Bäst i test: Bäst elscooter 2021

Elscootern eller elsparkcykeln som den också kallas har tagit oss alla med storm. Det är inte bara roligt att glida fram på en elscooter utan även oerhört praktiskt, och de underlättar vardagen markant. Många olika modeller av elscootrar har börjat dyka med diverse specifikationer och funktioner. Vi har testat ett flertal modeller och presenterat de 5 bästa elscootrarna. Vinnaren i vårt bäst i test blev Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter. En stabil elscooter vars tillförlitlighet och styrka väger tungt sett till priset.

Vilken elscooter är bäst?

Vi har haft nöjet att testa ett flertal olika elscootrar och efter noggranna utvärderingar hittat den bästa elscootern. Efter att vår testpanel provat elscootrarna både till vardags och i labbet, har vi hittat elscootrar som skiljer sig från varandra och fungerar olika bra. Utöver dessa tester har vi även tagit hänsyn till de listade specifikationerna, men också följande punkter som kan vara svåra att ta reda på innan själva köpet:

  • Underhåll - En elsparkcykel ska vara lätt att underhålla. En punktering eller ett lampbyte ska inte ta flera timmar utan det ska gå snabbt och smidigt att byta.
  • Bromsar - Fungerande och starka bromsar kan vara avgörande för att förhindra en olycka. Är bromsarna effektiva och slits de lika snabbt på olika modeller?
  • Batterislitage - Den utlovade batteritiden, eller räckvidden kan i början tyckas vara imponerande. Hur bra är den efter en längre tids användning?
  • Effekt - Kommer elscootrarna upp till den utlovade effekten?

  1. 1. Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter
    9,6/10
    Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter med 30 km räckvidd
    Bäst i test
    Maxhastighet
    20 km/h
    Räckvidd
    30 km
    Effekt
    250 W
    Tillhörande mobilapp
    Ja
    Till Butik
    4990 kr
  2. 2. E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
    9,5/10
    E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
    Maxhastighet
    20 km/h
    Räckvidd
    17 km
    Effekt
    250 W
    Tillhörande mobilapp
    Nej
    Till Butik
    3990 kr
  3. 3. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter
    9,2/10
    Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter med 45 km räckvidd
    Maxhastighet
    25 km/h
    Räckvidd
    45 km
    Effekt
    600 W
    Tillhörande mobilapp
    Ja
    Till Butik
    6490 kr
  4. 4. Freev EVB 500
    9,0/10
    Freev EVB 500
    Maxhastighet
    25 km/h
    Räckvidd
    25 km
    Effekt
    350 W
    Tillhörande mobilapp
    Nej
    Till Butik
    3990 kr
  5. 5. Freev EVS 210
    8,9/10
    Freev EVS 210
    Maxhastighet
    20 km/h
    Räckvidd
    12 km
    Effekt
    230 W
    Tillhörande mobilapp
    Nej
    Till Butik
    1990 kr

elscooter

Din köpguide till den bästa elscootern

Det finns mycket att tänka på vid inköp av en elscooter. Elscootrarna kan variera en hel del i pris, från någon tusenlapp till närmare tio tusen kronor. Det är bättre att göra att bra val direkt istället för att köpa en elscooter man snabbt får byta ut mot en annan för att den inte uppfyllde kraven man hade, eller på grund av bristande kvalitet eller liknande. Vi har nedan listat de viktigaste specifikationerna och punkterna, och vad man bör tänka på kring dessa för att göra det bästa valet av elscooter.

  • Effekt

    Effekt 

    Att ha en elscooter med hög effekt har inte bara med hastighet att göra som man kanske skulle kunna tro. Har man högre effekt på sin scooter blir det lättare att behålla en hastighet vid exempelvis en uppförsbacke, eller vid starka motvindar. En elscooter med hög effekt kommer alltid också med ett större batteri, vilket medför längre åkturer innan en laddning. Har man många backar på sträckorna man kontinuerligt tänkte köra är det en stor fördel att ha hög effekt på elscootern.
  • Hastighet

    Hasighet 

    De vanligaste maxhastigheterna på en elscooter är 20 och 25 km/h. Eftersom sträckorna människor oftast brukar köra inte är speciellt långa, sparar man sällan mycket tid på att ha en elscooter som bara är 5 km/h snabbare. Vad många inte tänker på är att luftmotståndet vid högre hastigheter ökar effektförbrukningen markant. Har man inget särskilt behov av en väldigt hög hastighet rekommenderar vi istället att satsa på en stark motor och ett stort batteri.
  • Rackvidd

    Räckvidd & batterikapacitet 

    Räckvidden och batteriet på en elscooter går hand i hand. Har man ett stort batteri på sin elscooter kan man också köra längre sträckor. Vi rekommenderar dock att köpa en elscooter som har längre räckvidd än vad man tror att man behöver. Maxkapaciteten hos ett batteri är något som alltid blir sämre med åren. Vem har inte haft en mobil som man i början klarade sig utmärkt med, men som man senare fick ladda 2-3 gånger varje dag? Samma sak gäller här. Har man valt en elscooter som har längre räckvidd än vad man behöver, kommer man utan problem att kunna använda den i framtiden också när batteriet har blivit något sämre.
  • app

    App & ytterligare funktioner 

    De lite dyrare elscootrarna kommer ofta med en tillhörande app, medan de billigare inte gör det. Man får flera både nyttiga, och roliga funktioner med appen. Säkerheten höjs genom användandet av exempelvis bluetoothlås. Man kan också spara historiska data om batteriet, hastigheter, avstånd och annat som många tycker skulle vara intressant att veta. Vi rekommenderar starkt en elscooter med en tillhörande app.
  • Underhall

    Underhåll & reparation

    Även den bästa elscootern kommer att behöva underhållas och ibland repareras. Vissa tillverkare skickar med extra hjul och verktyg för att göra bytet så lätt som möjligt. Efter ett par byten har vi insett att det underlättar en hel del att få med rätt redskap direkt i samband med köp av en elscooter. I de fall man inte får med några tillbehör som kan underlätta exempelvis ett hjulbyte kan man få lägga ner onödigt mycket tid för att hitta rätt verktyg för jobbet. Med otur får man själv köpa verktygen eller lämna in elscootern hos en dyr verkstad. 
  • Broms

    Bromsar & ABS

    Alla elscootrar kommer självklart med bromsar. Bromsarna varierar dock märkbart mellan olika prisklasser. De billigare har ibland slöare bromsar som heller inte nyper åt lika hårt vid kraftig inbromsning. Bromsar som nyper för hårt kan däremot resultera i att man tappar kontrollen över elscootern. Därför har många dyrare modeller ABS bromssystem för att man ska kunna bromsa hårt vid behov men samtidigt kunna styra elscootern utan problem. 

Vanliga frågor om elscootrar

Vilken elscooter är bäst?

Efter ett stort antal tester och undersökningar har vi kommit fram till att Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter vinner utmärkelsen bäst i test 2021.

Hur snabbt får man åka med en elscooter?

Om en elscooter har en maxhastighet på 20 km/h eller en motor med max 250 W effekt gäller samma regler som för cyklar. Det finns snabbare elscootrar också men då kan de klassas som mopeder. Hur snabbt man faktiskt får åka beror på var man åker. Man får inte åka snabbare än hastighetsbegränsningen där man åker.

Är en elscooter vattentät?

Många elscootrar tål stänk och regn, men man ska inte köra ned med dem i vatten. Vissa elscootrar är märkta IP54 som indikerar att de är spolsäkra. Dessa scootrar kan man utan problem köra med regniga dagar eller om det skulle vara något blött på vägen.

Hur laddar jag en elscooter?

Batteriet till en elscooter laddas precis som med många andra elektriska prylar. Man kopplar bara in laddaren eller kabeln till elscootern i ett vanligt vägguttag.

Vad är maxvikten för en elscooter?

Maxvikten brukar variera 80 - 110 kg hos de vanligaste elscootrarna. En elscooter som kontinuerligt blir överbelastat kommer inte att må bra. Maxvikten som elscootern klarar av specificeras alltid tydligt på produktens sida.

Var får man köra med en elscooter?

Elscootrar klassas oftast som cyklar eller som mopeder. Då gäller samma regler som för en cykel eller en moped.

Vilka regler gäller med elscootrar?

Kort kan man säga att en elscooter räknas som en cykel eller som en moped beroende på elscooterns specifikationer. Vi rekommenderar att läsa på transportstyrelsens hemsida för att helt och hållet vara införstådd med vilka regler som faktiskt gäller.

Testvinnare - Bäst Elscooter

  • Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter med 30 km räckvidd
  • E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
  • Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter med 45 km räckvidd
  • Freev EVB 500
  • Freev EVS 210
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 10:58:14