Bäst i test: Bästa kikaren 2021

En kikare kommer främst till användning i natursammanhang, men oavsett användningsområde vill man ha en bra kikare som gör vad den ska och som håller länge. Vi har testat ett stort antal kikare och efter att ha gått igenom resultaten har vi kommit fram till att den bästa kikaren 2021 är Focus Outdoor 10x42 Kikare. Beroende på vad man är ute efter kan även de andra kikarna på vår bäst i test - lista vara goda alternativ.

Vilken är den bästa kikaren?

Kikarna som har varit med i vårt test har till största del testats ute i naturen eftersom det är där man primärt använder dem, och där man också får en stor variation på miljö och omgivning. En kikare som fungerar bra i naturen kommer också att fungera bra i andra sammanhang. I köpguiden längre ner har vi listat de viktigaste punkterna hos kikarna och vad vi har testat och jämfört.  

 1. 1. Focus Outdoor 10x42 Kikare
  9,5/10
  Focus Outdoor 10x42 Kikare
  Bäst i test
  Förstoring
  x10
  Frontlinsdiameter
  42 mm
  Vikt
  618 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Till Butik
  990 kr
 2. 2. Pentax AD 9x32 WP Kikare
  9,4/10
  Pentax AD 9x32 WP Kikare
  Förstoring
  x9
  Frontlinsdiameter
  32 mm
  Vikt
  499 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Till Butik
  3590 kr
 3. 3. Luxorparts Laserkikare
  9,3/10
  Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
  Förstoring
  x6
  Frontlinsdiameter
  21 mm
  Vikt
  -
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Ja
  Till Butik
  1299 kr
 4. 4. Focus Bristol 10x42 Kikare
  9,1/10
  Focus Bristol 10x42 Kikare
  Förstoring
  x10
  Frontlinsdiameter
  42 mm
  Vikt
  512 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Till Butik
  599 kr
 5. 5. Focus Fun II 8x21 Kikare
  8,9/10
  Focus Fun II 8x21 Kikare
  Förstoring
  x8
  Frontlinsdiameter
  21 mm
  Vikt
  157 g
  Avstånd- & hastighetsmätning
  Nej
  Till Butik
  199 kr

kvinna kikare

Din köpguide till den bästa kikaren

Att använda en kikare är lätt. Oftast har man bara en ratt för att kunna ställa in skärpan, men ibland även någon knapp för att kunna mäta avstånd. Konstruktionen bakom är däremot mer komplicerad med avancerad optik. Vi kommer primärt att fokusera på de praktiska detaljerna och vad man bör tänka på vid inköp av en kikare för att göra det bästa valet direkt, och vad vi själva har tagit hänsyn till vid betygsättningen av kikarna.

 • forstoringsglas

  Förstoringen 

  Det viktigaste med en kikare är förstoringen. Får man ingen förstoring, finns det heller inte poäng med en kikare. Ett vanligt intervall på förstoringen är 8x-10x, och är alltså vad den första siffran i exempelvis 10x42 anger. Håller man sig inom detta intervall behöver inte en kikare bli orimligt dyr. Vissa kikare som har lägre förstoring men ändå kostar mycket har ofta andra finesser som vanliga kikare saknar. Kikare med hög prislapp men med en normal förstoring kan istället ha bättre optik och skarpare bild.
 • diameter

  Ljusinsläpp & frontlinsdiameter 

  Förstoringen är viktig, men kan man inte se något hjälper det inte hur mycket man förstorar det man tittar på och det är här ljusinsläppet blir viktigt! Frontlinsdiamater är precis som det låter, frontlinsens storlek och är vad den andra siffran i 10x42 betyder. En större frontlins har möjlighet att släppa in mer ljus och gör att det man tittar på genom kikaren blir tydligare att se, speciellt vid skymning och gryning. Att ha en stor frontlinsdiamater hjälper inte bara vid tider på dygnet som det är lite mörkare, utan det hjälper även till ordentligt mitt på dagen om det skulle vara mulet.
 • prism

  Optik 

  Avancerad optik är något som drar upp priset direkt hos en kikare. Att det man tittar på med kikaren blir större och är ljust nog att se är en sak, men att bilden också blir skarp är en annan. Optiken bakom förstoring är enklare att få till än skärpan. För de allra flesta räcker skärpan som finns hos kikare för ca tusen kronor, men använder man kikaren kontinuerligt för att titta på saker en bra bit ifrån vill man inte bara få förstoringen, utan även skärpan.
 • reflexion

  Antireflex 

  En kikare som är antireflexbehandlad kan göra under, speciellt för den som rör sig på vatten eller gillar att titta på båtar på land med kikaren. Vattenytor är mästare på att reflektera ljus och försvårar användandet av kikare. Med en kikare som är behandlad mot reflex slipper eller dämpas reflektioner ordentligt.
 • vikt2

  Vikt 

  Kikare kommer i flera olika storlekar. Kikare för barn kan väga så lite som 150 gram, medan kikare med ordentlig optik kan väga kring 1 kg. Vikten kan delvis ge en indikation på kvalitet, men det man mest ska gå efter är specifikationerna. Tunga kikare har oftast större linser och bättre optik, men ibland kan vikten skilja mycket bara på grund av kikarens konstruktion. Kikarens vikt ska man helst inte använda till annat än hur praktisk den är att ta med sig.
 • vattendroppe

  Vattentålighet 

  Rör man sig nära vatten på ett eller annat sätt kan det vara bra med en vattentät kikare. De flesta billigare modeller är inte vattentäta, men något man ska tänka på är att vissa modeller som är vattentäta bara är det till ett visst djup. Är man på en båt och tappar den kanske det är tillräckligt djupt för att man ändå inte ska kunna fiska upp den, men tappar man kikaren från en brygga går den att få upp igen. Om vattentålighet är viktigt, ska man också ta reda på upp till vilket djup.
 • Hallbar

  Stöttålighet & hållbarhet 

  Många kikare kan se något plastiga eller gummiaktiga ut. Det här speglar inte kikarens kvalitet på något sätt, utan poängen är att göra kikaren stöttålig. Kikaren hänger många gånger runt halsen och kommer ständigt att guppa och gå emot saker. Ett mjukt yttre gör att känsliga delar inne i kikaren klarar sig bättre och förlänger på så sätt kikarens hållbarhet och livslängd.
 • Extra

  Ytterligare funktioner 

  Utöver förstoring kan kikare även ha andra spännande funktioner. Kikare med avståndsmätare blir allt mer populära, och vissa kan även mäta hastighet. Ska man ha alla extra funktioner och en riktigt bra kikare utöver det, kan priset dra iväg. Offrar man en del av kikarens förstoring kan man istället få dessa funktioner något billigare.

Vanliga frågor om kikare

Har kikare andra funktioner än förstoring?

Modernare kikare kan idag även ha avståndsmätare och hastighetsmätning. Funktioner som kan komma till riktigt god användning i diverse sporter och andra sammanhang. 

Hur långt kan man se med en kikare?

Hur långt man kan se med en kikare beror helt på omgivningen och kikarens förstoring. Om en kikare förstorar exempelvis ett objekt 10 gånger, kommer objektet upplevas 10 gånger närmare. I termer om storlek kommer det du ser bli 10 gånger större, men synligheten kommer att begränsas av vädret och ljuset.

Vilken kikare är bäst?

Efter mycket testande och tid spenderad i naturen har vi kommit fram till att den bästa kikaren är Focus Outdoor 10x42 Kikare. Kikaren ger bäst värde för pengarna och passar en stor skara människor. 

Vilken kikare är bäst på sjön eller havet?

När man befinner sig på en båt kommer man ständigt att guppa lite. Men en stor förstoring kommer även en liten rörelse göra det svårt att hålla skärpan eller fokus mot ett objekt. Därför ska man helst inte ha större förstoring än x8 på vattnet. 

Hur tar jag hand om min kikare?

Kikare är faktiskt väldigt lättskötta. När man är klar för dagen ska man försiktigt putsa linsen med en mjuk duk. Se till att det inte finns några stora eller vassa sandkorn på linserna när de putsas.

Hur är en kikare konstruerad?

Med hjälp av glasprismor får man ljuset att studsa på olika sätt inne i kikaren och man får på så sätt en förstoring. De två olika förstoringstyperna med hjälp av prismor kallas för takkantsprisma och porroprisma. Takkantsprisma är en moderna teknik som sänker vikten på kikaren, men drar också ner på ljusstyrkan något. Porroprisma är en äldre konstruktion som väger mer men som också släpper in något mer ljus. För att köpa den bästa kikaren till de ändamål man har tycker vi att man trots de olika konstruktionstyperna primärt ska gå efter specifikationer och pris.  

Testvinnare - Bäst Kikare

 • Focus Outdoor 10x42 Kikare
 • Pentax AD 9x32 WP Kikare
 • Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
 • Focus Bristol 10x42 Kikare
 • Focus Fun II 8x21 Kikare
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 11:04:59