Bäst i test: Bästa vinterdäck 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Vinterdäck är däck som ska användas när vinterväglag råder, och enligt lag måste vinterdäck användas mellan den 1 december och 31 mars om omständigheterna kräver det. Olika vinterdäck kan prestera olika bra men fortfarande uppfylla kraven som är satta. Vi har därför gått igenom vilka vinterdäck som erbjuds av marknaden, tagit del av externa tester samt gjort egna undersökningar. Vi har kommit fram till att Michelin X-Ice North 4 är de bästa vinterdäcken 2021.

Testvinnare - Bästa Vinterdäck 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Vinterdäcken 2023:

  • Bäst i test: Michelin X-Ice North 4
  • Bästa premiumvalet: Continental IceContact 3 SSR
  • Goodyear Ultra Grip Ice Arctic
  • Continental ContiVanContact Ice
  • Continental WinterContact TS 860

De 5 bästa Vinterdäcken i September 2023

  1. 1. Michelin X-Ice North 4 - Bäst i test

    9,5/10
    "Dubbade vinterdäck som ger ett riktigt högt värde för pengarna".
    Michelin X-Ice North 4
    Bäst i test
    Dubbar
    Ja
    Grepp
    Bra
    Bränsleeffektivitet
    Hög
    Ljudnivå
    Låg
    Frakt från 236 kr
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Bra grepp på is
    • Kommer i flera dimensioner
    • Låg ljudnivå för att vara dubbdäck
    • Premiumkänsla
    Nackdelar
    • Finns tystare vinterdäck men på bekostnad av andra attribut

    Recension

    Michelin X-Ice North 4 är ett par vinterdäck som nu har funnits ett par år ute på marknaden och som fortfarande finns kvar tack vare de goda resultaten de har uppvisat. Dessa vinterdäck är välrecenserade och de allra flesta verkar vara överens om att Michelin har gjort ett bra jobb med uppgraderingen från föregående modell, Michelin X-Ice North 3.

    Med ett större antal dubbar kommer ett vinterdäck kunna få ett bättre grepp på is, och med sina 250 dubbar finns det ingen tvekan om att greppet har legat i fokus vid utvecklingsfasen av vinterdäcken. Dubbarnas placering och mängd i kombination med gummimaterialet resulterar i ett par vinterdäck som uppvisar god prestanda när det kommer till vintermiljö, men också de dagar som torrare väglag gäller. Ett gediget grepp brukar vara synonymt med kortare bromssträckor, och så är även fallet här.

    För att vara vinterdäck är ljudnivån behaglig. Dubbade vinterdäck tenderar att låta en del men placeringen dubbarna har bidragit till att dra ner ljudnivån märkbart jämfört med flera andra dubbdäck.

    Kan man bibehålla hög bränsleeffektivitet utan att tumma på säkerheten kommer en hel del pengar att sparas. Sedan föregående modell har däckets rullmotstånd sänks med nästan 20% utan att de övriga attributen har påverkats negativt. Mer pengar i plånboken och högre säkerhet.

    Detta är ett par vinterdäck som sett till sitt pris har få nackdelar att tala om. Det finns tystare vinterdäck där skillnaderna främst märks och kan mätas med mätinstrument, och inte något man tydligt kommer att känna av i en bil. Michelin X-Ice North 4 kommer i ett stort antal storlekar och kommer därför att fungera på många sorters bilar.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  2. 2. Continental IceContact 3 SSR- Bästa premiumvalet

    9,1/10
    "När säkerhet på vintern ska prioriteras".
    Continental IceContact 3 SSR
    Bästa premiumvalet
    Dubbar
    Ja
    Grepp
    Mycket bra
    Bränsleeffektivitet
    Hög
    Ljudnivå
    Låg
    Frakt från 59 kr
    30 dagars öppet köp
    5-7 dagars leveranstid
    Fördelar
    • Utmärkt grepp
    • Runflat
    • Behaglig körupplevelse
    • Hög komfort
    Nackdelar
    • Kräver däckövervakningssystem pga runflat

    Recension

    Vinterdäck som bygger på testvinnande föregångare brukar själva sedan bli testvinnare. Continental IceContact 3 SSR har bevarat det goda från Continental IceContact 2 och utvecklat vidare det som har behövt förbättras. Bland förbättringarna kan man bland annat hitta bättre grepp på både is och på torra väglag. Inte för att dessa tidigare var tveksamma, utan har numera blivit desto bättre.

    De här dubbade vinterdäck har ett något högre pris, men det reflekteras också i prestandan och funktionerna. Continental IceContact 3 SSR är ett par runflat däck och kräver därför att bilen de ska monteras på har system för däckövervakning. Greppet oavsett väglag går inte att gnälla på. Stora, breda mönster kommer att effektivt avleda vatten och snö åt sidorna. Jämfört med många andra modeller står Continental IceContact 3 SSR ut bland slask och isiga väglag. Greppet på helt torr asfalt är även det väldigt bra med behaglig körupplevelse utan att det känns sladdrigt eller annat man skulle kunna störa sig på.

    Ljudnivån och bränsleförbrukningen är fortfarande som vi har hoppats på, lysande. Runflatfunktionen i sig är en stor fördel, men samtidigt en nackdel på ett sådant sätt att vinterdäcket inte kommer att gå att använda av lika många. Om man bortser från detta är detta ett lysande val av vinterdäck.

  3. 3. Goodyear Ultra Grip Ice Arctic

    9,0/10
    "Utmärkt prestanda oavsett väglag".
    Goodyear Ultra Grip Ice Arctic
    Dubbar
    Ja
    Grepp
    Hög
    Bränsleeffektivitet
    Medel
    Ljudnivå
    Medel
    Frakt från 59 kr
    30 dagars öppet köp
    5-7 dagars leveranstid
    Fördelar
    • Fungerar väl på alla sorters väglag
    • Hög körkomfort
    Nackdelar
    • Något högljudda

    Recension

    När det kommer till köregenskaper och säkerhet har vinterdäcken Goodyear Ultra Grip Ice Arctic en prestation som är svårslagen. Det är tydligt att man inte har tummat en millimeter på säkerheten och vill att de här däcken ska vara de som används bland bilar som inte är med om olyckor.

    Goodyear Ultra Grip Ice Arctic är ett par vinterdäck med dubbar för att ge optimal grepp på svåra underlag. Dubbarna hjälper till för att man inte direkt ska halka av en hal yta, och de tydliga och smart placerade spåren i däcken för effektivt bort smuts och slask som gärna vill kladda fast på däcken. På isiga underlag finns det inte mycket mer att önska. Bromsförmågan på både isiga, blöta och torra underlag uppvisar en god förmåga att på ett kontrollerat sätt på stopp på ett fordon.

    Att säkerheten är hög är självklart bland det viktigaste, men när konsumenterna får bestämma finns det flera andra viktiga synpunkter som också är viktiga. Dessa vinterdäck kan upplevas som relativt högljudda. Bränsleeffektiviteten är också något som inte riktigt kan mäta sig med konkurrenterna. Den är inte orimligt hög, men kommer inte ner till de nivåerna för att vara imponerande eller sticka ut på ett positivt sätt.

    Sammanfattningsvis har alla de positiva delarna att göra med en hög säkerhet, och nackdelarna med komfort och något högre bränslekostnader. Man kan åtminstone konstatera att om väglaget är det enda man bekymrar sig över kommer det inte att bli mycket bättre med ett par andra vinterdäck.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

  4. 4. Continental ContiVanContact Ice

    8,9/10
    "Vinterdäcken till minibussen och de lite större bilarna".
    Continental ContiVanContact Ice
    Dubbar
    Ja
    Grepp
    Medel
    Bränsleeffektivitet
    Medel
    Ljudnivå
    Medel
    Frakt från 236 kr
    14 dagars öppet köp
    1-3 dagars leverans
    Fördelar
    • Bra grepp på alla väglag
    • Godkänd ljudnivå
    • Behaglig att köra med
    Nackdelar
    • Inga nämnvärda sett till priset

    Recension

    De flesta bilar är helt vanliga personbilar, men även minibussar och mindre transportbilar är i behov av vinterdäck. Därför har vi inkluderat ett av de bättre alternativen till dessa, nämligen Continental ContiVanContact Ice.

    I termer om prestation på vinterväglag skiljer sig inte de här däcken nämnvärt, utan sett till sitt pris får man liknande köregenskaper som till en personbil som hade haft motsvarande vinterdäck. Dessa vinterdäck kommer med dubbar och en grov, och smart mönstring på däcken.

    Continental ContiVanContact Ice är ett par allround vinterdäck som presterar riktigt bra på många punkter, och som tillsammans med sitt pris gör de till ett par vassa kandidater. Körglädjen och komforten håller en hög nivå, likaså bränsleeffektiviteten tack vare ett lågt rullmotstånd. Bullernivån hålls även den inom rimliga ramar där snarare motorljuden från en större motor är det som lätt tar över hos en större bil.

    Är man ute efter något som presterar bra på många punkter till en minibuss eller liknande, och som inte lämnar ett stort svart hål i plånboken behöver man inte kika längre.

  5. 5. Continental WinterContact TS 860

    8,7/10
    "Dubbfria vinterdäck som presterar på allt utom is".
    Continental WinterContact TS 860
    Dubbar
    Nej
    Grepp
    Medel
    Bränsleeffektivitet
    Hög
    Ljudnivå
    Låg
    Frakt från 59 kr
    30 dagars öppet köp
    2-5 dagars leveranstid
    Fördelar
    • Hög komfort
    • Goda egenskaper på torrt och blött väglag
    • Låg bränsleförbrukning
    • Låg ljudnivå
    Nackdelar
    • Rekommenderas inte på is

    Recension

    Vinterdäcken WinterContact TS 860 från Continental är ett par vinterdäck för personer boendes i de södra delarna av Sverige. Att däcken är dubbfria har sina nackdelar kopplade till körning på isigt väglag, men de har istället fördelar när det kommer till mycket annat.

    Om man direkt börjar med svagheterna när det ändå är konstaterat att dubbar fattas, är dessa vinterdäck inget man kommer att välja när det finns risk för is på vägen. När det istället kommer till grepp på slaskigt väglag och torra vägar är saken en annan. Här presterar vinterdäcken lika bra, om inte något bättre än många andra både dubbade och dubbfria vinterdäck.

    Däcken lämpar sig utmärkt till långsammare körning i stadsmiljö där den lilla is som ibland finns snabbt förvandlas till vatten och slask istället. Komforten är hög och ljudnivån behaglig. Ljudnivån upplevs lägre än den som dubbdäck brukar generera, men inte mycket lägre än andra dubbfria vinterdäck. Vid bromstest på blött, men inte isigt underlag presterar Ccontinental WinterContact TS 860 mycket bra. Att man har hoppat över dubbarna märks också tydligt i bränsleförbrukningen som håller sig på en rimlig nivå.

    De tydliga fördelarna med Continental WinterContact TS 860 är just allt förutom isigt väglag. Håller man sig undan is har dessa vinterdäck än riktigt hög miniminivå på övriga attribut. Har man inga planer på att ta bilen längre upp norr och man inte vill ha dubbar av antingen miljö- eller komfortskäl har man här ett givet val.

    Se tillverkarens produktpresentation nedan

vinterdack

Din köpguide till bäst vinterdäck

Ett köp ska bara behöva göras en gång. Ibland kan det vara fel på produkten, och ibland kan man ha köpt fel. Med rätt kunskap kan man minimera risken men även om man gjorde ett så bra val som möjligt kan det alltid finnas måndagsexemplar. Man kan inte bara köpa första bästa vinterdäck man hittar utan för det första ska de passa, och för det andra ska de vara säkra och bra. Med vår köpguide kan man enkelt lära sig vad som gäller och hur man ska gå tillväga för ett lyckat köp av vinterdäck med hög säkerhet.

  • dubb

    Dubbade & dubbfria däck 

    Det mesta handlar om grepp när det kommer till vinterdäck. Det finns både dubbdäck och dubbfria däck, så kallade friktionsdäck. Den uppenbara skillnaden är avsaknaden av dubbar, men det finns mer som skiljer dessa typer åt. Vid svårare vinterväglag är dubbdäck överlägsna. Fördelarna med dubbfria däck kommer fram när det inte är särskilt halt och vägen är fri från is och snö. De låter mindre och rullar bättre på torr asfalt vilket resulterar i lägre bränsleförbrukning, och sliter heller inte lika mycket på vägen. De flesta väljer dubbdäck av de uppenbara säkerhetsskälen, men har man bara snö några dagar om året där man bor är friktionsdäck trots allt ett alternativ.
  • snoflinga6

    Grepp på snö & is 

    Är man enbart ute efter grepp i en snöig och isig miljö ska man välja dubbdäck. Det mesta handlar om dubbar när ytan som däcket ska rulla på är svår att greppa, men även gummiblandningen i däcket och mönstret har en stor inverkan. Med grövre mönstring på däcket kommer det att bli enklare att köra på ett snöigt underlag, men på blankis är det fortfarande dubbar som gäller.
  • asfalt

    Grepp på torra vägar 

    På helt torra vägar har de flesta vinterdäck ett relativt bra grep, dock inte lika bra grepp som sommardäck på grund av gummiblandningen. Vinterdäck är i största mån anpassade efter just vinterväglag vilket är anledningen till att de inte är optimala när temperaturen börjar stiga igen. På torrt väglag är friktionsdäck att föredra, dessa har inte nödvändigtvis bättre grepp än vinterdäck, men avsaknaden av dubbar gör mycket för ljudet och bränsleförbrukningen.
  • droppe

    Grepp på blöta vägar 

    Grepp på blött väglag har inte speciellt mycket med dubbar att göra, utan främst med däckens gummiblandning, mönster, och mönsterdjup. Dessa kan direkt ge en god indikation på hur väl däcken kommer att prestera och eftersom det är vanligt med slask och mycket vatten kring snöiga tider är det lika viktigt att vinterdäck presterar bra under sådana förhållanden med, och inte bara när is på vägen är ett faktum. EU har tagit fram en etikett för våtgrepp för däck som graderas från A till E där A är den bästa. Ett högt värde betyder kortare bromssträckor på blöta vägar. En rekommendation är att hålla sig på värdet C eller högre.
  • vikt7

    Belastningsindex 

    Ett däcks belastningsindex är ett mått på hur högt ett däck kan belastas. Man ska inte köpa ett par däck som har ett lägre värde på däcken än vad tillverkaren av bilen anger att man ska använda. Hade de ursprungliga däcken ett värde om 105 i belastningsindexet som motsvarar en belastning om 925 kg för det däcket, ska man hålla sig på samma värde eller högre.
  • hastighet4

    Hastighetsindex 

    Hastighetsindexet är likt belastningsindexet ett värde som anger vad däcket klarar av, men i det här fallet maxhastigheten. Det är viktigt att inte montera ett par däck som har ett lägre värde än vad som är specificerat av tillverkaren och vad som har varit monterat ursprungligen. Om ett par däck har hastighetsindex W som motsvarar 270 km/h så ska ett par nya däck har minst samma beteckning, eller högre. Hastighetsindexet består av en bokstav eller en bokstav och en siffra som i sin tur motsvarar en maxhastighet.
  • volym3

    Bullernivå 

    Enligt EU direktiv har det nyligen tillkommit en bullermärkning på däck. Det finns tre nivåer, A, B och C. Utöver dessa nivåer står också ljudnivån specificerad i decibel. Den lägsta nivån A börjar på 67 dB och den högsta nivån C slutar på 77 dB. Eftersom skalan för decibel inte är linjär utan logaritmisk kan små ändringar i dB innebära stora ändringar för upplevelsen. Normal samtalston ligger på ca 60 dB medan ljudet från en gräsklippare landar på kring 90 dB. Därför är det en tydlig skillnad i ljudnivå mellan däck som är märka med A och C även fast skillnaden i antal dB inte är särskilt stor.
  • bensinstation

    Bränsleeffektivitet 

    Att ha hög bränsleeffektivitet är eftersträvansvärt ur många synpunkter. Bränsleeffektiviteten har att göra med däckets friktion och rullmotstånd. Hög friktion är bra för greppet men gör att rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen ökar. Man vill därför hitta en bra balans mellan dessa punkter. EU har även här kommit med direktiv som hjälper att hitta rätt. En märkning från A till E finns angiven där A har den bästa bränsleeffektiviteten. Att ett par däck har bra bränsleeffektivitet behöver inte betyda att greppet är väldigt dåligt, utan med hjälp av smarta konstruktioner kan man få höga värden av mycket som förbättrar däcken.
  • dack

    Däckdimensioner 

    Däcken måste självklart även passa bilen. Vissa hemsidor har fält för att skriva in bilens registreringsnummer och på så sätt guida och hjälpa vad som passar bilen, eller så kan man själv titta i bilens registreringsbevis. Ett exempel på vad som skulle kunna stå där är 315/30 R21 105W. De första siffrorna 315 står för däckens bredd i mm, 30 står för däckens höjd i procent av bredden, R för radialdäck, 21 för fälgens diameter i tum, 105 är värdet i belastningsindexet och slutligen W för beteckningen i hastighetsindexet. Så länge dimensionerna för däcken är samma kommer det att passa. Värdena från indexet får skilja sig men inte vara lägre än vad som är specificerat för bilen från tillverkaren.

Vårt test av vinterdäck

Att hitta de bästa vinterdäcken handlar inte om att kunna uppfylla en enskild parameter, utan hitta något som passar bilen, är snäll mot plånboken men som samtidigt inte tummar på säkerheten. Det finns mycket att ta hänsyn till och kravbilden kommer att skilja sig en del beroende på om man bor längst upp i norr jämfört med om man skulle bo längst ner i söder. När vi betygsatte vinterdäcken har vi främst fokuserat på följande punkter:

  • Grepp & säkerhet - Säkerheten som i sin tur är kopplat till greppet är bland det viktigaste hos vinterdäck. Vinterdäck ska inte bara precis uppfylla de krav som finns, utan gärna lite till.
  • Övrig prestanda - Det finns flera attribut som inte är kopplat till säkerhet som exempelvis ljudnivå och bränsleförbrukning. Dessa går att tumma på men behöver man inte göra det utan kan få exakt lika bra värden som hos dyrare vinterdäck är det självklart alltid att föredra. Dessa finns men kan vara svåra att hitta.
  • Prisvärdhet - Det går nästan alltid att få något som är bättre, men efter ett tag kommer det att kosta mer än det smakar. Det mest optimala är att få tydliga förbättringar med högre prislappar. När priset blir högre utan märkbara skillnader har man passerat denna gräns. Vi har inte passerat denna gräns.

Vanliga frågor om vinterdäck

Vilka vinterdäck är bäst?

Efter att ha gått igenom flera externa tester visar det sig att de vinterdäck som presterar bäst och som har belönats med vår bäst i test 2023 titel är Michelin X-Ice North 4 .

Hur djupt ska mönsterdjupet vara som lägst på vinterdäck?

Enligt lag ska minsta mönsterdjup på vinterdäck vara 3 mm när vinterväglag råder. Det är alltid en fördel att ha några flera mm tillgodo och inte pendla på gränsen. 

Dubbade eller odubbade vinterdäck?

Vid riktigt hala förhållanden kommer dubbdäck att ha en fördel. Kan man försäkra sig om att is inte kommer att förekomma finns det fördelar med dubbfria däck. Det viktigaste är att inte tumma på säkerheten utan använda rätt däck till rätt förhållanden. 

Hur länge håller vinterdäck?

Vinterdäck som har tagits väl omhand kan hålla i 6-10 år. Åldern är främst en indikator men det viktigaste är att gå igenom mönsterdjupet, hur dubbarna ser ut och hur däcken har slitits. Är några av dessa punkter inte som de ska vara är det dags att byta vinterdäck. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
40 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5