Bäst i test: Bästa rakapparaten 2021

När man väl har börjat få skägg finns det inget slut på det. Antingen kan man raka bort allt, trimma lite på kanterna eller prova något nytt. Oavsett vad man bestämmer sig för vill man ha en rakapparat som gör jobbet bra och har funktionerna som man behöver. Vi har testat ett stort antal olika rakapparater och presenterat de 5 bästa alternativen. Bäst i test blev Remington XF8505 Rakapparat.

Vilken är den bästa rakapparaten?

Vad som kännetecknar en bra rakapparat är dess förmåga att kunna klippa alla sorter skägg, och kunna göra det jämt utan att batteriet ger upp kort efter. En rakapparat kan ha ett flertal ytterligare funktioner som kan vara sköna att ha, men funktionera kan fungera olika bra och det blir besvärlig när de inte fungerar överhuvudtaget. I köpguiden längre ner har vi beskrivit och utvecklat mer kring dessa punkter som också ligger till grund för betygsättningen, och nedan finns topplistan med de bästa rakapparaten.

 1. 1. Remington XF8505 Rakapparat
  9,5/10
  Remington XF8505 Rakapparat
  Bäst i test
  Trimmer
  Ja
  Snabbladdning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Batteritid
  50 min
  Till Butik
  799 kr
 2. 2. Braun Series 3 300s Rakapparat
  9,4/10
  Braun Series 3 300s Rakapparat
  Trimmer
  Nej
  Snabbladdning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Batteritid
  20 min
  Till Butik
  497 kr
 3. 3. Braun 190 Rakapparat
  9,2/10
  Braun 190 Rakapparat
  Trimmer
  Ja
  Snabbladdning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Batteritid
  40 min
  Till Butik
  349 kr
 4. 4. Philips OneBlade Pro QP6520
  9,1/10
  Philips OneBlade Pro QP6520
  Trimmer
  Ja
  Snabbladdning
  Nej
  Vattentät
  Ja
  Batteritid
  90 min
  Till Butik
  699 kr
 5. 5. Philips Multigroom Series 7000 MG7720
  9,0/10
  Philips Multigroom Series 7000 MG7720
  Trimmer
  Ja
  Snabbladdning
  Nej
  Vattentät
  Ja
  Batteritid
  120 min
  Till Butik
  769 kr

man klipper skagg

Din köpguide till den bästa rakapparaten

Vissa nöjer sig med en rakapparat som klipper skägget, men som inte gör mycket mer än så. Om man kan få fler funktioner som fungerar bra till samma pris skulle de flesta av oss inte tacka nej till det. Många av dessa funktioner och egenskaper behöver inte vara något som enbart dyra rakapparater har, utan även normalt prisade rakapparater och speciellt de på vår bäst i test - lista har ett flertal av dessa.

 • vattendroppar2

  Vattentät 

  Idag är det mer regel än undantag med en vattentät rakapparat. Detta underlättar inte bara rakningen i sig genom att man även kan raka sig i duschen, men också när rakapparaten ska rengöras. Det går betydligt snabbare att rengöra en rakapparat under en kran jämfört med enbart borstning som förr i tiden. De flesta rakapparater har dock löstagbara delar som går att skölja under vatten om själv rakapparaten inte klarar av det.
 • batteri8

  Hög batteritid 

  Att se till att rakapparaten har en hög batteritid hjälper inte bara vid själva raktillfället, utan även i framtiden. Det händer ofta att det som slits först i en elektronisk apparat är batteriet, och när batteriet inte går att byta måste man köpa en helt ny rakapparat i stället. Har man däremot hög batterikapacitet direkt från början, kommer det att ta mycket längre tid innan batteriet slits ner till kritiska nivåer och inte längre går att ladda upp igen. Hög batteritid brukar kunna ge en fingervisning om rakapparatens kvalitet.  En rakapparat som övrigt inte är bra, kommer sällan ha ett väldigt starkt batteri.
 • batteri snabb

  Snabbladdning 

  Något som hänger ihop med batteriet är snabbladdning. Det händer att när man väl ska raka sig och har lite bråttom, råkar batteriet vara tomt just då. Snabbladdning ser till att rakapparaten bara behöver laddas i någon minut för att man snabbt ska få tillräckligt med batteri för en hel rakning. Många av dagens rakapparater har inkluderat snabbladdning, men det finns undantag.
 • trimmer

  Trimmer 

  En trimmer på rakapparaten är en av de viktigaste extrafunktionerna. Huvudet på en rakapparat kan vara något klumpigt, men fungera bra när man ska klippa mycket åt gången. Ska man däremot få till vassa kanter eller detaljer måste man mer eller mindre ha en trimmer. Trimmern på rakapparaten kan se ut på olika sett. Vissa har ett blad som man fäller ut medan andra har utbytbara adaptrar. Oavsett formatet på trimmern, rekommenderar vi starkt att man ser till att rakapparaten har en, vilket de flesta lyckligtvis har.
 • adaptrar

  Adaptrar 

  En rakapparat kommer oftast med flera olika sorters adaptrar eller huvuden. Adaptrar ser till att det blir enklare att klippa alla sorters skägg. Standardadaptrarna som de allra flesta har fungerar bra till skägg som inte är längre än någon centimeter, men har man inte rakat sig på en väldigt lång tid kan hela proceduren förenklas ordentligt med rätt adapter eller om man försöker klippa av allt från roten med trimmern. Rakapparater med fler adaptrar kostar sällan speciellt mycket mer, men ger bra många fler möjligheter till en bra skäggklippning. 
 • blad

  Självlipande blad 

  En egenskap som har börjat dyka upp hos vissa rakapparater är självslipande blad. Kan man få tag på en rakapparat med självslipande blad utan att priset drar iväg, är det givetvis ett plus. Vi anser att det i många fall kan bli något överflödigt med tanke på att bladen sällan hinner bli slöa innan något annat hinner gå sönder, och det går att köpa nya blad till en rakapparat om det verkligen skulle behövas. Har man en rakapparat med förlängd garanti kan självslipande blad istället bli riktigt bra. I vanliga fall hinner annat gå sönder i en rakapparat innan bladet blir för slött, men med den förlängda garantin kommer elektroniska fel täckas en lång tid framöver, samtidigt som bladen hålls vassa.

Vanliga frågor om rakapparater

Vilken rakapparat är bäst?

Sett till vad man får för pengarna i termer om specifikationer och egenskaper har Remington XF8505 Rakapparat blivit den stora vinnaren i vårt bäst i test. Utöver vinnaren finns det flera andra goda alternativ som kan passa bra om man har särskilda preferenser eller behov.

Är rakapparater vattentäta?

De flesta rakapparater idag är vattentäta men det är alltid bra att ta en snabb titt i specifikationerna. Undantag kan alltid förekomma om man skulle exempelvis köpa från en butik som har ett stort restlager av en utgående produkt.

Måste man köpa nya blad till en rakapparat på samma sätt som till en rakhyvel?

Har man en rakapparat i flera år kan det vara givande att köpa nya blad efter ett tag. Primärt brukar det vara batteriet som blir slött i första hand, men om batteriet inte blir det och man börjar känna att rakapparaten klipper dåligt ska man helt klart köpa nya blad eller skär.

Hur använder man en rakapparat?

Det är enkelt! Man startar bara rakapparaten och för den försiktigt mot huden där man vill raka sig och sedan klipps håren av som kommer in genom de små hålen i höljet.

Hur fungerar en rakapparat?

En rakapparat fungerar genom att man har skär eller blad som antingen roterar eller klipper innanför ett hölje med flera hål i. Genom dessa hål kommer hårstråna in till bladen som sedan klipper av stråna. Man kan också har adaptrar som liknar de som hårklippningsapparater har om man ska klippa riktigt tjockt skägg.

Hur ofta ska man byta rakapparat?

Det finns ingen gräns för när man egentligen måste byta ut sin rakapparat. Så länge den håller och fungerar bra kan man fortsätta att använda den. Om något har börjat fungera dåligt kan man köpa en reservdel och sedan kan man fortsätta använda rakapparaten igen.

Gör det ont att raka sig med rakapparat?

Med en ny och modern rakapparat gör det inte ont att raka sig. Om man har en väldigt gammal modell som har börjat bli sliten i bladen kan det kännas något obekvämt.

Kan man köpa smörjolja till sin rakapparat när den börjar klippa sämre?

Ja! Ibland kan bladen i sig vara vassa, men att det har kommit in smuts mellan bladen vilket gör att klippningen inte blir lika effektiv. Genom att köpa smörjolja kan man få nytt liv i en rakapparat som annars verkar trött och slö.

Testvinnare - Bäst Rakapparat

 • Remington XF8505 Rakapparat
 • Braun Series 3 300s Rakapparat
 • Braun 190 Rakapparat
 • Philips OneBlade Pro QP6520
 • Philips Multigroom Series 7000 MG7720
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-16 09:11:17