Bäst i test: Bästa gaming tangentbord 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Gaming vid datorn är något som har fortsatt växa i decennier och med ett stort växande intresse kommer även kringutrustning att få en större roll. En av de viktigaste delarna vid gaming är tangentbordet. I dag finns det många olika modeller att välja kring där spannet i pris går från några hundralappar till närmare 3 tusen kronor. Vi har tagit reda på vad gör ett gaming tangentbord bättre än ett annat och testat flera olika sorters modeller. Gaming tangentbordet som presterade bäst blev Xtrfy K4 RGB TKL.

Testvinnare - Bästa Gamingtangentbord 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gamingtangentborden 2023:

  • Xtrfy K4 RGB TKL
  • Corsair K70 RGB PRO
  • Corsair K70 RGB TKL Mechanical Keyboard
  • Corsair K100 Air Wireless RGB Mechanical
  • Corsair K70 RGB Mini Wireless
  • Logitech G413
  • Logitech G915 TKL

De 7 bästa Gamingtangentborden i September 2023

  1. 1. Xtrfy K4 RGB TKL - Bäst i test

    9,4/10
    Xtrfy K4 RGB TKL Gaming-tangentbord
    Bäst i test
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Kailh Red
    Klicktester
    50+ miljoner
    Belysning
    RGB
    Vikt
    1050 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Kabel
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fördelar
    • Hög prisvärdhet
    • Mekaniska brytare med stort antal klick
    • Hög funktionalitet även utan mjukvara
    • Stabil & kvalitativ
    Nackdelar
    • Går inte att skapa macron

    Recension

    Xtrfy K4 RGB TKL är gaming tangentbordet där man har skalat ner på det onödiga och behållit allting som har med gaming att göra. Redan i namnet avslöjas att formatet är TKL, dvs tenkeyless vilket innebär att numpad delen längst till höger har kapats bort. Trots detta väger tangentbordet 1050 g vilket förhindrar den från att glida runt på bordet. Utseendet är stilrent och kommer i 3 olika utföranden, svart, vitt och retro.

    Mekaniska brytare med lång hållbarhet

    När det kommer till specifikationer har man givetvis mekaniska röda brytare från Kailh som ska klara av över 50 miljoner knapptryck. Dessa är väldigt lika de röda brytarna från Cherry MX men kräver en kraft om 50 gram för att tryckas ner istället för 45 som hos Cherry MX.

    Du slipper mjukvaran

    Något som sticker ut med tangentbordet är att det inte finns någon tillhörande mjukvara, utan det är plug and play som gäller. Efter att man har kopplat in kabeln görs alla ändringar direkt på tangentbordet. Inte för att det finns särskilt många ändringar att göra där den vanligaste är att ändra belysningen av de 6 som finns att välja bland. Det går även att ändra styrkan av ljuset till en viss mån. Genom att trycka ner Fn knappen kan man även använda några av de vanliga knapparna som mediaknappar.

    Perfekt för gaming

    Vid spelande finns det inte mycket negativt att anmärka kring. Det mindre formatet gör att oavsett hur man sitter och spelar är chansen låg att tangentbordet slår i skärmens fot, och den höga vikten ser till att den står stabilt där den har placerats. Brytarna ger en skön och kvalitativ känsla, och ljudet jämfört med traditionella modeller hålls till ett minimum. Den linjära ökningen i kraft för knapptryckningen kommer kanske inte att passa alla, men har visat sig vara uppskattad av många, även oss.

    Slutsats

    Ett tangentbord som osar gaming utan att man ska behöva trassla med ett till program på datorn för att få full funktionalitet var det som uppskattades allra mest. De flesta kommer även att gilla möjligheten till RGB utan att priset drar iväg för mycket vilket vi också har fått. En möjlig negativ aspekt är att man inte kan ställa in macron för olika tangenter, men det är också något som blir svårt när mjukvara fattas.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  2. 2. Corsair K70 RGB PRO - Bästa premiumvalet

    9,3/10
    Corsair K70 RGB PRO MX RED Mechanical Keyboard
    Bästa premiumvalet
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Cherry MX Red
    Klicktester
    100+ miljoner
    Belysning
    RGB
    Vikt
    1150 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Kabel
    Frakt från 29 kr
    14 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans

    Recension

    Nykomlingen K70 RGB PRO från Corsair bygger vidare på den populära modellen K70 RGB men kommer med ett flertal intressanta nyheter och funktioner. Vid en första anblick är det rent visuellt svårt att snabbt se några större skillnader, men placeringen av knapparna över F1 raden har flyttats något och har en helt annan klickkänsla än tidigare. Klickkänslan skulle kunna jämföras med samma klick som hos möss och ger ett oväntat välbehag vid användning. En annan trevlig detalj är att kabeln till tangentbordet numera är löstagbart, men de största nyheterna finns på insidan.

    Tangentbordet går att få med flera olika mekaniska brytare från Cherry MX så som Red, Blue, Brown, Silent Red och Speed Silver. Modellen som recenserades hade Brytarna Red. Gaming tangentbordet har självklart full N-key rollover och Anti Ghosting.

    Blixtsnabb respons

    Allting i tangentbordet drivs av Corsairs Axon technologi vilket ska möjliggöra kortast möjliga fördröjning mellan knapptryck och respons. K70 RGB PRO söker efter knapptryck med en frekvens om 4000 Hz och kan skicka data med en frekvens om 8000 Hz. I praktiken betyder detta att man kan få ner fördröjningen från knapptryck till händelse, till 0.25 millisekunder.

    Hög tålighet

    K70 RGB PRO är ett riktigt trevligt gaming tangentbord att både spela och skriva på. Vikten och de stora gummifötterna på undersidan ser till att tangentbordet står stadigt där den placeras. Knapparna över de röda Cherry MX brytarna känns robusta och Corsair själva har gått ut med att man försökt göra dessa lite tjockare och robustare för att bättre motstå nötning. Handledsstödet har en trevlig liten funktion i form av att vara magnetisk. Vill man ha den i vissa lägen men inte andra, går det smidigt att bara ta bort den eller sätta dit den utan att behöva lyfta tangentbordet eller klicka i något.

    För den som spelar seriöst

    En helt ny funktion är switchen turneringsläge som finns bredvid USB kabeln. Denna stänger av programmerade macron och flimmer från RGB belysningen. Utöver denna finns också knappen med ett lås i vänstra hörnet som man med hjälp av kan stänga av windows knappen, och andra kortkommandon i exempelvis steam och liknande som man inte vill råka komma åt när man spelar.  

    Mjukvaran & RGB

    Som om det inte vore nog med alla möjligheter och specs på hårdvarusidan finns det en hel del att göra i mjukvaran iCUE. Här är det fritt fram att exempelvis välja vilka enskilda tangenter som ska lysa och på vilket sätt. Det är inte bara belysningen som är väldigt fri att anpassa, utan allting. Det går att programmera om knappar och macron går också att programmera fritt. Till en början kan all valfrihet kännas överväldigande, men efter att ha suttit en stund med mjukvaran faller bitarna på plats.

    En intressant detalj är att om turneringsläget slås på blir man utslängd från iCUE, och det går heller inte att komma in och göra ändringar om den är påslagen. Antingen har man tagit sitt turneringsläge väldigt seriöst och bryter rakt av med alla signaler som skulle kunna störa i en viktig match på något sätt, eller så är det en bugg som har lyckats ta sig förbi Corsairs tester.

    Utan kompromisser men pris därefter

    K70 RGB PRO är ett gaming tangentbord som imponerar på oss. Här har man lyckats med väldigt mycket och vad det kommer att koka ner till är om man är beredd att betala vad det kostar. Vi saknar inga funktioner, och det är få modeller som kan ge samma specifikationer för priset. Vill man ha stor frihet och ett tangentbord i toppklass som kommer att hålla över tid behöver man inte leta längre.

  3. 3. Corsair K70 RGB TKL Mechanical Keyboard

    9,2/10
    Corsair K70 RGB TKL Mechanical Keyboard
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Cherry MX Red
    Klicktester
    100+ miljoner
    Belysning
    RGB
    Vikt
    930 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Kabel
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Behagliga brytare
    • Stora friheter i mjukvaran
    • Blixtsnabb respons
    • Står stabilt
    Nackdelar
    • Högt totalpris
    • Handledsstöd följer inte med

    Recension

    Corsair K70 RGB TKL är en av Corsairs premium gaming tangentbord av den lite mindre formfaktorn TKL där numpad delen fattas. Tangentbordet är litet men robust och ger ett gott förstaintryck. Den borstade aluminiumramen ger direkt en känsla av kvalitet och hållbarhet. Tangentbordet väger 930 gram och de stora gummiplattorna på undersidan ser till att den står stabilt utan att glida runt.

    Tekniska specifikationer

    Specifikationerna på pappret är goda men inte märkvärdiga. Tangenterna har konturerats med ett extra lager av plast för att effektivt stå emot nötning, och de röda, linjära Cherry MX Red brytarna ska klara av över 100 miljoner tryck. Man kan vara säker på att tangentbordet inte kommer att ge upp på grund av knapptryck i alla fall. Tangentbordet har även en lång, löstagbar kabel på 1,8 meter som har en flätad yta av tyg. Den som gillar RGB kommer inte att bli besviken. Friheten att ställa in belysning precis som man vill är gränslös.

    In game & utanför

    Corsair K70 RGB TKL ger en riktigt behaglig känsla vid gaming. Cherry MX Red brytarna fungerar som de ska och inget tydligt klickljud fås som man heller inte ska men den här sortens brytare. Knapparna registrerar blixtsnabbt och självklart finns det ingen begränsning på hur många knappar man kan trycka ner samtidigt. Media- och funktionsknapparna längst upp på tangentbordet som inte har samma brytare ger en något klumpig feedback vid tryckning, men samtidigt är inte dessa knappar i fokus på samma sätt som de övriga tangenterna vilket gör det till ett obefintligt bekymmer.

    Mjukvara med friheter

    Som vanligt med Corsairs produkter är det mjukvaran iCUE som gäller om man vill ändra olika inställningar. iCUE kan upplevas som lite stökig i början men detta beror främst på friheten och möjligheten att ställa in saker precis som man vill ha det. Enskilda knappar som ska lysa på ett speciellt sätt, knappar som ska starta macron eller resultera i att andra knappar ger en viss signal, och mycket mer är inga konstigheter. Desto mer iCUE används, desto mer uppskattar man möjligheterna som finns.

    För seriösa spelare

    En funktion som inte många andra gaming tangentbord har är ett turneringsläge, eller hardcoremode som vi själva kallar det. Där kabeln till tangentbordet går in finns en liten switch som gör att macron, RGB och annat hålls till ett minimum för att störa så lite som möjligt. Den låser även vissa funktioner för att man inte av misstag ska komma åt en knapp som sätter igång en kedja av händelser.

    Högt totalpris men god prestanda

    Tangentbordet är en premiummodell av TKL formfaktorn och kostar därefter. Tar man sin gaming på allvar och vill ha ett lite mindre gaming tangentbord, samt har pengar över får man en hel del för pengarna. Totalpriset är högt, men det är mer eller mindre där nackdelarna också slutar, om det inte vore för att ett handledsstöd inte följer med för de som hade uppskattat det.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  4. 4. Corsair K100 Air Wireless RGB Mechanical

    9,2/10
    "Riktigt bekvämt tangentbord med låga brytare".
    Corsair K100 Air Wireless RGB Mechanical
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Cherry MX Ultra Low Profile
    Klicktester
    -
    Belysning
    RGB
    Vikt
    1251 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Trådlöst & kabel
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans

    Recension

    Tangentbord med låg profil är något som de flesta förknippar med laptops. Inom gaming är alternativen få men blir allt fler, men Corsair K100 Air Wireless är ett tillskott i den kategorin.

    Det första som slår en är hur tunn tangentbordet faktiskt är. Inte bara ramen i sig är mycket tunnare, utan tangenterna mäter bara en bråkdel av traditionella tangenter. Det intressanta med just det här tangentbordet är hur det förhåller sig till sitt syskon Corsair K100 RGB som är den fullstora modellen av K100 serien.

    Ultratunn med fin batteritid

    Om man bortser från att den här modellen är extremt tunn är det inte mycket annat som skiljer den från den fullstora K100 RGB modellen, eller övriga modeller heller för den delen. Tangentbordet är trådlöst men går att koppla in med kabel. Batteritiden som utlovar ligger på 50 timmar, men med RGB effekterna påslagna. Är man av den äldre generationen som inte värdesätter RGB riktigt lika mycket förutom på kvällen för att se, kan man komma upp till hela 200 timmars användning genom att stänga av RGB.

    Möjligheterna med bakgrundsbelysningen är som vanligt många med Corsairs dyrare modeller. Det är fritt fram på tangentnivå att ställa in hur allting ska lysa, men något som skiljer sig med den här modellen är hur det faktiskt lyser. Hos flera andra modeller kan det lysa väldigt kraftigt runt tangenterna, men här lyser det enbart på symbolen för tangenten.

    Corsair K100 Air Wireless är ett rent gaming tangentbord. Med det följer givetvis också anti ghosting och n-key rollover. Brytarna kommer från Cherry MX och är deras mekaniska Ultra låga modell. Det framgår inget tydligt om klicktester med dessa brytare men Cherry MX har ett gott rykte generellt och brukar kunna garantera 100+ miljoner klick på deras andra brytare.

    Den praktiska användningen

    Vid praktisk användning får man definitivt en helt annan känsla med det här låga tangentbordet jämfört med fullhöga. Layouten skiljer sig något från Corsairs K100 RGB men samma knappar finns, men på andra ställen. Ljudet från dessa tangenter är behagligt och vi har inga problem att vare sig skriva eller spela med tangentbordet. Både det trådlösa och det kabelanslutna läget fungerar utan bekymmer, och vi har svårt att märka av fördröjningar när vi kör trådlöst.

    Ytan på tangenterna är också något som skiljer från andra tangentbord. Det är inte den glansiga, glidiga ytan utan dessa är lite matta och ger ett litet grepp på fingertoppen som vi uppskattar. Något som dessa tangenter gärna blir är fettiga. Bara efter en kortare tids användning man kan se att den matta ytan börjar glänsa lite från fett och smuts från fingrarna.

    Rengöringen av det här tangentbordet är inte det lättaste. I vanliga fall kan man enkelt plocka bort tangenter vilket inte är möjligt med Corsair K100 Air Wireless, vilket vi fick erfara den hårda vägen. Genom att försiktigt böja upp en tangent tills den lossnade, insåg vi att den även gick sönder och inte kunde montera tillbaka. Ett smidigt sätt att annars rengöra vanliga tangentbord är att plocka bort alla tangenter och tvätta dessa på valfritt sätt.

    Mjukvaran iCUE från Corsair är inte ett måste, men en rekommendation att man använder om man ändå tänker köpa ett tangentbord med de möjligheter som den här erbjuder. Det går i vanlig ordning att ställa in allt ifrån macros till vad enskilda tangenter ska göra, samt allt som har med RGB att göra.

    Slutsats

    I det stora hela är vi mycket nöjda med tangentbordet. Den ger en annorlunda men positiv spel- och skrivupplevelse. Den trådlösa funktionaliteten och responsen är utmärkt, men fungerar givetvis även utan anmärkning i kabelanslutet läge. Något som vi ogillar är att tangenterna inte är löstagbara och är priset ligger i överkant. Tar man mindre hänsyn till priset kan vi starkt rekommendera Corsair K100 Air Wireless, men som det ser ut i dagsläget skulle vi i första hand avvakta tills det första prisfallet på produkten kommer.

  5. 5. Corsair K70 RGB Mini Wireless

    9,2/10
    Corsair K70 RGB Mini Wireless Mechanical Gaming Keyboard
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Cherry MX
    Klicktester
    100+ miljoner
    Belysning
    RGB
    Vikt
    640 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Trådlöst & kabel
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Kvalitetskänsla
    • Liten och smidig
    • Stor frihet i mjukvaran
    • Enkelt att byta både tangenter och brytare
    Nackdelar
    • Högt pris
    • Inget handledsstöd

    Recension

    Corsair utökar ständigt sin arsenal av tangentbord och den populära K70 serien har nu fått tillskott i form av K70 Pro Mini wireless. Den är liten, den lyser, och den är väldigt lik de andra modellerna från K70 serien.

    Liten och smidig

    Corsair K70 Pro Mini wireless är alltså ett mekaniskt 60% tangentbord som är väldigt liten och smidig tack vare avsaknaden av F raden och piltangentsdelen. Tangentbordet är gjort för gaming vilket innebär att den självklart har både anti ghosting och n-key rollover. Tangentbordet går att få med olika brytare men den modellen vi har testat har röda Cherry MX brytare.

    Utmärkt i trådlöst läge

    K70 Pro Mini wireless går att ansluta på flera olika sätt så som trådlöst med USB-sändare och bluetooth, eller med kabel. De flesta som köper den här modellen kommer dock att använda den trådlösa funktionen förmodar vi. Batteritiden varierar relativt stort beroende vilka funktioner som används, där den största boven givetvis är RGB belysningen. Stänger man av allt som har med belysning att göra kan man komma upp till hela 200 timmars användning, men med RGB igång kapas den här tiden till ca 32 timmar.

    När man kör i trådlöst läge skickar tangentbordet uppdateringar md en frekvens om 2000 Hz vilket i praktiken innebär att det är svårt att märka någon som helst fördröjning mellan tangenttryck och utslag. När man istället ansluter med USB-kabeln ökas siffran till 4000 Hz.

    Högkvalitativ

    Känslan i tangentbordet skiljer sig inte nämnvärt från de andra i K70 serien. K70 Pro Mini känns robust och stabil, och utslagen kommer omgående när man klickar runt på tangenterna med de röda brytarna från Cherry MX. Det går inte att säga annat än att intrycket omgående osar av kvalitet.

    Några spännande tillbehör som följer med är verktyg för att enkelt kunna rycka upp tangenterna om man vill byta dessa, men också verktyg för att kunna byta ut själva brytaren om så önskas. En rolig detalj tycker vi, men kanske något överflödig för många. Skulle själva brytaren gå sönder vilket vid normal men intensiv användning inte är allt för vanligt gör det alltså enkelt att åtgärda.

    Mjukvaran iCUE som används till nästan alla av Corsairs produkter som kräver mjukvara är sig lik. Här ställer man in allt som har att göra med belysning, macron och liknande. Något svårnavigerad kan tyckas för de som inte haft med sådan frihet att göra tidigare som iCUE erbjuder.

    Utmärkt men dyr

    Sammanfattningsvis är K70 Pro Mini wireless ett trådlöst tangentbord som vi verkligen tycker om. Något som är väldigt intressant är att priset kan bli så högt även om det är så mycket som saknas av tangentbordet. Man kan tycka att desto mindre något är, desto billigare blir det när det finns fullstora modeller i samma serie med fler funktioner och till ett billigare pris. Visserligen är tangentbordet trådlöst men i dagens samhälle är inte det något som drar upp priset till dessa nivåer. Det här är en dyr modell men om inte priset hindrar kan inte modellen annat än rekommenderas.

  6. 6. Logitech G413 - Bästa billiga

    9,1/10
    Logitech G 413 Mekaniskt tangentbord
    Bästa billiga
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    Romer-G tactile
    Klicktester
    Inga tillgängliga
    Belysning
    Bakgrundsbelyst
    Vikt
    1105 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Kabel
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
    Frakt från 29 kr
    14 dagars öppet köp
    2-4 dagars leverans
    Fördelar
    • Tung och stabil
    • Mekaniska brytare
    • Behaglig för både gaming och för att skriva
    Nackdelar
    • Enbart röd bakgrundsbelysning
    • Macron enbart programmerbara på F1 radens tangenter

    Recension

    När man är ute efter ett tangentbord för gaming som inte har kompromissat och inte vill betala skyhöga priser är Logitech G413 en kandidat för jobbet. Logitech har länge funnits i gamingbranschen och har även tagit fram egna brytare som bara blivit mer och mer populära. Just i denna modell sitter brytarna Romer-G tactile.

    Hårdvara & mjukvara som räcker för gaming

    Specifikationer är inte märkvärdiga, men har det som behövs för gaming. Utöver de mekaniska brytarna går det att använda 26 tangenter samtidigt innan det blir problem med registreringen, vilket är mer än nog för de med vanliga händer. Tangentbordet är relativt tungt med sina 1105 g och gummifötterna som finns på undersidan gör att stora krafter behövs för att flytta denna i sidled. Röd bakgrundsbelysning finns som går att variera i styrka, och om man vill programmera om knappar kan man göra det i mjukvaran vilket vi kommer att återkomma till.

    För att ett klick ska genomföras med Logitech G413 behöver tangenten tryckas ner 1.5 mm och komma över en kraft om 55 g. Logitech själva säger att denna brytare lämpar sig bäst för snabba och noggranna spel som FPS. Klickljudet är lågt och omgivningen kommer inte att störas om man skulle befinna sig flera i samma rum.

    I mjukvaran Logitech Gaming Software är där man ställer in inställningarna. Mjukvaran är enkel att använda och förutom belysning och ställa in vad vissa knappar ska göra, kan man även spara macron. En liten begränsning är att det enbart går att ställa in macron på F knapparna.

    Ett billigare alternativ som fungerar väl

    I det stora hela är det här ett gaming tangentbord som levererar sett till sitt pris. Det börjar bli allt vanligare med gaming tangentbord där man har kapat numpad delen men här har man sparat den. Om vi hade fått ändra på några få saker hade vi gärna sett att bakgrundsbelysningen går att ändra till fler färger än röd, samt att mjukvaran var lite mer avancerad med vilka tangenter kan användas till vad. Trots detta är det här ett gott val om man vill spara lite pengar jämfört med många andra modeller.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  7. 7. Logitech G915 TKL

    9,0/10
    Logitech G915 TKL Tactile
    Brytartyp
    Mekanisk
    Brytare
    GL Tactile eller GL Clicky
    Klicktester
    Inga tillgängliga
    Belysning
    RGB
    Vikt
    810 g
    Anti-ghosting
    Ja
    N-key rollover
    Ja
    Anslutning
    Trådlöst & kabel
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    30 dagars öppet köp
    0-3 dagars leverans
    Fri frakt över 500 kr
    60 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Trådlös men lika snabb som kabelansluten
    • Kan också kabelanslutas
    • Avancerad mjukvara
    • Hög kvalitetskänsla
    • Samma modell finns med två olika brytare
    Nackdelar
    • Hög prislapp
    • Knappraden längst upp över F1-F12 ger inte samma kvalitetskänsla

    Recension

    Logitech G915 TKL är ett av Logitechs premiummodeller av de lite mindre tenkeyless modellerna. Trådlösa gaming tangentborden har haft det mycket svårare att slå igenom jämfört med mössen, men de raska stegen som utvecklingen tagit de senaste åren har gjort att det håller på att ändras och kan Logitech G915 TKL också vara ett bevis på detta?

    Specifikationerna som Logitech G915 TKL erbjuder är det inga som helst fel på. Tangentbordet går att få med två olika sorters brytare som Logitech själva har utvecklat, antingen GL Tactile eller GL Clicky. Båda kräver en kraft motsvarande 60 g för att aktiveras där den stora skillnaden är att GL Clicky ger ett tydligare klickljud vid aktivering. En extrarad över F1-F12 knapparna finns flera extra knappar där man kan aktivera diverse funktioner kopplade till gaming, ljusstyrka, media och trådlösa funktioner.

    Trådlös signalöverföring som mäter sig med kabelansluten

    De trådlösa funktionerna ska vara det som just gör tangentbordet speciellt. Tangentbordet använder Bluetooth 5.0 för den trådlösa överföringen i kombination med Logitechs egenutvecklade trådlösa överföring som kallas Lightspeed. Med Lightspeed ska man kunna få ner responstiden till låga 1 ms som även många populära trådlösa gaming möss använder idag. Man har även möjlighet att kabelansluta tangentbordet om man så önskar.

    Vid den praktiska användningen känns tangentbordet väldigt kvalitativt med sin otroligt låga höjd som går att öka med två flärpar på undersidan i kombination med brytarna och den trådlösa möjligheten. Att gaming tangentbordet är trådlöst märks inte av vid spelande och att tangentbordet skulle ha tappat signal ens en endaste gång kunde inte bekräftas. Att man ändå har möjlighet att kabelansluta tangentbordet för att minimera alla potentiella risker i viktiga matcher är också ett stort plus i kanten.

    Knapparna på raden längst upp som styr många av extrafunktionerna ger inte riktigt samma kvalitativa intryck som de vanliga tangenterna, och kan ibland ge något otydlig återkopplingen om knapptryckningen skedde eller inte.

    Välutvecklad mjukvara med stora friheter

    I mjukvaran finns en hel del möjligheter för den som gillar att trixa. Här kan man bland annat ställa in belysningen väldigt fritt, macron, spellägen och profiler. Det går exempelvis att helt stänga av vissa knappar man inte vill råka komma åt, eller programmera in vissa knappar att göra olika saker inne i program. Inställningarna går att spara både i profiler, men även så att de enbart gäller i vissa spel.

    Dyr men där man inte har snålat på det goda

    Ett företag som känner att de är herren på täppan med en produkt kommer sällan att vara blyga med priset. Ska man ha ett trådlöst gaming tangentbord där man inte behöver oroa sig över att tappa kontakt blir utbudet litet. Med Logitech G915 TKL får man inte bara ett trådlöst gaming tangentbord som det går att lita på, utan även alla de andra funktionerna och specifikationerna som man kan tänkas önska, men även ett riktigt högt pris. Har man pengar till övers kommer man dock inte att bli besviken.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

tangentbord belyst nara

Din köpguide till bästa gaming tangentbord

Att det finns så många gaming tangentbord ute på marknaden har att göra med att man kan få flera olika modeller att fungera lika bra, även fast de är helt olika. Anledningen är att man för det mesta inte mäter något som blir bättre desto högre den siffran råkar vara, utan hur det känns att använda gaming tangentbordet. Sedan finns givetvis funktioner som enbart förbättrar och som man gärna vill ha med. Vi går nedan igenom flera viktiga punkter för att man lättare ska kunna få en uppfattning om vilket gaming tangentbord som skulle kunna passa bäst direkt.  

keyboard keys

Brytare

Den för de flesta största och viktigaste punkten är givetvis brytarna i tangentbordet. Det är alltså mekanismen under själva knappen som man trycker på. Nästan alla gaming tangentbord har idag mekaniska brytare istället för en membranplatta som registrerar ett knapptryck. Anledningen är att man med de mekaniska brytarna kan få både bättre noggrannhet och hållbarhet, och det går att anpassa brytaren på flera olika sätt. Vissa har ett tydligt klickljud medan andra är nästan helt tysta, eller att brytaren registrerar ett knapptryck nästan omgående istället för att behöva tryckas helt i botten.

En nyhet bland brytare är mekaniska brytare som använder sig av magnetism. Dessa är fortfarande ovanliga men har fördelen att med hjälp av magnetism kunna mäta exakt hur djupt en tangent trycks ner, och anpassningsmöjligheter för när ett knapptryck ska registreras.

Variationerna på de mekaniska brytarna är många och de håller på att bli fler när företag nu börjar med sina egna implementationer av tekniken. Brytare från Cherry MX är de vanligaste idag och beroende på funktion har de fått en viss färgkodning som i många fall ger en liknande brytare så länge färgen är samma, även om det inte skulle vara just en brytare från Cherry MX. Några andra företag som också gör brytare till antingen sina egna produkter eller andras är Kailh, Razer, Logitech och Topre. Det går inte att säga att en brytare är bättre än en annan, utan det handlar främst om preferenser. Några vanliga brytare som går att hitta hos gaming tangentbord ses nedan.

  • Cherry MX Blue

    Den här typen av brytare har ett tydligt klickljud och det är lätt att avgöra när en knapptryckning har gjorts. Kraften som behövs för att trycka ner en tangent med dessa brytare är 60 gram, men den är inte linjär vilket gör att det känns lättare i början tills man kommer upp i de 60 grammen som behövs för genomslag. Vissa upplever att dessa brytare är lite klumpiga för gaming och låter väl mycket, men passar bättre till skrivande.
  • Cheery MX Brown

    Den bruna brytaren har inte många likheter med den blåa brytaren förutom att motståndskurvan är liknande. Här krävs 55 gram för att trycka ner tangenten och precis som med de blåa brytarna ökar motstående desto närmare en knapptryckning man kommer. Tydliga klickljud saknas och aktiveringen av tangenten sker snabbare än hos den blåa brytaren. Detta gör att det kan bli enklare att trycka ner samma tangent flera gånger i följd och få varje knapptryckning registrerad.
  • Cherry MX Black

    Den svarta brytaren brukar de flesta tycka är den bästa för gaming. Nedtryckningen är helt linjär vilket innebär att lika mycket som kraften på tangenten ökar, ökar också nedtryckningen. Motståndet ligger på 60 gram och inga tydliga klickljud kan urskiljas.
  • Cherry MX Red

    Den röda och den svarta brytaren har få skillnader. Dessa fungerar på exakt samma sätt men med skillnaden att den röda brytaren har ett motstånd på 45 gram istället. Huruvida detta skulle vara bättre eller sämre för gaming är svårt att avgöra, men det som går att konstatera är att tangenterna kommer att vara känsligare.
pilar runt

N-key rollover & Anti-ghosting

Två av de viktigaste funktionerna hos ett gaming tangentbord är N-key rollover och Anti-ghosting. Detta är funktioner som inte har med preferenser att göra utan som kommer att förbättra upplevelsen. Anti-ghosting innebär att även om flera tangenter redan är nedtrycka kan nya tangenter som trycks ned fortfarande registreras. I dagens populäraste spel användes ett stort antal tangenter samtidigt vilket gör att vissa spel skulle nästan bli ospelbara om inte funktionen fanns.

N-key rollover fungerar på ett liknande sätt och innebär att varje knapp har en egen koppling. Effekten i praktiken blir att flera knappar kan användas samtidigt och att man får effekten från alla knappar.

Eftersom båda dessa funktioner är väldigt lika brukar de gå hand i hand och finnas med i nästan alla gaming tangentbord. Får man med det ena, får man också med det andra. De absolut billigaste modellerna som egentligen inte ens är gaming tangentbord, utan som bara har namngetts om till att vara det av företag som inte annars sysslar med gaming, kan ibland inte ha funktionerna. Det rekommenderas att hålla sig till rena gaming bolag så får man med de enklaste, men viktigaste funktionerna.  

layout2

Layout

En liten, men ack så viktig detalj är layouten. Det har hänt att vissa utländska företag inte alltid tagit hänsyn till den (lilla) nordiska marknaden. Resultat blir att upplägget på tangenterna är som i USA eller övriga Europa med andra symboler för bokstäverna, å, ä och ö, och något avvikande placering för vissa andra tangenter. Något som händer ofta är att placeringen är fel på produktbilderna eftersom samma bilder har använts i marknadsföringen oavsett region. Att tangenterna är placerade fel är ovanligt idag, särskilt för de dyrare modellerna. Finns det en supportchat att fråga i nätbutiken skadar det inte att ställa frågan och få det svart på vitt vad det är som gäller om det inte tydligt framgår i specifikationerna.

kabel

Kabeln, längd & löstagbar kabel

Kabeln är inget som kommer att ändra på upplevelsen men kan vara viktig på sikt. Vissa kablar har en ytterdel av gummi medan andra har en flätad ytterdel. Den flätade typen har börjat ta över mer och mer tack vare att den är mer slitstark och spricker inte på samma sätt som vanliga kablar över tid. Tangentbordet kommer då och då att flyttas runt på bordet, och ibland viras kabeln när man ska iväg på exempelvis LAN och liknande. Har man köpt ett dyrare gaming tangentbord vill man därför inte att den på sikt ska bli obrukbar pga ett kabelbrott.

En nyhet som inte riktigt slagit igenom än men som uppskattas är löstagbara kablar. Detta gör att skulle kabeln av någon anledning gå sönder kan man helt enkelt köpa en ny kabel istället för att köpa en helt ny produkt. Eftersom detta är relativt nytt, är det inget man kan förvänta sig ska finnas med hos de vanliga modellerna.

Kabellängden är idag inga större problem. De flesta har längder mellan 1,5 och 2 meter som brukar räcka för majoriteten av gamers. Längden kommer inte att påverka prestandan utan här är det bara att välja det man behöver.

tradlost2

Trådlösa gaming tangentbord

I teorin är det inga problem med trådlösa gaming tangentbord, men i praktiken kan det uppstå vissa bekymmer. Eftersom det är en hel del olika signaler som måste komma fram i en viss följd eller samtidigt i vissa fall, uppstår det ibland bekymmer med dagens Bluetooth koppling vilket de flesta trådlösa gaming tangentbord kopplas upp med. Många spel kräver en viss kombination av knapptryckningar och stor noggrannhet för att göra det ena eller det andra, blir det fel i ordningen kan det omgående bli förödande konsekvenser i spelet. Det är en risk få är villiga att ta i dagsläget.

De få fördelarna kopplade till trådlösa gaming tangentbord väger tyvärr inte upp mot riskerna. Att slippa kabeln från tangentbordet när det ändå står relativt still kommer inte att göra särskilt stor skillnad, jämfört med en trådlös mus där skillnaden i frihet istället blir markant. Det rekommenderas att inte satsa på ett trådlöst tangentbord för gaming, men det är något som kan ändras med kort varsel om man får bukt på stabilitetsproblem. Ett sätt att veta när en produkt är mogen för marknaden är när professionella esportare vågar satsa sin karriär på att prova nya produkter med nya funktioner.

knapptryck

Livslängd knapptryck

Det blir alltmer intressant att få veta hur länge något kan tänkas hålla. Vissa tillverkare anger därför hur många klick en tangent klarar av innan den går sönder. I fall där inget sådant framgår kan man ofta googla fram ett svar direkt från tillverkaren av brytarna (som inte behöver vara tillverkare av själva tangentbordet) om man vet vilka brytare som sitter i tangentbordet.

Många brytare från exempelvis Cherry MX klarar idag av 100 miljoner klick i tester. 100 miljoner klick kan låta som en hög siffra, men över en 5 års period kommer en gedigen gamer ha klickat på vissa specifika tangenter en hel del. Det rekommenderas med brytare som klarar av åtminstone 30 miljoner klick, eller närmare 50 miljoner om man är en hardcore gamer. Om något skulle råka gå sönder kan man vara relativt trygg med att det inte är på grund av klickande över en överskådlig tid i alla fall. Brytare som det inte finns någon data om lägsta antalet klick ska man vara något mer försiktiga med.

kompakt

Tenkeyless & kompakta modeller

Alla vet hur ett traditionellt tangentbord ser ut. När det kommer till gaming tangentbord finns det flera olika format med avskalade modeller. Den vanligaste avskalade modellen heter Tenkeyless och innebär att sifferdelen (numpad) längst till höger har tagits bort. Detta gör tangentbordet flexibelt och lättare att få plats med på skrivbordet. Det finns även ännu mera kompakta modeller där exempelvis raden med F1 till F12 knapparna helt har tagits bort. Utformningen på dessa mindre modeller brukar enbart kallas 60% eller 65% som indikerar deras storlek jämfört med fullstora modeller.  

rgb2

RGB & belysning

Hur och på vilket sett ett tangentbord ska lysa, om man ens vill att det ska det varierar en hel del. Bara för att ett gaming tangentbord benämns med RGB kan ibland belysningen vara väldigt svårstyrd. Vissa går att ställa in med få färger medan det på andra modeller går att välja helt fritt. De mer avancerade modellerna kan man välja belysning på knappnivå eller ställa in beroende på område eller knapptyp på tangentbordet. Om belysning är viktigt rekommenderas det att läsa lite om hur denna styrs och om tangentbordet enbart är bakgrundsbelyst, dvs om det lyser runt och under knapparna eller om själva knapparna lyser också.

vattendroppe5

Vattentålighet

Vatten ska oftast hållas ifrån elektronik men alla har ändå någon gång dryck vid datorn, och därmed nära tangentbordet. Gaming tangentbord brukar oftast sakna vattenklassning vilket innebär att tåligheten mot vätska är lågt. I de fall som vattentålighet anges vill man att den sista siffran i IP klassning, exempelvis IP67 slutar på minst nr 7. Detta betyder att produkten är vattentät. Desto lägre siffra, desto sämre tålighet mot vatten.

program

Extra- & programmerbara knappar

Det finns inte bara gaming tangentbord som är mindre än det vanliga utförandet av tangentbord, utan även större. Dessa större modeller har ofta extra knappar som antingen styr vissa funktioner direkt på tangentbordet som ljus, eller mediaknappar som man kan höja och sänka volymen med. Sedan kan det finnas rader eller kolumner med helt nya knappar som inte gör något, men som man kan programmera att göra olika saker. Istället för att trycka på exempelvis 6 olika knappar i en viss följd, kan man programmera in att det ska ske på den nya programmerbara knappen.

mjukvara

Mjukvara

Det är i mjukvaran som man ställer in tangentbordets inställningar i den mån det finns saker att ställa in. Bolag som har sysslat med gaming en längre tid brukar ha bättre mjukvara med färre buggar. Nya aktörer kan ha svårt att få alla deras produkter att fungera korrekt med mjukvaran vilket kräver både tid och analys. Alla gaming tangentbord kommer inte med någon mjukvara men behöver inte vara sämre för det. Vissa modeller har helt enkelt färre inställningar som istället kan göras med visas knappar direkt på tangentbordet.

vikt vag

Vikt

Spannet på vikt hos gaming tangentbord är stort. Vissa väger runt ett halvt kilogram medan andra väger närmare ett och ett halvt kilogram. Detta påverkar inte prestandan, men kan avgöra hur lätt tangentbordet glider runt på bordet. Vill man enkelt kunna flytta runt på tangentbordet väljer man ett lättare alternativ. Vill man istället att tangentbordet ska stå riktigt stabilt och vara svårrubbat väljer man ett av de tyngre alternativen.

ljud 2

Ljudnivå & tysta modeller

Ljudnivån från tangentborden har främst med brytarna att göra. Beroende på brytarens konstruktion har vissa ett tydligt klickljud medan andra inte kommer att klicka alls, utan låter istället när tangenten går i botten. Det finns vissa modeller och brytare där man kan sätta en liten gummiring som kallas för o-ring under brytaren som ska ta emot tangenten vilket kommer att dra ner ljudet ytterligare. Det här är något som sällan finns med från början, men är något som går att köpa till i efterhand om man har något mer kända brytare från exempelvis Cherry MX eller Kailh.

Vårt test av gaming tangentbord

Som med de flesta produkter korrelerar inte alltid det som står på pappret med verkligheten, och även om det gör det kan utförandet ibland vara för bristfälligt för att det i praktiken ska fungera som tänkt efter en längre tid. Det som vi har lagt mest vikt vid testandet är följande punkter:

  • Känslan – Det går direkt på pappret att se vad som ska finnas med och hur det ska fungera, men fungerar brytarna som tänkt och vad finns det att anmärka kring vid spelande?
  • Mjukvara – Följer det med någon mjukvara som bör eller måste användas? Vad finns det för möjligheter i mjukvaran och fungerar den utan buggar och problem?
  • Tekniska specifikationer kontra pris – För de flesta gäller det inte att få de högsta siffrorna, utan de högsta siffrorna sett till priset. Vad finns det för alternativ som inte är orimligt dyra men som ändå levererar?
  • Extra specifikationer – Finns det några ovanliga men uppskattade specifikationer som sticker ut? Är kabeln löstagbar för att kunna bytas ut vid kabelbrott eller är gaming tangentbordet kanske helt vattentätt?

Vanliga frågor om gaming tangentbord

Vad är ett gaming tangentbord?

Ett gaming tangentbord är ett tangentbord där man har fokuserat extra mycket på egenskaper hos tangentbordet som är viktiga vid datorspelande.

Vad är skillnaden mellan ett vanligt tangentbord och ett gaming tangentbord?

En av de största skillnaderna är att gaming tangentbord ofta har mekaniska, eller nu på sistone även magnetiska brytare. Dessa brytare är mer noggranna och har en mycket längre livslängd. Utöver brytarna brukar gaming tangentbord ha fler justeringsmöjligheter med belysning, extra knappar eller vissa fall färre knappar och liknande.

Vilket gaming tangentbord är bäst?

Enligt våra tester lyckades Xtrfy K4 RGB TKL prestera bäst. Xtrfy K4 RGB TKL har snabb respons i sina brytare och ger en fin kvot mellan pris och prestanda.

Hur registreras ett knapptryck i ett tangentbord?

När en tangent trycks ner kommer en krets att på något sätt slutas vilket skickar en signal att just den tangenten har tryckts ner. Exakt hur kretsen sluts kan variera något beroende på om brytaren är mekanisk eller använder sig av ett membran.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 5 / 5