Bäst i test: Bästa ficklampan 2023
Oavsett årstid är det alltid skönt att ha tillgång till en bra ficklampa. Ficklampan i mobilen duger till mycket men så fort man går ut eller befinner sig på vinden eller källaren märker man snabbt att ljusstyrkan inte riktigt räcker till. För att slippa frustration i mörkret har vi testat 5 prisvärda ficklampor med Discovery CR42 som vinnare.
Testvinnare - Bästa Ficklampa 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa ficklamporna 2023:
- Discovery CR42 - Bäst i test
- Luxorparts Laddningsbar ficklampa 1000 lm - Bästa billiga
- Sökljus Olight Javelot Pro, 2100 lm - Bästa premiumvalet
- Ledsavers Ficklampa 50 lm
- Ledsavers Laddbar handlampa
De 5 bästa ficklamporna i Juni 2023
-
Vattenresistens:IPX7 - VattentätLjuslägen:5Ljusstyrka:1000 lumenPris / Lumen:0,58 krBatteritid max styrka:2,7 hVikt:190 gMått:14 x 3,3 cmGratis frakt30 dagars öppet köp2-3 dagars leveransFördelar
- Helt vattentät
- Starkt ljus
- Stötsäker
- Bra batteritid
- Liten till formatet
Nackdelar- Inga nämnvärda sett till pris och prestanda
Recension
Ficklampan GP Discovery CR42 är ett kraftpaket som kommer i ett riktigt litet format. Vid en första anblick tänker man att det finns nog inte allt för mycket att förvänta sig, men när man läser specifikationerna ändras bilden snabbt. Ficklampan mäter bara 14 cm i längd och har en bredd på 3.3 cm, vikten landar på strax över 230 gram.
Enastående specifikationer
Det högsta ljusflödet som ficklampan kan leverera är enligt specifikationerna 1000 lumen. Det går också att ställa ner ljusflödet till 750, 500 och 250 lumen för att spara batteri. Ficklampan har även ett blinkande SOS läge som ett sista alternativ av de totalt 5 olika lägena som går att välja. Brinntiden landar på höga 40 timmar, men det gäller för den låga nivån. GP Discovery CR42 levereras tillsammans med ett laddningsbart Li-Ion 18650 batteri. När batteriet eventuellt i framtiden börjar bli slött och inte håller strömmen lika bra går det utmärkt att köpa ett helt nytt utan att behöva köpa en helt ny ficklampa. Ficklampan har inte bara goda specifikationer när det kommer till ljuset, utan är också vattentät till 1 meter och har ett hölje som klarar av stötar från 2 meters höjd.
Håller även i verkligheten
Det är inte helt ovanligt att tillverkare lovar en sak, medan det i praktiken är en helt annan. Med GP Discovery CR42 slipper man dock bli besviken. De 1000 lumen som utlovas levererar precis som väntat och de 170 metrarna som man ska klara av att lysa till uppnås, därefter avtar styrkan snabbt. Vid kortare avstånd upp till 10 meter blir man effektivt bländad med den högsta styrkan och även den lägsta nivån lyser upp tillräckligt bra på dessa avstånd. Vid de lägre ljusstyrkorna kommer man utan problem upp till 35-40 timmars brinntid med en liten variation kopplad till omgivningens temperatur. På den maximala ljusstyrkan kan ficklampan används i nästan 3 timmar.
Batteriet kan laddas genom att skruva loss botten och koppla in en micro USB kabel. Det stötsäkra höljet klarade av släpp från 2 meters höjd med några fula jack som resultat, men med inga försämringar i funktionalitet. Att släppa ner ficklampan i grunt vatten i en halvtimme visade heller inga tecken på försämring.
Fungerar i flera miljöer
GP Discovery CR42 har inte bara funktionaliteten och prestandan, utan är samtidigt smidig att ha med sig. När storleken inte längre är ett hinder och man fortfarande får ett kraftpaket blir användningsområdena många. Den här ficklampan kommer att fungera som både hemmaficklampa, men även i fickan hos hantverkare och i verkstaden. Sett till priset finns det få nackdelar, men ska man ta upp något som hade gjort ficklampan fulländad hade det varit möjligheten att ladda batteriet utan att behöva skruva loss bottendelen.
-
Vattenresistens:IPX4 - Skvätt & stänkLjuslägen:3Ljusstyrka:1000 lumenPris / Lumen:0,30 krBatteritid max styrka:3 hVikt:200 gMått:15,5 x 3,75 cmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Prisvärd
- Lyser starkt
- Uppladdningsbar men fungerar med vanliga batterier med
- Smidig
Nackdelar- Vattentäthet hade varit uppskattat
Recension
Den starka och laddningsbara ficklampan från leddsavers är en ficklampa späckad med goda specifikationer. Aluminiumhöljet ger en hög kvalitetskänsla när man håller om ficklampan och med sin vikt på strax under 200 g när batterierna är inkluderade gör att den inte känns orimligt tung. Längden på ficklampan är ca 1.5 dm och omkretsen landar på 3.7 cm.
Specifikationer som räcker
Det maximala ljusflödet uppgår till höga 1000 lumen. Det går även att lysa med ljusflödena 400 och 100 lumen om man inte behöver lika mycket styrka eller vill spara på batteri. Ficklampan har även ett fjärde läge som enbart blinkar. Batteritiden landar på 3 timmar vilket kan förlängas ordentligt om man drar ner på effekten. Ficklampan drivs av ett uppladdningsbart batteri men man har också möjligheten att stoppa i 3 stycken AAA batterier istället om man vill. Som många andra av Ledsavers ficklampor klarar även denna av en del vatten i form av skvätt men den är inte vattentät på ett sådant sätt att den kan sänkas ner i vatten.
En ljusstyrka som imponerar
Med det starkaste ljusflödet på 1000 lumen räcker denna relativt lilla ficklampa till väldigt mycket. På de kortare avstånden räcker det utan problem med de svagare ljusen, och vill man lysa längre bort har man som sagt även det starka ljuset. Ljuskäglan går att variera för att kunna få olika sorters intensitet beroende på vad man ska lysa mot. De tre olika nivåerna, batteritiden och den varierbara ljuskäglan gör att ficklampan kan användas till mycket.
Vatten kan vara bekymret
Sammanfattningsvis är detta en smidig ficklampa som även har den där sista nivån när man vill lysa riktigt starkt. Den fungerar alltså både till korta och långa avstånd men något som vi saknar som hade gjort ficklampan komplett för vanliga användare är vattentäthet. Man kommer långt med skvättskyddet i form av IPX4 klassningen men vid riktiga oväder är det alltid skönt att vara på den säkra sidan.
-
Vattenresistens:IPX8 - VattentätLjuslägen:4Ljusstyrka:2100 LumenPris / Lumen:0,95 krBatteritid max styrka:2,17 hVikt:380 gMått:24,7 x 6,3 x 2,6 cmFri frakt över 595 kr365 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 1 498 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFördelar
- Kan lysa riktigt starkt
- Flera olika lägen
- God batteritid
- Vatten & stöttålig
- Riktigt hög kvalitet
Nackdelar- För dyr för vanliga användare
Recension
Javelot Pro från Olight är nästan inte längre en ficklampa utan ett proffsverktyg för den seriösa användaren. Man får en hel del specifikationer och egenskaper som sticker ut rejält och redan när man får den hårda behållaren som ficklampan, laddaren och bälteshållaren kommer i förstår man att det är en seriös produkt.
Svårslagna tekniska egenskaper
Ficklampan är relativt smal och avlång, och har en väldigt greppvänlig yta med djupa, men mjuka skåror. Trots det avlånga formatet med en total vikt om 380 g inklusive batterierna är den varken fram- eller baktung utan välbalanserad. Batterierna som finns i handtaget är uppladdningsbara och en magnetisk USB-laddare följer med vid köpet. För att ladda upp batterierna från ett tomt tillstånd tar det ca 4.5 timmar. Det går inte att byta batterier utan handtag och batterier är integrerade i ett. Man kan däremot köpa ett helt nytt handtag som då också inkluderar batterier. Med tanke på att garantitiden är 5 år känner sig Olight relativt säkra på att både ficklampa och batteri kommer att hålla ett bra tag.
Javelot Pro har fyra olika ljuslägen, low, medium, high och ett turboläge. Från low till high har ficklampan ljusflödet 15, 150 och 600 lumen samt batteritiden 192, 23 och 5 timmar. I turboläget kan ficklampan lysa med 2100 lumen i 10 minuter som sedan övergår till 1000 lumen i 2 timmar och 10 minuter. Ficklampan är självklart vattentät upp till 2 meters djup med sin IPX8 klassning och har även en viss resistens mot stötar och fall från en meters höjd.
Ficklampan i verkligheten
Ficklampan har inga problem att hålla det som utlovas och i vissa fall även med lite marginal. Medium och high läget lyser med en tydlig och intensiv mittpunkt med lite ljusflöde på sidorna. Batteriet håller precis som det ska men det är turboläget man i början kommer att använda mest innan man har vant sig vid ficklampans kapacitet. Med turboläget kan man lysa upp objekt på över ett kilometers avstånd vilket är en rolig upplevelse i början. Primärt kommer man att använda sig av medium och high, förutom vid behov som man går över till turbo. Den stora reflekterande kåpan vid LED lampan ser till att inget ljus går till spillo utan fångas upp och riktas framåt och används där det ska. Ficklampan är ingen dykningsficklampa men fungerar utan problem på de givna djupen under en kortare teststund.
Ett högt pris men bland de bästa specifikationerna
Javelot Pro är en ficklampa för proffs. Olight har vågat ge en lång garantitid vilket alltid uppskattas. De flera olika lägena där man har tagit vara på varje ljusstråle från LED-lampan gör att användningsmöjligheterna blir väldigt breda. För vanliga användare är ficklampan för dyr men de som har specialintressen där stabilitet, hållbarhet och ljusflöde är av högsta prio kommer ficklampan att leverera.
-
Vattenresistens:IPX7 - VattentätLjuslägen:1Ljusstyrka:50 LumenPris / Lumen:1,98 krBatteritid max styrka:10 hVikt:65 gMått:10 x 2,5 cmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Billig
- Liten & lätt
Nackdelar- Finns mer prisvärda modeller redan vid mindre prisökningar
Recension
Ficklampan från Ledsavers med sina 50 lumen är ett av de svagare i vårt test, men fortfarande väldigt användbar. Den räfflade delen där man ska hålla i ficklampan ser till att man får ett riktigt bra grepp och vikten som landar på ca 65 gram med batteriet gör den till en riktig lättviktare. Ficklampan har också en liten krok som gör att den går att fästa i bältet.
En av de enklare modellerna
För att driva ficklampan behövs ett AA batteri som maximalt kan ge en ljusstyrka om 50 lumen. Det finns bara ett ljusläge och denna räcker till 10 timmars användning. Ficklampan är även IPX7 klassad vilket gör den vattentät till viss mån, även om den oftast bara marknadsförs som vädertålig.
Ficklampan är väldigt liten vilket inte alltid uppfattas på de olika produktbilderna. Diametern är 2.5 cm och längden 10 cm. Det här är inte en ficklampa som kommer att användas för att lysa upp när det börjar bli lite mörkt, utan den fungerar bäst när man själv vill synas eller när mörkret är som påtagligast och det räcker med lite mindre ljus. Eftersom ljuset inte är det starkaste kommer man långt på det ensamma batteriet som ficklampan kräver. I hela 10 timmar kan man lysa innan det är dags att byta batteriet.
Den billiga ficklampan
Att ficklampan inte är särskilt stark behöver inte vara ett bekymmer, utan det reflekteras också av priset som är lågt. Ska man inte lysa på längre avstånd utan ha den som en hemmaficklampa till en källare eller en vind kommer den att lösa det bekymret utan några konstigheter.
-
Vattenresistens:IPX4 - Skvätt & stänkLjuslägen:7 (2 olika styrkor)Ljusstyrka:130 LumenPris / Lumen:0,76 krBatteritid max styrka:3 hVikt:161 gMått:17,6 x 5,6 cmFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Väldigt smidig
- Uppladdningsbar
- Långbatteritid
Nackdelar- Lyser svagt på längre avstånd
Recension
Den laddningsbara magnetiska ficklampan från Ledsavers är som gjord för att passa i en verkstad. Den har ett roterbart huvud och går därför att hålla på flera olika sätt samtidigt som ljuset riktas åt samma håll. Ficklampan har en magnetisk nedre del vilket gör att den går att ställa rakt ut från exempelvis en metallisk verktygsplatta, eller någon annan metallisk yta.
Flexibiliteten är styrkan
Ficklampan ha flera olika lägen och inställningar. Man kan också välja mellan traditionellt LED ljus eller COB LED som ger ett starkare ljus. COB ljuset är specificerat till 130 lumen och LED ljuset till 100 lumen. Härifrån kan man sedan välja 100% av styrkan eller 50% av styrkan. Det går även att välja en strob effekt och som om det inte vore nog finns det även ett rött ljus att välja. Batteritiden uppgår till runt 5 timmar innan det laddningsbara batteriet behöver laddas.
Detta är en ficklampa för den som gillar att meka. Ljusflödet är inte det högsta men på korta avstånd räcker det utmärkt och de olika möjligheterna att placera ficklampan med magnetfästet och riktningsbara huvudet kommer till stor hjälp. Den relativt långa batteritiden tillsammans med uppladdningsmöjligheten gör att den även duger för kvällspromenader om man inte känner ett behov av att lysa väldigt långt. Ficklampan tål en regn men är inte vattentät och ska därför inte sänkas i vatten.
Något svagt ljus men smidig
Ficklampan är en all-around ficklampa för kortare avstånd. Man har satsat lite extra på att kunna ställa den på en yta där den med magnetism står stabilt för att kunna frigöra händerna, men som också fungerar till mycket annat där det som ska lysas på inte är långt borta.

Din köpguide till den bästa ficklampan
Är man enbart ute efter ficklampan som lyser starkast ska man gå efter hög ljusstyrka. Som så ofta väger olika parametrar mot varandra. En stark ficklampa kräver fler batterier som både ökar priset, vikten och storleken. En billig ficklampa kommer inte att lysa starkt nog i vissa lägen och håller oftast sämre i längden. För att du ska hitta ficklampan som passar dig bäst kan du läsa om de viktigaste punkterna nedan.
-
Ljusstyrka
Ljusstyrkan mäts i lumen och desto högre siffra, desto starkare kommer ficklampan att lysa. Vi brukar rekommendera en ficklampa som har över 650 lumen för att fungera bra till vardagliga sammanhang, och i de oväntade fall man behöver det där lilla extra. Eftersom motståndet och värmeutvecklingen ökar exponentiellt vid höga ljusstyrkor blir de riktigt starka ficklamporna snabbt väldigt tunga på grund av behovet av mycket batteriet och kylsystem. Håller man sig omkring 1000 lumen är det få ficklampor som lider av de här problemen. -
Ljuskägla & ljusmönster
Allting handlar inte enbart om styrkan från ficklampan. Ficklampans huvud har alltid en silvrig, spegelliknande reflekterande del, en ljuskägla. Denna samlar upp ljuset och försöker rikta om den för att inte ljus ska flöda för mycket åt sidorna och försvinna ut i intet, eller bara lysa upp en liten del extremt starkt. Det vanligaste är en mindre starkare yta som lyses upp i mitten där man riktar, men lite svagare ljus utanför. Ljuskäglan kan i vissa fall justeras men är i andra fall fix. Är man ute efter ovanliga ljusmönster som kan exempelvis lysa riktigt långt och smalt, eller brett men kort får man söka sig till specialbutiker. -
Laddningsbara ficklampor
Det blir allt vanligare med laddningsbara ficklampor. I det stora hela är det få nackdelar med att kunna ladda sin ficklampa. Man slipper slänga och kontinuerligt byta batterier. I vissa fall kan specialbatterier ha använts vilket kan göra det lite svårare att hitta en ersättare när batteriet väl ha börjat bli slitet, men oftast är det standardbatterier som har använts. Något som tidigare inte har varit uppskattat är att man behöver en USB kabel och ytterligare en laddare, eller en dator för att ladda ficklampan, men med takt med att de flesta mobil- och vanliga laddare har en USB ingång har även dessa bekymmer försvunnit. -
Batteri
Mängden batterier går på många sätt hand i hand med en ficklampas övriga specifikationer. En ficklampa med hög ljusstyrka kommer snabbt att tömma ficklampan på energi, och för att det inte ska hända brukar ficklampor med hög ljusstyrka ha flera batterier och blir därmed tyngre än de svagare ficklamporna. Dyrare och mer högkvalitativa ficklampor kan dock har effektivare och starkare batterier och blir därför inte orimligt tunga. -
Vikt
En stor del av ficklampans tyngd kommer från mängden batterier. Vissa specialficklampor kan dock ha tjocka metallhöljen som även utan batterier blir tunga. Vill man undvika en tung ficklampa får man tyvärr offra en del av ljusstyrkan. Precis som i avsnittet om ljusstyrka kan man använda riktmärket 1000 lumen till att få en stark, men lätt ficklampa. -
Vattenresistens
Ficklampor används såväl ute som inne. Är man inne brukar det vara lätt att undvika att få vatten på ficklampan, men ute kan det i vissa fall vara svårt. En oväntad regnskur på kvällen ska inte behöva tvinga ficklampan att vara kvar i fickan. De flesta ficklampor klarar av skvätt och stänk, och är då ofta markerade med IPX4 klassificeringen. Vill man istället ha en helt vattentät ficklampa ska man istället söka efter en klassning som slutar på 7 eller högre, exempelvis IPX7 eller IPX8.
Vårt test av ficklampor
För att kunna ta reda på vilken ficklampa som är bäst finns det flera parametrar att ta hänsyn till. Den absolut starkaste ficklampan i termer om lumen kommer troligen att lysa starkast, men kommer också att vara väldigt tung och stor, och få snabbt slut på batteri. Sammanfattningsvis har testet lagt störst vikt på följande punkter när poängen delades ut och topplistan sammanställdes:
- Ljusstyrka & ljusbild - Ljusstyrkan är en av de viktigaste faktorerna hos en ficklampa. Något som däremot påverkar mycket är hur ljusbilden är. Sprids ljuset ut över en för stor eller liten yta, eller kan man kanske justera den?
- Batteritid - Hur är batteritiden? Är det smidigt att ladda ficklampa eller är den laddningsbar överhuvudtaget?
- Stöt & vattentålighet - Är ficklampan helt vattentät eller bara delvis? Hur är ytan på ficklampan? Klarar den av stötar och smällar?
- Prisvärdhet - Får man mycket ficklampa för pengarna? Eller är vissa modeller bara lite bättre men istället dubbelt så dyra?
Vanliga frågor om ficklampor
Hur stark ficklampa behöver jag?
Vi rekommenderar en ficklampa som lyser åtminstone med en ljusstyrka om 1000 lumen.
Vad betyder lumen?
Lumen är ett mått på ljusstyrka. Desto högre siffra, desto starkare kommer ficklampan att lysa.
Vilken är den bästa ficklampan?
Efter våra tester har vi kommit fram till att den bästa ficklampan 2023 är Discovery CR42.
Vilka batterier behöver jag till min ficklampa?
Det beror helt på vilken ficklampa de handlar om. Oftast handlar det om vanliga batterier som exempelvis AA, AAA eller 9V batterier.