Bäst i test: Bästa gamingmus 2023
Datorspel som kräver hög precision och snabba reflexer kommer också att behöva en lika precis och snabb gamingmus. Trådlösa gamingmöss ratades tidigare på grund av fördröjningar och en dålig noggrannhet, men idag kan man till och med se professionella esportare använda trådlösa gamingmöss. Vi har testat och jämfört de bästa gamingmössen som finns ute på marknaden, både trådlösa och de med kabel, och delat ut utmärkelsen bäst i test 2023 till Xtrfy M4 RGB.
Testvinnare - Bästa Gamingmus 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Gamingmössen 2023:
- Xtrfy M4 RGB - Bäst i test
- Logitech G603 Lightspeed - Bästa billiga
- Logitech G Pro Wireless - Bästa premiumvalet
- Corsair Sabre RGB Pro Wireless
- Steelseries Rival 310
- Arrogant Halo Gaming-mus
De 6 bästa Gamingmössen i Juni 2023
-
Känslighet:16 000 DPITrådlös:NejAntal knappar:6Vikt:69 gMax acceleration:50GMax hastighet:400 IPSFördröjning:1 msBatteritid:KabelanslutenFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFri frakt över 500 kr60 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Extremt lätt
- Goda specifikationer
- Hög kvalitetskänsla
Nackdelar- Vissa kommer att önska att det fanns mjukvara att ladda ner
Recension
Xtrfy M4 RGB är en extremt lätt gamingmus där man har försökt skära ner på vikten på alla ställen som det är möjligt där den stora mängden hål vittnar om just detta. Xtrfy M4 RGB för högerhänta väger bara 69 gram och är en av de lättare i sin klass. Avsaknaden av väldigt mjuka gummidelar för ökad grepp gör inte allt för mycket eftersom mönstret från hålen gör att samma syfte med god greppbarhet uppfylls, samtidigt som man också får god ventilation för att minimera svettningar. RGB belysning finns från mitten vid sidorna och framåt och på scrollen.
Denna gamingmus har goda tekniska specifikationer där den främst sticker ut med att kunna klara av riktigt höga accelerationer om 50G. Övrigt ligger känsligheten på max 16 000 DPI och med maxhastigheten 400 IPS. Sensorn som gör detta möjligt heter Pixart 3389. RGB effekterna går även de att ställa in på flera olika sätt.
Nästan alla moderna gamingmöss idag som inte är de absolut billigaste modellerna har alltid mjukvara som går att ladda ner där man ställer in alla inställningar, men inte Xtrfy M4 RGB. Istället ändras musens inställningar med hjälp av några få knappar på under- och översidan som kan kombineras på olika sätt. Det är faktiskt smidigare än vad man tror och man slipper ladda ner ytterligare ett program som kommer att ligga och tugga i bakgrunden på datorn. Det man går miste om med att inte ha en mjukvara är att man inte riktigt kan ställa in vissa inställningar lika noggrant eller programmera om knappar. De flesta kommer dock inte lida av detta eftersom många inte använder allt för specifika inställningar och knapparna räcker till för att få det bra nog för den stora skaran.
När man väl ska spela med musen märker man givetvis att den är extremt lätt och lättmanövrerad. Knapparna känns inte för tröga men heller inte slappa för att man av misstag ska råka klicka när man absolut inte ska göra det. Musen har god noggrannhet och defekter är svåra att hitta.
Xtrfy är ett företag som tar gaming på högsta allvar och en rolig detalj är att man får med två tangenter till sitt tangentbord som man kan byta ut. När klicktest har gjorts på musens brytare har man kommit upp till 20 miljoner klick.
Är man en av de som föredrar så lätta gamingmöss som möjligt är Xtrfy M4 RGB ett av de givna valen. Att musen inte kommer med någon mjukvara kommer att uppskattas av vissa men kan kännas störande för andra.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Känslighet:12 000 DPITrådlös:JaAntal knappar:6Vikt:136 gMax acceleration:40GMax hastighet:400 IPSFördröjning:1 msBatteritid:500 hFri frakt över 500 kr60 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFri frakt14 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Utmärkt generell prestanda
- Försumbar fördröjning
- Väldigt högt prisvärdhet
- Extremt lång batteritid
Nackdelar- Kan kännas tung
- Går inte att kabelansluta om man av någon anledning skulle vilja eller behöva det
Recension
Logitechs G603 Lightspeed är den något billigare modellen av trådlösa gamingmöss som kan där det behövs som mest, mäta sig med de kabelanslutna modellerna. G603 har en god utformning för högerhänta och känns bekväm i handen. Musen drivs av två stycken AA batterier som tillsammans med musen ger en totalvikt på ca 136 gram. Knapparna är till antalet 6 stycken.
G603 använder en liknande, men något enklare optisk sensor än sina motsvarigheter i de högre prisklasserna. Sensorn HERO som musen är bestyckad med räcker dock utmärkt med sina 200 - 12 000 DPI och maxhastighet och maxacceleration om 400 IPS respektive 40G. Dessa värden skulle inte ha någon betydelse om fördröjning var hög men även denna har ett utmärkt lågt värde om 1 ms. På undersidan av gamingmusen kan man ställa in två olika lägen. Ett för optimal prestanda och ett för vardagligt användande för att spara batteri. Med prestandaläget kan man spela i hela 500 timmar, och i batterisparläget fungerar musen i 18 månader.
Vid faktisk användning är gamingmusen oerhört noggrann. Inga ojämnheter eller hopp noteras men något man direkt lägger märke till är att vid extremt snabba rörelser kan musen kännas något tung. De stora glidytorna längst fram och längst bak på undersidan ser dock till att musen glider fint utan att vilja "greppa" vid musmattan. I mjukvaran Logitech Gaming Software kan man ställa in känsligheten och koppla om knappar. Logitech Gaming Software är lätt att använda samtidigt som man inte saknar någon funktion, väldigt hög användarvänlighet helt enkelt.
Huruvida man föredrar inbyggda batterier eller inte är en personlig preferens, men en fördel med batterier som lätt går att helt byta ut är att man inte behöver oroa sig över ett batteri som kommer att slitas och bli dåligt i framtiden. Med andra ord är det annat som i framtiden kommer att slitas först. Klicktester har visat att musen klarar av ca 10 miljoner klick.
För att vara en trådlös gamingmus i budgetklassen har den hårdvara som i vissa fall är bättre än dyrare alternativ. Nästan alla siffror och specifikationer imponerar och hade den även haft en lite lägre vikt, hade den sett till sitt pris varit svårslagen.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Känslighet:25 600 DPITrådlös:JaAntal knappar:8Vikt:80 gMax acceleration:40GMax hastighet:400 IPSFördröjning:1 msBatteritid:48 hFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFri frakt14 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Lika låg fördröjning som en kabelansluten gamingmus
- Lång batteritid
- Lagom mängd knappar med bra placering
- Kvalitetskänsla
- Hög prisvärdhet om man är ute efter en trådlös gamingmus som kan mäta sig med kabelanslutna...
Nackdelar- ... Men med ett något högt totalpris
- Batteribyte kan vara svårt att genomföra om det skulle behövas i framtiden
Recension
De trådlösa gamingmössen har nu slagit igenom på riktigt och Logitech G Pro är ett gott exempel på just detta. Den symmetriska utformningen ser till att den passar både höger- och vänsterhänta med två extra knappar på varje sida. Logitech G Pro Wireless är en väldigt lätt gamingmus med sina 80 g och eftersom man heller inte har någon kabel som hänger med när musen sveps över musmattan upplevs den än friare och lättare. Viktfördelningen är mer mot den bakre delen vilket gör snabba och korta handledsrörelser enklare. Gamingmusen har inga överdrivet mjuka gummidelar på ytan som kommer att nötas ner utan består av tunn men robust plast över alla ytor som det ändå är lätt att greppa om.
Logitech G Pro Wireless med den optiska sensorn HERO 25K har riktigt goda specifikationer och kan mäta sig med de kabelanslutna konkurrenterna på alla plan. Känsligheten anges hos många återförsäljare till 16 000 DPI men en mjukvaruuppdatering till musen gör det möjligt att ställa in den maximala känsligheten till skyhöga 25 600 DPI. Spårningshastigheten uppgår till 400 IPS och accelerationen till 40G. När det handlar om trådlösa gamingmöss har fördröjningen tidigare varit en avgörande faktor, men med denna gamingmus hamnar den siffran på 1 ms vilket gör det omöjligt att märka skillnad jämfört med en kabelansluten motsvarighet.
Vill man kabelansluta gamingmusen kan man göra det, och när musen ska laddas är det trots allt ett måste. Batteritiden anges till 48 timmar om man använder RGB belysningen men stängs denna av landar istället siffran på 60 timmar. En liten nackdel med batteriet är att det inte är ett vanligt batteri vilket gör det relativt omständligt, men inte omöjligt att byta om det skulle behövas längre fram i tiden.
I termer om noggrannhet och fördröjning fungerar Logitech G Pro Wireless precis som om den vore kabelansluten. Just att den inte har en kabel gör att varje rörelse känns mer motståndsfri och batteritiden har inga problem att komma upp till de utlovade 60 timmar när belysningen inte används. De flertalet fötter på undersidan säkerställer ett mjukt glid där tygmusmattor kommer att fungera bättre än hårdare varianter som snabbt kommer att slita på undersidan. För en ovan datoranvändare kan mjukvaran Logitech G Hub kännas stökig i början men det tar inte många minuter innan man snabbt greppar vad allting gör. Alla de 8 knappar som finns går via mjukvaran att programmera om till att göra annat.
Logitech G Pro Wireless är utan tvekan en premium gamingmus där den något högre prislappen inte har att göra med spännande ljuseffekter eller en rymdskeppsliknande design, utan där funktion och specifikation har legat i fokus. Om man inte vill försämra sin skicklighet i spel men fortfarande ha friheten av en trådlös gamingmus, men specifikationerna av en kabelansluten är detta ett av de bästa alternativen om man har pengarna som behövs.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Känslighet:26 000 DPITrådlös:JaAntal knappar:6Vikt:79 gMax acceleration:50GMax hastighet:350 IPSFördröjning:0.5 msBatteritid:90 hFri frakt över 500 kr60 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp0-3 dagars leveransFri frakt30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFördelar
- Extremt låg fördröjning
- Hög maxkänslighet
- God precision även vid snabba rörelser
- Smidig mjukvara
Nackdelar- För 90 h batteritid krävs bluetooth, 60 h med wifi adaptern
- Enbart för högerhänta
Recension
Sabre RGB Pro Wireless är en av Corsairs senaste modeller inom gamingmöss och släpptes under det tredje kvartalet av 2021. Musen riktar sig inte bara till vanliga gamers utan med denna modell har man haft som avsikt att få med den stora skaran av spelare, både de som spelar för att slappna av, men även de som vill satsa på en karriär inom gaming.
Corsair Sabre RGB Pro Wireless erbjuder inga ögonbrynshöjande nyheter, men har väldigt intressanta specifikationer och en del egenskaper som ändå sticker ut. Känsligheten kan man få upp till skyhöga 26 000 DPI och accelerationen samt hastigheten på 50G respektive 350 IPS är heller inget som kommer att sätta käppar i hjulet. Något som däremot imponerar är fördröjningen på 0.5 ms som är riktigt lågt för att vara en trådlös mus. När det kommer till klicktester har Corsair själva gått ut med att brytarna ska klara av 50 miljoner klick, något som vi själva har haft svårt att testa.
Batteritiden på 90 h är fullt acceptabel men gäller när belysningen inte är på den högsta nivån och när musen har kopplats in med bluetooth. Kopplar man in musen med wifi adaptern som följer med får man istället nöja sig med ca 60 timmar. Musen laddas smidigt med den medföljande USB kabeln som man också kan koppla in om man av någon anledning inte vill använda den trådlösa möjligheten.
Musen sitter riktigt skönt i handen för de som är högerhänta, trots avsaknaden av mjukare gummidelar för grepp. Sabre RGB Pro Wireless har nämligen uteslutande hårda plastdetaljer på ytan, lite sämre grepp upplevs på sidan av musen men inget som stör. Klicken känns och låter naturligt, både de vanliga men även de på sidan och scrollen.
I spel presterar gamingmusen mycket som väntat. Även de snabbare rörelserna i spel som valorant och liknande blir det mjuka drag utan hack från signalförlust. Musen känns även riktigt rapp och halkar inte efter vid snabba drag vilket gör att exakt precision bibehålls.
Mjukvaran iCUE till Sabre RGB Pro Wireless är inget måste men underlättar mycket för att ställa in settings som man vill ha det. Mjukvaran iCUE är densamma som till de flesta av Corsairs nyare produkter, och har man navigerat i den sedan tidigare är det inga svårigheter. Speciellt Corsairs möss är väldigt lätta att styra i programmet. Här kan man med få tryck ställa in allt som har med RGB, känsligheter och annat att göra utan att få huvudvärk.
På undersidan av gamingmusen finns ett litet fack för att förvara den trådlösa sändaren till Wifi när den inte används. Här finns också en switch för att ställa in vilket trådlöst läget man vill använd sig av, men även en knapp för att lagra och välja profiler lokalt. Har man väldigt specifika inställningar och ska ta med musen på exempelvis LAN är det riktigt smidigt att snabbt få det precis som hemma.
För release priset på ca 1000 kr sticker inte modellen ut tillräckligt mycket för att motivera priset, men med tanke på att priset sedan dess har letat sig nedåt har Sabre RGB Pro Wireless blivit ett riktigt attraktivt val. Musen är tillräckligt responsiv för gaming vilket är den absolut viktigaste punkten med trådlösa gamingmöss, samtidigt som de övriga specifikationerna håller samma klass som kabelanslutna gamingmöss i det högre prissegmentet.
-
Känslighet:12 000 DPITrådlös:NejAntal knappar:6Vikt:88 gMax acceleration:50GMax hastighet:350 IPSFördröjning:1 msBatteritid:KabelanslutenFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFördelar
- Hög prisvärdhet
- Goda specifikationer
- Enkel mjukvara
- Hög noggrannhet
Nackdelar- Sidogreppet kunde varit bättre
Recension
Steelseries Rival 310 är en uppdaterad gamingmus för högerhänta av den numera utgångna modellen Rival 300. Utseendemässigt finns ett flertal likheter jämfört med föregångaren där formen direkt ser och känns bekant, och placeringen av de två extra knapparna fortfarande är samma på vänster sida. Texturen har dock ändrats och gått mer mot en lite hårdare yta på toppen men där man behållit de mjuka silikondelarna på sidorna för att få bättre grepp. Vikten på den nya modellen har reducerats markant och gått från ca 128 g till 88 g, antagligen för att följa trenden med de numera uppskattade lätta gamingmössen.
Sett till namnet har bara en siffra ändrats vilket skulle kunna tyda på att bara en mindre justering har gjorts, men så är inte riktigt fallet. Rival 310 har en helt ny optisk sensor vid namn TrueMove3 som sätter spannet av känslighet på en nivå om 100 - 12 000 DPI. Även spårningshastigheten och max accelerationen har höjts till 350 IPS respektive 50G.
Vid användning av musen förekommer inga fel eller märkligheter och ställer man in de vanliga inställningarna som man brukar använda vid spelande flyter allting på väldigt likt föregångaren. Silikondelen på sidan ger ett bra grepp men efter lite längre tids användning om man får handsvett eller fått lite fett på händerna från snacks försämras greppet något. De olika sätten att greppa musen fungerar alla lika bra och musen är inte för tung eller klumpig för att bara fungera med ett sorts grepp. Steelseries mjukvara som kan och bör laddas ner är samma som använts till deras andra gamingprylar. Mjukvaran är lättnavigerad och det är där man ställer in alla musens inställningar. Här kan man också ändra musens belysning till olika färger och om man överhuvudtaget vill ha någon.
Enligt tester från tillverkaren själva ska gamingmusen klara av runt 50 miljoner klick med sina mekaniska brytare vilket är mer än nog. Att Rival 310 kommer att klara av ett stort antal klick är det alltså ingen tvekan om, däremot finns det en del rapporter om att silikondelen på sidan ibland nöts ner eller lossnar vilket är svårt att bekräfta om musen faktiskt inte används i flera månader.
Steelseries Rival 310 är en riktigt vass gamingmus med goda specifikationer och noggrannhet. I den praktiska användningen är dock svårt att utnyttja de allra högsta värdena och dra en fördel av dem, samtidigt är det ingen skada skedd och gamingmusen levererar precis som man kan önska. Silikondelarna på sidorna kunde ha fått en något noggrannare kvalitetskontroll men bortsett från detta levererar Rival 310 utmärkt.
Se tillverkarens produktpresentation nedan
-
Känslighet:4 000 DPITrådlös:NejAntal knappar:6Vikt:99 gMax acceleration:Ej specificeradMax hastighet:Ej specificeradFördröjning:1 msBatteritid:KabelanslutenFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Billig
- Utmärkt som första spelmus och för barn
Nackdelar- Vissa intressanta tekniska specifikationer fattas eller är svåra att hitta
- Styv kabel i början
Gamingmusen Halo från Arrogant är en enklare gamingmus som i första hand lämpar sig bäst till barn som har börjat intressera sig för gaming, eller personer som spelar lite lugnare spel där kraven inte är allt för höga. Gamingmusen passar till högerhänta lite bättre men den går även att använda med vänsterhanden. Knapparna på den vänstra sidan kommer dock att bli svåråtkomliga om man använder vänster hand. Musen väger 99 gram vilket gör att den fortfarande är lätt, men inte riktigt lika lätt som de lättaste som finns ute på marknaden. Utformningen är relativt neutral men sitter ändå bra i handen.
I den här prisklassen kan man inte riktigt förvänta sig att få samma prestanda som hos värstingmodellerna, men sett till priset är det bra nog. Känsligheten ligger på 4000 DPI men varken hur höga hastigheter eller accelerationer musen klarar av innan den felar framgår. Om man däremot söker efter den optiska sensorn Avago 3050 som sitter i musen kan man hitta uppgifter som pekar på att musen ska klarar av hastigheter om 60 IPS och accelerationer om 20G, men det hade varit trevligt att få det bekräftat svart på vitt direkt från tillverkaren eller försäljaren.
Mjukvaran är väldigt rakt på och enkel att använda. Det finns bara två flikar där allt relevant finns med som man kan justera. Utseendet i mjukvaran verkar inte vara den modernaste eller något man satsat allt för mycket tid på, men den får jobbet gjort och man kommer inte att ändra inställningarna speciellt ofta när man väl har hittat rätt.
Även fast specifikationerna som hastighet och acceleration inte är spikade är det inget man märker av vid normalt spelande. Det går inte tydligt att avgöra om man stöter på någon maxgräns med en snabb rörelse utan det är snarare den snabba rörelsen i sig som skapar instabilitet. Kabeln till musen kan upplevas styv men kommer att mjukna med tiden.
Halo är en bra instegsmus för de som vill prova på gaming och gå vidare från en normal datormus till nästa nivå utan att behöva betala orimligt mycket. Det finns förbättringsmöjligheter kopplade till något högre känslighet och tydligare information men som instegsmus innan man har hunnit bli riktigt seriös med sitt spelande eller om man vill prova på ger den ett gott värde för pengarna.

Expertens köpguide
Det finns sådant man kan ta reda på innan ett köp och det finns sådant man kommer att märka av efter att köpet är genomfört och man har hunnit använda gamingmusen ett tag. Köpguidens syfte är att lyfta fram det viktiga, men även sådant som kanske inte är lika viktigt som man kanske tror. Desto mer man förstår sig på olika begrepp, desto bättre förutsättningar kommer man att ha och veta vilken sorts gamingmus man kan tänkas behöva.
-
Trådlös & fördröjning
Den största förändringen på senare tid är att många av de trådlösa gamingmössen fungerar alldeles utmärkt. De kabelanslutna motsvarigheterna hade tidigare alltid en tydlig fördel med att signalerna hade minimalt med fördröjning eftersom dessa just var kabelanslutna. Kabelanslutna gamingmöss har förvisso fortfarande kortare fördröjning men eftersom tiden är i storleksordningen 1 ms för välutvecklade trådlösa gamingmöss är fördröjningen försumbar.
Trådlösa gamingmöss som har en riktigt låg fördröjning brukar vara dyrare än motsvarande Kabelanslutna gamingmöss men har istället fördelen att det inte finns någon kabel som kan gå sönder. Har man en kabelansluten gamingmus i många år som också har fått följa med på LAN är det vanligt att man förr eller senare kommer att få en glappande mus och till slut kabelbrott. -
Batteri & batteritid
En trådlös gamingmus kommer alltid att behöva batterier. Vissa modeller kommer att ha ett inbyggt, laddningsbart batteri medan andra har vanliga laddningsbara batterier som går att byta om det behövs. Eftersom även batteriet kommer att slitas ut kan det ibland vara märkligt med dyra trådlösa gamingmöss där man inte kan byta ut batteriet när det inte längre håller bra.
Att behöva kasta gamingmusen för att batteriet har slitits ut när det övriga fortfarande fungerar är inte en allt för smart design. Har man möjlighet att välja mellan likvärdiga trådlösa modeller där vissa har möjlighet att byta ut det laddningsbara batteriet ska man försöka satsa på det alternativet. En vanlig siffra bland batteritider är kring 50 timmar innan man behöver ladda igen. -
Sensorn & optik
Den stora majoriteten av moderna gamingmöss är idag optiska. Det har inte alltid varit så utan tidigare fanns det flera alternativ som använde laser istället. Båda hade sina styrkor och svagheter där exempelvis lasern var mycket mer noggrann men hade även lätt för att plocka upp brus. Den optiska sensorn har sedan dess utvecklats och är tillräckligt noggrann, stabil och förmånlig för att tillverkarna ska föredra det alternativet.
Sensorn i musen skulle man kunna säga är själva motorn. Oftast framgår det väldigt lite information om sensorn där man bara får reda på namnet och vissa nyckelspecifikationer som DPI och liknande. Vill man veta mer exakta specifikationer och hur sensorn är uppbyggd och fungerar får man tyvärr googla sig fram till dessa svar. Även om den optiska sensorn idag dominerar finns fortfarande bra laseralternativ kvar. Dessa brukar ha högre känsligheter (DPI) vilket kan föredras av de med höga upplösningar på sina skärmar. En optisk sensor är att föredra generellt. -
DPI
DPI står för dots per inch och är ett mått på hur känslig en mus är och hur många pixlar musen rör sig på skärmen per tum (2.54 cm). Det vanligaste maxspannet idag är 12 000 - 16 000 DPI bland moderna gaming möss. Tidigare när känsligheten bland möss var låg kunde man använda detta mått till att få en noggrann gamingmus, men på senare tid har det istället blivit en tävling om vem som kan visa de största siffrorna.
Det är väldigt få som i praktiken kommer att ha nytta av en mus som rör sig flera gånger skärmens bredd när man förflyttar musen någon centimeter. Har man en datorskärm med hög upplösning, exempelvis 4K kommer man ha något större nytta av högre DPI eftersom man har fler pixlar att jobba med. Samtidigt som det inte skadar att kunna ställa in en väldigt hög DPI kommer en mus med 16 000 DPI inte ge några märkbara fördelar i spel jämfört med 12 000 DPI som kommer att räcka gott och väl. -
Hastighet IPS & acceleration
Som bekant mäts musens känslighet med DPI, men om känsligheten inte längre är noggrann om man använder gamingmusen för snabbt kan man inte göra mycket ändå. IPS står för inch per second och är ett mått på hur snabbt man kan röra musen utan att tappa noggrannhet genom att musen inte längre kan mäta skillnader på rätt sätt. Kopplat till detta har vi även accelerationen, hur snabbt man kan accelerera musen i antal G krafter innan den tappar noggrannhet.
Dessa värden kan variera en del men ett vanligt spann är 200-400 IPS och 20G-50G. Även här har det blivit en lek om att kunna visa de högsta siffrorna. I praktiken är det omöjligt att röra runt musen och komma upp i maxvärdena och samtidigt göra en noggrann rörelse i spel. Moderna gamingmöss kommer alltid att ha tillräckligt höga max-hastigheter och accelerationer för att detta inte ska vara något man ska behöva fundera kring. -
Knappar & programmerbarhet
Den klassiska datormusen har de vanliga knapparna längst fram och scrollen som man också kan klicka med. En gamingmus sticker många gånger ut med att även ha en eller flera knappar på sidorna av musen och ibland en precis bakom scrollen. I ett stort antal spel vill man snabb kunna komma åt ett flertal knappar, inte bara med handen som använder tangentbordet utan även med handen som använder musen.
I vissa spel kommer det inte att behövas överhuvudtaget men samtidigt är det inget som skadar att ha för eventuella framtida spel. Om musen är mer från det kvalitativa hållet kommer även någon sorts mjukvara följa med där man i vissa fall kan programmera in att ett flertal saker ska hända när knapparna används. Om det är möjligt finns det alltid tredjeparts program som på ett eller annat sätt kan lösa samma uppgift. -
Mjukvaran
Nästan alla gamingmöss som kostar mer än några hundra kronor kommer att ha en mjukvara man bör installeras på datorn. Med mjukvaran kan man enkelt uppdatera gamingmusen och alltid se till att man har de senaste buggfixarna. Det är i mjukvaran man ställer in alla inställningar. Här kan man ställa in vilken DPI man vill ha, ändra RGB belysningar om musen har sådant, koppla om knappar till att ändra DPI som också kommer att ändra olika belysningar för att man ska veta vilken känslighet man använder utan att öppna programmet.
Detta och mycket mer finns att ändra för att personifiera gamingmusen. Gamingmöss som inte kommer med en mjukvara ska man direkt vara lite försiktig med. Det tyder många gånger på att man har tillverkat en produkt som efter släppet inte kan eller kommer att komma med framtida uppdateringar och stöd för nya operativsystem, och har få eller inga konfigurerings möjligheter. -
Greppet
Efter långa sessioner med gamingmusen i handen eller om man har haft lite snacks vid sidan av kan det bli svettigt eller fettigt mellan handen och musen. Nästan alla gamingmöss har mönstrade gummi- eller plastdelar för att man inte ska glida runt i onödan med handen. Ett återkommande problem för många modeller är gummidelar som med tiden lossnar eller nöts ned ordentligt. Vissa ser inte detta som ett problem utan mer att man har förädlat sin gamingmus.
Om det här är inget man vill råka ut för kan det vara givande att läsa kommentarer på olika butikssidor från köpare som har ägt sin gamingmus i ett år om modellen har funnits ute ett tag och se vad den stora massan säger. Modeller som har mönster i hårdplast kommer att vara mer beständiga mot nötning men ibland ge något sämre grepp jämfört med gummialternativet. -
Vikt, storlek & musgrepp
Vikt och storlek är helt och hållet kopplat till preferenser. Den senaste trenden verkar vara ultralätta gamingmöss som kan väga så lite som 69 gram medan trenden innan handlade mycket om möss med viktsatser. Vissa är helt enkelt mer bekväma med en mus som nästan inte ens känns i handen medan andra vill ha motstånd från musen i sin rörelse. Även storleken kommer att variera mycket mellan olika modeller och hur man föredrar att greppa sin mus. De tre vanligaste greppen är palm grip, claw grip och tipgrip. Ibland kan det framgå i produktspecifikationerna om ett grepp lämpar sig bättre än det andra, men allt som oftast fungerar alla sorters gamingmöss för alla sorters grepp. -
Hållbarhet & kända problem
Problem och defekter behöver inte alltid dyka upp direkt, utan ibland vid vissa tillfällen i spel eller efter en längre tids användning. Ibland händer det även att man återanvänder en sensor eller en viss design i en nyare modell hos en gamingmus och då gäller det att tillverkaren har åtgärdat de gamla problemen. Eftersom alla knappar i en gamingmus är rörliga delar kommer dessa att slitas. Det är också glappande knappar som är ett av de vanligaste problemen på sikt. Vissa tillverkare har därför testat sina gamingmöss i maskiner som använder gamingmusens knappar tills de går sönder för att prova hållbarheten och antal klick. Om brytarna i knapparna klarar exempelvis 40 miljoner klick kan man känna sig lugn med att knapparna åtminstone inte kommer att glappa på ett bra tag.
Vårt test av gaming möss
Den största utvecklingen på senare tid bland gamingmöss är att de trådlösa modellerna kan mäta sig med de kabelanslutna modellerna. Spannet i pris är fortfarande något som är väldigt brett bland alla gamingmöss där vissa modeller kostar bara några hundralappar medan de absolut dyraste landar på dryga tusenlappen. Vad är det egentligen som motiverar den höga prislappen och får man alltid mer för pengarna eller handlar det om marknadsföringstrick i vissa fall? I köpguiden längre ner tar vi upp viktiga specifikationer och egenskaper kopplade till gamingmöss som man kan fundera kring innan ett köp, men det testet främst har utgått ifrån är följande:
- Funktionalitet - Hur fungerar musen vid praktisk användning?
- Tekniska specifikationer - Är det alltid bättre med högre siffror eller slutar vissa specifikationer att ge förbättringar i funktion efter en viss nivå?
- Mjukvaran - Finns det någon mjukvara man kan ladda ner för att konfigurera gamingmusen efter smak och tycke?
- Hållbarhet - Har klicktester genomförts för att få någon sorts riktlinje om hur länge gamingmusen kan hålla, eller finns det några kända defekter eller problem?
- Prisvärdhet - Det man får ska alltid jämföras med vad det kostade. En dyrare gamingmus tenderar att vara bättre upp till en viss punkt, men var går denna punkt? Kostar gamingmusen mer utan att ge märkbara förbättringar i praktiken?
Vanliga frågor om gamingmöss
Vilken är den bästa gamingmusen?
Enligt våra tester och expertbedömningar kammar Xtrfy M4 RGB hem titeln bäst i test 2023. Med en välutvecklad sensor och en behaglig yta med flera goda möjligheter i mjukvaran blev det ett givet val.
Kan man koppla in en mus i en TV eller en konsol?
Moderna TV apparater och konsoler har stöd för att kunna koppla in både en mus och ett tangentbord. Sen kommer inte alla spel som man spelar på konsolerna ha stöd för det.
Vad är palm grip, claw grip och tipgrip?
Dessa är olika sätt att greppa musen på. Med palm grip ligger en stor del av hela handen liggandes på musen. Med claw grip har fingertopparna och den bakre delen av handen kontakt med musen. Med tipgrip har enbart fingertopparna kontakt med musen.
Är trådlösa gamingmöss sämre än kabelanslutna?
De senaste trådlösa gamingmössen har inga problem med att mäta sig med kabelanslutna motsvarigheter. Den trådlösa överföringstekniken har utvecklats markant och lyckats minimera fördröjningar till den nivå att det är svårt att märka skillnad på en kabelansluten- och en trådlös mus om man på förhand inte vet vilken som är vilken.