Bäst i test: Bästa övervakningskameran 2022

Uppdaterad februari 2022

Det blir alltmer populärt att skaffa egna övervakningskameror, eller IP-kameror som de kallas. I takt med att tekniken bakom kamerorna, mjukvaran och apparna blivit bättre och billigare har det också blivit mycket enkelt att sätta upp sitt eget övervakningssystem. Oavsett om du använder övervakningskameran för att förhindra inbrott, hålla koll på hunden eller babyn så finns det en kamera som passar dig. För att underlätta ditt val har vi gått igenom och testat de 5 mest prisvärda kamerorna på marknaden. Av dessa utser vi i år Reolink Bullet till den bästa övervakningskameran.

Vårt test av övervakningskameror

Den bästa övervakningskameran ska leverera en god och hög kvalitet till ett bra pris, det är grundkravet. I kvalitetsmåttet inkluderar vi bildkvalitet, systemets funktionalitet, smidigheten i användningen och hårdvarans livslängd och enkelhet. Kameran ska utan problem gå att koppla upp mot nätet, antingen via WiFi eller nätverkssladd, och app-funktionerna ska löpa på smidigt. Du ska helt enkelt inte hitta något du retar dig på eller som stör din användning. Om molntjänster finns ska de vara rimligt prissatta jämfört med vad som erbjuds av andra tillverkare. Vi kan sammanfatta detta i fyra punkter:

 • Prisvärdhet – Du ska få den kvalitet och funktionalitet du betalar för och gärna lite till.
 • Funktioner – Användbara, enkla med låg inkörströskel.
 • Bildkvalitet – Högupplösta bilder som håller god kvalitet i alla väder och situationer.
 • Användarvänlighet – Mjukvaran och kameran i sig ska köras och installeras smidigt och lätt och vara hanterbara även för de mindre insatta eller intresserade.

 1. Reolink Bullet

  9,6/10
  "Mycket prisvärd kamera med hög bildkvalitet och flexibilitet".
  Reolink Bullet POE-utomhuskamera 5 megapixel
  Bäst i test
  Upplösning
  2560x1920
  Videolagring
  SD-kort eller NAS
  Ljudsignal
  Nej
  Mörkerseende
  30 meter
  Vatten & väder
  IP66 - Tål skvätt & stänk
  Trådlös
  Nej
  Användning
  Utomhus & inomhus
  Molntjänst
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lättnavigerad app
  • Bra bildkvalitet
  • Mycket hög prisvärdhet
  • Enkel och gedigen design
  Nackdelar
  • Något otydligt mörkerseende på längre håll

  Recension

  Alla som är ute efter en övervakningskamera med hög prisvärdhet och låg inkörströskel, bör titta en extra gång på Reolink Bullet. Kameran är till för både inomhus- och utomhusbruk och är mycket lättmonterad och -installerad. När du väl har hittat en bra placering för övervakningskameran är det bara att ansluta den via POE. Strömmen får du då via nätkabeln. Med övervakningssystemet Reolink kontrollerar du kameran via appen. Det finns även en webbklient och program för dator.

  Kamerans bild är mycket tydlig och skarp med en upplösning på 2560x1920 punkter. Med 360 graders vy är den också flexibel. Vi uppfattade inga problem med bildkvaliteten, trots att vi testade den i olika ljusförhållanden. Rörelsedetektorn hade dock en tendens att reagera på falsklarm, i vissa fall. Mörkerseendet med IR räcker upp till 30 meter och det var bara på runt 25 till 30 meters håll som vi såg att bilden började bli lite otydligare.

  Ett par av de största fördelarna med Bullet är att den håller en hög stabilitet och att video går att strömma direkt via LAN:et. Den som vill ha en molntjänst till sin övervakningskamera behöver dock leta efter en annan modell. När det kommer till appen så är den lättnavigerad och användarvänlig även för den som inte är ett proffs på teknik eller kameror. När kameran uppfattar något får du push-aviseringar i mobilen eller mail. Den video som spelas in lagras på SD-kort eller på NAS, alltså en extern lagringsenhet.

  Sammanfattningsvis ger vi Reolink Bullet ett bra helhetsbetyg. Kvaliteten och användarvänligheten övertygar verkligen och priset är en klar bonus.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Arlo Pro 3

  9,5/10
  "Trådlöst, högupplöst, flexibelt och mycket användarvänligt".
  Arlo Pro 3 Övervakningssystem vit
  Bästa premiumvalet
  Upplösning
  2560x1440
  Videolagring
  SD-kort eller molnet
  Ljudsignal
  Ja
  Mörkerseende
  30 meter
  Vatten & väder
  IP65 - Tål skvätt & stänk
  Trådlös
  Ja
  Användning
  Utomhus & inomhus
  Molntjänst
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Två kameror i ett paket
  • Trådlösa
  • Mycket lång batteritid
  • Utmärkt upplösning och bild
  • Gratis molnlagring i 3 månader
  Nackdelar
  • Högre pris
  • Måste ansluta till molntjänst för att komma åt vissa funktioner

  Recension

  Av de övervakningskameror som vi har jämfört och testat finns det en serie som sticker ut. Denna är Arlo Pro-serien. Arlo tillhör i dagsläget toppskiktet när det gäller kameror för hemövervakning och Pro-modellerna gör oss inte besvikna. I detta paket inkluderas två kameror och en basstation, eller hubb. Om du vill ha fler kameror än så, går det att köpa upp till fyra kameror i samma paket.

  Det finns alltså flera delar som vi är nöjda med när det gäller Arlo Pro, men framför allt handlar det om flexibiliteten och smidigheten i hela systemet och paketet. Exempelvis tog det mindre än två timmar för oss att montera och koppla upp allt, vilket är snabbt jämfört med vissa andra övervakningskameror. Monteringen i sig var tacksam att göra eftersom det ingår både magnetfästen och fästen med gängor. Med magnetfästena måste du dock tänka på att placera kamerorna oåtkomligt för eventuella tjuvar.

  Laddningen av kamerorna sker med en USB-sladd som har ett magnetfäste som du lätt sätter på undersidan av kameran. Det går även att till exempel koppla laddningskabeln till en solpanel för att göra hela uppladdningsdelen ännu smidigare.

  När det gäller kameran i sig då? Till att börja med är bilden mycket bra. Upplösningen är i 2560x1440, vilket ger en bild i toppklass, med HDR som gör bilden mer realistisk och tydlig. Zoom-funktionen innebär att du kan zooma med 12 gångers förstoring och mörkerseendefunktionen filmar i färg. Övervakningskameran har också tvåvägskommunikation, är vädertålig med IP65 och har både strålkastare och siren för att skrämma inkräktare.

  Appen som man kontrollerar kameran med är lättanvänd. Videoklippen lagras antingen i molnet, med ett abonnemang på tjänsten, eller på en ansluten USB-hårddisk och går att se i efterhand eller via streaming. Med appen går det även bland annat att skapa aktivitetszoner med olika inställningar och anpassningar för respektive zoon. Även rörelsedetektorn går att anpassa när det gäller dess känslighet.

  Slutligen kan vi säga att vi är mycket nöjda med detta system. Flexibiliteten och smidigheten i det skapar många möjligheter och det går lätt att utöka allt med fler kameror, om man känner att behovet finns. De enda nackdelarna med Arlo Pro är priset och att vissa funktioner görs tillgängliga först när du har ett abonnemang. Detta kostar från 2,99 dollar per månad och kamera.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Reolink Dome

  9,2/10
  "Prisvärd utomhuskamera med skarp bild och bra mörkerseende".
  Reolink Dome POE-utomhuskamera 5 megapixel
  Upplösning
  2560x1920
  Videolagring
  SD-kort
  Ljudsignal
  Nej
  Mörkerseende
  30 meter
  Vatten & väder
  IP66 - Tål skvätt & stänk
  Trådlös
  Nej
  Användning
  Utomhus
  Molntjänst
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra och högupplöst bildkvalitet
  • Hög prisvärdhet
  • Lätt att installera med PoE
  • Användarvänlig och tydlig app
  Nackdelar
  • Tyvärr ingen drift via batteri
  • Begränsad zoom

  Recension

  Denna allsidiga och prisvärda övervakningskamera för utomhus- och inomhusbruk från Reolink, levererar precis den kvalitet vi förväntar oss av fabrikatet. IP-kameran installeras enkelt med PoE, vilket innebär att du endast behöver ansluta den med din nätverkskabel för att tillgodose strömförsörjningen. Kameran tål temperaturer från -10 till +55 grader Celsius och kan monteras både på väggen och i taket. Konstruktionen gör den också tålig med ett stabilt chassi.

  När det gäller bildkvaliteten, så är den en av de bästa du kan få till det priset. Bilden, med en upplösning på 2560x1920, är både skarp och har bra kontraster. Kameran i sig uppfattade vi också som pålitlig och enkel att manövrera med appen. Synfältet är 80 grader, det går att se i mörker upp till 30 meter och kameran har rörelsedetektor. Den video som du spelar in lagras antingen på kamerans SD-kort, som du tyvärr behöver köpa till, eller på en extern NAS. Om du väljer det sistnämnda alternativet, har detta fördelen att du lagrar data via det lokala nätverket och du slipper både minneskort och molntjänster.

  Övervakningskameran ansluts till övervakningssystemet Reolink med den tillhörande appen, som är kompatibel med både Android och iOS. En smart och användbar egenskap gällande appens notiser, anser vi är möjligheten att få dessa via mail och som korta klipp direkt i mobilen. Detta höjer användarvänligheten.

  I vårt test av Reolink Dome använde vi den för utomhusbruk. Väl uppsatt anslöt vi kameran via vårt LAN och den hittades automatiskt av nätverket. Installationen sker via Reolinks hemsida och programmet som används letar upp kameror i nätverket på egen hand. Genom att kameran har ett användarnamn och lösenord, blir det också givetvis tryggare att använda den. De egenskaper vi uppskattade mest med Reolink Dome var att bilden är så pass tydlig och att IR-funktionen för mörkerseende är övertygande. Övervakningskameran fungerar mycket väl för att hålla koll på ett visst område. Tyvärr fångar den inte upp mer än 80 grader. Med användbara app-funktioner och bra kvalitet anser vi att prislappen på denna modell är mycket rimlig.

  Sammanfattningsvis ser vi inga nackdelar med Reolink Dome, förutom att det medföljande kablaget är något tjockt och att kameran har en begränsad förmåga till panorering och tilt. Den går heller inte att strömförsörja med batteri.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 4. Cleverio Smart

  9,1/10
  "Smidig och praktisk hemövervakning i full HD".
  Cleverio WiFi Smart Motordriven övervakningskamera
  Mest Prisvärd
  Upplösning
  1920x1080
  Videolagring
  SD-kort
  Ljudsignal
  Nej
  Mörkerseende
  10 meter
  Vatten & väder
  -
  Trådlös
  Ja
  Användning
  Inomhus
  Molntjänst
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Mycket lättanvänd
  • Tydlig bild
  • Fungerar bra som baby-vakt och hund-vakt
  Nackdelar
  • Saknar möjligheter med bra fästen, såsom magnet eller klister
  • Endast styrd via app, ej via dator

  Recension

  Cleverios smidiga och allsidiga övervakningskamera fyller sin funktion väl som övervakare av hemmet. Kameran är endast till för inomhusbruk och du placerar den med fördel på en byrå, ett skåp eller på bordet, så att den kan utnyttja sin vidvinkel på 105 grader. Den går även att montera i taket eller på väggen med det medföljande fästet.

  Övervakningskameran har motordriven panorering, vilket gör att du får ett brett synfält med den. Funktion med tilt finns också, även om vi önskar att den kunde tilta mer nedåt när den står upprätt. Genom att kameran har en tvåvägskommunikation, går det lätt att använda den som till exempel baby-vakt eller hund-vakt. Ljudet i mikrofonen har vi inget att anmärka på.

  Bilden är i full HD (1920x1080) och mörkerseendet med IR på upp till 10 meter gör att du även kan använda den på natten. Bildkvaliteten är bra och skärpan du får med zoom-funktionen är vi också nöjda med.

  Appen, som du styr kameran med, kunde möjligen ha fler funktioner såsom fler inspelningslägen. Samtidigt är den praktisk och du kan samla olika enheter från Cleverio i samma applikation. Kameran svarar snabbt när vi kontrollerar den via appen. Den roterar och tiltar smidigt och går även att styra via mobilen genom att dra fingret över skärmen, inte endast styra med pilarna i appen. Video och ljud som strömmas gör så i realtid. Här märker vi dock i vissa lägen en mindre fördröjning i responstiden. Övervakningskameran följer även ljud och rörelser automatiskt, men den går tyvärr inte att koppla upp till dator på ett smidigt sätt.

  Uppkopplingen av denna modell sker genom att du ansluter den till WiFi-nätverket, med en frekvens på 2,4 GHz. Kameran stödjer WPA och WPA2, vilket gör anslutningen säkrare. Även WPS stödjs, något som underlättar anslutningen mellan routern och kameran. De inspelningar som görs lagras på ett minneskort som köps separat.

  I sin helhet anser vi att Cleverio WiFi Smart övervakningskamera är ändamålsenlig när det kommer till enkel, billig och användarvänlig hemövervakning.

  Läs mer
 5. D-link Vigilance

  8,6/10
  "Professionell övervakning till ett bra pris".
  D-link DCS-4612EK Vigilance 2 MP POE-Övervakningskamera
  Upplösning
  1920x1080
  Videolagring
  SD-kort eller NAS
  Ljudsignal
  Nej
  Mörkerseende
  30 meter
  Vatten & väder
  IP66 - Tål skvätt & stänk
  Trådlös
  Nej
  Användning
  Utomhus
  Molntjänst
  Nej
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Professionell och högkvalitativ kamera
  • Hög bildkvalitet med brusreducering
  • Proffsigt utförande av app och tillhörande system
  Nackdelar
  • Högre prislapp

  Recension

  D-link är ett av de företag som ligger i framkant när det gäller professionella övervakningskameror. Detta märks inte minst på denna modell, Vigilance, som är en mycket högpresterande utomhuskamera till ett rimligt pris. Bilden har en upplösning på 1920x1080 punkter med full HD och brusreducering och kameran har både rörelsedetektor, som går att anpassa till att endast spela in vid rörelse, samt IR-mörkerseende på upp till 30 meter. Den bild som levereras har också ett brett dynamiskt omfång, vilket ger en tydlig bild oavsett ljusförhållanden, såsom motljus eller skugga.

  Det går inte att ansluta övervakningskameran till någon molntjänst. Däremot finns det möjlighet att lagra data på antingen micro-SD-minneskort eller en NAS-enhet. Genom att Vigilance använder sig av H.265-komprimering, gör det att kameran kan leverera en hög bildkvalitet till en låg filstorlek.

  Något vi uppskattade med kameran i vårt test var att den var lätt att installera och montera. Genom att denna modell stödjer POE, gör det att det inte krävs någon extra strömkabel. Med en IP-klassning på 66 klarar den dessutom de flesta väderförhållanden utan problem, från +50 till -30 grader. Den är även klassad med IK10, vilket innebär att den har ett fullgott skydd mot vandalisering.

  D-link Vigilance är främst en kamera till för professionellt bruk. Den som vill ha en mycket pålitlig och stabil kamera för att övervaka sitt hem, anser vi dock också har stor användning av denna modell.

  Notiser vid händelser får du enkelt via appen, eller som mail och du ansluter kameran till övervakningssystemet D-ViewCam helt gratis. Programmet är kompatibelt med Apple och Android. Installationen av programmet gjorde vi utan några större problem, men väl inne i systemet finns det många olika funktioner att välja mellan och det hela är svårt att överblicka för den som inte är helt insatt. Överlag får vi dock en mycket proffsig känsla av D-ViewCam och programmet stödjer upp till 32 IP-kameror för den som vill bygga upp ett övervakningsnätverk.

  Läs mer

 

home automation with camera table

Din köpguide till bäst övervakningskamera

Det finns flera delar att tänka på och räkna in när du ska välja den bästa övervakningskameran. För att du lättare ska kunna hitta den kamera som håller bra kvalitet och har rätt funktioner för dig till ett bra pris, har vi satt ihop en köpguide. Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du väljer övervakningskamera.

 • quality

  Bildkvalitet 

  Den kanske viktigaste parametern för övervakningskameran är bildkvaliteten. Denna kommer att vara en avgörande del när du ska välja modell. En skarp och tydlig bild är en given fördel. På så sätt kan du med kamerans hjälp enkelt identifiera sådant som ansikten och registreringsskyltar. Även detaljerna framhävs lättare med en bra bildkvalitet.

  Beroende på om du avser att använda kameran utomhus eller inomhus, kommer det ställas olika krav på bildkvaliteten. En inomhusmiljö är ofta mindre krävande för kameran överlag. Oavsett vilket syfte du har med övervakningen, bör bildkvaliteten vara bra både i lampljus, dagsljus och under kvällar samt i mörker.
 • resolution

  Upplösning 

  Bildsensorernas pixeltäthet har ökat under flera års tid. Idag genererar många övervakningskameror både skarp och detaljrik video och bild. Det är dock fortfarande lönt att jämföra upplösningen. Ju högre pixeltäthet, desto mer detaljrik bild. För att ge ett exempel att hålla sig till, så har de enklaste kamerorna ofta en lägre upplösning, till exempel 640x480 pixlar. Flera modeller har dock betydligt bättre upplösning än så. Många ligger kring full HD, 1920x1080, eller ännu högre såsom 2560x1920.

  För de flesta användare kommer man långt med full HD-upplösning. Bilderna är tillräckligt skarpa för att fånga upp detaljer och sådant som ansikten på ett tydligt sätt. Den som vill ha en värstingkamera bör dock se sig om efter en 1440p (2560 x 1440)- eller Ultra HD 4K-variant (3840 x 2160). Med dessa övervakningskameror får du mycket bra upplösning och inga detaljer kommer att undgå din övervakning. 
 • hdr3

  HDR 

  Utöver mängden pixlar är det också viktigt att titta på huruvida övervakningskameran stödjer High Dynamic Range (HDR). HDR innebär att kameran tar flera bilder där ljusexponeringen skiljer sig åt. Dessa läggs sedan ihop för att ge bilden högre kontrast och ett bredare färgspektrum. Bilderna blir på det här sättet mer genuina och realistiska med resultatet att man kan få större tydlighet i mörker tack vare den djupare kontrasten. Detta kommer i sin tur att förtydliga skillnader i mörka segment vilket kan vara det som avgör om det man ville identifiera gick att identifiera eller inte.

  Om du streamar högupplöst video i HDR kommer det att krävas en bättre uppkoppling eftersom mer information ska skickas. Detsamma gäller för sparade filer, dessa kommer att bli större. HDR kräver dock mindre av överföringshastighet och plats än vad en högre upplösning gör.
 • heart beat

  Bildfrekvens 

  Övervakningskamerans bildfrekvens har betydelse för hur kameran fångar upp de olika momenten i videon. Ett högre antal exponeringar per sekund ger en mjukare rörelse i videon. En högre bildfrekvens, till exempel 30 FPS (bilder per sekund), fångar alltså upp snabba rörelser bättre. Om du har en övervakningskamera för inbrottsövervakning, är det inte säkert att du behöver en hög FPS. Någon som kommer smygandes in på tomten kommer att fångas upp tydligt ändå. Då kan det vara bättre att sänka FPS:en om det går och på så vis spara in minnesutrymme på minneskortet. En bildfrekvens på 15 eller 20 FPS kan vara mer lagom. Bildfrekvensen måste alltid sättas i relation till upplösningen.

  En övervakningskamera med hög bildfrekvens klarar inte alltid den högsta upplösning. Beroende på vilket syfte du har med kameran, så kommer detta att bli en avvägning. Vid inbrottsövervakning kanske du föredrar en högre upplösning. Tänk på att högre bildfrekvens och upplösning kräver mer data. För att komma runt det problemet finns det dock flera övervakningskameror där du kan välja vilken FPS och upplösning du vill ha, beroende på till vilken enhet materialet skickas.
 • computer monitor

  Vidvinkel & Synfält 

  En kamera med hög vidvinkel kan vara lämplig om du ska övervaka ett rum inomhus. På så sätt kan du täcka in ett större område, eller en större yta. Tänk dock på att bilden ofta förvrängs när fältet är brett, en så kallad ”fish-eyeeffekt”. En hög vidvinkel kan dock vara mycket användbar för att få en bättre överblick. 130 grader eller mer kan vara att föredra. Utomhus kan det istället vara bättre med ett annat fokus, som innebär att du ser längre med kameran. Här spelar även bildkvaliteten in. En högre upplösning gör det lättare att till exempel zooma med bra skärpa. Dyrare övervakningskameror brukar dock kombinera ett brett synfält med bra inzoomningsmöjligheter.
 • loupe

  Zoom 

  Möjligheten att zooma in på ett objekt eller en person är en av övervakningskamerans viktigare funktioner. Som vi nämnde tidigare gäller det att övervakningskameran har en hög upplösning, om möjligheten till bra zoom ska komma till sin rätt. Minst lika viktigt är dock att kameran stödjer HDR. En kamera med zoom-funktion och HDR ger en bra och tydlig bild. En zoom med runt 10 gånger förstoring räcker för de flesta ändamål. Om du vill ha bästa kvalitet bör du välja optisk zoom, eftersom denna teknik inte beskär bilden på samma sätta som en digital zoom gör. Digital zoom kan försämra bildkvaliteten.
 • infrared lamp

  Mörkerseende 

  Övervakningskameror med mörkerseende använder sig många gånger av IR-funktion, alltså infrarött ljus. Denna teknik låter kameran filma utan att behöva lysa upp området ifråga. En bra övervakningskamera har upp till 30 meters mörkerseende. Detta räcker väl om du ska övervaka din tomt utomhus och upptäcka djur eller människor på längre håll. För inomhusbruk räcker det med några få meter. Vi rekommenderar IR-funktion på övervakningskameran om du ska ha den utomhus.
 • spotlight

  Strålkastare & ljud 

  Den kanske mest betydelsefulla funktionen som en övervakningskamera har är att vara avskräckande. Åtminstone om du har den i inbrottspreventivt syfte. De kamerorna som är utrustade med strålkastare fungerar effektivt på natten eller kvällen när det gäller att uppmärksamma eller skrämma potentiella inkräktare. Ett skarpt sken där strålkastaren lyser upp ett större område gör att kontrasten blir högre jämfört med omgivande områden som inte är upplysta. Även en ljudsignal eller siren kan vara en användbar funktion att ha på övervakningskameran. En signal runt 110 dB räcker i många fall. Övervakningskameror kan också vara utrustade med en tvåvägskommunikation. Det innebär att du och någon annan kan kommunicera via telefonen och kamerans mikrofon. Både inomhus- och utomhuskameror kan ha fördel av denna funktion.
 • hard disk drive

  Videolagring 

  Det finns generellt sett tre olika sätt att lagra bilder och video på med de övervakningskameror som säljs idag. Den äldre varianten är att lagra på en hubb. Då skickas data till en central lagringsenhet någonstans i till exempel ditt hem där den hamnar på en hårddisk. Utöver denna möjlighet finns två vanligare varianter. Dessa är att data lagras på ett minneskort eller i molnet, alltså på nätet.

  Kameror med minneskort har fördelen att de inte behöver vara uppkopplade för att lagra data. Å andra sidan är nackdelen med dem att minneskortet kan stjälas tillsammans med övervakningskameran. För att slippa detta problem kan du istället välja en övervakningskamera som är kopplad till någon molntjänst. Denna kommer du åt via mobilen och du behöver inget minneskort. Molntjänsterna är överlag det säkraste sättet att lagra data på. Här måste du dock ofta betala en abonnemangsavgift för att få tillgång till dem.
 • equalizer

  Kontroll & styrning 

  Flera moderna IP-kameror, alltså nätverkskameror för övervakning, har en inbyggd motor som gör att du kan manövrera den höjd- och sidledes. Du gör detta enklast med den app som ofta tillhör varje fabrikat. Med appen styr du alltså kameran och håller koll på inspelningar, får notiser om något händer och kommunicerar med och genom kameran med den.

  En användbar funktion att hålla utkik efter är om det går att få notiser från varje enskild kamera, om du har mer än en uppkopplad. Även appens och kamerans responstid är viktig. Alltså hur lång tid det tar från det att appen larmar till det att du ser videon på mobilskärmen via live-streamingen. Responstiden ska vara så kort som möjligt för att inte skapa fördröjningsmoment. Kompatibiliteten med tjänster som Amazon Alexa, Apple HomeKit och Google Assistant är också viktig, om du vill ha en smart helhetslösning. Olika kameror har ofta olika tjänster.
 • weather

  Vattentäthet & väder 

  Alla övervakningskameror går under en speciell standard och certifiering som har att göra med huruvida de klarar vissa miljöer. IP-certifieringen för en övervakningskamera är framför allt viktig att ta hänsyn till när du ska använda den utomhus. Då bör den, beroende på placering, tåla sådant som kyla, regn och värme. En utomhuskamera under tak bör ha en IP på minst 40 och en under bar himmel från 60 och uppåt. För övervakningskameror inomhus räcker det med IP 20, eller högre.
 • tools

  Installation & uppkoppling 

  Installationen av en övervakningskamera är ofta enkel. Det du bör se till är att den modell du väljer gärna har medföljande väggfästen. Även magnetfästen vilka brukar gå att köpa separat, är mycket användbara eftersom kameran då lätt kan avlägsnas eller flyttas. När det gäller strömförsörjningen till övervakningskameran finns det två alternativ. Antingen kopplar du på den med en strömsladd, eller så väljer du en modell med batteri.

  Flera av de populära kamerorna som säljs idag har batterier. Detta gör dem mycket smidiga och du får ofta en varning i appen när batteriet börjar bli lågt. Batteriet ska räcka i åtminstone ett par månader. Ett löstagbart och uppladdningsbart batteri är ofta praktiskt eftersom du då kan ha två batterier och växla mellan dem. När du kopplar upp en kamera som behöver internettillgång, bör du placera den så att kontakten med ditt WiFi blir så stabilt som möjligt. Alternativt förlänga räckvidden med en bra router. Om du har en trådbunden kamera bör den vara möjlig att koppla via PoE, alltså att ström överförs via nätverkskabeln. Detta minskar installationskrånglet för din del.

Vanliga frågor om övervakningskameror

Vad gäller för övervakningskameror?

Om du är en privatperson som använder övervakningskameror måste du komma ihåg att du endast får spela in händelser på din egen tomt eller mark. Du får inte använda övervakningskameran mot allmän plats. Bevakningen ska ha ett samband med ditt privata hushåll. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller under "kamerabevakningslagen".

Är det svårt att montera en övervakningskamera?

Nej, de flesta övervakningskameror är lätta att montera och installera. Det exakta tillvägagångssättet skiljer sig dock från olika modeller och tillverkare. Generellt sett följer både beskrivning och fästen med i paketet.

Finns övervakningskamera utan nätverk eller wifi?

Ja, det finns övervakningskameror som inte kräver nätverk, wifi, eller konstant strömförsörjning. Flera av dagens modeller av IP-kameror drivs av batterier och de har minneskort för lagring av data. Enheten kan oftast spela in video och ljud utan att behöva anslutas till ett närverk. För överföring av video- och ljud-filer till din mobil eller dator behövs dock en nätverksanslutning. Alternativet är att ta ur minneskortet och föra över informationen manuellt.

Testvinnare - Bäst Övervakningskamera

 • Reolink Bullet
 • Arlo Pro 3
 • Reolink Dome
 • Cleverio Smart
 • D-link Vigilance
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5