Bäst i test: Bästa skaljackan 2023

Uppdaterad 15 februari 2023

Om du klättrar, vandrar, åker skidor eller bara gillar att vara ute i skogen och plocka svamp kan en skaljacka vara ett plagg väl värt att investera i. De är gjorda för att hålla vatten ute, värmen inne och vinden borta. Det finns ett stort utbud på marknaden och vi har valt ut 5 av de vi anser stå ut mest och kan anses vara bäst på marknaden, inom den samlade kategorin skaljackor, där Lundhags Women's Lo Jacket blev utsedd till bäst i test.

Testvinnare - Bästa Skaljacka 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Skaljacka 2023:

 • Lundhags Women's Lo Jacket - Bäst i test
 • Haglöfs Women's Tjärn Jacket - Bästa billiga
 • The North Face Women's Dryzzle FutureLight Jacket
 • Patagonia M's Torrentshell 3L Jkt
 • Klättermusen Brede 2.0 Jacket M's - Bästa premiumvalet

De 5 bästa Skaljacka i Juni 2023

 1. 1. Lundhags Women's Lo Jacket- Bäst i test

  9,6/10
  ”En tunn men skyddande 3-lagersjacka med grym huva”.
  Lundhags Women's Lo Jacket
  Bäst i test
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  3
  Herr & dam
  Ja
  Flourkarbonfri?
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tunn & lättviktig
  • Enkel att packa
  • Skyddande huva
  • Tillverkad i återvunnet material
  • Vattentät men ändå ventilerande
  Nackdelar
  • Endast en bröstficka

  Recension

  Den här jackan är från det svenska företaget lundhags och utvecklad för att passa friluftsindividen. Den är extremt lätt och tunn så att packa ner den går hur bra som helst men samtidigt ger den ett extremt bra skydd, med en vattenpelare på 20000mm klarar den i princip allt väder den kan tänkas utsättas för. Du kan enkelt ha lager under jackan utan att det blir obekvämt och den ventilerar väldigt bra vilket betyder att om du endast har denna och en t-shirt kommer du ändå inte behöva uppleva onödig svett.

  Jackan ger rörelsefrihet och en har bra stretch så att du kan röra dig obehindrat och säkert i alla miljöer. Jackan går att justera i armar, midja och går ner, i brist på bättre ord, lagom långt över höft och rumpa. Det enda negativa med denna jacka är att den endast kommer med en ytterficka; en bröstficka. Den är dock inte i vägen för ryggsäcksspännen vilket midjefickor ofta gör så den kan definitivt alltid nyttjas, och bristen på fickor ger faktiskt jackan ett mer stilrent intryck.

 2. 2. Haglöfs Women's Tjärn Jacket- Bästa billiga

  9,4/10
  ”En mycket prisvärd 2-lagersjacka med stora fickor och bra vattentäthet”.
  Haglöfs Women's Tjärn Jacket
  Bästa billiga
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  3
  Herr & dam
  Ja
  Flourkarbonfri?
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög stretch & justerbarhet
  • Stora & ryggsäckskompatibla fickor
  • Ordentlig huva
  • Prisvärd jacka
  Nackdelar
  • Passformen skulle kunna vara lite mer slimmad

  Recension

  Haglöfs är ett välkänt och populärt svenskt märke inom friluftsvärlden. Deras Tjärn-jackor är ett mycket prisvärt alternativ för den skogstokige eller bevandrade individen. Det är en 2-lagersjacka som är skönast med ett lager under som erbjuder dig god stretch och justerbarhet. Du kan justera midja, ärmar och huva efter behov och väderlek. Jackan känns som att den skulle vara dålig på att ventilera men mesh-fodret kring bålen ger faktiskt en ökad ventilering, även om produkten hade kunnat tjäna på att ha pit-zips behöver du inte oroa dig för onödig svettning om inte solen ligger på för mycket (och då är frågan om man ens har användning av jackan).

  Jackans vattentäthet är mycket bra och håller i stort sett alla väder. Alla dragkedjedelar och fickor täcks med vindslår, som effektivt håller vatten och vind borta. Fickorna är två stycken, vid magen, och är rymliga och täta. De kommer heller inte i vägen för ryggsäck om man inte har midjebanden väldigt högt. Passformen är något lös men med justering i midja och ärmar blir den något bättre, det är egentligen inte störande men skulle kunna vara mer slimmad, om något hjälper detta ventileringen något som även den skulle kunna vara lite bättre. Jackan är tillverkad i 100 % återvunnen polyester.

 3. 3. The North Face Women's Dryzzle FutureLight Jacket

  9,3/10
  “Utmärkt passformad och lättviktig 3-lagersjacka; perfekt för hiken”.
  The North Face Women's Dryzzle FutureLight Jacket
  Storlekar
  XS-XL
  Varianter
  4
  Herr & dam
  Ja
  Flourkarbonfri?
  Ja
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren jacka
  • Lättviktig
  • Har utmärkt passform
  • Mycket ventilerande
  Nackdelar
  • Något prasslig i känslan

  Recension

  The North Face är ett välkänt märke inom friluftsmarknaden. Deras Futurelight skaljacka är ett bevis på att de vet vad de sysslar med. Det är en lättviktig jacka som ger bra komfort och en utmärkt passform medan den samtidigt håller vattnet borta utan att förhindra ventileringen. Jackan andas nämligen utmärkt, trots vattentätheten, och du behöver inte oroa dig för att det ska blir för varmt och svettigt innanför men inte heller för att du ska blir kall när det blåser, för trots den fantastiska andningsförmågan är jackan ändå 100 % vindtät. Det är faktiskt ganska imponerande hur väl jackan lyckas i alla dessa aspekter.

  Futurelight är justerbar i ärmar, midja och i huvan. Den täcks av stormflikar/vindslår vid dragkedjor (förutom vid vid bröstfickan). Huvan håller vatten och vind borta från huvudet och har en stadig krage för att skydda hals och kropp. Fickorna är inte i vägen för eventuell ryggsäck med midjeband. Den har helt enkelt allt man vill ha i en bra vandringsjacka. Dessutom är passformen fantastisk och stretchen utmärkt så du har full rörelsefrihet trots att jackan sitter bra åt mot kroppen.

 4. 4. Patagonia M's Torrentshell 3L Jkt

  9,1/10
  ”En mycket stilren och prisvärd 3-lagersjacka som passar både till vardagen och på vandringleden”.
  Patagonia M's Torrentshell 3L Jkt
  Storlekar
  XS-XL
  Varianter
  3
  Herr & dam
  Ja
  Flourkarbonfri?
  Nej
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren jacka
  • Prisvärd produkt
  • Rymliga & värmande fickor
  • Grym vattentäthet, andning & komfort
  Nackdelar
  • Innehåller små mängder kortkedjade flourkarboner

  Recension

  Patagonia är ett mycket populärt märke och används frekvent både till vardagen och i friluftslivet. Deras Torrentshell är en tunn och lättviktigt 3-lagersjacka som är snyggt designad men håller högsta kvalité när det gäller att hålla dig torr, varm och ventilerad. Det är dessutom ett extremt slittåligt plagg så du behöver inte oroa dig för att dina exkursioner kommer leda till något direkt slitage. Nacken är försedd med fleece vilket ger ökad komfort och värme. Ärmar, midja och huva går att justera för bästa skydd mot vind och vatten. Fickorna är värmande och täta och det finns även pit-zips för de där soliga dagarna. Helt enkelt ett riktigt bra plagg som dessutom sitter och ser bra ut.

  Den största nackdelen med denna jacka är, beroende på hur man ser det, även en fördel. DWR’en (durable water repellent) består av bland annat kortkedjade flourkarboner vilket gör att jackan inte tillåter att vatten tränger igenom utifrån men släpper samtidigt ut svett (på grund utav molekylstorleken på dessa). Karbonerna gör även tyget mycket slittåligt. Tyvärr har det visat sig att långkedjade flourkarboner är miljö- och hälsofarligt samtidigt som det tar tusentals år för det att brytas ner i naturen. Därför har de nästan helt fasats ut. Kortkedjade flourkarboner behövs det mer forskning kring dess effekter men de är betydligt enklare att bryta ner i naturen och hävdas vara ofarliga. Jackan har alltså kortkedjade flourkarboner som en del i den vattentäta beläggningen.

 5. 5. Klättermusen Brede 2.0 Jacket M's- Bästa premiumvalet

  8,9/10
  ”Den ultimata vinter- och skidskaljackan”.
  Klättermusen Brede 2.0 Jacket M's
  Bästa premiumvalet
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  2
  Herr & dam
  Ja
  Flourkarbonfri?
  Ja
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Försedd med många fickor, reflexer, kompass & visselpipa
  • Helt tätt & värmande
  • Huva speciellt utformad för vinter och skidåkning
  • Skyddande material både på insida och utsida för att förhindra slitage
  Nackdelar
  • Mycket dyr

  Recension

  Klättermusen Brede 2.0 är verkligen gjord för dig som gillar vinterväder och lek. Det är en premiumjacka och byggd för att hålla det är därför man betalar så pass mycket för den. Du kan räkna med att den kommer hålla dig i många, många år även om du använder den ofta och kontinuerligt i dåliga väderförhållanden. Du får ju dessutom mycket med jackan: många fickor, med vattentäta fickor i fickorna, kompass, visselpipa, reflexer och en stor justerbarhet.

  Brede 2.0 är helt vattentät och vindtät. Alla delar går att justera efter behov för att du ska kunna undvika att bli blöt eller kall. Jackan är försedd med extra skydd kring utsatta områden till exempel där ryggsäckremmar sitter, men även membranet på insidan är skyddat med extra inlägg för att förhindra slitage. Den är verkligen byggd för att hålla. Huvan är utformad för att klara jobbigt snöväder men ändå ge dig full uppsyn framåt, lite som ett väldigt brett, runt cyklop. Jackan är helt fantastisk om man gillar alpint, men tyvärr är det ju en stor investering.

kopguide skaljacka

Din köpguide till bästa skaljacka

En skaljacka ska precis vara det: ett skal. Beroende på temperaturen ska du kunna ha den med eller utan andra lager. När det kommer till att köpa en skaljacka är det första du måste svara på är vad du primärt tänker använda jackan till. Ska du ut och vandra? Åka skidor? Klättra i berg? Vad för slags väder ska du mest befinna dig i? Nedan har vi samlat några av de viktigaste aspekterna att fundera över innan man gör ett köp av skaljacka och som spelar roll för vad du ska använda jackan till.

 • size

  Storleksguide 

  Storleken är förutom vilken sorts jacka, enligt oss, den viktigaste aspekten. Du vill ha en jacka som sitter skönt och den ska absolut inte vara för stor, då kommer den lätt i vägen och om du till exempel vill klättra med jackan är det viktigt att den kan sitta mot kroppen. När du köper en jacka se alltid till att kolla på storleksguiderna och köp en jacka som stämmer överens med din kroppsform. Det kan också vara värt att kolla om återförsäljaren har fria returer så att du vid behov kan byta till en större eller mindre storlek.
 • huva

  Huva 

  En skaljacka köps mycket för deras vattenavstötande kvalitéer för att du ska kunna ha på dig den i de flesta eller alla väderförhållanden utan att bli blöt, detta innebär att du vill ha en huva för att skydda både kropp och huvud från vatten. Ta alltid en titt på huvan och hur den sitter, och om du har möjlighet att ta av huvan (vilket somliga tycker är en skön detalj). Ska du använda jackan vid skidaktiviteter eller klättring kan det vara skönt att se om det finns utrymme för en hjälm i huvan. Viktigast är nog ändå hur du försluter huvan runt ansiktet, kolla så att det är möjligt och möjligtvis om den har en liten ’keps’ för att hålla vatten borta.
 • ficka

  Fickor 

  Om du gillar att vandra och utforska så är fickor en viktig prioritering som man ofta glömmer bort, ryggsäcken känns (och är) alltid den viktigaste detaljen för packning men bra fickor gör alltid vandringsleder enklare, för kartor, mobiler, snacks och dylikt är en ficka alltid bra att ha. Kolla hur många fickor jackan har, var de sitter, om de täcks bra och hur de försluts. Du vill till exempel inte att fickorna försvinner under ryggsäckens midjeband och inte kan användas medan du vandrar.
 • zipper

  Förslutnings/ventileringsdetaljer 

  Hur ser jackan ut vid midja, hals och armar. Går det att försluta här och vilken slags förslutning är det? Har de kardborrespännen eller något annat? Beroende på vad du föredrar kan detta vara värt att se över. Något annat som är väldigt bekväm är ventilering om du förväntar dig att vandra när det är varmare eller bara väldigt soligt ute. Eftersom skaljackan primärt är till för att hålla vatten ute brukar de inte har ventilerande områden som är exponerade, leta i stället efter ordet pit-zip (dragkedjor under armarna för ventilation) eller andra ventilerande egenskaper.
lager

Antal lager 

Det bästa sättet att se hur väl jackan kommer hålla för vädret, hålla dig varm och torr är genom att se över hur många lager jackan består av. Du får kompensera mellan täthet, andning, stretch och komfort något här och det skiljer sig en del mellan produkterna men över lag gäller: 3 lager ger bäst vattentäthet, håller bäst, andas ok och är lättviktiga men är även de dyraste produkterna. 2 lager ger sämre vattentäthet, något sämre hållbarhet, andas dock bättre och är oftast något tyngre men desto billigare.

Låt dig inte luras av lager och vikten; med lager menas endast hur själva skalet är uppbyggt hur dess utsida och insida är uppbyggd. Två lager har endast utsidan och ett membran som hjälper att hålla vatten ute medan 3 lager har en beläggning mellan membran och utsida vilket ger bättre vattentålighet. Huruvida jackan sedan är extra fodrad eller inte (såsom klassiska vinterjackor) har inte med dessa lager att göra. Det finns också 2.5 lager skal som är ett tunnare 3 lager, vilket innebär att det är lite lättare och andas något bättre men drar även ner på hållbarheten något.

stain repellent2

Flourkarbon

Flourkarboner, PFAS eller PFCs som det också benämns är ett vatten- och smutsavstötande ämne som används i till exempel teflon och i membranet på skaljackor för att göra dem helt vattentåliga. De är mycket effektiva på att göra detta, men ämnet har också problematiska effekter på miljö och hälsa. De bryts nämligen inte ner och när de väl hamnar i naturen kommer de förbli där i tusentals år, det stora problemet verkar inte vara kläderna i sig utan produktionen utav dem speciellt eftersom vatten oftast används och ämnet då hamnar i vattendrag.

Stora mängder flourkarboner har skadliga effekter på människor och djur och håller på att fasas ut ur industrin, men det finns fortfarande kläder med denna impregnering som säljs. En del har valt att fasa ut flourkarboner helt medan andra har gått från långa kedjor av flourkarboner till korta kedjor som det inte finns samma bevismängd bakom för dess påverkan på natur och människor. De bryts ner snabbare i naturen och ska vara mindre hälsofarliga men mer forskning krävs för att säkerställa detta helt. 

Vilken skaljacka är bäst?

Det finns olika sorters skaljackor. Varianter som är antingen helt vattentäta men lite mindre smidigare och andas något sämre så kallade: hårdskalsjackor (hard shell). Det finns även de lite mindre vattentäta som är smidigare och som oftast andas bättre: mjukskalsjackor (soft shell). Beroende på dina behov och preferenser kan valet variera. Vi har valt att blanda dessa kategorier i vårt test och fokuserat mer på: Hur bra jackan är på att hålla vatten ute, på att andas, att behålla värmen, hur komforten är och huruvida producenten använt flourkarboner (PFAS) i jackan. Vi har även kollat på antalet fickor, hur huvan ser ut och vilken annan anpassningsbarhet eller funktionalitet som finns.

Längre ner på sidan kan du se vår köpguide där vi samlat aspekter vi anser viktiga inför ett köp av en skaljacka. Sammanfattningsvis har de viktigaste faktorerna i vår betygsättning varit: Vattentålighet, Andningsförmåga, Värmehållning, Komfort och Miljötänk.

Vanliga frågor om skaljackor

Vilken skaljacka är bäst?

I vårt test vann Lundhags Women's Lo Jacket eftersom den håller vatten och vind ute men värmen inne utan att kosta för mycket, ta upp för mycket plats eller väga för mycket. Vi har även andra alternativ på vår lista som kan komma att passa dina behov bättre. Se gärna över vår köpguide för vad du bör finna i en bra skaljacka.

Vad är en skaljacka?

En skaljacka är egentligen det yttersta skalet av en jacka, de flesta vinterjackor har till exempel ett skal och sedan foder. Du kan alltså se en skaljacka som en vind- och vattentät jacka utan specifikt foder, det är alltså upp till dig hur du lägger lager under jackan. Eftersom de är vind- och vattentäta så passar de utmärkt för vandringar och dylikt där man inte vet hur väderleken kommer se ut.

Vad innebär 2- eller 3-lager på en skaljacka?

Det är hur själva skalet är uppbyggt och beroende på hur många lager den har så påverkas saker såsom: täthet, andning, stretch och komfort. Det är dock relativt flytande och beror mycket på märke och andra specifikationer i jackan men överlag gäller att: 2 lager ger en något sämre vattentäthet, något sämre hållbarhet, men de andas bättre och brukar vara billigare. 3 lager ger bättre vattentäthet då det finns en beläggning mellan yttertyg och membran, detta ger även jackan bättre hållbarhet, ofta något sämre andningsförmåga men de brukar framförallt vara något dyrare. Det är som sagt relativt flytande och det är bättre att fokusera på plaggets specifikationer snarare än om det är 2- eller 3-lagersjacka.

Vad är flourkarbon?

Det är en samlingsnamn för ett vattentätt och smutsavstöttande ämne som finns i till exempel gore-tex och teflon. Det har används mycket i friluftskläder men har på senare tid fått mycket uppmärksamhet då det är miljö- och hälsofarligt och bryts dessutom inte ner i naturen. Därför vill man helst ha en jacka utan dessa även om det innebär något sämre vattenavstötning. Det finns dock fortfarande en del jackor som har detta material men i många fall handlar det då om kortkedjade flourkarboner som mycket enklare bryts ner i naturen och sägs vara mindre skadligt men mer forskning kring detta behövs.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5