Bäst i test: Bästa läsplattan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Om man har valet att antingen ta med 10 böcker eller en läsplatta som innehåller alla dessa böcker och mycket mer, är valet enkelt. Dagens läsplattor har många fördelar och har blivit tillräckligt bra för att kunna konkurrera med de fysiska böckerna. Vi har testat flera läsplattor där tillverkaren Kobo, kungen av läsplattor verkligen sticker ut med kvalitativa produkter. Efter gediget läsande och testande har vi kommit fram till att den bästa läsplattan 2023 är Kobo Libra 2.

Testvinnare - Bästa Läsplatta 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa läsplattorna 2023:

 • Kobo Libra 2
 • Kobo Clara
 • Kobo Forma
 • Kobo Libra
 • Kobo Nia

De 5 bästa läsplattorna i September 2023

 1. 1. Kobo Libra 2 - Bäst i test

  9,6/10
  "Uppdaterad och kraftfull läsplatta med hög användbarhet".
  Kobo Libra 2 Vattentät läsplatta 7” med wifi
  Bäst i test
  Vattentät
  Ja
  Skärmupplösning
  1264x1680
  Batteritid
  3-5 veckor
  Skärmstorlek
  7''
  Vikt
  215 g
  Mått
  144,6 x 161,6 x 9 mm
  Lagringsutrymme
  32 GB (ca 24000 böcker)
  Användarvänlighet
  Mycket hög
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Stödjer ljudböcker
  • Mycket bra skärmkvalitet
  • Hög läsvänlighet
  • Funktioner som överträffar andra modeller
  Nackdelar
  • Kunde vara något större skärm

  Recension

  Kobo Libra 2 är den senaste versionen i Rakuten Kobos serie med läsplattor. Modellen kom ut i slutet av 2021 och har fått både snabbare skärm och större lagringsutrymme. Priset håller sig på en mycket rimlig nivå, sett till andra modeller med liknande funktioner och kvalitet.  

  Behaglig skärm och gedigen hårdvara

  En av de nya delarna på Libra 2 är den förbättrade skärmen. Storleken ligger på 7 tum, som för Kobo Libra H20, men denna nya modell har en E-ink Carta 1200-pekskärm, med en upplösning på 1264×1680 och 300 PPI (pixlar per tum). Detta gör kontrasterna tydligare och djupare. Skärmen är även bländningsfri, vilket är en klar fördel om man sitter ute och läser på sommaren. Om du vill läsa med en annan bakgrundsfärg går det att ställa in Dark Mode, då blir bakgrunden svart. Sett till hur behaglig skärmen är mot ögonen, så liknar Libra 2 upplevelsen du får med Forma, men med bättre djup. E-bläcket gör att du inte anstränger ögonen på samma sätt som när du läser på en vanlig mobil- eller datorskärm. I övrigt har Libra 2 en enkärnig processor på 1 GHZ och 512 MB RAM. Detta bidrar till den snabba hanteringen av processer i läsplattan.

  Bilduppdatering och OverDrive

  Inladdningen av e-böcker går snabbt och effektivt och sidbytena går enkelt utan att det hackar, trots att vi laddade in större bilder och gjorde olika textinställningar. Detta kan vi främst tacka den förbättrade hårdvaran för. Som på andra Kobo-modeller finns det tillgång till e-biblioteket OverDrive. Utbudet är brett, men vi saknar fortfarande mer litteratur på svenska. När du ska låna böcker via något bibliotek använder du Adobes Digital Editions. Överföringen är enkel, men vi hade önskat att man skippat Adobe som mellanhand.

  Extra funktioner utan att tappa funktionalitet

  Libra 2 har fler funktioner än sina föregångare. Bland annat stödjs sidladdning med ditt valda teckensnitt, vilket är ovanligt bland liknande modeller. Även ljudboksstöd finns med Bluetooth. Batteritiden är lång, upp mot 5 veckor beroende på inställningar, och designen är lättanvänd och greppvänlig med IPX8 vattentålighet (helt vattentät upp till 2 meter). Likt andra Kobo-modeller har Libra 2 fysiska knappar för sidvändning, något vi uppskattar mycket. Funktionaliteten, som är hög, höjs även av att Libra 2 stödjer flera filformat såsom EPUB, FlePUB och PDF.

  Pressat pris men hög kvalitet

  Priset för Kobo Libra 2 tillhör de lägsta, sett till konkurrerande tillverkares läsplattor. Tack vare att touchscreenen sitter i modulen kan priset pressas ned. Andra modeller har ofta touchscreenen placerad ovanpå displaydelen. Kobo tillhör en av de främsta tillverkarna av läsplattor och vi är mycket nöjda med deras nya version Libra 2. Kvaliteten och pålitligheten är hög och förbättringarna användbara.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 2. 2. Kobo Clara - Bästa billiga

  9,4/10
  "Det viktigaste som ska finnas i en läsplatta till ett bra pris".
  Kobo Clara HD Läsplatta 6” med wifi
  Bästa billiga
  Vattentät
  Nej
  Skärmupplösning
  1448x1072
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  6''
  Vikt
  166 g
  Mått
  159 x 110 x 8,35 mm
  Lagringsutrymme
  8 GB (ca 6000 böcker)
  Användarvänlighet
  Medelhög
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Behaglig att läsa på
  • Goda ljusinställningar
  • Stöder ett stort antal format
  Nackdelar
  • Inte vattentät
  • Dåligt utbud av litteratur på svenska i Kobos egna bokhandel

  Recension

  Läsplattan Kobo Clara HD är en läsplatta där man har tagit med det mest väsentliga och undantagit det som skulle anses som premiumfunktioner. Clara HD är liten och lätt till storleken och väger enbart 166 g. Skärmstorleken ligger på 6'' och skärmytan blir då ungefär lika stor som en pocketbok. Läsplattan ger varken ett budget eller exklusivt förstaintryck utan lägger sig någonstans mittemellan de två.

  Enkel men med bra upplösning

  Läsplattans lätta vikt gör att den lägger sig bra i handen. Upplösningen på 1448x1072 är fortfarande tillräckligt hög för att texten ska vara skarp och behaglig att läsa, men kollar man riktigt nära (vilket det inte finns någon anledning att göra) kan man börja urskilja en del suddigheter.

  Läsningen på läsplattan anstränger inte på ögonen tack vare e-bläck men behöver man ljus för att kunna läsa vid skymning går det att ställa in. Det går även att välja olika sorters ljus för att det bättre ska passa omgivningen och motverka trötthet.

  Användarvänlig men ibland lite slö

  Användarvänligheten är lika god som på Kobos andra modeller, men man kan märka att systemet ibland är något segare och inte lika mjukt när man ändvänder touchskärmen. Detta påverkar inte läsbarheten och det man till mestadels kommer att använda läsplattan till är just att läsa, och inte "surfa" runt på olika bibliotek eller sidor för att kunna köpa e-böcker. Mängden böcker som Clara HD kan hålla är inte mindre för att den är billigare, utan ligger på ca 6000 böcker som motsvarar 8 GB i termer om lagringsmängd. Läsplattan har ingen klassning mot vattentålighet men en god batteritid på flera veckor beroende på inställningar som ljusstyrka och om man bläddrar och använder den orimligt mycket till annat.

  Prisvärd läsplatta

  Sett till priset får man mycket för pengarna. Man får inte den största skärmstorleken eller vattentålighet, men läsningen i sig skiljer sig väldigt lite jämfört med betydligt dyrare modeller. Står man ut med detta och ett något långsammare system är Clara HD en god kombination av pris och prestanda.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 3. 3. Kobo Forma - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Fortfarande en av marknadens vassare läsplattor".
  Kobo Forma Vattentät läsplatta 8” med wifi
  Bästa premiumvalet
  Vattentät
  Ja
  Skärmupplösning
  1920x1440
  Batteritid
  3-5 veckor
  Skärmstorlek
  8''
  Vikt
  197 g
  Mått
  129 x 172 x 8,8 mm
  Lagringsutrymme
  8 GB (ca 6000 böcker)
  Användarvänlighet
  Mycket hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stor skärm
  • Tydlig text med god skärpa
  • Bra ljusinställningar
  • Vattentät
  • Riktigt bra batteritid
  Nackdelar
  • Dåligt utbud av litteratur på svenska i Kobos egna bokhandel
  • Dyr

  Recension

  Kobo Forma är den "stora" läsplattan som ger en naturlig läskänsla med e-bläck. Kobo Forma har funnits på marknaden sedan 2018, men eftersom utvecklingen bland läsplattor har kommit långt som det är och specifikationerna är goda, finns den fortfarande kvar idag.

  Större skärm

  Forma har en skärmstorlek på 8'' vilket kan jämföras med 6-7'' som de flesta andra läsplattor har. Läsplattan är lätt till vikten och väger strax under 200 gram vilket gör den smidig att ta med sig. Kobo Forma är lite mer fyrkantig sett till det fysiska formatet precis som Kobo Libra H20 där en lite tjockare del i ramen återfinns på långsidan istället för kortsidan. Denna läsplatta är också vattentålig vilket öppnar upp för läsning nära vatten, till exempel på stranden.

  Utmärkande drag

  Det som utmärker denna läsplatta är mest specifikationerna på skärmen och skärmstorleken på 8''. Upplösningen ligger på 1440x1920 vilket ligger en bra bit över flera andra modeller, men samtidigt kommer en högre upplösning att krävas vid större skärmstorlekar för att slippa suddiga och ojämna bokstäver. Läsningen på skärmen är som väntat väldigt bra. Texten håller sig skarp vid både stora och små storlekar och upplevs behaglig för ögonen. Skärmen lämpar sig inte bara för läsning av e-böcker utan fungerar bra även till serietidningar där små och skarpa linjer i både bilder och texter förekommer. Vid hög ljusstyrka finns en liten tendens till ljusläckage från ett av hörnen. Detta är inget man märker vid normal användning. Batteritiden är god och ger flera veckors läsning. Batteritiden är samtidigt högst beroende av ljusstyrkor och hur mycket man bläddrar och kan därför variera om man läser mycket kvällstid men lite dagtid, och vice versa.

  Löpande förbättringar och brett bibliotek

  De senaste uppdateringarna har gjort Kobo Forma både snabbare och smidigare än den var när den släpptes. En tillverkare som tar väl hand om sina produkter och kontinuerligt släpper mjukvaruuppdateringar ger alltid ett plus i kanten. Att låna, köpa och föra över böcker fungerar precis som på andra läsplattor från Kobo. Det smidigaste är att köpa och låna direkt från läsplattan i Kobos egna handel, men dessa har nackdelen av att ha lite litteratur på svenska, men däremot en hel uppsjö av texter på engelska. Svenska texter och litteratur går att låna från bibliotek men för att slippa begränsningar bör man ladda ner Adobe Digital Editions till sin dator och koppla in läsplattan så öppnar sig möjligheterna markant. Med Adobe Digital Editions kan man efter lite upplärning enkelt flytta över vilka e-böcker helst till läsplattan.

  Priset är främsta nackdelen

  Forma är en av läsplattorna som ger bäst specifikationer men har också ett pris som är högre. Det verkar som att det inte riktigt går att undgå ett större kliv i pris om man efterfrågar de specifikationer som Forma erbjuder. Har man tidigare haft en äldre läsplatta och inte haft något att anmärka kring bildkvaliteten finns billigare alternativ som kommer att fungera lika bra, har man däremot stört sig på bilden är Kobo Forma troligen lösningen på problemet med den fanatiska läsbarheten som erbjuds.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 4. 4. Kobo Libra

  9,1/10
  "En välbalanserad läsplatta som ger en behaglig läsning för ögonen".
  Kobo Libra H20 Vattentät läsplatta 7” med wifi
  Vattentät
  Ja
  Skärmupplösning
  1680x1264
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  7''
  Vikt
  192 g
  Mått
  144 x 159 x 5 mm
  Lagringsutrymme
  8 GB (ca 6000 böcker)
  Användarvänlighet
  Hög
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt bra skärmegenskaper
  • Behaglig att läsa på
  • God batteritid
  • Vattentät
  • Stöder ett stort antal format
  Nackdelar
  • Dåligt utbud av litteratur på svenska i Kobos egna bokhandel
  • Stöder inte ljudböcker

  Recension

  Kobos läsplatta Libra H20 är en läsplatta som har tagit det bästa från både billigare och dyrare modeller och skapat en produkt som ska vara tilltalande för så många som möjligt. Läsplattan är också en vidareutveckling av Kobo Forma där de största skillnaderna är skärmens något mindre storlek, men uppgraderad gränssnitt med bättre flyt vid användande och högre användarvänlighet.

  Användarvänlig

  Det första man kommer att upptäcka när man plockar upp Libra H20 är att den är väldigt liten och lätt med sina 192 gram, men något fyrkantig jämfört med andra läsplattor. Den tjockare delen av ramen där det ibland finns knappar vilket det gör på H20 finns på långsidan istället för kortsidan. Detta ändrar inte hur man måste läsa sina böcker utan det går bra att vrida och vända så kommer texten att anpassa sig efter hur man håller läsplattan.

  Skärmen på läsplattan har man lyckats väldigt väl med. Den 7'' stora skärmen har en upplösning om 1680x1264 vilket gör att texten är skarp och läsningen blir behaglig. Skärpan gör mycket för läsningen men möjligheterna att ställa in bakgrundsbelysningen, antingen automatiskt eller manuellt, utökar läsningsmöjligheterna. Den gråa bakgrunden tillsammans med e-bläck gör läsningen mer naturtrogen men beroende på om man vill läsa dag- eller nattetid går det också att ställa in olika sorters ljus vid behov. Det går att välja både ett gult och ett blått ljus om man vill slappna av eller piggna till, eller stänga av ljuset helt om det är så. Övrigt känns skärmen mjuk och responsiv.

  Smidig tillgång till böcker

  Läsplattan kan hålla ca 6000 böcker som kan överföras eller laddas till läsplattan på olika sätt. Kobos egna bokhandel som man kan nå om man kopplar läsplattan till ett wifi är stort, om man gillar att läsa på engelska. Vill man mest läsa på svenska finns det inte lika många böcker att välja mellan. Då får man istället vända sig till landets bibliotek och låna digitalt eller ladda ner Adobe Digital Editions på datorn, sedan koppla in läsplattan och föra över filer till läsplattan som man har köpt eller fått tag på genom andra sätt. För den tekniskt okunnige blir det några knapptryck att ta sig igenom men när man väl har kommit igång är det inte längre svårt.

  Vattentålig

  Något man inte ska glömma är att denna läsplatta också är vattentät. Plask vid polen eller skvätt på stranden är alltså inga problem upp till 2 meters enligt IPX8. Är man ute efter en läsplatta med få nackdelar som fungerar utmärkt är Kobo Libra H20 ett av de vassare valen.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

 5. 5. Kobo Nia

  8,9/10
  "Billig men bra".
  Kobo Nia Läsplatta 6" med wifi
  Vattentät
  Nej
  Skärmupplösning
  1024x768
  Batteritid
  2-4 veckor
  Skärmstorlek
  6''
  Vikt
  172 g
  Mått
  159 x 112 x 9,2 mm
  Lagringsutrymme
  8 GB (ca 6000 böcker)
  Användarvänlighet
  Medel
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Billig
  • God batteritid
  • Inte lika bra flyt i menyerna som dyrare modeller
  Nackdelar
  • Något låg skärmupplösning
  • Dåligt utbud av litteratur på svenska i Kobos egna bokhandel
  • Inte vattentät

  Recension

  Kobo Nia är en prispressad budgetläsplatta som är en av de billigare modellerna i sitt slag, men som fortfarande har en prestanda som imponerar sett till priset. Läsplattan ser ut som flera andra 6'' läsplattor från kobo och med sin låga vikt på 172 gram och lilla storlek får man enkelt med sig den när man är på språng utan att det känns som om den vore i vägen hela tiden.

  Godkänd bildkvalitet 

  När det kommer till skärmen är det den lite lägre upplösningen på 1024x768 som är den största skillnaden sett till Kobos andra modeller. Texten blir inte riktigt lika skarp men det är nog något få skulle tänka på om man inte börjar leta efter fel. Övrigt är kvaliteten på bilden hög och som med flera dyrare modeller finns självklart bakgrundsbelysning för att man ska kunna läsa när det börjar bli mörkt. Hårdvaran är inte riktigt lika stark, vilket dock inte kommer att märkas av när man läser. Om det är något rör på sig kan man märka av att det inte riktigt är lika mjukt som på en mobiltelefon eller en dyrare läsplatta.

  God tillgång på böcker

  Användarvänligheten och systemet i sig är likt Kobos andra modeller. Kobos egna bokhandel är det smidigaste sättet att köpa eller låna böcker men där har vi problemet med att litteratur på svenska är få till antalet men engelsk litteratur finns i överflöd. För att få tag på litteratur på svenska kan man vända sig till bibliotek eller ladda ner Adobe Digital Editions och följa instruktionerna där. Med Adobe Digital Editions går det att lägga över nästan samtliga filer som finns i e-bok format direkt till läsplattan.

  Bra kvalitet till lågt pris

  Kobo Nia är en av de billigaste i sitt slag, men med en läsbarhet som fortfarande är hög. Hårdvaran är inte optimal och förbättringar finns men det är något man kan så ut med sett till det låga priset.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

kvinna laser pa lasplatta

Din köpguide till den bästa läsplattan

Det finns en hel del att ta hänsyn till vid val av läsplatta. Är man kanske ute efter en liten och smidig läsplatta, eller vill man kunna sitta nära polen på semestern och inte behöva oroa sig över vatten och stänk? Kraven och valen är många och för att man lätt ska kunna köpa den bästa läsplattan direkt som uppfyller de behov man har, har vi sammanfattat de viktigaste punkterna som också ligger till grund för betygsättningen i vår bäst i test- lista.

 • skarm2

  Skärmen

  De primära punkterna att fundera kring angående skärmen är dess storlek, upplösning, kontrast och ljusstyrka. Kontrasten och ljusstyrkan är varierbara vilket innebär att det går lätt att få till en behaglig bild för ögonen. Skärmens storlek som brukar variera mellan 6-8'' och upplösningen går inte att ändra på. Desto högre upplösning skärmen har, desto tydligare blir texten istället för att upplevas som suddig. En upplösning om 1680x1264 brukar räcka alldeles utmärkt, men även högre upplösningar finns för den kräsna.
 • batteri4

  Batteritid

  Samtliga läsplattor som vi väljer att inkludera i testet har god batteritid. Intervallet som det brukar röra sig om är 2-5 veckor. Spannet blir brett på grund av vilka inställningar man använder. Har man exempelvis väldigt hög ljusstyrka kommer läsplattan att använda mer batteri. Även vid höga ljusstyrkor kommer en läsplatta fortfarande att klara sig i ett par veckor vilket räcker och blir över. Här är det mycket personliga preferenser som styr, vet man vilka inställningar man föredrar blir det också lättare att veta om ett stort eller ett lite mindre batteri är viktigt. 
 • harddisk

  Lagring

  Även de billigaste modellerna av läsplattor har gott om utrymme idag. En vanlig mängd minne är 8 GB vilket motsvarar ungefär 6000 böcker. Lagring är alltså något man aldrig behöver fundera kring, och något man aldrig kommer att få slut på när det handlar om lagrad text. Text i elektronisk format tar nästan inga mängder plats och det finns inget som tyder på att formaten kommer att ändras i framtiden heller. Något som däremot har börjat dyka upp är läsplattor som även kan spela upp ljudböcker. 
 • ljud3

  Läsplattan som ljudbok

  När en förbättring upptäcks går man sällan tillbaka, utan det implementeras i de flesta nya modeller. Allt fler läsplattor har även börjat få möjligheten att kunna spela upp ljudböcker vilket kan ge en skön paus för ögonen. Ljudböcker är mycket större lagringsmässigt vilket innebär att mindre minnesmängder som utan bekymmer räcker till text, inte lika bra räcker till ljud. Som bekant kan ca 8 GB minne lagra ca 6000 böcker, men när det kommer till ljudböcker bör man istället satsa på 16-32 GB lagringsutrymme för att inte få slut på plats.

 

 • bocker

  Köpa & låna böcker

  En av de bästa funktionerna med läsplattorna är att man direkt i läsplattan kan både köpa och låna e-böcker direkt från en affär eller ett bibliotek. Man sparar mycket tid och möda när man med ett fåtal klick direkt kan börja läsa en bok man har hittat. Det finns också läsplattor som är låsta till sina egna format där dessa funktioner inte fungerar lika bra. Dessa läsplattor har inte kvalat med i bäst i test - listan eftersom det anses som en markant nackdel. 
 • vikt

  Vikt & storlek

  Läsplattorna väger likvärt med en vanlig bok. De flesta moderna läsplattor landar inom spannet 150 - 200 gram. Läsplattorna har en smidig egenskap i form av att de på grund av användarvänlighet inte skiljer sig mycket i vikt oavsett specifikationer. Det betyder att vill man ha en mer avancerad- eller bättre specifikationer på läsplattan blir de inte mycket tyngre eller större. En stor del av vikten kommer helt enkelt från att man gärna vill efterlikna en fysisk bok i storlek och vikt, och de elektroniska komponenterna som behövs i en läsplatta är inte tunga. 
 • vattendroppar

  Vattentålighet

  En av de stora skillnaderna mellan billigare och dyrare modeller är vattentåligheten. Vill man ha en läsplatta som är vattentät ska man söka efter en IP klassning där den sista siffran slutar på 7. Då har produkten klarat att helt sänkas i vatten till ett visst djup. Vi rekommenderar starkt en vattentät läsplatta för att slippa diverse begränsningar som annars uppstår från oväntade regnskurar och liknande. Är den sista siffran lägre än 7 har istället läsplattan en viss tålighet mot skvätt men ska inte försänkas i vatten. 

Vårt test av läsplattor

För att ta redan på vilken läsplatta som är bäst har vi jämfört samtliga jämförbara parametrar som man kan läsa mer om längre ner i köpguiden efter vår topplista. Vi har även testat produkterna i verkligheten för att se hur väl specifikationerna stämmer överens med det utlovade, och självklart med hänsyn till priset. Vad poängsättningen primärt har utgått ifrån är följande: 

 • Läsbarhet - Hur behagligt är det att läsa på läsplattan och i vilka miljöer går det att läsa i? Är solsken på skärmen ett problem och kan man ändra typsnitt och utseende?
 • Funktionalitet - Är operativsystemet hackigt och slött, eller är sidbyten mjuka och de i många fall integrerade elektroniska bokbutikerna smidiga?
 • Specifikationer - Vad kan man få för hårdvara för priset? Erbjuder vissa modeller betydligt bättre batteritider och kan man räkna med att alla läsplattor tål vatten?
 • Användarvänlighet - En läsplatta ska vara till för alla. Vissa har svårt att ta till sig modern elektronik, hur lättanvänd är läsplattan?

Vanliga frågor om läsplattor

Vilka format stöder en läsplatta?

En läsplatta stöder flera format men vissa läsplattor kan skilja sig något från andra. Några vanliga format är följande:

 • EPUB
 • EPUB3
 • PDF
 • TIFF
 • TXT
 • HTML
 • RTF
 • CBZ
 • CBR
 • MOBI
 • JPEG
 • GIF
 • PNG
 • BMP

Vilken läsplatta är bäst?

Efter mycket läsande och testande har vi kommit fram till att den bästa läsplattan 2023 är Kobo Libra 2. 

Är det skadligt för ögonen att läsa på en läsplatta?

Det finns inga rapporter på att läsplattor specifikt skulle vara skadligt för ögonen. Läsplattor är mycket svagare i ljuset och har en skärm som fungerar annorlunda jämfört med exempelvis mobiler och surfplattor. Man kan dessutom enkelt justera ljusstyrkan och kontrasten för att få en bild som är behaglig för ögonen.

Vad är skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta?

En läsplatta är helt dedikerad till bokläsning och har tagits fram för att återskapa samma känsla som när man läser en fysisk bok. Surfplattor och mobiler lyser mycket starkare från skärmen och på ett sätt som lättare tröttar ut ögonen vilket en läsplatta inte gör.

Vad är en e-bok?

E-böcker är benämningen på böcker som finns att läsa digitalt med hjälp av en läsplatta, eller med andra elektroniska enheter.

Är det svårt att köpa eller låna en bok direkt i läsplattan?

Nej! Det ligger i både tillverkarens och konsumentens intresse att processen för att köpa och låna böcker ska vara enkelt. Bara genom ett fåtal klick kommer man in i affären för att kunna köpa böcker direkt i läsplattan. För att det ska fungera måste man dock vara uppkopplad på ett wifi.

Vad är e-bläck eller e-ink som det kallas på engelska?

E-bläck är en teknik som återfinns hos mer eller mindre hos samtliga moderna läsplattor. Det är det som gör skärmen grå eller ljusgrå med mörk text om inte belysningen är igång. I skärmen finns små celler med olja innehållandes mörk och ljus färg beroende på vad som ska visas. Poängen med denna teknik är att ögonen inte tröttas ut på samma sätt. Det är som bekant lättare och mindre ansträngande för ögonen att läsa i en fysisk bok i flera timmar jämfört med en stark datorskärm eller en surfplatta som kontinuerligt strålar ljus i ögonen. En annan fördel är att batteriet användas bara när någonting på skärmen ändras om belysningen inte är påslagen. 

Är det svårt att köpa eller låna en bok utanför läsplattan och lägga över?

Detta kan vara något som inte upplevs helt självklart för de som inte är lika teknisk kunniga än andra. Laddar man ner Adobe Digital Editions och följer dessa steg ska det inte vara några problem. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5