Bäst i test: Bästa ritplattan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Förr i tiden fick alla vi som ville bli konstnärer eller som skulle måla och skissa, försöka oss på med papper och penna. De senaste årens utveckling har gjort att fler och fler föredrar en ritplatta och alla möjligheter som följer med. Inga överfulla papperskorgar med papper längre och den elektroniska pennan i handen kan snabbt förvandlas till valfri färg och pensel. Vår testpanel har testat 10 ritplattor och längre ner har vi presenterat 5 skarpa alternativ med Wacom One Pennskärm 13,3” som vinnare i vår bäst i test tävling.

Testvinnare - Bästa Ritplatta 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa ritplattorna 2023:

 • Bäst i test: Wacom One Pennskärm 13,3”
 • Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm
 • Bästa billiga: Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm
 • Bästa premiumvalet: Wacom Cintiq 16
 • Wacom Intuos Pro M Ritplatta

De 5 bästa ritplattorna i September 2023

 1. 1. Wacom One Pennskärm 13,3”- Bäst i test

  9,6/10
  "Skapa och redigera direkt på skärmen".
  Wacom One Pennskärm 13,3”
  Bäst i test
  Inbyggd skärm
  Ja
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  294 x 166 mm
  Mått
  225 x 357 x 14,6 mm
  Trådlös
  Nej
  Vikt
  1 kg
  Upplösning
  1920 x 1080
  Batteritid
  Kabelansluten
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Går att använda med många olika program
  • Har utfällbara stödben för 19 graders skärmlutning
  • Har inbyggd skärm med papperslik yta
  • Bra pris sett till funktion och prestanda
  • Stöds av många operativsystem
  Nackdelar
  • Saknar expressknappar
  • Skärmen är ej trådlös

  Den ritplatta som blivit utvald som bäst i test är ingen annan än Wacom One. Om du söker efter en ritplatta med inbyggd skärm är den här ritplattan den mest prisvärda modellen. Den riktar sig till en bred målgrupp av såväl studenter, hobbyentustiaster som professionella utifrån sitt multifunktionella användningsområde.

  Användning av Wacom One

  Ritplattans HD-skärm simulerar känslan av att använda papper och är därför en bra övergångsprodukt för dig som aldrig använt en ritplatta innan. Den har inte lika hög parallax (litet upplevt avstånd mellan pennstift och den dragna digitala linjen) som Wacom Cintiq 16, men den är ändå bra och stör inte nämnvärt. Wacom One fungerar utmärkt att använda i en mängd olika program för målning samt redigering. Det medföljer fyra olika inbyggda program direkt i ritplattan vid köp, men vår åsikt är att den fungerar som bäst i Adobe Photoshop och Lightroom. Utöver det kan Wacom One användas i graf- eller diagramverktyg. För dig som tänker på ergonomin går Wacom One också att luta genom undersittande stöd, vilket ger 19 grader lutning när du använder ritplattan. Skärmen har stöd för multitouch (zooma, vrida etc.) och som går att konfigurera efter dina behov.

  Pennan - Wacom One Pen

  När du använder Wacom One och dess medföljande penna får du en lutningsigenkänningsfaktor på 60 grader, vilket ger målnings- och redigeringsverktyg en ännu mer realistisk känsla. Wacom One Pen är tryckkänslig, sladdlös och batterifri och det följer med tre ersättningsstift och bytesverktyg. 

  Operativsystem och mjukvaror

  Wacom One går att använda med såväl PC och Macbook samt enheter med Android. Vid köp av en Wacom-produkt medföljer mjukvaror för de olika operativsystemen och som går att ladda ner från Wacoms hemsida.

  Produktpresentation från tillverkare

 2. 2. Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm

  9,4/10
  "För dig som vill ha mycket rityta, fast för litet pris".
  Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  216 x 135 mm
  Mått
  264 x 200 x 8,8 mm
  Trådlös
  Ja
  Vikt
  0,41 kg
  Upplösning
  Ingen skärm
  Batteritid
  15 h
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Ett bra val för nybörjare
  • Har större rityta än lillebror Intuos S
  • Stöds av de flesta operativsystem
  • Trådlös
  Nackdelar
  • Saknar lutningsigenkänning

  Wacom Intuos M är storebror till Intuos S och har därför i princip samma funktioner. Skillnaden de emellan är att Wacom Intuos M är dyrare, större, väger mer och är bluetooth-kompatibel. Precis som lillebror är Wacom Intuos M en perfekt nybörjar-ritplatta och är ett prisvärt alternativ för den som vill lära sig att skapa digitalt. För den som vill ha en större rityta men inte vill investera i en allt för dyr ritplatta är Wacom Intuos M perfekt.

  Användning av Wacom Intuos M

  Eftersom Wacom Intuos M är av en större modell än lillebror Intuos S så är den inte lika behändig att ta med sig överallt. Ritplattan är fortfarande relativt portabel då den är tunn och bara väger 410 g. Fördelen med Wacom Intuos M är just att den har en större rityta och passar de personer som använder större rörelser med pennan. Ritplattan har bluetooth och behöver inte kopplas in i din enhet för att användas. Att använda ritplattan kan kännas något glatt för nybörjaren, eftersom den saknar den strävhet som papper ger, men det är något som man snabbt vänjer sig vid. Som för Intuos S medföljer tre program för digitalt skapande från Corel (för serieteckning, digital konst och bildredigering). 

  Pennan – Wacom Pen 4K

  Den penna som medföljer Wacom Intuos M är tryckkänslig, sladdlös och batterifri. Tryckkänsligheten gör att du kan styra över hur linjen kommer se ut beroende på hur hårt du trycker mot ritplattan. Wacom Pen 4K har ett fack inom pennan där ersättningsstift kan förvaras samt två sidoknappar som kan konfigureras efter vad du vill ha för kortkommandon. Det medföljer även tre ersättningsstift och bytesverktyg.

  Operativsystem och mjukvaror

  Wacom Intuos M kan (precis som med Intuos S) användas med PC, Macbook, Chromebook samt enheter med Android. När du köper en ritplatta från Wacom får du tillgång till de mjukvaror som behövs för ditt operativsystem och kan laddas ner från Wacoms hemsida.

  Produktpresentation från tillverkare


 3. 3. Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm- Bästa billiga

  9,2/10
  "Passar både barn och vuxna som vill testa en ritplatta".
  Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm
  Bästa billiga
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  152 x 95 mm
  Mått
  200 x 160 x 8,8 mm
  Trådlös
  Nej
  Vikt
  0,23 kg
  Upplösning
  Ingen skärm
  Batteritid
  Kabelansluten
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten och behändig
  • Billigt pris
  • Perfekt för nybörjare, vuxna som barn
  • Stöds av de flesta operativsystem
  Nackdelar
  • Har en rityta som upplevs hal
  • Har inte lutningsigenkänning

  För den som letar efter en liten och billig ritplatta finns Wacom Intuos S. Den är ett bra val för nybörjaren som vill lära sig grunderna i hur en ritplatta kan användas för att måla, rita eller redigera digitalt. Ritplattan Wacom Intuos finns även i en större modell och som vi placerat som femma i vårt test.

  Användning av Wacom Intuos S

  Wacom Intuos S är en liten och behändig ritplatta, med sin vikt på ynka 230 g är den enkel att ta med sig var som helst och det är bara att koppla in den i din enhet oavsett var du är. För ytterliggare en hundrig kan du även köpa en modell av Wacom Intuos S som är bluetooth-kompatibel och du slipper då kablar. Ritplattan går att använda med flera olika program, men på köpet medföljer tre program från Corel (för serieteckning, digital konst och bildredigering) vilka är utmärkta alternativ till Adobes motsvarande verktyg.

  Pennan - Wacom Pen 4K

  Med Wacom Intuos S medföljer Wacom Pen 4K tillsammans med ersättningsstift (som smidigt förvaras i pennan) samt bytesverktyg. Pennan är tryckkänslig och beter sig därför som en vanlig penna vid användning; trycker du hårt blir linjen grövre och mörkare, trycker du löst blir linjen mjukare och ljusare. Pennan har två sidoknappar som kan ställas in efter eget tycke, så som att ångra ett drag eller byta penselverktyg.

  Operativsystem och mjukvaror

  Som med alla Wacom-produkter kan du ladda ner mjukvaror för de operativsystem som din ritplatta stödjer från Wacoms hemsida. Wacom Intuos S kan användas med PC, Macbook, Chromebook samt enheter med Android.

  Produktpresentation från tillverkare

 4. 4. Wacom Cintiq 16- Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "Så nära du kan komma känslan av ett digitalt skissblock".
  Wacom Cintiq 16
  Bästa premiumvalet
  Inbyggd skärm
  Ja
  Trycknivåer penna
  8192
  Rityta
  344 x 194 mm
  Mått
  422 x 285 x 10 mm
  Trådlös
  Nej
  Vikt
  1,9 kg
  Upplösning
  1920x1080
  Batteritid
  Kabelansluten
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Kraftfull med hög skärmupplösning
  • Utfällbara ben för vinklad arbetsställning
  • Wacoms bästa digitala penna medföljer
  • Hög parallax (litet tomrum mellan pennstift och digital linje)
  Nackdelar
  • Stöds endast av Windows och MacOS
  • Ej trådlös
  • Hög prislapp

  Wacom Cintiq 16 är vad som kan kallas Wacoms ”powerhouse”. Den är deras dyraste och mest kraftfulla ritplatta med inbyggd skärm. Den erbjuder enligt Wacom världens bästa kreativa upplevelse och vi är redo att hålla med. Utifrån ritplattans funktioner och prestanda är prislappen hög. Dess målgrupp är främst professionella konstnärer och designers, men det  hindrar inte att en hobbykonstnär eller nybörjare får uppleva denna produkt.

  Användning av Wacom Cintiq 16

  Med sin höga upplösning och precision i att återger färger är Wacom Cintiq 16 som en dröm att använda. Den stödjer de flesta grafiska program och kan nyttjas vid såväl digital konst, bildredigering och designarbete. Ritplattan har låg parallax, vilket innebär att pennan upplevs ligga nära skärmen och ger upplevelsen av ett mycket litet utrymme mellan penstift och digital linje. Det är rätt vanligt att man upplever ett tomrum mellan penna och skärm vid användning av s.k. pennskärmar, men det är något som verkligen är minimerat när du använder Wacom Cintiq 16. Under ritplattan finns stödben som går att fälla ut för att ge en 19 graders lutning, vilket ger (likt test-ettan Wacom One) en behaglig och ergonomisk arbetsställning. På skärmen finns touch-expressknappar som går att tillgå och som går att ställa in efter vad du behöver. Utöver det stödjer skärmen multitouch så att du kan vända, vrida och zooma med handrörelser vilket ger ett bra flow i arbetet. Multitouch-rörelserna kan även konfigureras.

  Pennan – Wacom Pro Pen 2

  En av marknadens bästa digitala pennor och med branchens högsta trycknivåer följer med Wacom Cintiq 16. Wacom Pro Pen 2 är tryckkänslig och återger ett naturligt arbetssätt av tunna och mjuka eller tjocka och grova linjer beroende på applicerat tryck. Den är även sladdlös och batterifri. Den ger en lutningsigenkänning på 60 grader, vilket gör simulering av exempelvis penseldrag realistisk. Två sidknappar finns på pennan som går att ställa in efter behov. Det följer även med en pennhållare, tre ersättningsstift och bytesverktyg.

  Operativsystem och mjukvaror

  Cintiq 16 kan användas med såväl PC som Macbook. Den mjukvara som behövs för ditt operativsystem får du tillgång till vid installation från Wacoms hemsida.

  Produktpresentation från tillverkare


 5. 5. Wacom Intuos Pro M Ritplatta

  9,0/10
  "Som att använda Photoshop med ett papper".
  Wacom Intuos Pro Ritplatta för dator Medium 224x148 mm
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  8192
  Rityta
  224 x 148 mm
  Mått
  338 x 219 x 8 mm
  Trådlös
  Ja
  Vikt
  0,7 kg
  Upplösning
  Ingen skärm
  Batteritid
  10 h
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många expressknappar som kan konfigureras
  • Multifunktionellt verktyg inom många digitala områden
  • Kommer med Wacoms bästa digitala penna
  • Bekväm rityta som ger en naturlig penn-upplevelse
  • Trådlös
  Nackdelar
  • Stöds bara av Windows och MacOS
  • Dyrt pris

  På plats nummer två hittar vi Wacom Intuos Pro M. Här har vi en ritplatta som kommer med en mängd funktioner och användningsområden, vilket ger många möjligheter för såväl nybörjare som professionella. Trotts att prislappen kan verka stor så får du väldigt mycket för pengarna med den här ritplattan. Den finns även i en mindre och en större storlek, men vi anser att mellanstorleken är den bästa utav dem. 

  Användning av Wacom Intuos Pro M

  Wacom Intuos Pro M kan användas för allt som går att tänka sig inom digital konst, bildredigering, design och utbildning. Ritplattan har en finish som påminner om papper, vilket gör den behaglig och bekant att använda direkt. Med sin bluetooth-funktion blir ritplattan lätt att hantera på skrivbordet efter installation, den går lätt att justera eller vrida och kan användas lodrätt som vågrätt. Det som sticker ut med just den här ritplattan är att den med sina smarta multitouchfunktioner, åtta olika expressknappar och touchring kan användas för mer än bara digitalt skapande. Efter att ha använt Wacom Intuos Pro M ett tag och anpassat alla olika knappverktyg efter behov fås även en avancerad datormus på köpet. Ritplattan blir därmed ett solklart verktyg som alltid får ligga kvar på skrivbordet. Med det sagt är Wacom Intuos Pro M inte särskilt portabel och är svår att ta med sig var som helst, men det är inte omöjligt.

  Pennan – Wacom Pro Pen 2

  Tillsammans med Wacom Intuos Pro M medföljer den kraftfulla pennan Wacom Pro Pen 2. Pennan har en av de högsta trycknivåerna på marknaden och nyttjas av såväl Wacom Intuos Pro M som Wacoms dyraste och mest kraftfulla pennskärm Cintiq (som har placering fyra i vårt test). Wacom Pro Pen 2 är tryckkänslig, sladdlös samt batterifri och ger en lutningsigenkänning på 60 graders vinkel. Tillsammans med pennan medföljer 6 ersättningsstift, 4 filtstift och ett penställ där stiften kan förvaras.

  Operativsystem och mjukvaror

  Wacom Intuos Pro M går att använda med PC eller Macbook. De mjukvaror som behövs för att ritplattan ska fungera med just ditt operativsystem får du tillgång till genom Wacoms hemsida när du installerar din ritplatta.

  Produktpresentation från tillverkare


kvinna ritar pa ritplatta

Din köpguide till den bästa ritplattan

Har man ett stort intresse för att måla och skissa, men inte använt en ritplatta kan det vara dags att prova på. Istället för att behöva ha alla sorters pennor och penslar fysiskt, räcker det med en penna och en ritplatta för att få alla verktyg i ett. Det finns ett antal parametrar som den som tidigare aldrig ägt en ritplatta, eller den som inte har uppgraderat sin ritplatta på länge gärna skulle vilja känna till. Nedan har vi listat intressanta punkter för att du ska kunna hitta den bästa ritplattan just för dig.

 • skarm

  Skärm

  Vissa ritplattor kommer med en skärm på själva ritytan. Är man ovan med att använda en ritplatta kan det vara skönt att direkt kunna se vad som händer på samma ställe där man drar pennan. Många modeller saknar oftast en skärm och är istället bara en platta som man ritar på, och sedan kan man på datorskärmen se vad som händer. Efter en del övning känns det dock lika naturligt att kolla på en datorskärm för att se penseldragen som på ritplattan som man ritar på.

  Har ritplattan en skärm kan specifikationerna för själva skärmen variera något. Vissa kommer med högre upplösningar och andra med en bättre panel som visar färger mer sanningsenligt. Vi tycker inte att skärmens egenskaper påverkar ritandet nämnvärt men målar man på en professionell nivå är det intressant att ta reda på dessa egenskaper. En viktigt aspekt däremot är om skärmen har hög parallax eller inte. Parallax beskriver avståndet som upplevs mellan pennstiftet och den digitala linjen som dras. Skärmars glas kan delvis beskriva avståndet, men det kan minimeras genom högre parallax. 
 • penna

  Pennans trycknivåer

  Ritplattorna kommer alltid med en penna som man kan rita med. De lite dyrare modellerna med något exklusivare pennor, och de lite billigare med fullt dugliga pennor. Det vanligaste antalet trycknivåer hos pennorna är idag 4096, men det finns även modeller med 8192 trycknivåer. Det trycknivåerna gör är att öka pennans känslighet för variationer. Pennan blir bättre på att känna av tryck och lutningar, och blir på så sätt effektivare på att efterlikna riktiga pennor och penslar.

  Tidigare hade pennorna färre trycknivåer och det kunde bli problematisk när man själv blev duktigare på att måla, men med dagens 4096 trycknivåer kommer man riktigt långt. Har man däremot höga ambitioner med sin målning eller målar på en nivå som skulle kunna ses som utöver ett vanligt intresse, rekommenderas 8192 trycknivåer för att på smidigast sätt uppnå den detaljrikedomen man är ute efter.
 • storlek5

  Rityta

  När det kommer till ritplattornas rityta finns det inte särskilt mycket att anmärka kring. Vissa har en större rityta och andra har en något mindre. Man kan alltid zooma ut och in i de olika programmen och på så sätt uppnå samma noggrannhet. Vi upplever det dock bekvämare med en så stor rityta som möjligt. Inte ens de största ritplattorna tycker vi är för stora. Med en stor rityta blir det inte lika mycket zoomande, och med ritplattorna som har skärm får man en bättre överblick. Det finns sällan några nackdelar med att välja en större modell över en mindre.
 • respons

  Respons

  Responsen mellan penna och ritplatta är generellt god oavsett prisklass så länge man håller sig undan från de absolut billigaste modellerna. Vi upplever dock att ritplattor med skärm känns något snabbare med responsen, men detta har primärt att göra med att man får feedback på samma yta som pennan rör sig på och där man redan fokuserar, och inte behöver kolla på en annan yta än den man ritade på.
 • tradlost

  Trådlöst

  Vissa ritplattor är trådlösa medan andra inte är det, och båda kommer med både för- och nackdelar. En trådlös ritplatta ökar friheten och man är inte bunden via en kabel till en dator eller en mobil. Nackdelen är dock att man kommer att behöver byta batterier, eller ändå ladda upp ritplattan via en kabel då och då. Andra ritplattor behöver kontinuerligt vara anslutna via en kabel till en dator eller till en mobil. Vi ser det inte som något hinder eftersom människor i dagens samhälle alltid har tillgång till en mobil eller en dator.
 • Mjukvara

  Mjukvara & sammankoppling

  Ritplattorna kommer ofta med egna program som man kan använda för att skissa och måla. Att bara kunna använda de medföljande programmen skulle vara begränsande, och därför har vi enbart testat ritplattor som är kompatibla med de populäraste rit- och bildbehandlingsprogrammen idag. För att ritplattorna ska fungera behöver de kopplas samman med en dator eller en mobil. De flesta modeller har stöd för både olika windows- och iOS-versioner samt androidmobiler.

Vårt test av ritplattor

När det kommer till ritplattor är Wacom den överlägsna aktören med de bästa produkterna på marknaden. Samtliga alternativ som vi har testat har varit bra, men för att hitta den bästa ritplattan får man göra en djupare dykning. Att välja den rätta ritplattan har också mycket med preferenser att göra. Vissa är ute efter något större, andra något mindre och smidigare, kanske trådlöst eller inte. För att hitta den bästa ritplattan fokuserade vi primärt på följande faktorer: 

 • Prisvärdhet - Vi är måna om att man ska få valuta för pengarna. En dyrare produkt ska komma med betydligt bättre specifikationer, och inte bara med en dyrare prislapp utan några som helst förbättringar. 
 • Respons - Precis som med traditionella målningar på papper vill vi att dragen ger effekt direkt. Man vill inte skissa och känna en konstant eftersläpning mellan penseldragningarna på ritplattan och den visuella responsen på skärmen.
 • Mjukvara - Det är viktigt att ritplattan fungerar i olika ritprogram för att passa alla, och inte bara i programmen som följer med. Vi har enbart testat plattor som är kompatibla med flera olika program, exempelvis Adobe Photoshop och Adobe Lightroom. 
 • Penna - En stor skillnad mellan olika ritplattor är hur många trycknivåer pennan har. Desto fler nivåer, desto lättare är det att få till mindre detaljer eftersom pennan är känsligare för variationer.

 

Vanliga frågor om ritplattor

Vilken är den bästa ritplattan?

Ritplattan som tog sig till första plats i vår bäst i test tävling blev Wacom One Pennskärm 13,3”. Ritplattan har god användarvänlighet och ger riktigt bra prestanda och funktioner sett till priset.

Finns det någon skillnad mellan pennor med olika trycknivåer?

Majoriteten av pennorna till ritplattorna har 4096 trycknivåer. Det räcker alldeles väl men vill man få ut det mesta från ritandet ska man satsa på 8192 trycknivåer.

Behöver jag ha en dator eller en mobil för att kunna använda en ritplatta?

Ja. Den stora majoriteten av ritplattorna måste alltid kopplas med antingen en dator eller en mobil. 

Har alla pennor tiltkänslighet?

Alla pennor har inte tiltkänslighet. Generellt kan man säga att pennor som har 8192 trycknivåer också har tiltkänslighet eftersom 8192 trycknivåer ses något av en premiumfunktion, och då har man också inkluderat tiltfunktionen i samband med detta.

Vad är tiltfunktionen hos pennorna?

Tiltfunktionen innebär att om man lutar pennan kommer sträcket man ritar att bete sig som om man hade haft en riktig penna i handen. Med en bred men skarp spets kan man både rita tunna och breda linjer beroende på hur man håller pennan, vilket man har efterliknat med tiltfunktionen.

Är det svårt att rita på en ritplatta?

Att rita på en ritplatta kommer att komma med en inlärningskurva. Varken pennan eller ritplattan kommer att kännas helt likadan jämfört med vanlig papper och penna. Tröskeln är dock inte hög alls och man märker snabbt av fördelarna och möjligheterna med att rita på en ritplatta.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5