Bäst i test: Bästa kikaren 2022

Uppdaterad februari 2022

En kikare kommer främst till användning i natursammanhang, men oavsett användningsområde vill man ha en bra kikare som gör vad den ska och som håller länge. Vi har testat ett stort antal kikare och efter att ha gått igenom resultaten har vi kommit fram till att den bästa kikaren 2022 är Focus Outdoor 10x42 Kikare. Beroende på vad man är ute efter kan även de andra kikarna på vår bäst i test - lista vara goda alternativ.

Vårt test av kikare

Kikarna som har varit med i vårt test har till största del testats ute i naturen eftersom det är där man primärt använder dem, och där man också får en stor variation på miljö och omgivning. En kikare som fungerar bra i naturen kommer också att fungera bra i andra sammanhang. I köpguiden längre ner har vi listat de viktigaste punkterna att fundera kring innan ett köp. De viktigaste parametrarna som testet har utgått ifrån är följande: 

 • Förstoring - Förstoringen är givetvis en av de viktigaste faktorerna. Att kunna förstora någonting på avstånd är vad en kikare är till för, men när börjar priset dra iväg mer än förstoringen?
 • Bildkvalitet - Oavsett om man har lyckats förstora något måste bilden också vara tydlig. Släpper kikaren in tillräckligt med ljus och går det att få till en godkänd skärpa?
 • Egenskaper - Hur är kikaren konstruerad och vilka miljöer fungerar den i?
 • Specialfunktioner - Kan man göra något utöver det vanliga med kikaren? Går det exempelvis att förstora objekt på väldigt nära håll eller mäta avstånd och hastigheter?

 1. Focus Outdoor 10x42 Kikare

  9,5/10
  "En kikare som ger mycket av allt".
  Focus Outdoor 10x42 Kikare
  Bäst i test
  Förstoring
  x10
  Frontlinsdiameter
  42 mm
  Vikt
  618 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Antireflexbehandlad
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Ytmaterial
  Gummi
  Greppbarhet
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Klar och tydlig bild
  • Vattentät
  • God antireflexbehandling
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Något grumlig bild vid kanterna på fokusområdet

  Recension

  Kikaren Focus Outdoor är en kikare som ger ett gott intryck direkt från kartongen. Det mönstrade höljet på kanterna ger en mjuk och greppbar yta och ser till att man inte slinter och tappar den i marken. Specifikationerna håller sig inom rimliga gränser där förstoringen på 10 och frontlinsdiametern på 42 mm snabbt vittnar om att kikaren inte är avsedd för barn, utan för personer som har intressen där kikaren är ett av de viktigare verktygen.

  Under dagtid ger kikaren en klar och tydlig bild, där lite grumlighet på ytterkanterna kan urskiljas om man inte försöker fokusera på det man har siktat in sig på. Fokushjulet i mitten ger en tydlig förbättringen av bilden vid fall där högre skärpa krävs. Vid skymning kan kikaren fortfarande användas utan större problem men sent på kvällen är det riktigt svårt att få till en vettig bild.

  Att kikaren är vattentät och antireflexbehandlad gör den även fungerande på öar eller där man kan få mycket reflektion från vatten och liknande. Även om man inte har som avsikt att titta på båtar gör dessa egenskaper fortfarande nytta vid exempelvis fågelskådning där även himlen kan vara stor reflekterande faktor.

  Viktmässigt landar kikaren på strax över ett halvt kilo, men kräver man en bra bild kommer det ofta vara lite tyngre kikare som blicken kommer att falla på. Kikaren ger ett högt värde för priset men totalpriset kan i vissa fall kanske vara något högt för vissa.

  Läs mer
 2. Focus Explore 12x50 Kikare

  9,4/10
  "Exceptionell bild och stor förstoring".
  Focus Explore 12x50 Kikare
  Bästa premiumvalet
  Förstoring
  x12
  Frontlinsdiameter
  50 mm
  Vikt
  770 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Antireflexbehandlad
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Ytmaterial
  Gummi
  Greppbarhet
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Skarp och klar bild
  • Fungerar bra vid skymning
  • Kan användas på korta avstånd
  • Vattentät
  • Riktigt goda specifikationer
  Nackdelar
  • Dyr men prestanda därefter

  Recension

  Kikarserien Explore från Focus har inte bara förbättrat de "normala" förstoringsegenskaperna från en vanlig kikare utan också använt kvalitetsdelar för att få en exceptionell bild. Kikaren har en stilren design och är relativt liten till storleken, men väger trots det 770 g.

  Redan på pappret har Explore 12x50 goda specifikationer. Förstoringen på 12 är något mer än de vanliga 10 som brukar ses, och ljusinsläppet har även den ökats med en större frontlinsdiameter på 50 mm istället för 42 mm. Än så länge ser det bra ut på pappret, men hur är kikaren vid faktiskt användning?

  Vid en första anblick gör kikaren precis vad en kikare ska göra, förstora. När man sedan sveper runt med kikaren märker man snabbt att även objekt på nära håll förstoras utan att bilden blir oklar. Kikarserien Explore har nämligen en funktion som gör det möjligt att titta på objekt på bara två meters avstånd vilket är en relativt ovanligt, men väldigt trevligt.

  Det stora ljusinsläppet gör att objekt blir oerhört skarpa och tydliga att se vilket dagtid sällan brukar vara ett problem till att börja med, men det stora ljusinsläppet hjälper till ordentligt när det börjar bli mörkt. Här sticker kikarens bildegenskaper ut en hel del där andra kikare får läggas ner i fodralet igen medan Explore 12x50 får ytterligare tid på sig innan det blir för mörkt även för denna kikare.

  För att få till de optiska egenskaperna som kikaren besitter har prismor i form av BaK-4 används tillsamman med antireflexbehandlade Barium Crown glas. Kikaren är också vattentät vilket hade varit märkligt om den inte vore när man har satsat på en optik i den här klassen. Nackdelarna med kikaren är få och den fungerar utmärkt i samtliga tänkbara situationer, men som vanligt med produkter där kvaliteten är hög, är även priset det.

  Läs mer
 3. Focus Bristol 10x42 Kikare

  9,1/10
  "Mycket kikare för pengarna".
  Focus Bristol 10x42 Kikare
  Mest Prisvärd
  Förstoring
  x10
  Frontlinsdiameter
  42 mm
  Vikt
  512 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Antireflexbehandlad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Ytmaterial
  Plast
  Greppbarhet
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Smidig
  Nackdelar
  • Ingen vattentätning
  • Inte den klaraste bilden

  Recension

  Kikaren Bristol 10x42 från Focus är den standardiserade kikaren där man får godkända specifikationer sett till priset. Kikaren är lite mindre och smidig, och väger 512 g vilket gör den behaglig att ha hängandes runt halsen. Kikaren kommer i ett svart utförande som de flesta andra och har en något ojämn yta vid området där man håller kikaren för att öka greppbarheten.

  Från namnet får man direkt reda på att förstoringen är satt till 10 och linsdiametern är 42 mm. Samtliga glasytor är behandlade för att minimera reflexioner men någon tätning mot vatten finns inte. Takkantsprismorna som står för optiken i kikaren levererar en god bild på det som det fokuseras på men men skärpan och färgen blir något grumlig vid längre avstånd. Dagtid har kikaren inga problem med att prestera men kvällstid eller om man befinner sig i en skog och det är mulet kan det vara svårt att se. Här hade en större linsdiameter som släppt in mer ljus varit en lösning.

  Focus Bristol 10x42 sticker egentligen inte ut på något nämnvärt sätt med speciella egenskaper eller funktioner, utan är helt enkelt en kikare som fungerar. Kikaren är ett attraktivt val för den som bara vill ha en kikare utan nämnvärda krav, och skulle mer kunna ses som en "prova på" kikare för att lära sig mer om en kikares praktiska möjligheter i olika miljöer.

  Läs mer
 4. Focus Fun II 8x21 Kikare

  8,9/10
  "En bra förstakikare till barnet eller för enklare skådningar".
  Focus Fun II 8x21 Kikare
  Förstoring
  x8
  Frontlinsdiameter
  21 mm
  Vikt
  157 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Antireflexbehandlad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Ytmaterial
  Gummi
  Greppbarhet
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Mycket kikare för pengarna
  • Liten och smidig
  Nackdelar
  • Sämre funktionalitet utanför dagstid
  • Inte allt för stor förstoring

  Recension

  Focus Fun II 8x21 är kikaren för absoluta nybörjaren. Vill man mest ha en kikare för skojs skull är precis som namnet antyder Fun II 8x21 något man borde kika närmare på. Kikaren är oerhört liten och smidig med sina 157 g vilket gör att den lämpar sig inte bara runt halsen, men även i de flesta fickor utan att man tänker på den.

  Förstoringen på 8 och linsdiametern på 21 mm är bland de lägre som man kan hitta hos en kikare och fortfarande kalla något för en kikare, och här får man varken mer eller mindre än det man har betalat för. Det är inget fel på funktionaliteten, och bilden som levereras är tydlig den med. Det som kikaren däremot lider av är just de låga specifikationerna som gör att kikaren inte lämpar sig för någon seriös fågelskådning eller för att titta på fartyg nära vatten. På kvällen blir det snabbt svårt att se med kikaren men på dagen under rätta förhållanden är kikaren fullt godkänd.

  Så länge man är medveten om specifikationerna och vad man själv är ute efter får man faktiskt en hel del förstoring för pengarna. Det som denna kikare har som de andra inte har, är ett extremt lågt pris.

  Läs mer
 5. Luxorparts Laserkikare

  8,7/10
  "Inte den största förstoringen, men noggrann avståndsmätning".
  Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
  Förstoring
  x6
  Frontlinsdiameter
  21 mm
  Vikt
  -
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Ja
  Antireflexbehandlad
  Nej
  Vattentät
  Nej
  Ytmaterial
  Gummi
  Greppbarhet
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Avstånds- och hastighetsmätning
  • Liten och smidig
  • Godkänd bild sett till övriga funktioner
  Nackdelar
  • Något låg förstoring
  • Inte optimal kvällstid

  Recension

  Laserkikaren från Luxorparts är i första hand inte en kikare egentligen, utan en avståndsmätare med kikaregenskaper. Denna laserkikare är liten och smidig med en tub där man kan få en förstoring gånger 6. Diametern är angiven till 21 mm vilket gör att kikaren främst lämpar sig till användning under dagtid.

  Bilden som levereras vid kikande under dagtid är fullt godkänd men kan inte riktigt liknas vid riktiga kikare som har en helt annat optik bakom sig. Kvällstid blir kikaren svåranvänd vilket är fullt förståeligt med den lilla linsdiametern. Det som kikaren däremot kan göra som inte andra kan är att mäta avstånd och hastighet. Avståndsmätningen felar bara någon mäter på längre avstånd och vid kortare avstånd över 5 meter som är miniminivån var det istället svårt att få till ett felaktigt värde.

  För att vara en kikare är den dyr och man kan få en mycket skarpare och ljusare bild sett till priset, men denna laserkikare köps inte för dess bildegenskaper utan för avståndsfunktionen. Tar man hänsyn till alla funktioner och egenskaper som bjuds där avståndsmätning vid exempelvis golf, jakt, eller andra sporter och intressen är av stor vikt kan man här slå två flugor i en smäll.

  Läs mer

kvinna kikare

Din köpguide till den bästa kikaren

Att använda en kikare är lätt. Oftast har man bara en ratt för att kunna ställa in skärpan, men ibland även någon knapp för att kunna mäta avstånd. Konstruktionen bakom är däremot mer komplicerad med avancerad optik. Vi kommer primärt att fokusera på de praktiska detaljerna och vad man bör tänka på vid inköp av en kikare för att göra det bästa valet direkt, och vad vi själva har tagit hänsyn till vid betygsättningen av kikarna.

 • forstoringsglas

  Förstoringen 

  Det viktigaste med en kikare är förstoringen. Får man ingen förstoring, finns det heller inte poäng med en kikare. Ett vanligt intervall på förstoringen är 8x-10x, och är alltså vad den första siffran i exempelvis 10x42 anger. Håller man sig inom detta intervall behöver inte en kikare bli orimligt dyr. Vissa kikare som har lägre förstoring men ändå kostar mycket har ofta andra finesser som vanliga kikare saknar. Kikare med hög prislapp men med en normal förstoring kan istället ha bättre optik och skarpare bild.
 • diameter

  Ljusinsläpp & frontlinsdiameter 

  Förstoringen är viktig, men kan man inte se något hjälper det inte hur mycket man förstorar det man tittar på och det är här ljusinsläppet blir viktigt! Frontlinsdiamater är precis som det låter, frontlinsens storlek och är vad den andra siffran i 10x42 betyder. En större frontlins har möjlighet att släppa in mer ljus och gör att det man tittar på genom kikaren blir tydligare att se, speciellt vid skymning och gryning. Att ha en stor frontlinsdiamater hjälper inte bara vid tider på dygnet som det är lite mörkare, utan det hjälper även till ordentligt mitt på dagen om det skulle vara mulet.
 • prism

  Optik 

  Avancerad optik är något som drar upp priset direkt hos en kikare. Att det man tittar på med kikaren blir större och är ljust nog att se är en sak, men att bilden också blir skarp är en annan. Optiken bakom förstoring är enklare att få till än skärpan. För de allra flesta räcker skärpan som finns hos kikare för ca tusen kronor, men använder man kikaren kontinuerligt för att titta på saker en bra bit ifrån vill man inte bara få förstoringen, utan även skärpan.
 • reflexion

  Antireflex 

  En kikare som är antireflexbehandlad kan göra under, speciellt för den som rör sig på vatten eller gillar att titta på båtar på land med kikaren. Vattenytor är mästare på att reflektera ljus och försvårar användandet av kikare. Med en kikare som är behandlad mot reflex slipper eller dämpas reflektioner ordentligt.
 • vikt2

  Vikt 

  Kikare kommer i flera olika storlekar. Kikare för barn kan väga så lite som 150 gram, medan kikare med ordentlig optik kan väga kring 1 kg. Vikten kan delvis ge en indikation på kvalitet, men det man mest ska gå efter är specifikationerna. Tunga kikare har oftast större linser och bättre optik, men ibland kan vikten skilja mycket bara på grund av kikarens konstruktion. Kikarens vikt ska man helst inte använda till annat än hur praktisk den är att ta med sig.
 • vattendroppe

  Vattentålighet 

  Rör man sig nära vatten på ett eller annat sätt kan det vara bra med en vattentät kikare. De flesta billigare modeller är inte vattentäta, men något man ska tänka på är att vissa modeller som är vattentäta bara är det till ett visst djup. Är man på en båt och tappar den kanske det är tillräckligt djupt för att man ändå inte ska kunna fiska upp den, men tappar man kikaren från en brygga går den att få upp igen. Om vattentålighet är viktigt, ska man också ta reda på upp till vilket djup.
 • Hallbar

  Stöttålighet & hållbarhet 

  Många kikare kan se något plastiga eller gummiaktiga ut. Det här speglar inte kikarens kvalitet på något sätt, utan poängen är att göra kikaren stöttålig. Kikaren hänger många gånger runt halsen och kommer ständigt att guppa och gå emot saker. Ett mjukt yttre gör att känsliga delar inne i kikaren klarar sig bättre och förlänger på så sätt kikarens hållbarhet och livslängd.
 • Extra

  Ytterligare funktioner 

  Utöver förstoring kan kikare även ha andra spännande funktioner. Kikare med avståndsmätare blir allt mer populära, och vissa kan även mäta hastighet. Ska man ha alla extra funktioner och en riktigt bra kikare utöver det, kan priset dra iväg. Offrar man en del av kikarens förstoring kan man istället få dessa funktioner något billigare.

Vanliga frågor om kikare

Har kikare andra funktioner än förstoring?

Modernare kikare kan idag även ha avståndsmätare och hastighetsmätning. Funktioner som kan komma till riktigt god användning i diverse sporter och andra sammanhang. 

Hur långt kan man se med en kikare?

Hur långt man kan se med en kikare beror helt på omgivningen och kikarens förstoring. Om en kikare förstorar exempelvis ett objekt 10 gånger, kommer objektet upplevas 10 gånger närmare. I termer om storlek kommer det du ser bli 10 gånger större, men synligheten kommer att begränsas av vädret och ljuset.

Vilken kikare är bäst?

Efter mycket testande och tid spenderad i naturen har vi kommit fram till att den bästa kikaren är Focus Outdoor 10x42 Kikare. Kikaren ger bäst värde för pengarna och passar en stor skara människor. 

Vilken kikare är bäst på sjön eller havet?

När man befinner sig på en båt kommer man ständigt att guppa lite. Men en stor förstoring kommer även en liten rörelse göra det svårt att hålla skärpan eller fokus mot ett objekt. Därför ska man helst inte ha större förstoring än x8 på vattnet. 

Hur tar jag hand om min kikare?

Kikare är faktiskt väldigt lättskötta. När man är klar för dagen ska man försiktigt putsa linsen med en mjuk duk. Se till att det inte finns några stora eller vassa sandkorn på linserna när de putsas.

Hur är en kikare konstruerad?

Med hjälp av glasprismor får man ljuset att studsa på olika sätt inne i kikaren och man får på så sätt en förstoring. De två olika förstoringstyperna med hjälp av prismor kallas för takkantsprisma och porroprisma. Takkantsprisma är en modern teknik som sänker vikten på kikaren, men drar också ner på ljusstyrkan något. Porroprisma är en äldre konstruktion som väger mer men som också släpper in något mer ljus. För att köpa den bästa kikaren till de ändamål man har tycker vi att man trots de olika konstruktionstyperna primärt ska gå efter specifikationer och pris.  

Vad är dioptri eller dioptriinställning?

Många kikare har ytterligare en ratt som brukar sitta runt högra titthålet. Den vanliga ratten i mitten ställer in kikarens skärpa, medan dioptriratten ställer in så att skärpan blir optimal för användaren. Att ställa in dioptrin går till på följande sätt: 

 • Man tittar genom kikaren och håller för linsen där dioptriratten finns, man ska enbart se med den andra tuben
 • Titta på ett objekt som är ungefär 100 meter ifrån och använd den vanliga fokusratten för att ställa in skärpan
 • Täck sedan för tuben och titta istället på samma objekt med tuben som har dioptriratten och justera denna tills bilden är skarp 

Med dessa steg är kikaren fullt optimerad och i framtiden ska enbart fokusratten användas för att få god skärpa. Är det svårt att få till god skärpa kan man av misstag ha kommit åt dioptriratten och då kan en omkalibrering vara på sin plats.

Testvinnare - Bäst Kikare

 • Focus Outdoor 10x42 Kikare
 • Focus Explore 12x50 Kikare
 • Focus Bristol 10x42 Kikare
 • Focus Fun II 8x21 Kikare
 • Luxorparts Laserkikare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5