Bäst i test: Bästa laddbox 2023

Uppdaterad 16 maj 2023

Elbilar och laddhybrider blir allt vanligare och alltmer populära. De flesta som skaffar elbil vill kunna ladda den på ett smart, säkert och smidigt sätt, gärna hemma vid fastigheten. Att skaffa en laddbox är då kanske det effektivaste och enklaste sättet att få en kontrollerad laddning av fordonet. Även om det går att ladda direkt via fastigheten, så för det med sig flera fördelar att välja en laddbox. Valet av bäst laddbox är dock inte helt enkelt att göra. Vi har därför undersökt och testat några av de populärare modellerna som finns just nu. Av våra 5 favoriter blev Laddbox DEFA eRange IQ HOME den bästa laddboxen. Recensionen och omdömet hittar du längre ned på sidan.

Testvinnare - Bästa Laddbox elbil 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Laddboxarna 2023:

  • Laddbox DEFA eRange IQ HOME
  • Bästa premiumvalet: Charge Amps AURA Wallbox 2x22kW Typ 2
  • Laddbox GARO GLB 22 kW uttag Typ 2
  • Laddbox DEFA eRange Uno
  • Charge Amps Halo laddbox för elbilar 11 kW 3-fas

De 5 bästa Laddboxarna i September 2023

  1. 1. Laddbox DEFA eRange IQ HOME - Bäst i test

    9,5/10
    "Kraftfull laddbox av hög kvalitet".
    Defa
    Bäst i test
    Max laddeffekt
    11kW
    Ställbar effekt
    Ja
    Laddström
    32A - 40A
    Laddkontakt
    Typ 2
    Vatten & väder
    IP54
    Anslutning faser
    3-fas
    Lastbalansering
    Ja
    Energimätare
    Ja
    Fri frakt över 625 kr
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
  2. 2. Charge Amps AURA Wallbox 2x22kW Typ 2- Bästa premiumvalet

    9,3/10
    "Smart laddbox i återvunnet material med två uttag".
    Charge Amps AURA Wallbox 2x22kW Typ 2
    Bästa premiumvalet
    Max laddeffekt
    22kW (x2)
    Ställbar effekt
    Ja
    Laddström
    16A - 32A
    Laddkontakt
    Typ 2
    Vatten & väder
    IP55
    Anslutning faser
    1-3 faser
    Lastbalansering
    Valfritt
    Energimätare
    Ja
    Fri frakt
    30 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
  3. 3. Laddbox GARO GLB 22 kW uttag Typ 2

    9,1/10
    "Säker laddbox med RFID-läsare & kommunikationskort som tillval".
    GARO GLB 22 kW uttag Typ 2
    Max laddeffekt
    22kW
    Ställbar effekt
    Ja
    Laddström
    6A - 32A
    Laddkontakt
    Typ 2
    Vatten & väder
    IP44
    Anslutning faser
    1-3 faser
    Lastbalansering
    Ja
    Energimätare
    Ja
    Fri frakt
    30 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
  4. 4. Laddbox DEFA eRange Uno

    9,0/10
    "Flexibel & tålig box med fast kabel".
    Defa
    Max laddeffekt
    7.4kW
    Ställbar effekt
    Ja
    Laddström
    6A - 32A
    Laddkontakt
    Typ 2
    Vatten & väder
    IP54
    Anslutning faser
    1-fas
    Lastbalansering
    Ja
    Energimätare
    Nej
    Fri frakt över 625 kr
    14 dagars öppet köp
    2-5 dagars leverans
  5. 5. Charge Amps Halo laddbox för elbilar 11 kW 3-fas - Bästa billiga

    8,7/10
    "Enkel laddbox i smidig design - kompatibel med app".
    Charge Amps Halo laddbox för elbilar
    Bästa billiga
    Max laddeffekt
    3.7kW - 11kW
    Ställbar effekt
    Ja
    Laddström
    16A
    Laddkontakt
    Typ 2
    Vatten & väder
    IP66
    Anslutning faser
    3-fas
    Lastbalansering
    Tillval
    Energimätare
    Ja
    Fri frakt över 300 kr
    30 dagars öppet köp
    0-2 dagars leverans
man charging his electric car charge station using smartphone

Köpguide: Hitta rätt laddbox till elbilen

När du ska välja laddbox till din elbil kretsar ditt val både runt vilken bil du har och vilken funktionalitet och vilka egenskaper som du behöver. I denna köpguide går vi igenom de viktigaste delarna som du behöver känna till för att välja rätt laddbox.

Effekt och laddström

En laddbox som klarar ett högre kW-tal och har ett högre Ampere-tal (strömstyrka) laddar också elbilen, eller laddhybriden, snabbare. De bästa laddboxarna som säljs idag kan leverera upp till 22 kW och 32 A. Bland de mest populära modellerna hittar vi dock dem som klarar 11 kW.

Fördelen med att skaffa en laddbox som har en högre kapacitet, är att du minskar risken för att behöva köpa en ny box om bilarnas krav ändras. Med andra ord om du skaffar en ny och mer krävande elbil, eller väljer en elbil istället för en laddhybrid.

Tänk på att om du väljer en laddbox med högre strömstyrka så belastar du huvudsäkringen mer. Räkna på vilken styrka du använder i dagsläget för att se vilken laddbox som bli bäst.

Är effekten ställbar?

En praktisk funktion som finns på vissa laddboxar är den ställbara effekten. Med hjälp av denna går det att välja vilken effekt, inom ett intervall, som laddboxen ska använda sig av.

Dynamisk lastbalansering

Laddboxar med dynamisk lastbalansering fördelar automatiskt strömmen mellan de fordon som är anslutna till ladduttagen. Denna egenskap finns främst på laddboxar med mer än ett uttag. När flera fordon ansluts reduceras effekten för att elbilarna ska kunna ladda jämnare. Laddströmmen som kommer från boxen hamnar mellan 6A och 32A. Om laddboxen inte har lastbalansering finns risken att husets säkring kan överbelastas.

Finns inbyggd energimätare?

En inbyggd energimätare kan ofta avläsas i realtid och har gränsvärden som gör att din huvudsäkring klarar laddningen. Med denna kan du lätt hålla koll på förbrukningen.

Med en inbyggd energimätare i laddboxen kan du också ansöka om bidrag från Naturvårdsverket. Bidraget kallas "ladda-hemma-stöd" och uppgår till maximalt 10 000 kr för dig som äger din fastighet.  

Antal uttag & faser 

Generellt sett kan man säga att ju fler faser du laddar på, desto snabbare går det. Alla bilar kan dock inte ladda på tre faser, utan du behöver undersöka vad som är möjligt. Många laddboxar stödjer dock både en och tre faser.

De flesta elbilar har en fas som standard. Även laddhybrider använder ofta en fas. 

Med tre faser blir effekten högre och elfordon som kräver mer kraft laddar ofta på tre faser. Här behöver du se över vad fastigheten klarar innan du skaffar en laddbox som laddar med tre fas. 

Dubbla uttag

Vissa laddboxar kommer med dubbla uttag. Detta innebär att du kan ladda två elbilar samtidigt med samma laddbox. Nackdelen med dessa laddboxar är att de ibland kan kosta dubbelt så mycket som en variant med endast ett enkeluttag. Fördelen med dubbla uttag är det uppenbara - du slipper två laddboxar. Samtidigt kan det löna sig att undersöka vilket som är mest smidigt. Ibland kan två boxar innebära en större praktisk nytta. 

Fast eller lös kabel?

De valmöjligheter som finns när du köper laddbox är att välja en som kommer med en fast eller en lös laddkabel.

  • Fast laddkabel - Fördelen med detta val är att kabeln alltid finns på plats. Det är bara att sätt i kabeln när det är dags att ladda. En annan fördel är att risken för stöld minskar med en fast modell. Nackdelen är att laddboxen kan behöva bytas om laddkabeln går sönder.

  • Lös laddkabel - Den lösa laddkabeln är smidig att ta med sig och du behöver inte byta laddboxen om du skaffar en ny elbil, med en annan typ av kontakt. Du kan också enkelt byta kabel om du har en annan elbil. Nackdelen är att du måste förvara laddkabeln någonstans.

Överlag är det mycket en fråga om tycke och smak när det kommer till valet av fast eller lös laddkabel. 

Laddkontakt

Det finns två typer av laddkontakter som används till elbilar idag. Den ena, och vanligaste, är typ 2 och den andra är typ 1. Inom EU är det typ 2 som är standard.

  • Typ 1 - Äldre elbilar använder sig av typ 1 och laddar ofta med en lägre maxeffekt på en fas.

  • Typ 2 - Nyare elbilar använder typ 2 och denna laddar med tre faser med en högre effekt. På så sätt laddas bilen snabbare än med typ 1.

Om du har en äldre elbil med typ 1 går det ändå att använda en laddbox med uttag för typ 2. Det du dock behöver göra är att skaffa en laddkabel som har typ 2 i ena änden och typ 1 i den andra.

Skattereduktion och garanti

Det finns förmåner att ta del av när du ska skaffa en laddbox. Skatteavdraget är kanske den viktigaste. 

Möjligt att få avdrag?

Det går att få avdrag vid installation och köp av en laddbox. Avdraget, eller skattereduktionen, fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdraget. När du får fakturan på installationen dras 50 % av på installationskostnaden, du behöver alltså inte göra något själv eller ansöka om något, endast kontrollera att allt stämmer. Skattereduktionen kallas avdrag för "grön teknik" och du kan få upp till 50 000 kr i avdrag per år och person.

Tänk på att det kan bli billigare att köpa laddboxen och göra installationen från ett och samma företag. Då kan du nämligen få skattereduktion för både boxen och arbetet. Köper du boxen separat går det endast att få reduktion för installationen.

Lång garanti

En del återförsäljare ger en lång garantitid på cirka 5 år. Andra håller sig endast till 2 år, eller 1 år som är minimum. Garantin gäller då ofta från installationsdagen. Undersök alltid hur lång garanti du har. En längre period kan nämligen vara värd att betala en del extra för.

Tillbehör till laddbox

Laddboxen kan till exempel vara utrustad med jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Dessa kan vara inkluderade eller behöva läggas till som tillval.

Jordfelsbrytare

Flera laddboxar har för säkerhets skull en inbyggd jordfelsbrytare. Den typ som då används är typ B. Denna ökar brandsäkerheten och känner igen växelström och likström.

Om laddboxen saknar jordfelsbrytare behöver elektrikern som installerar boxen även installera jordfelsbrytaren.

Tänk på att du behöver en jordfelsbrytare av typ B för att få skatteavdraget för grön teknik!

Det finns också smartare system idag än jordfelsbrytare av typ B. Till exempel hittar vi vissa laddboxar som har DC-övervakning.

Överspänningsskydd

Det är inte ett krav att det måste finnas överspänningsskydd till laddboxen.

Fördelen med att inkludera ett är dock att du skyddar din anläggning mot åsknedslag. Om du bor på en mer utsatt och drabbad plats kan det vara en klar fördel att inkludera detta i laddboxen. Det brukar kosta några få tusenlappar.

Säkra din laddbox

För att göra det svårt för eventuella tjuvar att komma åt och stjäla din laddbox är det en bra idé att skaffa en låsbar variant. Det finns både modeller med hänglås i fästplattan och även de som använder sig av RFID-läsare för att komma åt laddningen. RFID-korten och -taggarna programmeras ofta via en app som gör att du kan styra vem som får tillträde till laddboxen. 

Väder & vind

En viktig aspekt att ta hänsyn till när du köper laddbox är hur bra boxen klarar det nordiska klimatet och vilken kapslingsklassning (IP) den har.

Kapslingsklassning

De absolut flesta laddboxar har en IP-klassning på IP44, eller mer. Upp till IP66 är inte ovanligt. Detta innebär att boxarna klarar att monteras både inomhus och utomhus. Ju högre IP-klassning, desto tåligare är laddboxen. Första siffran står för skydd mot partiklar, till exempel damm, och den andra för skyddet mot vatten och fukt. Dessa går från 0 till 9.  

Klarar laddboxen nordiskt klimat?

Om du ska montera laddboxen utomhus blir det extra viktigt med en högre IP-klassning som säkerställer att modellen klarar det nordiska klimatet. Konstruktionen av boxens chassi ska vara gedigen och motståndskraftig. Inga delar ska riskera att frysa.

Vårt test av laddboxar

De laddboxar som vi gått igenom i testet tillhör de populärare och mest uppskattade modellerna på marknaden just nu. Varje laddbox undersöktes enligt frågorna som vi ställer upp nedan. Det viktiga med varje modell var att de ska klara den tilltänkta belastningen, vara enkel att använda, lättplacerad och prisvärd. Laddboxen ska också klara av det nordiska vädret, med varierande temperaturer och minusgrader. Testet utfördes på en svensk medelstor villa med en huvudsäkring på 20A. Det maximala effektuttaget var 14 kW. Vi valde en något större säkring för att kunna undersöka laddningen och boxens kapacitet bättre. När varje laddbox testades gjordes det utifrån följande frågor:

  • Specifikationer & funktioner - Vilken laddström klarar laddboxen? Hur många faser laddar den på? Finns RFID? Vilken anslutning används? Hur stor är boxen? Går det att ladda på mer än ett uttag? Finns lastbalanserare och jordfelsbrytare?
  • Användarvänlighet - Ingår laddkabel? Är boxen kompatibel med app? Finns det smart schemaläggning? Hur fungerar uppkopplingen?
  • Prisvärdhet - Är laddboxen värd sitt pris? Är modellen dyr eller billig sett till funktionaliteten och kvaliteten?

Vanliga frågor om laddboxar

Hur mycket kostar en laddbox?

Priset på de flesta laddboxar ligger mellan 6 000 och 50 000 kr. Tänk på att installationen kostar ungefär 10 000 kr, beroende på vilket förberedande arbete som behöver göras. Du kan få skattereduktion för beloppen.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Eftersom laddtiden varierar mellan olika laddboxar, är det svårt att säga hur lång tid det tar att ladda elbilen. Ett högre kilowattal innebär dock att bilen laddas snabbare. Du kan grovt beräkna tiden det tar att ladda genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW).

Finns det smarta laddboxar?

Ja, vissa laddboxar går att styra med app för att sätta igång laddningen, pausa den och avsluta den. Via appen går det också att göra flera olika inställningar och se elförbrukningen samt styra den. Smarta laddboxar ger mer kontroll över laddningen.

Hur installerar jag en laddbox?

Laddboxen måste installeras av en behörig elektriker när den kopplas upp direkt mot fastighetens elcentral.

Varför ska jag ha en laddbox?

Med på köpet av en elbil kommer en laddkabel med schuko-uttag. Denna har en jordad stickkontakt som kan användas i vägguttaget i hemmet. Det är ingen större fara med att ladda på detta sätt, men en del risker kan ändå finnas som risk för överbelastning eller överhettning. Laddboxen är mycket säkrare och laddar elbilen snabbare än vad uttaget kan göra. En investering i en bra laddbox kan alltså vara mycket prisvärt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5