Bäst i test: Bästa pannlampan 2021

När man vill ha händerna fria och måste jobba i mörker där elektricitet inte finns draget av någon anledning är pannlampan räddaren i nöden. Marknaden har på sistone svärmats över av flera olika pannlampor där de dyraste alternativen inte alltid är de bästa. Vi har testat ett flertal av pannlamporna som marknaden har att erbjuda, och utsett Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm till vinnare i bäst i test.

Vilken är den bästa pannlampan?

En stor del av jämförelsen mellan olika pannlampor görs rakt av på pappret. Det går enkelt att jämföra olika attribut där ljusstyrkan är den viktigaste anser vi. Vi har längre ner i vår köpguide gått igenom flera av dessa attribut som också ligger till grund för betygsättningen, men vi har också fokuserat på följande punkter som är något svårare att läsa sig till:

 • Komfort - Om pannlampan inte sitter skönt ens de kortare perioderna kommer den snabbt att hamna i handen och istället använda som en traditionell ficklampa istället.
 • Spännbandet - Alla elastiska material töjer ut sig med tiden. Tjocka band håller i regel bättre än tunnare band.
 • Prisvärdhet - När man har tagit hänsyn till alla specifikationer och funktioner sett till priset får man stora variationer. Alla vill självklart ha den bästa pannlampan sett till priset.

 1. 1. Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm
  9,6/10
  Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm
  Bäst i test
  Ljusstyrka
  1000 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  Ja
  Pris / lumen
  0,40 kr
  Till Butik
  399 kr
 2. 2. Ledsavers Laddbar pannlampa 3 W
  9,4/10
  Ledsavers Laddbar pannlampa med sensor 3 W
  Ljusstyrka
  300 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  Nej
  Pris / lumen
  1,16 kr
  Till Butik
  349 kr
 3. 3. L4HL-201
  9,1/10
  L4HL-201
  Ljusstyrka
  475 lumen
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  Ja
  Pris / lumen
  1,99 kr
  Till Butik
  945 kr
 4. 4. Andersson RHL 1.0 Green
  8,7/10
  Andersson RHL 1.0 Green
  Ljusstyrka
  -
  Batteritid
  Upp till 4 h
  Vattenresistens
  Nej
  Pris / lumen
  -
  Till Butik
  99 kr
 5. 5. CT4205
  8,6/10
  CT4205
  Ljusstyrka
  380 lumen
  Batteritid
  Upp till 10 h
  Vattenresistens
  Ja
  Pris / lumen
  2,66 kr
  Till Butik
  1011 kr

man springer med pannlampa

Din köpguide till den bästa Pannlampan

Använder man enbart pannlampan till att då och då besöka den mörka vinden för att rota i en gammal kartong, eller ett besök till källaren med svag belysning räcker det med en normal pannlampa. Även i dessa fall skadar det inte med en stark pannlampa, men till kvällspromenader och annat där man själv vill kunna se tydligt eller lätt kunna bli sedd finns det en hel del specifikationer som är viktiga.

 • pannlampa

  Ljusstyrka 

  Ljusstyrka mäts i lumen och för att få ett starkt sken vill man komma över åtminstone 300 lumen. Samtidigt finns det inga nackdelar med en pannlampa som kan lysa starkare eftersom dessa starka (men även många av de svagare) pannlampor har flera alternativ för att reglera ljusstyrkan för att spara batteri.
 • batteri9

  Batteritid 

  Batteritiden är något man skulle kunna önska vore längre för samtliga pannlampor. Anledningen till de lite lägre batteritiderna är mängden batterier. Skulle mängden batterier ökas skulle även vikten gå upp rejält vilket skulle göra pannlamporna oerhört obekväma. Flera pannlampor har ändå batteritider upp till 4 timmar vilket tillsammans med smidiga laddningsmöjligheter inte tvingar användaren till att ha ett stort lager med engångsbatterier hemma. 
 • laddningsbar

  Uppladdningstid 

  Flera pannlampor har en något längre uppladdningstid. Eftersom man alltid använder pannlampor i mörker och det kontinuerligt inte är mörkt fungerar det oftast smärtfritt så länge man får in rutinen att ladda pannlampan efter en användning. Något vi hade önskat att se hos pannlamporna är en quick charge funktion som blixtsnabbt laddar upp batteriet en mindre mängd som hos mobiler, vilket vi är övertygade om att kommer att komma i framtiden.
 • medalj2

  Kvalitet 

  När det handlar om kvalitet är det primärt två delar som brukar vara de som slits ut snabbast i en pannlampa. Dessa två är batterierna och bandet runt huvudet. En god indikator på hur länge batterierna kommer att hålla är hur hög den maximala batteritiden är. En pannlampa som redan till en början har en lite lägre batteritid om till exempel två timmar, kommer snabbare att utsättas för fler hela battericykler än ett batteri med hög batteritid. Ett batteri har bara ett visst antal hela battericykler och därför är det en god ide att försöka satsa på en pannlampa med ett stort batteri. Spännbandet kommer alltid att töjas ut med tiden. Ett tjockare band kommer under en längre tid att hålla sin spänst jämfört med smalare alternativ.
 • vattendroppe3

  Vattenresistens 

  Använder man pannlampan i regn eller fuktiga miljöer vill man se till att pannlampan har någon form av IP klassning. Dessa klassningar anger resistensgraden mot damm, vatten och andra partiklar. En vanlig klassning bland pannlampor är IPX4 som innebär att pannlampan har en viss resistens mot strilande vatten. Även andra klassningar förekommer där en högre siffra generellt betyder ett bättre skydd.
 • vinkel2

  Vinklingsbar 

  En självklar funktion hos pannlamporna idag är att dessa går att vinkla. Att kunna rikta lampan istället för att vrida hela huvudet hjälper till en hel del men variationer på vinklingen förekommer. Vissa pannlampor har olika lägen man kan ställa in, medan andra har en mjuk ratt för att kunna vinkla precis som man vill.
 • vikt6

  Vikt 

  Vikten hos pannlamporna hör ihop med bekvämlighet och komfort. En tung pannlampa kommer snabbt att kännas oskön. Tyngden beror mest på mängden batterier i pannlampan eller om pannlampan har bestyckats med en avancerad LED lampa. Pannlampor som börjar närma sig en vikt om 300 g kan för ovana huvuden och nacken i början kännas tungt. Man vänjer sig relativt snabbt men och om inte annat är det bra träning för nacken.
 • rgb

  Olika färger 

  Vissa pannlampor kan komma med funktioner som tillåter olika färger på LED lampan. Detta är inte bara för att det kan vara roligt med olika färger, utan vissa av dessa har också olika funktioner. Exempelvis kommer ögat att snabbare vänja sig vid ett rött sken i mörker jämfört med ett vitt. Detta kan vara användbart om det snabbt går fram och tillbaka mellan ljusa och mörka förhållanden.

Vanliga frågor om pannlampor

Vilken pannlampa är bäst?

Efter ett flertal tester och jämförelser av specifikationer har vi valt ut Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm till den bästa pannlampan 2021. Pannlampan lyser inte bara oerhört starkt, utan ger överlägset det bästa värdet för pengarna.

Vad är lumen?

Lumen är ett mått på hur starkt någonting lyser. Därför är lumen en av de viktigaste punkterna att söka efter när man ska köpa en pannlampa för att säkerställa att pannlampan har starkt ljusflöde.

Hur stark pannlampa behöver man?

Hur starkt en pannlampa behöver lysa beror till stor del vad man ska använda den till. Är man i väldigt mörka utrymmen och det inte handlar om några längre avstånd tycker vi att 300 lumen räcker alldeles väl. Det behöver dock inte kosta speciellt mycket mer att få en starkare pannlampa, där ett högre värde på lumen alltid är bättre.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska sitta så att det känns bekvämt för huvudet. Många pannlampor kan också fästas vid bärremmen hos en ryggsäck eller annat om man inte vill ha den på huvudet. Valet är fritt!

Tål alla pannlampor vatten?

Alla pannlampor tål inte vatten på det sättet att man sänka dessa i vatten. Många tål däremot stänk och skvätt i en väldigt hög grad. Kommer man att använda pannlampan under lite annorlunda förhållanden vill man ta reda på vilken IP klassning den har som anger resistensen mot olika sorters partiklar.

Varför har man rött ljus till pannlampor?

Ett öga vänjer sig olika snabbt till olika ljus. Blir det snabbt mörkt och någonting lyses upp med rött ljus blir det inte lika ansträngande för ögat.

Testvinnare - Bäst Pannlampa

 • Ledsavers Laddbar pannlampa 1000 lm
 • Ledsavers Laddbar pannlampa med sensor 3 W
 • L4HL-201
 • Andersson RHL 1.0 Green
 • CT4205
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
4 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-08 08:54:41