Bäst i test: Bästa SUP brädan 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Många har försökt att stå på en badmadrass utan vidare framgång och att ta surfbrädan till stranden har heller inte varit ett smidigt alternativ, men sen kom SUP brädan. SUP brädan har snabbt blivit en hit tack vare dess breda användningsområden på vattnet. Vissa vill glida fram sittandes medan andra vill paddla ståendes så snabbt det bara går, men oavsett vad man är ute efter vill man ha det bästa. Vi har testat ett större urval av olika populära SUP brädor och kommit fram till att den bästa SUP brädan 2023 är Aqua Marina Vapor SUP.

Testvinnare - Bästa SUP-bräda 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa SUP-brädorna 2023:

 • Aqua Marina Vapor SUP
 • Aqua Marina Vibrant Kid's SUP
 • Saimaa Sup Sup-brädpaket Moon
 • Aqua Marina Coral SUP
 • Aqua Marina Super Trip Family SUP

De 5 bästa SUP-brädorna i September 2023

 1. 1. Aqua Marina Vapor SUP - Bäst i test

  9,5/10
  "Prisvärd & lättnavigerad SUP-bräda, perfekt för lugnare turer".
  Aqua Marina Vapor SUP
  Bäst i test
  Mått (LxBxT)
  315 x 79 x 15 cm
  Maxvikt
  140 kg
  Användare
  Alla
  Maxtryck
  15 PSI
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra tillbehör
  • Lättanvänd och stabil
  • Går snabbt att pumpa upp med tillhörande pump
  Nackdelar
  • Inte så snabb

  Recension

  Aqua Marina Vapor SUP är en SUP-bräda som på ett smidigt sätt gör att du får ut mer av badsemestern eller badturen. Denna bräda har flera tilltalande egenskaper som förhöjer användarglädjen och bidrar till hög stabilitet i lugnare vatten. Bäst passar alltså modellen i sjöar eller nära stranden, där det inte går för höga vågor. Den upplåsbara designen och konstruktionen med en D-ring i rostfritt stål runt brädan, gör den både lätt att transportera och säker att använda.

  Känslan som denna SUP-bräda ger när vi ger oss ut på vattnet, är både en av hög stabilitet, kontroll och fint glid. Den greppvänliga fotplattan har en räfflad yta som gör att du inte glider, även om den bli helt blöt eller om den blir bitvis nedsmutsad. En av de egenskaper som vi uppskattar mest är flexibiliteten som Aqua Marina Vapor SUP erbjuder. Det går till exempel att fästa en enkel sits på den, om man inte vill färdas stående. Lättare packning, som en mindre väska eller vattenflaska och karta, går utmärkt att trä under packningslinorna i fören.

  Eftersom modellen främst är anpassad för lugnare vatten, rekommenderar vi inte att du använder den under blåsigare förhållanden. Hastigheten som går att få upp är relativt hög och navigeringen enkel tack vare styrfenan och paddeln. Storleken på denna SUP-bräda gör den, som sagt, mycket stabil, men delvis på bekostnad av hastigheten.

  För nybörjaren eller för den som vill ha en avslappnad och enklare tur med en SUP-bräda, är denna modell utmärkt. Det som ingår i köpet är, förutom det vi nämnt, en förvaringsväska, en praktisk Double Action-pump och fångrem.

 2. 2. Aqua Marina Vibrant Kid's SUP

  9,3/10
  "Perfekt modell för barn som ska lära sig att hantera en SUP-bräda".
  Aqua Marina Kids' Vibrant SUP
  Mått (LxBxT)
  244 x 71 x 10 cm
  Maxvikt
  60 kg
  Användare
  Barn
  Maxtryck
  15 PSI
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög stabilitet
  • Lättnavigerad
  • Bra fotgrepp
  Nackdelar
  • Passar endast upp till 60 kg

  Recension

  Barn som vill lära sig att åka på en SUP-bräda kan till en början ha svårt att använda en bräda av full storlek. SUP-brädor speciellt avsedda för yngre personer är alltså ett perfekt sätt att introducera SUP-paddlandet på för den som är en ung nybörjare. Aqua Marina Vibrant Kid's SUP är en modell av barn-SUP-brädor som vi uppskattar mest. Kvaliteten och standarden är densamma som för brädor av samma märke, men som är avsedda för vuxna. Detta är också något vi uppskattar eftersom säkerheten och användbarheten kan vara extra viktig när det är barn som ska använda en SUP-bräda.

  Fördelen med denna modell jämfört med vissa andra barn-brädor, är att den känns mer pålitlig. Stabiliteten är också hög, medan farten som går att få upp är lägre. Tack vare detta ökar också känslan av säkerhet och det blir lättare att lära sig navigera och parera vågor med brädan. Paddeln, som är tillverkad i ett lättare material än paddlar för vuxna, är designad för att vara lätthanterlig. Bladet är både hållbart och relativt styvt, något som bidrar till bättre känsla av balans. Brädans bredd och den räfflade greppytan ger också rätt förutsättningar för att få ökad känsla av kontroll. Om man vill ha med sig lite packning på färden finns det utrymme för exempelvis en mindre väska eller vattenflaska längst fram. Som tillbehör till brädan kommer en dubbelriktad pump, ryggsäck och fångrem.

  Vibrant Kid's SUP från Aqua Marina är alltså en SUP-bräda där det inte tummas på kvaliteten eller egenskaperna. Tänk dock på att den tål en maxbelastning på 60 kg. Om du överbelastar den kommer egenskaperna på vattnet att försämras märkbart. Vi rekommenderar att du bara belastar den upp till cirka 50 eller 55 kg.

 3. 3. Saimaa Sup Sup-brädpaket Moon - Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "Snabb modell som glider lätt tack vare ett högt maxtryck".
  Saimaa Sup Moon 11.8, SUP board
  Bästa premiumvalet
  Mått (LxBxT)
  355 x 76 x 15 cm
  Maxvikt
  140 kg
  Användare
  Avancerad
  Maxtryck
  25 PSI
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 95 kr
  14 dagars öppet köp
  2-10 dagars leverans
  Fördelar
  • Suveränt glid med bra stabilitet
  • Högsta kvalitet
  • Användbara extra-tillbehör
  Nackdelar
  • Kräver mer erfarenhet för att hantera

  Recension

  SUP-brädor från Saimaa SUP designas i Finland och konstruktionen och utformningen bygger på årtionden av erfarenhet från SUP-racing och tester. Om man letar efter en SUP-bräda i toppklass är alltså en modell från Saimaa SUP ett märke att hålla utkik efter. Detta är åtminstone vad företaget framhåller och lovar. Vi har testat och utvärderat flaggskeppsmodellen "Moon" för att se om specifikationerna håller i verkligheten.

  Vid en första anblick ser denna bräda proffsig ut, den är snygg och verkar vara välkonstruerad. Tillbehören som ingår är en ryggsäck för förvaring, reparationssats, fångrem, en styv kolfiberpaddel och en dubbelriktad handpump. Materialet i Moon-brädan är likt andra varianter från Saimaa i tåligt dropstich-material. Detta gör att modellen klarar ett högre tryck och blir mer tålig överlag. Maxtrycket uppgår till hela 25 PSI, vilket är mycket sett till liknande brädor. När vi pumpade brädan så hårt som det gick, var glidet på vattnet också det bästa av de brädor vi utvärderat. Även brädans dimensioner med en längd på 355 cm gör att egenskaperna på vattnet förbättras. Vågorna pareras lätt och man tappar inte kontroll eller stabilitet.

  Med detta sagt anser vi dock inte att "Moon" är en SUP-bräda för nybörjaren. Den kräver viss färdighet att kontrollera fullt ut, speciellt om du får upp farten i besvärligare väder eller vatten. Den som har en del erfarenhet kommer däremot att ha stor glädje av modellen. Glidet på vattnet är suveränt och kvaliteten på brädan mycket god. 

  Paddeln i kolfiber känns väldesignad och går att anpassa i längd. Materialet i paddelbladet är i plast och tål att du till exempel stöter emot stenar, utan att bladet skadas. Designen på det gör även att vattnet formar sig runt paddelbladet och ger dig bra med kraft. Paddeln är alltså väl anpassad till SUP-brädan i sig och det går att få upp en hög fart.

  Sammanfattningsvis betraktar vi  Saimaa Moon som en bräda för den som är mer van vid att hantera en SUP-bräda och som vill ha en större utmaning. Modellen klarar de flesta väderförhållanden, men man har nog störst glädje av den i lugnare vatten.

 4. 4. Aqua Marina Coral SUP

  9,0/10
  "En mycket allsidig bräda som klarar tuffare turer".
  Aqua Marina Coral SUP
  Mått (LxBxT)
  310 x 78 x 12 cm
  Maxvikt
  105 kg
  Användare
  Alla
  Maxtryck
  15 PSI
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket hållbar
  • Tål olika väderförhållanden
  • Utmärkt grepp på fotplattan
  Nackdelar
  • Kan ta lite tid att pumpa upp
  • Kunde haft högre bärkapacitet

  Recension

  Av de mest allsidiga och högkvalitativa modellerna av SUP-brädor som vi testat, sticker modellen Aqua Marina Coral SUP delvis ut ur mängden. Denna bräda lämpar sig väl både för nybörjare och mer avancerade användare. Tack vare designen klarar brädan högre vågor och något hårdare vind, utan att kännas instabil. Materialet som den är tillverkad i bygger på så kallad drop stitch light-teknik. Tekniken används ofta i mer högkvalitativa SUP-brädor som är luftfyllda. Den gör att trycket som brädan tål är högre och gör den lika hållbar som en fast bräda.

  När vi gav oss ut och Aqua Marina Coral SUP gjorde vi det i en svensk insjö, under blåsigare väderförhållanden. Vi ville sätta brädan på prov och se hur den presterade gällande stabiliteten, manövreringen och hastigheten. Stabiliteten är det inget fel på, utan brädan känns pålitlig. Den två-delade paddeln och den relativt breda konstruktionen gör den också tacksam att manövrera. Brädan svarar snabbt när du sätter ned paddeln för att ändra riktning. Hastigheten vi kommer upp i blir över förväntan, men här beror givetvis mycket på vädret och vinden.

  För enkel transport följer det med en väska som du kan förvara brädan i, efter att du rullat ihop den. Packningen som du eventuellt har med dig på din tur, går att fästa i packningslinorna i fören. Utrymmet för vad man kan få med sig, är dock relativt begränsat på grund av den lite mer avsmalnande designen. Förutsatt att du fäster det du har med dig ordentligt, så är risken liten att det kommer att trilla av.

  Vi är helt klart nöjda med Aqua Marina Coral SUP. Det är en högkvalitativ bräda som lämpar sig för i princip alla så länge man inte överträder maxvikten vilket vi önskar hade varit något högre. Det som följer med när du köper brädan är en pump, fenor, paddel, fångrem och givetvis väskan som vi tog upp tidigare. 

 5. 5. Aqua Marina Super Trip Family SUP

  8,6/10
  "Bräda med mycket utrymme & goda egenskaper i vattnet".
  Aqua Marina Super Trip Family SUP
  Mått (LxBxT)
  370 x 82 x 15 cm
  Maxvikt
  210 kg
  Användare
  Alla
  Maxtryck
  15 PSI
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns gott om utrymme, även för mer än en person
  • Perfekt för lugna och längre turer
  • Hållbar
  Nackdelar
  • Större svängradie
  • Ingår inte paddel

  Recension

  Super Trip Family är SUP-brädan som är perfekt för två personer. Eller varför inte en person och ett husdjur? Oavsett vad du har för önskemål, så är denna bräda lämplig för lugnare, eller längre turer där till exempel en person paddlar och styr och den andra ligger och kopplar av, eller där båda hjälps åt. Egenskaperna på vattnet och kvaliteten på brädan är ungefär som vi förväntade oss av en SUP-bräda från Aqua Marina - alltså goda. Fördelen med modellen är att viktkapaciteten är hög, den klarar upp till 210 kg. Maxtrycket är dock inte högre än för andra SUP-brädor, det ligger på 15 PSI. Sammantaget gör detta att brädan kan svikta en aning om man inte fördelar vikten på den jämnt.

  När vi testade brädan uppfattade vi att den var relativt lätt att navigera, men det krävs att man samarbetar och hjälps åt. Svängradien är relativt stor, eftersom brädan är lång, och det kan ta ett tag att vända den. En sådan här "familjebräda", som passar mer än en person, har alltså helt klart sina fördelar om man är ute efter storleken. Man bör dock vara medveten om vilken typ av bräda man köper. Hastigheten går att få upp relativt lätt, speciellt om det är två som paddlar, och brädan känns mycket stabil. Nackdelen är att paddlarna i sig inte ingår. Dessa får man istället köpa till. Vi har dock överseende med detta, eftersom priset skulle vara högre om två paddlar ingick. Det är på ett sätt bättre att man får köpa till dem själv och välja den, eller de, modeller man vill ha.

  Sammantaget ser vi helt klart fördelarna med Super Trip Family SUP. Den är stor, tålig och behaglig att färdas på. Nackdelen är att den kan vara svår att få ned i rycksäcken som ingår och att paddlarna, som sagt, inte ingår.

kvinna sitter pa SUP brada

Din köpguide till den bästa sup brädan

Om avsikten främst är att leka och lattja runt med SUP brädan och kanske använda den som en flytande solstol kommer de flesta alternativ på marknaden att tillfredsställa det behovet. Är man däremot ute efter att få lite extra av något eller hitta en SUP bräda som sticker ut på ett specifikt sätt kan det däremot vara bra att veta hur olika specifikationer påverkar resultatet i vattnet. Med informationen nedan har vi tagit upp det viktigaste att reflektera över för att kunna gör det bästa möjliga valet av SUP bräda.

 • Vikt & volym 

  En SUP brädas vikt och volym kan variera en hel del från modell till modell. Vissa väger 5 - 10 kg medan andra är uppe i nästan 15 kg. Väl i vattnet har vikten inte längre särskilt stor betydelse utan det är främst på vägen till och från vatten man kommer att önska att vikten var lägre. Att vikten kan skilja mycket har att göra med materialval och konstruktion. Vissa material tål mer och har egenskaper som gör att det inte behövs lika mycket material för att uppnå samma resultat. Volymen bestäms av brädans längd, bredd och tjocklek som i sig påverkar SUP brädan på olika sätt men som tillsammans ger en volym. Volymen är det som bestämmer brädans max last och eftersom denna alltid angivs är det bättre att fokusera på den istället för SUP brädans volym.
 • Längden 

  Alla SUP brädar som inte är leksakskopior är relativt långa där spannet generellt går från strax under 3 meter till strax under 4 meter. En kortare SUP bräda kommer att vara lättare och snabbare att styra med än längre brädor. Eftersom längden är ett av måtten som kan variera stort är det också det som har en stor inverkan på volymen och bärkraften. En lång SUP bräda är oftast stabilare i vattnet och gör det enklare att hålla en rakt kurs vilket resulterar i högre hastigheter. Medellånga SUP brädar kommer istället att få det bästa från två världar. Fortfarande smidig men samtidigt tillräckligt stabil för att kunna åka lite snabbare.
 • Bredden 

  Bredden hos SUP brädorna varierar från ungefär en halvmeter till en meter. En bredare modell kommer att öka på volymen en hel del vilket gör att brädan klarar av att bära en högre vikt. Man får också större yta att sitta på och det blir enklare att kunna ha last på den stora ytan. Bredden är en av faktorerna som ökar stabiliteten mest vilket gör att det blir svårare att välta omkull. Det man också får med en hög bredd är större friktion mot vattenytan. Det gör att man inte riktigt kommer upp i samma hastigheter som med en smalare motsvarighet. Här får man göra en avvägning vad man mest är ute efter. Att kunna paddla snabbt, eller att kunna paddla mer i lugn och ro med högre stabilitet och större bärkapacitet.
 • Tjockleken 

  Längden och bredden är alltså det som mest påverkar SUP brädans styregenskaper sett till de olika mått som går att ändra på. Ökar eller minskar man tjockleken som brukar ligga inom spannet 10 - 15 cm kommer inte styrandet i sig ändras allt för mycket, men en tjockare SUP bräda tenderar att vara styvare och ge en större volym. En styvare SUP bräda kommer att vara något stabilare och göra det lättare att paddla fort. En rekommendation är att välja en något tjockare SUP bräda om man har hittat olika val där de övriga egenskaperna är likvärdiga.
 • Ytan 

  Ytan som man kan stå, sitta eller ligga på kan se ut på flera olika sätt. Har man bara sett modeller som är helt plana med ett halkskydd kan man tro att det inte finns annat men det är fel. Vissa kan ha ett handtag monterat i mitten, eller spännen längre fram för att kunna fästa packning och liknande. Det här går inte riktigt att ändra på i efterhand och skulle man längre fram i tiden vilja ha fler möjligheter är det nästan uteslutet om man valde fel modell i början. De flesta spännen och handtag är sällan i vägen även fast dessa inte används i början, men kan vara riktigt värda att ha i framtiden om man vill ta an en ny utmaning med SUP som kräver fler möjligheter.
 • Fenor 

  Alla SUP brädor kommer med någon sorts fena, vissa kommer med en medan andra kommer med flera. Fenans syfte är att öka stabiliteten och styrbarheten. Det vanligaste är att det brukar finnas en fena. En ensam fena kommer inte att påverka hastigheten speciellt mycket men samtidigt öka stabiliteten en hel del. Konfigurationer med 3 fenor som alla är lika stora, eller en lite större med två små är främst till för surf. Med många fenor saktas hastigheten in mer och det förutsätter att man redan har en del hastighet och att det man istället är ute efter är ännu mer stabilitet och styrning.
 • Fören 

  Måtten på en SUP bräda bestämmer i stora drag formen på brädan, men där framgår det inte riktigt hur exempelvis framdelen ser ut. Framdelen, eller fören som den också kallas är antingen lite mer rund eller spetsig. En spetsig för tar sig bättre igenom vågor men de som har en spetsig för brukar också vara lite smalare i bredden. På plant vatten fungerar dessa bra men i rörligt vatten är de inte allt för stabila. En bred för har svårare att komma upp i samma fart och har ofta en större bredd. Dessa är istället stabilare och fungerar väl när man inte behöver ha så hög fart, utan istället en hög stabilitet för att vattnet är lite mer i rörelse.
 • Paddeln 

  De flesta SUP brädor inkluderar även en paddel. Det finns justerbara paddlar och fasta. En fast paddel ska vara ungefär 20 cm över den egna maxlängden. Fördelen med justerbara paddlar är att dessa går att anpassa beroende på vad man ska göra eller vilken ställning man har, och kan anpassas efter olika personer. Fasta paddlar brukar vara något styvare och robusta, och brukar även ha en lägre vikt. Har man möjligheten att välja vill man alltid ha en så styv och lätt paddel som möjligt. Ett stort blad på paddeln kommer att vara tyngre att dra genom vattnet men ger högre fart. Är man stark vill man ha ett stort blad, är man inte riktigt lika stark ska man satsa på ett mindre blad.
 • Material 

  Samtliga SUP brädor idag är gjorda i olika plastmaterial för att få till en god kombination av vikt, hållbarhet och flytegenskaper. Genom att väva polyesterfibrer på ett specifikt sätt kan man få riktigt hög hållbarhet samtidigt som man undviker vassa kanter. En vanlig metod är drop-stitch metoden. Den går ut på att använda tiotusentals små trådar som gör att SUP brädorna klarar av väldigt höga lufttryck som gör dem riktigt hårda och stabila, samtidigt som de ändå är uppblåsbara och flexibla när de inte används.
 • Uppblåsbar eller fast 

  SUP brädor kommer både som uppblåsbara och fasta. De fasta modellerna tenderar att vara lite bättre på samtliga punkter förutom att de är väldigt otympliga och oftast dyrare. Därför har de uppblåsbara motsvarigheterna blivit de mest populära eftersom de nästan är lika bra men mycket smidigare att förvara och ta med. Väljer man en uppblåsbar vilket de flesta gör vill man se till att SUP brädan klarar av ett tryck som är 15 psi eller högre. En SUP bräda ska kännas hård för att vara stabil och fungera bra i vattnet, och är trycker lågt kommer man istället få en sladdrig SUP bräda som inte beter sig önskvärt. Klarar SUP brädan av högre tryck än 15 psi är det bara en bonus.
 • Tillbehör 

  En SUP bräda säljs sällan bara för sig såvida det inte är en specialmodell. Oftast får man med en liten pump, en paddel, en förvaringsväska och andra tillbehör. Man får inte glömma bort att kvaliteten på dessa tillbehör kan skilja sig också. Paddelns egenskaper brukar framgå tydligt, speciellt om det är en lite finare paddel. Står det ingenting om paddeln kan man anta att det är en väldigt normal modell. De övriga tillbehören brukar det vara snålt med information om och i dessa fall kan man utnyttja kommentarsfälten där andra konsumenter kan ha lämnat ett omdöme om vad som har varit bra eller mindre bra.

Vårt test av SUP brädor

SUP brädor kommer för olika syften och i något olika format. Alla är inte identiska där bara märket skiljer och en detalj här och där. Det går däremot att använda nästan alla SUP brädor på samma sätt men vissa kommer att ha en fördel inom det specifika området som den är framtagen för. Att hitta den bästa SUP brädan kommer därför delvis ha att göra med vad för ambitioner man har med SUP brädan. I köpguiden längre ner har vi gått igenom viktiga punkter att fundera kring innan ett köp men det vi primärt har fokuserat på vid testet är följande:

 • Prisvärdhet - Det kommer alltid att finnas olika alternativ där vissa är bättre på pappret men sämre i verkligheten. Vad får man för specifikationer och egenskaper sett till priset och skiljer kvaliteten mycket för SUP brädor inom samma prisintervall?
 • Prestation - Hur presterar SUP brädan för det den är tänkt att användas till?
 • Tillbehör - Får man med exempelvis en pump och en liten väska utöver själva brädan och en paddel?

Vanliga frågor om SUP brädor

Vilken är den bästa SUP brädan?

Efter att ha testat ett större antal SUP brädor och gått igenom vad man kan få för pengarna har vi kommit fram till att den bästa SUP brädan 2023 är Aqua Marina Vapor SUP.

Vad är skillnaden mellan en SUP bräda och en surfbräda?

Generellt är en SUP bräda en hel del större än en surfbräda vilket gör den mycket stabilare och ger den större volym. Den stora volymen ökar maxvikten som man kan ha på SUP brädan innan den sjunker eller blir för instabil. En surfbräda är inte alls lika stabil men är lättare att manövrera och fungerar på vågor.

Kan barn använda SUP bräda?

Barn kan använda en SUP bräda precis som vuxna. Som vanligt gäller sunt förnuft när man ska leka vid eller i vatten för att undvika olyckor och skador. 

Ska man tänka på något speciellt om man vill paddla på en SUP bräda tillsammans med ett husdjur?

Husdjur tenderar att ha klor som på sikt kommer att nöta mer på ytan jämfört med åtminstone människor. Ska man ha med husdjur på sin färd ska man försöka hitta en SUP bräda som har ett starkt och robust yttre som tål mer nötning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5