Bäst i test: Bäst cykellås 2021

Cykelstölder blir tyvärr allt vanligare, men med rätt cykellås går det att motverka att få sitt lås uppklippt och cykeln stulen. Vi har testat 5 cykellås och tagit reda på vilket lås som ger mest valuta för pengarna. Efter diverse försök att ta bryta upp och klippa sönder låsen har vi kommit fram till att Luxorparts Vikbart cykellås är det bästa cykellåset.

Vilket cykellås är bäst?

För att hitta det bästa cykellåset kan man inte enbart kolla på tjockleken på låset. Ett överdrivet tjockt cykellås skulle givetvis förhindra alla stöldförsök av cykeln men det skulle väga orimligt mycket, kosta mer än cykeln och vara otympligt att ha med sig. Faktorer som vi har tagit hänsyn till är följande:

 • Pris - Ett billigare lås kommer att behöva bytas ut betydligt oftare, medan ett dyrare både håller cykeln mer säker, och kan användas till framtidens cyklar med.
 • Tålighet - Beroende på form och material varierar svårigheten märkbart att klippa eller såga upp cykellåset.
 • korrosionsskydd - Cykellås kommer alltid att råka ut för stänk och regn. Med ett vettigt korrosionsskydd slipper man byta lås på grund av korrosion och rost. 

 1. 1. Luxorparts Vikbart cykellås
  9,6/10
  Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel
  Bäst i test
  Lås
  Nyckel
  Längd
  110 cm
  Typ
  Vikbar
  Material
  Kolstål
  Till Butik
  299 kr
 2. 2. Luxorparts Kraftigt cykellås
  9,3/10
  Luxorparts Kraftigt cykellås med kombinationskod
  Lås
  Kodlås
  Längd
  100 cm
  Typ
  Vajer
  Material
  Stål
  Till Butik
  249 kr
 3. 3. Abus Tresor Kod 1385/85 Kättinglås
  9,2/10
  Abus Tresor Kod 1385/85 Kättinglås
  Lås
  Kodlås
  Längd
  85 cm
  Typ
  Kätting
  Material
  Stål
  Till Butik
  630 kr
 4. 4. Abus Varedo 470 Bygellås
  9,0/10
  Abus Varedo 470 Bygellås
  Lås
  Nyckel
  Längd
  23 cm
  Typ
  Bygel
  Material
  Stål
  Till Butik
  650 kr
 5. 5. Luxorparts Cykellås med kombinationskod
  8,7/10
  Luxorparts Cykellås med kombinationskod
  Lås
  Kodlås
  Längd
  150 cm
  Typ
  Vajer
  Material
  Stål
  Till Butik
  50 kr

cykellas

Din köpguide till det bästa cykellåset

Ett bra köp av ett cykellås behöver inte vara speciellt svårt. Även ett lite sämre lås kommer man långt med men det brukar vara givande att satsa på ett robust lås, eftersom det man skyddar med låset kan ibland vara väldigt dyrt och det kan bli extremt frustrerande när man inser att cykeln man precis skulle använda är borta. Nedan har vi gått igenom egenskaper som som är viktiga vid val av lås men också annat som man kan fundera kring innan man bestämmer sig för ett cykellås.

 • stal balk

  Material

  Nästan alla cykellås består av stål i någon form. Vissa kan dock vara specialhärdade för att effektivare motstå klipp och sågning. Framgår inte materialet på produktbeskrivningen kan man anta att det bara är vanligt stål som har använts. Har man använt något utöver det vanliga brukar också priset vara något högre och materialet specificeras. Vanliga specialstål som förekommer i cykellås är kolstål och rostfria stål.
 • former

  Formatet

  De vanligaste låsen är bygellås, vajerlås och olika varianter av vikbara lås. Vajerlås är i regel de svagaste, men även tjocka och robusta versioner finns. Fördelen med de tunnare vajerlåsen är nästan alltid priset. De bästa cykellåsen brukar vara bygellåsen och de vikbara låsen. Dessa håller inte bara bättre, utan ger också ett intryck av att tåla mer vilket brukar räcka för att en cykeltjuv inte ska känna att det är värt mödan att försöka ge sig på låset.
 • korrosion

  Korrosion

  Många cykellås består antingen av material som motverkar korrosion och rost hel och hållet, eller har ett skyddande hölje av plast eller gummi för att inte utsättas för vatten som sätter igång reaktionen. Vajerlås brukar alltid ha ett skyddande hölje. Om höljet går sönder kan vatten leta sig in bland metalltrådarna och sakta rosta sönder låset. Bygel- och vikbara lås består av ett tjockt stycke metall så skulle låset få yttre skador kan vattnet ändå inte tränga in djupare och ligga kvar. Dessa lås kan också börja rosta men processen går mycket långsammare och låsen kan fortsätta användas en lång tid framöver.
 • las

  En säker låsning

  Även cyklar som har extremt säkra lås kan bli stulna genom att hela cykeln bärs in i exempelvis en skåpbil. Det säkraste sättet att låsa fast sin cykel är att låsa genom ramen och ett av hjulen, och sedan i ett fast objekt, exempelvis en cykelställning. Låser man bara fast ett hjul kan hjulet kopplas loss och sedan stjäls resten av cykeln. Är cykeln inte låst fast i något annat kan det bäras bort.

Vanliga frågor om cykellås

Vilket cykellås är bäst?

Vår testpanel har kommit fram till att Luxorparts Vikbart cykellås är det bästa cykellåset 2021 sett till priset. 

Tål alla cykellås vatten?

Så gott som alla cykellås tål vatten idag. Är låset skadat kan dock vissa lås börja rosta.

Hur tjockt cykellås behöver jag?

Ett tjockare lås kommer självklart att ge bättre skydd. Ett så tjockt som möjligt är det bästa valet!

Hur långt cykellås behöver jag?

Om man bortser från bygellås brukar 1 meter räcka gott och väl.

Testvinnare - Bäst Cykellås

 • Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel
 • Luxorparts Kraftigt cykellås med kombinationskod
 • Abus Tresor Kod 1385/85 Kättinglås
 • Abus Varedo 470 Bygellås
 • Luxorparts Cykellås med kombinationskod
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 11:02:56