Bäst i test: Bästa soundbar 2022

Uppdaterad februari 2022

En soundbar är ett av de smidigaste sätten att förbättra ljudet till sin TV. Oftast behöver man inte göra mycket mer än att koppla in en kabel och sedan har man fått ett mycket fylligare och behagligare ljud. Även den billigaste soundbaren kommer att förbättra ljudet markant jämfört med TV högtalare, men för att man ska få så bra ljud som möjligt för pengarna har vi testat flera olika modeller och presenterat våra 5 testfavoriter.

Vårt test av soundbars

När vi testade de olika modellerna av soundbars gjorde vi det med utgångspunkten av en vanlig användare som de flesta soundbars också är gjorda för. Vi försökte inte optimera eller möblera om rummet för att maximera ljudet, utan placerade soundbaren i ett helt vanligt rum framför en TV. Sedan undersökte vi följande punkter när vi betygsatte de olika modellerna:

 • Ljudet – Får man ett fylligt och omslutande ljud, eller låter det fortfarande burkigt eller ihåligt med en bas som varken hörs eller känns?
 • Funktioner & stöd – Vilka format stöds? Med nya tekniker som exempelvis Dolby Atmos kan filmer upplevas på ett helt nytt sätt, men hur fungerar de simulerade versionerna av dessa? Har soundbaren några passthrough funktioner?
 • Anslutningsmöjligheter – Måste soundbaren kopplas med kabel eller kan man köra trådlöst? Kan man få samma funktionalitet om man kopplar soundbaren trådlöst?

 1. Sony HT-X8500 Soundbar Svart

  9,4/10
  "Ett kraftpaket i litet format".
  Sony HT-X8500 Soundbar Svart
  Bäst i test
  Anslutning
  Kabel & trådlöst
  Mått
  89 x 6,4 x 9,6 cm
  Vikt
  3,1 kg
  Effekt
  200 W
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Dubbla baselement
  • Tydligt ljud
  • God kompabilitet med modern ljudteknik
  • Enkel att använda
  Nackdelar
  • Basen räcker inte alltid på högsta volym
  • Få trådlösa alternativ

  Recension

  Sony är inga nya aktörer när det kommer till vare sig ljud eller bild, och särskilt inom ljud har de länge varit uppskattade. Deras soundbar HT-X8500 kommer med en fin balans mellan ljudkvalitet, kompabilitet och pris.

  Totalt fyra högtalarelement

  Den nästan en meter långa soundbaren helt i svart har ett metallgaller i fronten för att skydda högtalarelementen, och en bak- och ovansida av plast. Konfigurationen av högtalarna i soundbaren mynnar ut i ett 2.1 system där ettan som står för basen faktiskt består av två baselement. Diskanten brukar sällan vara ett problem för soundbars, men basen kan i vissa fall bli för klen. Att man här har tänkt lite extra på basen är ett stort plus.

  Anslutningar och fjärrkontroll

  Sonys HT-X8500 har flera anslutningsmöjligheter. Med passthrough HDMI eARC, HDMI 2.0 och optiskt med Toslink, men även Bluetooth 5.0 för vissa TV apparater finns det ett sätt för alla att koppla in soundbaren. HDMI eARC är särskilt viktigt för de som vill få ut det mesta av ljudet genom Dolby Atmos och DTS:X. Soundbaren har alltså inget äkta surroundljud för då hade externa bakre högtalare krävts, men kan genom att rikta ljudet skapa virtuellt surroundljud.

  Fjärrkontrollen och knapparna på soundbaren är relativt lätta att använda. Det finns till att börja med inte allt för mycket att trycka på, utan man har försökt att ta med det mest väsentliga. Med fjärrkontrollen kan man snabbt ställa in olika färdiga konfigurationer av ljudet beroende på vad man tittar på.

  Tydligt ljud med djup bas

  När det kommer till själva ljudet finns det inte mycket att gnälla på i den här prisklassen. För att vara en soundbar får man ordentligt med tryck vilket märks väl med de 200 W som soundbaren ska kunna leverera. Diskanten är krispig och basen djup. Vid de absolut högsta volymerna räcker basen inte alltid till, men här är fortfarande HT-X8500 överlägsen modeller i liknande prisklass. Ljudfiler med det virtuella surroundsystemet DTS:X ger en spännande ljudupplevelse och håller faktiskt hög nivå, och kan nästan jämföras med riktiga surroundsystem.

  Vid enbart lyssnande av musik är ljudet fullt godkänt. Det låter väldigt bra om man har riktat soundbaren rätt, men vid vissa vinklar märker man att ljudbilden inte blir helt perfekt, men det är trots allt en soundbar som inte har placerats optimalt i ett rum som vanliga högtalare oftast har.

  Högt värde för pengarna

  HT-X8500 är en utmärkt avvägning för de som inte vill lägga ner en förmögenhet på ett äkta surroundljud, men ändå vill kunna få mycket ljud för pengarna. Soundbaren har inte de bästa trådlösa anslutningsmöjligheterna vilket är en liten förbättringsmöjlighet. 

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 2. Sonos BEAM (GEN 2)

  9,3/10
  "Kristallklart ljud med möjlighet att bygga ut till äkta 5.1 system".
  Sonos BEAM (GEN 2)
  Bästa premiumvalet
  Anslutning
  Kabel
  Mått
  65,1 x 6,8 x 10 cm
  Vikt
  2,88 kg
  Effekt
  N/A
  Fri frakt över 200 kr
  60 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Klart ljud
  • Flera Dolby stöd
  • God rumskorrektion med Apple enheter
  • Kan byggas ut för äkta 5.1 system
  • Bra kompabilitet med flera musikappar för hög kvalitet
  Nackdelar
  • Enbart externa högtalare som köps till är trådlösa
  • Inget stöd för DTS:X

  Recension

  Sonos Beam skulle man kunna säga är soundbar-världens Iphones. De är snygga, de presterar riktigt bra och de är dyra. Med GEN 2 har man lyssnat på vad användarna sa om GEN 1 och förbättrat vissa av dessa punkter.

  Stilren & snygg design

  Sonos Beam GEN 2 är riktigt stilren och diskret. Inga onödiga detaljer eller annat som inte behövs, utan bara det absolut viktigaste. Soundbaren kommer i både ett vitt och ett svart utförande. Utseendemässigt är den väldigt lik föregångaren, men tygfinishen som rundade den föregående versionen har bytts ut till en snygg plastfinish för att öka hållbarheten och slippa skador på högtalarelementen om någon stöter till soundbaren.

  Dolby & HDMI eARC i fokus

  Soundbaren har mycket bra stöd för flera Dolby tekniker som exempelvis Atmos, Digital Plus, TrueHD med mera. Med GEN 2 har man även introducerat HDMI eARC för att få allting att flyta på så smidigt som möjligt. Detta är också det enklaste sättet att koppla in ljudet till soundbaren. De trådlösa funktionerna används främst om man vill köpa till fler högtalare som i sin tur kan kommunicera trådlöst med soundbaren, men själva soundbaren måste kopplas med HDMI kabel till TV’n.

  Klart ljud i både film & musik

  Installationen av Sonos Beam GEN 2 görs enklast med Sonos appen som går igenom alla steg. När det kommer till själva ljudet i filmer skulle det kort kunna sammanfattas som en frisk fläkt. Ljudet är fylligt samtidigt som det är luftigt. Man kan enkelt urskilja detaljer och det klara ljudet kan i vissa fall framhäva en känsla eller ljud som man tidigare har missat. Extremt djupa baser kan ibland vara svåra att återge vilket inte är särskilt konstigt med tanke på storleken.

  När det kommer till helt vanlig musik gör soundbaren ett riktigt bra jobb även där. Rummet fylls på ett helt annat sätt än med många andra modeller som många gånger har problem med att få det att låta likadant över hela rummet.  

  Enkel att bygga ut 

  En stor fördel som Sonos Beam GEN 2 har är att det enkelt går att bygga ut systemet till ett 5.1 system i efterhand. Dessa högtalare som man kan köpa till efteråt kan anslutas trådlöst vilket underlättar mycket när man slipper kablar och enkelt kan pröva ut olika placeringar.

  En premiumsoundbar

  Sonos Beam GEN 2 är en lite dyrare soundbar men har flera skäl som motiverar priset. Enkelheten i allt från installation till användning gör mycket, men även ljudet som är det viktigaste gör sitt. Något som vi saknar är om soundbaren helt hade kunnat vara trådlös, inte bara externa högtalare som man kan köpa till.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Läs mer
 3. Nikabe S3 Soundbar

  9,0/10
  "Enkel och den mest prisvärda i sin prisklass".
  Nikabe S3 Soundbar
  Mest Prisvärd
  Anslutning
  Kabel & trådlöst
  Mått
  86 x 10 x 10,5 cm
  Vikt
  N/A
  Effekt
  50 W
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt prisvärd sett till ljudet
  • Enkel att koppla in
  • Flera anslutningsmöjligheter
  • Smidig fjärrkontroll
  Nackdelar
  • Relativt stor
  • Inget stöd för virtuellt surroundljud

  Recension

  Nikabe är främst kända för tillbehör till ljud och bild på olika sätt. Här har de dock också tagit fram en väldigt prisvärd soundbar med spännande specifikationer. Soundbaren som helt enkelt heter S3 eller Nikabe S3 är en väldigt stor sak med sina 86 cm i längd och ca 10 cm i bredd och djup. Soundbaren kommer i form av en avlång trekant med rundade kanter, och i ett svart utförande.

  Nikabe S3 har inte de senaste specifikationer vilket också tydligt reflekteras i priset, men har flera olika möjligheter för att kopplas in med vanliga TV apparater. Under huven gömmer sig två högtalarelement om 20 W för bas och mellanregister, samt två mindre element om 5 W för att producera diskanten.

  Flera ingångar 

  När det kommer till anslutningen finns det en hel del möjligheter, både nya och lite äldre ingångar. Här kan man hitta de klassiska röda och vita RCA ingångarna, men också HDMI, AUX, den optiska toslink kabeln och Bluetooth. HDMI porten stöder ARC men inte eARC som kan leverera lite högre bandbredd.

  Inte stöd för de senaste teknikerna

  Nikabe S3 soundbar har inte stöd för några Dolby eller DTS tekniker vilket heller inte är några problem om man främst tittar på media via kända streamingtjänster som Netflix och liknande. Dessa har få filmer i dagsläget som ger ett gott stöd för ljud. Har man däremot en Blu ray spelare hemma eller tunga ljudfiler i filmer kommer väldigt mycket av ljudet att komprimeras av soundbaren. 

  Klart och tydligt ljud

  Själva ljudet är häpnadsväckande behagligt i förhållande till pris och storlek. Det är inte det tydligaste och fylligaste ljudet vi har hört, men det kan enkelt fylla ett större rum utan att låta illa. I filmer när även andra sinnen tar över fungerar soundbaren utmärkt. När man enbart ska lyssna på musik och inte har annat att fokusera på samtidigt hör man ibland segment som har låtit bättre.

  Ger mycket ljud för pengen 

  Det här är en soundbar som är mycket billigare än många andra konkurrenter men som samtidigt ger ett likvärt ljud från streamingtjänster. Den har inga stöd för surround- eller virtuella surroundsystem vilket gör att den inte riktigt passar entusiaster som vill ha en smidig lösning. Däremot är detta en riktigt smidig lösning för de många som idag bara vill ha något enkelt och som fungerar bra till en TV och Netflix.

  Läs mer
 4. Roxcore Soundbar

  8,8/10
  "Passar bra till äldre TV apparater med klent ljud".
  Roxcore Soundbar TV-högtalare med Bluetooth
  Anslutning
  Kabel & trådlöst
  Mått
  85 x 6 x 6 cm
  Vikt
  1,75 kg
  Effekt
  28 W
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera ingångar för att koppla in ljudet
  • Billig
  Nackdelar
  • Låg effekt
  • Kan ha svårt att mäta sig med moderna TV apparaters ljud
  • Inget stöd för moderna ljudtekniker

  Recension

  Alla vill inte betala enorma summor för ljud utan nöjer sig med något som är bättre än TV apparatens egna högtalare. Det är där Roxcore Soundbar kommer in i bilden. Roxcore Sounbar är väldigt billig och enkel.

  Specifikationerna är inte de bästa vi sett vilket också resulterar i ett lågt pris som i sin tur är en bra sak. Uteffekten på 28 W med toppar mot 40 W över de 4 högtalarna som finns är inga imponerande siffror, men allting står alltid i relation till priset.

  Goda möjligheter för anslutning

  Soundbaren kan anslutas på flera olika sätt, med bland annat HDMI, RCA, AUX och Bluetooth 5.0. I den här prisklassen kan man inte förvänta sig allt för mycket stöd för de senaste ljudteknikerna vilket är helt rätt. Soundbaren har ett 2.0 system liknande en helt vanlig stereo med lite lägre effekt.

  Jämn kamp mellan en modern TV och soundbaren

  Soundbaren är väldigt enkel att koppla in och med följer också en smidig fjärrkontroll. Ljudet är som vi förväntade oss inte det vassaste, men slår de flesta vanliga TV apparaters egna högtalare. Efter att ha testat ljudet mot vissa mer moderna TV apparater inser vi att skillnaderna blir relativt små. Det här är en soundbar som lämpar sig om man sedan innan inte har något ljud alls eller en äldre TV. Men det är också det vi förväntar oss av en soundbar som tydligt ligger under tusenlappen.

  Ett billigt alternativ

  Väldigt mycket med denna soundbar kokar ner till om man har en modern TV med ljud eller än äldre TV. Roxcore Soundbar ger inte det där trycket eller tydligheten man vill åt, och kan heller inte spela ljud allt för högt. Men ett ljud är bättre än inget ljud. När man sedan tar hänsyn till priset. Är det ett helt okej val. Har man en tajt budget är detta ett dugligt val, men för bara ett par hundralappar mer kan man få ett betydligt mycket bättre ljud.

  Läs mer
 5. Philips TAB8205/10 Soundbar

  8,7/10
  Philips TAB8205/10 Soundbar
  Anslutning
  Kabel & trådlöst
  Mått
  85,7 x 6,7 x 11,5 cm
  Vikt
  3,43 kg
  Effekt
  120 W
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  60 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans

couple sititng in sofa

Din köpguide till bästa soundbar

Den största fördelen med en soundbar är att ljudet i nästan samtliga fall blir mycket bättre, även bland billiga modeller. De flertalet högtalare som finns i soundbaren är designade för att fungera optimalt med varandra, både bas, diskant och mellanregister. Vill man däremot gå upp i prisklass och köpa en soundbar för några tusenlappar vill man också att ljudet ska bli så bra det kan bli för det priset. Nedan har vi gått igenom det vi anser vara det viktigaste att veta inför ett köp av en soundbar.

Effekt

En hög effekt hos en soundbar behöver inte betyda att ljudet i sig låter bra, utan betyder främst att det går att få hög volym. En soundbar med en låg effekt specificerad kommer däremot kunna låta för lågt eller inte kunna fylla rummet med behagligt ljud i värsta fall, vilket är ett ännu större problem. En soundbar med en låg effekt som skruvas upp till sina maxnivåer kan börja spraka vilket förstör hela upplevelsen. En rekommendation är att försöka hålla sig över 40 W av effekt om man har en TV i ett normalstort rum och vill kunna få tillräckligt med styrka.

Ljudkvalitet

Ljudkvalitet är svårt att läsa sig till genom siffror. Även om en soundbar kan låta högt kan vissa detaljer dränkas om ljudbilden inte är balanserad. För att få någon sorts uppfattning om ljudet kan man antingen läsa vad andra har sagt om soundbaren, eller försöka hitta en butik där man kan provlyssna. De flesta brukar dock ha en liknande uppfattning om hur man vill att det ska låta, och därför brukar man kunna lära sig mycket av att bara läsa vad andra har sagt.

Surroundsound

Många soundbars marknadsförs med surroundljud som exempelvis 5.1 eller 7.1.2 eller liknande. En soundbar kan aldrig ha äkta surround såvida man inte köper till högtalare, men däremot kan många soundbars med mjukvara simulera surroundljud. Vissa soundbars kommer enbart med ett 2.1 system utan stöd för simulerad surround, medan andra uttryckligen stöder ett simulerat surroundsystem som exempelvis DTS Virtual:X. För att man överhuvudtaget ska kunna få någon sorts surround krävs det givetvis även att det finns med i källan där ljudet kommer ifrån, och att enheten som är kopplad till soundbaren kan skicka det till soundbaren. Sett till vad man betalar för en soundbar jämfört med ett äkta surroundsystem får man bra valuta för pengarna.

Anslutning

En soundbar kan antingen anslutas trådlöst med exempelvis Wifi eller Bluetooth, eller med en kabel. En modern soundbar som ansluts med kabel ändvänder sig oftast av en HDMI kabel, men kan också ibland ha stöd för en AUX kabel eller RCA. Fördelen med ett trådlöst system är att man slipper många kablar om man utökar soundbaren med fler högtalare för att få äkta surround. Kabelanslutna alternativ har fördelen med att inte vara lika känsliga för störningar, och kan på så sätt ge ett stabilare ljudsystem. Kabelanslutning kan också ge högre bandbredd och därför ge ett bättre stöd för olika filformat som kräver hög bandbredd.

Filformaten

Det finns ett stort antal olika filformat där vissa känner igen ord som Dolby och DTS. Om en soundbar stöder ett visst format kan den utan bekymmer spela upp den sortens filer. Om stöd fattas fungerar det många gånger i alla fall, men med vissa funktioner avslagna. Om en soundbar stöder äkta surround kommer det att krävas extra satellithögtalare, men då har man åtminstone möjligheten att bygga ut systemet. För en vanlig användare som ska titta på TV eller filmer på Netflix, finns det inte mycket att grubbla över här. Både TV-sända program och Netflix har anpassat sina system för att fungera bra med dagens soundbars.

Passthrough funktionen

Passthrough är en funktion som främst är tänkt för lite mer avancerade användare. Den möjliggör för all data att skickas till soundbaren, men där soundbaren enbart tar hand om ljudet och sedan skickar vidare det övriga i filen till en bildenhet. Fördelen är att man kan skicka hela filen i samma flöde istället för att behöva stycka upp ljud och bild, vilket kan bli bekymmersamt i avancerade system med tunga filer. För att passthrough ska fungera optimalt vill man ta reda på vilken data kan skickas igenom. Soundbars som har passthrough brukar tydligt ha specificerat vad den kan skicka igenom. Ett gott tecken är om soundbaren har stöd för både HDMI 2.1 i samband med passthrough.

Vanliga frågor om soundbars

Vad är en soundbar?

En soundbar är som en avlång limpa där en, men oftast flera högtalare finns integrerade och som vanligtvis kopplas till en TV. En TV har nästan alltid dåliga eller inga högtalare, och då är en soundbar ett smidigt komplement för att billigt lyfta ljudkvalitén avsevärt.

Hur ska jag placera en soundbar?

En soundbar placeras alltid i mitten och precis under eller framför en TV, såvida inget annat framgår.

Vad betyder 2.1, 5.1, 7.1.2 och liknande siffror i ljudsammanhang?

Kortfattat skulle man kunna säga att det är antal olika ljudkanaler. Den första siffran anger hur många högtalare är i öronhöjd, den andra hur många basenheter det finns och den sista siffran hur många högtalare som finns monterade ovan, eller i takhöjd.

Har alla soundbars surroundljud?

Inga soundbars har äkta surroundljud, såvida man inte köper till högtalare som kopplas samman med soundbaren. Däremot har många soundbars möjligheten att simulera surroundljud genom att skicka runt ljudet i rummet på ett sådan sätt, att det upplevs som om det kommer från sidan och bakifrån.

Vad är satellithögtalare?

Satellithögtalare är ett samlingsnamn för front- och surroundhögtalare, och som oftast är lite mindre. Dessa kan användas som mindre stereohögtalare eller köpas till för att få ett surroundsystem.

Testvinnare - Bäst Soundbar

 • Sony HT-X8500 Soundbar Svart
 • Sonos BEAM (GEN 2)
 • Nikabe S3 Soundbar
 • Roxcore Soundbar
 • Philips TAB8205/10 Soundbar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
5 röster, Genomsnitt: 5 / 5