså ha en starkare cykellampa. I städer behöver du tänka mer på risken att blända andra.

När du ska välja rätt cykellampa handlar allt inte enbart om ljusstyrkan, utan lika mycket om ljusbilden.

Ljusbild & räckvidd

Hur ljuset ser ut när det träffar marken kallas ljusbild. Ljuset från en bra cykellampa ska vara starkast i mitten, i kärnan. Detta ger cykellampan en bra räckvidd. Det sken som avges i området närmast cykeln ska vara relativt svagt. Man kan säga att lampan ska fördela ljuset jämnt från kärnan och utåt. Om cykellampan har ett bländningsskydd är detta att föredra i stadscykling. Det skärmar av ljuset uppåt.

Räckvidden på en cykellampa styrs mycket av hur lampan riktas. Du vill ha ljuset som starkast ner mot vägen. Du bör rikta din lampa ungefär 5 grader nedåt för att minska risken att blända någon mötande trafikant. För att minsta risken att blända andra, men ändå ha en bra räckvidd kan du välja en Cykellampa som är StVZO-certifierad. Då har du en styrning av ljuset som ger bra siktsträcka och som inte bländar.

StVZO-certifiering & bländning

StVZO-certifiering är en tysk förkortning för Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung. Detta regelverk omfattar belysning för fordon och cyklar. En lampa som följer regelverket har ett ljusmönster som är riktat på ett sätt så att det inte bländar andra, men samtidigt ger en bra ljusbild.

 • En cykellampa som är certifierad enligt regelverket är märkt på förpackningen.

Tänk på att framlampan inte får ha något blinkläge. Ljusskenet måste vara konstant och det är bara baklyktan som får blinka. Detta handlar dels om att man inte ska blända eller störa andra, men även om att avståndet är lättare att bedöma om du har ett konstant sken.

Batteritid

En cykellampas batteritid varierar ofta med hur stark lampan är. Moderna LED-lampor med flera dioder är dock både starka och energisnåla. Batteritiden för en cykellampa brukar ligga mellan 5 och 20 timmar. Om du kan välja intensitet på ljuset kommer dock batteritiden att påverkas därefter.

För att slippa krångla med batteribyten finns det cykellampor som har laddningsbart batteri. Du laddar den i USB-uttaget och laddtiden är ungefär 2 eller 3 timmar. Beroende på vilken cykellampa det är kommer sedan batteritiden att variera.

Vanliga frågor om cykellampor

Vad säger lagen om cykellampor?

Framtill på cykeln måste du ha en lampa som avger ett vitt eller gult ljus. Detta får inte vara blinkande. Om ljuset riskerar att blända ska det kunna bländas av snabbt. Räckvidden ska vara minst 300 meter. Lyktan baktill ska kunna ses på 300 meters avstånd. Utöver lampor ska du även ha vita reflexer framtill och röda baktill.

Måste jag ha cykellampa?

Om du cyklar i mörker måste du ha cykellampa. Om du leder cykeln behöver du däremot inte ha någon lampa.

Testvinnare - Bäst Cykellampa

 • Ledsaver laddbar IPX4 cykellampa
 • Cykellampor M-WAVE Apollon Mini-LED
 • Nomadelic Front Bike Light Active 202
 • Nomadelic Bike Light & Torch Active 201
 • Ledsaver laddningsbar cykellampa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
16 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5