Merinoull underställ herr bäst i test 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Merinoull är det bästa understället för att bibehålla värmen under kläderna. Ullen har många egenskaper som gör det särskilt bra att använda i underställ, speciellt i kalla temperaturer och i kombination med fysisk ansträngning. Ett underställ i merinoull håller dig varmare och torrare än andra material och det i kallare temperaturer. Merinoull kan även transportera bort svett från kroppen, har antibakteriella egenskaper och börjar därför inte lukta illa, vilket gör att det inte behöver tvättas ofta. För att behålla dessa egenskaper måste dock understället bestå av främst merinoull och många merinounderställ på marknaden uppfyller tyvärr inte det.

Vi har testat flera underställ på marknaden och gjort ditt beslut enklare genom att lista 5 underställ vi tycker är bäst, där Ullmax Merino fine long sleeve står särskilt ut från mängden. 

Testvinnare - Bästa Merinounderställ herr 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Underställ merinoull herr 2023:

 • Bäst i test: Ullmax Merino fine long sleeve
 • Aclima DesignWool Marius
 • Devold Expedition Man Zip Neck
 • Icebreaker Men's 200 Oasis Longsleeve Half Zip
 • Houdini M's Desoli Crew

De 5 bästa Underställ merinoull herr i September 2023

 1. 1. Ullmax Merino fine long sleeve- Bäst i test

  9,7/10
  "Ett otroligt prisvärt underställ i 100 % merinoull".
  Ullmax Merino fine long sleeve
  Bäst i test
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  1
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Ja
  Fri frakt över 600 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Tunn & skön passform
  • Passar under både vinter- & vardagskläder
  Nackdelar
  • En eller två färger till hade inte skadat

  Recension

  Ullmax vet hur man gör ullkläder (om det inte märktes på namnet) och fokuset har legat mycket på underställ. De har här ett till utseendet typiskt underställ i 100 % merinoull. Enkelt och enfärgat svart; den enkla stilen gör att priset är väldigt rimligt för ett hundraprocentigt merinoställ. Såvida det inte är utförsäljning så är detta bland de billigare alternativen på marknaden och det utan att kvalitén eller egenskaperna försvinner.

  Plagget har en hög komfort, det ser ut som ett vanligt underställ men är mjukt och skönt mot kroppen som bara ett merinoställ kan vara. Det håller värmen fantastiskt och gör sig utmärkt under vinterkläderna. Den goda passformen gör att det även passar väldigt bra under vardagskläder utan att det känns för tjockt eller varmt. Ett funktionellt och prisvärt alternativ, helt enkelt.

 2. 2. Aclima DesignWool Marius

  9,6/10
  ”Ett stilrent & varmt merinounderställ”.
  Aclima DesignWool Marius Crew Neck Man
  Storlekar
  S-L
  Varianter
  2+
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra passform & komfort
  • Väldigt värmande underställ
  • Stilren design
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Aclima är ett populärt märke när det kommer till underställ i merinoull. De har flera kategorier av underställ från tunna till tjocka dubbellagrade. Detta är ur deras DesignWool kollektion och är ett mycket värmande och mer stilistiskt underställ. Det har klassiskt lusekoftmönster över bröstet, vilket gör att understället passar nästan som en vanlig tröja.

  Passformen är mycket bra och det håller värmen utmärkt. Det räcker gott med detta ställ och ett skallager i de flesta väder. På så sätt behöver du inte jobba med allt för många lager även vid extrem kyla och kan undvika att känna dig som en stoppad korv eller svettas onödigt mycket på grund av dålig ventilering. Att understället dessutom är snyggt gör det bara mer attraktivt.

 3. 3. Devold Expedition Man Zip Neck

  9,2/10
  Devold Expedition Man Zip Neck
  Storlekar
  S-XXL
  Varianter
  4
  Merinoull %
  100 insida / 90 ustida
  Underställsbyxor
  Ja
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • 2 lager för extra värme
  • Yttersta lagret behandlat för att öka fukttransporten
  • Perfekt för vandraren som har ingenstans att gå när han kommit fram till slutet
  Nackdelar
  • Något väl varmt för mer vardagligt bruk

  Recension

  Om du gillar att fjällvandra, åka utför eller bergsklättra så har Devold här ett underställ som är framtaget för att klara alla sorters väder och aktiviteter men även specifikt för att klara av fukt extra bra. Devold expidition har nämligen två lager för optimal isolering, där det yttersta lagret behandlats för att ytterligare öka fukttransporten, så att du kan förbli varm och torr oavsett aktivitet och väderlek.

  Stället är verkligen varmt så du kommer inte behöva många lager om du satsar på denna. Den långa utformningen gör att den sitter långt ner och det finns ingen risk att det åker upp över byxlinning eller liknande. Kragen går att ha nervikt eller uppfällt över mun och kinder vid behov, och med en dragkedja ner till bröstet kan plagget enkelt ventileras om värmen skulle ligga på. Den är verkligen skapt för att hålla dig varm och levererar på de lovorden. Du kan välja mellan svart, en slags neutral grågrön och svart med gula eller blåa detaljer.

 4. 4. Icebreaker Men's 200 Oasis Longsleeve Half Zip

  8,9/10
  ”Med en perfekt passform gör den sig utmärkt för träning året om”.
  Icebreaker Men's 200 Oasis Longsleeve Half Zip
  Storlekar
  S,M,L
  Varianter
  3
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt passform
  • Stort djurrättstänk i produktionskedjan
  • Användbar året om
  Nackdelar
  • Kragen gör den mindre kompatibel med vardagskläder (finns dock utan krage)

  Recension

  Icebreaker får alla sin merinoull från Nya Zeeland där fåren på 2000 meterhöjd springer fritt hela året. Företaget gör endast ullkläder och detta i merino, så de kan sin sak när det kommer till merinoplagg och underställ. Det märks på denna longsleeve som har en av de bästa passformerna vi testat. Den sitter som ett andra lager hud mot kroppen och är dessutom otroligt mjuk.

  Detta gör även komforten väldigt hög och understället märks knappt av när man har det på sig. Det är en relativt tunn design så det passar under nästan alla kläder och kan användas året om utan problem. Att den har krage kan göra att den är svårare att använda under vardagliga kläder om man inte är väldigt poloinspirerad i sin klädstil, men plagget gör sig utmärkt både under vintern och till vardaglig träning. Dragkedjan gör att man kan välja hur mycket luft man vill släppa in och det underlättar att reglera värmen om man så behagar.

 5. 5. Houdini M's Desoli Crew

  8,7/10
  ”Enkelt och funktionellt underställ där miljötänk och komfort går hand i hand”.
  Houdini M's Desoli Crew
  Storlekar
  S-XXL
  Varianter
  2
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Ja
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenskt företag
  • Stort miljötänk
  • Funktionell & enkelt underställ
  Nackdelar
  • Relativt hög prislapp för den simpla utformningen

  Recension

  Houdinis underställ i 100 % merinoull är markerad som cirkulär, återvinningsbar, förnybar och nedbrytbar. Det är ett svenskt märke och företag som vet vad som krävs för den svenska naturen. Deras merinoundersällt är simpla och funktionella. Passar lika bra under vinterkläderna som under jeansen. Det är helt enkelt ett funktionellt underställ som håller värmen och sitter bra mot kroppen.

  Det är ett ganska dyrt merinoställ för hur simpel den är i designen men du kan köpa det med gott samvete och vara säker på att du vet vad du får, det är lite svårare att sätta ett pris på. Det är i alla fall ett underställ som går att använda året om och till alla aktiviteter du kan tänka dig. Det är enkelt att packa med sig och väger väldigt lite vilket inte gör det till det varmaste av merinoullsunderställen men helt klart bättre än de flesta vanliga. Passformen är bra, det ligger mjukt emot huden och tumhålen är väldigt praktiska vid till exempel skidåkning.

merinoullherr kopguide

Köpguide till bäst merinoullsunderställ

Nedan finner du vår köpguide för merinoullsunderställ till herrar. Det första beslutet som måste göras innan man gör ett köp är huruvida merinoullsställ är vad du är ute efter. Det finns många bra anledningar till att köpa ett underställ i merinoull men det är samtidigt en mycket dyrare produkt än de flesta andra, så det kan vara värt att ta sig en extra funderare om det är merinoull man är ute efter och fundera vad man ska ha understället till. Om du vet att det kommer användas i mest kalla väder och under fysisk aktivitet såsom: vandring, skidåkning eller liknande så är merinoull verkligen ett bra alternativ. Merinoull är varmt, fuktavvisande och varken luktar eller kliar så det har många fördelar med sig. Nedan följer några aspekter som kan vara viktiga att fundera över innan man gör ett köp.

 • size3

  Storlek 

  Storleken är viktig när det kommer till underställ, men speciellt när det kommer till merinoull. Dess egenskaper bland annat fukttransport och värmehållningen är beroende av att det sitter mot huden, så du vill ha ett åtsittande underställ. Detta gäller dock generellt för underställ eftersom de är mest bekväma och märks minst av när de sitter skönt mot kroppen. Det enklaste man kan göra är att faktiskt mäta kroppen och utgå från storleksguider, som nästan alla sidor bidrar en med, annars är det bara att ta till exempel en t-shirt som sitter tight mot kroppen och utgå från den storleken när man gör ett val. 
 • wool fabric2

  Material 

  När du bestämt dig att det är merinoull du är utefter, så är det ändå viktigt att kolla på materialet i stället. Merinoullens egenskaper är beroende på hur mycket av materialet är merinoull. Det finns många "merinounderställ" som består till stor del av syntetiska material blandat med ull och med för mycket syntet försvinner de egenskaper man är ute efter i merinoullen. Du bör därför inte välja ett underställ som har mindre än 80% merinoull. Med en procentsats under detta börjar egenskaperna bli sämre och du har egentligen ett vanligt underställ. Så se till att det minst är 80% eller mer merinoull i understället du ska köpa.
 • washing machine2

  Tvättråd 

  Merinoull och ull överlag kan vara lite speciella när det kommer till tvättning, desto skonsammare desto bättre är något man kan utgå ifrån. Följ helst tvättråden från återförsäljaren då brukar det inte vara några problem, annars är det ofta handtvätt eller 30 grader i maskin på ett ullprogram som gäller. Ska du vara väldigt noga; se till att köpa ett ulltvättmedel, det är extra skonsamt mot ulltyger. Har din maskin inte ett ullprogram så brukar ett ekoprogram eller ett med låg centrifugering fungera bra. Underhållet av ett merinoställ är lite krångligare än andra material, men oftast behövs det inte tvättas lika ofta eftersom det transporterar bort fukt istället för att suga åt sig och både smuts, fett och lukt har svårt att sätta sig i ullen. Det brukar räcka med att vädra understället och du kommer därför mer sällan behöva tvätta det.
 • thermal underwear2

  Användningsområde 

  När understället ska komma till användning är kanske den viktigaste frågan att ställa sig. Det finns underställ och till och med merinounderställ som är anpassade till specifika aktiviteter såsom: Jakt, träning, under våtdräkten eller extrema väderförhållande. Om du vet var stället primärt ska användas är det oftast enklare att göra ett informerat val. Det finns till exempel tunna underställ, mer snyggt designade, overaller, tvålagrade och extra ventilerade. Alla dessa gör sig olika bra beroende på vad du önskar ha understället till och det brukar vara ganska enkelt att intuitivt känna vilket som kommer att passa dina behov bäst.
 • winter clothes2

  Underställs-set 

  Merinoullsunderställen sälja ofta separat. Det vill säga att när du är inne hos en återförsäljare för att köpa ett set så måste du oftast lägga till byxdelen. Titta alltid huruvida byxorna är med och om inte så får du helt enkelt leta upp dem, de ligger oftast längre ner på sidan under "liknande produkter" eller dylikt. Det är himla tråkigt att beställa hem ett underställ och inse att hälften av det inte är med, så titta alltid så byxdelen lagts till innan du gör ett köp.

Vilket underställ i merinoull är bäst?

Vad du ska använda understället till är egentligen svaret på den frågan. Om du behöver ett värmande underställ som samtidigt klarar av fysisk ansträngning utan att börja lukta eller om du bara fryser lätt under vinterhalvåret och behöver ett värmande lager, så är merinoull ett bra alternativ, speciellt när understället har en hög procentandel ull (helst 100 annars över 80 %).

Ett underställ vill man gärna ha på sig både i backen, på afterskin och i stugan mellan aktiviteterna. Därför är utformning, design och komfort viktiga faktorer. Hur skönt understället är, hur bra det håller värmen och om det blir vått vid svettning. Det ska sitta tight mot huden men inte vara obekvämt och helst även se tillräckligt bra ut så att du kan gå runt eller använda understället som primär lager. Allt detta har varit viktiga aspekter i vårt test och val av produkter, du kan även se i vår köpguide längre ner på sidan vilka andra faktorer som är viktiga att fundera över innan man köper ett underställ i merinoull. 

Vanliga frågor om underställ i merinoull

Vad är merinoull?

Merino är ull från ett särskilt får (kallat merinofår). Deras ull är mycket mjukare än vanlig ull och dess fibrer extra luftiga. Det gör ullen extra snäll mot huden och kliar därför inte. Luftigheten gör den mycket bra på att isolera värme samtidigt som det kan transportera fukt bort från huden. Det är också fett och smutsavvisande, vilket i kombination med fukttransporten gör att det sällan behöver tvättas och klarar sig oftast med en vädring. Merinoull är helt enkelt som gjort för att vara ett underställ: det håller dig varm och torr samtidigt som du slipper tvätta det efter varje omgång på grund utav lukt.

Varför ett underställ i merinoull?

Det är främst på grund utav de egenskaper som merinoull ger understället. Överlägsen värmehållning, fukttransport vilket gör att du kan svettas utan att du för den delen blir kall i plagget. Ullen är fett och smutsavvisande, vilket i kombination med fukttransporten gör att det sällan börjar lukta och behöver därför inte tvättas ofta. Ull är dessutom en helt naturlig produkt och beroende på tillverkningsprocessen brukar merinounderställ ofta vara ekologiska och nedbrytbara.

Hur tvättar jag ett underställ i merinoull?

Enklast är att utgå från tvättråden som finns på respektive produkt. I övrigt gäller; handtvätt eller maskintvätt på låg värme (30-40 grader) och då helst på ett ullprogram med ulltvättmedel. Om det inte finns så ett skonsamt ekoprogram eller med låg centrifugering. Merinoull behövs dock sällan tvättas då det naturligt är smuts- och fettavvisande, transporterar bort fukt såsom svett och därmed inte luktar. Att vädra plagget brukar räcka.

Vilket underställ i merinoull för herrar är bäst?

I vårt test blev Ullmax Merino fine long sleeve vald till vinnare. Detta pågrund utav designen, passformen och den upplevda komforten. Beroende på vad du ska ha understället till kan andra alternativ passa dig bättre. Se gärna över vår köpguide innan du gör ett val av underställ i merinoull.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5