Underställ merinoull dam bäst i test 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Oavsett om du ska åka skidor, springa, vandra eller bara befinna dig utomhus under längre perioder under vinterhalvåret, så är ett underställ nästan ett måste. En av de svåraste sakerna när man ska klä sig varmt är att undvika att svetten kommer fram. Detta stämmer i dubbel bemärkelse när det kommer till kallt väder i kombination med fysisk aktivitet. Underställ kommer i många olika material men merinoull har egenskaper som inte går att jämföra med konkurrenterna. Det kliar inte, håller värmen bättre än andra material, transporterar bort svett, luktar därför heller inte illa och behöver därmed sällan tvättas efter användning. Vi har testat flera olika underställ i merinoull och valt ut 5 som vi tycker är speciellt bra, där Ullmax Merino fine long sleeve blev utvald till bäst i test.

Testvinnare - Bästa Merinounderställ dam 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Underställ merinoull dam 2023:

 • Ullmax Merino fine long sleeve - Bäst i test
 • Kari Traa Merinounderställ
 • Merino Dalecarlian Top Polo W
 • Aclima WarmWool Mock Neck
 • Devold Breeze Woman Singlet

De 5 bästa Underställ merinoull dam i Mars 2023

 1. 1. Ullmax Merino fine long sleeve- Bäst i test

  9,7/10
  "Ett prisvärt & värmande underställ i 100% merinoull".
  Ullmax Merino fine long sleeve
  Bäst i test
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  1
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Finns att köpa
  Fri frakt över 600 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Företag dedikerat till ullplagg
  • 100% merinoull
  Nackdelar
  • Endast enfärgat svart plagg

  Recension 

  Ullmax levererar här ett väldigt prisvärt alternativ inom merinoullunderställ. Merinounderställ är ofta väldigt dyra men med en enkel utformning och svart färg är detta underställ absolut ett av de billigare merinounderställen vi stött på.

  Det är ett underställ i 100 % merinoull och finns att beställa i alla storlekar, så du kommer garanterat hitta ett som passar dig. Passformen och komforten är bra och det håller värmen. Det ser verkligen ut som ett helt vanligt underställ men är mycket mjukare och skönare att ha på sig. Varm, mjuk och billig, en klockren vinnare!

 2. 2. Kari Traa Merinounderställ

  9,6/10
  "Funktionellt & komfortabelt underställ i många mönster och färger".
  Kari Traa Women's Smale LS
  Storlekar
  S-XL
  Varianter
  6+
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Finns att köpa
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • 100% merinoull
  • Många stilar och varianter
  • Meshade områden
  Nackdelar
  • Finns billigare alternativ som också har 100% merinoull

  Recension

  Det finns flera olika varianter av Kari Traas 100% merinoullströjor; hela 6 långärmade och 4 stycken kortärmade i olika mönster och färger. Det finns byxor att köpa till, 8 stycken, som passar i färg eller mönster till överdelen. Det gör att oavsett din stil så kommer du säkerligen hitta ett ställ som passar dig och de kommer i de flesta storlekarna, men detta kan ju variera lite mellan de olika ställen. Om din storlek saknas så finns det säkerligen hos en av de andra varianterna.

  Stället är i 100% merinoull och håller dig både varm och torr. Den har även mer meshade (tunnare) områden som ökar ventilationen och ser till att stället inte blir för varmt. Det gör stället perfekt för kallare aktiviteter, men kan samtidigt användas som träningsunderställ på vår och höst. Passformen är grym och du har full rörlighet, vilket gör att understället knappt märks mot kroppen och ger bra komfort.

 3. 3. Merino Dalecarlian Top Polo W

  9,2/10
  "Stilrent & mysigt underställ som gör sig lika bra i skidbacken som i soffan".
  Merino Dalecarlian Top Polo W
  Storlekar
  XS-4XL
  Varianter
  2
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Finns att köpa
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt komfort
  • Snygg & stilrent underställ
  • Hög mysfaktor
  • Bra passform
  Nackdelar
  • Endast 50 % Ull

  Recension

  Bagheera underställ är 100% merinoull och alla egenskaper fungerar som de ska. Avger ingen lukt, det är varmt, gosigt, torrt och fukttransporten fungerar bra. Dessutom är detta ett av de snyggare underställen i merinoull vi stött på som är minst lika skön som en pyjamas. De är stilrena och snygga designen i samband med alla egenskaper gör att Bagheeras merinounderställ tar en plats på vår lista.

  Det finns 2 mönster att välja mellan. Understället är perfekt för kalla utomhusaktiviteter eller bara som ett mysplagg att ha på sig hemma. Passformen är utmärkt och komforten hög, så även om du inte hade tänkt att åka skidor skulle vi ändå rekommendera att ha denna i soffan.

 4. 4. Aclima WarmWool Mock Neck

  9,1/10
  "Mycket värmande merinounderställ som passar alla".
  404
  Storlekar
  XS-XXL
  Varianter
  3
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Finns att köpa
  Fri frakt över 495 kr
  30 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt för att hålla värmen
  • Dragkedja för ventilation
  • Utmärkt passform & komfort
  • 100% merinoull
  Nackdelar
  • Endast en färg på byxdelen

  Recension

  Aclima är ett företag som endast fokuserar på Ullkläder och specifikt underställ, så de vet vad de sysslar med när det kommer till komfort och funktionalitet på lagret närmast kroppen. De har flera kategorier och detta är ur deras WarmWool kollektion vilket innebär att den håller värmen extremt väl. Så det kanske inte är något du har på dig när det börjar bli varmare ute, utan är främst för vinterhalvåret och när temperaturen ligger under nollan. Aclima har även kollektioner som är både tjockare och tunnare än WarmWool och är enkla att hitta om det faller en mer i smaken.

  Stället kommer i 3 färger: Svart, Mörkblå och en ljusare grön. Förutsatt att du köper rätt storlek så är passformen mycket bra och det ska mycket till för att frysa i detta ställ. Värmehållningen gör att dragkedjan kommer väl till användning om det blir lite för varmt. Det är bara att dra ner den för att öka ventileringen något och släppa in lite kallare luft. Vill du hålla dig varm är detta ett utmärkt val. I de flesta temperaturer räcker det med dessa och ett skallager. Byxorna kommer tyvärr endast i svart men passar ändå till färgerna som erbjuds. Byxorna går dessutom att köpa som minishorts, knäbyxor, trefjärdelarsbyxor eller heltäckande.

 5. 5. Devold Breeze Woman Singlet

  8,9/10
  "Ett skönt linne som passar i alla årstider".
  Devold Breeze Woman Singlet
  Storlekar
  XS-XL
  Varianter
  1
  Merinoull %
  100
  Underställsbyxor
  Finns att köpa
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkla tvättråd (inte alltid vanligt med merinoull)
  • Användbar i både kalla och varma temperaturer
  • Stilrent linne
  Nackdelar
  • Endast en färg

  Recension

  Devold är ett populärt norskt märke som sysslar med allt som har med ull att göra men deras underställ i merinoull är speciellt populära. De gör funktionella och sköna underställ som passar både till allt från träning till hiking.

  Här har vi valt deras underställslinne i merinoull eftersom det specifikt gör sig riktigt bra som värmande plagg under till exempel skidstället eller som träningslinne när det börjar bli varmare. Merinoull kan agera värmande i kyla men även kylande när det är varmt. Det gör detta plagg väldigt funktionellt och passar i alla årstider. Dessutom kan detta linne både tvättas och tumlas vilket i många fall inte rekommenderas när det kommer till ullplagg.

kopguide merinoull dam

Din köpguide till bäst merinounderställ

Om du tagit dig in på denna sida och ner hit så är det sannolikt så att det är ett merinoullsunderställ du är ute efter. Nedan kommer en köpguide med olika aspekter som kan vara viktiga att fundera över innan man gör ett köp. Ett av de viktigaste besluten är huruvida det verkligen är merinoull man vill ha, andra material är billigare och har andra fördelar. Merinoull är varmt, transporterar vätska bra, andas, luktar inte och är perfekt för vintern. Om du dock vill ha ett träningsunderställ för varmare årstider så kan det vara värt att titta på andra material även om detta självklart är väldigt subjektivt och ett Merinoställ kanske passar dig trots allt.

 • washing machine

  Tvättråd 

  Kolla vilka skötselråd plagget har. Underställ i merinoull har oftast specifika instruktioner och oftast bör ulltvättmedel användas för bästa resultat. Följ helst anvisningarna på plagget, om du köper ett 80/20 merinoull/polyester plagg så brukar det klara tvättning bättre men allmänt gäller: Handtvätt eller 30 grader med ett ullprogram på maskinen och då med ett ulltvättmedel. Om din maskin inte har ullprogram så ställ in antingen ett eko-program eller ett utan mycket centrifugering. Det är lite krångligare med merinoull men samtidigt behöver du inte tvätta dem lika ofta eftersom de transporterar bort vätska och är i princip självrenande då både fett och smuts har svårt att fastna i ullen. Många gånger räcker det med att vädra plagget.
 • size2

  Storlek 

  Storleken på ett underställ är viktigt du vill ha en bra passform för att den ska hålla värme bra, vara bekväm och transportera vätska på bästa sätt. Det är därför viktigt att följa storleksguiderna och köpa en storlek som sitter skönt mot kroppen, det ska inte vara slappt. Oftast kan man utgå från de storlekar man har på kalsonger och t-shirtar och få en bra passform, såvida du inte gillar baggy-kläder, men annars kan du testa kläder du har hemma som har en tight passform och se vilken storlek de har. Orkar du är ändå det bästa att helt enkelt att mäta kroppen och följa en storleksguide.
 • thermal underwear

  Användningsområde 

  Vad ska du ha ditt merinounderställ till? Det är den första frågan att ställa sig. Det finns många olika underställ vissa anpassade för specifika aktiviteter; såsom jakt, under våtdräkter, träning osv. Om du vet vad du ska ha understället till så är det enklare att välja vilket du ska köpa.
 • wool fabric

  Material 

  Ja förutom att bestämma sig över att det är merinoull du vill ha i ditt underställ så ska man sedan kolla på mängden merinoull i understället. När du ska köpa ett merinounderställ se till att det är 80 % eller mer eftersom det med mindre mängd merinoull börjar tappa många av de egenskaper som är specifikt för ullen. Såsom luktfriheten och vätsketransporteringen försämras desto mindre merinoull plagget innehåller. Detta är dock riktlinje och inte alltid helt överensstämmande med alla plagg, det beror på vad de olika materialen sitter och vad de används till men överlag vill du ha mer merino mindre annat.
 • winter clothesUnderställs-set 

  Merinoulls underställen säljs nästan alltid separat och inte som set. Det gör att man ibland måste leta efter byxdelen, oftast ligger dessa under liknande produkter eller "andra har också köpt" men ibland kan man behöva göra sig ett extra sök. Det är i alla fall viktigt att tänka på att byxorna sällan ingår och gör de det är det sannolikt en overall du tittar på. 

 

Vilket underställ i merinoull är bäst?

Den frågan kan ha många svar och oftast beror det på vad du ska använda understället till. Ska du träna med understället, åka utförsåkning eller fryser du bara mycket under vintern och vill ha ett lager under vardagskläderna? Oftast vill man ha ett underställ som kan användas till alla tre och detta har legat i grunden för vårt test. Det ska helst passa både ute i skidbacken, på afterskin eller som mysplagg i stugan före och efter respektive aktivitet. Vi har därför tittat mycket på bland annat utformning, design och komfort. Hur sköna är plaggen, håller de värmen bra, blir de lätt för varma och om svett transporteras bort bra och hur luktar plagget efteråt? Alla dessa frågor har varit viktiga i vår betygssättning. Du kan även se, längre ner på sidan, i vår köpguide vilka faktorer du borde fundera över när du ska välja ett underställ i merinoull.

Vanliga frågor om underställ i merinoull

Vad är merinoull?

Merinoull är ull från Merinofår vars ull är ytterst mjukt och snällt mot huden. Det kliar inte vilket gör det utmärkt för underställ. Ull och då särskilt merinoull är väldigt bra på att transportera vätska (svett) och andas väldigt bra vilket gör att de håller värmen bättre än andra material och luktar heller inte illa efter användning. Det finns många anledningar till varför Merinoull är något man vill ha i sitt underställ, förutom ovanstående är de bland annat de bästa på att hålla värmen. Det är lite krångligare att tvätta men eftersom det transporterar bort vätska och varken fett eller smuts fastnar bra på materialet räcker det oftast med att vädra ett underställ i merinoull.

Varför ett underställ i merinoull?

Merinoull värmer bättre än andra underställsmaterial, det har fukttransporterande egenskaper vilket gör att svett inte är ett lika stort problem och den egenskapen gör även att det fortsätter hålla värmen där andra blöta underställ blir kalla. Merinoull andas bra och luktar inte heller efter svettning. Det är också svårt för fett och smuts att fastna i ullen vilket gör att det sällan behöver tvättas. Beroende på tillverkningsprocessen så är ju underställ i merinoull oftast en helt naturlig och ekologisk produkt.

Hur tvättar jag underställ i Merinoull?

Först och främst beror detta lite på materialet om det är 100% merinoull är oftast handtvätt att rekommendera men följ anvisningarna på plagget så löper du ingen risk att göra fel. Oftast när det kommer till ullkläder rekommenderas låga temperaturer och om det ska tvättas i maskin använd ett ull-program om det finns, det finns även ulltvättmedel som bör användas. Så när det kommer till tvätt är inte merinoull alltid favoriten, dock behövs det tvättas mycket mer sällan än andra underställ och ofta räcker det att vädra plagget för att sedan kunna använda det igen. Eftersom ullen har både lukt-, vätske-, smuts- och fettavvisande egenskaper.

Vilket underställ i merinoull för damer är bäst?

I vårt test så blev Ullmax Merino fine long sleeve vinnaren. Detta på grund av den upplevda passformen, komforten och valmöjligheten mellan ställ. Beroende på vad du ska ha understället till kan det dock variera vilket underställ som passar dig bäst. Ta gärna en titt i vår köpguide innan du gör ett val av underställ i merinoull.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5