Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst cykellås 2021

Uppdaterad juli 2021

Cykelstölder blir tyvärr allt vanligare, men med rätt cykellås går det att motverka att få sitt lås uppklippt och cykeln stulen. Vi har testat 5 cykellås och tagit reda på vilket lås som ger mest valuta för pengarna. Efter diverse försök att ta bryta upp och klippa sönder låsen har vi kommit fram till att Luxorparts Vikbart cykellås är det bästa cykellåset.

Vilket cykellås är bäst?

För att hitta det bästa cykellåset kan man inte enbart kolla på tjockleken på låset. Ett överdrivet tjockt cykellås skulle givetvis förhindra alla stöldförsök av cykeln men det skulle väga orimligt mycket, kosta mer än cykeln och vara otympligt att ha med sig. Faktorer som vi har tagit hänsyn till är följande:

 • Pris - Ett billigare lås kommer att behöva bytas ut betydligt oftare, medan ett dyrare både håller cykeln mer säker, och kan användas till framtidens cyklar med.
 • Tålighet - Beroende på form och material varierar svårigheten märkbart att klippa eller såga upp cykellåset.
 • korrosionsskydd - Cykellås kommer alltid att råka ut för stänk och regn. Med ett vettigt korrosionsskydd slipper man byta lås på grund av korrosion och rost. 

 1. Luxorparts Vikbart cykellås

  9,6/10
  "Ett robust lås som direkt ger ett starkt intryck"
  Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel
  Bäst i test
  Lås
  Nyckel
  Längd
  100 cm
  Typ
  Vikbar
  Material
  Kolstål
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög säkerhet
  • Hållare till låset medföljer
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Inget lock över nyckelhålet

  Cykellåset från Luxorparts som närmast skulle kunna liknas vid en tjock tumstock ger direkt ett robust och starkt intryck. Låset består av sex avlånga länkar och är tillverkat av hårt kolstål, på köpet får man också en låshållare som går att fästa under sadeln, eller på olika ställen på ramen.

  Länkarna i låset är väldigt tjocka och den grova konstruktionens vikt landar på 840 g. En cykeltjuv som försöker bryta upp låset på olika sätt kommer snabbt att märka att bladet på en bågfil slits ut, och skäret i en bultsax kommer att förstöras. För att få upp låset utan nyckel behövs större och kraftigare verktyg. Låset har också behandlats för att stå emot rost och korrosion.

  Låsmekanismen fungerar mjukt men ett plastlock över låset som förhindrar att vatten kommer in vintertid som sedan fryser till is hade varit bra. Det är dock ett litet problem som kan undvikas genom att nyckelhålet vänds nedåt vid låsning. Låset är också tillräckligt långt för att man med enkelhet ska kunna låsa fast cykeln i ett fixt objekt och motverka att någon bär iväg den låsta cykeln.

  Läs mer
 2. Bygellås Abus Varedo

  9,5/10
  "Ett lås som håller i längden"
  Bygellås Abus Varedo
  Bästa premiumvalet
  Lås
  Nyckel
  Längd
  23 cm
  Typ
  Bygel
  Material
  Stål
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög säkerhet
  • Lock över nyckelhålet
  • Ytterligare externa tester bekräftar säkerheten
  • Hållare till låset medföljer
  • Två nycklar och nyckelkort
  Nackdelar
  • Kan vara svårt att låsa fast cykeln i större objekt som låset inte kommer runt

  De flesta förknippar ett cykellås med antingen ett tunt vajerlås, eller ett bygellås. Anledningen är att de som har använt ett bygellås rätt har sällan blivit av med sin cykel, och bygellåset från Abus kommer med en lång rad egenskaper som ska förhindra stöld.

  Tjockleken som mäter 1.2 cm är ett av de tjockare i sitt slag när det kommer till cykellås. Låset har också klassats för att kunna stå emot de vanligaste uppbrytningsmetoderna som exempelvis bultsax, bågfil och liknande. Längden på 23 cm på bygeln räcker för att kunna låsa fast cykeln i objekt, men handlar det om tjockare stolpar kan det bli något svårt. Ett tunnare plastlager finns längst upp på ytan för att inte låset ska ta skada av vatten som ligger emot över tid och starta ett rostangrepp.

  Två nycklar medföljer. Låset låses smidigt upp och en lucka över nyckelhålet ser till att funktionaliteten alltid är på topp, även vintertid när vatten som fryser i låset annars hade kunnat göra låset trögt eller sommartid när smuts kan blåsa in.

  Läs mer
 3. Luxorparts Kättinglås med kombinationskod

  9,1/10
  "Smidig och robust"
  Luxorparts Kättinglås med kombinationskod
  Mest Prisvärd
  Lås
  Kodlås
  Längd
  90 cm
  Typ
  Kätting
  Material
  Stål
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Smidig
  • Bra säkerhet
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Kärvande kodlås vid kyla

  Ett kodlås har den stora fördelen att man aldrig behöver hålla reda på en nyckel, och med 5 siffror som detta lås kommer med är rätt kombination inget man gissar sig till slumpmässigt. Kättingen som mäter 5,5 mm i bredd har ett överdrag som ska förhindra småskador som på sikt utvecklas till rostangrepp och annat, men ger också ett intryck av att låset är något tjockare än vad det faktiskt är.

  Tjockleken är tillräckligt tjock för att det med verktyg ska ta alldeles för lång tid att bryta upp låset. Längden mäter 90 cm och i kombination med kättingens flexibilitet går det lätt att låsa fast cykeln i stolpar och annat.

  Eftersom cykellåset inte har något hål för en nyckel, kan heller inget vatten kommer in i ett sådant hål vilket är bra. Däremot kan kyla göra att det blir något trögt att ändra kombinationen på låset, men inte till den grad att det inte går att låsa upp.

  Läs mer
 4. Kättinglås ABUS Tresor 1385 Svart 85cm

  9,0/10
  "En kombination av tålig och smidig"
  Kättinglås ABUS Tresor 1385 Svart 85cm
  Lås
  Kodlås
  Längd
  85 cm
  Typ
  Kätting
  Material
  Stål
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög säkerhet
  • Smidig
  • Ger intryck att vara riktigt starkt
  Nackdelar
  • Dyr
  • Högre säkerhet går att få för priset

  Det riktigt tjocka kodlåset från Abus mäter hela 7 mm i tjocklek och kommer med 4 siffror som man kan ställa in sin kod på. Överdraget av tyg förstärker ytterligare effekten av att låset är tjockare än vad det är och skulle kunna misstas för ett mopedlås.

  Detta är ett lås som man inte på något sätt bara klipper eller sågar upp, utan tiden som måste läggas ner för att få upp låset blir i de flesta fall för långt för att bytet ska bli attraktivt.

  Låssystemet fungerar felfritt och 4 siffror räcker alldeles väl för ett kodlås även fast modeller med 5 siffror också finns. Längden på 85 cm ser till att det inte är några svårigheter att få längden att räcka till om man vill låsa fast cykeln i något.

  Läs mer
 5. Luxorparts Cykellås med kombinationskod

  8,7/10
  "Ett billigt sätt att öka säkerheten"
  Luxorparts Cykellås med kombinationskod
  Lås
  Kodlås
  Längd
  180 cm
  Typ
  Vajer
  Material
  Stål
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lågt pris sett till vad man får
  • Lätt att låsa fast runt objekt tack vare den långa längden
  Nackdelar
  • Ingen avskräckande effekt

  Vajerlåset från Luxorparts är ett långt och smidigt kodlås som mäter hela 1.8 meter i längd. Längden kan anses som något lång till en början men eftersom låset alltid är ihop snurrat och aldrig i sin fulla längd behöver man inte oroa sig över trassel.

  Tjockleken på låset är 10 mm och har ett tunt plasthölje runt låset som ska skydda mot rost och böjskador vid långtidsanvändandet. Cykellåset ger inte det mest robusta intrycket men ger fortfarande ett visst skydd. Vid tester är det inga större problem att klippa upp låset men sett till priset får man acceptera att så är fallet.

  Kodlåset har fem siffror vilket räcker och blir över för att en dålig cykeltjuv inte ska få för sig att börja försöka gissa sig till kombinationen.

  Läs mer

cykellas

Din köpguide till det bästa cykellåset

Ett bra köp av ett cykellås behöver inte vara speciellt svårt. Även ett lite sämre lås kommer man långt med men det brukar vara givande att satsa på ett robust lås, eftersom det man skyddar med låset kan ibland vara väldigt dyrt och det kan bli extremt frustrerande när man inser att cykeln man precis skulle använda är borta. Nedan har vi gått igenom egenskaper som som är viktiga vid val av lås men också annat som man kan fundera kring innan man bestämmer sig för ett cykellås.

 • stal balk

  Material

  Nästan alla cykellås består av stål i någon form. Vissa kan dock vara specialhärdade för att effektivare motstå klipp och sågning. Framgår inte materialet på produktbeskrivningen kan man anta att det bara är vanligt stål som har använts. Har man använt något utöver det vanliga brukar också priset vara något högre och materialet specificeras. Vanliga specialstål som förekommer i cykellås är kolstål och rostfria stål.
 • former

  Formatet

  De vanligaste låsen är bygellås, vajerlås och olika varianter av vikbara lås. Vajerlås är i regel de svagaste, men även tjocka och robusta versioner finns. Fördelen med de tunnare vajerlåsen är nästan alltid priset. De bästa cykellåsen brukar vara bygellåsen och de vikbara låsen. Dessa håller inte bara bättre, utan ger också ett intryck av att tåla mer vilket brukar räcka för att en cykeltjuv inte ska känna att det är värt mödan att försöka ge sig på låset.
 • korrosion

  Korrosion

  Många cykellås består antingen av material som motverkar korrosion och rost hel och hållet, eller har ett skyddande hölje av plast eller gummi för att inte utsättas för vatten som sätter igång reaktionen. Vajerlås brukar alltid ha ett skyddande hölje. Om höljet går sönder kan vatten leta sig in bland metalltrådarna och sakta rosta sönder låset. Bygel- och vikbara lås består av ett tjockt stycke metall så skulle låset få yttre skador kan vattnet ändå inte tränga in djupare och ligga kvar. Dessa lås kan också börja rosta men processen går mycket långsammare och låsen kan fortsätta användas en lång tid framöver.
 • las

  En säker låsning

  Även cyklar som har extremt säkra lås kan bli stulna genom att hela cykeln bärs in i exempelvis en skåpbil. Det säkraste sättet att låsa fast sin cykel är att låsa genom ramen och ett av hjulen, och sedan i ett fast objekt, exempelvis en cykelställning. Låser man bara fast ett hjul kan hjulet kopplas loss och sedan stjäls resten av cykeln. Är cykeln inte låst fast i något annat kan det bäras bort.

Vanliga frågor om cykellås

Vilket cykellås är bäst?

Vår testpanel har kommit fram till att Luxorparts Vikbart cykellås är det bästa cykellåset 2021 sett till priset. 

Tål alla cykellås vatten?

Så gott som alla cykellås tål vatten idag. Är låset skadat kan dock vissa lås börja rosta.

Hur tjockt cykellås behöver jag?

Ett tjockare lås kommer självklart att ge bättre skydd. Ett så tjockt som möjligt är det bästa valet!

Hur långt cykellås behöver jag?

Om man bortser från bygellås brukar 1 meter räcka gott och väl.

Testvinnare - Bäst Cykellås

 • Luxorparts Vikbart cykellås
 • Bygellås Abus Varedo
 • Luxorparts Kättinglås med kombinationskod
 • Kättinglås ABUS Tresor 1385 Svart 85cm
 • Luxorparts Cykellås med kombinationskod
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
63 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5