Bäst i test: Bästa drönare 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Att kunna ta bilder, filma och styra ett objekt i luften från längre avstånd skedde främst på film tidigare, men på senare tid har priset på drönare gått ner ordentligt samtidigt som utvecklingen har gått framåt. Styrningen är inte längre omöjlig och tillgängligheten för allmänheten har ökat. Vi har därför testat olika modeller av drönare i flera olika prisklasser för att alla ska hitta något som passar. Den bästa drönaren 2023 sett till priset är DJI Mini 2 men det finns även flera andra goda kandidater på vår bäst i test – lista.

Testvinnare - Bästa Drönare 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa drönarna 2023:

  • Bäst i test: DJI Mini 2
  • Dji Mini 2 Fly More Combo
  • Bästa premiumvalet: Dji Air 2S Fly More Combo Drönare
  • Ryze Tello Boost Combo
  • Dji Mavic 2 Zoom Drönare

De 5 bästa drönarna i September 2023

  1. 1. DJI Mini 2- Bäst i test

    9,5/10
    "Den lilla drönaren med den stora insidan".
    DJI Mini 2
    Bäst i test
    Flygtid
    31 minuter
    Räckvidd
    6 km
    Film
    4K - 30 fps
    Kamera
    12 MP bild
    Smarta flyglägen
    Ja
    Vikt
    249 g
    Maxhastighet
    57 km/h
    Optisk zoom
    Nej
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Hög prisvärdhet
    • Hög funktionalitet
    • Lätt att flyga
    • Samma möjligheter som med något dyrare modeller
    • Billig
    Nackdelar
    • Några få reservdelar på köpet hade inte skadat

    Recension

    Dji Mini 2 är uppföljaren till Dji Mavic Mini. Något som är spännande när det kommer till uppföljare inom drönarvärlden är att det kan hända oerhört mycket eftersom hela konceptet är relativt nytt. Hade man bara sett till specifikationer och funktioner hade man lätt kunnat missta drönaren för en helt ny modell men namnet avslöjar att man har byggt vidare på något.

    I vanliga fall kan det vara enklast att lista vad som är nytt, men eftersom nästan allting har uppgraderas sedan föregångaren tänkte vi istället ta upp vad som är lika. De få likheter som finns mellan modellerna är de smarta flyglägena där Dji Mini 2 har fått ytterligare nya lägen som inte finns i Dji Mavic Mini. Resten har alltså förbättrats.

    Smidig och snabb

    Dji Mini 2 är som tidigare en väldigt liten drönare. Vikten landar på enbart 249 g vilket gör den kvick i sina rörelser, men något sämre vid hårda vindar. Vikten gör det också tillåtet att flyga med den i flera andra länder utanför Sverige där gränsen är satt till 250 g om man inte har en drönarlicens. För att dra ner på vikten och priset maximalt är skalet gjort av plast vilket gör att den inte riktigt är lika tålig mot smällar som lite dyrare modeller. Även om drönaren är liten har den fortfarande fart. Man kan komma upp till 57 km/h vid goda vindförhållanden och räckvidden på 6 km ser till att långa flygturer kommer att gå bra.

    Följer trenden med 4K upplösning

    Kameran som drönaren är utrustad med har 12 MP vilket räcker så länge övriga specifikationer är bra vilket de är. Det finns ingen optisk zoom men den digitala zoomen hjälper att få bättre fokus på sådant som är längre bort. Det finns flera olika bildlägen som exempelvis vidvinkel, klotpanorama med mera. Ljusinsläppet är stort och bilder blir skarpa och detaljrika.

    När alla har en 4K TV hemma måste även en drönare kunna filma i 4K vilket Mini 2 givetvis kan. Det går att filma i 30 fps men har man väldigt snabba och actionfyllda händelser går det att dra ner på upplösningen för att som maximalt få 60 fps vid filmning. Bithastheten har uppgraderats till 100 Mb/s för att få en bättre och stabilare bild. Vid 4K filmning går det att digitalt zooma 2x men drar man ner på upplösningen till 1080p går det att istället zooma x4.

    Enkel i luften med flera automatiska lägen

    Drönaren är snäll att flyga i luften och även en nybörjare kommer att kunna göra det. Drönaren har flera stabiliserande sensorer och säkerhetsåtgärder, och man skulle nästan kunna säga att det är svårt att krascha såvida man verkligen inte går in för det. Det går självklart att koppla in mobilen i fjärrkontrollen får att få en livebild när man väl flyger. Fördröjningen på utfall från kommande ligger på ca 200 ms (millisekunder) men kan variera något beroende på omgivning och brus.

    Även fast drönaren ligger lågt i pris har man inte snålat på de smarta flyglägena. Mini 2 har möjlighet att göra väldigt mycket av det som sina betydligt dyrare uppgraderingsmodeller kan göra. Att kunna följa olika sorters objekt är inga problem samtidigt som olika automatiska lägen som exempelvis Helix, Rocket, Circle och Boomerang har aktiverats. Drönaren har i stort samma funktionalitet som mer än dubbelt så dyra modeller men där själva hårdvaran gör att resultat på bild och film blir lite sämre. Med det sagt är inte bilderna på något sätt dåliga.

    Enorm potential sett till storlek och pris

    Detta är en av de minsta drönarna med en av de största insidorna som finns ute på marknaden just nu. Sett till priset finns det inga nämnvärda nackdelar. Storleken kan få många att tro att det är en leksaksdrönare men fallet är allt annat än så.

  2. 2. Dji Mini 2 Fly More Combo

    9,4/10
    "En smidig drönare för den glada amatören eller seriösa nybörjaren med funktionalitet långt över priset".
    Dji Mini 2 Fly More Combo
    Flygtid
    31 minuter
    Räckvidd
    6 km
    Film
    4K - 30 fps
    Kamera
    12 MP bild
    Smarta flyglägen
    Ja
    Vikt
    249 g
    Maxhastighet
    57 km/h
    Optisk zoom
    Nej
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Riktigt hög prisvärdhet
    • Hög funktionalitet
    • Lättflugen
    • Samma möjligheter som med något dyrare modeller
    • Flera nödvändiga tillbehör med Fly More Combo
    Nackdelar
    • Inga nämnvärda

    Recension

    Dji Mini 2 och Dji Mini 2 Fly More Combo har exakt samma drönare. Skillnaden ligger i reservdelarna som följer med. Är man enbart intresserad av drönaren hänvisar vi till recensionen om Dji Mini 2. Är man intresserade av Fly More Combo - delarna kan man läsa mer nedan.

    De största fördelarna med Fly More Combo paketet är de extra batterierna, laddaren och fler propeller som följer med.

    Istället för ett batteri får man tre batterier vilket resulterar i en och en halvtimmes flygning totalt istället för en halvtimme. Laddaren som följer med i paketet laddar inte bara ett batteri i taget utan alla tre. Flyger man in i något finns det risk för att man skadar propellerna som är ett av de vanligaste misstagen, men med paketet följer tre par av extra propeller med.

    Ytterligare tillbehör följer med men som inte riktigt är lika viktiga som de ovan nämnda men som självklart inte skadar att få med. En väska för drönaren, ett fack som man kan förvara propellerna i och ett flertal extra skruvar och en USB laddare.

    Har man ett stort intresse av drönare och tycker om att flyga med dessa kommer man eventuellt att behöva reservdelar. Oavsett om man kraschar kommer delar att slitas och behöva bytas ut på sikt.

  3. 3. Dji Air 2S Fly More Combo Drönare- Bästa premiumvalet

    9,2/10
    "Specifikationer på toppnivå för den som vill ha allt".
    Dji Air 2S Fly More Combo Drönare
    Bästa premiumvalet
    Flygtid
    31 minuter
    Räckvidd
    8 km
    Film
    4K - 60 fps
    Kamera
    20 MP bild
    Smarta flyglägen
    Ja
    Vikt
    595 g
    Maxhastighet
    68.4 km/h
    Optisk zoom
    Nej
    Frakt från 29 kr
    14 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans
    14490 kr
    Till Inet
    Fri frakt
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Svårslagna bilder och filmer
    • Lätt att flyga
    • Starka signalen mellan fjärrkontroll och drönare
    • Automatiska flyglägen fungerar utan problem
    Nackdelar
    • Högre vikt hade gjort den lite stabilare i luften vid starka vindar
    • Högt totalpris (inkluderar dock flera batterier och reservdelar)

    Recension

    Dji Air 2S Fly More Combo är en drönare för den avancerade användaren som vet vad han vill ha. Det finns flera dyra modeller från Dji där alla är nischade på lite olika sätt. Vissa är riktigt snabba, andra har en extremt bra kamera och andra har filmegenskaper som sticker ut rejält. Med Air 2S har man satsat mest på kamera, filmning och räckvidd.

    Låg vikt med tanke på maxhastigheten

    Utseendet är som så många gånger förr likt alla andra lite dyrare modeller. Något som däremot sticker ut är att vikten enbart landar på 595 g vilket är lågt med tanke på de övriga väldigt goda specifikationerna som oftast drar upp vikten. Hastigheten är hög även fast det inte är den högsta som går och hitta och landar på 68,4 km/h när väderförhållandena är goda. Räckvidden varierar något beroende på vilket protokoll som har använts samt hur miljön har varit, men ligger i spannet 8 - 12 km.

    En av de bättre på att filma

    Kameran har en av de bättre sensorerna och det går att ta bilder med upplösningen 20 MP. Många vet att antal MP är inte allt men i kombination med andra viktiga funktioner gör det mycket för en skarp bild. Kameran har självklart även HDR och god ljuskänslighet för att även mörka bilder ska bli så tydliga som möjligt. Flera intelligenta funktioner och inställningsmöjligheter gör att kameran går att använda för att ta professionella bilder från luften.

    Filmningen är en av drönarens starkaste punkter. Många kan filma i 4K och med 30 fps, men det är relativt få som kan filma i 4K och med 60 fps vilket Dji Air 2S kan. Kamerans goda sensor kommer till oerhört bra användning även vid filmning vilket gör att filmerna blir kvalitativt sett så gott som bilderna, men i filmformat.

    God signalstyrka

    Dji Air 2S har en uppgraderad signalöverföring i form av OcuSync 3.0 från tidigare 2.0. Med fyra antenner får man en helt annan styrka i signalerna vilket gör drönaren till en av de stabilera i luften och ser till att bildöverföringen blir av det mjukare slaget utan hack eller andra problem. Även om drönaren är riktigt stabil i luften kan starka pustar momentant ruska till den.

    Lätt i luften

    Vid manuell flygning märks det tydligt att man har satsat på hårdvaran. Drönaren är mjuk, responsiv och lättflugen. Även vid långa avstånd känns drönaren snabb på att reagera på kommandon. Djupa dalar eller toppar verkar också fungera bra signalmässigt. De automatiska flyglägen har inte ändrats nämnvärt sedan tidigare modeller. Det är inga problem att ställa in drönaren på att följa olika sorters objekt samtidigt som den flyger på olika sätt genom luften.

    Med Fly More Combo paketet inkluderas extra batterier, rotorblad, en liten väska till drönaren samt ytterligare tillbehör.

    Högt pris men film därefter

    Drönaren med Combopaketet är en av de dyrare men ger också svårmatchade bilder och filmer. Drönaren är inte längre en leksaksdrönare utan kan användas till professionell filmning men också för att få till riktigt kvalitativa klipp från semestrar som man inte vill glömma.

  4. 4. Ryze Tello Boost Combo - Bästa billiga

    9,0/10
    "Perfekt drönare för barn och för den som vill komma igång med enkel flygning".
    Ryze Tello Boost Combo, Powered by DJI
    Bästa billiga
    Flygtid
    13 minuter
    Räckvidd
    100 meter
    Film
    720p - 30 fps
    Kamera
    5 MP bild
    Smarta flyglägen
    Ja
    Vikt
    80 g
    Maxhastighet
    28.8 km/h
    Optisk zoom
    Nej
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Billig
    • Bra för nybörjare
    • Flera extradelar följer med i paketet
    Nackdelar
    • Svårflugen när det blåser
    • Kunde haft något längre batteritid

    Recension

    Ryze Tello Boost Combo är ett paket med en drönare och tillbehör som passar perfekt till nybörjaren. Inte för att den är överdrivet lätt att flyga, men mest för att den faktiskt inte är det. Drönaren är väldigt liten och lätt vilket inte alltid uppfattas från bilderna som finns. Vikten landar på låga 80 gram och maxhastigheten är satt till strax under 30 km/h eller 8 meter per sekund.

    Enkla specifikationer

    Enligt specifikationer klarar drönaren av avstånd upp till 100 meter, och en flygtid och flyghöjd om 13 min respektive 30 meter. Kameran som finns kan ta bilder i upplösningen 5 MP eller filma i 720p i 30 fps. Detta är inte specifikationerna för att filma en cool, högupplöst film från ett äventyr men fungerar när man vill ha roligt med kompisarna oavsett ålder och där själva flygningen är i fokus.

    Kan vara utmanande i luften

    Eftersom Ryze Tellor är väldigt liten och lätt är den också smidig i luften, så länge det inte blåser. Specifikationerna som har listats kräver optimala förhållanden för att kunna uppnås där flygavstånden snarare ligger kring 50-70 meter vilket inte är allt för dåligt det heller. Det är också svårt att komma upp i 30 meters höjd utan vi får nöja oss med 20 meter. Flygtiden på 13 minuter stämmer dock bra. I vindstilla förhållanden går det att flyga problemfritt men är det blåsigt påverkas flygegenskaperna markant. Drönaren har några få enkla, automatiska funktioner vilket gör att den kan "studsa" i luften genom att snabbt åka upp och ner, flippa och flyga runt i en cirkel.

    Appkompatibilitet & extra delar

    Drönaren styrs genom Tello appen som fungerar både till iOS och Android. Via appen kan man få live feed på flygningen, ta bilder och filma. Det händer att feeden blir lite grynig ibland och hackar om anslutningen mellan drönaren och mobilen störs. Bilderna och filmerna är lite som man kan förvänta sig. Det är inte de bästa bilderna eller filmerna men man ser vad som händer. Förstorar man upp bilderna ser man snabbt att de inte håller måttet jämfört med dagens billigare mobilkameror.

    Förutom drönaren och basdelarna som hör till får man ytterligare delar med Boost Combo. Två extra batterier följer med så man har totalt tre stycken, en laddningsstation för att kunna ladda alla samtidigt, en micro usb kabel och två par extra propeller. Skulle olyckan vara framme kommer propellerna till stor nytta och vill man inte vänta tills batteriet laddat klart igen kan man ta en av de två andra.

    En drönare att träna med

    Bemästrar man att flyga med denna drönare kommer det bara att bli enklare med dyrare modeller. Dessa dyrare modeller tenderar att ha så pass många sensorer och säkerhetssystem vilket gör att det är mycket svårare att krascha (såvida man inte går in för det). Kan man då flyga med en drönare där hjälpmedlen är få kan man definitivt flyga med en dyrare där hjälpmedlen är många. Sett till priset får man en väldigt rolig pryl som fungerar fint i det öppna, och blir en rolig utmaning om man skulle få för sig att flyga inomhus med smala gångar eller om det blåser.

  5. 5. Dji Mavic 2 Zoom Drönare

    8,8/10
    "En välbalanserad modell sett till priset".
    Dji Mavic 2 Zoom Drönare
    Flygtid
    31 minuter
    Räckvidd
    8 km
    Film
    4k - 30 fps
    Kamera
    48 MP bild
    Smarta flyglägen
    Ja
    Vikt
    905 g
    Maxhastighet
    72 km/h
    Optisk zoom
    Ja
    Fri frakt
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Utmärkta filmer och bilder
    • Mjuk och behaglig flygning
    • Optisk zoom
    • Automatiska flyglägen fungerar felfritt
    • Välfungerande fjärrkontroll
    Nackdelar
    • Går inte att filma i 60 fps om 4K upplösning är påslaget

    Recension

    Dji är en av de största aktörerna när det kommer till drönare på den svenska marknaden. Dji Mavic 2 Zoom är en lite dyrare drönare som lägger sig i mitten där pris och prestanda möts. De billigare modellerna tappar snabbt i prestanda och de dyrare blir väldigt dyra innan de märkbart börjar ge speciellt mycket mer för pengarna.

    Till utseendet ser drönaren ut som de allra flesta brukar se ut idag. En liten kropp i mitten med fyra armar där varje arm har en propell. Batteritiden och vikten är 31 minuter respektive 905 gram. Vikten hjälper till att dra ner besvär som uppkommer vid högre hastigheter kopplade till luftmotstånd. Vid goda förhållandet kan man komma upp i hastigheter om 72 km/h. Räckvidden kan variera lite beroende på vilket protokoll man går efter och siffror man kan få fram är allt ifrån 5 till 10 km som också påverkas av brus och hur omgivningen ser ut.

    En exceptionell kamera som sticker ut

    Kameran som finns på drönaren brukar marknadsföras med 48 MP (megapixlar) som delvis är sant. Sanningen är att sensorn som sitter i drönaren har en upplösning om 12 MP men med olika andra funktioner som finns i kameran kan man få till bilder som har en total upplösning om 48 MP.

    De flesta andra drönare som har zoom brukar ha en digital zoom. Detta drar ner på bildkvalitén när det ska zoomas, men med Mavic 2 Zoom hade man inte haft zoom med i namnet om det inte var något speciellt med denna. Zoomen som finns är en optisk zoom vilket gör att den förstorade bilden upp till en faktor 2x blir precis lika skarp som om man inte hade zoomat, utöver detta kan man sedan zooma 4x digitalt. Att enbart titta på antal MP och zoom ger inte hela sanningen om möjligheterna. Även linsens egenskaper och exponeringstider och mycket mer spelar en stor roll för att få till de finaste bilderna. Här har man satsat rejält vilket inte alltid framgår om man inte dyker djup i specifikationerna. HDR, stort ljusinsläpp och mycket mer är saker som finns

    Kamerans egenskaper hänger en hel del ihop med hur filmningen blir som är en av de viktigaste aspekterna för alla som tänker köpa en drönare. När man filmar i 4K upplösning kan man maximalt filma i 30 fps. Går man istället ner till 1080p kan man filma i 120 fps. Den optiska zoomen går också använda vid filmning, och filmar man i 1080p upplösning kan man efter den optiska zoomen även zooma 4x utan att tappa i kvalitet.

    Både film och foto går att spara i flera olika format, antingen i vanliga format som JPEG för att användas direkt eller i RAW format för att inte tappa redigeringsmöjligheter, samt motsvarande format för filmning.

    Goda möjligheter i luften

    Det rekommenderas starkt att koppla in mobilen i fjärrkontrollen för att få live feedback från flygningen. Fjärrkontrollen känns stabil och från den lilla displayen får man viktig information som batteri, avstånd och liknande. Själva flygegenskaperna är riktigt goda. Drönaren rör sig mjukt i luften och att det går att använda både 2.4 Ghz och 5.8 Ghz nät för att inte tappa signal, detta säkerställer en god kontakt vilket inte alltid är fallet med andra drönare.

    Handkontrollens antenner har uppgraderats för att dra ner latensen med resultatet att fördröjningen mellan en styrning och faktiskt utfall från drönaren är minimal. Man får med andra ord en helt annan respons från styrningen där kritiska styrningar sker snabbt vilket de måste, de är trots allt kritiska. Drönaren är behaglig vid flygning och har man styrt förr kommer man att uppskatta mjukheten och hur styrningens regulator är konfigurerad.

    Välutvecklade automatiska lägen

    De manuella styrningsmöjligheterna är där allting började och där det långsamt börjar ta slut eftersom de automatiska funktionerna har börjat ta över allt mer, på ett uppskattat sätt. Man kan alltid flyga manuellt för nöjets skull, men när man börjar inse vilken nivå automatiseringen ligger på är det dessa funktioner man mest kommer att använda vid filmning och bildtagning.

    Dji Mavic 2 Zoom har inga problem att följa olika sorters objekt, eller människor för den delen. Om drönaren skulle tappa objektet kan den rita upp en uppskattad bana som objektet beräknas att ta för att fortsätta filmningen tills objektet dyker upp igen. Drönarens höga hastighet gör det också lätt att följa väldigt snabba föremål upp till 72 km/h som är topphastigheten. Samtidigt som drönaren följer det som har ställts in behöver man heller inte vara orolig för att drönaren själv kommer att flyga in i hinder. Den kommer alltid att försöka undvika sådant som finns i vägen.

    Det finns ett flertal intressanta automatiska lägen där de populäraste är den cirkulerande flygningen kring objekt, den fixa fokuseringen samtidigt som flygning mellan punkter görs eller helt enkelt flygning från punkt A till punk B och några fler.

    Drönaren för de som vill ta det nästa steget

    De negativa aspekterna är oerhört få, om några. Flygningen är utmärkt, både bilder och filmer blir skarpa och färgrika och det finns flera nyttiga automatiserade flygfunktioner. Man kan givetvis alltid vilja ha mer bara för att, men sett till pris och rimlighet kan man försiktigt önska att drönaren skulle kunna filma i 60 fps när upplösningen är 4K. Utöver detta är Dji Mavic 2 Zoom en vass drönare.

man styr dronare handkontroll

Din köpguide till den bästa drönaren

För att köpet ska bli så bra som möjligt direkt är det viktigt med kunskap. Drönarna skiljer sig åt på flera olika sätt, och därav också den breda variationen i pris. Det finns drönare som snarare skulle kunna klassas som leksaker, och sedan finns det riktigt avancerade modeller med en bred variation av funktioner och möjligheter. Vi går igenom alla viktiga punkter och eliminerar samtliga frågetecken.

  • klocka2

    Flygtid 

    För de som mest är ute efter att ha roligt i luften är flygtiden något man bör tänka på en extra gång. De flesta drönarna har en flygtid mellan 31-34 minuter medan de absolut billigaste kan ha så lite som 13 minuter.  Att kunna flyga i strax över en halvtimme kan kännas som en kort tid, men när man väl flyger och håller en hög koncentration kommer halvtimmen att faktiskt kännas väldigt lång och räcker för de allra flesta.
  • signal

    Räckvidd & signalstyrka 

    Räckvidden är inte bara viktig i termer om avstånd, utan ger också en indikation om signalstyrkan. Bortser man från de absolut billigaste modellerna kan räckvidden variera 2-10 km. Har man planer på att flyga kring toppar och dalar vill man ha en lång räckvidd, och därmed också få en starkare signal. Även fast man håller sig inom den rekommenderade räckvidden med marginal men flyger exempelvis runt en bergskedja, kommer den starka signalen att se till att kontakten inte tappas och blockas lika lätt.
  • hastighetsmatare

    Hastighet 

    Att flyga snabbt är roligt, men kommer att kräva mer från den som styr drönaren. De snabbaste drönarna kan komma upp i hastigheter om 72 km/h, medan det vanliga spannet hamnar kring 47 – 68 km/h. Har man inte väldigt specifika användningsområden räcker det gott och väl med de normalsnabba drönarna, som nästan är lika snabba som de snabbaste. Med de högsta hastigheterna kommer man mest också få de högsta priserna och inte fler möjligheter. Väldigt höga hastigheter kommer också att resultera i högre luftmotstånd som ökar exponentiellt, som tvingar propellerna att jobba hårdare och förkortar därmed flygtiden.
  • videokamera

    Film 

    Något som drar upp priset på en drönare, men där man får valuta för pengarna är filmegenskaperna.  En dubbelt så dyr drönare kommer alltid att ha mycket bättre specifikationer och hårdvara för filmning. De bästa drönarna kan filma i 4k upplösning, men man ska inte enbart stirra sig blind på upplösningen. Även specifikationer som antal bildrutor i sekunden (fps), HDR och ljusinsläpp är viktiga för att få en bra film. Samma egenskaper som är viktiga för en vanlig kamera kommer också att vara viktiga på drönarens kamera, skillnaden är att den här kameran kan flyga!
  • lins

    Kamerasensor & zoom 

    Förutom att flyga och filma, kan man givetvis också ta bilder. Har man spenderat en hel del på en drönare vill man också att bilderna ska vara därefter. Principiellt gäller samma tankesätt med kamerasensorn som vid filmning. Det som är viktigt hos en vanlig kamera är även viktigt i drönarens kamera. De flesta drönare har tyvärr ingen effektiv optisk zoom men de senaste modellerna har börjat inkludera detta. Har man istället en hög upplösning kan man i flera fall istället zooma direkt på bilden utan att tappa bildkvalitet.  
  • dronare

    Självflygning & smarta flyglägen 

    En mycket uppskattad funktion som finns hos de mer exklusiva drönarna är självflygning och smarta flyglägen. Man kan exempelvis få drönaren att självmant följa och cirkulera runt både fasta och rörliga objekt. Dessa funktioner kommer till extremt bra användning om man vill filma eller fota en gruppaktivitet som alla ska vara med i, och som även kan vara i rörelse. Många skidklipp, natur- och motorfilmer är filmade just på det här sättet. Ytterligare fler funktioner finns som man kan läsa mer om i beskrivningen av den drönare som verkar mest intressant.
  • vikt3

    Vikt 

    När det kommer till vikt vill man faktiskt ha en något tyngre drönare. En tyngre drönare är inte lika känslig för vindpustar och gör det därför lättare att manövrera dagar som det är hårdare vindar. Man kanske tänker att en tyngre drönare kommer att få kortare flygtid, och det skulle självklart stämma om batterierna var lika stora oavsett tyngden på drönaren. Nu har dock större drönare också större och fler batterier. Eftersom flygtiden alltid står specificerad på varje modell är det smart att välja den som både har längst flygtid, men som också är tung. 
  • handkontroll skarm

    Styrning & fjärrkontroll 

    Beroende på prisklass på drönaren kommer styrningen och fjärrkontrollen eller handkontrollen man styr med skilja sig en hel del. Det vanligaste är att man får med en handkontroll som man kan koppla in sin mobil eller surfplatta i, och som man sedan använder som skärm. De dyrare modellerna har oftast en skärm direkt i handkontrollen. Hur man styr en drönare skiljer sig inte mycket, men styrningen i sig gör det bland billigare och dyrare modeller. En dyr drönare har fler sensorer för att hålla den stabil och filtrerar bort dåliga signaler och är bättre på att kompensera för vindar. En dyrare drönare har inte bara fler och bättre sensorer, utan dessa är även reglerade och optimerade för att ge bättre, mjukare och snabbare responser vid styrning.
  • pris

    Ytterligare funktioner 

    Drönare kan ha ytterligare spännande och roliga funktioner. De flesta återfinns hos de dyrare modellerna och inkluderar saker som livesändning på exempelvis Facebook och Instagram. Livesändningen fungerar genom att fjärrkontrollen eller handkontrollen i grunden är en androidenhet som man kan installera appar på, på samma sätt som till en mobil. 
  • mejsel nyckel

    Reservdelar &  underhåll 

    Rätt och bra underhåll är oerhört viktigt när man flyger med drönare. De billigaste drönarna försvinner oftast snabbast från sortimenten och ersätts med nya billiga modeller. Det gör det ibland svårt att få tag i reservdelar. Något dyrare modeller finns oftast kvar längre, och därför finns också reservdelarna kvar en längre stund. Förutom reservdelar måste man ta hand om drönaren på rätt sätt. Batteriet kräver extra hänsyn och uppmärksamhet och ska inspekteras och laddas upp efter varje användning för att säkerställa en säker flygning.
landskap

Om testet

Vår testpanel har fått spendera en hel del tid bland drönarna för att kunna sammanställa ett stort testunderlag. Testat har gått till på följande sätt:

Urvalsprocessen

Första steget var att göra en djupdykning bland alla olika alternativ som marknaden hade att erbjuda. Alternativen var många och det går att hitta drönare från ungefär tusen kronor upp till 20 tusen kronor för privatpersoner. Vi har tagit del av externa betyg, omdömen både från konsumenter och andra expertpaneler samt försäljningsantal från butiker. Detta låg till grund för att välja ut de bästa alternativen.

Gallringen

Innan det stora testet drog igång på riktigt gjordes kortare testflygningar för att snabbt få en känsla om kvalitet, funktioner och flygegenskaper. Alla i testpanelen fick under en kortare period prova på de utvalda modellerna och en simpel utvärdering sammanställdes. De 5 mest lovande alternativen gick vidare till det riktiga testet.

Testet

Det stora testet gick till på liknande sätt som gallringen men med skillnaden att mer tid spenderas på varje drönare, och istället för att gallra ut drönare sammanställdes recensioner och resultat. Specifikationer för alla modeller jämfördes och säkerställdes med praktiska tester och både erfarna och mindre erfarna drönarpiloter fick betygsätta de olika alternativen.

Vårt test av drönare

Det finns mycket att ta hänsyn till vid valet av en drönare. Vårt fokus har legat på att hitta drönaren som ger mest för pengarna, och därför finns det både billigare och dyrare alternativ som också kan passa bra helt beroende på vilken nivå man själv ligger på eller vad man ska ha drönaren till. Ska man spela in en video från luften är det viktigt med en bra kamera som också kommer att dra upp priset något. Är man primärt ute efter att bara få flyga och inte har någon åsikt om bildkvalitén finns det flera billigare val.

Nedan har vi listat de bästa alternativen, både billiga och dyrare drönare. Ytterligare längre ner har vi i köpguiden listat punkter som ligger till grund för vår bedömning, men även vad du som köpare kan ha stor nytta av att veta och fundera kring innan ett köp.

Vanliga frågor om drönare

Vilken drönare är bäst?

Efter att ha testat ett stort antal olika drönare, jämfört specifikationer och priser har vi kommit fram till att den bästa drönaren 2023 är DJI Mini 2. Det är en drönare som ger ett stora möjligheter, och en smidig och rolig flygning.

Finns det några lagar och regler kring flygandet med drönare?

På senare tid har reglerna kring drönare skärps en hel del. Har man köpt en väldigt avancerad modell gäller exempelvis andra regler än om man köper väldigt enkel drönare. För att bli fullt insatt i reglerna rekommenderar vi att man besöker transportstyrelsens hemsida. 

Hur snabbt kan man flyga med en drönare?

De absolut snabbaste drönarna för privatpersoner kan komma upp i hastigheter om 74 km/h. Vilka hastigheter man faktiskt kan komma upp i vid flygning har mycket med vindförhållandena att göra. Blåsiga dagar är inte optimala för att prova maxhastigheten, utan vindstilla förhållanden är optimala för att inte riskera något.

Hur tunga vikter kan man fästa på drönaren?

Drönare för privatpersoner är inte avsedda för att man ska fästa fast vikter eller objekt på dem, annat än de avsedda som följde med vid köpet. Gör man det ändå riskerar man att skapa obalans med katastrofala följder som resultat.

Passar drönare för barn?

För de allra yngsta barnen passar de billigare modellerna alldeles utmärkt. Det gäller dock alltid att vara insatt med de senaste reglerna och riktlinjerna angående drönare. 

Kan jag flyga med en drönare i regn?

De flesta drönare klarar av en del regn, men för att veta exakt hur mycket ska man söka efter en IP klassning. Det rekommenderas dock att låta bli att flyga om det regnar mycket. Är drönaren sliten kan även det påverka hur väl den kan motstå regn.

Inom vilka temperaturer och förhållanden är det bäst att flyga med drönare?

Vindstilla förhållanden utan regn är de mest optimala för drönare. De flesta modeller klarar problemfritt av från -20°C till 40°C, men om man kan vill man helst undvika minusgrader. Ska man spela in en skidfilm får man dock räkna med en del minusgrader. Det bästa är alltid ta en extra titt på drönarens specifikationer för att helt säkert veta vad den klarar av.

Får man flyga var som helst med drönare?

Men får tyvärr inte flyga exakt var som helst med drönare. Beroende på drönarens storlek, vikt och hastighet gäller olika regler. Transportstyrelsen har tydligt skrivit om vad som gäller bland olika drönare. 

Vilken drönare passar en nybörjare?

Är man helt ny när det kommer till drönare rekommenderar vi att man börjar med en lite billigare modell. Har man flugit tidigare med drönare eller tror att det kan vara något man verkligen kommer att tycka om, kan de absolut billigaste modellerna snabbt bli begränsande. 

Kan drönare ha värmekamera eller mörkerseende?

Drönare för privatpersoner och drönare som vi har testat har inte värmekameror eller mörkerkameror. Det är något som vi förväntar oss kommer att komma i framtiden. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
88 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5