Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa SUP brädan 2022

Uppdaterad juli 2021

Många har försökt att stå på en badmadrass utan vidare framgång och att ta surfbrädan till stranden har heller inte varit ett smidigt alternativ, men sen kom SUP brädan. SUP brädan har snabbt blivit en hit tack vare dess breda användningsområden på vattnet. Vissa vill glida fram sittandes medan andra vill paddla ståendes så snabbt det bara går, men oavsett vad man är ute efter vill man ha det bästa. Vi har testat ett större urval av olika populära SUP brädor och kommit fram till att den bästa SUP brädan 2022 är 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10dl.

Vilken är den bästa sup brädan?

SUP brädor kommer för olika syften och i något olika format. Alla är inte identiska där bara märket skiljer och en detalj här och där. Det går däremot att använda nästan alla SUP brädor på samma sätt men vissa kommer att ha en fördel inom det specifika området som den är framtagen för. Att hitta den bästa SUP brädan kommer därför delvis ha att göra med vad för ambitioner man har med SUP brädan. I köpguiden längre ner har vi gått igenom viktiga punkter att fundera kring innan ett köp men det vi primärt har fokuserat på vid testet är följande:

 • Prisvärdhet - Det kommer alltid att finnas olika alternativ där vissa är bättre på pappret men sämre i verkligheten. Vad får man för specifikationer och egenskaper sett till priset och skiljer kvaliteten mycket för SUP brädor inom samma prisintervall?
 • Prestation - Hur presterar SUP brädan för det den är tänkt att användas till?
 • Tillbehör - Får man med exempelvis en pump och en liten väska utöver själva brädan och en paddel?

 1. 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10dl

  9,5/10
  2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10dl
  Bäst i test
  Mått L x B x T
  305x76x15 cm
  Maxvikt
  120 kg
  Användare
  Alla
  Maxtryck
  15 psi
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 2. 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 9

  9,2/10
  2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 9
  Mest Prisvärd
  Mått L x B x T
  274x76x15 cm
  Maxvikt
  110 kg
  Användare
  Nybörjare
  Maxtryck
  15 psi
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 3. Kona Core 12.6

  8,9/10
  Kona Core 12.6
  Mått L x B x T
  381x78x15 cm
  Maxvikt
  100 kg
  Användare
  Avancerad
  Maxtryck
  20 psi
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 4. Kona Core 10.8

  8,7/10
  Kona Core 10.8
  Mått L x B x T
  325x81x15 cm
  Maxvikt
  100 kg
  Användare
  Avancerad
  Maxtryck
  20 psi
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
 5. Stand Up Paddle SUP

  8,6/10
  Stand Up Paddle SUP
  Mått L x B x T
  305x78 x15 cm
  Maxvikt
  120 kg
  Användare
  Nybörjare
  Maxtryck
  12 psi
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans

kvinna sitter pa SUP brada

Din köpguide till den bästa sup brädan

Om avsikten främst är att leka och lattja runt med SUP brädan och kanske använda den som en flytande solstol kommer de flesta alternativ på marknaden att tillfredsställa det behovet. Är man däremot ute efter att få lite extra av något eller hitta en SUP bräda som sticker ut på ett specifikt sätt kan det däremot vara bra att veta hur olika specifikationer påverkar resultatet i vattnet. Med informationen nedan har vi tagit upp det viktigaste att reflektera över för att kunna gör det bästa möjliga valet av SUP bräda.

 • Vikt & volym 

  En SUP brädas vikt och volym kan variera en hel del från modell till modell. Vissa väger 5 - 10 kg medan andra är uppe i nästan 15 kg. Väl i vattnet har vikten inte längre särskilt stor betydelse utan det är främst på vägen till och från vatten man kommer att önska att vikten var lägre. Att vikten kan skilja mycket har att göra med materialval och konstruktion. Vissa material tål mer och har egenskaper som gör att det inte behövs lika mycket material för att uppnå samma resultat. Volymen bestäms av brädans längd, bredd och tjocklek som i sig påverkar SUP brädan på olika sätt men som tillsammans ger en volym. Volymen är det som bestämmer brädans max last och eftersom denna alltid angivs är det bättre att fokusera på den istället för SUP brädans volym.
 • Längden 

  Alla SUP brädar som inte är leksakskopior är relativt långa där spannet generellt går från strax under 3 meter till strax under 4 meter. En kortare SUP bräda kommer att vara lättare och snabbare att styra med än längre brädor. Eftersom längden är ett av måtten som kan variera stort är det också det som har en stor inverkan på volymen och bärkraften. En lång SUP bräda är oftast stabilare i vattnet och gör det enklare att hålla en rakt kurs vilket resulterar i högre hastigheter. Medellånga SUP brädar kommer istället att få det bästa från två världar. Fortfarande smidig men samtidigt tillräckligt stabil för att kunna åka lite snabbare.
 • Bredden 

  Bredden hos SUP brädorna varierar från ungefär en halvmeter till en meter. En bredare modell kommer att öka på volymen en hel del vilket gör att brädan klarar av att bära en högre vikt. Man får också större yta att sitta på och det blir enklare att kunna ha last på den stora ytan. Bredden är en av faktorerna som ökar stabiliteten mest vilket gör att det blir svårare att välta omkull. Det man också får med en hög bredd är större friktion mot vattenytan. Det gör att man inte riktigt kommer upp i samma hastigheter som med en smalare motsvarighet. Här får man göra en avvägning vad man mest är ute efter. Att kunna paddla snabbt, eller att kunna paddla mer i lugn och ro med högre stabilitet och större bärkapacitet.
 • Tjockleken 

  Längden och bredden är alltså det som mest påverkar SUP brädans styregenskaper sett till de olika mått som går att ändra på. Ökar eller minskar man tjockleken som brukar ligga inom spannet 10 - 15 cm kommer inte styrandet i sig ändras allt för mycket, men en tjockare SUP bräda tenderar att vara styvare och ge en större volym. En styvare SUP bräda kommer att vara något stabilare och göra det lättare att paddla fort. En rekommendation är att välja en något tjockare SUP bräda om man har hittat olika val där de övriga egenskaperna är likvärdiga.
 • Ytan 

  Ytan som man kan stå, sitta eller ligga på kan se ut på flera olika sätt. Har man bara sett modeller som är helt plana med ett halkskydd kan man tro att det inte finns annat men det är fel. Vissa kan ha ett handtag monterat i mitten, eller spännen längre fram för att kunna fästa packning och liknande. Det här går inte riktigt att ändra på i efterhand och skulle man längre fram i tiden vilja ha fler möjligheter är det nästan uteslutet om man valde fel modell i början. De flesta spännen och handtag är sällan i vägen även fast dessa inte används i början, men kan vara riktigt värda att ha i framtiden om man vill ta an en ny utmaning med SUP som kräver fler möjligheter.
 • Fenor 

  Alla SUP brädor kommer med någon sorts fena, vissa kommer med en medan andra kommer med flera. Fenans syfte är att öka stabiliteten och styrbarheten. Det vanligaste är att det brukar finnas en fena. En ensam fena kommer inte att påverka hastigheten speciellt mycket men samtidigt öka stabiliteten en hel del. Konfigurationer med 3 fenor som alla är lika stora, eller en lite större med två små är främst till för surf. Med många fenor saktas hastigheten in mer och det förutsätter att man redan har en del hastighet och att det man istället är ute efter är ännu mer stabilitet och styrning.
 • Fören 

  Måtten på en SUP bräda bestämmer i stora drag formen på brädan, men där framgår det inte riktigt hur exempelvis framdelen ser ut. Framdelen, eller fören som den också kallas är antingen lite mer rund eller spetsig. En spetsig för tar sig bättre igenom vågor men de som har en spetsig för brukar också vara lite smalare i bredden. På plant vatten fungerar dessa bra men i rörligt vatten är de inte allt för stabila. En bred för har svårare att komma upp i samma fart och har ofta en större bredd. Dessa är istället stabilare och fungerar väl när man inte behöver ha så hög fart, utan istället en hög stabilitet för att vattnet är lite mer i rörelse.
 • Paddeln 

  De flesta SUP brädor inkluderar även en paddel. Det finns justerbara paddlar och fasta. En fast paddel ska vara ungefär 20 cm över den egna maxlängden. Fördelen med justerbara paddlar är att dessa går att anpassa beroende på vad man ska göra eller vilken ställning man har, och kan anpassas efter olika personer. Fasta paddlar brukar vara något styvare och robusta, och brukar även ha en lägre vikt. Har man möjligheten att välja vill man alltid ha en så styv och lätt paddel som möjligt. Ett stort blad på paddeln kommer att vara tyngre att dra genom vattnet men ger högre fart. Är man stark vill man ha ett stort blad, är man inte riktigt lika stark ska man satsa på ett mindre blad.
 • Material 

  Samtliga SUP brädor idag är gjorda i olika plastmaterial för att få till en god kombination av vikt, hållbarhet och flytegenskaper. Genom att väva polyesterfibrer på ett specifikt sätt kan man få riktigt hög hållbarhet samtidigt som man undviker vassa kanter. En vanlig metod är drop-stitch metoden. Den går ut på att använda tiotusentals små trådar som gör att SUP brädorna klarar av väldigt höga lufttryck som gör dem riktigt hårda och stabila, samtidigt som de ändå är uppblåsbara och flexibla när de inte används.
 • Uppblåsbar eller fast 

  SUP brädor kommer både som uppblåsbara och fasta. De fasta modellerna tenderar att vara lite bättre på samtliga punkter förutom att de är väldigt otympliga och oftast dyrare. Därför har de uppblåsbara motsvarigheterna blivit de mest populära eftersom de nästan är lika bra men mycket smidigare att förvara och ta med. Väljer man en uppblåsbar vilket de flesta gör vill man se till att SUP brädan klarar av ett tryck som är 15 psi eller högre. En SUP bräda ska kännas hård för att vara stabil och fungera bra i vattnet, och är trycker lågt kommer man istället få en sladdrig SUP bräda som inte beter sig önskvärt. Klarar SUP brädan av högre tryck än 15 psi är det bara en bonus.
 • Tillbehör 

  En SUP bräda säljs sällan bara för sig såvida det inte är en specialmodell. Oftast får man med en liten pump, en paddel, en förvaringsväska och andra tillbehör. Man får inte glömma bort att kvaliteten på dessa tillbehör kan skilja sig också. Paddelns egenskaper brukar framgå tydligt, speciellt om det är en lite finare paddel. Står det ingenting om paddeln kan man anta att det är en väldigt normal modell. De övriga tillbehören brukar det vara snålt med information om och i dessa fall kan man utnyttja kommentarsfälten där andra konsumenter kan ha lämnat ett omdöme om vad som har varit bra eller mindre bra.

Vanliga frågor om SUP brädor

Vilken är den bästa SUP brädan?

Efter att ha testat ett större antal SUP brädor och gått igenom vad man kan få för pengarna har vi kommit fram till att den bästa SUP brädan 2022 är 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10dl.

Vad är skillnaden mellan en SUP bräda och en surfbräda?

Generellt är en SUP bräda en hel del större än en surfbräda vilket gör den mycket stabilare och ger den större volym. Den stora volymen ökar maxvikten som man kan ha på SUP brädan innan den sjunker eller blir för instabil. En surfbräda är inte alls lika stabil men är lättare att manövrera och fungerar på vågor.

Kan barn använda SUP bräda?

Barn kan använda en SUP bräda precis som vuxna. Som vanligt gäller sunt förnuft när man ska leka vid eller i vatten för att undvika olyckor och skador. 

Ska man tänka på något speciellt om man vill paddla på en SUP bräda tillsammans med ett husdjur?

Husdjur tenderar att ha klor som på sikt kommer att nöta mer på ytan jämfört med åtminstone människor. Ska man ha med husdjur på sin färd ska man försöka hitta en SUP bräda som har ett starkt och robust yttre som tål mer nötning.

Testvinnare - Bäst SUP-bräda

 • 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 10dl
 • 2117 Of Sweden Sup Aqua Hybrid 9
 • Kona Core 12.6
 • Kona Core 10.8
 • Stand Up Paddle SUP
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
47 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5