Bäst i test: Bästa gaming-headset 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ett givet tillbehör för alla gamers är ett gaming headset. En stor fördel med ett riktigt headset för gaming är att ljudet och funktionera är anpassade för just spel på både dator och konsol som PS5 och Xbox One. Eftersom variationen i prestanda kan skilja sig mycket bland alternativ i samma prisklass har vi gjort ett stort test och presenterat våra 7 testfavoriter med HyperX Cloud 2 Gaming Headset som vinnare.

Testvinnare - Bästa Gamingheadset 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gaming headseten 2023:

  • HyperX Cloud 2 Gaming Headset - Bäst i test
  • Logitech G Pro X Gaming-headset
  • Corsair Gaming HS80 RGB Wireless - Bästa premiumvalet
  • HS55 WIRELESS CORE
  • CORSAIR HS65 Surround
  • Arrogant Aurora Gaming-headset - Bästa billiga
  • Steelseries Arctis 3 2019 Edition Headset

De 7 bästa Gaming headseten i Juni 2023

  1. 1. HyperX Cloud 2 Gaming Headset- Bäst i test

    9,5/10
    "Förstahandsvalet för en prismedveten gamer".
    HyperX Cloud 2 Gaming Headset
    Bäst i test
    Frekvensomfång
    15 - 25 000 Hz
    Trådlös
    Nej
    Vikt
    320 g
    Kabellängd
    1 m + 2 m förlängning
    Anslutning
    USB & 3.5 mm
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Enbart mikrofon
    Bekvämlighet
    Hög
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Riktigt hög prisvärdhet
    • Både USB och 3.5 mm anslutning
    • Ypperligt ljud i prisklassen
    • Bekväm
    • Tydligt ljud från mikrofonen
    Nackdelar
    • Lite ljudläckage

    Recension

    De gamla rävarna Kingston har kommit med ytterligare gaming tillbehör, den här gången med ett kabelanslutet gaming headset i form av Kingston HyperX Cloud II. Headsetet ger direkt ett robust intryck men sticker utöver det inte ut särskilt mycket till utseendet. Bygeln ser stabil ut och kopplas via metallfästen till hörlurskåporna.

    Gaming headset för både PC, konsol och mobil

    Gaming headsetets vikt ligger i samma klass som de flesta andra med sina 320 g men har däremot ett brett frekvensomfång som sträcker sig från låga 15 Hz till 25 kHz. Anslutningsmöjligheterna är goda och består av en 3.5 mm kontakt som fungerar till olika konsoler och mobilen, men även USB adaptern som rekommenderas om man ska ha headsetet till datorn och kunna dra nytta av ljudkortet som sitter på förlängningskabeln till headsetet. På USB kabeln sitter också en kontroll för att smidigt kunna styra ljudet och mikrofonen.

    Bekvämligheten finns det inget särskilt att anmärka kring. Headsetet sitter stabilt på huvudet utan att trycka för hårt runt öronen, men heller inte för löst för att det ska kännas att den snart lossnar.

    Ett ljud med punch i mellanregsitret

    När det kommer till själva spelandet och ljudet i spel är det en balanserad upplevelse. Det känns inte som att det saknas något uppenbart över spektrumet utan vi känner av en behaglig bas, ett riktigt korrekt återgivet mellanregister och en tydlig diskant som i några fall kanske är lite väl tydlig, men inget man stör sig på om man inte aktivt letar efter något. Det här upplägget verkar fungera utmärkt i spel för att framhäva sådant man vill ska sticka ut samtidigt som det händer något utöver det vanliga på skärmen.

    Headsetet tar bort en hel del brus från omgivningen, men eftersom det inte finns någon aktiv brusreducering hos högtalarelementen, kommer det alltid att läcka in en del ljud från högre ljudkällor runt om. Vi är ändå nöjda med den mängden omgivningsljud man kan få bort.

    Mikrofonen på HyperX Cloud II är löstagbart och spelar in ljud med en klarhet. Mikrofonen är väldigt bra på att eliminera brus från omgivningen tack vare den aktiva brusreduceringen hos denna.

    Givet val för gamern

    Kingston HyperX Cloud II Gaming-headset är ett headset som ger ett riktigt högt värde för pengarna. De tre stora punkterna ljud, bekvämlighet och mikrofon levererar alla över förväntan i förhållande till pris. Sett till priset finns det få nämnvärda nackdelar men om man skulle förbättra något är det att förminska ljudläckaget både in och ut från gmaing headsetet.

  2. 2. Logitech G Pro X Gaming-headset

    9,2/10
    "Fylligt ljud med mikrofon i toppklass".
    Logitech G Pro X Gaming-headset
    Frekvensomfång
    20 - 20 000 Hz
    Trådlös
    Nej
    Vikt
    320 g
    Kabellängd
    2 m
    Anslutning
    USB
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Enbart mikrofon
    Bekvämlighet
    Mycket hög
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Snyggt utseende
    • Stor mängd tillbehör på köpet
    • Utmärkt mikrofon
    • Stora möjligheter i mjukvaran
    Nackdelar
    • Rörigt surroundljud
    • Mjukvaran finns inte till konsoler

    Recension

    Logitech är en av de mer kända aktörerna när det kommer till gaming och det som behövs när man vill vinna i spel med marginal. Logitech G Pro X är ett tillskott bland gaming headset där man har lyckats väl med att få med de viktigaste specifikationerna utan att priset har skenat iväg allt för mycket. Headsetet är riktigt stilrent och vi ska se om det är lika bra som det är snyggt.

    Den stora kartongen

    I kartongen visar det sig att det inte bara finns ett gaming headset, utan en hel drös med ytterligare tillbehör. Här kan man hitta ett USB ljudkort, extra öronkuddar till kåpan, förlängningskablar och en Y splitter.

    Gaming headsetet sitter stabilt på huvudet och de 320 grammen som headsetet väger känns inte för tungt. Något som uppskattas riktigt mycket är att det följer med ett extra par öronkuddar. Ett par i konstläder och ett annat i ett mjukare tygmaterial. Vill man sluta in ljudet lite bättre väljer man konstläder och vill man att det ska luftas och andas lite mer runt öronen kan man välja tygmaterialet.

    Hör som proffsen

    Logitech G Pro X levererar ett klart och tydligt ljud direkt ur kartongen med sina 50 mm stora högtalarelement. I vissa spel vill man ibland framhäva olika något viktigare ljud, och detta är något man kan göra i mjukvaran G HUB. Här man kan få ta del av olika e-sport proffs egna EQ inställningar som är optimerade efter de spel som de själva spelar. I spel som CS:GO kunde man höra tydliga skillnader i exempelvis fotsteg mellan de olika inställningarna, där de som var optimerade efter e-sport proffs som spelar CS:GO gav tydliga fördelar.

    Det simulerade 7.1 surroundljudet genom DTS X som headsetet har stöd för lämnade en del övrigt att önska. Visserligen upplevdes det som surroundljud, men det kunde flera gånger vara svårt att tydligt uppfatta riktningar vilket snarare resulterad i att det istället blev rörigt, särskilt i mer tävlingsinriktade spel som har stöd för surroundljud.

    Låt som en streamer

    Något som är intressant är Logitechs samarbete med mikrofonföretaget Blue Microphones. I mjukvaran G HUB har detta resulterat i ypperliga inställnings- samt filtermöjligheter för mikrofonen. Mikrofonen i sig är bra redan som den är, men för den som vill finns det stora möjligheter i mjukvaran att få till optimala inställningar för ett riktigt klart ljud.

    Om man vill vinna i PC spel

    Logitech G Pro X är sammanfattningsvis ett riktigt bra val när det kommer till gaming headset till PC. Det är inte bara ljudet som man själv hör som låter bra, utan andra kommer även uppskatta hur du låter tack vare den klockrena mikrofonen och möjligheten att ställa in den. Där som headsetet brister mest är surroundljudet. Spelar man spel med riktigt bra stöd för surroundljud bör man leta vidare, men för spel där 2.0 ljud är i fokus kommer headsetet inte att göra någon besviken. Eftersom mjukvaran erbjuder goda inställningsmöjligheter och enbart finns till datorn, går man miste om mycket om man använder headsetet utanför datorn, till exempel till konsol. 

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  3. 3. Corsair Gaming HS80 RGB Wireless- Bästa premiumvalet

    9,0/10
    "Gaming headset med både frihet och god prestanda".
    Corsair Gaming HS80 RGB Wireless
    Bästa premiumvalet
    Frekvensomfång
    20 - 40 000 Hz
    Trådlös
    Ja - kan kabelanslutas
    Vikt
    367 g
    Kabellängd
    1,8 m
    Anslutning
    USB
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Enbart mikrofon
    Bekvämlighet
    Hög
    1499 kr
    Till Inet
    Fri frakt
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Frakt från 29 kr
    14 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans
    Fördelar
    • Oerhört bekväm
    • Riktigt bra ljud
    • Klart och tydligt ljud från mikrofonen
    • Stilren och robust design
    Nackdelar
    • Basen behöver justeras i mjukvarans equalizer
    • Batteritiden stämmer inte riktigt överens med det utlovade

    Recension

    Gaming headsetet HS80 RGB Wireless från Corsair är ett stilrent headset för gamers i övre mellansegmentet eller för den som vill ha något bättre till ett förmånligt pris. Headsetet bjuder inte på några storslagna nyheter som inte finns hos några andra aktörer, men istället en intressant blandning av finesser och specifikationer.

    Headsetet är som sagt väldigt stilrent med få synliga knappar där de knappar som finns är alla placerade på baksidan av vänster hörlur. Där finns också en USB-C ingång om man vill köra gaming headsetet med kabel. Corsairs headset väger 367 g och är bestyckat med 50 mm stora högtalarelement. I trådlöst läge ska headsetet klara av att vara igång i 20 timmar men sedan finns också den 1.8 meter långa kabeln om man istället skulle föredra det.

    Ett av de skönare gaming headseten

    Headsetet bjuder på en hög nivå av komfort. De vadderade delarna är av mjukt tyg och innehåller av någon sorts memory foam som lägger sig skönt över öronen oavsett form på huvudet. Även efter 4 timmars gamingpass känns det inte besvärligt att ha headsetet på sig.

    Fylligt ljud efter tweak i mjukvaran

    Ljudet har både sina för- och nackdelar. Både mellanregistret och diskanten låter korrekt och naturligt, men basen kan kännas lite klen. Som tur är går det att lösa med mjukvaran iCUE som vi kommer att återkomma till. Efter ändringar i mjukvaran och tillökning i basen kommer även de lite djupare tonerna tydligare fram i spel. Ljuden i spelen kommer fram på ett balanserat sätt oavsett om det är skarpa ljud från vapen eller behaglig musik från en fantasyskog. Även musiken blev en fröjd att lyssna på när allting ställts in rätt.

    Headsetet är inte det bästa på att stänga ute ljud från omgivningen. Sitter man i väldigt bullriga miljöer hjälper det tyvärr inte hur bra ljudet än är om man ändå inte hör så mycket.

    Något kortare speltid än angivet

    De 20 timmar som headsetet ska klara av i trådlöst läge kunde vi inte komma upp till. Istället landade vi mellan 15-17 timmar beroende på om vi försökte dra ner på RGB, användningen av mikrofon och allt annat som kan dra ström, eller om vi hade allting igång samtidigt.

    Mikrofon i premiumklass

    Mikrofonen är något som vi uppskattar extra mycket. Brus från omgivningen filtreras effektivt bort och kvar blir ett kristallklart ljud. När man fäller upp eller ner mikrofonen säger en röst i headsetet ”mic on” eller ”mic off” som tydligt klargör huruvida mikrofonen är på eller inte, vilket hjälper om man hastigt behöver ta ett privat samtal hemma. Mikrofonen är tyvärr inte löstagbar.

    Mjukvarorna

    För att få ut det mesta krävs det att man laddar ner Corsairs mjukvara iCUE. Här kan man ställa in ljudet i en equalizer, bestämma hur RGB belysningen på kåpan ska lysa och ställa in olika inställningar kopplat till mikrofonen och trådlösa alternativ. Mjukvaran är nästan ett måste om man inte har en annan equalizer som kan korrigera basen.

    Headsetet kommer också med stöd för surroundljud genom Dolby. För att Dolby surroundljudet ska fungera korrekt rekommenderas Dolbys egna program för bästa upplevelse.

    Rimlig i sin prisklass

    Sammanfattningsvis kan man säga att ljudet fungerar utmärkt till både spel och musik, när man väl har löst bekymret med basen. Bekvämligheten är av högsta nivå men batteritiden kunde ha marknadsförts mer mot de nivåerna som det faktiskt handlade om. Inga bekymmer eller fördröjningar upptäcktes när headsetet kördes trådlöst utan in med USB stickan, ner med iCUE och på med basen. I denna prisklass är vi mycket nöjda med headsetet även om det finns bättre modeller, men som också är mycket dyrare.

  4. 4. HS55 WIRELESS CORE

    9,0/10
    HS55 WIRELESS CORE
    Frekvensomfång
    20 - 20 000 Hz
    Trådlös
    Ja
    Vikt
    266 g
    Kabellängd
    1,8 m
    Anslutning
    USB
    Surround
    Nej
    Aktiv brusreducering
    Nej
    Bekvämlighet
    Medel

    Recension

    Corsair har kommit med ytterligare ett gaming headset, HS55 Wireless core. Det här är inte en helt ny modell i den bemärkelsen att den är fristående, utan snarare en uppgradering av den kabelanslutna modellen HS55 Stereo Gaming.

    I sin helhet bjuder inte headsetet på några större överraskningar på pappret, varken för att vara trådlös eller jämfört med den kabelanslutna modellen av HS55. Något som både den kabelanslutna modellen och den trådlösa har är en riktigt låg vikt. Till en början rådde en viss osäkerhet innan förpackningen hade öppnats om det bara skulle vara en kartong, men inuti fanns headsetet. Med sina 266 gram är det här en riktig lättviktare att ha på huvudet.

    De övriga specifikationerna håller sig alla inom det normala spannet för ett vanligt, trådlöst gaming headset. Det finns inte direkt något som tyder på att vi har en upplevelse utöver det vanliga att vänta oss. Den trådlösa funktionen går att använda både över bluetooth och 2.4 Ghz bandet med hjälp av en USB sändare. Enligt specifikationerna ska headsetet kunna hålla för 24 timmars spelande men har även en snabbladdningsfunktion där 15 minuter laddning ger 6 timmars användning.  

    Den passiva ljudisoleringen från kåporna filtrerar bort en del av det låga bakgrundsbruset men övriga ljud letar sig in utan problem, på både gott och ont. HS55 Wireless core sitter till en början bekvämt på huvudet, men efter en lite längre stunds användning klämmer den åt lite mer än vad vi önskar. Det är också möjligt att bygeln kommer att mjukna upp efter en tids användning.

    Ljudet i dess naturliga utförande är faktiskt bättre än vad vi hade trott. Ljudet är kanske inte det bästa för att lyssna på musik ur högkvalitativa ljudkällor vilket inte heller är syftet här, men fungerar väl till gaming. Det vi önskar att få fram i snabba FPS spel kan vi också höra tydligt, och är det något man saknar finns Corsairs mjukvara iCUE till räddning. Här går det att tweaka flera olika settings för att få till ljudet efter stil och smak. Mikrofonen finns det inget särskilt att anmärka kring utan ljud hörs bra och går att fälla upp när den inte används för att stängas av.

    Batteritiden råder det några frågetecken kring. På Corsairs officiella hemsida anges 20h medan på kartongen står det 24h. Efter 5 separata gaming sessioner landade siffran hur som helst på 19 timmar, men under tiden användes mikrofonen flitigt vilket skulle kunna vara boven i dramat.

    Corsair HS55 Wireless core har skalat av mycket sådant som många tycker är överflödigt. Ingen överdriven RGB eller simulerad surround som kanske inte fungerar bra och heller inga extrema frekvensomfång som inget ger i praktiken. En avskalad trådlös modell helt enkelt där man har tagit med det viktigaste. Vi tycker att trots att vi är nöjda med modellen, kunde den ha fått vara något billigare.

  5. 5. CORSAIR HS65 Surround

    9,0/10
    "Surroundmöjligheter väl över sin prisklass".
    CORSAIR HS65 Surround Gaming Headset
    Frekvensomfång
    20 - 20 000 Hz
    Trådlös
    Nej
    Vikt
    282 g
    Kabellängd
    1,8 m
    Anslutning
    3.5 mm & USB
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Nej
    Bekvämlighet
    Hög
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Utmärkt surroundljud
    • God kompabilitet med 3.5 mm och USB kontakt
    • Bekväm
    • Enkel mjukvara
    Nackdelar
    • Inga stora nyheter sett till priset

    Recension

    Corsair HS65 Surround är Corsairs svar på ett gamingheadset som ska hålla ett förmånligt pris och erbjuda en hög nivå av surroundsound. Även ett par mjukvarulösningar har lyckats smyga in bland nyheterna som ska göra att det här headsetet sticker ut lite mer än andras.

    Headsetet kommer i ett svart och ett vitt utförande vid lansering och ser vid en första anblick ut som många andra modeller som finns ute. En avskalad design med enhetliga färger och Corsairs logga i silver på kåporna.

    Headsetet sitter väldigt bekvämt på huvudet och muffarna i syntet formar sig behagligt runt öronen. Justeringsmöjligheterna är goda vilket gör att den borde passa de flesta, men borde sitta optimalt på normala, medelstora huvuden.

    När det kommer till hårdvaran är det tyvärr inte mycket spännande som går att hitta. Faktum är att det är väldigt lite som skulle anses som nytt inom branschen. Headsetet har dock väldigt god kompabilitet med sin 3.5 mm plugg och USB adapter, och fungerar utmärkt till både PC, MAC och konsoler, där den sistnämnda dock kommer att gå miste om en del surroundfunktioner.

    Det nya finns däremot i mjukvaran. Med Sonarworks SoundID som hittas i Corsairs iCUE mjukvara vill man på ett annorlunda sätt, åtminstone bland gamingheadset, optimera ljudet. Genom att lyssna på ett antal ljudklipp som spelas upp och sedan välja mellan två alternativ ett flertal gånger när ljudklippet modifieras, ska man kunna få en helt personlig ljudprofil. Ett smidigt sätt att snabbt få en lite bättre ljudprofil.

    Ska man fokusera mer specifikt på hur själva ljudet låter är det mycket vad man kan förvänta sig av att gamingheadset i den här prisklassen. I spel hakar vi inte upp oss på något särskilt, men i musik hade en djupare bas inte skadat.

    Höjdpunkten med gamingheadsetet är precis som namnet antyder, surroundljudet. I spel med god support för surround är där man vill ha det här headsetet. Det går enkelt och mjukt att uppfatta riktningar. Eftersom surroundljudet är mjukvarustyrt via Corsairs egna mjukvara kommer denna att krävas för att det ska fungera korrekt.

    Sett till helheten ligger headsetet på en bra prisnivå. Mikrofonen som vi inte har pratat mycket om plockar klart och tydligt upp röster utan att det låter som att man sitter i en tunna. Är man ute efter surroundljud är Corsair HS65 Surround ett givet val, men på övriga punkter presterar den mycket som de flesta andra modeller.

  6. 6. Arrogant Aurora Gaming-headset- Bästa billiga

    8,9/10
    "Ett budgetalternativ som höjer spelstämningen".
    Arrogant Aurora Gaming-headset
    Bästa billiga
    Frekvensomfång
    20 - 20 000 Hz
    Trådlös
    Nej
    Vikt
    320 g
    Kabellängd
    2,2 m
    Anslutning
    USB
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Nej
    Bekvämlighet
    Medel
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Billig
    • Tydligt ljud i spel
    • Equalizer i mjukvaran
    • Simpel mjukvara
    Nackdelar
    • Något sämre till musik
    • Dålig surround

    Recension

    Arrogant Aurora Gaming-headset är ett headset i budgetsegmentet med en riktigt förmånlig prislapp. Headsetet har ett klassiskt gaming utseende med detaljer som sticker ut och blå belysning på kanterna.

    På pappret ser headsetet ut som många andra modeller med sitt simulerade 7.1 surroundljud, ca 2 meter långa kabel och frekvensomfånget på 20 – 20 000 Hz. Varken kabeln till headsetet eller själva mikrofonen går att ta loss, men däremot kan man skjuta in mikrofonen i headsetet.

    Bekväm vid medellånga spelsessioner

    Arrogant Aurora Gaming-headsetet sitter bekvämt på huvudet, men efter en halv dags spelande kan man börja känna att den kanske sitter lite väl tajt. Till en början sitter den däremot perfekt och stabilt. För större huvuden kan headsetet eventuellt kännas värre än för mindre huvuden.

    Bättre till spel än musik

    Ljudet upplevs som balanserat men de absolut högsta och lägsta tonerna kan ha något svårt att produceras som främst märks i högkvalitativa musik filer, men inte särskilt mycket vid vanligt spelande. I den simpla mjukvaran kan man dock ändra ljudet i en equalizer efter smak om man inte är nöjd med hur det låter från start.

    Surroundljudet brukar inte vara särskilt imponerande hos billigare gaming headset vilket också är fallet här. För att det ska fungera behöver man mjukvaran till att börja med, men även mixtra en hel del med ljudet för att det ska låta bra.

    Den stora kontrollen på kabeln kan upplevas något föråldrad till utseendet, men den gör sitt jobb bra genom att smidigt erbjuda ett sätt att höja och sänka ljudet, och stänga av mikrofonen samt belysningen på kåpan.  

    Normal mikrofon

    Mikrofonen låter ungefär som man kan förvänta sig. Personer vid andra änden kan höra en tydligt men inte med någon märkvärdig kvalité som sticker ut, men ändå tillräckligt bra för att diskussioner inte ska dra igång om att man inte hör vad den andra säger. När mikrofonen inte används kan den skjutas in.

    Slutsats

    Till gaming fungerar headsetet lysande i sin prisklass. Komforten är inte den bästa vid väldigt långa spelsessioner, och vill man lyssna på musik från källor som är bättre än Spotify kan det låta ihåligt. Vid bara spelande om man håller sig borta från surroundljud och mindre ändringar i mjukvarans equalizer är dessa ett par lockande budgetalternativ.

  7. 7. Steelseries Arctis 3 2019 Edition Headset

    8,7/10
    "Ett gaming headset som har fått leva länge av goda anledningar".
    Steelseries Arctis 3 2019 Edition Headset
    Frekvensomfång
    20 - 22 000 Hz
    Trådlös
    Nej
    Vikt
    296 g
    Kabellängd
    3 m
    Anslutning
    3.5 mm
    Surround
    Simulerad 7.1
    Aktiv brusreducering
    Enbart mikrofon
    Bekvämlighet
    Hög
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Fylligt ljud i gaming
    • Bra mikrofon
    • Bekväm
    • Minimalistisk design
    Nackdelar
    • Lämpar sig sämre till musik
    • Enbart 3.5 mm anslutning

    Recension 

    Arctis 3 Headset 2019 är ett gaming headset från det renodlade gamingmärket Steelseries. Modellen har ett par år på nacken men har tack vare sin popularitet levt kvar många år efter att den först lanserades 2019. Man brukar säga att bra högtalare och hörlurar inte försämras över tid, utan enbart ljudfilerna som man har snålat med i produktionen.

    Utseende och första intryck

    Headsetet kommer i både ett svart och vitt utförande där båda har en riktigt ren och fin finish på alla ytor. Kabeln till gaming headsetet är löstagbart men mikrofonen går inte att ta loss. Däremot går det att skjuta in mikrofonen. Kuddarna är av något syntetmaterial som känns skönt mot öronen. Det extra huvudbandet vid bygeln ser till att headsetet sitter riktigt mjukt och behagligt mot huvudet. Vid en första provning sitter allting perfekt på huvudet.

    Tekniska specifikationer

    De tekniska ljudspecifikationerna är relativt normala med inget som sticker ut på det ena eller det andra sättet. Vikten på 296 gram gör att headsetet känns lätt på huvudet och frekvensen sträcker sig 20 – 22 000 Hz för att kunna producera ljud i det normala spannet i spel. Något som däremot är lite ovanligt är att det enbart finns anslutningsmöjligheter via 3,5 mm kontakter, och ingen USB anslutning. Att inte ha ett litet externt ljudkort som sitter i headsetets kabel kan ibland få ljudet att låta lite ihåligt, men vi får väl se.

    Något sämre bas

    När man drar på sig gaming headsetet och sätter igång med ett datorspel låter det faktiskt väldigt bra. Riktigt låga bastoner blir inte helt och hållet så djupa men i spel är inte det här något vi reflekterar över särskilt mycket. Diskanten är nog det vi är mest nöjda med, klara och tydliga toner som inte sprakar på ett överdrivet sätt och ett mellanregister som fyller upp. Efter att ha spelat lite längre pass börjar vi känna att öronen behöver luftas lite. Om det bara är vi eller materialet låter vi vara osagt.

    Den utdragbara mikrofonen fungerar bra med våra testpersoner på både discord och teamspeak. Det är inte den vassaste mikrofonen men inget som förstör i spel för att det man säger inte går att förstå eller skulle vara allt för lågt. I vissa fall kan det låta något ihåligt om mikrofonen har vridits åt helt fel håll från headsetet.

    En balanserad produkt

    Det finns helt klart potential till utveckling hos modellen, men när man sätter prestandan i relation till priset för man trots allt en bra produkt. Musik kan låta en hel del bättre med ett par andra hörlurar, men till enbart gaming kommer man inte känna av nackdelarna.  

spel lan

Din köpguide till bästa gaming headset

Ett uppskattat gaming headset av andra behöver inte alltid vara det bästa valet för alla som ska spela. Därför har vi satt ihop en köpguide som tar upp viktiga punkter för att man ska få mest valuta för sina pengar. Vi tar också upp olika aspekter som är värda att tänka på som inte har med prestanda att göra, utan mer vad man har för personliga preferenser men som vi tycker är givande att känna till. Med vår köpguide och punkterna nedan kan man direkt göra ett bra val av gaming headset utan att behöva bli besviken i efterhand.

Komfort

Komforten är en av de viktigaste punkterna. Med komfort menar vi både hur headsetet sitter på huvudet, men också hur materialet känns mot huden. Finns det inga justeringsmöjligheter är risken stor att gaming headsetet kommer att antingen sitta för löst eller för hårt. Att kunna ha justeringsmöjligheter är nästan ett måste. De två vanligaste materialen som delen av kåpan som sitter mot örat är gjort av, är plast och bomull. Bomull brukar kännas lindrigare mot huden och andas lite bättre om det ligger ann länge. Dock kan tyg av bomull slitas lite lättare jämfört med plast. Plast har fördelen att vara billigt och tåla lite mer, men vid långa spelsessioner blir det svettigare runt örat och det kan lätt börja klia.

Ljudkvalitet

Ljud i spel och ljud i musik är inte alltid helt lika. Ett av de vanligaste ljuden man vill framhäva i spel är fotsteg. Genom att ha en bra uppfattning av vissa ljud i spel kan man få flera fördelar att anpassa sin taktik kring. Samtidigt vill man inte att alla övriga ljud ska vara dåliga. Det är detta som lite dyrare alternativ ofta är bättre på än billiga gaming headset. Man har optimerat ljudbilden för att de viktigaste ljuden ska bli tydliga, men samtidigt lyckats få bakgrundsmusik och annat att låta behaglig i spel som inte är lika tävlingsinriktade. Ett stort frekvensomfång kan i vissa fall ge en indikation på hur bra ljudet är, men det bästa är att försiktigt prova headsetet utan att bryta öppet köp möjligheten.

Anslutning

Gaming headset ansluts nästan alltid med två 3.5 mm kablar för ljud och mikrofon, med USB-kabel, eller en USB adapter som 3.5 mm kablarna kopplas in i såvida headsetet inte är trådlöst. I praktiken är det inga större skillnader i ljudkvalitet oavsett hur headsetet kopplas in. Har man däremot fler ljudenheter som enbart går att koppla in i 3.5 mm ingångarna, kan ett USB alternativ vara att föredra för att kontinuerligt behöva koppla om de få 3.5 mm portarna inte räcker till.

Trådlös anslutning

Många moderna trådlösa gaming headset kan utan bekymmer mäta sig med de kabelanslutna alternativen. Om man ändå vill vara säker på att minimera bekymmer som kan uppstå är hög version av Bluetooth något att söka efter. Några av förbättringarna med nya Bluetooth versioner är nästan alltid högre bandbredd, kortare fördröjningstid och bättre energieffektivitet. Vi rekommenderar Bluetooth version 5 och högre för att garanterat slippa bekymmer.

Mikrofon

Hur bra mikrofonen gaming headsetet har är något som aldrig går att lista ut ur specifikationerna. För att ta reda på det kan man antingen läsa recensioner om headsetet, eller se vad andra köpare sagt bland kommentarerna. Däremot kan vissa headset komma med funktioner som gör att mikrofonen stängs av när den fälls upp, eller är helt och hållet löstagbar. En stor fördel med en löstagbar mikrofon är att det i många fall går att köpa enbart en ny mikrofon till headsetet om den gamla mikrofonen har gått sönder, istället för att behöva köpa ett helt nytt headset.

Brusreducering

Vissa gaming headset kommer med brusreducering, men inte enbart för hörlurarna utan även mikrofonen. Brusreducering gör att man slipper ha volymen lika högt för att överrösta omgivningen vilket gör att det blir lindrigare för öronen. Brusreducering hos mikrofonen är också ett uppskattat inslag för sina medspelare. Då plockar inte mikrofonen upp lika mycket bakgrundsbrus som andra spelare måste lyssna på, utan enbart aktiva ljud och prat. Hur bra brusreduceringen är kan vara svårt att lista ut innan ett köp eftersom få siffror ger någon vettig indikation. Här kan man gå efter kundomdömen och på så sätt snabbt kunna bilda sig en uppfattning.  

Kåpans konstruktion

De flesta gaming headset har en sluten konstruktion på kåporna. Det betyder att väldigt lite ljud både kommer ut från headsetet, eller in från omgivningen. Kortfattat stänger man in ljudet mellan örat och headsetet på ett effektivt sätt. Det finns också öppna och halvöppna headset, men de är något ovanligare. Dessa konstruktioner låter mer ljud passera in och ut från headsetet, och skapar ett mindre tryck inne i örat. Man kan i vissa fall få en något naturligare ljudbild med en helt öppen kåpa, men i slutändan handlar det mest om personliga preferenser.

Surroundljud

Det finns två olika sätt att få surroundljud i gaming headset. Antingen genom att ha flera små högtalare i headsetet, dvs äkta surround, eller mjukvarusimulerad surroundljud med två högtalarelement. Äkta surround är alltid att föredra om inget annat skiljer två headset åt, men i dagsläget har simulerad surround som lurar hjärnan att tro att det är surroundljud kommit väldigt långt. Det simulerade alternativet resulterar ofta i ett billigare headset utan att behöva vara sämre. Att stödet i själva spelen för surroundljud inte alltid är väldigt bra gör också att skillnaderna i praktiken blir små.  

Vårt test av gaming-headset

För att kunna urskilja de lite sämre headseten från de lite bättre i samma prisklass har våra gaming headset fått utstå ett stort antal timmar i olika spel. Vi har testat headsetens olika funktioner och jämfört de parametrar som går att jämföra, men även undersökt specialfunktioner om sådana har funnits. Testet kan sammanfattas med följande punkter:

  • Ljudkvalitet – Musik skiljer sig en hel del från gaming, kommer de viktiga ljuden fram i spel och på ett balanserat sätt?
  • Bekvämlighet – Hur känns gaming headsetet efter både korta och långa spelsessioner? Börjar det klia runt öronen eller trycker kåpan för hårt på något ställe?
  • Mikrofon – Hur upplever andra att man hörs i olika röst- och chatprogram som exempelvis discord, teamspeak och skype? Går det att fälla ut mikrofonen eller är den löstagbar?
  • Hållbarhet – Känns gaming headsetets delar hållbara men samtidigt flexibla, eller är många delar bräckliga som lätt går sönder?
  • Ytterligare funktioner – Har gaming headsetet trådlös ljudöverföring eller andra specifikationer som sticker ut?

Vanliga frågor om gaming headset

Fungerar alla gaming headset till PS4, PS5 eller Xbox One?

Nästan alla gaming headset med en USB-kabel fungerar till både PS4 och PS5. Xbox One har byggt in ett system i sina konsoler så att bara vissa certifierade headset kommer att fungera bra. Det brukar framgå tydligt på produkthemsidan eller på förpackningen huruvida ett gaming headset kommer att fungera bra med olika konsoler.

Fungerar alla gaming headset till datorn?

Ja, vi har aldrig stött på ett kabelanslutet headset som inte fungerar tillsammans med en dator. Om headsetet är trådlöst behöver datorn dock någon sorts sändare, exempelvis Bluetooth sändare för att det ska fungera.

Vad ska gaming headset ha för frekvensomfång?

Ett vanligt frekvensomfång för gaming headset är 20Hz – 20 kHz. Det anger intervallet där headsetet kan skapa ljud. Ett större omfång kommer att medföra bättre möjligheter för att skapa de högsta och lägsta tonerna, men i praktiken är det mycket annat som också spelar stor roll för att ljudet ska låta bra. Hur akustiken i kåpan är eller hur stora eller små element som finns i headsetet kommer också att påverka ljudet.

Kan gaming headset användas för jobb?

Gaming headset är ett utmärkt alternativ att använda till jobb som kräver både ljud och en mikrofon. Eftersom gaming headset är framtagna för att användas mycket, och till längre sessioner fungerar de lika bra till både jobb och spel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5