Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa gamingskärmen 2021

Att spela på dator och konsol så som PS5 och XBOX Series X på en riktigt bra gamingskärm är ett nöje, men teknikens ständiga utveckling har sett till att allt snabbare och bättre gamingskärmar hittar ut i butikerna där dess egenskaper kan bli avgörande om man klarar sig i spelet eller inte. Vi har testat ett stort urval av gamingskärmar i olika prisklasser och kommit fram till att den bästa gamingskärmen 2021 sett till priset är Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”. 

Vilken är den bästa gamingskärmen?

Det finns säkerligen lika många olika sorters gamingskärmar som det finns subkategorier av spel, men en riktigt bra gamingskärm kommer inte bara att funka bra till ett sorts spel, utan alla. Exempelvis kommer en gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens fungera bra till även långsammare spel medan en långsam gamingskärm kommer att ha svårt att hänga med de snabba spelen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till vid val av gamingskärm, men det vårt test har fokuserat på mest är följande när vi testat och jämfört gamingskärmarna:

 • Helhetsupplevelse - Hur är känslan när man har suttit och spelat en längre stund, vilka tankar och funderingar dyker upp som kan vara både till fördel och nackdel för gamingskärmen?
 • Bildegenskaper - En gamingskärm handlar till största del om bilden, hur är dessa egenskaper och finns det något speciellt att anmärka kring?
 • Prisvärdhet - Om man kan få liknande gamingskärmar för samma pris, vad finns det för skillnader och vad gör den ena bättre än den andra?

 1. 1. Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”
  9,5/10
  Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz HDR-Gamingmonitor 27”
  Bäst i test
  Upplösning
  2560x1440
  Uppdateringsfrekvens
  170 Hz
  Panel
  IPS
  Responstid
  1 ms
  Till Butik
  4490 kr
 2. 2. Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”
  9,3/10
  Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”
  Mest Prisvärd
  Upplösning
  1920x1080
  Uppdateringsfrekvens
  165 Hz
  Panel
  TN
  Responstid
  0.5 ms
  Till Butik
  2990 kr
 3. 3. Acer Nitro XV282KKV
  9,1/10
  Acer Nitro XV282KKV
  Bästa premiumvalet
  Upplösning
  3840x2160
  Uppdateringsfrekvens
  144 Hz
  Panel
  IPS
  Responstid
  0.5 ms
  Till Butik
  8990 kr
 4. 4. ASUS VG34VQL1B
  8,9/10
  ASUS VG34VQL1B
  Upplösning
  3440x1440
  Uppdateringsfrekvens
  165 Hz
  Panel
  VA
  Responstid
  1 ms
  Till Butik
  7490 kr
 5. 5. Asus TUF Gaming VG27VQ 165 Hz Välvd 27”
  8,8/10
  Asus TUF Gaming VG27VQ 165 Hz Välvd gamingmonitor 27”
  Upplösning
  1920x1080
  Uppdateringsfrekvens
  165 Hz
  Panel
  VA
  Responstid
  1 ms
  Till Butik
  3190 kr

kvinna spelar

Din köpguide till den bästa gamingskärmen

Alla specifikationer och egenskaper som specificeras hos gamingskärmarna kan bli en röra för den som är ny inom området. Beroende på vilka sorters spel man spelar kommer vissa egenskaper vara mycket viktigare än andra. Vi har sammanfattat de viktigaste punkterna och utifrån dessa kommer man att veta vad som kommer att spela störst roll för spelen man spelar.

 • Bilder per sekund

  Uppdateringsfrekvens 

  Uppdateringsfrekvensen benämns med Hz och är antal bildrutor som skärmen kan visa varje sekund. Några vanliga frekvenser bland gamingskärmar är 60, 144, 165 och 240 Hz. Med en hög uppdateringsfrekvens kommer alla rörelser att kännas mjukare men en stor fördel är också att snabba rörelser kommer inte att bli suddiga utan bilden förblir klar och tydlig. En rekommendation för att kunna spela alla sorters spel smärtfritt är en bildskärm som klarar 144 Hz. Med 60 Hz kommer långsammare spel att fungera bra men snabba spel online kräver det där lilla extra vilket en skärm med 60 Hz inte kan leverera. Det har även blivit så pass vanligt med minst 144 Hz hos gamingskärmarna att det är få modeller som ens görs med 60 Hz som benämns som gamingskärm numera.
 • Responstid

  Responstid 

  Responstiden är den tiden det tar för en pixel att ändra färg. Med en låg responstid kommer alltså en ändring i bild att ske mycket snabbare vilket innebär att det tar kortare tid innan en bild är klar och kan visas på skärmen. Responstiden brukar räknas i antal millisekunder det tar för en pixel att byta från en färg till en annan, där man brukar använda benämningen GtG som står för gray to gray. Vanliga responstider är 0.5 - 4 ms. Eftersom responstiden inte riktigt är standardiserad kan företag räkna på lite olika sätt för att kunna presentera de lägsta siffrorna. Förutom att händelser kommer att ske snabbt med låg responstid kommer man också att slippa eftersläpningar i bild. Eftersläpningar i bild är det som gör att det ser suddigt ut vid snabba rörelser eftersom en pixel kommer att vara långsam till att byta till nästa färg. Vid snabba spel vill man satsa på som högst 1 ms medan man vid spel som inte är tävlingsinriktade klarar sig fint på 4 ms.
 • Upplosning3

  Upplösning 

  Upplösningen är hur många rutor, eller pixlar som skärmens yta har delats in i. Desto fler pixlar, desto tydligare kan en bild visas upp. Några vanliga upplösningar där mängden pixlar i horisontell och vertikal led visas inom parentes är följande: 1080p (1920x1080), 1440p (2560x1440) och 4K (3840x2160). Man kommer sällan att få några fördelar i själva spelet med högre upplösning utan upplösningen är mest ögongodis och för en bättre skärpa. Generellt kommer en högre upplösning kräva mer från datorns grafikkort, men samtidigt kan man i vissa fall dra ner på grafiken inne i spelet men behålla en snygg bild just för att det finns fler pixlar som kan måla upp bilden. Spelar man enbart tävlingsinriktade och snabba spel ska man satsa på 1440p eller 1080p upplösning eftersom 4K upplösning kan bli för tungdrivet om man samtidigt vill ha hög uppdateringsfrekvens. Spelar man långsammare spel är det alltid trevligt med 4K upplösning för bästa möjliga bild.
 • storlek8

  Storlek 

  En gamingskärms storlek räknas i tum och är det diagonala avståndet från hörn till hörn. De flesta gamingskärmar brukar hålla sig inom spannet 24-32 tum. Hur stor skärm man vill ha är främst en smaksak men den kommer delvis också att påverka bilden om man har en stor skärm men en låg upplösning. Är man ute efter en stor skärm kring 32 tum kommer man även vilja ha högre upplösning för att pixlarna inte ska bli för stora och bilden grynig. En skärm som är 24 tum kommer att fungera väl med alla upplösningar. Skärmar som börjar närma sig 27 tum ska man helst satsa på en upplösning om 1440p eller mer. De större gamingskärmarna som är 32 tum eller över gör sig bäst med 4K upplösning.
 • Ultrawide skarm

  Ultrawide & bildförhållande 

  Bildförhållandet är förhållandet i skärmens bild mellan bredden och höjden. De allra flesta gamingskärmar har förhållandet 16:9 som tidigare fick benämningen widescreen vilket man inte hör tillverkare längre referera till eftersom det har blivit standard. Något som däremot inte är standard är gamingskärmar med 21:9 bildförhållande som kallas för UltraWide. UltraWide är precis som bildförhållandet anger gamingskärmar som är extra breda. I många spel kommer man att få ett annat perspektiv och i flera fall kunna se mer åt sidorna. Det breda perspektivet kan också ibland ge en känsla av att man kommer lite "längre ifrån" för att kunna se mer. I vissa spel kan det kännas överflödigt men i andra spel där man vill kunna se så mycket som möjligt samtidigt kan man få fördelar. En större bild kommer också att kräva mer av datorns grafikkort.
 • Paneltyp

  Paneltyp 

  Gamingskärmar kommer med olika paneler där var och en har sina för- och nackdelar. De panelerna som gamingskärmar är bestyckade med är antingen en IPS, TN eller en VA panel. IPS panelen brukar vara den som ger bäst färger och betraktningsvinklar men kan ha långsamma responstider och är dyr. TN panelen brukar vara överlägset snabbast med extremt låga responstider men är ändå billig. Däremot är färgerna ofta bleka och behöver justeras en hel del samtidigt som betraktningsvinkeln ofta bara är bra rakt framifrån. VA panelen är en blandning av IPS och TN i termer om specifikationer. Den har bra färger och riktigt god kontrast, är ofta snabbare än en IPS panel men långsammare än en TN panel. Även bland panelerna har utveckling gått raskt framåt och därför stämmer inte alltid de typiska för- och nackdelarna. Vissa moderna IPS paneler kan både vara lika snabba som en TN panel och samtidigt ge en bra bild. Om man ska vara kräsen ska man satsa på en IPS panel som har en låg responstid för att få det mesta från skärmen.
 • valv skarm

  Välvd 

  Det finns gamingskärmar som är välvda, dvs kurvade mot användaren. Tanken är att man ska få en mer omslutande effekt och en bättre betraktningsvinkel som kan göra att färgerna ser bättre ut. Har man en helt plan skärm kommer vinkeln från ögonen gentemot skärmen variera beroende på var på skärmen man tittar. En välvd gamingskärm försöker minska vinkeln och på så sätt lösa problemet med färgåtervinningen som kan ändras med vinkeln. Samtidigt har tekniken kommit tillräckligt långt att det sällan är några som helst problem så länge man sitter i mitten av skärmen oavsett skärmtyp. Därför stannar den välvda effekten mest vid om man föredrar att bli omsluten av bilden eller inte.
 • Sync

  G-sync & Freesync 

  De flesta som har spelat på en datorskärm har nog sett att det kan skära sig mitt i bilden genom att en linje vandrar tvärs över skärmen. För att åtgärda problemet kan man slå på V-sync i spel för att låsa bildfrekvensen vid 60 Hz och slippa problemet. Med G-sync och Freesync kan man få samma effekt utan att behöva låsa uppdateringsfrekvensen utan man kan köra så högt som skärmen tillåter. G-sync är Nvidias implementering av det hela och kräver förutom att gamingskärmen har det, att man också har ett GTX eller RTX grafikkort från Nvidia. Freesync är motsvarande lösning från AMD och fungerar istället med grafikkort från AMD, men även med flera grafikkort från Nvidia. Beroende på vad man har för grafikkort vill man alltså antingen ha G-sync eller Freesync.
 • hdr2

  HDR & Ljusstyrka 

  HDR står för High Dynamic Range och ser till att man får bättre färgdjup. För att detta ska fungera bra måste man även ha god ljusstyrka. Det händer att tillverkare implementerar HDR utan att ha tillräckligt hög ljusstyrka vilket resulterar i att det ser bra ut på pappret men att man inte får ut något från det i praktiken. En generell riktlinje är att försöka få en ljusstyrka som är över 400 nits (cd/m2), desto högre desto bättre. För att få HDR att fungera måste även spelet i fråga ha stöd för det. Det är fortfarande relativt få spel som har ett riktigt bra HDR stöd men det börjar bli allt vanligare och förmodligen bli mer regel än undantag inom en snar framtid.
 • hdmi port

  Anslutningar 

  De flesta som är ute efter en gamingskärm kommer att ansluta denna med den ofta medföljande displayportkabeln för att få en hög bandbredd och kunna utnyttja allting som gamingskärmen erbjuder. De flesta moderna gamingskärmar har bara utgångar för displayport och HDMI men väljer man istället att använda HDMI utgången av någon anledning vill man se till att man har en kabel som har en bandbredd om 48 Gbps och att skärmen helst är specificerad enligt HDMI 2.1. Något som kan vara värt att tänka på är antalet ingångar. Ska man bara ha gamingskärmen till datorn är det inget att fundera över, men har man exempelvis flera spelkonsoler och annat som allting ska vara inkopplat samtidigt kan det vara viktigt.
 • Skarm stativ

  Justeringsmöjligheter 

  Alla lite bättre gamingskärmar kommer att ha ett justerbart stativ för att det ska gå att höja, sänka och vrida skärmen som man vill ha den. Är man ute efter de lite billigare alternativen får man se upp med att vissa av dessa möjligheter kan saknas. I det billigare segmentet förekommer det att gamingskärmarna inte går att höja eller sänka, men också att den inte går att rotera om man skulle vilja ha skärmen ståendes på högkant.
 • installningar

  Gamingskärmens inställningar & meny 

  När man får hem sin gamingskärm får man alltid ställa in lite inställningar i skärmen. Det förekommer allt för ofta att dessa är slöa och tröga och det är heller inget som det brukar stå något om på produktsidorna. Som tur är gör man dessa inställningar en gång för det mesta för att sedan använda en längre tid framöver. Vissa gamingskärmar kan också ha ytterligare finesser som kommer väl till användning i spel. Som bekant finns det flera spel där man inte har ett sikte i spelet, då kan man ställa in ett sikte i skärmen som ligger ovanpå spelet som på så sätt kommer att hjälpa till att se var man skjuter.

Vanliga frågor om gamingskärmar

Vilken är den bästa gamingskärmen?

Gamingskärmen som har lyckats bäst och som därmed har vunnit utmärkelsen bäst i test 2021 är Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”. Detta är en gamingskärm som lämpar sig till alla sorters spel och för alla sorters användare.

Är grafikkortet eller processorn i datorn viktigast för att kunna få en bra bild med hög uppdateringsfrekvens?

Grafikkortet (gpu) och processorn (cpu) jobbar väldigt mycket hand i hand för att kunna leverera en snygg bild med ett bra flyt. Innan varje bild kan presenteras måste både gpu och cpu ha löst sina uppgifter. Det finns få inställningar inne i spelen som gör att man kan avlasta cpu men väldigt många som underlättar för gpu. Man kan förenklat säga att har man en modern cpu är det alltid gpu som kommer att vara flaskhalsen och spela störst roll för att få till en bra bild. 

Vad är VESA fäste och kan alla gamingskärmar fästas på dessa?

VESA standarden är en standard som specificerar var hålen på baksidan på skärmen sitter. Poängen med att följa VESA standarden vilket de flesta tillverkare gör är att man enkelt ska kunna byta skärmens stativ till en annan, exempelvis en som kan hålla två skärmar eller kanske en väggmonterad modell. När alla följer samma standard blir det mycket enklare att hitta stativ som passar.

Vad är pixeltäthet?

Pixeltäthet är ett resultat av skärmens storlek och upplösningen och brukar kallas för ppi, pixels per inch. Två skärmar som är 24'' stora där den ena har 1080p upplösning och den andra har 4K upplösning kommer att ha olika pixeltätheter. Ytan i sig är lika stor i båda fallen men skärmen med 4K upplösning har betydligt fler pixlar per yta vilket kommer att ge högre pixeltäthet. 

Testvinnare - Bäst Gamingskärm

 • Asus TUF Gaming VG27AQ1A 170 Hz 27”
 • Asus VG258QR 165 Hz Gamingmonitor 24,5”
 • Acer Nitro XV282KKV
 • ASUS VG34VQL1B
 • Asus TUF Gaming VG27VQ 165 Hz Välvd 27”
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-07 13:54:33