Bäst i test: Bästa robotdammsugaren 2021

Det har aldrig varit lika lätt att städa som det är idag, och speciellt när man själv inte behöver göra det! Robotdammsugarens intåg i gemene människas hem har befriat oss från timtal med städning, och den breda variationen i pris ser till att det finns ett val för alla. Vi har testat ett stort antal olika alternativ och presenterat de 5 bästa robotdammsugarna med Roborock S6 MaxV Robotdammsugare som vinnare i bäst i test 2021.

Vilken är den bästa robotdammsugaren?

Dagens moderna robotdammsugare kommer med flera funktioner som inte bara underlättar städandet, utan i vissa fall sköter hela moment själva. Med smarta kartläggningssystem kan man med ett knapptryck bestämma var och när robotdammsugaren ska dammsuga, eller kanske moppa för den delen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom viktiga egenskaper och specifikationer, och i de praktiska testerna från verkligheten har vi fokuserat på följande punkter:

 • Noggrannheten – En robotdammsugare som lämnar kvar smuts och damm kommer snabbt att enbart få stå kvar i sin laddningsstation samtidigt som den vanliga dammsugaren åker fram igen. Noggrannheten är av hösta prioritet.
 • Snabbheten – En snabb robotdammsugare underlättar markant om man själv är iväg men får exempelvis reda på att man ska få besök. Då hinner robotdammsugaren med ett sista svep innan man själv och besöket anländer.
 • Funktionaliteten – Ett flertal funktioner som ska underlätta och effektivisera städandet är bra, men ska man betala för fler funktioner är det också viktigt att dessa fungerar som det är tänkt och inte bara finns med på pappret.
 • Appens användarvänlighet – Det ska vara lätt att komma igång med en robotdammsugare och instruktionerna ska vara simpla och tydliga. En robotdammsugare ska även kunna tilltala dem som inte är lika vana användare av appar och elektronik.

 1. 1. Roborock S6 MaxV Robotdammsugare
  9,5/10
  Roborock S6 MaxV Robotdammsugare
  Bäst i test
  Batteritid
  200 minuter
  Sugstyrka
  2500 Pa
  Våtmoppning
  Ja
  Max tröskelklättring
  2 cm
  Till Butik
  5779 kr
 2. 2. Cleverio T-800 Robotdammsugare
  9,3/10
  Cleverio T-800 Robotdammsugare
  Batteritid
  120 minuter
  Sugstyrka
  3000 Pa
  Våtmoppning
  Ja
  Max tröskelklättring
  2 cm
  Till Butik
  2699 kr
 3. 3. Roborock S5 MAX - Vit
  9,1/10
  Roborock S5 MAX - Vit
  Batteritid
  120 minuter
  Sugstyrka
  2000 Pa
  Våtmoppning
  Ja
  Max tröskelklättring
  2 cm
  Till Butik
  3990 kr
 4. 4. Neato Robotics Botvac D6 Connected
  9,0/10
  Neato Robotics Botvac D6 Connected
  Batteritid
  120 minuter
  Sugstyrka
  -
  Våtmoppning
  Nej
  Max tröskelklättring
  1.9 cm
  Till Butik
  4199 kr
 5. 5. Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
  8,9/10
  Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
  Batteritid
  200 minuter
  Sugstyrka
  -
  Våtmoppning
  Ja
  Max tröskelklättring
  2 cm
  Till Butik
  6990 kr

kvinna trycker robotdammsugare

Din köpguide till den bästa robotdammsugaren

När man börjar jämföra robotdammsugare finns det en hel del specifikationer och aspekter att ta hänsyn till, och som man direkt från produktsidan för robotdammsugaren kan få reda på. Vi har sammanställt de viktigaste punkterna med kortare tankar och reflektioner, där vissa punkter för den insatta är självklarheter medan den som är ny till robotdammsugare snabbt kan sammanfattat få sig en uppfattning.

 • karta

  Smart kartläggning 

  Vid en första dammsugning kommer det att ta lite längre tid för att robotdammsugaren ska kartlägga ytan. Kartläggningen underlättar oerhört vid framtida dammsugningar. Har man exempelvis bakat i köket eller haft en fest i vardagsrummet kan man med några få knapptryck i appen få robotdammsugaren att städa där det behövs, och inte i hela huset eller lägenheten. Det är ett smidigt sätt att alltid se till att det är rent även om man har ställt in att robotdammsugaren ska städa periodvis.
 • dammsug

  Sugstyrka 

  En hög sugstyrka kommer till bäst användning vid ojämna och mjuka ytor. Vid normala och blanka golv behövs oerhört låg sugkraft för att kunna suga upp damm, smulor och annat. Att effektivt kunna dammsuga en lurvig matta med långa fransar är det riktiga testet för en robotdammsugare. Smuts letar sig gärna in mellan fransar och djupt in i mattans veck, och det är i dessa tillfällen man vill ha hög sugstyrka. Har man inga mattor eller väldigt plana mattor är sugkraften inget man behöver fundera kring, men vi rekommenderar att man försöker ha åtminstone en sugkraft om 2000 Pa eller mer på en robotdammsugare.
 • batteri10

  Batteritid 

  En lång batteritid på en robotdammsugare underlättar primärt för de som bor i hus eller har en lägenhet med en stor golvyta. Då hinner robotdammsugaren dammsuga allting i en körning istället för att behöva avbryta och åka tillbaka till laddningsstationen för att ladda batteriet. Samtidigt kommer de allra flesta att använda robotdammsugaren när de själva inte är hemma utan är på jobbet, träningen eller liknande. Därför har en robotdammsugare oftast mer tid än vad som behövs i vilket fall.
 • damm

  Kapacitet & dammbehållare 

  När det kommer till dammbehållaren fungerar den sällan likt batteriet där robotdammsugaren kan åka till laddningsstationen och lösa problemet själv. Dammbehållaren kommer man själv att få tömma, men det går lyckligtvis snabbt och behöver bara göras någon gång i veckan. Man behöver inga dammsugarpåsar utan det är en fix behållare av plast som enbart töms i papperskorgen och sedan sätts tillbaka igen.
 • moppa

  Våtmoppning & vattentank 

  Alla robotdammsugare klarar av att dammsuga upp smuts och damm från blanka ytor, men fläckar som har torkat fast är inget som kan dammsugas upp. Som tur är har fler och fler modeller en våttorkningsfunktion som effektivt avlägsnar enklare fläckar som har lyckats suga sig fast på golvet. Våtmoppningsfunktionen kan tyvärr inte helt liknas vid en människa som med kraft kan moppa bort även de svåraste av fläckar, men funktionen är ett glatt komplement till dammsugningen. För att moppningen ska fungera har robotdammsugaren en vattentank som kommer att behöva fyllas.
 • troeskel

  Tröskelhöjd 

  Den högsta tröskelhöjden eller kanten som en robotdammsugare kan ta sig över har mer eller mindre blivit standardiserad idag. Den stora majoriteten av robotdammsugare klarar av trösklar som är upp till 2 cm höga. Detta räcker för att ta sig över alla normala trösklar och mattor, men bor man i hus som börjar närma sig 100 år finns det ibland skavanker i form av just märkliga trösklar och kanter. Även i majoriteten av dessa fall brukar det inte vara några problem, men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att mäta höjden för att slippa tråkiga överraskningar.
 • sensor2

  Sensorer 

  En robotdammsugare som har flera sensorer kommer att enklare kunna uppfatta sin omgivning och snabbare ta bättre beslut. Den kommer kvickare att uppfatta hinder och byta riktning istället för att köra in i väggar och objekt för att först sedan åka åt ett annat håll. Robotdammsugaren kommer också at bli snabbare och mer effektiv när varje rörelse sparar tid istället för att behöva begå samma misstag hela tiden. Avancerade modeller av robotdammsugare har även trappsensorer som hindrar den från att åka ner för en trappa och gå sönder. Generellt kan man säga att desto fler sensorer en robotdammsugare har, desto bättre.
 • app3

  Mobilapp & appstyrning 

  Samtliga moderna robotdammsugare kopplas på ett eller annat sätt mot en app som kan styras från en mobil, surfplatta eller annat där appen fungerar. Mer avancerade modeller kommer med fler funktioner som exempelvis rum som automatiskt upptäcks och sparas av robotdammsugaren. Ytterligare verktyg till att sätta virtuella spärrar och områden, och stöd för att spara olika plan om man har två eller fler våningar där man bor finns med. Det går också att i realtid se var robotdammsugaren befinner sig när den dammsuger. Väldigt mycket är automatiserat, men det kan vara spännande att själv kunna få ställa in hur man vill att robotdammsugaren ska fungera om man vill.
 • ljud2

  Ljudnivå 

  En robotdammsugare kommer inte riktigt upp i samma effekt som en vanlig dammsugare, men fördelen med det är också att man får en mycket lägre ljudnivå. I de fall som robotdammsugaren får utföra sitt jobb när ingen är hemma spelar ljudnivån ingen roll, men ibland vill man få ett specifikt rum städat när man själv är hemma och då är det fördelaktigt att robotdammsugaren är tyst.
 • rengora

  Rengöring & underhåll 

  Robotdammsugaren kräver lika lite underhåll som en vanlig dammsugare, men alla kommer att kräva det oavsett modell. Ser man till att behållaren med smuts och damm töms, och byter ut filtret när det behövs har man redan där kommit väldigt långt. Utöver dessa moment händer det att smuts fastnar på fransarna som sveper in dammet i robotdammsugaren. Genom att snabbt bara putsa bort och rengöra fransarna från smuts kommer man att effektivisera robotdammsugarens dammsugaregenskaper. Robotdammsugarens yttre kan simpelt torkas rent med en fuktig trasa.
smartphone robotdammsugare

Ytterligare fördelar med smarta robotdammsugare

En robotdammsugare kan man köpa av flera olika anledningar. Vissa är teknikentusiaster och andra tycker att det kan vara spännande att prova något man har hört mycket gott om, men det finns ett flertal fördelar med en robotdammsugare när man börjar jämföra dessa med traditionella dammsugare.

Tid

Den absolut största fördelen som talar för en robotdammsugare är tiden. Om man börjar fundera på hur många timmar varje vecka som spenderas på städning och lägger ihop alla dessa, blir det många timmar på ett år. Detta är tid som man mer eller mindre helt och hållet skulle kunna slippa, och istället lägga på något roligt.

Rent

Det första intrycket när en ny människa kommer på besök är alltid det viktigaste. Att det är rent och fint ger direkt ett gott intryck om att en person har bra koll på läget. Det är också trevligt att själv alltid kunna komma hem till något städat som man trivs med och kan vara stolt över.

Allergivänlighet

Katter och hundar lämnar gärna en hel del hår efter sig när de far runt, och människor som har olika sorters allergier tycks bara bli fler. Med en robotdammsugare städas katt- och hundhår effektivt upp innan de hinner sätta sig på olika ställen, men det är när det kommer till pollen som robotdammsugaren får glänsa lite extra. Pollen letar sig gärna in till hem via ventilationer och när man vädrar, men om robotdammsugaren får dagligen svepa under perioderna som det är som värst kommer allergiker som har mycket besvär från pollen få en mycket lindrigare tillvaro.

robotdammsugare och kvast

Om testet

Testets förfarande kan delas in i tre olika punkter där den största delen av tiden har lagts ner på urvalet av robotdammsugare och det praktiska testet. Sedan har resultaten sammanfattats och ett genomsnittsbetyg presenterats.

Urvalet

Det skulle vara tidsförödande att gå igenom samtliga modeller som marknaden har att erbjuda. De absolut dyraste med fem siffriga belopp och de som kostar under tusenlappen har sållats bort direkt. Kvaliteten är alldeles för ofta undermålig på de absolut billigaste modellerna och modeller som kostar tio tusen eller mer börjar bli för nischade för gemen man. Vi har fokuserat på prisvärda alternativ och valt ut de populäraste produkterna som har fått goda betyg från andra recensenter, och som har ett stort antal betyg och kommentarer från konsumenter. När den första gallringen var genomförd gjordes ytterligare en gallring för att välja ut robotdammsugarna som hade de bästa specifikationerna sett till priset. Dessa gick vidare till de praktiska testerna.

Testet

Det praktiska testet gick till genom att ett tomt 24 m² stort rum först fylldes med ett bord, fyra stolar, en matta med tjock och lång lugg, och en rund pall som fick agera som hinder på arbetsytan för robotdammsugarna. Samtliga robotdammsugare fick sedan i lugn och ro kartlägga rummet. På givna ställen placerades mjöl och riskorn ut som fick simulera smuts. Alla robotdammsugare fick sedan i tur och ordning starta från ett av hörnen och fick beroende på noggrannhet och tid olika betyg. I samband med det praktiska testet, testades också robotdammsugarnas app och hur enkelt det var att navigera i dessa samt vilka funktioner som erbjöds och hur effektiva dessa var.

Recension & utvärdering

Efter att all data i form av jämförelser av specifikationer och resultat från det praktiska testet utvärderats och sammanställts, har varje robotdammsugare blivit tilldelat ett genomsnittsbetyg. Betyget är alltså en sammanställning från samtliga moment och intryck när man har tagit hänsyn till priset.

Vanliga frågor om robotdammsugare

Vilken robotdammsugare är bäst?

Enligt våra tester och jämförelser av specifikationer har Roborock S6 MaxV Robotdammsugare blivit utsedd till den bästa robotdammsugaren 2021. Robotdammsugaren får höga betyg i samtliga kategorier och lägger sig på en prisnivå som gör den riktigt konkurrenskraftig. 

Hur höga trösklar klarar en robotdammsugare?

I regel klarar en robotdammsugare av att ta sig över trösklar som är 2 cm höga eller lägre. Olyckligtvis framgår inte detta tydligt hos alla tillverkare, men det är oerhört få modeller som bara klarar av en kant om 1 cm.

Klarar robotdammsugare av att dammsuga mattor?

En robotdammsugare kan utan problem dammsuga mattor, men hur bra är en annan fråga. Har man väldigt dammiga eller mattor som lätt blir smutsiga vill man se till att sugkraften hos robotdammsugaren är hög, gärna 2000 Pa eller högre.

Behöver man en robotdammsugare?

Den stora majoriteten av människor som har köpt en robotdammsugare har inte ångrat sig och känner att det har underlättat i deras vardag. Det är mycket tid som frigörs och som man istället kan lägga på annat när man har en robotdammsugare.

Fungerar robotdammsugare om man har katt, hund eller andra djur?

Det går utan tvekan att ha en robotdammsugare även fast man har djur i hemmet. Vissa djur kan bli rädda eller är lite försiktiga i början, men de flesta vänjer sig efter ett tag. Med lite tur kan man även få se en katt som hoppar upp på robotdammsugaren och åker runt på den!

Fungerar robotdammsugare både till Android och iOS?

De flesta modeller har stöd för både Android och iOS enheter. Vi har inte stött på några modeller som skulle exkludera en stor mängd människor bara för att de inte skulle ha det ena eller det andra operativsystemet.

Hur fungerar en robotdammsugare?

En robotdammsugare fungerar väldigt likt en vanlig dammsugare bara att den är sladdlös och automatiskt. Robotdammsugaren har fransar som sveper inte smuts till sugenheten som sedan suger upp det in till en behållare. Genom att använda olika sensorer kan robotdammsugaren bilda sig en uppfattning om sin omgivning som den sedan kan navigera sig efter i framtiden. Via en app kan man styra robotdammsugaren och få den att städa vissa specifika områden efter behov.

Hur styrs en robotdammsugare?

En robotdammsugare kan inte styras på samma sätt som en radiostyrd bil, utan man använder en app på en lämplig enhet för att ge order till robotdammsugaren vad den ska göra, och när.

Hur ofta behöver en robotdammsugare köras?

Det beror helt på hur snabbt det hinner bli smutsigt, men i ett vanligt hem brukar robotdammsugaren köra tre svep per vecka för att det alltid ska upplevas som rent. Har man haft över gäster eller om det har blivit mer stökigt än vanligt av andra anledningar kan man med ett fåtal knapptryck få robotdammsugaren att städa lite extra.

Kan man helt avstå från att städa om man har en bra robotdammsugare?

En bra robotdammsugare kommer att se till att golvytan är väldigt ren och fin, men det kommer fortfarande kunna samlas damm och smuts på olika hyllor som måste städas. Däremot kommer en bra robotdammsugare ta hand om det allra värsta eftersom golvet är den lägsta och sista punkten som smuts kan hamna på, och det är där robotdammsugaren arbetar.

Testvinnare - Bäst Robotdammsugare

 • Roborock S6 MaxV Robotdammsugare
 • Cleverio T-800 Robotdammsugare
 • Roborock S5 MAX - Vit
 • Neato Robotics Botvac D6 Connected
 • Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-25 14:13:15