Bäst i test: Bästa ritplattan 2021

Förr i tiden fick alla vi som ville bli konstnärer eller som skulle måla och skissa, försöka oss på med papper och penna. De senaste årens utveckling har gjort att fler och fler föredrar en ritplatta och alla möjligheter som följer med. Inga överfulla papperskorgar med papper längre och den elektroniska pennan i handen kan snabbt förvandlas till valfri färg och pensel. Vår testpanel har testat 10 ritplattor och längre ner har vi presenterat 5 skarpa alternativ med Wacom One Pennskärm 13,3” som vinnare i vår bäst i test tävling.

Vilken ritplatta är bäst?

När det kommer till ritplattor är Wacom den överlägsna aktören med de bästa produkterna på marknaden. Samtliga alternativ som vi har testat har varit bra, men för att hitta den bästa ritplattan får man göra en djupare dykning. Att välja den rätta ritplattan har också mycket med preferenser att göra. Vissa är ute efter något större, andra något mindre och smidigare, kanske trådlöst eller inte. För att hitta den bästa ritplattan fokuserade vi primärt på följande faktorer: 

 • Prisvärdhet - Vi är måna om att man ska få valuta för pengarna. En dyrare produkt ska komma med betydligt bättre specifikationer, och inte bara med en dyrare prislapp utan några som helst förbättringar. 
 • Respons - Precis som med traditionella målningar på papper vill vi att dragen ger effekt direkt. Man vill inte skissa och känna en konstant eftersläpning mellan penseldragningarna på ritplattan och den visuella responsen på skärmen.
 • Mjukvara - Det är viktigt att ritplattan fungerar i olika ritprogram för att passa alla, och inte bara i programmen som följer med. Vi har enbart testat plattor som är kompatibla med flera olika program, exempelvis Adobe Photoshop och Adobe Lightroom. 
 • Penna - En stor skillnad mellan olika ritplattor är hur många trycknivåer pennan har. Desto fler nivåer, desto lättare är det att få till mindre detaljer eftersom pennan är känsligare för variationer.

 1. 1. Wacom One Pennskärm 13,3”
  9,6/10
  Wacom One Pennskärm 13,3”
  Bäst i test
  Inbyggd skärm
  Ja
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  294 x 166 mm
  Trådlös
  Nej
  Till Butik
  4390 kr
 2. 2. Wacom Cintiq 16 Pennskärm 15,6”
  9,4/10
  Wacom Cintiq 16 Pennskärm 15,6”
  Inbyggd skärm
  Ja
  Trycknivåer penna
  8192
  Rityta
  344 x 194 mm
  Trådlös
  Nej
  Till Butik
  6490 kr
 3. 3. Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm
  9,3/10
  Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  216 x 135 mm
  Trådlös
  Ja
  Till Butik
  1990 kr
 4. 4. Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm
  9,1/10
  Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  4096
  Rityta
  152 x 95 mm
  Trådlös
  Nej
  Till Butik
  849 kr
 5. 5. Wacom Intuos Pro Ritplatta
  9,0/10
  Wacom Intuos Pro Ritplatta för dator Medium 224x148 mm
  Inbyggd skärm
  Nej
  Trycknivåer penna
  8192
  Rityta
  224 x 148 mm
  Trådlös
  Ja
  Till Butik
  3990 kr

 

kvinna ritar pa ritplatta

Din köpguide till den bästa ritplattan

Har man ett stort intresse för att måla och skissa, men inte använt en ritplatta kan det vara dags att prova på. Istället för att behöva ha alla sorters pennor och penslar fysiskt, räcker det med en penna och en ritplatta för att få alla verktyg i ett. Det finns ett antal parametrar som den som tidigare aldrig ägt en ritplatta, eller den som inte har uppgraderat sin ritplatta på länge gärna skulle vilja känna till. Nedan har vi listat intressanta punkter för att du ska kunna hitta den bästa ritplattan just för dig.

 • skarm

  Skärm

  Vissa ritplattor kommer med en skärm på själva ritytan. Är man ovan med att använda en ritplatta kan det vara skönt att direkt kunna se vad som händer på samma ställe där man drar pennan. Billigare modeller saknar oftast en skärm och är istället bara en platta som man ritar på, och sedan kan man på datorskärmen se vad som händer. Efter en del övning känns det dock lika naturligt att kolla på en datorskärm för att se penseldragen som på ritplattan som man ritar på. Har ritplattan en skärm kan specifikationerna för själva skärmen variera något. Vissa kommer med högre upplösningar och andra med en bättre panel som visar färger mer sanningsenligt. Vi tycker inte att skärmens egenskaper påverkar ritandet nämnvärt men målar man på en professionell nivå är det intressant att ta reda på dessa egenskaper. 
 • penna

  Pennans trycknivåer

  Ritplattorna kommer alltid med en penna som man kan rita med. De lite dyrare modellerna med något exklusivare pennor, och de lite billigare med fullt dugliga pennor. Det vanligaste antalet trycknivåer hos pennorna är idag 4096, men det finns även modeller med 8192 trycknivåer. Det trycknivåerna gör är att öka pennans känslighet för variationer. Pennan blir bättre på att känna av tryck och lutningar, och blir på så sätt effektivare på att efterlikna riktiga pennor och penslar. Tidigare hade pennorna färre trycknivåer och det kunde bli problematisk när man själv blev duktigare på att måla, men med dagens 4096 trycknivåer kommer man riktigt långt. Har man däremot höga ambitioner med sin målning eller målar på en nivå som skulle kunna ses som utöver ett vanligt intresse, rekommenderas 8192 trycknivåer för att på smidigast sätt uppnå den detaljrikedomen man är ute efter.
 • storlek5

  Rityta

  När det kommer till ritplattornas rityta finns det inte särskilt mycket att anmärka kring. Vissa har en större rityta och andra har en något mindre. Man kan alltid zooma ut och in i de olika programmen och på så sätt uppnå samma noggrannhet. Vi upplever det dock bekvämare med en så stor rityta som möjligt. Inte ens de största ritplattorna tycker vi är för stora. Med en stor rityta blir det inte lika mycket zoomande, och med ritplattorna som har skärm får man en bättre överblick. Det finns sällan några nackdelar med att välja en större modell över en mindre.
 • respons

  Respons

  Responsen mellan penna och ritplatta är generellt god oavsett prisklass så länge man håller sig undan från de absolut billigaste modellerna. Vi upplever dock att ritplattor med skärm känns något snabbare med responsen, men detta har primärt att göra med att man får feedback på samma yta som pennan rör sig på och där man redan fokuserar, och inte behöver kolla på en annan yta än den man ritade på.
 • tradlost

  Trådlöst

  Vissa ritplattor är trådlösa medan andra inte är det, och båda kommer med både för- och nackdelar. En trådlös ritplatta ökar friheten och man är inte bunden via en kabel till en dator eller en mobil. Nackdelen är dock att man kommer att behöver byta batterier, eller ändå ladda upp ritplattan via en kabel då och då. Andra ritplattor behöver kontinuerligt vara anslutna via en kabel till en dator eller till en mobil. Vi ser det inte som något hinder eftersom människor i dagens samhälle alltid har tillgång till en mobil eller en dator.
 • Mjukvara

  Mjukvara & sammankoppling

  Ritplattorna kommer ofta med egna program som man kan använda för att skissa och måla. Att bara kunna använda de medföljande programmen skulle vara begränsande, och därför har vi enbart testat ritplattor som är kompatibla med de populäraste rit- och bildbehandlingsprogrammen idag. För att ritplattorna ska fungera behöver de kopplas samman med en dator eller en mobil. De flesta modeller har stöd för både olika windows- och iOS-versioner samt androidmobiler.

Vanliga frågor om ritplattor

Vilken är den bästa ritplattan?

Ritplattan som tog sig till första plats i vår bäst i test tävling blev Wacom One Pennskärm 13,3”. Ritplattan har god användarvänlighet och ger riktigt bra prestanda och funktioner sett till priset.

Finns det någon skillnad mellan pennor med olika trycknivåer?

Majoriteten av pennorna till ritplattorna har 4096 trycknivåer. Det räcker alldeles väl men vill man få ut det mesta från ritandet ska man satsa på 8192 trycknivåer.

Behöver jag ha en dator eller en mobil för att kunna använda en ritplatta?

Ja. Den stora majoriteten av ritplattorna måste alltid kopplas med antingen en dator eller en mobil. 

Har alla pennor tiltkänslighet?

Alla pennor har inte tiltkänslighet. Generellt kan man säga att pennor som har 8192 trycknivåer också har tiltkänslighet eftersom 8192 trycknivåer ses något av en premiumfunktion, och då har man också inkluderat tiltfunktionen i samband med detta.

Vad är tiltfunktionen hos pennorna?

Tiltfunktionen innebär att om man lutar pennan kommer sträcket man ritar att bete sig som om man hade haft en riktig penna i handen. Med en bred men skarp spets kan man både rita tunna och breda linjer beroende på hur man håller pennan, vilket man har efterliknat med tiltfunktionen.

Är det svårt att rita på en ritplatta?

Att rita på en ritplatta kommer att komma med en inlärningskurva. Varken pennan eller ritplattan kommer att kännas helt likadan jämfört med vanlig papper och penna. Tröskeln är dock inte hög alls och man märker snabbt av fördelarna och möjligheterna med att rita på en ritplatta.

Testvinnare - Bäst Ritplatta

 • Wacom One Pennskärm 13,3”
 • Wacom Cintiq 16 Pennskärm 15,6”
 • Wacom Intuos M Bluetooth Ritplatta 216x135 mm
 • Wacom Intuos S Ritplatta 152x95 mm
 • Wacom Intuos Pro Ritplatta för dator Medium 224x148 mm
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
30 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-12 11:00:20