Bäst i test: Bästa gamingstolen 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Datorspelande växer allt mer i popularitet och ska man spendera ett flertal timmar framför skärmen ska det vara skönt och med god ergonomi. Många väljer att införskaffa en gamingstol som ofta är speciellt framtagna för långa gamingsessioner. Utbudet av gamingstolar har gått lika snabbt som utbudet av nya spel, och det kan vara svårt att veta skillnaderna bland alla modeller. Vi har gått igenom och undersökt de populäraste gamingstolarna för att sedan presentera de 5 bästa modellerna i olika prisklasser. Den bästa och mest prisvärda gamingstolen blev Svive Gemini Gamingstol

Testvinnare - Bästa Gamingstol 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gamingstolarna 2023:

 • Svive Gemini Gamingstol - Bäst i test
 • Razer Iskur X
 • Arozzi Verona V2 Gaming Chair
 • Arozzi Torretta Gaming Chair
 • L33t Gaming Elite V4 Gaming Stol

De 5 bästa Gamingstolarna i Juni 2023

 1. 1. Svive Gemini Gamingstol - Bäst i test

  9,2/10
  "En mycket bekväm gamingstol med flera möjligheter till anpassning".
  Svive Gemini Gamingstol
  Bäst i test
  Maxvikt
  150 kg
  Vikt stol
  28 kg
  Material
  Tyg
  Huvud- & ryggkudde
  Ja
  Mått sittkudde (BxD)
  51 x 50 cm
  Sitthöjd
  50 - 58 cm
  Justerbara armstöd
  Ja, 4D
  Lutningsbart ryggstöd
  Ja, max 180°
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Goda justeringsmöjligheter
  • Flera bekväma sittställningar
  • Kudde för både ländrygg och nacke
  • Robust och stabil
  Nackdelar
  • Enbart för lite längre gamers
  • Något hård nackkudde i början

  Recension

  Svive är e-handelsbutiken Kompletts egna gamingmärke som säljer flera olika sorters tillbehör till gamern. Deras storsäljande och populära gamingstol Svive Gemini har lyckats bli väldigt uppskattad, och av många anledningar.

  Det här är en relativt stor gamingstol som främst kommer att passa de längre personerna. Med måtten en halvmeter gånger en halvmeter på sittkudden, och en lägsta sitthöjd på 50 cm finns det få som inte kommer att få plats. Kortare personer kommer kanske att känna sig något exkluderade av den här modellen, som mer eller mindre kräver att man är 175 cm lång eller längre.

  Gamingstolen kommer i ett par olika färger där nästan alla har en nyans av grått på något sätt. Tyget som klär gamingstolen är mjukt men slitstarkt. Svives gamingstol har de avancerade 4D armstöden som mer eller mindre går att vinkla hur som helst. Framåt, bakåt, sidan eller att rotera, den som sitter får bestämma. Självklart följer även en nackkudde och en kudde för ländryggen med, och vill man luta sig ner för en paus går den här stolen att luta ner hela 180 grader till en bekväm sovställning.

  Efter både kortare och längre sessioner i gamingstolen har fler tankar dykt upp. Man sitter väldigt bekvämt med mycket plats, och stolens tyg andas fint mot kläderna utan att det känns svettigt. Kudden för ländryggen hjälper till att upprätthålla en god sittposition, men nackkudden kan upplevas lite väl hård. Vi tänker oss att den kommer att mjukna upp med tiden på samma sätt som kuddar i en soffa brukar göra.

  Armstödens goda justeringsmöjligheter hjälper till att hitta en bekväm position för de flesta, men den lägsta nivån för dessa kunde ha varit något lägre. Här kommer vi åter tillbaka till att detta inte är en stol för kortare eller mindre personer, utan för lite längre gamers. Hjulen får ett bra grepp mot golvytan och trasslar heller inte in sig i vanliga mattor.

  Svive Gemini skulle kunna sammanfattas som en stor gamingstol för långa personer. De största nackdelarna vi har upplevt med gamingstolen är att den inte går att justeras för att passa kortare personer. Det är med andra ord inga fel på produkten i sig egentligen, utan helt utmärkt för de långa personerna. Detta är en detalj som borde förtydligas något i marknadsföringen. Annars tycker vi att man sitter riktigt bekvämt, tyget känns behagligt och det går lätta att hitta flera bekväma sittställningar.

 2. 2. Razer Iskur X

  9,0/10
  "Fräck & bekväm gamingstol med lagom många finesser".
  Razer Iskur X
  Maxvikt
  136 kg
  Vikt stol
  23 kg
  Material
  Konstläder
  Huvud- & ryggkudde
  Nej
  Mått sittkudde (BxD)
  39 x 47 cm
  Sitthöjd
  42 - 52 cm
  Justerbara armstöd
  Ja, 2D
  Lutningsbart ryggstöd
  Ja, max 139°
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  3799 kr
  Till Inet
  Fri frakt
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Väl avvägd sitthöjd
  • Bra justeringsmöjligheter
  • Hållbara hjul med fint rull
  Nackdelar
  • Något smal sittkudde
  • Saknar kudde i svanken

  Recension

  Av de gamingstolar som vi testat är Razer Iskur X en av de snyggaste och mest stilrena. Konstruktionen är visserligen inte så robust, men ändå tålig. Höj- och sänkmekanismen fungerar mycket smidigt och de lutningslägen som finns gör stolen komfortabel. En nackdel som vissa eventuellt kan se med Iskur X är att man sitter ganska tajt, speciellt om man ibland vill halvligga i stolen. Dynan i sig är dock bekväm och går lätt att göra rent.

  Monteringen av stolen är relativt enkel, men det var ett par delar som gick svårare att få dit. Höjdjusteringen av armstöden görs med små reglage på sidorna. Dessa går lite segt att trycka in, men justeringsmöjligheterna är mycket exakta. Överlag passar Razer Iskur X utmärkt för dig som kommer att spendera många timmar framför datorn. Det är en tuff gamingstol utan några konstigheter. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Arozzi Verona V2 Gaming Chair

  8,7/10
  "Härlig gamingstol i skönt material".
  Arozzi Verona V2 Gaming Chair
  Maxvikt
  140 kg
  Vikt stol
  22 kg
  Material
  Konstläder
  Huvud- & ryggkudde
  Ja
  Mått sittkudde (BxD)
  54 x 47 cm
  Sitthöjd
  47 - 50 cm
  Justerbara armstöd
  Ja, 1D
  Lutningsbart ryggstöd
  Ja, max 160°
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Snygg design
  • Stadig konstruktion
  • Gungfunktion för bättre komfort
  Nackdelar
  • Kan gnissla i vissa lägen
  • Något obekväm lutning på sittdynan

  Recension

  Företaget Arozzi är kända för att designa och marknadsföra flera olika gaming-tillbehör, däribland gamingstolen Verona V2 Gaming Chair. Modellen Verona V2 är en välkonstruerad, skön och lättmonterad stol som kommer till ett pris som ligger inom intervallet för gamingstolar av högre kvalitet.

  Bland fördelarna som stolen har hittar vi materialvalet. Konstlädret, täcker de flesta ytor av stolen, är förvånansvärt skönt och slitstarkt. Det flagnar dessutom inte, som annan klädsel i konstläder kan göra, efter en längre tids användning. Konstruktionen i sig är gedigen och stolens vikt är ganska låg, vilket gör den lättare att hantera. Även hjulen rullar lätt och smidigt.

  En eventuell nackdel är att vi uppfattade ett visst gnisslande ljud i vissa lägen, men genom att smörja lite försiktigt försvann ljudet. Troligen beror det på hur du belastar stolen och hur man monterar den. Armstöden är heller inte helt praktiska när det kommer till justeringsmöjligheter, på samma sätt sitter man något stelt i vissa positioner. Överlag är dock ergonomin mycket bra och Verona V2 Gaming Chair passar möjligen den som kan få ryggbesvär av andra stolar.

 4. 4. Arozzi Torretta Gaming Chair

  8,7/10
  "Gamingstol med låg vikt som passar för långa gamingpass".
  Arozzi Torretta Gaming Chair
  Maxvikt
  105 kg
  Vikt stol
  21 kg
  Material
  Tyg
  Huvud- & ryggkudde
  Ja
  Mått sittkudde (BxD)
  41 x 53 cm
  Sitthöjd
  43 - 51 cm
  Justerbara armstöd
  Ja, 2D
  Lutningsbart ryggstöd
  Ja, max 145°
  Frakt från 49 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Suveränt skön
  • Användbara funktioner
  • Klädsel i tyg som gör att du inte glider
  Nackdelar
  • Vissa kan uppfatta att man sitter ganska djupt

  Recension

  Många och långa gamingpass kräver en bra gamingstol. En favorit som vi hittade i vårt test av gamingstolar var Torretta från Arozzi. Denna stol är till att börja med mycket lättmonterad, med bra gängor och tydliga instruktioner att följa. Hela stolen i sig är väldesignad med en lagom bredd på dynan som gör att den passar de flesta personer. Armstöden kan vara lite knepiga att justera så att man får exakt det läge man önskar. Vi ser dock inte detta som ett problem, förutsatt att du inte är mycket noggrann. Armstöden är i övrigt sköna och det går utmärkt att vila armbågarna på dem, även under längre gaming-pass utan att det känns ansträngt.

  Komforten i Torretta Gaming Chair är hög och vi sitter bra i den. Klädseln i tyg gör att det aldrig blir svettigt och att man sitter stabilare. Stoppningen i dynorna gör det bekvämt att sitta länge i stolen, utan att man får ont i ryggen eller sjunker ned för mycket. En invändning vi har mot designen är dock att sittdynan kan uppfattas som lite djup i förhållande till stolen i övrigt, men det beror på hur du sitter. Att ha ett djup i en stol kan vara skönt när man lutar sig tillbaka och vill ha en mer avslappnad ställning. När du fäller stolen håller du in en spak och släpper den sedan i det läge du vill ha lutningen. Tyvärr går det inte så bra att gunga i denna gaming-stol, vilket kan vara en nackdel.

  De fem hjulen rullar bra på de typer av golv och material som vi testat stolen på (parkett, laminat och vinyl). Vi föredrar dock en hårdare yta att placera stolen på eftersom den då givetvis rullar bättre. Skaffa till exempel ett plastskydd eller plastunderlag som skydd för golvet och för att få stolen att rulla bäst. 

  Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi gärna spenderar många timmar framför skärmen i denna snygga och lättanvända gamingstol. Det är en mycket prisvärd modell.

 5. 5. L33t Gaming Elite V4 Gaming Stol

  7,1/10
  "Väldesignad gamingstol med högkvalitativ gasfjäder & god komfort".
  L33t Gaming Elite V4 Gaming Stol
  Maxvikt
  125 kg
  Vikt stol
  22 kg
  Material
  Konstläder
  Huvud- & ryggkudde
  Ja
  Mått sittkudde (BxD)
  54 x 63 cm
  Sitthöjd
  48 - 54 cm
  Justerbara armstöd
  Ja, 3D
  Lutningsbart ryggstöd
  Ja, max 160°
  Frakt från 99 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättjusterad stol
  • Bred och rejäl
  • Man sitter i en bra position
  • Skönt materialval
  Nackdelar
  • Armstöden kunde sitta längre in

  Recension

  L33t Gaming Elite V4 tillhör de mest prisvärda gamingstolarna som vi testat. Materialvalet i stolen gör att vikten är fullt rimlig, trots att konstruktionen är gedigen och stabil. Ramen är i kolstål och dynorna är överdragna med konstläder som har förmågan att andas. Kolstål är ett material som bland annat återfinns i högkvalitativa stekpannor och som används där det behövs högre slittålighet.

  När vi provsatt Gaming Elite V4 var det som att sjunka ned i en skön fåtölj, utan att för den skull tappa den stadga som bör finnas i en bra gamingstol. Genom att ryggstödet är brett upptill går det att luta sig åt olika håll, utan att man känner sig begränsad av designen. Vi känner att stolen kan bidra till spelupplevelsen på ett bra sätt.

  Stolens lutning ligger på maximalt 160° och gör att vi kan fälla den till precis det läge som vi vill ha den. Dessutom ger dig denna modell möjlighet att gunga i stolen, utan att du behöver använda någon spak för att reglera läget. Vi gillar detta skarpt och det förhöjer komforten och relax-känslan. När det kommer till armstöden så är de justerbara i flera olika lägen, som i sig är lätta att ställa in. Överdelen på dem är bekväma och i och med att de är plana, gör det att armarna kan vila naturligt mot dem. Rundade armstöd kan bli obekväma i längden, samtidigt som de avlastar armbågarna något bättre än vad helt plana armstöd gör.

  Gasfjädern, armstöden och nackstödet har alltså den gemensamma nämnaren att de är funktionella. Stolens sitthöjd ligger inom ett bra spann på 43 - 51 cm och det är mycket lätt att snabbt ändra läge. Fördelen med armstöden är att de är bra vinklade och lättjusterade Nackdelen är att de sitter lite för långt ifrån sittdynan för att det ska vara helt perfekt. Stödet för nacken går att ta loss och tack vare att detta finns förbättras också ergonomin.

  Om ergonomin är bra, hur är det då med stolens förmåga att rulla? Gaming Elite V4 har fem stycken 2,25” hjul som gör att stolen klarar av att du har den på en hårdare och strävare matta, eller bäst av allt - direkt på golvet. Vi uppfattade aldrig att hjulen låste sig i någon position när vi försökte att flytta stolen, utan de var följsamma. Det är bra rull, hög stabilitet och godkänt grepp mot golvet.

  Slutligen kan vi säga att vi är mycket nöjda med L33t Gaming Elite V4.

gamingstol spel

Din köpguide till den bästa gamingstolen

En gamingstol skiljer sig markant från en vanlig stol, eller en datorstol för den delen. Det finns en anledning till att gamingstolar till stor del kan liknas vid stolar som man snarare hittar i rallybilar. Här har man haft tid att utveckla sköna och bra stolar långt innan det blev vanligt att sitta och spela vid datorn. Självklart finns det även gamingstolar som mer liknar vanliga datorstolar. Vi har nedan nämnt sådant som är viktigt att känna till och i vissa fall fundera över för att det första köpet av gamingstol ska bli så bra som möjligt.

Ergonomi

Genom att sitta rätt både orkar och kan man spela längre utan att få besvär kort- och långsiktigt. Det går nästan alltid att sitta rätt oavsett gamingstol, men vissa kan hjälpa till mer än andra. Något av det viktigaste är därför ländryggsstöd och armstöd. Genom att det finns en kudde eller liknande för ländryggen blir det svårare att sjunka ihop till en dålig ställning, kudden hjälper till att både påminna och nästan tvinga till en bra position. Många modeller har löstagbara kuddar ifall man vill placera den på ett annat sätt, sätta dit en annan kudde eller kanske ta bort den helt om den inte behövs.

Det är få gamingstolar som inte har armstöd, men de flesta har möjligheten att montera bort dessa om man inte vill ha dem. Armstöden hjälper till att avlasta axlarna genom att man inte kontinuerligt ska behöva spänna dessa för att hålla uppe armarna. Något som kan skilja åt vissa modeller är om armstöden kan justeras eller inte. Vissa har helt låsta armstöd medan andra går att höja och sänka.

Säteshöjd & gasfjäder

Det första man brukar göra när man ska sitta på en ny gamingstol är att justera sitthöjden. Nästan samtliga modeller går att justera i höjdled, men något som är väldigt viktigt är till vilka höjder. Vissa kan ha väldigt höga eller låga max- eller minhöjder. Det finns flera uppskattade modeller, som sedan visar sig lämpa bäst för exempelvis långa personer. Ibland kan det framgå vilka höjder som går att ställa in, och ibland inte vilket kan göra valet något svårt.

Gasfjädern hör ihop med justeringen av sitthöjden. Det är med hjälp av denna man höjer och sänker nivån, och får den att stanna kvar där. Något det sällan framgår några uppgifter om är just gasfjädern. Går denna sönder blir gamingstolen helt obrukbar. Köper man en helt ny modell finns det sällan någon som helst information om kvaliteten på gasfjädern. För gamingstolar som har funnits ute ett tag är ett bra tips att se över butikens kommentarsfält om vad andra har sagt, ifall gasfjädern har gått sönder kort efter inköp eller liknande.

Maxvikt

Maxvikten är något som kan skilja mycket, speciellt om man missade att vissa modeller kan vara till juniorer och andra till vuxna. Många modeller till vuxna har en maxvikt kring 150 kg, vilket kommer att räcka för de allra flesta. Det är inga svårigheter att hitta stolar som klarar av vikter kring 180 kg också. Det man däremot ska hålla ögonen öppna efter är om stolen är till för juniorer. Då kan vikten minska drastiskt till exempelvis 90 kg vilket kan göra det bekymmersamt för många.

Material

De tre vanligaste materialen som överdragen är gjorda av är bomull, konstläder och läder. Olika material har olika egenskaper, med både för- och nackdelar som man får ta hänsyn till. Fyllningen varierar sällan och är av skumgummi.

Tjockare tyg av bomull och konstläder är de dominerande överdragen. Bomull har de stora fördelarna av att vara väldigt bekvämt och att andas bra. Däremot kan bomull lätt bli fläckigt och missfärgas av exempelvis vätskor om man inte är försiktig. Konstläder, eller polyester är väldigt tåligt, blir inte noppigt och är lätt att underhålla. Nackdelar med polyester är att materialet kan kännas svettigt mot kläder och hud vid längre sittningar.

Äkta läder har egenskaper av både bomull och konstläder skulle man kunna säga. Läder andas inte lika bra som bomull, men bättre än konstläder. Samtidigt har äkta läder bra hållbarhet om man tar hand om det, och kommer att åldras med stil.  

Montering

Det finns en besvärlig aspekt man inte kommer ifrån oavsett vilken modell man köper, och det är monteringen. Det är också en av punkterna det sällan står någonting om i produktbeskrivningen, om det handlar om 5 delar som ska monteras ihop eller 25. Här kan man åter igen se vad andra har sagt i kommentasfältet där det brukar luftas frekvent om det var en omständlig montering. Ett annat sätt är att ladda ner gamingstolens manual i PDF format. Där kan man se vilka steg som behöver göras och om man tror att det kommer att bli en svår eller enkel montering.

Storlek & mått

Något många glömmer att ta hänsyn till är storleken på gamingstolen. Är den för stor kan det både bli obekvämt att sitta i den och att den tar upp mycket plats. Det är inte bara stolen i sig som kan vara stor, utan även hur långt ut hjulen går från stolen. Har man mycket plats är det ett mindre bekymmer, men sen är det upp till var och en om man föredrar en väldigt stor sittyta eller en lite mindre som det är närmare till armstöden.

Stabilitet

Många har suttit i datorstolar som börjat låta märkligt och som glappar överallt. Gamingstolar som har en hög maxvikt tenderar att överlag vara mer robusta och tåliga över tid, eftersom de har specificerat att klara av en högre maxvikt. Stabiliteten är åter igen en punkt som det är svårt att läsa sig till hos återförsäljaren, och som vanligt kan man ta till samma knep och läsa på hos återförsäljarens kommentarsfält.

Kylning & uppvärmning

En exklusiv men ovanlig funktion är gamingstolar som har kylning- eller uppvärmningsfunktioner. Funktionen kan integreras på lite olika sätt, ibland med fläktar eller aktiva element som antingen kyler eller värmer. Eftersom dessa drar upp priset en hel del har det inte blivit allt för populärt än utan något de mest inbitna gamers efterfrågar. I takt med att både datorspelande och streaming blir större kommer fler modeller med kylning och uppvärmning att börja dyka upp till billigare priset.

Vårt test av gamingstolar

Vissa egenskaper går att mäta i siffror medan andra är högst subjektiva. När det kommer till gamingstolar är det flera individuella subjektiva faktorer som spelar in, men också ett par objektiva egenskaper. Det som testet primärt har utgått ifrån är följande:

 • Ergonomi – Desto längre man sitter ner, desto viktigare är det att man sitter rätt. Ger gamingstolen dessa möjligheter eller kommer man att sjunka ihop i en annan ställning efter en längre tids sittning?
 • Bekvämlighet – Att sitta rätt är en sak, men att sitta bekvämt är en annan. Det är lika viktigt att kunna sitta bekvämt samtidigt som man sitter rätt. Kan man inte sitta bekvämt hamnar man lätt i en position som kan göra skada i långa loppet.
 • Material – Olika material kan ha olika för- och nackdelar. Medan vissa kan vara billigare, kan dessa ibland också slitas snabbare eller andas sämre vilket gör att man lätt blir svettig. Vilka material är att föredra och varför?
 • Funktionalitet – Hur är exempelvis justeringsmöjligheterna hos gamingstolen? Är den lätt att montera ihop och är spannet för att höja och sänka den brett för att passa så många som möjligt?
 • Stabilitet – Känns gamingstolen bräcklig eller har den en låg maxvikt? Känns det som att delar håller på att lossna eller att de inte sitter fast ordentligt när man rör på sig i stolen?

Vanliga frågor om gamingstolar

Vad betyder 1D - 4D i samband med gamingstolar?

Kombinationen av bokstaven D och en siffra bakom indikerar hur många led armstödet kan ställas in i. Står det bara 1D kan armstödet enbart höjas och sänkas. Står det 4D kan armstödet:

 • Höjas och sänkas
 • Förflyttas i djupet
 • Förflyttas i sidled
 • Vinklas

Hur hög gamingstol ska jag ha?

De flesta brukar vilja ha en sådan höjd att man kan sitta samtidigt som båda fötterna stabilt går emot golvet. Samtidigt finnas det inga rätt och fel så länge man sitter bra och bekvämt.

Finns det gamingstolar med rgb eller belysning?

Ja det finns gamingstolar som har olika sorters belysningar. Dessa bruka vara lite dyrare än modellerna. Vissa har ljus i enbart ett eller ett fåtal färger medan andra går att ställa in och variera fritt.

Finns det gamingstolar med dryckeshållare?

Det finns ett fåtal modeller som har dryckeshållare och som kan vara väldigt svåra att hitta.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5