Bäst i test: Bästa pannlampan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

När man ska ut på kvällsturen eller vill ha händerna fria och måste jobba i mörker där elektricitet inte finns draget av någon anledning kan pannlampan vara räddaren i nöden. Marknaden har på sistone svärmats över av flera olika pannlampor där de dyraste alternativen inte alltid är de bästa, och där de billiga inte har kvalitetskontrollerats. Vi har testat ett flertal av pannlamporna som marknaden har att erbjuda, och utsett GP CHR35 Discovery till vinnare i vårt stora test med ytterligare 4 testfavoriter.

Testvinnare - Bästa Pannlampa 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa pannlamporna 2023:

 • GP CHR35 Discovery - Bäst i test
 • Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm - Bästa billiga
 • Ledsavers Laddbar pannlampa 300 lm
 • CAT Pannlampa
 • Milwaukee HL-SF

De 5 bästa pannlamporna i Juni 2023

 1. 1. GP CHR35 Discovery - Bäst i test

  9,5/10
  "Ett av de smidigaste alternativen som lyser starkt och med lång batteritid".
  GP Batterier GP CHR35 Discovery Headlamp 600LM
  Bäst i test
  Max ljusstyrka
  600 lumen
  Batteritid
  Upp till 60 h
  Vattenresistens
  IPX4 - Skvätt och regn
  Pris / lumen
  0,80 kr
  Vikt
  163 g
  Bekvämlighet
  Hög
  Ljusnivåer
  5
  Vinklingsbar
  Ja
  Frakt från 49 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Gratis frakt
  30 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lampan tas enkelt loss och kan användas som ficklampa
  • Sitter stabilt på huvuet
  • Lyser starkt
  • Extremt lång batteritid
  Nackdelar
  • Går att få högre ljusstyrka till ett billigare pris

  Recension

  Pannlampan GP Discovery CH35 är inte bara en pannlampa, utan man kan ta bort själva lampdelen ur banden och även använda den som en ficklampa. Pannlampan har elastiska, kamouflagefärgade band som sitter bekvämt och stabilt på huvudet. Med spännen både på sidorna och uppe på huvudet finns många justeringsmöjligheter för att pannlampan ska passa oavsett form på huvudet.

  Flertal ljuslägen

  När det kommer till specifikationer kan man lysa med ett ljusflöde om maximalt 600 lumen som ska räcka till att lysa upp på avstånd upp till 130 meter. Utöver det starkaste läget finns det ytterligare 4 lägen om 15, 60 och 300 lumen samt ett strobeläge. Vikten för pannlampan landar på ca 160 gram vilket gör att den inte känns för tung eller klumpig. Pannlampan är inte helt vattentät men med sin IPX4 klassning tål den en hel del stänk och skvätt. Pannlampan har också skydd mot stötar och ska kunna tåla att släppas från en meters höjd.

  Den praktiska användningen

  Vid faktiskt användning upplevs den lysa starkare än de specificerade 600 lumen vilket är en positiv överraskning. För att kunna nå de 130 meter som pannlampan marknadsförs kunna göra gäller det att man använder det starkaste läget. Vid kortare avstånd är det inga som helst problem att gå ner i ljusstyrka. Med den låga styrkan på 15 lumen kommer man utan problem upp till över 55 timmars batteritid i ett normalvarmt rum, men med den högsta effekten kan man bara lysa i några timmar som med de flesta andra pannlampor som har starka ljusflöden. Laddnings utförs enkelt med en micro-USB kabel som kopplas in bakom lampdelen. Det är inga problem att vrida och vinkla lampan när den sitter i bandet för att få till rätt vinkel.

  Pannlampa och ficklampa i ett

  Sammanfattningsvis kan man säga att GP Discovery CH35 inte är pannlampan som lyser starkast, men som ändå lyser starkt nog. Vad den istället har är riktigt lång batteritid och detta i kombination med att man lätt kan ta loss lampan gör den mer användbar än man kan tro. De flesta har nog varit med om att man måste spänna loss hela pannlampan för att lysa med handen på ett svåråtkomligt ställe då och då vilket man kan slippa helt med denna modell. Det finns billigare modeller som lyser starkare, men som inte har samma batteritid och smidighet som den här modellen.

 2. 2. Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm- Bästa billiga

  9,3/10
  "I en klass för sig när man tar hänsyn till priset".
  Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm
  Bästa billiga
  Max ljusstyrka
  1000 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  IPX4 - Skvätt och regn
  Pris / lumen
  0,35 kr
  Vikt
  237 g
  Bekvämlighet
  Hög
  Ljusnivåer
  5
  Vinklingsbar
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög prisvärdhet
  • Lyser starkt
  • Brett spann på ljusstyrka för att kunna spara batteri
  • Uppladdningsbart batteri
  Nackdelar
  • Något lång laddningstid

  Recension

  Den starka pannlampan från Ledsavers är inte en pannlampa som man säger wow om så fort man får den i handen eller på huvudet, men istället är den riktigt välbalanserad och kommer att vara tilltalande för en stor skara av människor.

  Bekväm och stabil på huvudet

  Pannlampor kan se ut på lite olika sätt. Denna har en stark LED lampa med två band för att sitta stabilt på huvudet. Ett går runt huvudet och ett går ovanpå för att lampan inte gradvis ska börja sjunka ner när man rör på sig. Justeringsmöjligheterna är goda med flera spännen och de mjuka, stretchiga banden ser till att bekvämligheten inte går att klaga på. Den totala vikten ligger på dryga 200 gram.

  Lyser starkt

  Den maximala ljusstyrkan som går att ställa in är 1000 lumen vilket kan jämföras med en väldigt stark ficklampa. För att spara batteri går det även att ställa ner styrkan till 210 lumen, och ytterligare tre nivåer där emellan som ligger på 430, 650 och 850 lumen. Den maximala batteritiden är 4h på lägsta ljusstyrkan, eller 50 minuter på högsta ljusstyrkan. Denna starka pannlampa har ett brett användningsområde tack vare variationsmöjligheterna. Vill man själv bara synas räcker de lägre nivåerna gott och väl exempelvis vid en kvällspromenad, och vill man själv se längre avstånd kommer den högsta nivån som är en del batterikrävande att lösa det med. Spridningen från ljuset går inte att ställa in utan det lyser starkast i mitten med en del spridning mot ytterkanterna.

  Egenskaper

  Pannlampan går att vinkla precis som man vill ha den utan att den kort efter glider tillbaka till sitt ursprungsläge. Batteriet är uppladdningsbart vilket innebär att man inte hela tiden behöver byta batteriet. Däremot är uppladdningstiden relativt lång på 7 till 8 timmar. Pannlampan är inte vattentät, men har en resistens mot vatten i form av IPX4 klassning som innebär att den klarar av en del stänk.

  Sammanfattning

  Pannlampan ger en hög prisvärdhet och sett till priset finns det inte mycket mer att önska. Ska man vara petig skulle förbättringsmöjligheterna stanna vid komplett vattentäthet och kortare laddningstid.

 3. 3. Ledsavers Laddbar pannlampa 300 lm

  9,2/10
  "En vettig all around pannlampa som fungerar bra till mycket".
  Luxorparts Laddbar pannlampa med sensor 3 W
  Max ljusstyrka
  300 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  Nej
  Pris / lumen
  0,66 kr
  Vikt
  179 g
  Bekvämlighet
  Medel
  Ljusnivåer
  1
  Vinklingsbar
  Ja
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lyser tillräckligt bra sett till priset
  • Laddningsbart batteri
  • Tar inte evigheter att ladda batteriet
  Nackdelar
  • Ingen vattenklassning
  • Går inte att ändra ljusstyrka

  Recension

  Ledsavers är välkända inom området pannlampor med både starka och något svagare modeller. Detta är en modell som inte är en av de absolut starkaste, men där man istället har satsat på bekvämligheten men med fortfarande en godkänd ljusstyrka.

  Pannlampan har två band som de flesta andra som vill satsa på funktionalitet, ett runt huvudet men också ett som går över huvudet. Fördelen med lite svagare pannlampor är att de kräver mindre ström och därmed färre och mindre batterier som drar ner på vikten. Denna väger strax under 180 gram och kommer att kännas lätt även vid lite längre tids användning. Spännena som man justerar banden med sitter på utsidan av banden för att de hårda plastdelarna inte ska gå åt huvudet.

  Bara ett ljusläge

  Ledsavers pannlampa på 300 lumen har inga andra ljusnivåer om man skulle behöva högre intensitet, eller lägre för att spara batteri. Pannlampan går att använda ca 4 timmar innan det laddningsbara batteriet är slut. Från helt tomt batteri behöver pannlampan ca 5 timmar på sig för att bli helt fulladdat. Skenet är är relativt koncentrerat men med ingen möjlighet att ändra spridningen. Pannlampan är inte vattenklassad på något sätt men man har ändå gummilock på viktiga delar som ladduttag och knapp för att inte få in vatten där. Vid test klarar den av stänk men detta är inget som är bekräftat från tillverkaren.

  Slutsats

  Pannlampan har inte den överlägset högsta prisvärdheten, men fortfarande bra specifikationer sett till priset. Det hade varit önskvärt med en tydlig vattenklassning och något starkare ljus.

 4. 4. CAT Pannlampa

  8,9/10
  "Tillräckligt stark med hög hållbarhet och lång batteritid".
  CT4205
  Max ljusstyrka
  380 lumen
  Batteritid
  Upp till 10 h
  Vattenresistens
  IPX4 - Skvätt och regn
  Pris / lumen
  2,39 kr
  Vikt
  163 g
  Bekvämlighet
  Hög
  Ljusnivåer
  3
  Vinklingsbar
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Lyser starkt
  • Lång batteritid sett till ljusstyrkan
  • Sitter bekvämt
  • Låg vikt
  • Tål vatten och smällar
  Nackdelar
  • För dyr om man inte utnyttjar allt den har att erbjuda

  Recension

  Pannlampan från CAT sticker lite ut med sitt tubliknande utseende där lampan sitter, men kommer med en bra blandning av specifikationer. Utseendet är svart och neutralt, där två spännband ser till att den sitter stabilt på huvudet. Justeringsmöjligheterna är goda och banden som känns mjuka till ytan har en del styvhet i sig när de dras ut. Vikten på pannlampan landar på ca 163 g vilket gör att den inte känns tung vid längre tids användning.

  Robust med bra batteritid

  Pannlampan har inte allt för många olika ljuslägen där den starkaste lyser med 380 lumen, men man kan också ställa in för att få halva ljusstyrkan. 380 lumen är tillräckligt starkt för att räcka till de flesta uppgifter men det är batteritiden som är det starkaste som pannlampan från CAT har att komma med. Denna uppgår till hela 10 timmar och sett till ljusstyrkan är det en hel del. Ljuset är starkast i mitten med en jämn spridning ut mot kanterna. Hade det slutat här hade pannlampan varit en dyr historia men det gör det inte. Pannlampan är också vattentålig och har ett gott motstånd mot slag och smällar vilket gör att den lämpar sig för alla sorters olika uppgifter.

  Passar inte alla

  Pannlampan är inte den billigaste på något sätt, men har en hållbarhet som överstiger det mesta. Totalpriset är högt men tar man tillvara på allting man får för priset är det fortfarande överkomligt. Om man inte kommer att utnyttja det som lampan har att erbjuda till fullo finns det andra alternativ.

 5. 5. Milwaukee HL-SF

  8,7/10
  "Pannlampan för hemmasnickaren och byggaren".
  HL-SF
  Max ljusstyrka
  475 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  IP53 - Skvätt och regn
  Pris / lumen
  1,40 kr
  Vikt
  110 g
  Bekvämlighet
  Medel
  Ljusnivåer
  5
  Vinklingsbar
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fri frakt över 625 kr
  30 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra batteritid sett till styrkan
  • Laddningsbar
  • Tål en del vatten och damm
  • Tål en del smällar och stötar
  Nackdelar
  • Relativt dyr
  • Kan sitta obekvämt om man inte tar bort onödiga spännen

  Recension

  Pannlampan HL-SF från Milwaukee ger direkt byggvibbar och det kan bero på att den också är anpassad en hel del efter hemmasnickaren och de som gillar att bygga. Pannlampan har bara ett band som går runt huvudet eller hjälmen som man också kan använda den till. På insidan av bandet finns en antiglid gummiyta för att pannlampan inte ska glida runt och även kunna användas till hjälmar. På köpet medföljer också klämmor som kan användas till en hjälm.

  Funktionalitet och egenskaper 

  Man skyltar med en batteritid om 26 timmar men detta gäller om man använder pannlampan på den lägsta nivån om 25 lumen vilket inte är allt för starkt. På den högsta nivån om 450 lumen klarar pannlampan 2 timmar och på nivån 350 lumen kan man använda pannlampan i 4 timmar. Pannlampan drivs av 4 st AAA batterier. Skenet i sig är jämnstarkt över en större yta och inte lika riktat som det ibland kan vara. 

  Batteritiden är bra sett till styrkan, men det är inte de som är de främsta egenskaperna hos pannlampan, utan tåligheten. Eftersom pannlampan helst ska sitta på en hjälm måste den också tåla smällar. Det yttre höljet är hårt och stryktåligt, men har också en vatten- och dammklassning i form av IP52 vilket innebär att den fungerar bra i dammiga miljöer och kan stå emot en del stänk. Pannlampan är en riktig lättviktare med sina 110 g vilket gör att den knappt känns på huvudet

  För snickaren och byggaren

  Detta är en relativt dyr pannlampa men som kommer med möjligheter som flera andra saknar. Eftersom den främst är till för de som gillar att snickra och bygga är kundkretsen inte den största, men det är trevligt att även de har ett alternativ här.

man springer med pannlampa

Din köpguide till den bästa pannlampan

Använder man enbart pannlampan till att då och då besöka den mörka vinden för att rota i en gammal kartong, eller ett besök till källaren med svag belysning räcker det med en normal pannlampa. I dessa fall skadar det givetvis inte med en stark pannlampa heller, men till kvällspromenader och annat där det är viktigare att själv kunna se sin omgivning tydligt eller lätt kunna bli sedd finns det en hel del specifikationer och egenskaper som är viktiga.

 • pannlampa

  Ljusstyrka 

  Ljusstyrka mäts i lumen och för att få ett starkt sken vill man komma över åtminstone 300 lumen. Samtidigt finns det inga nackdelar med en pannlampa som kan lysa starkare eftersom dessa starka (men även många av de svagare) pannlampor har flera alternativ för att reglera ljusstyrkan för att spara batteri. Är den främsta anledningen att själv bli sedd och delvis använda pannlampan som en reflex är det bättre med en svagare pannlampa än ingen alls. Det är alltid viktigt att bli sedd i mörker för att undvika olyckor. 
 • batteri9

  Batteritid 

  Batteritiden är något man skulle kunna önska vore längre för samtliga pannlampor. Anledningen till de lite lägre batteritiderna är mängden batterier. Skulle mängden batterier ökas skulle även vikten gå upp rejält vilket skulle göra pannlamporna oerhört obekväma. Flera pannlampor har ändå batteritider upp till 4 timmar vilket tillsammans med smidiga laddningsmöjligheter inte tvingar användaren till att ha ett stort lager med engångsbatterier hemma. 
 • laddningsbar

  Laddningstid 

  Flera pannlampor har en något lång uppladdningstid närmare 8 timmar om de är starka. Eftersom man alltid använder pannlampor i mörker eller skymning, och det kontinuerligt inte är mörkt fungerar det oftast smärtfritt så länge man får in rutinen att ladda pannlampan efter en användning. Något vi hade önskat att se hos pannlamporna är en quick charge funktion som blixtsnabbt laddar upp batteriet en mindre mängd som hos mobiler, vilket vi är övertygade om att kommer att komma i framtiden.
 • medalj2

  Kvalitet 

  När det handlar om kvalitet är det primärt två delar som brukar vara de som slits ut snabbast i en pannlampa. Dessa två är batterierna och bandet runt huvudet. En god indikator på hur länge batterierna kommer att hålla är hur hög den maximala batteritiden är. En pannlampa som redan till en början har en lite lägre batteritid om till exempel två timmar, kommer snabbare att utsättas för fler hela battericykler än ett batteri med hög batteritid. Ett batteri har bara ett visst antal hela battericykler och därför är det en god ide att försöka satsa på en pannlampa med ett stort batteri. Spännbandet kommer alltid att töjas ut med tiden. Ett tjockare band kommer under en längre tid att hålla sin spänst jämfört med smalare alternativ.
 • vattendroppe3

  Vattenresistens 

  Använder man pannlampan i regn eller fuktiga miljöer vill man se till att pannlampan har någon form av IP klassning. Dessa klassningar anger resistensgraden mot damm, vatten och andra partiklar. En vanlig klassning bland pannlampor är IPX4 som innebär att pannlampan har en viss resistens mot strilande vatten. Även andra klassningar förekommer där en högre siffra generellt betyder ett bättre skydd.
 • vinkel2

  Vinklingsbar 

  En självklar funktion hos pannlamporna idag är att dessa går att vinkla. Att kunna rikta lampan istället för att vrida hela huvudet hjälper till en hel del men variationer på vinklingen förekommer. Vissa pannlampor har olika lägen man kan ställa in, medan andra har en mjuk ratt för att kunna vinkla precis som man vill.
 • vikt6

  Vikt 

  Vikten hos pannlamporna hör ihop med bekvämlighet och komfort. En tung pannlampa kommer snabbt att kännas oskön. Tyngden beror mest på mängden batterier i pannlampan eller om pannlampan har bestyckats med en avancerad LED lampa. Pannlampor som börjar närma sig en vikt om 300 g kan för ovana huvuden och nacken i början kännas tungt. Man vänjer sig relativt snabbt men och om inte annat är det bra träning för nacken.
 • rgb

  Olika färger 

  Vissa pannlampor kan komma med funktioner som tillåter olika färger på LED lampan. Detta är inte bara för att det kan vara roligt med olika färger, utan vissa av dessa har också olika funktioner. Exempelvis kommer ögat att snabbare vänja sig vid ett rött sken i mörker jämfört med ett vitt. Detta kan vara användbart om det snabbt går fram och tillbaka mellan ljusa och mörka förhållanden.

Vårt test av pannlampor

En stor del av jämförelsen mellan olika pannlampor görs rakt av på pappret. Sedan finns det mycket som inte helt och hållet går att utläsa från siffrorna utan som måste testas. Vi har längre ner i vår köpguide gått igenom flera av dessa attribut som också ligger till grund för betygsättningen, men vi har också fokuserat på följande punkter som är något svårare att läsa sig till i produktbeskrivningen hos butikerna:

 • Ljuset - Ljusstyrkan anger egentligen bara hur stark ljuset är. Något som också måste tas hänsyn till är hur spridningen blir på kort och långt avstånd. Försvinner mycket av ljuset i perferin eller kan man effektivt lysa upp en medelstor yta?
 • Komfort - Om pannlampan inte sitter skönt ens de kortare perioderna kommer den snabbt att hamna i handen och istället användas som en traditionell ficklampa.
 • Spännbandet - Alla elastiska material töjer ut sig med tiden. Tjocka band håller i regel bättre än tunnare band men ska samtidigt vara mjuka mot huvudet.
 • Prisvärdhet - När man har tagit hänsyn till alla specifikationer och funktioner sett till priset får man stora variationer. Vilken pannlampa ger det högsta värdet?

Vanliga frågor om pannlampor

Vilken pannlampa är bäst?

Efter ett flertal tester och jämförelser av specifikationer har vi valt ut GP CHR35 Discovery till den bästa pannlampan 2023. Pannlampan lyser inte bara oerhört starkt, utan ger överlägset det bästa värdet för pengarna.

Vad är lumen?

Lumen är ett mått på hur starkt någonting lyser. Därför är lumen en av de viktigaste punkterna att söka efter när man ska köpa en pannlampa för att säkerställa att pannlampan har starkt ljusflöde.

Hur stark pannlampa behöver man?

Hur starkt en pannlampa behöver lysa beror till stor del vad man ska använda den till. Är man i väldigt mörka utrymmen och det inte handlar om några längre avstånd tycker vi att 300 lumen räcker alldeles väl. Det behöver dock inte kosta speciellt mycket mer att få en starkare pannlampa, där ett högre värde på lumen alltid är bättre.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska sitta så att det känns bekvämt för huvudet. Många pannlampor kan också fästas vid bärremmen hos en ryggsäck eller annat om man inte vill ha den på huvudet. Valet är fritt!

Tål alla pannlampor vatten?

Alla pannlampor tål inte vatten på det sättet att man sänka dessa i vatten. Många tål däremot stänk och skvätt i en väldigt hög grad. Kommer man att använda pannlampan under lite annorlunda förhållanden vill man ta reda på vilken IP klassning den har som anger resistensen mot olika sorters partiklar.

Varför har man rött ljus till pannlampor?

Ett öga vänjer sig olika snabbt till olika ljus. Blir det snabbt mörkt och någonting lyses upp med rött ljus blir det inte lika ansträngande för ögat.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
58 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5