Bästa elscootern 2023: Test av 8 elsparkcyklar
En elscooter eller elsparkcykeln som den också kallas har tagit oss alla med storm. Det är inte bara roligt att glida fram på en elscooter utan även oerhört praktiskt, och de underlättar vardagen markant. Många olika modeller av elscootrar har börjat dyka med diverse specifikationer och funktioner. Vi har testat ett flertal modeller och presenterat de 8 bästa elscootrarna. Vinnaren i vårt bäst i test blev E-wheels E2S V2. En stabil elscooter vars tillförlitlighet och styrka väger tungt sett till priset.
Testvinnare - Bästa Elscooter 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa elscooter 2023:
- Bäst i test: E-wheels E2S V2
- E-wheels E2S V2 Lite 2023
- Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter
- Rull Nitrox M8
- E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
- Elscooter Rull 800 W Dirt
- Turboant X7 Pro
- Nomadelic Elscooter Active 800
De 8 bästa elscooter i September 2023
-
Maxhastighet:20+ km/hRäckvidd:25 kmEffekt:700 WTillhörande mobilapp:JaTyp av däck:Luft el. punkteringsfriVikt elscooter:12,5 kgMax personvikt:125 kgBromssystem bak:SkivbromsGratis frakt60 dagars öppet köp1-4 dagars leverans
Recension
E-wheels har tagit marknaden i Sverige med storm genom att erbjuda kraftfulla elscootrar till mycket överkomliga priser. Denna nya utgåva av E2S-modellen har uppgraderats med stötdämpare bak och kommer i en ny snyggare design. Dessutom har motorn uppgraderats från 650 W till 700 W. Detta kan jämföras med den mycket populära Xiaomi Mi Essential som endast har en effekt på bara 250 W.
Fantastisk prestanda
E-wheels E2S kommer som sagt med en mycket stark motor som enkelt tar dig upp för branta backar utan att tappa farten. Med det stora batteriet som medföljer kan du ta dig hela 25 km innan du behöver ladda den, vilket bara tar 3-4 timmar. Elsparkcykeln är tillverkad i aluminium vilket gör att den bara väger drygt 12 kg trots den kraftfulla motorn och stora batteriet. Den är dessutom väldigt rigid och kan utan problem köra dig som väger hela 125 kg.
Skönt att ta sig fram
När man ställer sig på en E2S första gången känner man genast av skillnaden mot sämre modeller. Här susar man fram väldigt behagligt utan den ryckiga effekten som man ofta märker av på lite sämre elscootrar. Med stötdämpningen och de stora hjulen är det enkelt att ta sig fram även på lite ojämnare underlag utan att känna att man riskerar att köra omkull.
Elscootern är mycket enkelt att montera och appen är lättförståelig. Det tog inte många minuter från att vi packade upp den tills vi var ute och körde den första provsvängen. Efter en månads ganska frekvent användning har vi inte märkt av något tydligt slitage eller försämring av batteriet.
Sammanfattning
Det här är verkligen en elscooter för alla, både för nybörjaren och för nörden. Med det här valet får du absolut mest valuta för pengarna - ingen annan elscooter för under 4000 kr har ens i närheten av liknande prestanda. Att den dessutom är enkel att använda, bekväm att åka på och kan anpassas med olika däck och tillbehör gör vårt val ganska enkelt. E-wheels E2S V2 är utan tvekan den bästa elscootern 2023.
-
Maxhastighet:20 km/hRäckvidd:25 kmEffekt:250 - 500 WTillhörande mobilapp:JaTyp av däck:LuftfylldaVikt elscooter:12,5 kgMax personvikt:125 kgBromssystem bak:SkivbromsGratis frakt60 dagars öppet köp1-4 dagars leveransFördelar
- Snabb
- Lång räckvidd
- Stark motor
- App med flera möjligheter och funktioner
- Mycket valuta för pengarna
Nackdelar- Svårt däckbyte
Recension
E-wheels E2S V2 Lite 2023 har verkligen gjort ett namn för sig som Skandinaviens mest sålda elscooter, belönad med höga betyg och titlar från flera välrenommerade webbplatser och tidskrifter. Den här modellen är perfekt för de som letar efter en elscooter som kombinerar pålitlighet, praktiskhet, och hög prestanda.
Robust och Kraftfull
Denna modell är inte bara en behändig elscooter, utan en kraftfull apparat utrustad med en robust 500W motor som ger en maxeffekt. Trots sin lätta vikt på endast 12,5 kg, förmedlar E2S V2 Lite 2023 ett solidt intryck. Den kraftfulla motorn garanterar att den tar sig upp för backar med lätthet och ger en riktigt rolig upplevelse för användaren. Stora, luftfyllda 8,5-tums hjul ser till att även ojämna underlag inte är något problem.
Säkerhet och Skydd
E2S V2 Lite 2023 är IP56-certifierad, vilket innebär att den har ett godtagbart skydd mot damm och partiklar, samt fullt skydd mot större fasta objekt. När det gäller vattenskydd, bör användaren vara försiktig med stora mängder vatten, men tillverkaren har tagit alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra att elektroniken skadas.
Smart och Informativ App
E2S V2 Lite 2023 är utrustad med Bluetooth och har en tillhörande app som användaren kan använda för att låsa elscootern, samt göra andra personliga inställningar. Appen ger användaren möjlighet att övervaka olika värden som total körsträcka, hastighet, och batterihälsa.
En Elscooter för Alla
Förutom att den är 100% laglig för alla i Sverige, oavsett ålder, imponerar E2S V2 Lite 2023 med sin långa räckvidd och goda batterikapacitet. Dess maxhastighet är 20 km/h, vilket är den lagliga hastighetsgränsen för elscootrar på allmänna vägar i Sverige. Den långa räckvidden på upp till 25 km och snabb laddningstid på 3-4 timmar gör den till ett utmärkt val för pendling.
E-wheels E2S V2 Lite 2023 erbjuder en mängd användbara funktioner som hjälper till att förbättra användarens upplevelse, och dess starka prestanda och högkvalitativa konstruktion gör det till ett prisvärt alternativ för alla som är ute efter sin första elscooter. Sammanfattningsvis är detta en kraftfull, pålitlig, och lättanvänd elscooter som säkerligen kommer att tilltala en stor skara av människor.
-
Maxhastighet:25 km/hRäckvidd:45 kmEffekt:600 WTillhörande mobilapp:JaTyp av däck:LuftfylldaVikt elscooter:14,2 kgMax personvikt:100 kgBromssystem bak:SkivbromsGratis frakt60 dagars öppet köp1-4 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Snabb
- Riktigt lång räckvidd
- Extremt stark motor
- Bra app
- Riktigt mycket valuta för pengarna
Nackdelar- Högt pris
Recension
Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter är elscootern som har allt. När vi säger allt menar vi även ett lite högre pris. Som storebror till flera föregående modeller har ett stort antal parametrar utökats rejält.
Imponerande hårdvara
Detta är en elscooter som passar in i samtliga miljöer där man brukar ha elscootrar. Har man tänkt sig att använda en elscooter till lite kortare sträckor fungerar det alldeles utmärkt och med den skyhöga räckvidden på 45 km kommer resultatet att bli att man väldigt sällan kommer att behöva ladda batteriet. Eftersom räckvidden är så pass hög, fungerar den tillsammans med maxhastigheten på 25 km/h och den starka motorn på 600 W även utmärkt till längre sträckor. Den starka motorn ser också till att backar med lutningar upp till 20 % inte är några problem, något vi inte har sett på allt för många andra modeller.
Det stora batteriet
Den stora batterikapaciteten gör också denna elscooter till något tyngre med sina 14.2 kg. Tyngden i sig är inget större problem och ger istället en stabilare körupplevelse. Där tyngden istället kan bli ett mindre problem är om man ska fälla ihop elscootern och ta med den. Vi förutsätter dock att har man köpt en elscooter med dessa specifikationer kommer man i hög grad köra runt med den och inte fälla ihop den lika mycket och ta med den på bussar, tunnelbanan eller liknande.
En nackdel med den stora batterikapaciteten är också att laddningstiden blir mycket längre, närmare 9 timmar jämfört med 5 timmar som modeller med kortare räckvidd ofta har. Med tanke på att man mer sällan kommer att behöva ladda batteriet, och med lite planering är detta inga problem i längden.Ökad säkerhet med ABS
Mi Pro 2 har ett relativt avancerat bromssystem för att vara en elscooter där ABS är ett behagligt inslag. Även fast man alltid ska satsa på en säker körning kan man ibland befinna sig i oväntade situationer där en snabb och hård inbromsning kommer att krävas, men istället för att tappa kontrollen helt kan man behålla en del av den med ABS bromssystemet.
Ett premiumval
Xiaomis Mi Pro 2 är en påkostad modell som erbjuder mycket. Som med andra elscootrar från Xiaomi kan elscootern självklart kopplas mot deras app Mi Home oavsett om man har en iOS eller en Android mobil. Genom appen kan man se data som exempelvis batterinivåer och totala körsträckan, men man får också tillgång till funktioner som elektronisk låsning, mjukvaruuppdateringar och mycket annat.
Om priset inte är det som hindrar har man här ett gediget val till elscooter.
-
Maxhastighet:20 km/hRäckvidd:15 kmEffekt:250 WTillhörande mobilapp:NejTyp av däck:Solitt gummiVikt elscooter:11,5 kgMax personvikt:81 kgBromssystem bak:Elektromagnetiskt bromssystemFördelar
- Anpassad för barn och ungdomar
- Följer lagar och regler
- Goda specifikationer sett till priset
- Robust
Nackdelar- 81 kg maxvikt på föraren
Recension
Elsparkcykeln Nitrox M8 från Nitrox är ett perfekt fordon för juniorer, men kan likaså användas av vuxna, så länge maxlasten på 81 kg inte överskrids. Denna elsparkcykel erbjuder en imponerande kombination av lätt vikt och robust kvalitet, vilket gör den till ett smart och praktiskt transportmedel.
Lättanvänd & junioranpassad
Elsparkcykeln kräver ingen app för att fungera, istället har den en inbyggd hastighetsmätare och batteriindikator. Med en maxfart på 20 km/h och en räckvidd på upp till 15 km per laddning är den anpassad för att möta de flesta behov. För bromsning har elsparkcykeln ett tumgasreglage för den elektromagnetiska bromsen och en mekanisk broms över bakhjulet.
Lättviktare med stabilitet
Trots den lätta vikten på endast 11,5 kg, en av de lättare på marknaden, känns Nitrox M8 robust och stabil. Med en borstlös navmotor på 250W belägen i bakhjulet, och ett litiumbatteri med 5Ah kapacitet, kan den ta sig an branta backar utan att behöva skjutas. De solida 6,5-tums däcken är inte bara punkteringsfria, men bidrar också till en förbättrad framkomlighet på ojämna underlag.
Sammanfattning
Nitrox M8 stoltserar med hög byggkvalitet och en imponerande balans mellan vikt och prestanda. Trots att den inte är den billigaste elsparkcykeln på marknaden, ger den ett bra värde för pengarna. Dessutom kommer föräldrar att uppskatta att den följer alla lagar och regler, vilket gör den till ett säkert val för sina barn. Dess förmåga att motstå vattensprut från alla håll (IPX4-klassad) är ett extra plus. Om du letar efter en elsparkcykel för de lite yngre, är det svårt att hitta ett bättre alternativ än Nitrox M8.
-
Maxhastighet:20 km/hRäckvidd:17 kmEffekt:250 WTillhörande mobilapp:NejTyp av däck:PunkteringsfriaVikt elscooter:9,9 kgMax personvikt:80 kgBromssystem bak:FälgbromsFördelar
- Priset
- Smidig
- Extra reservdelar vid köp
Nackdelar- Inga smarta funktioner
- Något kortare räckvidd
Recension
Elscootern E250 från E-Way har mest lyckats ta sig med på vår bäst i test lista tack vare ett förmånligt pris. Vad denna elscooter saknar i hastighet och räckvidd, kompenserar den med mer pengar kvar i plånboken efter ett köp.
En smidig modell för korta avstånd
Räckvidden på denna elscooter är av det lägre slaget, men är pendlingsavståndet under 1 km eller om man inte har något emot att ladda elscootern lite oftare än andra modeller kommer 17 km trots allt att räcka en bra bit. Hastigheten på 20 km/h räcker gott och väl till de lite kortare avstånden men har man tänkt sig att åka längre sträckor är det inte hastigheten som kommer att sätta käppar i hjulet, utan just räckvidden.
E250 är oerhört lätt till vikten och väger bara 9.9 kg. Detta i kombination med en snabb hopfällning gör att den snarare lämpar sig bättre som färdmedel från och till busshållplatser för att undvika de absolut längsta sträckorna som vanligtvis passar elscootrar.
App & däck
Eftersom elscootern E250 är så pass prispressad kan man inte få allt, och något som saknas hos elscootern är möjlighet att koppla den till en app för ytterligare funktioner och statistik om elscootern. Istället har man en liten display vid styret som med de flesta andra modeller där man kan se hastighet och återstående batteritid. Något som vi däremot uppskattar med modellen är de punkteringsfria däcken. Den sortens däck brukar öka friktionen lite men minskar risken att få trasiga och obrukbara däck.
Enkel men användbar
Designmässigt är elscootern minimalistisk och stilren med få detaljer som sticker ut. Utöver reflexen och lysen som måste finnas på en elscooter är den nästan helt svart. Elscootern är ett bra val för den som har klart för sig vad den vill få ut från en elscooter och håller sig till lite kortare sträckor.
-
Maxhastighet:25 km/hRäckvidd:20 kmEffekt:800 WTillhörande mobilapp:NejTyp av däck:LuftfylldaVikt elscooter:38 kgMax personvikt:Ej specificeradBromssystem bak:SkivbromsFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Hög komfort
- Riktigt stark motor
- Snabb
Nackdelar- Inga smarta funktioner
- Kan inte se hastighet på något sätt
- Tung om den behöver bäras
Recension
Elscootern Dirt på hela 800 W från Rull skulle kunna liknas vid en elcykel, men säljs som en elscooter. Det är inte det vackraste alternativet till elscooter, men en av de skönare modellerna.
Istället för att stå och köra kan man med detta alternativ sitta ner. Känslan blir inte riktigt samma men även denna elscooter har sitt syfte. Är pendlingsavstående något längre kan det vara skönt att få sitta ner hela sträckan. Maxhastigheten om 25 km/h och räckvidden upp till 20 km gör denna elscooter funktionsduglig för både korta och lite längre avstånd.
Tung men stark
Något som verkligen sticker ut med den här modellen förutom bekvämligheten, är den enorma styrkan i motorn. De flesta elscootrar brukar ligga kring 250 W, men denna har en motor som kan leverera hela 800 W. Effekt är också något som behövs eftersom elscootern väger 38 kg, men där effekten verkligen kommer till användning är vid backar. I dessa fall kommer många känna att man gjorde det rätta valet med en stark elscooter.
Tar sig fram där andra får problem
En annan detalj som också sticker ut med elscootern är dess robusthet som delvis är förklaringen till den höga vikten. Namnet Dirt avslöjar något om att den utan problem klarar svårare terräng än den som återfinns i stadskärnorna, och dämpningen som finns både bak och fram gör att mindre gupp inte riktigt känns av. De grova, mönstrade däcken får ett stadigt grepp även på de lite halkigare underlagen.
Ingen app eller hastighetsmätare
Man kan tyvärr inte se hur snabbt man kör utan man får enbart uppgifter om hur mycket batteri finns kvar i tre olika steg via en batteriindikator. Här finns det mer att önska, vi känner att få priset är det inte mycket begärt att kunna få mer information.
Elscootern Dirt har ingen app och det går heller inte att koppla elscootern till mobilen på något sätt. Tråkigt tycker vissa, men andra kan uppleva det som skönt att slippa trixa med fler appar än vad man redan har. Elscootern låses enkelt fast med ett vanligt cykellås som ibland kan vara svårt med traditionella elscootrar där det kan fattas lämpliga hål att trä igenom låset.
Den bekväma elscootern
Är man ute efter något mellan en elscooter och en elcykel, har man här ett alternativ. Med bekvämligheten av en elcykel men priset av en elscooter kan man med denna elscooter få sticka ut!
-
Maxhastighet:32 km/hRäckvidd:48 kmEffekt:350 WTillhörande mobilapp:NejTyp av däck:LuftfylldaVikt elscooter:15 kgMax personvikt:125 kgBromssystem bak:SkivbromsFördelar
- Bekväma handtag
- Goda tekniska specifikationer
- Enkel manual & att komma igång
Nackdelar- Svängradien låst till 45 grader
- Ryckig acceleration oavsett vald hastighet
Recension
En av de modeller som presterade bra under våra provkörningar och granskningar av olika elscootrar var elscootermodellen X7 Pro från Turboant. Turboant är baserat i Shenzhen, även kallat Kinas ”Silicon Valley”, vilket borde ge rätt förutsättningar för att kunna designa och lansera en duglig elscooter. Turboant har med andra ord inga fysiska butiker i Sverige utan man köper produkten direkt från deras hemsida.
Vass på pappret
Vi hittade också ett antal framträdande egenskaper som vi gillade med X7 Pro. Till att börja med har modellen väldigt fina tekniska specifikationer. Både den långa räckvidden på 48 km och maxhastigheten om 32 km/h ligger på samma nivå som liknande modeller i denna prisklass. Batteriets uppladdningstid ligger på ca 6 timmar och motorns effekt ligger på 350 W.
Displayen är tydlig med bra indikationer, men vi hade problem med att få hastighetsmätaren i km/h istället för mph även fast ikonen verkar finnas enligt manualen. Om du kör på kvällar och nätter bli lyset framtill en mycket viktigt detalj. Detta uppfattade vi var skarpt och välriktat med godkänd ljusbild.
Förbättringsmöjligheterna
När det gäller nackdelarna kommer vi till accelerationen. Hastigheten i sig är som sagt hög och accelerationsgraden är mycket bra, men man kan inte accelerera långsamt. Om du gasar lite grann så svarar elscootern snabbt och du får upp farten lite väl kvickt till vald hastighet vilket resulterar i en ryckig körupplevelse. Problemet är alltså inte att elscootern accelererar effektivt, utan att den gör det även om man vill upp till en låg hastighet. Med gedigna bromsar behöver man dock aldrig känna sig osäker, de tar bra och känns pålitliga. I de höga hastigheterna är däremot körupplevelsen väldigt behaglig när man slipper gasa och bromsa, och känna ryckandet från accelerationen.
En annan märklig detalj är att styret är låst till att enbart kunna svänga 45 grader. I körningen är detta inga problem eftersom man sällan tar skarpare svängar än så, men vill man svänga snabbt och smidigt när man går med elscootern blir svängradien väldigt stor.
Slutsats
Sammantaget är vi nöjda med Turboants X7 Pro, även om det finns en del detaljer som kommer att störa vissa. Att det heller inte finns någon app med ytterligare funktioner hos en elscooter som närmar sig premiumsegmentet kan ifrågasättas.
-
Maxhastighet:20 km/hRäckvidd:45 kmEffekt:250 WTillhörande mobilapp:NejTyp av däck:LuftfylldaVikt elscooter:15 kgMax personvikt:100 kgBromssystem bak:SkivbromsFördelar
- Lång räckvidd
- Helt laglig
Nackdelar- Något tung
Recension
Elscootern Active 800 är en elscooter som Kjell & Company själva har tagit fram med deras inhouse märke Nomadelic. Nomadelic släpper vanligtvis lite mindre produkter som hörlurar, trådlösa högtalare och liknande men har nu gett sig in i elscootermarknaden.
Lång räckvidd men laglig
Active 800 har lite annorlunda specifikationer och sticker direkt ut med att ha batteripaketet nedanför styret vilket inte är lika vanligt med elscootrar för konsumenter. Oftast har dessa sina batterier under elscootern. Det som gör den här elscootern speciell är att den har ett stort batteri utan att ha en effekt eller maxhastighet som är för hög för att inte längre klassas som en cykel. Elscootern ska klara av hela 45 km vilket enbart brukar ses hos dyrare och starkare modeller som därför också kan klassas som en moped i vissa fall.
Mjuk och jämn körningsupplevelse
Active 800 ger en mjuk och behaglig acceleration. Själva körupplevelsen eller snarare styrningen sticker inte nämnvärt ut från andra elscootrar. Kör man en längre stund med samma hastighet sätts en farthållare igång. Farthållaren är ett trevligt inslag men piper då och då för att signalera att den har aktiverats, vilket inte går att stänga av. Skivbromsen bak nyper åt hårt vid behov och de luftfyllda däcken dämpar ojämnheter i marken på ett trevligt sätt. Elscootern har ett starkt lyse framme och en ringklocka som låter högt. Elscootern kommer inte med någon app som både kan vara till för- och nackdel beroende på vad man föredrar hos en elscooter.
För den som vill ha räckvidd
Nomadelic har eventuellt lyckats fylla ett hål med Active 800 som många har saknat. En elscooter med lång räckvidd som samtidigt är helt laglig. Det gör att den inte bara passar bra för de som inte vill riskera att bryta mot lagen eller hamna i en gråzon med sin elscooter, utan den lämpar sig även bra för barn där en högre hastighet än 20 km/h skulle kunna anses som olämpligt.

Din köpguide till den bästa elscootern
Det finns mycket att tänka på vid inköp av en elscooter. Elscootrarna kan variera en hel del i pris, från någon tusenlapp till närmare tio tusen kronor. Det är bättre att göra att bra val direkt istället för att köpa en elscooter man snabbt får byta ut mot en annan för att den inte uppfyllde kraven man hade, eller på grund av bristande kvalitet eller liknande. Vi har nedan listat de viktigaste specifikationerna och punkterna, och vad man bör tänka på kring dessa för att göra det bästa valet av elscooter.
-
Effekt
Att ha en elscooter med hög effekt har inte bara med hastighet att göra som man kanske skulle kunna tro. Har man högre effekt på sin scooter blir det lättare att behålla en hastighet vid exempelvis en uppförsbacke, eller vid starka motvindar. En elscooter med hög effekt kommer alltid också med ett större batteri, vilket medför längre åkturer innan en laddning. Har man många backar på sträckorna man kontinuerligt tänkte köra är det en stor fördel att ha hög effekt på elscootern. -
Hastighet
De vanligaste maxhastigheterna på en elscooter är 20 och 25 km/h. Eftersom sträckorna människor oftast brukar köra inte är speciellt långa, sparar man sällan mycket tid på att ha en elscooter som bara är 5 km/h snabbare. Vad många inte tänker på är att luftmotståndet vid högre hastigheter ökar effektförbrukningen markant. Har man inget särskilt behov av en väldigt hög hastighet rekommenderar vi istället att satsa på en stark motor och ett stort batteri. -
Räckvidd & batterikapacitet
Räckvidden och batteriet på en elscooter går hand i hand. Har man ett stort batteri på sin elscooter kan man också köra längre sträckor. Vi rekommenderar dock att köpa en elscooter som har längre räckvidd än vad man tror att man behöver. Maxkapaciteten hos ett batteri är något som alltid blir sämre med åren. Vem har inte haft en mobil som man i början klarade sig utmärkt med, men som man senare fick ladda 2-3 gånger varje dag? Samma sak gäller här. Har man valt en elscooter som har längre räckvidd än vad man behöver, kommer man utan problem att kunna använda den i framtiden också när batteriet har blivit något sämre. -
App & ytterligare funktioner
De lite dyrare elscootrarna kommer ofta med en tillhörande app, medan de billigare inte gör det. Man får flera både nyttiga, och roliga funktioner med appen. Säkerheten höjs genom användandet av exempelvis bluetoothlås. Man kan också spara historiska data om batteriet, hastigheter, avstånd och annat som många tycker skulle vara intressant att veta. Vi rekommenderar starkt en elscooter med en tillhörande app. -
Underhåll & reparation
Även den bästa elscootern kommer att behöva underhållas och ibland repareras. Vissa tillverkare skickar med extra hjul och verktyg för att göra bytet så lätt som möjligt. Efter ett par byten har vi insett att det underlättar en hel del att få med rätt redskap direkt i samband med köp av en elscooter. I de fall man inte får med några tillbehör som kan underlätta exempelvis ett hjulbyte kan man få lägga ner onödigt mycket tid för att hitta rätt verktyg för jobbet. Med otur får man själv köpa verktygen eller lämna in elscootern hos en dyr verkstad. -
Bromsar & ABS
Alla elscootrar kommer självklart med bromsar. Bromsarna varierar dock märkbart mellan olika prisklasser. De billigare har ibland slöare bromsar som heller inte nyper åt lika hårt vid kraftig inbromsning. Bromsar som nyper för hårt kan däremot resultera i att man tappar kontrollen över elscootern. Därför har många dyrare modeller ABS bromssystem för att man ska kunna bromsa hårt vid behov men samtidigt kunna styra elscootern utan problem. -
Luftfyllda däck
Elscootrar kommer antingen med luftfyllda eller solida däck, där de luftfyllda i dagsläget är det vanligaste alternativet som är färdigmonterade. Luftfyllda däck är precis som det låter och kan jämföras med de på en cykel. Med luftfyllda däck kan man få ett högt tryck i däcket vilket minskar friktionen och därmed rullmotståndet, och gör det mindre tungt för motorn. Man kan jämföra med hur det känns att cykla på en cykel med för lite luft i däcken, det blir tungt. Med ett högt tryck i däcken blir det lindrigare för motorn. Nackdelen med luftfyllda däck är att man kan få punka. Det går nästan alltid att köpa solida däck i efterhand till sin elscooter om man skulle föredra det. -
Solida & punkteringsfria däck
Solida däck, eller honeycomb däck som de också ibland kallas på grund av sitt utseende är däck som inte pumpas upp med luft, utan har ett hårt gummimaterial från utsidan in till navet. Beroende på dessa däcks konstruktion kan stötdämpningen ibland kännas lite hårdare på ojämn mark eftersom nästan ingen dämpning fås från däcket. Även rullmotståndet kan bli lite högre på sikt när däcket slits, men detta handlar oftast om nästan försumbara siffror. Den uppenbara fördelen med solida däck är att man inte behöver oroa sig över att få punktering.
Om vårt test av elscootrar
Vi har haft nöjet att testa ett flertal olika elscootrar och efter noggranna utvärderingar hittat den bästa elscootern. Efter att vår testpanel provat elscootrarna både till vardags och i labbet, har vi hittat elscootrar som skiljer sig från varandra och fungerar olika bra. Utöver dessa tester har vi även tagit hänsyn till de listade specifikationerna, men också följande punkter som kan vara svåra att ta reda på innan själva köpet:
- Underhåll - En elsparkcykel ska vara lätt att underhålla. En punktering eller ett lampbyte ska inte ta flera timmar utan det ska gå snabbt och smidigt att byta.
- Bromsar - Fungerande och starka bromsar kan vara avgörande för att förhindra en olycka. Är bromsarna effektiva och slits de lika snabbt på olika modeller?
- Batterislitage - Den utlovade batteritiden, eller räckvidden kan i början tyckas vara imponerande. Hur bra är den efter en längre tids användning?
- Effekt - Kommer elscootrarna upp till den utlovade effekten?
- Prisvärdhet - Hur bra är egentligen specifikationerna och egenskaperna sett till priset?
Vanliga frågor om elscootrar
Vilken elscooter är bäst?
Efter ett stort antal tester och undersökningar har vi kommit fram till att E-wheels E2S V2 vinner utmärkelsen bäst i test 2023.
Hur snabbt får man åka med en elscooter?
Om en elscooter har en maxhastighet på 20 km/h eller en motor med max 250 W effekt gäller samma regler som för cyklar. Det finns snabbare elscootrar också men då kan de klassas som mopeder. Hur snabbt man faktiskt får åka beror på var man åker. Man får inte åka snabbare än hastighetsbegränsningen där man åker.
Är en elscooter vattentät?
Många elscootrar tål stänk och regn, men man ska inte köra ned med dem i vatten. Vissa elscootrar är märkta IP54 som indikerar att de är spolsäkra. Dessa scootrar kan man utan problem köra med regniga dagar eller om det skulle vara något blött på vägen.
Hur laddar jag en elscooter?
Batteriet till en elscooter laddas precis som med många andra elektriska prylar. Man kopplar bara in laddaren eller kabeln till elscootern i ett vanligt vägguttag.
Vad är maxvikten för en elscooter?
Maxvikten brukar variera 80 - 110 kg hos de vanligaste elscootrarna. En elscooter som kontinuerligt blir överbelastat kommer inte att må bra. Maxvikten som elscootern klarar av specificeras alltid tydligt på produktens sida.
Var får man köra med en elscooter?
Elscootrar klassas oftast som cyklar eller som mopeder. Då gäller samma regler som för en cykel eller en moped.
Vilka regler gäller med elscootrar?
Kort kan man säga att en elscooter räknas som en cykel eller som en moped beroende på elscooterns specifikationer. Vi rekommenderar att läsa på transportstyrelsens hemsida för att helt och hållet vara införstådd med vilka regler som faktiskt gäller.
Finns det dubbdäck till elscooter?
Det finns flera modeller som man kan köpa dubbdäck till i efterhand om man vill köra med sin elscooter när det finns risk för halka. Nästan alla elscootrar kommer med sommardäck förmonterade eftersom det är under de något varmare månaderna som elscootrar är som populärast. För att ta reda på om det finns dubbdäck till just din modell av elscooter får man söka på nätet på elscooterns namn och dubbdäck efter namnet.