Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst ficklampa 2021

Oavsett årstid är det alltid skönt att ha tillgång till en bra ficklampa. Ficklampan i mobilen duger till mycket men så fort man går ut eller befinner sig på vinden eller källaren märker man snabbt att ljusstyrkan inte riktigt räcker till. För att slippa frustration i mörkret har vi testat 5 prisvärda ficklampor med Ledsavers 750 lm som vinnare.

Vilken ficklampa är bäst?

För att kunna ta reda på vilken ficklampa som är bäst finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Den absolut starkaste ficklampan i termer om lumen kommer troligen att lysa starkast, men kommer också att vara väldigt tung och stor, och få snabbt slut på batteri. Nedan kan du se listan på våra favoriter. Efter listan kan du se vad vi har tagit hänsyn till i valet av den bästa ficklampan, men också vad du själv kan tänka på vid köp av ficklampa. 

 1. 1. Ledsavers 750 lm
  9,5/10
  "Liten, lätt, robust och lyser starkt"
  Ledsavers Ficklampa 750 lm
  Bäst i test
  Vattenresistens
  Skvätt & stänk
  Ljuslägen
  2
  Ljusstyrka
  750 Lumen
  Pris / Lumen
  0,20 kr
  Till Butik
  150 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Lyser starkt
  • Hög byggkvalitet
  • Liten & lätt
  Nackdelar
  • Kort batteritid på högsta effekt

  Ficklampan från Ledsavers med sina 750 lumen ger direkt ett kvalitativt intryck när man håller den metalliska tuben i handen. Den räfflade delen där man ska hålla i ficklampan ser till att man får ett riktigt bra grepp och vikten som landar på ca 220 gram med batterier gör att den varken känns för tung i handen eller vid bältet där man också kan hänga upp den med en liten krok.

  För att driva ficklampan behövs 6 stycken AAA batterier som maximalt kan ge en ljusstyrka om 750 lumen. För att spara på batteritiden kan man antingen köra på 100% ljusstyrka eller 30%. När man använder ficklampan på den högsta ljusstyrkan räcker batteriet i ca 2.5 timmar. Ficklampan är även klassad med IP44 vilket gör att den klarar av en del vattenskvättar men ska inte försänkas helt i vatten.

  Sett till sin lilla storlek och vikt får man ett riktigt kraftpaket. Med 100 % som ger 750 lumen får man ett starkt sken men den stora nackdelen vid dessa höga styrkor är att batterierna inte räcker till allt för länge. Kommer man enbart använda ficklampan med högsta styrkan rekommenderas uppladdningsbara batterier för att inte ständigt behöva köpa nya. Kör man på den lite lägre effekten om 225 lumen som fortfarande är väldigt ljust räcker batterierna en bra bit över 6 timmar. Genom att vrida på ficklampans topp kan man ställa in spridningen på ljuset beroende på användning. En stor och jämn spridning eller en liten och stark yta går att ställa in utan större problem. Att skvätta lite vatten på ficklampan påverkar inte den överhuvudtaget.

  Ledsavers ficklampa med 750 lumen har egentligen bara en tydlig nackdel och det är batteritiden. Vid högsta styrkan går det att använda ficklampan i 2.5 timmar vilket räcker om man använder en ficklampa sällan och till korta sessioner, men vid återkommande användning tömmer man batteriet fort. Som tur är förlänger man batteritiden en hel del med det svagare läget som fortfarande är starkt. Ljusstyrka och vikt kommer alltid att gå hand i hand vid batterisammanhang. En stark ficklampa kommer att kräva fler batterier vilket drar upp vikten. Här har man gjort en avvägning där man har satsat på styrkan och en lägre vikt, men fått kompensera med batteritiden när man lyser med full styrka.

  Läs mer
 2. 2. Olight Javelot Pro
  9,3/10
  "Ficklampan som duger åt proffs"
  Olight Javelot Pro
  Bästa premiumvalet
  Vattenresistens
  Vattentät
  Ljuslägen
  4
  Ljusstyrka
  2100 Lumen
  Pris / Lumen
  0,95 kr
  Till Butik
  1995 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Kan lysa riktigt starkt
  • Flera olika lägen
  • God batteritid
  • Vatten & stöttålig
  • Riktigt hög kvalitet
  Nackdelar
  • För dyr för vanliga användare

  Javelot Pro från Olight är nästan inte längre en ficklampa utan ett verktyg för den professionella användaren. Man får en hel del specifikationer och egenskaper som sticker ut rejält och redan när man får den hårda behållaren som ficklampan, laddaren och bälteshållaren kommer i förstår man att det är en seriös produkt.

  Ficklampan är relativt smal och avlång, och har en väldigt greppvänlig yta med djupa, men mjuka skåror. Trots det avlånga formatet med en total vikt om 380 g inklusive batterierna är den varken fram- eller baktung utan välbalanserad. Batterierna som finns i handtaget är uppladdningsbara och en magnetisk USB-laddare följer med vid köpet. För att ladda upp batterierna från ett tomt tillstånd tar det ca 4.5 timmar. Det går inte att byta batterier utan handtag och batterier är integrerade i ett. Man kan däremot köpa ett helt nytt handtag som då också inkluderar batterier. Med tanke på att garantitiden är 5 år känner sig Olight relativt säkra på att både ficklampa och batteri kommer att hålla ett bra tag.

  Javelot Pro har fyra olika ljuslägen, low, medium, high och ett turboläge. Från low till high har ficklampan ljusflödet 15, 150 och 600 lumen samt batteritiden 192, 23 och 5 timmar. I turboläget kan ficklampan lysa med 2100 lumen i 10 minuter som sedan övergår till 1000 lumen i 2 timmar och 10 minuter. Ficklampan är självklart vattentät upp till 2 meters djup med sin IPX8 klassning och har även en viss resistens mot stötar och fall från en meters höjd.

  Ficklampan har inga problem att hålla det som utlovas och i vissa fall även med lite marginal. Medium och high läget lyser med en tydlig och intensiv mittpunkt med lite ljusflöde på sidorna. Batteriet håller precis som det ska men det är turboläget man i början kommer att använda mest innan man har vant sig vid ficklampans kapacitet. Med turboläget kan man lysa upp objekt på över ett kilometers avstånd vilket är en rolig upplevelse i början. Primärt kommer man att använda sig av medium och high, förutom vid behov som man går över till turbo. Den stora reflekterande kåpan vid LED lampan ser till att inget ljus går till spillo utan fångas upp och riktas framåt och används där det ska. Ficklampan är ingen dykningsficklampa men fungerar utan problem på de givna djupen under en kortare teststund.

  Javelot Pro är en ficklampa för proffs. Olight har vågat ge en lång garantitid vilket alltid uppskattas. De flera olika lägena där man har tagit vara på varje ljusstråle från LED-lampan gör att användningsmöjligheterna blir väldigt breda. För vanliga användare är ficklampan för dyr men de som har specialintressen där stabilitet, hållbarhet och ljusflöde är av högsta prio kommer ficklampan att leverera.

  Läs mer
 3. 3. Ledsavers Laddningsbar ficklampa 1000 lm
  9,2/10
  "En balanserad ficklampa på många sätt förutom ljusstyrkan, för där är den stark"
  Ledsavers Laddningsbar ficklampa 1000 lm
  Vattenresistens
  Skvätt & stänk
  Ljuslägen
  3
  Ljusstyrka
  1000 lumen
  Pris / Lumen
  0,40 kr
  Till Butik
  399 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Lyser starkt
  • Uppladdningsbar men fungerar med vanliga batterier med
  • Smidig
  Nackdelar
  • Vattentäthet hade varit uppskattat

  Den starka och laddningsbara ficklampan från leddsavers är en ficklampa späckad med goda specifikationer. Aluminiumhöljet ger en hög kvalitetskänsla när man håller om ficklampan och med sin vikt på strax under 200 g när batterierna är inkluderade gör att den inte känns orimligt tung. Längden på ficklampan är ca 1.5 dm och omkretsen landar på 3.7 cm.

  Det maximala ljusflödet uppgår till höga 1000 lumen. Det går även att lysa med ljusflödena 400 och 100 lumen om man inte behöver lika mycket styrka eller vill spara på batteri. Ficklampan har även ett fjärde läge som enbart blinkar. Batteritiden landar på 3 timmar vilket kan förlängas ordentligt om man drar ner på effekten. Ficklampan drivs av ett uppladdningsbart batteri men man har också möjligheten att stoppa i 3 stycken AAA batterier istället om man vill. Som många andra av Ledsavers ficklampor klarar även denna av en del vatten i form av skvätt men den är inte vattentät på ett sådant sätt att den kan sänkas ner i vatten.

  Med det starkaste ljusflödet på 1000 lumen räcker denna relativt lilla ficklampa sett till sin styrka till väldigt mycket. På de kortare avstånden räcker det utan problem med de svagare ljusen, och vill man lysa längre bort har man som sagt även det starka ljuset. Ljuskäglan går att variera för att kunna få olika sorters intensitet beroende på vad man ska lysa mot. De tre olika nivåerna, batteritiden och den varierbara ljuskäglan gör att ficklampan kan användas till mycket.

  Sammanfattningsvis är detta en smidig ficklampa som även har den där sista nivån när man vill lysa riktigt starkt. Den fungerar alltså både till korta och långa avstånd men något som vi saknar som hade gjort ficklampan komplett för vanliga användare är vattentäthet. Man kommer långt med skvättskyddet i form av IPX4 klassningen men vid riktiga oväder är det alltid skönt att vara på den säkra sidan.

  Läs mer
 4. 4. Ledsavers Ficklampa 350 lm
  9,0/10
  "En given plats som hemmaficklampa"
  Ledsavers Ficklampa 350 lm
  Mest Prisvärd
  Vattenresistens
  Skvätt & stänk
  Ljuslägen
  2
  Ljusstyrka
  350 Lumen
  Pris / Lumen
  0,26 kr
  Till Butik
  90 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Smidig
  Nackdelar
  • Kan vara för svag för vissa användningsområden utanför hemmet

  350 lumens ficklampan från Ledsavers är en ficklampa som inte sticker ut på något märkvärdigt sätt, utan är en god kandidat för de flesta som bara är ute efter en helt vanlig ficklampa. Ficklampan är liten och smidig med sina dryga decimetern i längd och en omkrets om ca 3.5 cm. Den totala vikten med batterier landar på 144 g vilket även gör den lätt och behändig att ha med sig i handen eller i fickan.

  Ficklampan har bara två ljuslägen och ett SOS läge. Det starkaste läget lyser med ett ljusflöde om 350 lumen och det lite svagare med 70 lumen. Ficklampan drivs av 3 stycken AAA batterier och har ett visst skydd mot skvätt och stänk i form av en IPX4 klassning.

  De 350 lumen som utlovas levererar. Det är under inga omständigheter den starkaste ficklampan vi har testat eller sett men man får vad man betalar för och den fungerar väl till enklare uppgifter och kortare avstånd. Batterierna som ska klara av att driva ficklampan landar på en batteritid om strax under 3.5 timmar. Det svagare läget med 70 lumen gör inte allt för stor nytta utan finns främst till för att man själv ska kunna bli sedd snarare än själv kunna se. På vindar och källare samt mörkare kvällspromenader fungerar ficklampan väldigt bra, men det lilla formatet gör att den gärna även hamnar i arbetsbyxorna där den passar fint.

  Sett till priset finns det inga negativa aspekter. Ficklampan är inte den starkaste och inte helt vattentät, men har ett flertal områden där den fungerar riktigt bra och som hemmaficklampa har den en given plats.

  Läs mer
 5. 5. Ledsavers Laddbar handlampa
  8,7/10
  "Med magnetbotten och vridbart huvud är ficklampan för den händige"
  Ledsavers Laddbar handlampa med magnetfäste 130 lm
  Vattenresistens
  Skvätt & stänk
  Ljuslägen
  7 (2 olika styrkor)
  Ljusstyrka
  130 Lumen
  Pris / Lumen
  1,53 kr
  Till Butik
  199 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Väldigt smidig
  • Uppladdningsbar
  • Långbatteritid
  Nackdelar
  • Lyser svagt på längre avstånd

  Den laddningsbara magnetiska ficklampan från Ledsavers är som gjord för att passa i en verkstad. Den har ett roterbart huvud och går därför att hålla på flera olika sätt samtidigt som ljuset riktas åt samma håll. Ficklampan har en magnetisk nedre del vilket gör att den går att ställa rakt ut från exempelvis en metallisk verktygsplatta, eller någon annan metallisk yta.

  Ficklampan ha flera olika lägen och inställningar. Man kan också välja mellan traditionellt LED ljus eller COB LED som ger ett starkare ljus. COB ljuset är specificerat till 130 lumen och LED ljuset till 100 lumen. Härifrån kan man sedan välja 100% av styrkan eller 50% av styrkan. Det går även att välja en strob effekt och som om det inte vore nog finns det även ett rött ljus att välja. Batteritiden uppgår till runt 5 timmar innan det laddningsbara batteriet behöver laddas.

  Detta är en ficklampa för den som gillar att meka. Ljusflödet är inte det högsta men på korta avstånd räcker det utmärkt och de olika möjligheterna att placera ficklampan med magnetfästet och riktningsbara huvudet kommer till stor hjälp. Den relativt långa batteritiden tillsammans med uppladdningsmöjligheten gör att den även duger för kvällspromenader om man inte känner ett behov av att lysa väldigt långt. Ficklampan tål en regn men är inte vattentät och ska därför inte sänkas i vatten.

  Ficklampan är en all-around ficklampa för kortare avstånd. Man har satsat lite extra på att kunna ställa den på en yta där den med magnetism står stabilt för att kunna frigöra händerna, men som också fungerar till mycket annat där det som ska lysas på inte är långt borta.

  Läs mer

ficklampa

Din köpguide till den bästa ficklampan

Är man enbart ute efter ficklampan som lyser starkast ska man gå efter hög ljusstyrka. Som många gånger väger olika parametrar mot varandra. En stark ficklampa kräver fler batterier som både ökar priset, vikten och storleken. En billig ficklampa kommer inte att lysa starkt nog i vissa lägen och håller oftast sämre i längden. För att du ska hitta ficklampan som passar dig bäst kan du läsa om de viktigaste punkterna nedan.

 • Ficklampa

  Ljusstyrka

  Ljusstyrkan mäts i lumen och desto högre siffra, desto starkare kommer det att lysa. Vi brukar rekommendera en ficklampa som har över 650 lumen för att fungera bra till vardagliga sammanhang, och i de oväntade fall man annars hade önskat att ficklampan var starkare.
 • batteri3

  Batteri

  Mängden batterier går på många sätt hand i hand med en ficklampas övriga specifikationer. En ficklampa med hög ljusstyrka kommer snabbt att tömma ficklampan på energi, och för att det inte ska hända brukar ficklampor med hög ljusstyrka ha flera batterier och blir därmed tyngre än de svagare ficklamporna. Dyrare och mer högkvalitativa ficklampor kan dock har effektivare och starkare batterier och blir därför inte orimligt tunga.
 • vikt kg

  Vikt

  Majoriteten av ficklampans tyngd kommer från mängden batterier. Vissa specialficklampor kan dock ha tjocka metallhöljen som även utan batterier blir tunga. Vill man undvika en tung ficklampa får man tyvärr offra en del av ljusstyrkan.
 • Vattenresistens

  Vattenresistens

  Ficklampor används såväl ute som inne. Är man inne brukar det vara lätt att undvika att få vatten på ficklampan, men ute kan det i vissa fall vara svårt. En oväntad regnskur på kvällen ska inte behöva tvinga ficklampan att vara kvar i fickan. De flesta ficklampor klarar av skvätt och stänk, och är då markerade med IPX4 klassificeringen. Vill man istället ha en helt vattentät ficklampa ska man istället söka efter IPX7 eller IPX8 klassificeringen.

Vanliga frågor om ficklampor

Hur stark ficklampa behöver jag?

Vi rekommenderar en ficklampa som lyser åtminstone med en ljusstyrka om 1000 lumen.

Vad betyder lumen?

Lumen är ett mått på ljusstyrka. Desto högre siffra, desto starkare kommer ficklampan att lysa.

Vilken är den bästa ficklampan?

Efter våra tester har vi kommit fram till att den bästa ficklampan 2021 är Ledsavers 750 lm.

Vilka batterier behöver jag till min ficklampa?

Det beror helt på vilken ficklampa de handlar om. Oftast handlar det om vanliga batterier som exempelvis AA, AAA eller 9V batterier.

Testvinnare - Bäst Ficklampa

 • Ledsavers 750 lm
 • Olight Javelot Pro
 • Ledsavers Laddningsbar ficklampa 1000 lm
 • Ledsavers Ficklampa 350 lm
 • Ledsavers Laddbar handlampa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-05-06 16:57:34