Bäst i test: Bästa gamingskärm 2022

Uppdaterad april 2022

Att spela på dator och konsol så som PS5 och XBOX Series X på en riktigt bra gamingskärm är ett nöje, men teknikens ständiga utveckling har sett till att allt snabbare och bättre gamingskärmar hittar ut i butikerna där dess egenskaper kan bli avgörande om man klarar sig i spelet eller inte. Vi har testat ett stort urval av gamingskärmar i olika prisklasser och kommit fram till att den bästa gamingskärmen 2022 sett till priset är Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”. 

Vårt test av gamingskärmar

Det finns säkerligen lika många olika sorters gamingskärmar som det finns subkategorier av spel, men en riktigt bra gamingskärm kommer inte bara att funka bra till ett sorts spel, utan alla. Exempelvis kommer en gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens fungera bra till även långsammare spel medan en långsam gamingskärm kommer att ha svårt att hänga med de snabba spelen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till vid val av gamingskärm, men det vårt test har fokuserat på mest är följande när vi testat och jämfört gamingskärmarna:

 • Helhetsupplevelse - Hur är känslan när man har suttit och spelat en längre stund, vilka tankar och funderingar dyker upp som kan vara både till fördel och nackdel för gamingskärmen?
 • Bildegenskaper - En gamingskärm handlar till största del om bilden, hur är dessa egenskaper och finns det något speciellt att anmärka kring?
 • Prisvärdhet - Om man kan få liknande gamingskärmar för samma pris, vad finns det för skillnader och vad gör den ena bättre än den andra?

 1. Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”

  9,5/10
  "Gamingskärmen för de snabba spelen och som även får dessa att se bra ut".
  Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz HDR-Gamingmonitor 27”
  Bäst i test
  Upplösning
  2560x1440
  Uppdateringsfrekvens
  170 Hz
  Panel
  IPS
  Responstid
  1 ms
  Skärmstorlek
  27''
  HDR
  Ja
  Max ljusstyrka
  250 cd/m²
  G-sync eller FreeSync
  Båda
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Inga tydliga eftersläpningar
  • Fina färger
  • Både G-sync & Freesync
  Nackdelar
  • Inga märkvärdiga resultat från HDR

  Recension

  TUF är Asus gamingserie och med gamingskärmen VG27AQ1A har man åtminstone på pappret fått till en skärm där allting ser rätt ut med avseende på priset. Som med flera andra Asus skärmar har även denna bestyckats med en stor och bred fot som tar stabiliteten till en hög nivå, men där den stora foten också kan vara i vägen om man gillar att ha tangentbordet extremt nära skärmen.

  VG27AQ1A kommer med 1440p upplösning vilket nästan är ett måste för gamingskärmar i storleksordningen 27'', men istället för att kunna köras i maximalt 165 Hz uppdateringsfrekvens kan denna köras i 170 Hz. Med en IPS panel och endast 1 ms i responstid är allting som bäddat för framgång.

  I spel som CS:GO där snabbhet är allt levererar denna skärm utan problem. Man får inte några tydliga eftersläpningar och skärmen känns mjuk och snabb. IPS panelen får färgerna att sticka ut och man behöver inte gå in och ändra i skärmens färginställningar särskilt mycket för att få till en behaglig bild. När man däremot spelar spel där det finns stöd för HDR fås inte en lika stor effekt. I exempelvis Microsoft Flight Simulator där stödet för HDR ska vara bland de bästa får vi inte riktigt den där njutning som kan fås när HDR slås på, även om allting blir något snyggare.

  Väldigt snabba skärma som denna brukar sällan ha exceptionella resultat från HDR eftersom skärmarna främst används till spel som inte är de mest visuellt tilltalande, men där tydlighet och millisekunder snarare är de mest avgörande faktorerna. Skärmen har också inbyggda högtalare men dessa bör inte används i andra fall än om de egna hörlurarna eller högtalarsystemet har gått sönder. Gamingskärmens högtalare låter mest ihåligt och burkigt som de brukar göra.

  Perfekta skärmar är svåra att hitta, men håller man sig till de spel som denna skärm avser att man ska spela kommer man nära nog. Här är det spel som bygger på reaktionsförmåga som gäller, spelar man främst långsamma spel finns det andra alternativ.

  Läs mer
 2. Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”

  9,3/10
  "När det visuella har mindre betydelse och man enbart vill vinna".
  Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”
  Mest Prisvärd
  Upplösning
  1920x1080
  Uppdateringsfrekvens
  165 Hz
  Panel
  TN
  Responstid
  0.5 ms
  Skärmstorlek
  24.5''
  HDR
  Nej
  Max ljusstyrka
  400 cd/m²
  G-sync eller FreeSync
  Båda
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Riktigt låg responstid
  • Hög prisvärdhet
  • Både G-sync & Freesync
  Nackdelar
  • Bleka färger ur kartong

  Recension

  En gamingskärm som fungerar riktigt bra till precis allt är svårt att hitta, men med Asus VG258QR har man gjort det lätta att veta om detta är skärmen till de spelen man spelar. Här har Asus tagit bort allt som har med en fin bild att göra, och istället satsat på en skärm som passar till esport.

  Uppdateringsfrekvensen ligger på höga 165 Hz och skärmensupplösning på 1080p. Responstiden på otroligt låga 0.5 ms som i de flesta fall har att göra med snabba TN paneler vilket även är fallet här. TN paneler är inte kända för att ha de snyggaste färgerna vilket gör att man sällan heller bemödar sig med att implementera HDR vilket man heller inte har gjort.

  Färgerna känns direkt något bleka inne i Windows men genom att ändra på kontrasten och andra färginställningar från skärmens meny kan man få till något som fungerar. Genom att ytterligare ändra färgmättnaden från grafikkortets inställningar kan man faktiskt få till en bild som ser riktigt bra ut för att vara en snabb TN panel.

  I vårt referensspel CS:GO förblir vi herren på täppan. Snabba vändningar åt olika håll lämnar inte konstiga spår efter sig. Med G-sync eller Freesync aktiverat lämnar skärmen inga jack eller tråkiga och oväntade linjer efter sig utan bilden hålls hel trots den höga uppdateringsfrekvensen.

  Asus VG258QR har även möjlighet till en relativt hög ljusstyrka om 400 cd/m² som vi inte riktigt förstår poängen med när HDR inte har implementerats. De inbyggda högtalarna är som alltid inget man vill använda. Vi har aldrig stött på bra högtalare i skärmar och vi kommer nog heller aldrig att göra det.

  Sett till vad man får för priset är detta en riktigt snabb skärm. Den passar inte till de visuella spelen, men till alla andra. Har man tidigare haft en 1440p skärm kan det kännas märkligt att gå tillbaka till 1080p, men annars har man här ett attraktivt val till gamingskärm.

  Läs mer
 3. Acer Nitro XV282KKV

  9,2/10
  "Med specifikationer för gaming och en bild för redigerare är det få skärmen inte passar till".
  Acer Nitro XV282KKV
  Bästa premiumvalet
  Upplösning
  3840x2160
  Uppdateringsfrekvens
  144 Hz
  Panel
  IPS
  Responstid
  0.5 ms
  Skärmstorlek
  28''
  HDR
  Ja
  Max ljusstyrka
  400 cd/m²
  G-sync eller FreeSync
  AMD FreeSync
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög upplösning om 4k
  • Låg responstid
  • HDR
  • Både G-sync & Freesync
  • Levererar riktigt fin bild
  Nackdelar
  • Inte den bästa kontrasten vi sett

  Recension

  Med Acer Nitro XV282KKV har man hittat en avvägning för att kunna tillfredsställa alla sorters olika datorspelare. Utöver att ha roligt finns det de som främst är ute efter det visuella i spel och sedan finns de som spelar för det sportsliga och för att vinna. Specifikationerna för Acer Nitro XV282KKV vittnar om att skärmen har möjligt att leverera både bild och funktion.

  Vid en första anblick osar det inte riktigt gaming om skärmen, utan den ser mest ut som en relativt normal skärm som passar på en arbetsplats. Stativet är litet och delen som går upp till panelen är smal men trots det känns allting stabilt. Skärmen har inte bara en hög upplösning om 4K, utan även den hög uppdateringsfrekvens om 144 Hz och en extremt låg responstid som ligger på 0.5 ms. En hög uppdateringsfrekvens hör till vanligheterna hos gamingskärmarna idag, men inte tillsammans med en 4K upplösning.

  När skärmen användes tillsammans med visuellt starka material kommer den till sin rätta. IPS panelen är alltid en fröjd så länge man inte behöver offra egenskaper som gamers uppskattar, vilket man inte verkar ha behövt göra här. Med HDR påslaget får man ytterligare djup i färgerna vilket alltid är trevligt. Kontrasten är inte den bästa vi har sett och sänker man ljuset för att få bättre kontrast försämrar man samtidigt effekten från HDR.

  Snabba spel som samtidigt är vackra med mycket färger och reflektioner börjar bli allt vanligare, med battlefield V som ett av de tydligare exemplen. Det är ett spel där snabbhet ger en fördel, men där man samtidigt kan stanna upp för att beundra miljöerna. I sådana spel sticker Acer Nitro XV282KKV verkligen ut. Samtidigt som skärmen är responsiv har den också möjlighet att leverera djupa färger och fin detaljrikedom med sin 4K upplösning. Från skärmens egna meny finns många alternativ som automatiskt anpassar skärmens inställningar efter vilka sorters spel som spelas.

  Detta är ingen billig skärm, men samtidigt är den en av de billigaste som har de specifikationerna som den har. Det finns dubbelt så dyra modeller som har liknande specifikationer men som inte är speciellt mycket bättre. Förbättringsmöjligheter kopplade till kontrast finns, men med tanke på priset är det något vi inte har något som helst problem att stå ut med.

  Läs mer
 4. Asus TUF Gaming VG24VQ 144 Hz Välvd

  9,0/10
  "Stor, välvd och utmärk för gaming tillsammans med fina färger och djup kontrast".
  Asus TUF Gaming VG24VQ 144 Hz Välvd gamingmonitor 23,6”
  Upplösning
  1920x1080
  Uppdateringsfrekvens
  144 Hz
  Panel
  VA
  Responstid
  1 ms
  Skärmstorlek
  23,6''
  HDR
  Nej
  Max ljusstyrka
  350 cd/m²
  G-sync eller FreeSync
  AMD FreeSync
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög prisvärdhet
  • Goda bildegenskaper
  • Hög uppdateringsfrekvens
  Nackdelar
  • En del specifikationer som inte riktigt faller alla i smaken, men som inte påverkar de tekniska aspekterna

  Recension

  Asus gamingserie TUF har en skärm för de flesta. Denna modell med beteckningen VG24VQ är en skärm som rakt av riktar sig till FPS fantaster som vill ta sig till nästa nivå i snabba spel som exempelvis CS:GO.

  De tekniska specifikationerna bjuder i stora drag inte på några märkvärdiga överraskningar, utan har det som en gamer förväntar sig. Något som däremot inte kommer att uppskattas av alla är att skärmen är välvd, det vill säga ytan har en liten krökning för att få optimala bildegenskaper. Utöver detta är upplösningen på de vanliga 1920x1080 och uppdateringsfrekvensen 144 Hz för att kunna hänga med.

  Panelen är inte en TN panel som de flesta andra snabba gamingskärmar brukar ha, utan istället en VA panel. Med tanke på att man samtidigt har en låg responstid på 1 ms är det uppskattat med VA panelen som kommer att erbjuda bättre konstraster istället för gråa, utsmetade färger som kan vara fallet med TN paneler. VA panelen gör verkligen sitt och det som ska vara svart blir också väldigt mörkt utan att det ska behöva pillas orimligt mycket med skärmens inställningar.

  Referensspelet CS:GO flyter på utan bekymmer och tack vare den välvda ytan får man inte ändringar i färg i kanter och mittpunkten i fall där det ska vara samma nyans över hela skärmen. Den låga fördröjningstiden i kombination med den höga uppdateringsfrekvensen ser också till att eftersläpningar hålls till ett minimum. Vid extremt snabba rörelser blir det naturligtvis suddigt, men det är också rörelser i den hastigheten att ögonen själva inte h inner justera eller uppfatta exakt vad som händer.

  Skärmen fungerar utmärkt till spel där hastighet är prio, och inte grafiken. Något som skärmen heller inte ska användas till är att se på film i grupp. Ser man på film själv är det inga konstigheter, men är man flera kommer den välvda effekten att förstöra en del. De som hamnar ifrån mittpunkten på skärmen kan få en märklig upplevelse när det kommer till färger.

  Med de specifikationer som skärmen har går det inte att klanka ner på mycket. Givetvis finns det betydligt bättre skärmar ute på marknaden, men till betydligt högre priser. Här har man fått med det absolut viktigaste samtidigt som priset är rimligt. Har man inget emot en krökta ytan, eller till och med föredrar den är skärmen ett bra köp.

  Läs mer
 5. ASUS VG34VQL1B

  8,9/10
  "Riktigt stor gamingskärm där man inte glömt bort de små detaljerna".
  ASUS VG34VQL1B
  Upplösning
  3440x1440
  Uppdateringsfrekvens
  165 Hz
  Panel
  VA
  Responstid
  1 ms
  Skärmstorlek
  34''
  HDR
  Ja
  Max ljusstyrka
  550 cd/m²
  G-sync eller FreeSync
  AMD FreeSync
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Fina färger från HDR
  • God kontrast
  • Hög uppdateringsfrekvens
  • Ger hög kvalitetskänsla
  • Passar utmärkt för gaming
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  ASUS VG34VQL1B är en ultrabred gamingskärm som därför också har ett ultrabrett stativ för att kunna hållas stabilt. Detta är primärt en gamingskärm men som på pappret samtidigt kan uppvisa riktigt fina färger.

  Specifikationerna är imponerande, men inte riktigt sett till priset. Med ASUS VG34VQL1B har man använt en VA-panel vilket inte riktigt är lika vanligt som TN och IPS paneler. VA paneler har sina fördelar och i de fall man har lyckats bygga runt nackdelarna kan det bli riktigt bra. Skärmen är ultrabred vilket resulterar i 34'' storlek och med upplösningen 3440x1440 pixlar.

  Gamingskärmen har stöd för HDR och något som i dessa fall är viktigt, är ljusstyrkan som landar på 550 cd/m². När HDR material i film och spel används ser man att den starka ljusstyrkan gör ett bra jobb. Man får till ett annat djup och en mycket fylligare bild. VA panelen gör ett bra jobb med att stänga ut bakgrundsljus och därför är kontrasten heller inget som man kan säga något dåligt om, utan som ger mörka toner där det ska vara mörkt.

  Det är ovanligt att se stora skärmar med en höga upplösningar som samtidigt har en hög uppdateringsfrekvens, men med det sagt är det högst trevligt. Bilden är jämn över hela den stora ytan, även längst ut på kanterna. En mindre mängd eftersläpningar kan urskiljas men vid intensivt spelande upplevs det inte som ett problem. För att se eftersläpningarna måste man aktivt söka och vilja se dem, annars hamnar de snabbt i bakgrunden och inget som hamnar i fokus. Skärmen har inte G-Sync utan istället Freesync som många grafikkort från Nvidia, men specifikt AMD har stöd för eftersom det är deras egna implementering för att slippa tearing i spel.

  ASUS VG34VQL1B är en stor och dyr skärm. Den har väldigt få nackdelar vilket betyder att det är en kvalitetsprodukt. Vad många kvalitetsprodukter brukar ha är ett högt pris och det stämmer tyvärr också för denna skärm. Är priset däremot inga problem kommer man få en skärm som passar perfekt till gaming, men också till det visuella.

  Läs mer

kvinna spelar

Din köpguide till den bästa gamingskärmen

Alla specifikationer och egenskaper som specificeras hos gamingskärmarna kan bli en röra för den som är ny inom området. Beroende på vilka sorters spel man spelar kommer vissa egenskaper vara mycket viktigare än andra. Vi har sammanfattat de viktigaste punkterna och utifrån dessa kommer man att veta vad som kommer att spela störst roll för spelen man spelar.

 • Bilder per sekund

  Uppdateringsfrekvens 

  Uppdateringsfrekvensen benämns med Hz och är antal bildrutor som skärmen kan visa varje sekund. Några vanliga frekvenser bland gamingskärmar är 60, 144, 165 och 240 Hz. Med en hög uppdateringsfrekvens kommer alla rörelser att kännas mjukare men en stor fördel är också att snabba rörelser kommer inte att bli suddiga utan bilden förblir klar och tydlig.

  En rekommendation för att kunna spela alla sorters spel smärtfritt är en bildskärm som klarar 144 Hz. Med 60 Hz kommer långsammare spel att fungera bra men snabba spel online kräver det där lilla extra vilket en skärm med 60 Hz inte kan leverera. Det har även blivit så pass vanligt med minst 144 Hz hos gamingskärmarna att det är få modeller som ens görs med 60 Hz som benämns som gamingskärm numera.
 • Responstid

  Responstid 

  Responstiden är den tiden det tar för en pixel att ändra färg. Med en låg responstid kommer alltså en ändring i bild att ske mycket snabbare vilket innebär att det tar kortare tid innan en bild är klar och kan visas på skärmen. Responstiden brukar räknas i antal millisekunder det tar för en pixel att byta från en färg till en annan, där man brukar använda benämningen GtG som står för gray to gray.

  Vanliga responstider är 0.5 - 4 ms. Eftersom responstiden inte riktigt är standardiserad kan företag räkna på lite olika sätt för att kunna presentera de lägsta siffrorna. Förutom att händelser kommer att ske snabbt med låg responstid kommer man också att slippa eftersläpningar i bild. Eftersläpningar i bild är det som gör att det ser suddigt ut vid snabba rörelser eftersom en pixel kommer att vara långsam till att byta till nästa färg. Vid snabba spel vill man satsa på som högst 1 ms medan man vid spel som inte är tävlingsinriktade klarar sig fint på 4 ms.
 • Upplosning3

  Upplösning 

  Upplösningen är hur många rutor, eller pixlar som skärmens yta har delats in i. Desto fler pixlar, desto tydligare kan en bild visas upp. Några vanliga upplösningar där mängden pixlar i horisontell och vertikal led visas inom parentes är följande: 1080p (1920x1080), 1440p (2560x1440) och 4K (3840x2160). Man kommer sällan att få några fördelar i själva spelet med högre upplösning utan upplösningen är mest ögongodis och för en bättre skärpa. Generellt kommer en högre upplösning kräva mer från datorns grafikkort, men samtidigt kan man i vissa fall dra ner på grafiken inne i spelet men behålla en snygg bild just för att det finns fler pixlar som kan måla upp bilden.

  Spelar man enbart tävlingsinriktade och snabba spel ska man satsa på 1440p eller 1080p upplösning eftersom 4K upplösning kan bli för tungdrivet om man samtidigt vill ha hög uppdateringsfrekvens. Spelar man långsammare spel är det alltid trevligt med 4K upplösning för bästa möjliga bild.
 • storlek8

  Storlek 

  En gamingskärms storlek räknas i tum och är det diagonala avståndet från hörn till hörn. De flesta gamingskärmar brukar hålla sig inom spannet 24-32 tum. Hur stor skärm man vill ha är främst en smaksak men den kommer delvis också att påverka bilden om man har en stor skärm men en låg upplösning.

  Är man ute efter en stor skärm kring 32 tum kommer man även vilja ha högre upplösning för att pixlarna inte ska bli för stora och bilden grynig. En skärm som är 24 tum kommer att fungera väl med alla upplösningar. Skärmar som börjar närma sig 27 tum ska man helst satsa på en upplösning om 1440p eller mer. De större gamingskärmarna som är 32 tum eller över gör sig bäst med 4K upplösning.
 • Ultrawide skarm

  Ultrawide & bildförhållande 

  Bildförhållandet är förhållandet i skärmens bild mellan bredden och höjden. De allra flesta gamingskärmar har förhållandet 16:9 som tidigare fick benämningen widescreen vilket man inte hör tillverkare längre referera till eftersom det har blivit standard. Något som däremot inte är standard är gamingskärmar med 21:9 bildförhållande som kallas för UltraWide.

  UltraWide är precis som bildförhållandet anger gamingskärmar som är extra breda. I många spel kommer man att få ett annat perspektiv och i flera fall kunna se mer åt sidorna. Det breda perspektivet kan också ibland ge en känsla av att man kommer lite "längre ifrån" för att kunna se mer. I vissa spel kan det kännas överflödigt men i andra spel där man vill kunna se så mycket som möjligt samtidigt kan man få fördelar. En större bild kommer också att kräva mer av datorns grafikkort.
 • Paneltyp

  Paneltyp 

  Gamingskärmar kommer med olika paneler där var och en har sina för- och nackdelar. De panelerna som gamingskärmar är bestyckade med är antingen en IPS, TN eller en VA panel. IPS panelen brukar vara den som ger bäst färger och betraktningsvinklar men kan ha långsamma responstider och är dyr. TN panelen brukar vara överlägset snabbast med extremt låga responstider men är ändå billig. Däremot är färgerna ofta bleka och behöver justeras en hel del samtidigt som betraktningsvinkeln ofta bara är bra rakt framifrån.

  VA panelen är en blandning av IPS och TN i termer om specifikationer. Den har bra färger och riktigt god kontrast, är ofta snabbare än en IPS panel men långsammare än en TN panel. Även bland panelerna har utveckling gått raskt framåt och därför stämmer inte alltid de typiska för- och nackdelarna. Vissa moderna IPS paneler kan både vara lika snabba som en TN panel och samtidigt ge en bra bild. Om man ska vara kräsen ska man satsa på en IPS panel som har en låg responstid för att få det mesta från skärmen.
 • valv skarm

  Välvd 

  Det finns gamingskärmar som är välvda, dvs kurvade mot användaren. Tanken är att man ska få en mer omslutande effekt och en bättre betraktningsvinkel som kan göra att färgerna ser bättre ut. Har man en helt plan skärm kommer vinkeln från ögonen gentemot skärmen variera beroende på var på skärmen man tittar. En välvd gamingskärm försöker minska vinkeln och på så sätt lösa problemet med färgåtervinningen som kan ändras med vinkeln. Samtidigt har tekniken kommit tillräckligt långt att det sällan är några som helst problem så länge man sitter i mitten av skärmen oavsett skärmtyp. Därför stannar den välvda effekten mest vid om man föredrar att bli omsluten av bilden eller inte.
 • Sync

  G-sync & Freesync 

  De flesta som har spelat på en datorskärm har nog sett att det kan skära sig mitt i bilden genom att en linje vandrar tvärs över skärmen. För att åtgärda problemet kan man slå på V-sync i spel för att låsa bildfrekvensen vid 60 Hz och slippa problemet. Med G-sync och Freesync kan man få samma effekt utan att behöva låsa uppdateringsfrekvensen utan man kan köra så högt som skärmen tillåter. G-sync är Nvidias implementering av det hela och kräver förutom att gamingskärmen har det, att man också har ett GTX eller RTX grafikkort från Nvidia. Freesync är motsvarande lösning från AMD och fungerar istället med grafikkort från AMD, men även med flera grafikkort från Nvidia. Beroende på vad man har för grafikkort vill man alltså antingen ha G-sync eller Freesync.
 • hdr2

  HDR & Ljusstyrka 

  HDR står för High Dynamic Range och ser till att man får bättre färgdjup. För att detta ska fungera bra måste man även ha god ljusstyrka. Det händer att tillverkare implementerar HDR utan att ha tillräckligt hög ljusstyrka vilket resulterar i att det ser bra ut på pappret men att man inte får ut något från det i praktiken. En generell riktlinje är att försöka få en ljusstyrka som är över 400 nits (cd/m2), desto högre desto bättre. För att få HDR att fungera måste även spelet i fråga ha stöd för det. Det är fortfarande relativt få spel som har ett riktigt bra HDR stöd men det börjar bli allt vanligare och förmodligen bli mer regel än undantag inom en snar framtid.
 • hdmi port

  Anslutningar 

  De flesta som är ute efter en gamingskärm kommer att ansluta denna med den ofta medföljande displayportkabeln för att få en hög bandbredd och kunna utnyttja allting som gamingskärmen erbjuder. De flesta moderna gamingskärmar har bara utgångar för displayport och HDMI men väljer man istället att använda HDMI utgången av någon anledning vill man se till att man har en kabel som har en bandbredd om 48 Gbps och att skärmen helst är specificerad enligt HDMI 2.1. Något som kan vara värt att tänka på är antalet ingångar. Ska man bara ha gamingskärmen till datorn är det inget att fundera över, men har man exempelvis flera spelkonsoler och annat som allting ska vara inkopplat samtidigt kan det vara viktigt.
 • Skarm stativ

  Justeringsmöjligheter 

  Alla lite bättre gamingskärmar kommer att ha ett justerbart stativ för att det ska gå att höja, sänka och vrida skärmen som man vill ha den. Är man ute efter de lite billigare alternativen får man se upp med att vissa av dessa möjligheter kan saknas. I det billigare segmentet förekommer det att gamingskärmarna inte går att höja eller sänka, men också att den inte går att rotera om man skulle vilja ha skärmen ståendes på högkant.
 • installningar

  Gamingskärmens inställningar & meny 

  När man får hem sin gamingskärm får man alltid ställa in lite inställningar i skärmen. Det förekommer allt för ofta att dessa är slöa och tröga och det är heller inget som det brukar stå något om på produktsidorna. Som tur är gör man dessa inställningar en gång för det mesta för att sedan använda en längre tid framöver. Vissa gamingskärmar kan också ha ytterligare finesser som kommer väl till användning i spel. Som bekant finns det flera spel där man inte har ett sikte i spelet, då kan man ställa in ett sikte i skärmen som ligger ovanpå spelet som på så sätt kommer att hjälpa till att se var man skjuter.

Vanliga frågor om gamingskärmar

Vilken är den bästa gamingskärmen?

Gamingskärmen som har lyckats bäst och som därmed har vunnit utmärkelsen bäst i test 2022 är Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”. Detta är en gamingskärm som lämpar sig till alla sorters spel och för alla sorters användare.

Är grafikkortet eller processorn i datorn viktigast för att kunna få en bra bild med hög uppdateringsfrekvens?

Grafikkortet (gpu) och processorn (cpu) jobbar väldigt mycket hand i hand för att kunna leverera en snygg bild med ett bra flyt. Innan varje bild kan presenteras måste både gpu och cpu ha löst sina uppgifter. Det finns få inställningar inne i spelen som gör att man kan avlasta cpu men väldigt många som underlättar för gpu. Man kan förenklat säga att har man en modern cpu är det alltid gpu som kommer att vara flaskhalsen och spela störst roll för att få till en bra bild. 

Vad är VESA fäste och kan alla gamingskärmar fästas på dessa?

VESA standarden är en standard som specificerar var hålen på baksidan på skärmen sitter. Poängen med att följa VESA standarden vilket de flesta tillverkare gör är att man enkelt ska kunna byta skärmens stativ till en annan, exempelvis en som kan hålla två skärmar eller kanske en väggmonterad modell. När alla följer samma standard blir det mycket enklare att hitta stativ som passar.

Vad är pixeltäthet?

Pixeltäthet är ett resultat av skärmens storlek och upplösningen och brukar kallas för ppi, pixels per inch. Två skärmar som är 24'' stora där den ena har 1080p upplösning och den andra har 4K upplösning kommer att ha olika pixeltätheter. Ytan i sig är lika stor i båda fallen men skärmen med 4K upplösning har betydligt fler pixlar per yta vilket kommer att ge högre pixeltäthet. 

Testvinnare - Bäst Gamingskärm

 • Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”
 • Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”
 • Acer Nitro XV282KKV
 • Asus TUF Gaming VG24VQ 144 Hz Välvd
 • ASUS VG34VQL1B
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5