Bäst i test: Bäst öronproppar 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Användning av öronproppar kan underlätta vardagen eller jobbet genom att göra högljudda miljöer mer behagliga att vara i. De kan också fungera som en billig försäkring mot nedsatt hörsel, speciellt om du vistas i miljöer med en ljudnivå över 85 dB under en längre period. I vårt test av olika modeller av öronproppar i olika material har vi tagit hänsyn till att behovet som du har varierar. Därför har vi undersökt marknadens alternativt och recenserat de 5 främsta varianterna och utsett Alpine SleepDeep Earplugs till de bästa öronpropparna 2023.

Testvinnare - Bästa Öronproppar 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa öronpropparna 2023:

 • Alpine SleepDeep Earplugs
 • 3M Hörselproppar Clearear
 • Bästa premiumvalet: Isotunes Xtra 2.0 Hörselskydd med Bluetooth
 • 3M Hörselproppar Soft Neon
 • 3M Hörselproppar Ultrafit

De 5 bästa öronpropparna i September 2023

 1. 1. Alpine SleepDeep Earplugs - Bäst i test

  9,7/10
  "Dämpar det skadliga ljudet, släpper igenom det du vill höra".
  Alpine SleepDeep Earplugs M/L 1 par
  Bäst i test
  Pris / par
  154,00 kr
  Par / förpackning
  1
  Ljuddämpning
  21 dB
  Typ
  Flergångsproppar
  Förvaringsask
  Ja
  Färg
  Genomskinlig
  Bekvämlighet
  Hög
  Snöre mellan propparna
  Nej
  Fördelar
  • Mycket effektiv dämpning av buller och motorljud
  • Släpper igenom tal och vissa maskinljud
  • Hög komfort
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Alpine SleepDeep passar utmärkt för dig som letar efter öronproppar för att sova bättre. De innehåller en ljudabsorberande gel som effektivt reducerar brus och störande ljud. Den här öronproppen har en unik oval form och är väldigt mjuk. Det gör att den sitter på plats bekvämt hela natten utan att trilla ur. Man får även med en praktiskt förvaringsask så man slipper tappa bort eller smutsa ner öronpropparna mellan användning.

  Anledningen till att jag särskilt gillar de här öronpropparna är för att de inte ramlar ur under natten trots att jag sover på sidan. De går också snabbt att rengöra och jag har ännu inte haft någon anledning att byta ut dem, utan de kan återanvändas väldigt många gånger. 

 2. 2. 3M Hörselproppar Clearear

  9,7/10
  "Perfekta till vardags och evenemang, dämpar de flesta ljud väl".
  3M Hörselproppar Clearear
  Pris / par
  159,00 kr
  Par / förpackning
  1
  Ljuddämpning
  22 dB
  Typ
  Flergångsproppar
  Förvaringsask
  Ja
  Färg
  Genomskinlig
  Bekvämlighet
  Hög
  Snöre mellan propparna
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Diskreta
  • Går lätt att dölja
  • God passform
  • Passar perfekt vid olika evenemang
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Recension

  3M Clearer passar utmärkt för dig som vill ha en dämpning av ljud som är medelhöga. Dämpningen på 22 dB gör att du fortfarande kan samtala med andra utan problem och höra ljud som är ”normalhöga”. Bäst användning får du alltså vid vistelser på konserter och i liknande miljöer, eftersom dämpningen går lätt att justera genom att föra in proppen längre i hörselgången. De är överlag lätta att ta ut trots att de är små och diskreta. Vi har noterat att vissa butiker anger dämpningen till 20 dB även fast tillverkaren har angivit 22 dB

  Anledningen till att vi gillar dessa är att priset är mycket rimligt, de är diskreta, går lätt att få rent och att de håller länge utan att gummit torkar eller spricker. I vårt test använde vi bland dessa när vi till exempel var ute och klippte gräset. Motorbullret från den bensindrivna gräsklipparen reducerades relativt effektivt och det räckte för att få ned ljudnivån till mer acceptabla nivåer. I miljöer som inte är de mest krävande passar alltså 3M Clerarer mycket bra.

 3. 3. Isotunes Xtra 2.0 Hörselskydd med Bluetooth- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Bekväma öronproppar & trådlösa in-ear-hörlurar i samma produkt".
  Isotunes Xtra 2.0 Hörselskydd med Bluetooth
  Bästa premiumvalet
  Pris / par
  999,00 kr
  Par / förpackning
  1
  Ljuddämpning
  27 dB
  Typ
  Flergångsproppar
  Förvaringsask
  Ja
  Färg
  Svart
  Bekvämlighet
  Mycket hög
  Snöre mellan propparna
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lång räckvidd på 30 m
  • Bra ljuddämpning
  • Tålig design med hög komfort
  • Batteri som räcker hela dagen
  Nackdelar
  • Vi upplevde visst brus vid vissa tillfällen

  Recension

  Isotunes Xtra 2.0 är en kombination av öronproppar och trådlösa in-ear-hörlurar. Propparna är anpassade för dig som arbetar i krävande miljöer eller upplever buller i vardagen, men som ändå vill kunna lyssna på musik eller svara på samtal. Både mikrofonen och hörlurarna erbjuder ett bra ljud när du till exempel lyssnar på musik eller någon podcast. För att styra funktionerna använder du 3-knappsfjärrkontrollen. Enda nackdelen vi upplevde med mikrofonen var att den kunde ge ifrån sig ett svagt brus, vid vissa tillfällen.

  Med magneterna som sitter på baksidan av öronpropparna blir dessa lätta att hänga runt halsen, eller förvara, när du inte använder dem. Magneterna stänger också automatiskt av ljudet i hörlurarna när du fäster dem mot varandra.

  Med en batteritid på 11 timmar, hög vädertålighet och lång räckvidd på 30 meter med Bluetooth 5.0, ser vi få nackdelar med Isotunes Xtra 2.0. De är helt klart köpvärda, om man är ute efter funktionerna som de erbjuder. Öronpropparna levereras med 4 par memory foam-öronpluggar, 3 par gummiproppar och 2 kabelklämmor samt Micro-USB-kabel för laddning.

 4. 4. 3M Hörselproppar Soft Neon - Bästa billiga

  9,3/10
  "Prisvärda öronproppar i skum som sitter bekvämt".
  3M Hörselproppar Soft Neon 10-pack
  Bästa billiga
  Pris / par
  7,80 kr
  Par / förpackning
  5
  Ljuddämpning
  36 dB
  Typ
  Engångsproppar
  Förvaringsask
  Nej
  Färg
  Gul
  Bekvämlighet
  Medel
  Snöre mellan propparna
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Anpassar sig lätt efter hörselgången
  • Hög prisvärdhet
  • Går att rengöra
  Nackdelar
  • Kan vara svåra att få att sitta kvar

  Recension

  Öronproppar av skum har ofta en lägre komfort än proppar av plast eller gummi. Denna modell från 3M tillhör dock kategorin av skumöronproppar som både anpassar sig naturligt efter hörselgången och ger en bra komfort. De sitter kvar i örat och glider inte ut lätt. Ljuddämpningen är god, speciellt i bullriga eller högljudda miljöer. Även mer lågfrekventa ljud som snarkningar dämpas av dem.

  3M:s hörselproppar Soft Neon säljs i 10-pack, vilket kan vara ett litet antal per förpackning. Fördelen med dessa är dock att de går att rengöra. Överlag rekommenderar vi inte att du rengör engångsproppar, men om du är noggrann och om öronpropparna är av hög kvalitet, går det att få dem rena och fräscha. Sammanfattningsvis ser vi dessa öronproppar som ett mycket bra alternativ för dig som vill ha effektiv ljuddämpning till ett lågt pris.

 5. 5. 3M Hörselproppar Ultrafit

  9,2/10
  "Extra hög ljuddämpning för de flesta miljöer".
  3M Hörselproppar Ultrafit
  Pris / par
  89,00 kr
  Par / förpackning
  1
  Ljuddämpning
  32 dB
  Typ
  Flergångsproppar
  Förvaringsask
  Ja
  Färg
  Gul
  Bekvämlighet
  Hög
  Snöre mellan propparna
  Går att fästa
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Går att tvätta
  • Lång livstid
  • Lätta att sätta i och ta ur
  • Hög ljuddämpning
  Nackdelar
  • Anpassar sig inte alltid så lätt efter hörselgången

  Recension

  Av de öronproppar som vi har jämfört och testat har 3M Ultrafit den högsta ljuddämpningen. Dessa granformade flergångsproppar i gummi sitter mycket bekvämt och är lätta att rengöra. Det ingår en snodd för att du inte ska tappa dem och en förvaringsask för att inte smutsa ned dem samt kunna förvara dem säkrare. Snodden fäster du i proppen genom att föra in änden i proppens baksida. Detta görs mycket enkelt och snodden sitter fast ordentligt. Vi kunde enkelt dra i snodden för att sedan få ut proppen.

  Den ljuddämpande effekten är som sagt hög och de sitter bekvämare än flera av de skumproppar som vi testat. Andra fördelar med denna modell är att de går att använda trots att du är smutsig om händerna. Du kan även sätta i dem och ta ur dem enkelt trots att du har handskar på dig.

  Om du arbetar i krävande miljöer, ljudmässigt, är dessa öronproppar perfekta. De är tåliga, går lätt att göra rent och dämpar de flesta ljudtyper effektivt.

Oeronproppar bild

Din köpguide till bäst öronproppar

Innan du bestämmer dig för vilka öronproppar du ska köpa, bör du veta mer om vad varje typ och modell av öronpropp erbjuder. Beroende på i vilken situation och i vilken miljö du har behov av ljud- eller brusreducering, kommer olika material och utformning på propparna att skilja sig i lämplighet. Utbudet av öronproppar är stort och det finns flera delar kring dem som kommer att påverka ditt val. Nedan har vi sammanställt en köpguide för att underlätta just det här valet och vad du bör ta hänsyn till för att eliminera osäkerheter.

 • no

  Ljuddämpning 

  Den huvudsakliga anledningen till att du vill använda öronproppar är givetvis för att det dämpar det omgivande ljudet. En långvarig exponering för ljud över 85 decibel (dB) kan ge permanent hörselnedsättning. Detta motsvarar till exempel tung stadstrafik eller en bensindriven gräsklippare. Tänk på att decibelskalan är logaritmisk. Det innebär att ökningen inte är linjär. En ökning från till exempel 50 till 60 dB motsvarar en fördubbling av ljudstyrkan. När det gäller öronpropparnas ljuddämpande effekt bör du titta på i vilken miljö du kommer att använda dem. Om du ska sova med öronproppar är det exempelvis praktiskt att använda ett par som dämpar ljud från gatan och trafiken utanför bostaden.

  Proppar i skum passar för lågfrekventa ljud, såsom brus och industriljud. Vax, ofta bivax, tätar örat helt och är lämpligt för att reducera volymen från omgivningen generellt. Silikon passar inte så bra för att blockera ljudet helt, men reducerar dock volymen effektivt. Gummi eller plast ger en naturligare ljuddämpning än skum och är bra för att få ned de diskanta tonerna. Oavsett vilket material du använder så bör öronproppar användas när det omgivande ljudet närmar sig 80 dB.
 • question 1

  Material & användning 

  De material som öronproppar vanligtvis tillverkas av är skum, silikon, vax, plast eller gummi. Skumproppar är billigast och du använder dem genom att pressa ihop proppen och trycka in den i hörselgången. Där expanderar den och reducerar därmed ljudet utifrån. Proppar av polyuretanskum är effektivast eftersom de har högre densitet. Välj dock inte några som är för stumma, eftersom de lättare kan falla ut eller vara svåra att använda. Silikonproppar för du inte in i hörselgången, vilket kan vara obehagligt, utan de täpper till ingången till örat. De är enkla att sätta dit och ta bort och kan ha ett inbyggt filter som dämpar alla ljudintryck och ljudvolymen som sådan sänks.

  Öronproppar av vax är ofta tillverkade i bivax, vilket gör dem mycket formbara. Det enda du behöver göra är att värma dem i handen någon minut och sedan forma dem som du vill. Dessa är skonsamma och ger en medelgod till god ljuddämpning. De är även vattenavvisande, vilket gör att du kan simma, bada eller duscha med dem utan att få vatten i öronen. Plast och gummi är material som också används. Dessa proppar är ofta formade som granar och används på samma sätt som skumpropparna. Du kan använda dem när du sover, till exempel.
 • dimensions

  Storlek, form & komfort 

  En öronpropp som inte sitter kvar utan trillar ur lätt eller som sitter för tajt, är inte att rekommendera. Passformen på de flesta öronproppar är universell, men det finns även modeller som har en individuell utformning. Innan du väljer öronproppar är det en bra idé att titta efter vilket öronmått du har och huruvida hörselgången är tajt, eller inte. Om du har svårt att få dit skumproppar, är det bättre att välja de av vax eller silikon. Skumproppar som är för täta kan ha en lägre komfort och sämre passform.

  En öronpropp ska sitta bekvämt och stänga ute ljud. Formen på proppen kan vara klockformad, granformad, cylinderformad, T-formad eller helt formbara alternativt formgjuten. De olika modellerna fungerar olika bra för olika tillfällen och personer. Granformade proppar fungerar till exempel vid uteställen och konserter, cylinder- och klockformade proppar är vanligast i bullermiljö. Formgjutna öronproppar är dyra men passar i alla lägen har också ofta filter. Om du tycker att det är besvärligt att föra in proppar i hörselgången, bör du välja annat material än skum.
 • heartbeat 1

  Hälsorisker 

  Det finns inte endast fördelar med att använda öronproppar. Olika hälsorisker är också förknippade med de olika modellerna. Ansamling av öronvax och infektioner är sådana risker. Vaxet är i sig nyttigt eftersom det smörjer hörselgången och skyddar huden och vävnaden mot bakterier. Om mängden öronvax däremot påverkas kan det ge tinnitus. När du väljer öronproppar som du kan ha flera gånger bör du vara noggrann med hygienen. Rengör även öronen och hörselgången ofta.

  Öronproppar i skum eller vax bör inte användas flera gånger, eftersom de lätt drar till sig bakterier och smuts. Modeller som går att använda flera gånger tvättar du för hand i varmt vatten och låter sedan torka. Använd sunt förnuft när du bör och inte bör använda öronproppar. Om du har medicinska problem eller behöver ha full hörsel bör du till exempel inte använda öronproppar. Avlägsna heller aldrig en öronpropp under förhållanden med hög ljudnivå eftersom det kan chocka örat och orsaka skada.
 • plus2

  Engångs eller flergångs 

  Generellt sett finns det två varianter av öronproppar, de som du använder en gång, eller de som du använder flera gånger. Beroende på vilket material de är i kommer det att styra över huruvida du bör eller kan använda dem mer än en gång. Skum och silikon kan ibland återanvändas, speciellt silikon. Öronproppar av skum samlar lätt bakterier som vi nämnt ovan, vilket gör dem mindre lämpliga som flergångsproppar. Proppar av plast eller gummi går nästan alltid att rengöra. Överlag är engångspropparna överrepresenterade bland de olika varianterna av öronproppar eftersom man får fler för priset. Flergångspropparna är dyrare men kan nästan alltid används över en längre period om de rengörs än ett paket med engångsproppar som slängs efter en användning.
 • package

  Förpackning 

  Vanliga storlekar på de större förpackningarna av öronproppar är runt 50, 100 eller 200. De mer högkvalitativa öronpropparna, som dem av vax kan ha mellan 5 och 10 proppar i varje förpackning. Engångsöronproppar, till exempel skumpropparna, köper du enklast i storpack och slänger efter användning. Se gärna till att förpackningen som öronpropparna ligger i är återförslutningsbar. Detta hindrar skräp och bakterier från att hamna på öronpropparna men ser också till att propparna inte torkar ut och blir svåra att forma när de ska in i öronen. 

Vårt test av öronproppar

När man ska välja de bästa öronpropparna gäller det att hitta den variant som ger rätt ljuddämpning till ett bra pris. Man ska alltså vara medveten om att olika varianter av öronproppar dämpar olika typer av ljud. Gemensamt för alla typer är dock att de alltid ger någon grad av ljuddämpning. Bra öronproppar ska också sitta skönt, komforten ska med andra ord vara hög och de ska gå lätt att sätta i och ta ur, och helst även gå att rengöra effektivt, om det är öronproppar som går att använda flera gånger. Nedan har vi listat de viktigaste punkterna som vi tittar på när vi testar de olika öronpropparna.

 • Komfort - Öronproppar som sitter skönt, inte glider ur eller sitter för hårt och är lätta att hantera är att föredra. Komforten ska inte vara en orsak till att ta ur öronpropparna. Det här bli extra viktigt om du ska sova med dina öronproppar.
 • Ljuddämpning - Beroende på vilket material som öronproppen är gjord i, kommer den att dämpa olika typer av ljud på lite olika sätt. Vi letar efter de bästa öronpropparna för olika situationer och olika miljöer. Bäst öronproppar för att sova är till exempel de som reducerar brus och lågfrekventa ljud.
 • Prisvärdhet - Vi vill ha en öronpropp som ger det vi gått igenom ovan, utan att det kostar för mycket. Om en dyr variant ger en märkbart bättre effekt på komfort, ljuddämpning eller båda, kommer vi dock att föredra denna framför billigare varianter med lägre kvalitet. 

Vanliga frågor om öronproppar

När bör jag använda öronproppar?

Du bör alltid använda någon form av hörselskydd, eller öronproppar, om du vistas i miljöer med en ljudnivå som är högre än 85 dB. Detta är speciellt viktigt vid vistelse i högljudda eller bullriga miljöer under längre tidperioder.

Kan jag använda öronpropparna mer än en gång?

Flera typer av öronproppar såsom de av skum är så kallade engångsproppar vilket innebär att du slänger dem efter användning. De som är formgjutna eller går lätt att rengöra, kan du använda flera gånger.

Hur bra skyddar öronproppar mot buller?

Beroende på vilken typ av öronpropp du väljer så kommer de att skydda mot olika typer av ljud och frekvenser. Skumpropparna och de granformade gummi- eller plastpropparna skyddar till exempel bara mot buller.

Är öronproppar farligt?

Nej, det är inte farligt med öronproppar. De kan dock föra med sig vissa risker. Om du använder engångsöronproppar flera gånger kan de samla bakterier, som i sin tur ger infektioner. Även slarvigt rengjorda flergångsproppar kan medföra vissa hälsoproblem.

Öronproppar hur gör man?

Du gör på följande sätt: För försiktigt in öronproppen på ett sådant sätt att den sitter skönt och att du märker att omgivningens ljud dämpas. En liten del av proppen ska också sticka ut så att du lätt kan ta ur den igen. En vanlig skumöronpropp trycker du till exempel ihop med fingrarna och pressar försiktigt in i hörselgången, så att en del alltid sticker ut. Ett knep för att lättare få in en öronpropp är att dra örat upp och sedan tillbaka. På så sätt rätar du ut hörselgången och gör det lättare att få in proppen.

Vad kostar öronproppar?

Öronproppar kostar mellan 30 kr och upp mot 300 kr, beroende på modell, material och kvalitet.

Ska man använda öronproppar när man sover?

Öronproppar kan användas för att förbättra sömnen, om du lätt blir störd av ljud. Se till att välja en variant som går lätt att sova med och som har en medelhög ljuddämpning. Propparna ska inte sticka ut för långt ur öronen. På så sätt får de högre komfort.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
34 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5