Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa vandringskängorna 2021

Efter att corona slog till har människors aktiviteter ändrats en hel del. Många har sökt sig ut till naturen och tagit tillvara på de fina miljöerna som finns. Bra skor har alltid haft en vital roll när man har varit utomhus men när påfrestningarna blir stora som vid vandring räcker inte vanliga skor längre till. Vi har testat ett stort antal olika vandringskängor för både damer och herrar för att maximera upplevelsen från vandringen och kommit fram till att de bästa vandringskängorna 2021 är Crispi Valdres GTX.

Vilka är de bästa vandringskängorna?

Med vanliga skor offrar man ibland en hel del funktionalitet för att få något som är snyggt. Det kan man göra när sträckorna inte är speciellt långa men när man ska gå en hel dag eller flera dagar i sträck är det estetiska det sista som kommer att spela roll. Att fötterna håller och kommer hela vägen fram till målet och fortfarande mår bra är det absolut viktigaste. I köpguiden längre ner har vi gått igenom de mest betydelsefulla punkterna som också ligger till grund för testet med hänsyn taget till vandringskängornas pris.

Filtrera
Kön
Stäng
 1. Crispi Valdres GTX

  9,8/10
  Crispi Valdres GTX
  Bäst i test
  Årstid
  Vår, sommar och höst
  Skaft
  Medelhög
  Vattentålighet
  Vattentät
  Lämplig för
  Tuffa vandringar
  Till Butik
  2795 kr
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra för ömma fötter
  • Håller i många år med rätt omvårdnad
  • Bekväma i alla terränger
  • Ger god stabilitet trotts lätt vikt
  • Gore-tex, Nubuck-läder och Vibram-yttersula
  Nackdelar
  • Har en tendens att gnissla på vissa underlag

  Crispi Valdres GTX är ett par högkvalitativa vandringskängor som har några av de bästa funktioner och tekniker på friluftmarknaden idag. Med Crispi Valdres GTX får du ett par vandringskängor som är lätta, håller dina fötter stabila och ger en bekväm känsla i alla olika terränger.  De är utformade för att passa såväl dam som herr och är ett solklart val för alla olika vandringar, långa som korta.

  Crispi Valdres GTX är bekväma redan vid första användning och passar dig som har ömma fötter. Däremot är det medelhöga skaftet något stelt i början, men det mjuknar upp allt eftersom de används.  Själva kängan är gjord av nubuckläder, ett material som slipats matt för att ge bättre andningsförmåga och för att ta upp impregnering lättare. Lädret täcks av ett membranhölje av Gore-tex som håller kängorna vattentäta och säkra att använda i miljöer med mycket väta.  Kängorna har även bred läst vilket ger gott om utrymme i kängan och passar även den som har något bredare fötter. Vandringskängorna har även Cripsis framtagna teknik ”Thermo Wire Technology”, vilket ger stöd och struktur åt övre delen av kängan. Stabiliteten, skyddet och stödet detta ger dina fötter hade endast fåtts av en tyngre känga utan tekniken.  Under kängan har en Vibram yttersula fästs vilket ger utmärkt stötdämpning och ett av de bästa greppen som går att hitta hos en vandringskänga idag. Innersulan är i sin tur av airmesh, som ger en luftig och behaglig känsla. Innersulan har även en odörkontroll av aktivt kol.

  Crispi Valdres GTX är optimala för vår, sommar och höst eftersom de inte har isolering, men med rätt strumpor och inlägg går de även utmärkt att använda vintertid. De passar att använda i skogen, på fjället, i bergen såväl som på kontoret.  För dig med högt fotvalv går det att lägga in en gelsula i vandringskängorna, vilket vi upplevde gav en bättre komfort vid längre och tuffare vandringar.  Med sin anatomiska modell är de fantastiska att ha på fötterna, särskilt efter att de gåtts in och fötterna ömmar knappt efter en lång vandring. Sett till hållbarhet kommer vandringskängorna hålla lång tid framöver, framför allt om de vårdas väl. Detta gör Crispi Valdres GTX mycket prisvärd sett till kvalitet och funktion, men även för fötternas upplevelse.

  Med de här vandringskängorna får du mycket för pengarna. De är bekväma från start, passar ömma som breda fötter och byggs upp av flera berikande funktioner för stabilitet, skydd och stöd. Materialen är mycket hållbara och kommer hålla i många år med rätt omvårdnad. Det enda negativa vi kunde hitta med Crispi Valdres GTX är att de kan gnissla något vid användning, men de positiva aspekterna väger upp mer än väl för detta.

  Läs mer
 2. Lundhags Professional II High Opti

  9,6/10
  Lundhags Professional II High Opti
  Bästa premiumvalet
  Årstid
  Året runt
  Skaft
  Hög
  Vattentålighet
  Vattentät
  Lämplig för
  Tuffa vandringar
  Till Butik
  4895 kr
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bred läst och som passar breda fötter
  • Yttersula med bra grepp och dämpning
  • Åretrunt-kängor med bra andningsförmåga
  • Mycket vandringskänga för pengarna
  Nackdelar
  • Behöver olika strumpor och sulor beroende på väder och temperatur

  Lundhags Professional II High Opti är en uppföljare till Lundhags mest populära vandringskänga.  De är en kombination av en välbeprövad modell och nya bättre material. Dessa är högkvalitativa vandringskängor och kommer med en hög prislapp, men utifrån vandringskängornas funktion, material och hållbarhet är de värt priset.

  Lundhags har tagit fram sina vandringskängor i de Jämtländska fjällen vilket ställt krav på uthålliga och tåliga material. De flesta av deras vandringskängor bygger på skaltekniken. Genom att variera strump- och sultyper kan temperatur regleras efter väder och årstid. Lundhags Professional II High Opti är inget undantag från detta, men kängorna i sig reglerar kallare temperaturer bättre tack vare sin treskalskonstruktion. Vandringskängornas yttre skal består av Heinen Terracare Nubuck, vilket är ett fullnarvsskinn vars ytskikt slipats matt. Nubuck har en bättre andningsförmåga och tar åt sig lättare av impregnering. Skaftets yttre skal består istället av fullnarvsskinn som inte slipats, men som är minst lika slitstarkt. Vandringskängornas läst är något breddare än normalt och är perfekt för dig som behöver lite extra utrymme för fötterna. Opti-lästen hindrar även att foten glider framåt i kängan. För ökad stabilitet har vandringskängorna ett extra hälgrepp som håller hälen på plats i skon när du rör dig. Hälgreppet minskar risken för att skador uppstår om du skulle råka trampa snett.

  Lundhags Professional II High Opti är komfortabel redan vid första användning, men som med de flesta vandringskängor behöver de gås in för att omforma sig efter dina fötter. När de väl gåtts in har du ett par bekväma vandringskängor som tar dig genom ur och skur i många år framöver. Vandringskängorna är alltså anpassade för att använda året runt vilket gör dem utmärkta att använda vid alpinvandring. Tack vare det höga skaften och hälgreppet fås god stabilitet medan yttersulan ger ett bra grepp oavsett underlag. Mellan yttersula och fot finns även ett dämpande och stabiliserande isoleringsmaterial för ökad komfort och skonsam vandring. Isoleringsmaterialet skyddar även från kyla underifrån.

  Lundhags Professional II High Opti är bra allroundkängor och som är optimala för extrema vandringstyper. Det är utmärkta vandringskängor för den som söker något som kommer hålla i många år och som också ger god komfort och stabilitet.

  Läs mer
 3. Keen Targhee III Mid WP Women

  9,4/10
  Keen Targhee III Mid WP Women
  Mest Prisvärd
  Årstid
  Vår, sommar och höst
  Skaft
  Medel
  Vattentålighet
  Vattenavvisande
  Lämplig för
  Medeltuffa vandringar
  Till Butik
  1895 kr
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra nybörjarkängor
  • Ger bra grepp i alla terrängtyper
  • Billigt pris
  Nackdelar
  • Håller bara i några år
  • Liten i modellen

  Keen Targhee III Mid WP är ett par komfortabla och vattentäta, men också billiga vandringskängor för dam.  De är därför perfekta för den som ska börja vandra och letar efter sitt första par vandringskängor.

  Tillskillnad från föregående modell (Targhee II) är Keen Targhee III mer strömlinjeformade, mindre bulkiga och har en mer flexibel sula. Lästen är även något smalare men ger ändå gott utrymme fram för tårna. Som med de flesta vandringringskängor från Keen är de något små i modellen vilket du behöver ha i åtanke vid köp. Annars har Keen Targhee III en skön passform från start, de är även lätta och har ett bra grepp som fungerar i all terräng. De fungerar bäst vår, sommar och höst men med rätt tillbehör (strumpor och innersulor) kan de även användas på vintern under kortare vandringar.  De som använt vandringskängorna under flera år har beskrivit att de inte är så hållbara i längden, men att de är perfekta för de som som vill börja vandra.

  Vandringskängornas är uppbyggda av ett slitstarkt lädermaterial med god uthållighet. Själva yttermaterialet är täckt av Keens egna vattentäta membranhölje. Meshen, både utanpå och innanför, ger kängorna en bra andningsförmåga och de känns luftiga att ha på sig. Yttersulan av gummi ger ett utmärkt grepp på diverse underlag, medan mellansulan är kompressionsgjuten och ger stötdämpning och komfort. Innersulan formar sig efter foten likt tempurmaterial och har odörkontroll.

  Keen Targhee III Mid WP är utmärkta som nybörjarens första par vandringskängor. De fungerar i all terräng och gör det möjligt att utforska och upptäcka de olika typer av vandring som finns.  De är komfortabla och stabila med bra andningsförmåga och stötdämpning, men håller bara i några år.

   

  Läs mer
 4. Crispi A Way Mid Nubuck GTX

  9,4/10
  Crispi A Way Mid Nubuck GTX
  Årstid
  Vår, sommar och höst
  Skaft
  Låg
  Vattentålighet
  Vattentät
  Lämplig för
  Lätta vandringar
  Till Butik
  2109 kr
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Komfortabel och stabil, trotts låg skafthöjd och lätta vikt
  • Rymlig för tårna
  • God vridstyvhet och flexibilitet
  • Håller i många år med rätt omvårdnad
  Nackdelar
  • Passar ej mer krävande vandringar
  • Dyrt pris sett till det begränsade användningsområdet

  Crispi A. Way Mid Nubuck GTX är bra vandringskängor för den som inte kommer ge sig ut på krävande och tuffa vandringar. Dessa passar lika bra för skogsturer som en sväng på stan tack vare sin bekväma passform och låga skafthöjd.

  Vandringskängorna är likt Crispis andra modeller tillverkade i nubuckläder, ett läder som genom slipning blivit mer lätt att impregnera och även fått en bättre andningsförmåga. Nubucklädret har i sin tur ett Gore-tex membran som håller kängorna vattentäta. Ytter- och mellansulan är tillverkad av Vibram (som är kända för sina fantastiska gummisulor) och ger utmärkt grepp samt stötdämpning. Innersulan är i sin tur av airmesh och ger bra luftflöde, samtidigt som sulan har ett lager innehållande aktivt kol för odörkontroll.

  Genom så kallad boardlasting-teknologi får Crispi A.Way Mid Nubuck GTX fantastisk vridstyvhet och flexibilitet. Vandringskängorna är därför inte lika styva eller robusta som andra kängor, men det är inget som påverkar deras hållbarhet eller slitstarkhet. Till vardags eller under lättare vandringar får fötterna maximal komfort och stabilitet genom kängornas anatomiska passform. De har även gott om plats för tårna.

  Crispi A. Way Mid Nubuck GTX är bra vandringskängor för vardagsäventyr, trekking och lättare vandringar. Det är en av Crispis äldre modeller, men är fortfarande en solklar favorit hos många. Vi anser dock att priset är ett stort minus eftersom kängorna har begränsade möjligheter för lämpliga typer av vandringar.

  Läs mer
 5. Alfa Berg Advance GTX M

  9,3/10
  Alfa Berg Advance GTX M
  Årstid
  Vår, sommar och höst
  Skaft
  Medel
  Vattentålighet
  Vattenavvisande
  Lämplig för
  Medeltuffa vandringar
  Till Butik
  2995 kr
  Fri frakt över 595 kr
  365 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • XL-läst som passar breda och stora fötter
  • Memoryfoam runt ankel
  • Maximal tårörlighet
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Tar tid att gå in
  • Passar ej små eller smala fötter
  • Sämre andningsförmåga än andra kängor

  För den som letar efter en prisvänlig vandringskänga för herr är Alfa Berg Advance GTX ett utmärkt val. Kängorna är vattenavvisande, stabila och är likt de flesta bra vandringskängor gjorda i nubuckläder. Efter att de gåtts in är de bekväma att använda under de flesta vandringar större delen av året. De passar bäst vår, sommar och höst eftersom de saknar isolering och yttersula som ger bra grep i alpin miljö.

  Alfa Berg Advance GTX  är som sagt utformade för att passa herr. Lästen är i XL-storlek och ger gott om utrymme för breda och stora fötter.  Framfoten är rymlig och hälformen är rund för att öka tårörligheten ytterliggare. Häformen minskar även risken för blåsor och gör att kängorna fortsätter vara bekväma under långa vandringar. Själva kängan är gjord i oljat nubuckläder (en typ av läder som slipats matt) och har ett membranhölje av Gore-Tex för vattenavvisning.  Runt häl och tå finns gummiförstärkning. Kängorna känns stabila och robusta, de är av medelvikt så det känns att de sitter på fötterna. Runt ankeln finns det memoryfoam som underlättar vikten och det robusta skaftet. Skaftet toppkant är även mjuk vilket ytterliggare ökar komforten och minskar risk för skav på ankeln. 

  Kängsulan är en kombo av tre olika sulor. Yttersulan kommer från välkända Vibram som ger ett utmärkt grepp på olika ytskikt och underlättar vandring i alla terränger (förutom alpin). Mellansulan dämpar och stabilierar i sin tur medan innersulan låter fötterna andas och absorberar fukt relativt väl. Jämfört med de andra kängorna som tagit en plats i topplistan har de dock en sämre fuktabsorbering. 

  Söker du en vandringskänga som har en billig prislapp, ger bra komfort och som passar stora och breda fötter är Alfa Berg Advance GTX något för dig. De är gjorda i kvalitativa material och kommer hålla en längre tid med rätt omvårdnad. Eftersom de tillhör den lägre prisklassen kommer de inte ha samma hållbarhet som andra mer kvalitativa kängor. Med tanke på pris och användningsområde är dessa ett perfekt val för nybörjaren som vill testa olika vandringstyper.

  Läs mer

Vandringskanga

Din köpguide till de bästa vandringskängorna

Hur en vandringskänga sitter på en fot kommer att variera från person till person och är högst beroende av hur foten är utformad. Vandringskängans andra egenskaper kan variera en hel del mellan olika modeller beroende på tillverkning och vilka sorters vandringar kängorna är avsedda för. För att kunna få det högsta möjliga värdet för pengarna är det viktigt att veta vad man ska titta efter hos vandringskängan. Vi har gått igenom de viktigaste punkterna och sammanfattat dessa i enkla och lättförståeliga texter.

 • Material 

  Olika sorters läder som fullnarvsläder och nubuck är de dominerande materialen idag och av god anledning. Läder är oerhört slitstarkt och håller bra över tid. Läder mjuknar också upp med tiden och kommer att formas efter foten. Syntetisk läder av polyester är också ett material som förekommer hos billigare modeller, och ibland hittar man en kombination av äkta läder och polyester. Fördelen med polyester är att man kan få ner vikten och priset en del, men i långa loppet får man betydligt sämre hållbarhet. Plastmaterial åldras mycket sämre och spricker snabbare upp, och går heller inte att vårda på samma sätt som läder. En vandringskänga av bra material kommer att vara dyrare vid inköp, men billigare övertid vid rätt skötsel.
 • Komfort 

  Komfort är en av de viktigaste punkterna. Ska man vandra i en eller flera dagar kommer vandringen snabbt att avbrytas om det börjar skava efter en timme för att sedan utvecklas till blåsor. Hur komfortabel en vandringskänga är kan vara svårt att läsa sig till. En viss indikation om hur passformen är och vilka material som har använts kommer att hjälpa till. Ett råd är att försiktigt gå med kängan inomhus för att känna av och fortfarande ha möjligheten att lämna tillbaka vandringskängan om det inte känns bra. Hur vandringskängan ska sitta variera helt från person till person och hur fötterna är utformade. Vissa vill att de sitter åt väldigt mycket medan andra föredrar en något mer lössittande stil. Man ska dock inte glömma att de flesta kängor är väldigt styva i början och mjuknar upp med tiden. Styvheten ska alltså inte blandas ihop med komfort
 • Lätta & tunga vandringskängor 

  Vandringskängors vikt har en relativt stor variation beroende på vilken sorts vandring de mest är till för. De tyngsta kängorna som är till för flera dagars vandring kan väga kring 900 g per sko medan kängor som avser dagsturer kan väga runt 400 g. De långa vandringsturerna förutsätter att man har en hel del packning vilket kommer att öka belastningen på skon, och som därför måste ha fler och mer förstärka delar som drar upp vikten. Vid kortare vandringar har man sällan med sig 20-30 kg packning och därför kan dessa skor vara konstruerade på ett sätt som gör dem smidigare men som istället inte klarar av höga vikter. Tunga vandringskängor kommer att fungera till alla sorters vandringar, medan något lättare kängor lämpar sig bäst där den totala vikten är lägre och därmed också belastningen på skon.
 • Förstärkta delar 

  Med en vandringskänga kan man i vissa fall gå mer än med alla sina andra skor tillsammans utan att kängan faktiskt går sönder. Med tiden har tillverkare lärt sig vandringskängans svaga delar och försökt förstärka dem. En uppdragen sula som går upp över kängans kanter och tjocka förstärka delar kring häl och tå är vanligt. Saknas förstärkning vid dessa delar är risken stor att det är här det går sönder på ett eller annat sätt. En vandringskänga kommer att utsättas för alla möjliga sorters olika miljöer och ett endaste hål på fel ställe är allt vatten behöver för att komma in. Man ska alltid se till att dessa delar inte är avskalade eller ser svaga ut vilket är relativt ovanligt om man är på jakt efter vandringskängor, men undantag kan alltid förekomma.
 • Skaft 

  De flesta har sett att vandringskängor kommer med hög och medelhög skaft. De som inte har någon skaft alls brukar kallas vandringsskor. Det finns både för- och nackdelar med de olika skafttyperna. Vandringskängor som har hög skaft tenderar att vara tyngre men ge mer stöd vilket kan vara behövas när man har mycket packning. Man får inte riktigt samma rörlighet och det blir lättare varmt. En hög skaft hjälper också att hålla ute vattnet och lämpar sig bäst när man rör sig utanför leder där terrängen kan variera stort. Det motsatta gäller i stora drag för vandringskängor med kortare skaft. Man får mindre stöd men mer rörlighet, mindre resistens mot vatten men det blir luftigare. Genom att anpassa snörningen vid skaften hos högskaftade vandringskängor kan man få liknande egenskaper som för de som har lägre skaft. Låsöglan kommer att se till att man knyta själva skodelen och skaftet olika hårt för att ändå få bra kontakt med sulan inne i kängan.
 • Vridstyvhet & sula 

  Med en del packning på ryggen ska man inte ha en mjuk sula som hos joggingskor. Vikten kommer att pressa ner och platta till sulan vilket gör att man enkelt trampar snett om sulan är för mjuk och man kommer att få minimalt med stöd. Vandringskängor ska ha en styv men dämpande sula som ger stöd oavsett hur terrängen man går på ser ut. Tar man tag längst fram och längst bak på vandringskängan och försöker vrida den åt olika håll som man skulle vrida en blöt handduk eller trasa ska det vara svårvridet. Det är få kängor som är för styva och därför är det bättre att ta en lite styvare om man är osäker. Som referens kan man vrida på en lätt joggingsko så kommer man att märka att dessa har nästan inget motstånd alls.
 • Skötsel 

  Hur väl man tar hand om sina vandringskängor är det som avgör hur länge de kommer att hålla. Även bra material är inte underhållsfria, utan kräver snarare mer underhåll men resulterar i en hållbarhet som inte går att matcha med sämre material. Insidan går att skölja ur med vatten. Yttersidan kan borstas rent eller sköljas med vatten för att sedan låta torkas och fetta eller vaxa in alla läderdelar. Det rekommenderas att låta vandringskängan torka naturligt och långsamt, eller använda tidningspapper som suger åt sig fukten. Man ska undvika direkta värmekällor som element, värmeskåp och liknande.
 • Vattentålighet 

  Alla vandringskängor har någon sorts resistens mot vatten. De flesta har en fuktspärr som gör att vatten inte kommer in, men luft kommer ut. På så sätt får man en vandringskänga som andas men som också tål vatten. Membranet som fuktspärren består av är ofta gjort av det numera kända materialet Gore tex eller av ett likvärt material som har samma funktion. Membranet kommer också att slitas med tiden vilket när det sker ställer högre krav på yttre skötsel av vandringskängan för att hålla fukt och vatten ute.

Vanliga frågor om vandringskängor

Vilka är de bästa vandringskängorna?

Flera vandringar med dam- och herrmodeller av olika sorters vandringskängor senare har vi kommit fram till att de bästa vandringskängorna är Crispi Valdres GTX.

Hur ska vandringskängor sitta?

Hur en vandringskänga ska sitta är högst individuellt men något man kan tänka på är att foten ska ha god kontakt med vandringskängans innersula. Glappar det redan här är risken för skav stort. Hur man vill snöra kring skaftet beror till stor del på mängden packning, terräng och komfort. Kommer man att gå mycket i uppförsbacke vill man snöra den övre delen lite lösare för att få bättre rörlighet. Går man i nedförsbacke brukar man vilja knyta skodelen hårdare för att inte glid fram inuti. Det är enkelt att prova sig fram, vissa föredrar det ena och vissa föredrar det andra.

Hur länge håller vandringskängor?

Vid rätt skötsel kan vandringskängor hålla upp till 12 år eller länge. Hur lång hållbarhet man kan komma upp i har också mycket med intensiteten att göra och vilken miljö man har använt vandringskängorna i. Överlag är håller vandringskängor väldigt länge.

Vad är fördelen med vandringskängor jämfört med vanliga skor?

Vanliga skor har inte anpassats för att tåla tuffa och varierande miljöer där den totala vikten kan bli väldigt hög. Vanliga skor tål inte vatten alls på samma sätt, slits ut snabbt och går inte alltid att behandla och vårda för att hålla länge. Man får ett helt annat sorts stöd från vandringskängor än från vanliga skor.

Vad är skillnaden mellan vandringskängor och vandringsskor?

Vandringskängor är den mer robusta och tåligare versionen av vandringsskor. Vandringsskor är mer till för enklare vandringar som inte överstiger en dag och där packningen inte är särskilt hög eller terrängen svår och varierande. Vandringsskor är luftigare, mjukare och ger inte lika mycket stöd men brukar ha högre komfort.

Vad är låsögla?

Vissa vandringskängor kan vara väldigt höga och beroende på var man ska vandra vill man kunna knyta olika delar olika hårt. En låsögla är en krok mellan skodelen och skaftet som gör att man kan knyta båda delar olika hårt om så önskas. Genom att knyta olika hårt kan man få mer stöd, eller mer flexibilitet beroende på vad terrängen kräver. 

Testvinnare - Bäst Vandringskängor

 • Crispi Valdres GTX
 • Lundhags Professional II High Opti
 • Keen Targhee III Mid WP Women
 • Crispi A Way Mid Nubuck GTX
 • Alfa Berg Advance GTX M
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-26 10:00:40