Bäst i test: Bästa elcykeln 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Elcykelns framfart har förenklat medellånga pendlingar en hel del genom att använda fria cykelvägar istället för att behöva stanna vid varje rödljus med bil och vänta i köer. Med ett stort växande intresse hos befolkningen av den smidiga elcykeln som också är miljövänlig kommer även ett lika stort växande av utbud. Vad ska man egentligen ha för sorts elcykel? Vi har testat de populäraste alternativen i flera olika prisklasser för att möjliggöra ett enkelt val, och kommit fram till att den bästa elcykeln 2023 är Lifebike Classic+ G8 Blå. 

Testvinnare - Bästa Elcykel 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa elcyklarna 2023:

  • Lifebike Classic+ G8 Blå - Bäst i test
  • Batavus Harlem 2023 Herr - Bästa premiumvalet
  • Lifebike COMFORT G8 Svart - Bästa billiga
  • Crescent Elis 9vxl Silver
  • Winora Tria 8 Herr Grå 2021

De 5 bästa elcyklarna i Juni 2023

  1. 1. Lifebike Classic+ G8 Blå- Bäst i test

    9,5/10
    "En simpel city-elcykel som är lättreglerad efter behov".
    Lifebike Classic+ G8 Blå
    Bäst i test
    Räckvidd
    50-80 km
    Växlar
    7
    Motorplacering
    Framhjul
    Bromstyp
    Skivbroms & fotbroms
    Laddningstid
    6 h
    Vikt
    25 kg
    Dämpning
    Odämpad
    Hjulstorlek
    28''
    Fri frakt över 1000 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Väldigt lång räckvidd
    • Utmärkt för stadsmiljö
    • Lättväxlad
    • Bekväm
    Nackdelar
    • Tidskrävande slangbyten om dessa ska utförs själv
    • Hade varit mer optimalt med bak- eller mittmotor med tanke på viktfördelningen

    Recension

    Lifebike har på senare år blivit välkända bland elcykelmärken med räckvidden som en av deras största styrkor. Lifebike Classic+ G8 är inget undantag och lovar upp till 80 km räckvidd vid optimala förhållanden innan det är dags att ladda batteriet. Elcykeln kommer i form av en klassisk dammodell med en stabil cykelkorg framme och batteriet under pakethållaren. Det är inte bara cykelkorgen som är stabil utan hela konstruktionen.

    Goda tekniska specifikationer sett till priset

    Motorn sitter i framhjulet men eftersom batterierna sitter längst bak kan cykeln kännas något baktung ibland. Batteriet är stort med sina 468 Wh och tar 6 timmar att ladda fullt. Elcykelns motor ligger på de rekommenderade 250 watten för att få ut det mesta, men hur högt vridmoment kan fås framgår inte riktigt. Erfarenheten säger dock att liknande elcyklar från Lifebike i samma prisklass brukar ligga kring 40 Nm.

    I praktiken

    Den här elcykeln fungerar bäst på asfalterad väg där den rullar på problemfritt. Växlingen sker mjukt och fint och de olika nivåerna av assistans ser till att man själv kan bestämma hur hårt man vill anstränga sig innan hjälpen kickar in. Byter man underlaget till det sandigare hållet kan elcykeln få bekymmer vid längre avstånd. Eftersom den största delen av vikten sitter vid bakhjulet men det är framhjulet som driver händer det att framhjulet får dåligt grepp och börjar spinna när väglaget inte sitter fast. Man gör bäst vid att hålla sig till hårda underlag och cykla lugnt.

    Cykeldatorn är av det simplare slaget utan att vara dålig, utan visar de vanligaste värdena som hastighet, batterinivåer och liknande. Vid blandad och normal körning landar den totala räckvidden på 65-75 km beroende på väder och vind.

    Eftersom motorn sitter i framhjulet har man i den här modellen installerat en fotbroms för de som föredrar det, medan framhjulet har en skivbroms. Skivbromsen nyper hårt och fotbromsen gör också det den ska.

    Svårservad utanför cykelverkstaden

    En elcykel som Lifebike Classic+ G8 kan bli besvärlig vid service som man utför själv. Vanliga slangbyten brukar de flesta kunna genomföra, men när bakhjulet har navväxlar och framhjulet en motor, är båda hjulen bestyckade med något extra vilket gör att det inte bara är att lossa på hjulet och byta. Det kommer att krävas mer jobb vid punktering oavsett hjul jämfört med en elcykel som kanske har ett helt vanligt hjul fram eller andra sorters växlar bak.

    Sammanfattning

    Totalt sett är Lifebike Classic+ G8 en riktigt bra elcykel när man tar hänsyn till priset. Vet man med sig att de vägar man brukar cykla på brukar generera punkteringar titt som tätt vill man nog titta på andra modeller eftersom varje byte av slang eller lagning kommer att vara tidskrävande, alternativt köpa till punkteringsfria däck. Om man har som vana att lämna in en elcykel på en cykelverkstad kommer många av de bekymren som kan bli stora att försvinna med denna modell, vilket i sådana fall göra denna till en av de vassaste i sin klass.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  2. 2. Batavus Harlem 2023 Herr- Bästa premiumvalet

    9,4/10
    "Elegant, stabil och smidig elcykel för alla behov".
    Batavus Harlem 2023 Herr
    Bästa premiumvalet
    Räckvidd
    40-70 km
    Växlar
    7
    Motorplacering
    Mittmotor
    Bromstyp
    Skivbroms
    Laddningstid
    4 h
    Vikt
    22 kg
    Dämpning
    Odämpad
    Hjulstorlek
    28''
    Fri frakt över 1000 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fri frakt
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Högt vridmoment på 70 Nm
    • Lätt och smidig
    • Stilren och elegant cykel
    • Stabil och robust konstruktion
    Nackdelar
    • Något högt totalpris om man inte har tänkt att ersätta pendlingsavstånd i så stor grad som möjligt

    Recension

    Batavus Harlem E-Go är en riktigt snygg och välutrustad elcykel. Harlem E-Go har aluminiumram, växelreglage från Shimano, korg (pakethållare fram på herr-modellen), pakethållare bak och bra belysning. Cykeln är mattlackad på ram, styre och nav, med vissa detaljer i mässing. Modellen finns med både låg och hög ram (dvs. Herr och Dam-modell), och i flera ramstorlekar.

    Balanserade specifikationer

    Motorn från Yamaha sitter på ramen och utöver de 250 watten som den kan leverera får man ett högt vridmoment på 70 Nm som resulterar i en stark och rapp motor. Motorn känns riktigt responsiv, du behöver inte vänta på att motorn ska assistera och heller inte trampa ”luft” i onödan. Räckvidden ligger på omkring 7 mil och har fyra assistansnivåer, exklusive Walk Assist som hjälper till när du går med cykeln. Batteriet laddar du på fyra timmar och går givetvis att ta loss om du vill ladda inomhus.

    Bromsar fram och bak är hydrauliska vilket ger en mycket bra effekt, nästan för bra för att greppet ska hinna med så ta det lite försiktigt vid tvärnitning.

    Priset är dess svaga punkt

    Vi uppskattar cykelns lättviktsdesign i kombination med en stark motor och stabila konstruktion. Kombinationen är sällsynt men Batavus levererar en cykel som är en fröjd att framföra i stadsmiljö. På längre raksträckor kan cykeln bli lite trött när batteriet börja lida mot sitt slut, men tack vare den långa räckvidden hamnar man sällan i det läget innan det är dags att ladda batteriet igen. I sin helhet finns det få negativa aspekter att anmärka kring fram tills att man ser priset. Kostnaden för elcykeln är hög, men likaså kvaliteten. Den här elcykeln kommer inte att tilltala alla men de som vill ha något hållbart i längden har här ett givet val.

  3. 3. Lifebike COMFORT G8 Svart- Bästa billiga

    9,3/10
    "Utmärkt i stadsmiljö och där marken är plan".
    Lifebike COMFORT G8 Svart
    Bästa billiga
    Räckvidd
    50-80 km
    Växlar
    7
    Motorplacering
    Bakhjul
    Bromstyp
    Skivbroms
    Laddningstid
    6 h
    Vikt
    25 kg
    Dämpning
    Odämpad
    Hjulstorlek
    28''
    Fri frakt över 1000 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • En av de mest prisvärda i sin prisklass
    • Mycket bekväm
    • Utmärkt i stadsmiljö
    • Väldigt lång räckvidd
    Nackdelar
    • Ganska tung
    • Service kopplad till bakhjul omständlig

    Recension

    Elcyklar är fortfarande tillräckligt nya på marknaden för att tydliga förbättringar ska ske mellan varje generation. De förbättringar som har gjorts på Lifebike COMFORT G8 mellan varje version under de fyra senaste åren som den har funnits har dock tagit elcykeln i budgetklassen till en helt ny nivå där det inte längre finns allt för mycket mer att önska.

    Klassiskt utseende och goda specifikationer

    Lifebike COMFORT G8 har en klassisk utformning enligt damcykelmodellen vilket gör ett flertal av- och påstigningar i stadsmiljö väldigt lätta vilket också är där den här elcykeln i första hand hör hemma. Den tjocka ramen och de tjocka gafflarna till hjulen gör att elcykeln känns nästan lika stabil som herrmodeller som har en tvärsgående stång i ramen.

    Motorn levererar givetvis de maximala 250 watten för att fortfarande få gå under samma regler som vanliga cyklar. Motorn har placerats i bakhjulet och batteripaketet i själva ramen vilket först kan ge ett intryck av att elcykelln har bestyckats med en mittmotor vilket inte är fallet. Uppmätta värden hos elcykeln ger ett vridmoment på ca 40 Nm som med tanke på priset är fullt godkänt.

    En av de mest imponerande aspekterna med Lifebike COMFORT G8 är batteriet, och därmed också räckvidden. Med 468 Wh ska en räckvidd på 50-80 km kunna uppnås vilket är mer än hos flera dyrare modeller. Har man lyckats tömma hela batteriet tar det runt 6 timmar att få ett fulladdat batteri igen.

    Lång räckvidd vid rätt underlag

    I stadsmiljö och under mer kontrollerade former är som sagt där Lifebike COMFORT G8 hör hemma. Man får inte den bästa accelerationen med vridmomentet på 40 Nm men att motorn sitter på bakhjulet säkerställer en god kontakt, och har man maximal assistans får man ändå till ett litet ryck och det dröjer inte länge innan man är uppe i de maximala 25 km/h. Cykling på plan mark kan inte beskrivas annat än stabil och mjuk men ska man gena genom en mindre skogsstig eller liknande blir styrningen något svajig. Att uppnå åtminstone 70 km räckvidd verkar inte vara några problem i stadskörning, men byter man ut underlaget från asfalt eller tillplattad hård mark mot mindre greppvänliga underlag får man räkna med en räckvidd kring 60 km.

    Svårmatchad prisvärdhet i sin klass

    Lifebike COMFORT G8 är utan tvekan en av de mest prisvärda alternativen i den här prisklassen. Nackdelarna som finns är egentligen inte specifika för just den här elcykeln, utan generellt kopplade till konstruktionen. Underhåll kommer att bli något knepigare när motorn sitter i bakhjulet och ramens utformning gör att den lämpar sig perfekt i stadsmiljö, men blir ostabil i svårare terräng. Så länge marken är plan och hård briljerar Lifebike COMFORT G8 trots sitt låga pris.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  4. 4. Crescent Elis 9vxl Silver

    9,1/10
    "Sportig cykel som passar perfekt för långdistanspendling".
    Crescent Elis 9vxl Silver
    Räckvidd
    40-70 km
    Växlar
    9
    Motorplacering
    Mittmotor
    Bromstyp
    Skivbroms
    Laddningstid
    6 h
    Vikt
    20.4 kg
    Dämpning
    Odämpad
    Hjulstorlek
    28''
    Fri frakt
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fri frakt över 1000 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Mjuk effekt
    • Hög komfort
    • Smartteknologi med många funktioner
    • Hydrauliska bromsar
    Nackdelar
    • App och cykel kan vara svåra att sammankoppla
    • Högljudd i uppförsbackar

    Recension

    Crescent Elis är en till utseendet sportig cykel men som erbjuder samma komfort som en hybridcykel. Batteriet är slimmat och sitter på ramröret och motorn är placerad i bakhjulet. Cykeln känns som en vanlig cykel, den är lika lätt och smidig som utseendet antyder. Med den smidiga LCD-skärmen på styret så får du information om batteriets räckvidd, hastighet och effektläge (växel).

    Goda tekniska specifikationer

    Cykeln har hydrauliska skivbromsar fram och bak, lätt dämpad gaffel och 9 växlar från Shimano. Det gör cykeln säker och lättcyklad oavsett om du kör med eller utan motor. Motorn är Crescents egna EGOING och har vridmoment på 80 Nm. Tack vare sensorer som mäter pedaltrycket som sedan matchas av motorn så blir effekten väldigt mjuk och känslan påminner mycket om en vanlig cykel. Batteriet räcker för ungefär 7 mil cykling.

    Appen

    Koppla Smart heter den cykelteknologi som tillåter dig att sammankoppla Elis med en app i telefonen. Det hjälper dig att hålla koll på underhållsbehov, batteristatus och var cykeln är. Batteriet binds också genom smartteknologi  till just din cykel, vilket gör det mindre stöldbegärligt. Med funktionen geofence så kan du också få information om din cykel lämnar ett visst område.

    Sammanfattning

    Crescent Elis är en sportig elcykel med mycket körglädje. Den är lätt att framföra och kommer snabbt upp i fart, perfekt för dig som pendlar lite längre. En nackdel är att appen kan ha svårt att hitta cykeln, vi var tvungna att kontakta support för att det överhuvudtaget skulle gå. Växlarna kan låta en del i vissa lägen men annars är Elis är fenomenal elcykel.

  5. 5. Winora Tria 8 Herr Grå 2021

    8,9/10
    "Tar sig an flera olika sorters underlag med stil".
    Winora Tria 8 Herr Grå 2021
    Räckvidd
    40-70 km
    Växlar
    8
    Motorplacering
    Mittmotor
    Bromstyp
    Skivbroms
    Laddningstid
    3.5 h
    Vikt
    23.6 kg
    Dämpning
    Ja, framgaffel
    Hjulstorlek
    28''
    Fri frakt över 1000 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Fördelar
    • Bekväm i obekväm terräng
    • Mjuk & naturlig assistans
    • Bra bromsar
    • Lång räckvidd
    Nackdelar
    • Något högre vridmoment hade inte skadat
    • Högt totalpris

    Recension

    Winora Tria 8 Herr Grå 2021 är en smidig men fortfarande stabil och snygg elcykel. Precis som herrmodeller brukar sakna cykelkorgar, gör även denna det. Detta är en mer sportig elcykel vilket innebär att man sitter i en mer framåtlutande position jämfört med rena stads-elcyklar där man kan sitta helt rakt med ryggen och fortfarande nå styret.

    Naturlig och mångsidig

    Både motor och batteripaketet sitter i ramen vilket ger en lika naturlig viktfördelning som hos helt vanliga cyklar. Vridmomentet ligger på 50 Nm och den maximala räckvidden på 70 km. Laddningstiden ligger på väldigt låga 3,5 timmar vilket är bland de lägsta man kan hitta på marknaden idag om man inte vill gå ner i räckvidd eller batterikapacitet som ligger på 400 Wh.

    En elcykel som fungerar bra i stadsmiljö fungerar inte alltid bra i svår terräng, men en elcykel som klarar tuff terräng kommer alltid att klara av stadsmiljö. Winora Tria 8 Herr Grå 2021 är en allround elcykel som kan ta sig an flera olika sorters underlag. Bekvämligheten hos den sortens cyklar kanske inte alltid är den högsta, men det kompenseras med att man kan ta sig fram där andra inte kan.

    Tar sig fram men inte starkast i klassen

    Vid körning märker man att dämparna i framgaffeln tydligt hjälper till när marken inte längre är plan och assistansen från motorn känns oerhört mjuk. Det är väldigt lite ryck från motorn utan när man väl trampar får man hjälp på ett naturligt sätt. Växlingen går smidigt med ett litet undantag vid de två sista växlarna som inte riktigt byter lika mjukt som de övriga.

    Oavsett terräng tar sig elcykeln fram, men man märker att vid riktigt branta backar hade mer kraft behövts vilket vittnar om att 50 Nm vridmoment kanske inte är nog för en sportig cykel vilket är något märkligt med tanke på priset. Skivbromsarna finns det inget särskilt att anmärka kring vilket det sällan finns när dessa är justerade rätt, utan de nyper åt precis som de ska. Winora Tria 8 Herr Grå 2021 kommer med en stor och tydlig dator som är både lättanvänd och visar all data man kan tänka sig behöva.

    Ett alternativ som klarar stor variation

    För den som vill ta ut svängarna och kunna cykla utanför stadsmiljön kommer denna elcykel att leverera. Så länge inte terrängen blir för svår med väldigt branta backar kommer motorn att orka med och bli behaglig även när vägunderlaget inte är det. Högre vridmoment borde man ha kunnat få med priset som följer och med det sagt är inte Winora Tria 8 Herr Grå 2021 på något sätt orimligt slö i backar, men hade kunnat vara rappare.

kvinna cyklar pa elcykel

Din köpguide till den bästa elcykeln

En elcykel är så mycket mer än bara dess utseende och den påstådda räckvidden som den klarar av. Det finns en hel del att känna till för att man ska kunna hitta alternativet som passar en själv bäst. En person som bara kommer att köra korta sträckor och väldigt sällan kommer ha helt andra behov än en person som dagligen kommer att börja pendla med elcykeln. Med följande information i vår köpguide kan man vara säker på att valet man gör, oavsett om man köper en elcykel eller inte kommer att bli bra.

  • Effekt2

    Motorns effekt 

    En elcykel kommer sällan att ha högre effekt än 250 watt eftersom om denna gräns överskrids kommer elcykeln inte längre räknas som en cykel utan högst troligt som en moped. Om elcykeln skulle räknas som en moped gäller heller inte samma regler varför man bör vara försiktig om detta är oklart. Om effekten inte står specificerad men säljaren är en känd, svensk återförsäljare kan man vara väldigt säker på att elcykeln räknas som en cykel. Har man som avsikt att använda elcykeln som en cykel vill man ha en motor som har just en motoreffekt om 250 watt för att få största möjliga assistans om man så önskar. Man har alltid valet att inte få lika mycket assistans om man inte vill.
  • Hastighet2

    Hastighet 

    Precis som med motorns effekt finns det en vanlig begränsning i hastighet som ligger på 25 km/h som är kopplad till huruvida elcykeln ska räknas som en cykel eller inte. Elcykelns motor får bara hjälpa till upp till 25 km/h innan den slår ifrån. Om motorn inte slår ifrån utan hjälper till för att komma upp i högre hastigheter kommer elcykeln inte räknas som en cykel längre. Det här betyder inte att man inte kan köra snabbare med cykeln i exempelvis nedförsbackar, utan enbart att motorn inte kommer att hjälpa till något mer efter denna gräns.
  • Placering

    Motorns placering 

    Motorn hos en elcykel kan placeras på tre olika ställen; framhjulet, bakhjulet och i mitten vid pedalerna. Var man har placerat motorn har större betydelse än vad man kan tro. Detta kommer att påverka viktfördelningen, köregenskaper och i vissa fall vilka sorters bromsar man kan ha. Även underhåll kommer att bli lättare eller svårare beroende på var motorn sitter.
  • Fram

    Motorn i framhjulet 

    Billigare modeller tenderar att ha motorn i framhjulet. Det är enkelt att implementera motorn där vilket drar ner på den totala kostanden. Eftersom motorn sitter framme kan man använda fotbromsen som vanligt för att det inte finns någon koppling mellan motor och kedja. Något som är en nackdel för elcyklar med motorn framme är att de kan bli lite ryckiga och instabila. Den största vikten med cyklisten på kommer att ligga på bakhjulet vilket medför att framhjulet som är det drivande i det här fallet inte alltid kommer att få lika bra grepp. När motorn sitter i själva hjulet måste man också vara lite extra försiktig om fäljen och ekrarna eftersom man i samma veva gör motorn obrukbar om dessa går sönder.
  • Bak

    Motorn i bakhjulet 

    Att ha motorn i bakhjulet har flera fördelar. För att hjulet som drivs av motorn inte ska sladda eller spinna vill man ha bra kontakt mellan drivande hjul och marken. När den största vikten ligger över bakhjulet där också motorn sitter kommer man att få bra greppyta. Elcyklar som har motorn i bakhjulet tenderar också att ha högre vridmoment vilket gör elcykeln starkare vid exempelvis backar. Några av nackdelarna med motorn i bakhjulet är att man inte kan ha fotbroms utan enbart handbroms med skivor eller klossar. Något annat som kan bli besvärligt är underhåll och däckbyten av bakhjulet om man vill göra det själv istället för att gå till en cykelmek.
  • Mitten

    Mittmotor 

    Elcyklar som har motorn i mitten av ramen vid pedalerna brukar vara de mest uppskattade. Man får en naturlig fördelning av vikten och eftersom motorn driver från mitten vid pedalerna känns cyklingen mer naturlig. Man slipper ett ryckigt framhjul och bakhjulet dit kraften förs via kedjan kommer att ha tillräckligt med vikt för att få bra grepp. En elcykel som har mittmotor brukar precis som elcyklar som har motorn i bakhjulet kunna ha lite högre vridmoment än elcyklar som har motorn i framhjulet. En annan stor fördel är att underhåll och slangbyten förenklas en hel del när varken kablar eller motorn sitter i hjulet. En av nackdelarna är att elcyklar med mittmotor tenderar att vara lite dyrare än modeller som inte har det.
  • Moment

    Vridmoment 

    Motorns effekt hos en elcykel går tyvärr inte att höja från 250 watt och fortfarande användas under samma regler som en vanlig cykel. Det man däremot kan göra är att konstruera motorn och kringliggande delar på ett sådant sätt att en högre vridmoment fås. Vridmoment anges i Nm och står för newtonmeter. Med högre vridmoment får man ut mer av motorns kraft, på samma sätt som att det är enklare att vrida om en bult desto längre ut man håller på en skiftnyckel. Som det nämndes tidigare brukar elcyklar med motorn i bakhjulet eller mittmotor ha de högsta vridmomenten. Man kan hitta elcyklar med allt ifrån 30 till 90 Nm i vridmoment där spannet 40 till 50 Nm brukar vara det vanligaste. Här kan man inte säga annat än desto högre vridmoment, desto bättre.
  • Batteri

    Batteri, räckvidd & laddningstid 

    Batteriets kapacitet brukar anges i Wh som står för wattimmar. Ett vanligt spann för antal wattimmar är 400-500 Wh även om avvikelser kan förekomma. Batteriets kapacitet hänger till stor del ihop med elcykelns räckvidd, medan kvaliteten och den övriga konstruktionen kommer att påverka laddningstiden. Det visar sig att både billiga, och betydligt dyrare elcyklar många gånger har liknande kapacitet där den stora skillnaden istället är uppladdningstiden som kan sträcka sig från 3 till 6 timmar. Har man möjlighet att välja vill man ha så stort batteri som det går och så kort laddningstid som möjligt. Ett normalt batteri brukar orka driva en elcykel 40-80 km beroende på väder, väglag och elcykelns skick.
  • Broms2

    Bromsar 

    Med en elcykel kommer man snabbt att kunna komma upp i en högre hastighet jämfört med en vanlig cykel, men det betyder också att man många gånger kommer att behöva bromsa och gå ner i hastighet om det är mycket svängar eller hinder. I långa loppet kommer det att kräva bättre bromsar för att dessa inte ska slitas ut direkt och behöva ersättas hela tiden.

    En skivbroms och fotbroms kommer att vara de stabilaste över tid och slits väldigt långsamt. En V-broms eller också kallad fälgbroms som nyper åt vid fälgen kommer att slita ut bromsklossarna snabbt och behöva ersättas och underhållas en hel del, och ska helst undvikas om det går. Bromsegenskaperna i sig kommer dock att vara godkända oavsett vilken typ man väljer så länge man tar hand om bromssystemet även om skivbromsen brukar upplevas som det rappaste alternativet.
  • Vikt

    Vikt & viktfördelning 

    En välfördelad vikt över elcykeln kommer att få den mer att liknas vid en vanlig cykel vilket är vad de flesta föredrar. Den ökade vikten hos elcykeln kommer från motorn och batteriet. I det stora hela kommer fortfarande elcykelns totala vikt inklusive cyklisten till största del just från cyklisten. Trots att batteriets och motorns vikt inte är en stor del av totalvikten kommer känslan att bli något annorlunda om båda dessa delar finns längst bak jämfört med exempelvis i mitten.

    När den största delen av vikten finns i mitten kommer elcykeln att kännas mer naturlig och mindre baktung jämfört med om batteripaketet och motorn sitter vid pakethållaren respektive bakhjulet. I övrigt är en lättare elcykel att föredra eftersom det kommer att göra det mindre tungt för motorn. Elcyklars vikt brukar ligga kring 25 kg.
  • Display

    Display & cykeldator 

    Cykeldatorn var under en kort period populär till vanliga cyklar, men en elcykel utan någon sorts cykeldator går inte att hitta. Skillnaden på cykeldatorn och displayen mellan billiga och dyra modeller är väldigt liten och i de flesta fall visas liknande information där storleken på displayen och layouten är det som varierar mest. Här kan man få reda på hastighet, hur mycket assistans man vill ha, batterinivåer hur långt man har cyklat och liknande. Det kan finnas ytterligare funktioner som medelhastigheter och aktuell cykeltid men basfunktionerna kommer inte att skilja sig nämnvärt.
  • App

    App 

    Elcyklar som har en dedikerad app kopplad till sig är faktiskt fortfarande relativt ovanligt. Det har på senare tid börjat dyka upp modeller som har det men den stora majoriteten av elcyklar oavsett prisklass har inte det. Jämför man exempelvis med en elscooter har istället de allra flesta en app. Fördelen med en app är att man lättare kan föra statistik och det blir mycket enklare att presentera data över tid. Annat som kan höjas är exempelvis säkerheten.

    Kan man koppla elcykeln till en app är det inte långt till att man även kan implementera en gps tracker eller Bluetooth lås. Vill man redan idag ha en app till sin elcykel kommer alternativen att vara få och kanske inte allt för utvecklade, men vi är övertygade att om bara några år kommer de flesta elcyklar har implementerat möjligheten att koppla upp sig mot en app.
  • Slitage trasig

    Slitage 

    På samma sätt som att det blir tyngre att trampa och man rullar sämre med lite luft i däcken hos en vanlig cykel, kommer motorn att få jobba hårdare om det fattas luft. Med rätt däcktryck kommer motorn att jobba mindre och hålla bättre. Batteriet är det dyraste som förr eller senare kommer att bli dåligt. Det bästa man kan göra är att köpa ett så stort batteri som möjligt från början för att inte behöva ladda upp den lika ofta. Det rekommenderas att aldrig låta batteriet gå helt och hållet tomt innan laddning, och man behöver heller inte ladda batteriet helt fult varje gång. Genom att alltid hålla sig mellan 10-90 % batterikapacitet och ibland ladda upp helt till 100% kommer man inte att slita på batteriet lika mycket.
  • Verktyg underhall

    Underhåll 

    En elcykel kommer egentligen inte att kräva mer underhåll än en vanlig cykel. Däremot kommer de flesta att vara mer benägna att ta bra hand om något som har kostat ett femsiffrigt belopp. Utöver den vanliga underhållen kopplat till en smord kedja, och bromsar som nyper ska man undvika att lösa ett problem själv som är kopplat till batteriet eller motorn. Har man problem med dessa områden gör men bäst i att gå till en cykelverkstad för att inte riskera skada sig själv eller förvärra problemet.
  • Vaexlar kedja

    Växlar 

    Även om elcykeln i de flesta fall kommer att dra det tunga lasset vill man kunna trampa med en lämplig växel. Med ett litet spann av växlar om exempelvis 3 kan det vara svårt att hitta en nivå som inte är för tung, men heller inte för låg så att det känns som om man trampar luft. Med ett bredare spann av växlar kan man själv trampa upp till den nivå som känns behaglig och låta motorn sköta resten. Många modeller av elcyklar har 7 växlar vilket brukar vara tillräckligt många för att alltid hitta ett motstånd som känns bra. Elcyklar som har fler växlar än 11 brukar inte tillföra något extra utan ett bra spann av växlar ligger mellan 7 och 11.
  • Olika typer

    Typer av elcyklar 

    Det finns primärt tre stycken olika sorters elcyklar, den klassiska city cykeln, hybriden och mountain biken. Den klassiska city cykeln är den klart överlägset populäraste och lämpar sig bäst till plan mark och när man pendlar. Hybriden är en mer robust elcykel som fungerar bra i staden men klarar även av blandad terräng. Dessa cyklar brukar vara lite mer förstärka och tåligare. Till sist har vi mountain biken som är precis som det låter, en mountain bike med elmotor. Dessa är inte optimala på plant väglag på grund av hög friktion men fungerar istället utmärkt där man måste ha optimal grepp och terrängen är riktigt svår.
  • Cykelkedja

    Kedja eller rem 

    Det är fortfarande väldigt ovanligt med elcyklar som har rem men söker man noggrant kan man hitta vissa modeller som har smugits ut. En av de stora fördelarna är att eftersom remmen inte består av metall kan den heller inte rosta och behöver inte underhåll på samma sätt som en kedja. Tider kring vinter brukar särskilt slita på kedjor vilket man slipper med remdrift. Hållbarheten ska enligt tester vara en hel del högre och klara av en elcykels livslängd vid normal bruk. Många upplever också att ljudnivån är mycket lägre med remdrift. Några av nackdelarna är att priset är högre och om underhåll väl krävs kan remmen vara väldigt känslig för felmonteringar som då istället kommer att slita ut den snabbt.
  • Butik

    Återförsäljare & säkerhet 

    Innan elcykeln slog igenom på riktigt var det vanligt att handla en elcykel från utlandet. Sedan dess har nya lagar och krav trätt i kraft vilket innebär att om man inte är insatt i vad som gäller kan man få hem en elcykel som kanske räknas som en moped istället. Även viktiga märkningar som CE-märket kan fattas vilket innebär att de säkerhetskrav som har satts upp av EU för den produkten inte följs. Detta kan resultera i tråkiga olyckor, speciellt när elektronik och starka batterier är inblandade. Elcyklar som säljs i Sverige har redan passerat dessa kontroller och kommer därför alltid att hålla hög kvalitet.

Vårt test av elcyklar

En elcykel är ingen billig investering men det man lägger på en elcykel kan man i många fall spara på i form av bensinkostnader och underhåll hos bilen, eller kollektivtrafikskostnader. Det finns alltid information som man kan läsa sig till som kommer att hjälpa till i valet av elcykel och som vi också har skrivit om i vår köpguide, men sedan finns sådant som kan vara svårt att läsa sig till utan måste testas för att få en känsla om hur något fungerar. Därför har vi också testat elcyklarna med följande värderingspunkter:

  • Räckvidd - Är den angivna räckvidden bara en siffra på ett papper eller stämmer den överens med verkligheten?
  • Stabilitet & körning - Känns elcykeln stabil och mjuk vid körning, eller känns det ryckigt med lätt till sladd och förlust av kontroll?
  • Bromsar - Det kommer att krävas mer från en elcykelns bromsar jämfört med en vanlig cykel, hur bra är bromsarna och kommer de att hålla i längden?
  • Prisvärdhet - När allting har slagits samman, vad finns det egentligen för alternativ som ger mest för pengarna?

Vanliga frågor om elcyklar

Vilken elcykel är bäst?

Elcykeln som lyckades knipa till sig utmärkelsen bäst i test 2023 blev Lifebike Classic+ G8 Blå. Det är en elcykel som ger ett högt värde för pengarna, en behaglig körupplevelse och goda specifikationer.

Får man motion med en elcykel?

Beroende på hur mycket hjälp man ställer in att man vill ha från motorn kan man reglera hur mycket motion man vill få. Stänger man av motorn helt kommer man att få en hel del motion, har man däremot maximalt med assistans från motorn räcker det att man löst trycker på pedalerna för att motorn ska hjälpa till.

Hur fungerar elcykelpremien?

Elcykelpremien som såg till att man kunde få tillbaka 25% eller upp till 10 000 kr av kostanden för sin elcykel har tyvärr tagits bort och går inte längre att söka. 

Vad är det för regler som gäller för elcykeln?

Så länge en elcykel fungerar på följande sätt kommer den att räknas som en cykel:

  • Elcykelns motor får bara hjälpa till när man trycker på pedalerna
  • Motorn får inte hjälpa till att nå hastigheter över 25 km/h
  • Motorn får inte ha en kontinuerlig märkeffekt som överstiger 250 W
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
54 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5