Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa HDMI kabeln 2021

Dagens tv apparater och skärmar kräver allt mer bandbredd vilket ställer högre krav på HDMI kabeln. Har man köpt en ny tv men kan inte få 10 bitars färgdjup (HDR) med 4k upplösning och 60 Hz uppdateringsfrekvens att fungera är oddsen höga att den gamla HDMI kabeln är boven i dramat. Vi har därför testat ett stort antal olika HDMI kablar med Nikabe HDMI-kabel med 8K-stöd som den bästa HDMI kabeln 2021.

Vilken är den bästa HDMI kabeln?

När full hd upplösning fortfarande var standard för tv apparater fungerade både långa och korta HDMI kablar utan problem. När den normala upplösning sedan blev 4k (3840 × 2160) ökade kraven på bandbredd med en faktor fyra. Marknaden har svärmats över med lågkvalitativa HDMI kablar som inte håller vad de lovar, och som delvis kan fungera fram tills att man slår på vissa krävande funktioner på tv apparaten eller skärmen. De senaste spelkonsolerna som exempelvis PS5 och XBOX Series X ökar kravet ytterligare på HDMI kabeln när spel nu börjar rulla ut i 4k upplösning med hög uppdateringsfrekvens. I köpguiden längre ner har vi utvecklat mer kring funktioner och egenskaper värda att fundera över, men det testet primärt har utgått ifrån är följande punkter: 

 • Bandbredd - Bandbredden är den överlägset viktigaste punkten. Klarar kabeln inte av bandbredden som har utlovats har man betalat för något man inte har fått och möjligheten för att kunna använda alla funktioner i 4k upplösning blir lägre.
 • Brus - Är HDMI kabeln dåligt skärmad eller har en undermålig plätering är risken högre för att brus letar sig in i signalen och försämrar bilden.
 • Längd - Längden är något som påverkar bandbredden markant. Håller de långa HDMI kablarna vad som utlovas eller gäller specifikationerna bara de korta kablarna?

 1. 1. Nikabe HDMI-kabel med 8K-stöd
  9,6/10
  "Ett monster till kabel med högsta möjliga bandbredd som fungerar till precis allt"
  Nikabe HDMI-kabel med 8K-stöd
  Bäst i test
  Bandbredd
  48 Gbps
  HDMI version
  2.1
  Längder
  0.5 - 3 meter
  Stöder
  Upp till 8K
  Till Butik
  499 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Högsta möjliga bandbredd
  • Stöder de senaste funktionerna från HDMI 2.1
  • Fungerar till allt
  Nackdelar
  • Något styv

  Nikabe har länge levererat högkvalitativa HDMI kablar och denna med 8K stöd är inget undantag. Nikabes 8K kabel är en riktigt tjock HDMI kabel med guldplätering som levererar högsta möjliga bandbredd som går att få tag på idag. Bandbredden om 48 Gbps ser därför till att oavsett uppgift kommer allting att flyta på, även vid den högsta längden om 3 meter.

  Som väntat fungerar kabeln alldeles utmärkt till både PS5 och Xbox Series X med 4K upplösning påslagen och med 120 Hz uppdateringsfrekvens på TV apparaten. Även när uppdateringsfrekvensen skruvas upp till 144 Hz på en datorskärm fungerar allting som det ska, likaså vid 8K upplösning med 30 Hz uppdateringskrevens.

  Kabeln kommer med en certifiering som ska garantera bandbredden och enligt våra tester håller den också måttet. HDMI kabeln stöder den nya standarden 2.1 vilket innebär att full funktionalitet tack vare den höga bandbredden kan förväntas. HDR, Enhanced Audio Return Channel (EARC) och Auto Low Latency Mode (ALLM) är bara ett fåtal av funktionaliteter som stöds.

  Nikabes 8K kabel är väldigt styv vilket kan ses som både en nackdel och en fördel. Den höga styvheten kommer att motverka brott i kabeln men kan i fall där kabeln går rakt ut från baksidan av TV apparater göra den lite svår att böja dit man vill ha kabeln om TV'n är väggmonterad. Denna HDMI kabel kommer med en lite högre prislapp, men specifikationerna garanterar högsta möjliga bandbredd som går att få idag och kommer inte bara att kunna användas till dagens TV apparater och spelkonsoler, utan även framtidens.

  Läs mer
 2. 2. Supra HD A/V HDMI-kabel High Speed
  9,3/10
  "En HDMI kabel som levererar till 4K tittande även vid långa längder"
  Supra HD A/V HDMI-kabel High Speed
  Bandbredd
  18 Gbps upp till 6 m
  HDMI version
  2.0
  Längder
  0.5 - 30 meter
  Stöder
  Upp till 4K
  Till Butik
  490 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • God bandbredd vid längre längder
  • Passar bra till normal 4K TV-tittande
  • Lättdragen & smidig
  Nackdelar
  • Fungerar inte till 120 Hz i högre upplösningar

  Inom HDMI världen har Supra länge varit en gigant med en historik om HDMI kablar med hög bandbredd. Supras HD A/V HDMI kabel är inte kabeln med den högsta bandbredden, men levererar en hög bandbredd sett till längden och priset.

  En av de största fördelarna med den här HDMI kabeln är flexibiliteten. Det omslutande höljet runt kontakten går att ta loss om man vill dra kabeln genom rör och böjbarheten är hög vilket innebär att runda av kanter och hörn inte är några som helst problem.

  Supras HDMI kabel levererar 18 Gbps i längder upp till 6 meter, medan de övriga längderna kan leverera 10 Gbps där den längsta kabeln är 30 meter. Upplösningen 4k i 60 Hz är med andra ord inga problem, men väljer man en av de längre kablarna kommer man att behöva dra ner uppdateringsfrekvensen till 30 Hz i 4K för att allting ska fungera som det ska. HDMI kabeln har ingen certifiering från en auktoriserad testare att bandbredden faktiskt uppnås, däremot hade vi inga problem med att använda kabeln till det den marknadsförs till att klara. Prismässigt ligger kabeln högre än vissa andra konkurrenter, men kommer också med en flexibilitet som andra saknar.

  Läs mer
 3. 3. Nikabe HDMI-kabel High Speed
  9,1/10
  "Omatchbar bandbredd sett till pris"
  Nikabe HDMI-kabel High Speed
  Mest Prisvärd
  Bandbredd
  21 Gbps upp till 3 m
  HDMI version
  2.0
  Längder
  0.5 - 10 meter
  Stöder
  Upp till 4K
  Till Butik
  359 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Mycket bandbredd sett till priset
  • Billig
  • Hög kvalitetskänsla
  Nackdelar
  • Tappar snabbt bandbredd i längre längder

  Nikabes High Speed HDMI kabel är lillebror till 8K versionen. Man kommer inte upp i samma bandbredd utan denna kabel kan leverara 21 Gbps som räcker väl till vanligt 4K tittande i 60 Hz.

  Guldpläteringen säkerställer en hög stabilitet i signalerna och tar bort en hel del brus. Kabeln har inte ett trådat hölje som 8K versionen utan en vanlig gummihinna och går lätt att dra och böja eftersom den inte är orimligt tjock. Vad man bör vara uppmärksam på är att bandbredden om 21 Gbps levereras enbart i kablar som är 3 meter eller kortare. Fem meters kablar av denna modell klarar upp till 18 Gbps och 10 meterskablar klarar upp till 10.2 Gbps.

  Kabeln är certifierad för att klara av de bandbredd som nämns och ska man inte använda den till 4K spelande i hög uppdateringsfrekvens utan mer åt vanligt TV tittande eller koppla den till Apple TV är kabeln ett prisvärt alternativ. Garantitiden på 10 år är något som ytterligare vittnar om kvalitet och att tillverkarna själva tror på sin produkt.

  Läs mer
 4. 4. Andersson HDMI - HDMI 2.0 Premium 4K
  8,8/10
  "En enkel HDMI kabel för enkla uppgifter"
  Andersson HDMI - HDMI 2.0 Premium 4K - 3M White
  Bandbredd
  18 Gbps
  HDMI version
  2.0
  Längder
  3 meter
  Stöder
  Upp till 4K
  Till Butik
  399 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Certifierad för sin bandbredd
  • Priset
  Nackdelar
  • Lite för mjuk
  • Kort garantitid

  Andersson som är det egna märket från NetOnNet brukar satsa på produkter som levererar bra, till ett förmånligt pris. HDMI kabeln från Andersson levererar precis som den ska med upplösningen på 4K i 60 Hz frekvens, men där priset inte är så lågt som man kunde ha hoppats på.

  Bandbredden ligger på 18 Gbps och kabeln har en QR kod som har blivit allt vanligare för att kunna certifiera äkta kablar från fejkade som inte klarar det som utlovas. HDMI kabeln kommer både i ett vit och ett svart utförande, och är en av de mjukaste i hela testet. Har man lite plats och skarpa hörn kommer Anderssons mjuka kabel till god användning, men känns med sin överdrivna mjukhet också något bräcklig och som lätt skulle kunna gå sönder vid för mycket böjande.

  HDMI kabeln fungerar utan problem om man är försiktig men till de nyaste konsolerna och vid höga uppdateringsfrekvenser behövs högre bandbredd, men till den vanliga 4K TV apparaten är kabeln fullt godkänd.

  Läs mer
 5. 5. Andersson HDMI - HDMI 2.1 Premium 8K
  8,7/10
  "Med kapacitet för att kunna hantera alla nya funktioner som kommer med HDMI version 2.1"
  Andersson HDMI - HDMI 2.1 Premium 8K - 3M Black
  Bandbredd
  48 Gbps
  HDMI version
  2.1
  Längder
  3 meter
  Stöder
  Upp till 8K
  Till Butik
  499 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Hög bandbredd
  • Passar till alla uppgifter
  Nackdelar
  • Kort garantitid
  • Dyr sett till kvaliteten

  Budgetmärket Andersson har även de kommit med en HDMI kabel som har 8K stöd. Bandbredden på 48 Gbps säkerställer att alla dagens applikationer kommer att fungera. Vid höga upplösningar som 8K kommer man att kunna köra i max 30 Hz, medan i 4K upplösningar kan man köra i 120 Hz uppdateringsfrekvens.

  Kabeln kommer enbart i ett svart utförande med ett tyghölje. Kontakterna är självklart guldpläterade och där själva kabeln går in i kontakthuset hade högre robusthet krävts. Vid för mycket dragande i kabeln finns risk för att tygdelen runt kabeln lossnar vilket kommer att öka risken för brott i kabeln när det inte längre är lika skyddad.

  En av de stora nackdelarna med denna kabel är tyvärr garantitiden vilket i sig inte är en negativ aspekt på själva produkten, men när det är helheten som räknas är det likväl en aspekt att ta hänsyn till. Liknande kablar som levererar samma prestanda brukar komma med garantitider på 5 - 10 år som inte bara är ett tecken på att tillverkaren själv tror på produkten, utan sparar också en hel del pengar om kabeln skulle sluta fungera under denna tid.

  Läs mer

HDMI kabel

Din köpguide till den bästa HDMI kabeln

Att köpa en HDMI kabel brukade inte vara svårt och oavsett vilken man köpte fungerade det bra, men det var förr i tiden. Sedan intåget av 4K höjdes kraven på HDMI kablarna men lågkvalitativa HDMI kablar finns fortfarande ute på marknaden som lovar det ena eller det andra utan att leverera. Problemen blir särskilt stora när långa kablar ska köpas. Om man inte hittade det man var ute efter i vår bäst i test lista eller vill lära sig mer om HDMI kablar har vi nedan utvecklat kring punkter värda att veta för att kunna göra ett bra val.

 • kabel blixt

  Bandbredden 

  När det kommer till bandbredd är en hög siffra alltid bättre. Med en låg bandbredd kommer inte alla signaler att komma fram vilket resulterar i att vissa funktioner inte går att slå på eller att skärmen blir svart. En försvårande aspekt är att bandbredden som utlovas inte alltid håller vid långa längder vilket man inte kommer att veta innan man väl är hemma och ska använda tv apparaten. Är man inte medveten om detta är det lätt hänt att man istället misstänker att tv apparaten inte fungerar som den ska när det faktiskt är HDMI kabeln som felar.
 • hdmi kabel

  Korta & långa HDMI kablar 

  Det kan vara skönt att köpa en lång HDMI kabel för att kunna använda samma kabel i framtiden om man ska möblera om eller om man av annan anledning vill ha en lång kabel. Problemet med en lång HDMI kabel är att dessa är svårare att kvalitetssäkra. Vissa tillverkare anger samma specifikationer för de långa HDMI kablarna som för de korta, även fast detta inte är sant. Vi rekommenderar att köpa en kortare HDMI kabel när det är möjligt för att slippa onödigt besvär och trassel med returer och dylikt.
 • hdmi

  Avskärmning & brus 

  För att bilden ska bli så bra som möjligt vill man ha en "ren" signal. Det betyder att man vill undvika att få in brus och andra signaler i kabeln. Andra elektroniska apparater och svagare magnetiska fält kan påverka signalerna i HDMI kabeln och för att undvika detta vill man att kabeln ska vara avskärmad. De flesta av dagens HDMI kablar är tillräckligt bra avskärmade och för att ytterligare slippa brus har de bästa HDMI kablarna en guldplätering vid kontakten.
 • 4k

  HDMI kabel 4K upplösning 

  Om man vill vara säker på att slippa problem när man använder sig av 4K upplösning, 10 bitars färgdjup (HDR) och 60 Hz uppdateringsfrekvens ska man se till att HDMI kabeln kan leverera en bandbredd om 18 Gbps eller högre. Höjer man uppdateringsfrekvensen ytterligare kommer inte 18 Gbps längre att räcka till och då blir istället kablar som kan leverera 48 Gbps det man får söka efter.
 • 8k

  HDMI kabel 8K upplösning 

  Går man från 4K upplösning till 8K upplösning vilket är relativt ovanligt idag är det mycket mer information som måste genom kabeln. Det kräver ytterligare bandbredd vilket gårdagens kablar kan ha svårt att mäkta med. Har man köpt en 8k tv rekommenderar vi att man köper en certifierad HDMI kabel som klarar av 48 Gbps. I dagsläget ligger tv apparaters utveckling före kablarnas, och de modernaste tv apparaterna med 8K kommer att ha funktioner som inte kommer att kunna användas i praktiken eftersom även den bästa HDMI kabeln kommer att ha för låg bandbredd. 
 • hdr

  HDR, Hz & spelkonsol

  Det är många idag som har möjligt till HDR som ökar färgdjupet samt en högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz. Att slå på HDR kommer att öka mängden bandbredd som krävs med 25%, men skulle man dubblera frekvensen från 60 Hz till 120 Hz, kommer man även att behöva en dubblering i bandbredd. Vid vanligt tv-tittande via sändning, Apple tv eller chromecast är detta inga problem eftersom filmerna sällan sänds i hög frekvens, men har man kopplat ett PS5 eller ett Microsoft Xbox Series X till tv apparaten är det annat som gäller. Precis som vid fall av 8K upplösning, kommer det att behövas en hög bandbredd om närmare 48 Gbps för att garanterat slippa problem.  

 • pris2

  Kvalitet 

  En god indikator på att en HDMI kabel håller hög kvalitet är vilken garanti som tillverkaren lovar. En kabel som bara har ett års garanti inger inte något större förtroende från tillverkaren, men när en tillverkare själv säger att man garanterar 10 års funktionalitet kan man med gott samvete lita på att det är en produkt som kommer att hålla och leverera. Tjockleken är också något som förlänger livslängden genom att göra kabeln styvare och svårare att böja, och som därmed motverkar små brott som kan förekomma efter mycket böjande och kabeldragande.
 • pengar

  Billiga HDMI kablar 

  Nackdelen med de billigaste HDMI kablarna är att det inte går att lita specifikationerna fullt ut. Detta är ofta kablar från kina som har märkts om för att de i vissa fall kan fungera när köparen bara använder en bråkdel av den bandbredd som utlovas, men när man sedan slår på vissa funktioner eller vill öka uppdateringsfrekvensen till 60 Hz eller högre slutar man att få bild.
 • pengar sedlar

  Dyra HDMI kablar 

  De något dyrare HDMI kablarna kommer ofta från välkända tillverkare och håller de specifikationer som lovas. På grund av det stora antalet HDMI kablar som inte håller måttet har vissa kablar och förpackningar till HDMI kablarna börjat märkas med en QR kod och en silverfärgad stämpel. Hittar man denna märkning på HDMI kabeln har den blivit certifierad för att hålla de specifikationer som utlovas.
 • version

  HDMI 2.1 & 2.0 

  HDMI 2.1 och 2.0 är egentligen bara specifikationer som säger vad någonting kan göra och hur tekniken ska fungera. Det betyder att även äldre HDMI kablar kan göra vissa saker som påstås ”tillhöra” HDMI 2.1. Vad det primärt handlar om är bandbredden som så många gånger tidigare. De nya funktionerna påslagna kommer att kräva allt högre bandbredd, men genom att inte ha möjligheten att använda dessa via sin tv eller stänga av dem kan man använda flera andra funktioner utan problem med en äldre HDMI kabel. Det man alltid ska fokusera på är en hög bandbredd i kombinationen till en hög HDMI version, och se till att kabeln man köper är certifierad.

Vanliga frågor om HDMI kablar

Vilken HDMI kabel är bäst?

Den bästa HDMI kabeln 2021 är Nikabe HDMI-kabel med 8K-stöd. Det är en HDMI kabel som levererar vad som lovas samtidigt som den håller hög kvalitet och bandbredd, och till ett konkurrenskraftig pris.

Fungerar alla HDMI kablar för 4k?

Äldre kablar som användes till skärmar och tv apparater med full hd (1080p) upplösning kommer i de allra flesta fall inte orka med att driva en modern tv eller skärm med 4k upplösning, speciellt inte om flera tunga bandbreddskrävande funktioner ska vara påslagna. Har man en gammal HDMI kabel och har köpt en ny tv kan man alltid börja med att testa den gamla kabeln. Fungerar det dåligt är det troligt att kabeln inte har den bandbredden som behövs.

Vad är Gbps?

Gbps är en förkortning som står för gigabit per sekund och är ett mått på hur mycket information som kan överföras varje sekund, dvs överföringshastigheten. När bild (men också ljud) ska överföras i kabeln görs den om till ettor och nollor. Om en kabel har hög bandbredd kommer den att kunna överföra mer information varje sekund jämfört med en HDMI kabel som har låg bandbredd.

Vad är skillnaden mellan HDMI 2.1 och 2.0?

Sammanfattningsvis kan man säga att versions numret anger hur tekniken bakom funktionerna ska fungera. Det är egentligen fel att kalla en kabel för en HDMI 2.1 kabel, men det har med tiden blivit ett marknadsföringsknep för att försöka övertyga att en HDMI kabel är bättre än en annan HDMI kabel. Generellt kommer en kabel som säljs som en HDMI 2.1 kabel vara bättre än en HDMI 2.0 kabel, men det är på inget sätt en garanti att så är fallet.

Får jag ljud via HDMI kabeln?

Ja, en HDMI kabel har även möjlighet att skicka med ljud som sedan spelas upp från tv apparaten eller skärmen, eller en högtalare ifall man har kopplat in det.

Behöver jag en specifikt HDMI kabel till apple tv 4k?

Det kommer åter igen att handla om bandbredden och vilka funktioner och egenskaper tv apparaten har som bilden ska levereras till. Har man en modern och ny tv, brukar 18 Gbps oftast att räcka. Om man vill vara framtidssäker och exempelvis kunna använda HDMI kabeln till en framtida tv, skärm, projektor eller annat utan att få problem bör man satsa på 48 Gbps.

Vilken HDMI kabel behöver jag till Playstation 5 eller Xbox Series X?

En HDMI kabel som kan leverera 18 Gbps eller mer kommer i de flesta fall att fungera bra, men har man en bra tv som har högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz, exempelvis 120 Hz vid 4k rekommenderar vi att man satsar på en HDMI kabel som kan leverera 48 Gbps för optimal spelupplevelse.

Testvinnare - Bäst HDMI kabel

 • Nikabe HDMI-kabel med 8K-stöd
 • Supra HD A/V HDMI-kabel High Speed
 • Nikabe HDMI-kabel High Speed
 • Andersson HDMI - HDMI 2.0 Premium 4K
 • Andersson HDMI - HDMI 2.1 Premium 8K
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-21 12:41:55