Bäst i test: Bästa drönaren 2021

Att kunna ta bilder, filma och styra ett objekt i luften från längre avstånd skedde främst på film tidigare, men på senare tid har priset på drönare gått ner ordentligt samtidigt som utvecklingen har gått framåt. Styrningen är inte längre omöjlig och tillgängligheten för allmänheten har ökat. Vi har därför testat olika modeller av drönare i flera olika prisklasser för att alla ska hitta något som passar. Den bästa drönaren 2021 sett till priset är Dji Mavic Mini Fly More Combo men det finns även flera andra goda kandidater på vår bäst i test – lista.

Vilken är den bästa drönaren?

Det finns mycket att ta hänsyn till vid valet av en drönare. Vårt fokus har legat på att hitta drönaren som ger mest för pengarna, och därför finns det både billigare och dyrare alternativ som också kan passa bra helt beroende på vilken nivå man själv ligger på eller vad man ska ha drönaren till. Ska man spela in en video från luften är det viktigt med en bra kamera som också kommer att dra upp priset något. Är man primärt ute efter att bara få flyga och inte har någon åsikt om bildkvalitén finns det flera billigare val. Nedan har vi listat de bästa alternativen, både billiga och dyrare drönare. Ytterligare längre ner har vi i köpguiden listat punkter som ligger till grund för vår bedömning, men även vad du som köpare kan ha stor nytta av att veta och fundera kring innan ett köp.

 1. 1. Dji Mavic Mini Fly More Combo
  9,6/10
  Dji Mavic Mini Fly More Combo Ultraportabel och lättflugen drönare
  Bäst i test
  Flygtid
  30 minuter
  Räckvidd
  6 km
  Film
  2.7k - 30 fps
  Kamera
  12 MP sensor
  Till Butik
  4690 kr
 2. 2. Dji Mavic Air 2 Fly More Combo Professionell
  9,4/10
  Dji Mavic Air 2 Fly More Combo Professionell drönare
  Flygtid
  34 minuter
  Räckvidd
  6 km
  Film
  4K - 60 fps
  Kamera
  48 MP sensor
  Till Butik
  11000 kr
 3. 3. Dji Mini 2 Fly More Combo
  9,3/10
  Dji Mini 2 Fly More Combo
  Flygtid
  31 minuter
  Räckvidd
  6 km
  Film
  4K - 30 fps
  Kamera
  12 MP sensor
  Till Butik
  6690 kr
 4. 4. DJI Mavic 2 Pro
  9,1/10
  DJI Mavic 2 Pro
  Flygtid
  31 minuter
  Räckvidd
  18 km
  Film
  4K - 30 fps
  Kamera
  20 MP sensor
  Till Butik
  14989 kr
 5. 5. Ryze Tello Boost Combo Powered By Dji
  8,9/10
  Ryze Tello Boost Combo Powered By Dji Drönare
  Flygtid
  13 minuter
  Räckvidd
  100 meter
  Film
  720p - 30 fps
  Kamera
  5 MP sensor
  Till Butik
  1579 kr

man styr dronare handkontroll

Din köpguide till den bästa drönaren

För att köpet ska bli så bra som möjligt direkt är det viktigt med kunskap. Drönarna skiljer sig åt på flera olika sätt, och därav också den breda variationen i pris. Det finns drönare som snarare skulle kunna klassas som leksaker, och sedan finns det riktigt avancerade modeller med en bred variation av funktioner och möjligheter. Vi går igenom alla viktiga punkter och eliminerar samtliga frågetecken.

 • klocka2

  Flygtid 

  För de som mest är ute efter att ha roligt i luften är flygtiden något man bör tänka på en extra gång. De flesta drönarna har en flygtid mellan 31-34 minuter medan de absolut billigaste kan ha så lite som 13 minuter.  Att kunna flyga i strax över en halvtimme kan kännas som en kort tid, men när man väl flyger och håller en hög koncentration kommer halvtimmen att faktiskt kännas väldigt lång och räcker för de allra flesta.
 • signal

  Räckvidd & signalstyrka 

  Räckvidden är inte bara viktig i termer om avstånd, utan ger också en indikation om signalstyrkan. Bortser man från de absolut billigaste modellerna kan räckvidden variera 2-10 km. Har man planer på att flyga kring toppar och dalar vill man ha en lång räckvidd, och därmed också få en starkare signal. Även fast man håller sig inom den rekommenderade räckvidden med marginal men flyger exempelvis runt en bergskedja, kommer den starka signalen att se till att kontakten inte tappas och blockas lika lätt.
 • hastighetsmatare

  Hastighet 

  Att flyga snabbt är roligt, men kommer att kräva mer från den som styr drönaren. De snabbaste drönarna kan komma upp i hastigheter om 72 km/h, medan det vanliga spannet hamnar kring 47 – 68 km/h. Har man inte väldigt specifika användningsområden räcker det gott och väl med de normalsnabba drönarna, som nästan är lika snabba som de snabbaste. Med de högsta hastigheterna kommer man mest också få de högsta priserna och inte fler möjligheter. Väldigt höga hastigheter kommer också att resultera i högre luftmotstånd som ökar exponentiellt, som tvingar propellerna att jobba hårdare och förkortar därmed flygtiden.
 • videokamera

  Film 

  Något som drar upp priset på en drönare, men där man får valuta för pengarna är filmegenskaperna.  En dubbelt så dyr drönare kommer alltid att ha mycket bättre specifikationer och hårdvara för filmning. De bästa drönarna kan filma i 4k upplösning, men man ska inte enbart stirra sig blind på upplösningen. Även specifikationer som antal bildrutor i sekunden (fps), HDR och ljusinsläpp är viktiga för att få en bra film. Samma egenskaper som är viktiga för en vanlig kamera kommer också att vara viktiga på drönarens kamera, skillnaden är att den här kameran kan flyga!
 • lins

  Kamerasensor & zoom 

  Förutom att flyga och filma, kan man givetvis också ta bilder. Har man spenderat en hel del på en drönare vill man också att bilderna ska vara därefter. Principiellt gäller samma tankesätt med kamerasensorn som vid filmning. Det som är viktigt hos en vanlig kamera är även viktigt i drönarens kamera. De flesta drönare har tyvärr ingen effektiv optisk zoom men de senaste modellerna har börjat inkludera detta. Har man istället en hög upplösning kan man i flera fall istället zooma direkt på bilden utan att tappa bildkvalitet.  
 • dronare

  Självflygning & smarta flyglägen 

  En mycket uppskattad funktion som finns hos de mer exklusiva drönarna är självflygning och smarta flyglägen. Man kan exempelvis få drönaren att självmant följa och cirkulera runt både fasta och rörliga objekt. Dessa funktioner kommer till extremt bra användning om man vill filma eller fota en gruppaktivitet som alla ska vara med i, och som även kan vara i rörelse. Många skidklipp, natur- och motorfilmer är filmade just på det här sättet. Ytterligare fler funktioner finns som man kan läsa mer om i beskrivningen av den drönare som verkar mest intressant.
 • vikt3

  Vikt 

  När det kommer till vikt vill man faktiskt ha en något tyngre drönare. En tyngre drönare är inte lika känslig för vindpustar och gör det därför lättare att manövrera dagar som det är hårdare vindar. Man kanske tänker att en tyngre drönare kommer att få kortare flygtid, och det skulle självklart stämma om batterierna var lika stora oavsett tyngden på drönaren. Nu har dock större drönare också större och fler batterier. Eftersom flygtiden alltid står specificerad på varje modell är det smart att välja den som både har längst flygtid, men som också är tung. 
 • handkontroll skarm

  Styrning & fjärrkontroll 

  Beroende på prisklass på drönaren kommer styrningen och fjärrkontrollen eller handkontrollen man styr med skilja sig en hel del. Det vanligaste är att man får med en handkontroll som man kan koppla in sin mobil eller surfplatta i, och som man sedan använder som skärm. De dyrare modellerna har oftast en skärm direkt i handkontrollen. Hur man styr en drönare skiljer sig inte mycket, men styrningen i sig gör det bland billigare och dyrare modeller. En dyr drönare har fler sensorer för att hålla den stabil och filtrerar bort dåliga signaler och är bättre på att kompensera för vindar. En dyrare drönare har inte bara fler och bättre sensorer, utan dessa är även reglerade och optimerade för att ge bättre, mjukare och snabbare responser vid styrning.
 • pris

  Ytterligare funktioner 

  Drönare kan ha ytterligare spännande och roliga funktioner. De flesta återfinns hos de dyrare modellerna och inkluderar saker som livesändning på exempelvis Facebook och Instagram. Livesändningen fungerar genom att fjärrkontrollen eller handkontrollen i grunden är en androidenhet som man kan installera appar på, på samma sätt som till en mobil. 
 • mejsel nyckel

  Reservdelar &  underhåll 

  Rätt och bra underhåll är oerhört viktigt när man flyger med drönare. De billigaste drönarna försvinner oftast snabbast från sortimenten och ersätts med nya billiga modeller. Det gör det ibland svårt att få tag i reservdelar. Något dyrare modeller finns oftast kvar längre, och därför finns också reservdelarna kvar en längre stund. Förutom reservdelar måste man ta hand om drönaren på rätt sätt. Batteriet kräver extra hänsyn och uppmärksamhet och ska inspekteras och laddas upp efter varje användning för att säkerställa en säker flygning.
landskap

Om testet

Vår testpanel har fått spendera en hel del tid bland drönarna för att kunna sammanställa ett stort testunderlag. Testat har gått till på följande sätt:

Urvalsprocessen

Första steget var att göra en djupdykning bland alla olika alternativ som marknaden hade att erbjuda. Alternativen var många och det går att hitta drönare från ungefär tusen kronor upp till 20 tusen kronor för privatpersoner. Vi har tagit del av externa betyg, omdömen både från konsumenter och andra expertpaneler samt försäljningsantal från butiker. Detta låg till grund för att välja ut de bästa alternativen.

Gallringen

Innan det stora testet drog igång på riktigt gjordes kortare testflygningar för att snabbt få en känsla om kvalitet, funktioner och flygegenskaper. Alla i testpanelen fick under en kortare period prova på de utvalda modellerna och en simpel utvärdering sammanställdes. De 5 mest lovande alternativen gick vidare till det riktiga testet.

Testet

Det stora testet gick till på liknande sätt som gallringen men med skillnaden att mer tid spenderas på varje drönare, och istället för att gallra ut drönare sammanställdes recensioner och resultat. Specifikationer för alla modeller jämfördes och säkerställdes med praktiska tester och både erfarna och mindre erfarna drönarpiloter fick betygsätta de olika alternativen.

Vanliga frågor om drönare

Vilken drönare är bäst?

Efter att ha testat ett stort antal olika drönare, jämfört specifikationer och priser har vi kommit fram till att den bästa drönaren 2021 är Dji Mavic Mini Fly More Combo. Det är en drönare som ger ett stora möjligheter, och en smidig och rolig flygning.

Finns det några lagar och regler kring flygandet med drönare?

På senare tid har reglerna kring drönare skärps en hel del. Har man köpt en väldigt avancerad modell gäller exempelvis andra regler än om man köper väldigt enkel drönare. För att bli fullt insatt i reglerna rekommenderar vi att man besöker transportstyrelsens hemsida. 

Hur snabbt kan man flyga med en drönare?

De absolut snabbaste drönarna för privatpersoner kan komma upp i hastigheter om 74 km/h. Vilka hastigheter man faktiskt kan komma upp i vid flygning har mycket med vindförhållandena att göra. Blåsiga dagar är inte optimala för att prova maxhastigheten, utan vindstilla förhållanden är optimala för att inte riskera något.

Hur tunga vikter kan man fästa på drönaren?

Drönare för privatpersoner är inte avsedda för att man ska fästa fast vikter eller objekt på dem, annat än de avsedda som följde med vid köpet. Gör man det ändå riskerar man att skapa obalans med katastrofala följder som resultat.

Passar drönare för barn?

För de allra yngsta barnen passar de billigare modellerna alldeles utmärkt. Det gäller dock alltid att vara insatt med de senaste reglerna och riktlinjerna angående drönare. 

Kan jag flyga med en drönare i regn?

De flesta drönare klarar av en del regn, men för att veta exakt hur mycket ska man söka efter en IP klassning. Det rekommenderas dock att låta bli att flyga om det regnar mycket. Är drönaren sliten kan även det påverka hur väl den kan motstå regn.

Inom vilka temperaturer och förhållanden är det bäst att flyga med drönare?

Vindstilla förhållanden utan regn är de mest optimala för drönare. De flesta modeller klarar problemfritt av från -20°C till 40°C, men om man kan vill man helst undvika minusgrader. Ska man spela in en skidfilm får man dock räkna med en del minusgrader. Det bästa är alltid ta en extra titt på drönarens specifikationer för att helt säkert veta vad den klarar av.

Får man flyga var som helst med drönare?

Men får tyvärr inte flyga exakt var som helst med drönare. Beroende på drönarens storlek, vikt och hastighet gäller olika regler. Transportstyrelsen har tydligt skrivit om vad som gäller bland olika drönare. 

Vilken drönare passar en nybörjare?

Är man helt ny när det kommer till drönare rekommenderar vi att man börjar med en lite billigare modell. Har man flugit tidigare med drönare eller tror att det kan vara något man verkligen kommer att tycka om, kan de absolut billigaste modellerna snabbt bli begränsande. 

Kan drönare ha värmekamera eller mörkerseende?

Drönare för privatpersoner och drönare som vi har testat har inte värmekameror eller mörkerkameror. Det är något som vi förväntar oss kommer att komma i framtiden. 

Testvinnare - Bäst Drönare

 • Dji Mavic Mini Fly More Combo Ultraportabel och lättflugen drönare
 • Dji Mavic Air 2 Fly More Combo Professionell drönare
 • Dji Mini 2 Fly More Combo
 • DJI Mavic 2 Pro
 • Ryze Tello Boost Combo Powered By Dji Drönare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 11:49:21