Bästa elscootern 2023: Test av 8 elsparkcyklar

Uppdaterad 21 februari 2023

En elscooter eller elsparkcykeln som den också kallas har tagit oss alla med storm. Det är inte bara roligt att glida fram på en elscooter utan även oerhört praktiskt, och de underlättar vardagen markant. Många olika modeller av elscootrar har börjat dyka med diverse specifikationer och funktioner. Vi har testat ett flertal modeller och presenterat de 8 bästa elscootrarna. Vinnaren i vårt bäst i test blev E-wheels E2S V2. En stabil elscooter vars tillförlitlighet och styrka väger tungt sett till priset.

Testvinnare - Bästa Elscooter 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa elscooter 2023:

 • E-wheels E2S V2 - Bäst i test
 • Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter - Bästa premiumvalet
 • Xiaomi Mi 1S Elscooter
 • E-Wheels E2S Junior
 • Nomadelic Elscooter Active 800
 • E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
 • Elscooter Rull 800 W Dirt
 • Turboant X7 Pro

De 8 bästa elscooter i Juni 2023

 1. 1. E-wheels E2S V2- Bäst i test

  9,7/10
  "Superstark motor och lång räckvidd till ett väldigt bra pris".
  E-wheels E2S V2
  Bäst i test
  Maxhastighet
  20+ km/h
  Räckvidd
  25 km
  Effekt
  700 W
  Tillhörande mobilapp
  Ja
  Typ av däck
  Luft el. punkteringsfri
  Vikt elscooter
  12,5 kg
  Max personvikt
  125 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Gratis frakt
  60 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans

  Recension

  E-wheels har tagit marknaden i Sverige med storm genom att erbjuda kraftfulla elscootrar till mycket överkomliga priser. Denna nya utgåva av E2S-modellen har uppgraderats med stötdämpare bak och kommer i en ny snyggare design. Dessutom har motorn uppgraderats från 650 W till 700 W. Detta kan jämföras med den mycket populära Xiaomi Mi Essential som endast har en effekt på bara 250 W.

  Fantastisk prestanda

  E-wheels E2S kommer som sagt med en mycket stark motor som enkelt tar dig upp för branta backar utan att tappa farten. Med det stora batteriet som medföljer kan du ta dig hela 25 km innan du behöver ladda den, vilket bara tar 3-4 timmar. Elsparkcykeln är tillverkad i aluminium vilket gör att den bara väger drygt 12 kg trots den kraftfulla motorn och stora batteriet. Den är dessutom väldigt rigid och kan utan problem köra dig som väger hela 125 kg.

  Skönt att ta sig fram

  När man ställer sig på en E2S första gången känner man genast av skillnaden mot sämre modeller. Här susar man fram väldigt behagligt utan den ryckiga effekten som man ofta märker av på lite sämre elscootrar. Med stötdämpningen och de stora hjulen är det enkelt att ta sig fram även på lite ojämnare underlag utan att känna att man riskerar att köra omkull.

  Elscootern är mycket enkelt att montera och appen är lättförståelig. Det tog inte många minuter från att vi packade upp den tills vi var ute och körde den första provsvängen. Efter en månads ganska frekvent användning har vi inte märkt av något tydligt slitage eller försämring av batteriet.

  Sammanfattning

  Det här är verkligen en elscooter för alla, både för nybörjaren och för nörden. Med det här valet får du absolut mest valuta för pengarna - ingen annan elscooter för under 4000 kr har ens i närheten av liknande prestanda. Att den dessutom är enkel att använda, bekväm att åka på och kan anpassas med olika däck och tillbehör gör vårt val ganska enkelt. E-wheels E2S V2 är utan tvekan den bästa elscootern 2023. 

 2. 2. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter - Bästa premiumvalet

  9,5/10
  "En av de starkaste motorerna, längsta räckvidden och tillräckligt hög maxhastighet".
  Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter med 45 km räckvidd
  Bästa premiumvalet
  Maxhastighet
  25 km/h
  Räckvidd
  45 km
  Effekt
  600 W
  Tillhörande mobilapp
  Ja
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  14,2 kg
  Max personvikt
  100 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Gratis frakt
  60 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb
  • Riktigt lång räckvidd
  • Extremt stark motor
  • Bra app
  • Riktigt mycket valuta för pengarna
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter är elscootern som har allt. När vi säger allt menar vi även ett lite högre pris. Som storebror till flera föregående modeller har ett stort antal parametrar utökats rejält.

  Imponerande hårdvara

  Detta är en elscooter som passar in i samtliga miljöer där man brukar ha elscootrar. Har man tänkt sig att använda en elscooter till lite kortare sträckor fungerar det alldeles utmärkt och med den skyhöga räckvidden på 45 km kommer resultatet att bli att man väldigt sällan kommer att behöva ladda batteriet. Eftersom räckvidden är så pass hög, fungerar den tillsammans med maxhastigheten på 25 km/h och den starka motorn på 600 W även utmärkt till längre sträckor. Den starka motorn ser också till att backar med lutningar upp till 20 % inte är några problem, något vi inte har sett på allt för många andra modeller.

  Det stora batteriet

  Den stora batterikapaciteten gör också denna elscooter till något tyngre med sina 14.2 kg. Tyngden i sig är inget större problem och ger istället en stabilare körupplevelse. Där tyngden istället kan bli ett mindre problem är om man ska fälla ihop elscootern och ta med den. Vi förutsätter dock att har man köpt en elscooter med dessa specifikationer kommer man i hög grad köra runt med den och inte fälla ihop den lika mycket och ta med den på bussar, tunnelbanan eller liknande.

  En nackdel med den stora batterikapaciteten är också att laddningstiden blir mycket längre, närmare 9 timmar jämfört med 5 timmar som modeller med kortare räckvidd ofta har. Med tanke på att man mer sällan kommer att behöva ladda batteriet, och med lite planering är detta inga problem i längden.

  Ökad säkerhet med ABS

  Mi Pro 2 har ett relativt avancerat bromssystem för att vara en elscooter där ABS är ett behagligt inslag. Även fast man alltid ska satsa på en säker körning kan man ibland befinna sig i oväntade situationer där en snabb och hård inbromsning kommer att krävas, men istället för att tappa kontrollen helt kan man behålla en del av den med ABS bromssystemet.

  Ett premiumval

  Xiaomis Mi Pro 2 är en påkostad modell som erbjuder mycket. Som med andra elscootrar från Xiaomi kan elscootern självklart kopplas mot deras app Mi Home oavsett om man har en iOS eller en Android mobil. Genom appen kan man se data som exempelvis batterinivåer och totala körsträckan, men man får också tillgång till funktioner som elektronisk låsning, mjukvaruuppdateringar och mycket annat.

  Om priset inte är det som hindrar har man här ett gediget val till elscooter.

 3. 3. Xiaomi Mi 1S Elscooter

  9,2/10
  "När man vill ha mycket av allt briljerar Xiaomi Mi 1S Elscooter".
  Xiaomi Mi Electric Scooter 1S (25km/h)
  Maxhastighet
  25 km/h
  Räckvidd
  30 km
  Effekt
  250 W
  Tillhörande mobilapp
  Ja
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  12,5 kg
  Max personvikt
  100 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabb
  • Lång räckvidd
  • Stark motor
  • App med flera möjligheter och funktioner
  • Mycket valuta för pengarna
  Nackdelar
  • Svårt däckbyte
  • Något högt totalpris

  Recension

  Xiaomi har blivit ett välkänt märke inom ett flertal segment och har på sistone även slagit sig in som en stark aktör bland elscootrarna, av flera goda anledningar. Xiaomi Mi 1S Elscooter är för den som vill ha ett högt värde för pengarna där varje krona räknas.

  Välbalanserade specifikationer

  Elscootern passar perfekt för dem som bor i stora- och medelstora städer där det krävs mycket svängande och bromsande. Med sin maxhastighet om 25 km/h är Xiaomi Mi 1S inte bara tillräckligt snabb inne i stan, men också smidigt tack vare den långa räckvidden om 30 km innan nästa laddning. Den långa räckvidden gör det möjligt att pendla ett stort antal kortare distanser vilket brukar vara vanligt i storstäderna.

  Mi 1S Elscooter ger ett robust intryck som bekräftas snabbt vid körning trots sin relativt lätta vikt om 12.5 kg. Bromsarna fungerar självklart som väntat där den något lägre vikten blir till en fördel, likaså vid acceleration där tyngre elscootrar med samma effekt på motorn oftast är slöare. Elscootern fälls smidigt ihop på bara ett fåtal sekunder och bärs lätt uppför trappor eller tas enkelt med i kollektivtrafiken och bilen vid längre färder.

  Informativ app

  För att ansluta elscootern till mobilen behövs Xiaomis egna app Mi Home som fungerar på både iOS och Android. Via appen kan man få diverse olika värden och statistik som exempelvis den totala körda distansen, hastigheter och liknande. Via appen kan man ställa in olika körningslägen för att spara batteri men även ställa in för att köra med full kraft. Det går också att låsa elscootern och se hälsan på batteriet. En stor uppgradering jämfört med tidigare modeller är förhöjd batterisäkerhet genom skydd kopplat till bland annat kortslutning och för höga spänningar och strömmar.

  En elscooter för alla

  Xiaomi Mi 1S Elscooter är bestyckad med tydliga reflexer och starka lampor för att synas, men också för att man själv ska kunna se bra kvälls- och nattetid. Sammanfattningsvis är denna elscooter en mångsidig kandidat som kommer att passa den stora skaran av människor som är ute efter sin första elscooter.

 4. 4. E-Wheels E2S Junior

  9,2/10
  "Den smidiga elscootern för barn och ungdomar".
  E-Wheels E2S Junior
  Maxhastighet
  20 km/h
  Räckvidd
  23 km
  Effekt
  250 W
  Tillhörande mobilapp
  Nej
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  10 kg
  Max personvikt
  70 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Gratis frakt
  60 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassad för barn och ungdomar
  • Följer lagar och regler
  • Goda specifikationer sett till priset
  • Robust
  Nackdelar
  • 70 kg maxvikt på föraren

  Recension

  Elscootern E2S Junior från E-Wheels marknadsförs ibland för barn och juniorer men fungerar likväl för vuxna så länge man inte överskrider maxvikten på 70 kg. Elscootern är relativt simpel men uppfyller alla krav och regler som är satta för att inte hamna i samma kategori som exempelvis mopeder, något som flera andra modeller inte efterföljer.

  Lättanvänd & barnanpassad

  Elscootern saknar en app att koppla den emot men man får istället något som kan liknas vid en simpel cykeldator som både visar batteri och hastighet, och där man ställer in olika inställningar. Det finns två versioner av just denna modell och det som skiljer dessa åt är maxhastigheten. Den ena har en toppfart på 15 km/h medan den andra har 20 km/h. Räckvidden ligger på 23 km vid optimala förhållanden vilket sällan stämmer i verkligheten. Skivbroms finns på bakhjulet och belysning för att man ska synas.

  Lättviktare som känns robust

  Trots den låga vikten på enbart 10 kg som är en av de lättare som finns ute på marknaden sett till prestandan är elscootern robust och stabil. Det finns inga uppenbara skillnader i känsla mellan de två olika modellerna förutom givetvis maxhastigheten, men versionen med maxhastighet på 15 km/h får 2-3 km extra i räckvidd eftersom friktionen och luftmotståndet aldrig blir lika högt som hos den snabba modellen. Räckvidden för den snabba modellen hamnar i praktiken på strax under 20 km i våra tester.

  Däcken som finns monterade på elscootern är luftfyllda som är det optimala valet för att maximera räckvidd och acceleration, men för den som vill finns det möjlighet att köpa till punkteringsfria däck.

  Sammanfattning

  Byggkvalitén känns som sagt hög trots att man har lyckats kapa en hel del på vikten. Detta är inte den billigaste modellen som finns för barn och yngre men prestandan sett till priset är riktigt god. Att man också har gått in för att optimera elscootern för att efterfölja lagar och regler lugnar nog en hel del oroliga föräldrar som gärna vill köpa en elscooter till sina barn, men som inte exakt vet vad som gäller. Är målgruppen de något yngre blir det inte mycket bättre än såhär.

 5. 5. Nomadelic Elscooter Active 800

  9,1/10
  "En av få modeller med lång räckvidd men som fortfarande är helt laglig".
  Nomadelic Elscooter Active 800
  Maxhastighet
  20 km/h
  Räckvidd
  45 km
  Effekt
  250 W
  Tillhörande mobilapp
  Nej
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  15 kg
  Max personvikt
  100 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lång räckvidd
  • Helt laglig
  Nackdelar
  • Något tung

  Recension

  Elscootern Active 800 är en elscooter som Kjell & Company själva har tagit fram med deras inhouse märke Nomadelic. Nomadelic släpper vanligtvis lite mindre produkter som hörlurar, trådlösa högtalare och liknande men har nu gett sig in i elscootermarknaden.

  Lång räckvidd men laglig

  Active 800 har lite annorlunda specifikationer och sticker direkt ut med att ha batteripaketet nedanför styret vilket inte är lika vanligt med elscootrar för konsumenter. Oftast har dessa sina batterier under elscootern. Det som gör den här elscootern speciell är att den har ett stort batteri utan att ha en effekt eller maxhastighet som är för hög för att inte längre klassas som en cykel. Elscootern ska klara av hela 45 km vilket enbart brukar ses hos dyrare och starkare modeller som därför också kan klassas som en moped i vissa fall.

  Mjuk och  jämn körningsupplevelse

  Active 800 ger en mjuk och behaglig acceleration. Själva körupplevelsen eller snarare styrningen sticker inte nämnvärt ut från andra elscootrar. Kör man en längre stund med samma hastighet sätts en farthållare igång. Farthållaren är ett trevligt inslag men piper då och då för att signalera att den har aktiverats, vilket inte går att stänga av. Skivbromsen bak nyper åt hårt vid behov och de luftfyllda däcken dämpar ojämnheter i marken på ett trevligt sätt. Elscootern har ett starkt lyse framme och en ringklocka som låter högt. Elscootern kommer inte med någon app som både kan vara till för- och nackdel beroende på vad man föredrar hos en elscooter.

  För den som vill ha räckvidd

  Nomadelic har eventuellt lyckats fylla ett hål med Active 800 som många har saknat. En elscooter med lång räckvidd som samtidigt är helt laglig. Det gör att den inte bara passar bra för de som inte vill riskera att bryta mot lagen eller hamna i en gråzon med sin elscooter, utan den lämpar sig även bra för barn där en högre hastighet än 20 km/h skulle kunna anses som olämpligt.

 6. 6. E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd

  9,0/10
  "Det klara valet för en storstad till ett förmånligt pris".
  E-Way E250 Elscooter med 17 km räckvidd
  Maxhastighet
  20 km/h
  Räckvidd
  17 km
  Effekt
  250 W
  Tillhörande mobilapp
  Nej
  Typ av däck
  Punkteringsfria
  Vikt elscooter
  9,9 kg
  Max personvikt
  80 kg
  Bromssystem bak
  Fälgbroms
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Gratis frakt
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Priset
  • Smidig
  • Extra reservdelar vid köp
  Nackdelar
  • Inga smarta funktioner
  • Något kortare räckvidd

  Recension

  Elscootern E250 från E-Way har mest lyckats ta sig med på vår bäst i test lista tack vare ett förmånligt pris. Vad denna elscooter saknar i hastighet och räckvidd, kompenserar den med mer pengar kvar i plånboken efter ett köp.

  En smidig modell för korta avstånd

  Räckvidden på denna elscooter är av det lägre slaget, men är pendlingsavståndet under 1 km eller om man inte har något emot att ladda elscootern lite oftare än andra modeller kommer 17 km trots allt att räcka en bra bit. Hastigheten på 20 km/h räcker gott och väl till de lite kortare avstånden men har man tänkt sig att åka längre sträckor är det inte hastigheten som kommer att sätta käppar i hjulet, utan just räckvidden.

  E250 är oerhört lätt till vikten och väger bara 9.9 kg. Detta i kombination med en snabb hopfällning gör att den snarare lämpar sig bättre som färdmedel från och till busshållplatser för att undvika de absolut längsta sträckorna som vanligtvis passar elscootrar.

  App & däck

  Eftersom elscootern E250 är så pass prispressad kan man inte få allt, och något som saknas hos elscootern är möjlighet att koppla den till en app för ytterligare funktioner och statistik om elscootern. Istället har man en liten display vid styret som med de flesta andra modeller där man kan se hastighet och återstående batteritid. Något som vi däremot uppskattar med modellen är de punkteringsfria däcken. Den sortens däck brukar öka friktionen lite men minskar risken att få trasiga och obrukbara däck.

  Enkel men användbar

  Designmässigt är elscootern minimalistisk och stilren med få detaljer som sticker ut. Utöver reflexen och lysen som måste finnas på en elscooter är den nästan helt svart. Elscootern är ett bra val för den som har klart för sig vad den vill få ut från en elscooter och håller sig till lite kortare sträckor.

 7. 7. Elscooter Rull 800 W Dirt

  8,8/10
  "Bekvämligheten av en elcykel, med specifikationer och pris av en elscooter".
  Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen SVART
  Maxhastighet
  25 km/h
  Räckvidd
  20 km
  Effekt
  800 W
  Tillhörande mobilapp
  Nej
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  38 kg
  Max personvikt
  Ej specificerad
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög komfort
  • Riktigt stark motor
  • Snabb
  Nackdelar
  • Inga smarta funktioner
  • Kan inte se hastighet på något sätt
  • Tung om den behöver bäras

  Recension

  Elscootern Dirt på hela 800 W från Rull skulle kunna liknas vid en elcykel, men säljs som en elscooter. Det är inte det vackraste alternativet till elscooter, men en av de skönare modellerna.

  Istället för att stå och köra kan man med detta alternativ sitta ner. Känslan blir inte riktigt samma men även denna elscooter har sitt syfte. Är pendlingsavstående något längre kan det vara skönt att få sitta ner hela sträckan. Maxhastigheten om 25 km/h och räckvidden upp till 20 km gör denna elscooter funktionsduglig för både korta och lite längre avstånd.

  Tung men stark

  Något som verkligen sticker ut med den här modellen förutom bekvämligheten, är den enorma styrkan i motorn. De flesta elscootrar brukar ligga kring 250 W, men denna har en motor som kan leverera hela 800 W. Effekt är också något som behövs eftersom elscootern väger 38 kg, men där effekten verkligen kommer till användning är vid backar. I dessa fall kommer många känna att man gjorde det rätta valet med en stark elscooter.

  Tar sig fram där andra får problem

  En annan detalj som också sticker ut med elscootern är dess robusthet som delvis är förklaringen till den höga vikten. Namnet Dirt avslöjar något om att den utan problem klarar svårare terräng än den som återfinns i stadskärnorna, och dämpningen som finns både bak och fram gör att mindre gupp inte riktigt känns av. De grova, mönstrade däcken får ett stadigt grepp även på de lite halkigare underlagen.

  Ingen app eller hastighetsmätare

  Man kan tyvärr inte se hur snabbt man kör utan man får enbart uppgifter om hur mycket batteri finns kvar i tre olika steg via en batteriindikator. Här finns det mer att önska, vi känner att få priset är det inte mycket begärt att kunna få mer information.

  Elscootern Dirt har ingen app och det går heller inte att koppla elscootern till mobilen på något sätt. Tråkigt tycker vissa, men andra kan uppleva det som skönt att slippa trixa med fler appar än vad man redan har. Elscootern låses enkelt fast med ett vanligt cykellås som ibland kan vara svårt med traditionella elscootrar där det kan fattas lämpliga hål att trä igenom låset.

  Den bekväma elscootern

  Är man ute efter något mellan en elscooter och en elcykel, har man här ett alternativ. Med bekvämligheten av en elcykel men priset av en elscooter kan man med denna elscooter få sticka ut!

 8. 8. Turboant X7 Pro

  8,3/10
  Turboant X7 Pro
  Maxhastighet
  32 km/h
  Räckvidd
  48 km
  Effekt
  350 W
  Tillhörande mobilapp
  Nej
  Typ av däck
  Luftfyllda
  Vikt elscooter
  15 kg
  Max personvikt
  125 kg
  Bromssystem bak
  Skivbroms
  Fördelar
  • Bekväma handtag
  • Goda tekniska specifikationer
  • Enkel manual & att komma igång
  Nackdelar
  • Svängradien låst till 45 grader
  • Ryckig acceleration oavsett vald hastighet

  Recension

  En av de modeller som presterade bra under våra provkörningar och granskningar av olika elscootrar var elscootermodellen X7 Pro från Turboant. Turboant är baserat i Shenzhen, även kallat Kinas ”Silicon Valley”, vilket borde ge rätt förutsättningar för att kunna designa och lansera en duglig elscooter. Turboant har med andra ord inga fysiska butiker i Sverige utan man köper produkten direkt från deras hemsida.

  Vass på pappret

  Vi hittade också ett antal framträdande egenskaper som vi gillade med X7 Pro. Till att börja med har modellen väldigt fina tekniska specifikationer. Både den långa räckvidden på 48 km och maxhastigheten om 32 km/h ligger på samma nivå som liknande modeller i denna prisklass. Batteriets uppladdningstid ligger på ca 6 timmar och motorns effekt ligger på 350 W.

  Displayen är tydlig med bra indikationer, men vi hade problem med att få hastighetsmätaren i km/h istället för mph även fast ikonen verkar finnas enligt manualen. Om du kör på kvällar och nätter bli lyset framtill en mycket viktigt detalj. Detta uppfattade vi var skarpt och välriktat med godkänd ljusbild.

  Förbättringsmöjligheterna

  När det gäller nackdelarna kommer vi till accelerationen. Hastigheten i sig är som sagt hög och accelerationsgraden är mycket bra, men man kan inte accelerera långsamt. Om du gasar lite grann så svarar elscootern snabbt och du får upp farten lite väl kvickt till vald hastighet vilket resulterar i en ryckig körupplevelse. Problemet är alltså inte att elscootern accelererar effektivt, utan att den gör det även om man vill upp till en låg hastighet. Med gedigna bromsar behöver man dock aldrig känna sig osäker, de tar bra och känns pålitliga. I de höga hastigheterna är däremot körupplevelsen väldigt behaglig när man slipper gasa och bromsa, och känna ryckandet från accelerationen.

  En annan märklig detalj är att styret är låst till att enbart kunna svänga 45 grader. I körningen är detta inga problem eftersom man sällan tar skarpare svängar än så, men vill man svänga snabbt och smidigt när man går med elscootern blir svängradien väldigt stor.

  Slutsats

  Sammantaget är vi nöjda med Turboants X7 Pro, även om det finns en del detaljer som kommer att störa vissa. Att det heller inte finns någon app med ytterligare funktioner hos en elscooter som närmar sig premiumsegmentet kan ifrågasättas.

elscooter

Din köpguide till den bästa elscootern

Det finns mycket att tänka på vid inköp av en elscooter. Elscootrarna kan variera en hel del i pris, från någon tusenlapp till närmare tio tusen kronor. Det är bättre att göra att bra val direkt istället för att köpa en elscooter man snabbt får byta ut mot en annan för att den inte uppfyllde kraven man hade, eller på grund av bristande kvalitet eller liknande. Vi har nedan listat de viktigaste specifikationerna och punkterna, och vad man bör tänka på kring dessa för att göra det bästa valet av elscooter.

 • Effekt

  Effekt 

  Att ha en elscooter med hög effekt har inte bara med hastighet att göra som man kanske skulle kunna tro. Har man högre effekt på sin scooter blir det lättare att behålla en hastighet vid exempelvis en uppförsbacke, eller vid starka motvindar. En elscooter med hög effekt kommer alltid också med ett större batteri, vilket medför längre åkturer innan en laddning. Har man många backar på sträckorna man kontinuerligt tänkte köra är det en stor fördel att ha hög effekt på elscootern.
 • Hastighet

  Hastighet 

  De vanligaste maxhastigheterna på en elscooter är 20 och 25 km/h. Eftersom sträckorna människor oftast brukar köra inte är speciellt långa, sparar man sällan mycket tid på att ha en elscooter som bara är 5 km/h snabbare. Vad många inte tänker på är att luftmotståndet vid högre hastigheter ökar effektförbrukningen markant. Har man inget särskilt behov av en väldigt hög hastighet rekommenderar vi istället att satsa på en stark motor och ett stort batteri.
 • Rackvidd

  Räckvidd & batterikapacitet 

  Räckvidden och batteriet på en elscooter går hand i hand. Har man ett stort batteri på sin elscooter kan man också köra längre sträckor. Vi rekommenderar dock att köpa en elscooter som har längre räckvidd än vad man tror att man behöver. Maxkapaciteten hos ett batteri är något som alltid blir sämre med åren. Vem har inte haft en mobil som man i början klarade sig utmärkt med, men som man senare fick ladda 2-3 gånger varje dag? Samma sak gäller här. Har man valt en elscooter som har längre räckvidd än vad man behöver, kommer man utan problem att kunna använda den i framtiden också när batteriet har blivit något sämre.
 • app

  App & ytterligare funktioner 

  De lite dyrare elscootrarna kommer ofta med en tillhörande app, medan de billigare inte gör det. Man får flera både nyttiga, och roliga funktioner med appen. Säkerheten höjs genom användandet av exempelvis bluetoothlås. Man kan också spara historiska data om batteriet, hastigheter, avstånd och annat som många tycker skulle vara intressant att veta. Vi rekommenderar starkt en elscooter med en tillhörande app.
 • Underhall

  Underhåll & reparation

  Även den bästa elscootern kommer att behöva underhållas och ibland repareras. Vissa tillverkare skickar med extra hjul och verktyg för att göra bytet så lätt som möjligt. Efter ett par byten har vi insett att det underlättar en hel del att få med rätt redskap direkt i samband med köp av en elscooter. I de fall man inte får med några tillbehör som kan underlätta exempelvis ett hjulbyte kan man få lägga ner onödigt mycket tid för att hitta rätt verktyg för jobbet. Med otur får man själv köpa verktygen eller lämna in elscootern hos en dyr verkstad. 
 • Broms

  Bromsar & ABS

  Alla elscootrar kommer självklart med bromsar. Bromsarna varierar dock märkbart mellan olika prisklasser. De billigare har ibland slöare bromsar som heller inte nyper åt lika hårt vid kraftig inbromsning. Bromsar som nyper för hårt kan däremot resultera i att man tappar kontrollen över elscootern. Därför har många dyrare modeller ABS bromssystem för att man ska kunna bromsa hårt vid behov men samtidigt kunna styra elscootern utan problem.  
 • punka dack

  Luftfyllda däck 

  Elscootrar kommer antingen med luftfyllda eller solida däck, där de luftfyllda i dagsläget är det vanligaste alternativet som är färdigmonterade. Luftfyllda däck är precis som det låter och kan jämföras med de på en cykel. Med luftfyllda däck kan man få ett högt tryck i däcket vilket minskar friktionen och därmed rullmotståndet, och gör det mindre tungt för motorn. Man kan jämföra med hur det känns att cykla på en cykel med för lite luft i däcken, det blir tungt. Med ett högt tryck i däcken blir det lindrigare för motorn. Nackdelen med luftfyllda däck är att man kan få punka. Det går nästan alltid att köpa solida däck i efterhand till sin elscooter om man skulle föredra det. 
 • solid dack

  Solida & punkteringsfria däck

  Solida däck, eller honeycomb däck som de också ibland kallas på grund av sitt utseende är däck som inte pumpas upp med luft, utan har ett hårt gummimaterial från utsidan in till navet. Beroende på dessa däcks konstruktion kan stötdämpningen ibland kännas lite hårdare på ojämn mark eftersom nästan ingen dämpning fås från däcket. Även rullmotståndet kan bli lite högre på sikt när däcket slits, men detta handlar oftast om nästan försumbara siffror. Den uppenbara fördelen med solida däck är att man inte behöver oroa sig över att få punktering. 

Om vårt test av elscootrar

Vi har haft nöjet att testa ett flertal olika elscootrar och efter noggranna utvärderingar hittat den bästa elscootern. Efter att vår testpanel provat elscootrarna både till vardags och i labbet, har vi hittat elscootrar som skiljer sig från varandra och fungerar olika bra. Utöver dessa tester har vi även tagit hänsyn till de listade specifikationerna, men också följande punkter som kan vara svåra att ta reda på innan själva köpet:

 • Underhåll - En elsparkcykel ska vara lätt att underhålla. En punktering eller ett lampbyte ska inte ta flera timmar utan det ska gå snabbt och smidigt att byta.
 • Bromsar - Fungerande och starka bromsar kan vara avgörande för att förhindra en olycka. Är bromsarna effektiva och slits de lika snabbt på olika modeller?
 • Batterislitage - Den utlovade batteritiden, eller räckvidden kan i början tyckas vara imponerande. Hur bra är den efter en längre tids användning?
 • Effekt - Kommer elscootrarna upp till den utlovade effekten?
 • Prisvärdhet - Hur bra är egentligen specifikationerna och egenskaperna sett till priset?

Vanliga frågor om elscootrar

Vilken elscooter är bäst?

Efter ett stort antal tester och undersökningar har vi kommit fram till att E-wheels E2S V2 vinner utmärkelsen bäst i test 2023.

Hur snabbt får man åka med en elscooter?

Om en elscooter har en maxhastighet på 20 km/h eller en motor med max 250 W effekt gäller samma regler som för cyklar. Det finns snabbare elscootrar också men då kan de klassas som mopeder. Hur snabbt man faktiskt får åka beror på var man åker. Man får inte åka snabbare än hastighetsbegränsningen där man åker.

Är en elscooter vattentät?

Många elscootrar tål stänk och regn, men man ska inte köra ned med dem i vatten. Vissa elscootrar är märkta IP54 som indikerar att de är spolsäkra. Dessa scootrar kan man utan problem köra med regniga dagar eller om det skulle vara något blött på vägen.

Hur laddar jag en elscooter?

Batteriet till en elscooter laddas precis som med många andra elektriska prylar. Man kopplar bara in laddaren eller kabeln till elscootern i ett vanligt vägguttag.

Vad är maxvikten för en elscooter?

Maxvikten brukar variera 80 - 110 kg hos de vanligaste elscootrarna. En elscooter som kontinuerligt blir överbelastat kommer inte att må bra. Maxvikten som elscootern klarar av specificeras alltid tydligt på produktens sida.

Var får man köra med en elscooter?

Elscootrar klassas oftast som cyklar eller som mopeder. Då gäller samma regler som för en cykel eller en moped.

Vilka regler gäller med elscootrar?

Kort kan man säga att en elscooter räknas som en cykel eller som en moped beroende på elscooterns specifikationer. Vi rekommenderar att läsa på transportstyrelsens hemsida för att helt och hållet vara införstådd med vilka regler som faktiskt gäller.

Finns det dubbdäck till elscooter?

Det finns flera modeller som man kan köpa dubbdäck till i efterhand om man vill köra med sin elscooter när det finns risk för halka. Nästan alla elscootrar kommer med sommardäck förmonterade eftersom det är under de något varmare månaderna som elscootrar är som populärast. För att ta reda på om det finns dubbdäck till just din modell av elscooter får man söka på nätet på elscooterns namn och dubbdäck efter namnet. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5