Bästa Bilvaxet 2023

Av: David Persson • Senast uppdaterad:
Utforska bästa bilvaxet 2023 för optimalt skydd och glans.
Se alla testvinnare

Det är ingen hemlighet att bilägare vill att deras fordon ska se bra ut och hålla sig i toppskick så länge som möjligt. En viktig aspekt av detta är att ta hand om bilens yttre, vilket innebär att skydda och försköna lacken. Här kommer bilvax in i bilden. Med rätt bilvax kan du säkerställa att din bil får det skydd och den glans den förtjänar, samtidigt som du får en yta som är enkel att underhålla.

I den här artikeln kommer vi att utforska bästa bilvaxet 2023 och ge dig en detaljerad genomgång av topprankade bilvaxalternativ på marknaden. Vi kommer även att ge tips och råd om hur du väljer rätt bilvax för just din bil och hur du bäst applicerar det för optimala resultat.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa bilvaxen 2023

 1. Bilvax Turtle Wax Hybrid Solutions Ceramic+ Graphene Paste Wax 156 g, + applikator och mikrofiberduk Bäst i test: 4,7/5
 2. Bilvax Gyeon Q² Wax, 175 g Bästa pärleffekt: 4,5/5
 3. Flytande Bilvax Soft99 F7 Fusso Coat, 300 ml Bästa billiga: 4,3/5
 4. Bilvax Dodo Juice Supernatural V2, 200 ml Bästa naturliga: 4,1/5
 5. Bilvax Collinite 476s Bästa hållbarhet: 4,1/5
 1. Bäst i test Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax

  Den ultimata finishen för din lack - upplev ett bilvax som överträffar allt annat.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Gläns:
  4,9/5
  Enkelhet:
  4,7/5
  Skydd:
  4,7/5
  Pris:
  4,7/5
  Till butiken
  (Autodude)
  Egenskaper
  • Storlek: 156 g
  • Typ: Pastavax
  • Hållbarhet: 4 månader
  • Räcker till: 25 appliceringar
  • Jämförpris: 26,48 kr

  Efter att nyligen ha provat Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax är vi mycket imponerade av resultaten. Det här bilvaxet erbjuder enastående prestanda och hållbarhet, vilket gör det till det bästa valet för alla som vill skydda och bevara sin bils lack.

  Enkelt att applicera

  Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax är enkelt att applicera med den medföljande applikatorn och mikrofiberduken. Vaxet är mycket smidigt att jobba med och lägger sig jämnt över ytan. Det ger en djup och glänsande yta som omedelbart ger bilen ett "nytt" utseende.

  Prestanda

  En av de mest imponerande aspekterna av detta vax är dess hållbarhet. Tack vare kombinationen av grafen och SiO2-polymerer får bilens lack ett skydd som varar i flera månader. Dessutom ger vaxet en extremt vattenavvisande yta som gör att smuts, vatten och andra föroreningar rinner av bilen, vilket minskar behovet av regelbunden tvätt och underhåll.

  Prisvärt

  Prisvärdheten för Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax är också mycket bra, med tanke på dess prestanda och hållbarhet. De 156 gram vax som ingår i förpackningen räcker till flera vaxningar, vilket gör det till en kostnadseffektiv investering för att hålla bilens lack i toppskick.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax det bästa bilvaxet jag har testat hittills. Dess kombination av enastående glans, skydd och hållbarhet gör det till det självklara valet för bilägare som vill ha det bästa för sina fordon. Med det här vaxet kan du vara säker på att din bil ser fantastisk ut och är skyddad mot skador från väder och vind. Jag rekommenderar varmt Turtle Wax Ceramic+ Graphene Paste Wax för alla som söker ett högkvalitativt bilvax som levererar imponerande resultat.

  Fördelar

  • Enkelt att applicera
  • Hög prestanda och hållbarhet
  • Extremt vattenavvisande
  • Prisvärt
  • Ger en djup och glänsande yta

  Nackdelar

  • Dyrare än andra bilvaxalternativ
  • Kan kräva flera appliceringar för optimal effekt
  Produkten finns att köpa här:
  662 kr
 2. Bästa pärleffekt Bilvax Gyeon Q² Wax, 175 g

  Superglans och imponerande vattenavstötning
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Gläns:
  4,4/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Skydd:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Autodude)
  Egenskaper
  • Storlek: 125 g
  • Typ: Pastavax
  • Hållbarhet: 5 månader
  • Räcker till: 20 appliceringar
  • Jämförpris: 23,35 kr

  Gyeon Q² Wax är ett högkvalitativt bilvax som levererar utmärkta resultat, och det är inte svårt att förstå varför det rekommenderas av både proffs och bilentusiaster. Det ger en fantastisk glans, pärleffekt och vattenavstötning som skyddar bilens lack och håller den i toppskick.

  Hög glans och imponerande vattenavvisning

  En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Gyeon Q² Wax är dess förmåga att ge en riktigt djup glans. Oavsett vilken färg din bil har kommer du att se en märkbar förbättring i glansen och klarheten i lacken. Pärleffekten som vaxet ger är också mycket imponerande, vilket ger en yta som ser både polerad och välunderhållen ut.

  Vattenavstötningen hos Gyeon Q² Wax är en annan stark punkt. Vaxet skapar en barriär som effektivt stöter bort vatten och smuts, vilket gör att bilen förblir renare längre och minskar risken för att skadliga ämnen fäster på lacken. Detta är särskilt viktigt under vintermånaderna, då bilen utsätts för större påfrestningar från väder och vind.

  Lättapplicerat

  Appliceringen av Gyeon Q² Wax är mycket enkel och smidig. Vaxet är mjukt och lätt att fördela jämnt över lacken, och det behöver inte gnuggas bort som vissa andra vaxer. Dessutom kan hela bilen vaxas på en gång innan avtorkning, vilket sparar tid och ansträngning. Vaxet behöver dock härda i minst 30 minuter innan avtorkning, så det är viktigt att ha det i åtanke vid planering av din biltvätt.

  Hållbarheten för Gyeon Q² Wax är bra, med en livslängd på cirka 4-6 månader under normala förhållanden och något kortare under vintermånaderna (ca 3 månader). Detta gör det till ett prisvärt alternativ för att hålla bilens lack i toppskick året runt.

  Det enda negativa att notera är att Gyeon Q² Wax inte bör appliceras på plastdetaljer, eftersom det kan orsaka vita missfärgningar. Men om man undviker dessa områden är Gyeon Q² Wax ett utmärkt val för att skydda och förbättra bilens lack.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Gyeon Q² Wax en imponerande och högkvalitativ bilvax som ger enastående glans och vattenavstötning. Med sitt enkla och smidiga användningssätt är det ett utmärkt val för både hobbybilvårdare och professionella användare. Vi rekommenderar varmt Gyeon Q² Wax till alla som letar efter ett lättanvänt och effektivt bilvax.

  Fördelar

  • Hög glans och pärleffekt
  • Imponerande vattenavstötning
  • Lätt att applicera
  • Hållbart upp till 6 månader
  • Prisvärt alternativ

  Nackdelar

  • Kan inte appliceras på plastdetaljer
  • Behöver härda 30 minuter innan avtorkning
  Produkten finns att köpa här:
  467 kr
 3. Bästa billiga Flytande Bilvax Soft99 F7 Fusso Coat, 300 ml

  Lättanvänt flytande bilvax med imponerande hållbarhet
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Gläns:
  4,5/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Skydd:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Autodude)
  Egenskaper
  • Storlek: 300 ml
  • Typ: Flytande
  • Hållbarhet: 3 månader
  • Räcker till: 20 appliceringar
  • Jämförpris: 8,60 kr

  Soft99 F7 Fusso Coat är en flytande bilvax som erbjuder både enkelhet och effektivitet. Det ger en otrolig vattenavvisande yta och långvarigt skydd för din bils lack, samtidigt som det är mycket lätt att applicera och arbeta med.

  Nästan samma livslängd som hårda vax

  En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Soft99 F7 Fusso Coat är dess hållbarhet. Med en livslängd på upp till 7 månader är detta en produkt som verkligen lever upp till sitt löfte om långvarigt skydd. Detta gör det till ett utmärkt val för bilägare som vill ha en produkt som varar länge mellan appliceringarna.

  Soft99 F7 Fusso Coat innehåller PTFE (Polytetrafluoreten), en ingrediens som ger en extremt hal yta och effektivt stöter bort smuts. Detta gör att bilen förblir renare längre och underlättar framtida underhållstvättar.

  Mycket enkelt att applicera

  Appliceringen av Soft99 F7 Fusso Coat är mycket enkel och smidig. Den flytande konsistensen gör det enkelt att sprida jämnt över lacken och polera bort eventuellt överskott. Fusso Coat F7 kan appliceras både för hand med de medföljande svamparna eller med maskin, och oavsett vilket alternativ du väljer är appliceringen snabb och problemfri.

  En annan fördel med Soft99 F7 Fusso Coat är att det passar alla färger på billack. Detta gör det till en mångsidig produkt som kan användas av bilägare oavsett vilken färg deras fordon har.

  I en 300 ml plastflaska med kork och två medföljande appliceringssvampar är Soft99 F7 Fusso Coat enkel att förvara och använda.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Soft99 F7 Fusso Coat ett utmärkt val för bilägare som söker ett lättanvänt och effektivt flytande bilvax. Med sin imponerande hållbarhet, enkel applicering och PTFE-innehåll ger den en skyddande och glänsande yta som gör din bil enklare att underhålla. Jag rekommenderar Soft99 F7 Fusso Coat till alla som letar efter ett flytande bilvax som ger långvarigt skydd och glans.

  Fördelar

  • Långvarigt skydd upp till 7 månader.
  • Extremt vattenavvisande yta.
  • Enkel och smidig applicering.
  • Passar alla färger på billack.
  • Innehåller PTFE för extra smutsavvisning.

  Nackdelar

  • Dyrare än vissa andra alternativ.
  • Kan vara svår att polera bort överskott.
  Produkten finns att köpa här:
  172 kr
 4. Bästa naturliga Bilvax Dodo Juice Supernatural V2, 200 ml

  Ett 100% naturligt premiumvax för enastående skydd och glans
  Vårt betyg
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Gläns:
  4,1/5
  Enkelhet:
  3,5/5
  Skydd:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Autodude)
  Egenskaper
  • Storlek: 200 ml
  • Typ: Naturligt vax
  • Hållbarhet: 3 månader
  • Räcker till: 20 appliceringar
  • Jämförpris: 39,95 kr

  Dodo Juice Supernatural V2 är ett helt naturligt bilvax som utlovar förstklassig prestanda utan att innehålla konstgjorda ämnen, parfym eller färgämnen. Baserat på en kombination av högkvalitativt karnauba och bivax, erbjuder detta vax enastående skydd och en fantastisk glans för din bil. Vi rekommenderar starkt detta vax för alla som söker ett miljövänligt och effektivt alternativ.

  Fantastisk glans

  Supernatural V2 är utvecklat för att ge det bästa skyddet och glansen möjligt. Det höga innehållet av karnauba gör att vaxet kan vara lite mer krävande att applicera och sprida jämfört med andra vaxer på marknaden. Men med lite tålamod och efter en längre torktid på upp till 30 minuter, kommer du att bli belönad med ett enastående slutresultat.

  Dodo Juice Supernatural V2 ger en fantastiskt glänsande, blank och smuts- och vattenavvisande yta. Det ger din bil en "nybils-look" som är både imponerande och hållbar. Vaxet passar alla färger på billack, vilket gör det till ett mångsidigt alternativ för alla bilägare.

  I en 200 ml plastburk med skruvlock räcker Dodo Juice Supernatural V2 för cirka 20 behandlingar. Detta innebär att en enda burk kommer att ge långvarigt skydd och glans för din bil.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Dodo Juice Supernatural V2 ett utmärkt val för dem som söker ett miljövänligt och högpresterande bilvax. Dess 100% naturliga formulering och innehåll av karnauba och bivax ger enastående skydd och glans, samtidigt som det är skonsamt mot miljön. Jag rekommenderar Dodo Juice Supernatural V2 till alla som vill ha en hållbar och effektiv lösning för att skydda och försköna sin bil.

  Fördelar

  • Helt naturligt bilvax
  • Ger enastående skydd och glans
  • Miljövänligt alternativ
  • Passar alla färger på billack
  • Räcker för cirka 20 behandlingar

  Nackdelar

  • Krävande att applicera och sprida
  • Längre torktid jämfört med andra vaxer
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
 5. Bästa hållbarhet Bilvax Collinite 476s

  Ett banbrytande hybridvax för överlägset skydd och hållbarhet
  Vårt betyg
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Gläns:
  3,6/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Skydd:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Autodude)
  Egenskaper
  • Storlek: 266 ml
  • Typ: Hybridvax
  • Hållbarhet: 3 månader
  • Räcker till: 25 appliceringar
  • Jämförpris: 11,24 kr

  Collinite 476s Super DoubleCoat Auto Wax är ett amerikanskt testvinnande bilvax som har vunnit popularitet bland bilvårdsentusiaster över hela världen. Det erbjuder utmärkt hållbarhet och skydd, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som vill ha ett enkelt men ändå effektivt bilvax.

  Dokumenterad effektivitet

  476s Super DoubleCoat Auto Wax utmärkte sig i ett bilvax-test utfört av det brittiska magasinet Auto Express 2008, där det var det enda vaxet som erhöll högsta betyg, fem stjärnor. Collinite 476s består av en blandning av carnaubavax och polymerer som ger långvarigt skydd mot UV-strålar, regn, snö, salt, smuts, rost och insekter.

  Trots sin utmärkta prestanda är Collinite 476s mycket enkelt att applicera. Det innehåller inget slipande eller rengörande medel, vilket gör det säkert att använda på din bils lack. Däremot kan det vara något svårare att applicera i kallare temperaturer, så det är viktigt att vara medveten om detta när du använder produkten.

  Klarar tuffa förhållanden

  Collinite 476s är utformat för att vara stryktåligt och klara av tuffa förhållanden, vilket gör det särskilt lämpligt för svenskt klimat. Vaxet ger en starkt vattenavvisande yta och kan hålla i upp till 12 månader, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ständigt återapplicera vaxet.

  Förpackningen innehåller 266 ml (9 oz) eller 532 ml (18 oz) vax, och en enda burk räcker för ungefär 25 vaxningar. Detta gör Collinite 476s till ett prisvärt alternativ för dem som vill ha ett hållbart och effektivt bilvax.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är Collinite 476s Super DoubleCoat Auto Wax ett utmärkt val för alla som vill ha ett hållbart, skyddande och lättanvänt bilvax. Dess kombination av carnaubavax och polymerer ger långvarigt skydd och glans, och dess enkla applicering gör det till ett populärt val bland bilvårdsentusiaster. Vi rekommenderar varmt denna produkt!

  Fördelar

  • Utmärkt hållbarhet och skydd
  • Enkel att applicera
  • Klarar av tuffa förhållanden
  • Ger starkt vattenavvisande yta
  • Prisvärt alternativ

  Nackdelar

  • Svårare att applicera i kallare temperaturer
  • Behöver återappliceras årligen
  Produkten finns att köpa här:
  281 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Bilvax Storlek Typ Hållbarhet Räcker till Räcker till Totalbetyg Pris
Bilvax Turtle Wax Hybrid Solutions Ceramic+ Graphene Paste Wax 156 g, + applikator och mikrofiberduk 156 g Pastavax 4 månader 25 appliceringar 26,48 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
662 kr
Bilvax Gyeon Q² Wax, 175 g 125 g Pastavax 5 månader 20 appliceringar 23,35 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
467 kr
Flytande Bilvax Soft99 F7 Fusso Coat, 300 ml 300 ml Flytande 3 månader 20 appliceringar 8,60 kr Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
172 kr
Bilvax Dodo Juice Supernatural V2, 200 ml 200 ml Naturligt vax 3 månader 20 appliceringar 39,95 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
799 kr
Bilvax Collinite 476s 266 ml Hybridvax 3 månader 25 appliceringar 11,24 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
281 kr
viktiga faktorer för att välja rätt bilvax

Så hittar du bästa bilvax

Att använda bilvax regelbundet är en grundläggande del av bilunderhållet och har flera fördelar som bidrar till att hålla din bil i bästa möjliga skick:

Skydd

Bilvax bildar en skyddande barriär på bilens yta som skyddar lacken mot smuts, vägsalt, insekter, fågelspillning och andra skadliga ämnen. Denna barriär hjälper till att förlänga lackens livslängd och förhindrar att den blir repig eller matt. Vissa bilvaxer innehåller även skyddande ämnen som hjälper till att minska oxidation och rost, vilket kan orsakas av föroreningar och väderförhållanden.

Glans

Bilvax ger en djup glans och förhöjer bilens utseende. En välpolerad bil med ett lager vax ger ett intryck av att vara väl underhållen och kan även öka bilens värde vid en eventuell försäljning. Dessutom kan en skinande och reflekterande yta förbättra synligheten för andra förare, vilket ökar säkerheten på vägen.

Vattenavvisande

Bilvax gör ytan mer vattenavvisande, vilket minskar risken för rost och korrosion. När vatten droppar av ytan istället för att bli kvar, minskar det risken för att fukt tränger in i små skador på lacken och orsakar rost. Detta är särskilt viktigt i områden med mycket regn och snö, där fukt kan samla sig på bilens yta och orsaka skador över tid.

UV-skydd

Bilvax skyddar mot solens skadliga UV-strålar, vilket förhindrar blekning och sprickbildning i lacken. Solens strålar kan vara skoningslösa mot bilens yta, men med rätt vax får du ett extra lager skydd som hjälper till att bevara bilens skönhet och värdet över tid. Detta är särskilt viktigt för bilar som ofta parkeras utomhus och utsätts för direkt solljus under långa perioder.

Underhåll

Bilvax underlättar rengöring av bilens yta, eftersom smuts och föroreningar inte fäster lika lätt på en vaxad yta. Det gör att det blir enklare att tvätta bilen och att smutsen inte sitter fast lika hårt, vilket minimerar risken för repor när du tvättar bilen.

Sammanfattningsvis är bilvax viktigt för att skydda och försköna din bil, samtidigt som det underlättar underhållet och kan bidra till att förlänga bilens livslängd. Med rätt bilvax får du en bil som ser bra ut och presterar bättre, samtidigt som du sparar pengar och bidrar till en bättre miljö.

 

smutsig bil

Köpguide: Hur du väljer rätt bilvax för din bil

Att välja det bästa bilvaxet för din bil kan kännas överväldigande med tanke på alla alternativ som finns på marknaden. Här är en utförlig köpguide som hjälper dig att fatta rätt beslut och hitta det perfekta bilvaxet för dina behov:

Typ av bilvax

Det finns flera typer av bilvax att välja mellan, såsom syntetiska vaxer, karnaubavax och polymera vaxer. Syntetiska vaxer har längre hållbarhet och erbjuder överlägsen skydd, medan karnaubavax ger en djupare glans och en mer naturlig finish. Polymera vaxer är en kombination av både syntetiska och naturliga ingredienser och erbjuder en bra balans mellan skydd och glans.

Appliceringsmetod

Bilvax kan appliceras på olika sätt, såsom med en applikator, en trasa, eller genom att använda en spray. Välj den metod som passar dig bäst och som du känner dig mest bekväm med. Sprayvaxer är enkla att använda och kräver minimal ansträngning, medan applikatorer och trasor kan ge mer kontroll över appliceringen.

Hållbarhet

Tänk på hur ofta du är villig att vaxa din bil. Vissa bilvaxer har en längre hållbarhet än andra, vilket innebär att du inte behöver applicera dem lika ofta. Om du inte har tid eller möjlighet att vaxa bilen regelbundet kan det vara värt att investera i ett mer hållbart vax.

Pris

Bilvax varierar i pris, så det är viktigt att hitta ett vax som passar din budget. Kom ihåg att dyrare inte alltid betyder bättre, så jämför produkter och läs recensioner för att hitta det bästa vaxet för dina behov.

Bilens färg och ålder

Vissa bilvaxer är särskilt utformade för att passa specifika bilfärger eller äldre bilar med mer sliten lack. Om din bil har en ovanlig färg eller en äldre lack kan det vara värt att leta efter ett vax som är anpassat för dessa egenskaper.

Miljövänlighet

Om du är miljömedveten bör du överväga att välja ett miljövänligt bilvax. Dessa vaxer innehåller ingredienser som är skonsamma mot miljön och inte skadar vattenlevande organismer när det sköljs bort.

Genom att följa dessa tips i vår köpguide kommer du att kunna hitta det bästa bilvaxet för just din bil, oavsett om du letar efter optimalt skydd, enastående glans eller en miljövänlig lösning.

Hur man applicerar bilvax på rätt sätt

För att få bästa möjliga resultat när du vaxar din bil är det viktigt att följa rätt procedur och teknik. Här är en steg-för-steg-guide för att applicera bilvax på rätt sätt:

Steg 1: Förbered bilen

Innan du börjar vaxa bilen är det viktigt att den är ordentligt rengjord. Tvätta bilen noggrant för att avlägsna smuts, damm och andra föroreningar som kan orsaka repor när du applicerar vaxet. Börja gärna med en avfettning eller foam lance för att effektivt få bort smutsen. Se till att bilen är helt torr innan du fortsätter.

Steg 2: Applicera bilvaxet

Välj en lämplig appliceringsmetod beroende på vilken typ av bilvax du har valt. Det kan vara en applikator, en trasa eller en spray. Om du använder en applikator eller trasa, applicera en liten mängd vax på den och börja arbeta in vaxet på bilens yta med cirkulära rörelser. Om du använder en sprayvax, spraya vaxet jämnt över ytan och fördela det med en mikrofiberduk.

Steg 3: Arbeta i sektioner

Det är rekommenderat att arbeta i mindre sektioner när du vaxar bilen, för att säkerställa att vaxet får tid att binda ordentligt till lacken innan det torkar. Börja med en sektion, applicera vaxet och låt det torka enligt tillverkarens rekommendationer innan du fortsätter till nästa sektion.

Steg 4: Avlägsna överskottsvax

När vaxet har torkat och fått en dimmig yta är det dags att ta bort överskottsvaxet. Använd en ren, mjuk mikrofiberduk och torka av vaxet med cirkulära rörelser. Se till att byta sida på duken eller använda en ny duk när den blir smutsig för att undvika att föra tillbaka smuts på bilens yta.

Steg 5: Kontrollera resultatet

Efter att du har avlägsnat överskottsvaxet, kontrollera resultatet noggrant. Inspektera bilens yta för eventuella ojämnheter, repor eller områden där vaxet inte har tagits bort helt. Om du upptäcker några problemområden, upprepa steg 2-4 för dessa specifika områden tills du är nöjd med resultatet.

Steg 6: Underhåll och skydd

För att bibehålla bilens glans och skydda lacken, är det rekommenderat att regelbundet upprepa vaxningsprocessen. Hur ofta du behöver vaxa bilen beror på vilken typ av vax du använder samt klimat och andra miljöfaktorer. Generellt sett bör du överväga att vaxa bilen var tredje till sjätte månad.

Genom att följa denna steg-för-steg-guide kommer du att kunna applicera bilvax på rätt sätt och uppnå bästa möjliga resultat. Detta kommer inte bara att ge din bil en attraktiv glans, utan också skydda lacken mot yttre påfrestningar och förlänga dess livslängd.

LÄS MER: Bästa Snabbförsegling

vanliga frågor om Bilvax

FAQ: Vanliga frågor om bilvax

Vilket bilvax passar bäst för min bils lack och färg?

För att hitta det bästa bilvaxet för din bils lack och färg rekommenderar vi att du tar hänsyn till din bils ålder, lacktyp och användningsförhållanden. Vissa bilvaxer fungerar bra på alla lacktyper och färger, medan andra är speciellt utformade för vissa lacktyper eller färger. Läs produktbeskrivningarna noggrant och välj ett bilvax som uppfyller dina krav och förväntningar.

 

Hur ofta ska jag vaxa min bil?

Hur ofta du bör vaxa din bil beror på flera faktorer, som t.ex. bilens ålder, hur ofta du använder den, hur den förvaras och det specifika bilvaxets hållbarhet. Generellt sett rekommenderas att vaxa bilen var 3-6 månader. Om du använder ett långvarigt bilvax kan intervallen mellan vaxningarna vara längre.

Vad är skillnaden mellan ett karnaubavax och ett syntetiskt vax?

Karnaubavax är ett naturligt vax som utvinns från bladen på karnaubapalmen. Det ger en djup och rik glans, men dess hållbarhet kan vara kortare än för syntetiska vaxer. Syntetiska vaxer, även kallade polymer- eller sealant-vaxer, är kemiskt framställda och har ofta en längre hållbarhet samt starkare skydd mot yttre påverkan, men kanske inte ger samma djupa glans som karnaubavax.

Är det bättre att applicera bilvaxet för hand eller med en maskin?

Det beror på dina personliga preferenser och den tid du har till förfogande. Att applicera bilvax för hand kan ge dig bättre kontroll och en mer detaljerad applicering, men det kan också vara mer tidskrävande. Att använda en maskin för appliceringen kan göra processen snabbare och enklare, men det kan också vara svårare att komma åt alla små detaljer på bilen.

Kan jag använda bilvax på alla ytor av min bil?

De flesta bilvaxer är speciellt utformade för att användas på bilens lackade ytor. Det är dock viktigt att vara försiktig när du applicerar vaxet så att det inte hamnar på plastdetaljer, gummi eller matta ytor, eftersom det kan orsaka missfärgningar eller fläckar. Läs alltid produktinstruktionerna noggrant för att säkerställa att du använder bilvaxet på rätt sätt och på de avsedda ytorna.

Ska jag polera bilen innan jag applicerar bilvaxet?

Ja, det är rekommenderat att polera bilen innan du applicerar bilvax. Polering hjälper till att ta bort oxidation, repor och andra defekter från lacken, vilket ger en jämn och ren yta för vaxet att fästa på. När du har polerat bilen och uppnått en högglansig yta, kan du sedan applicera bilvaxet för att skydda lacken och förse den med ytterligare glans och djup. Använd gärna en bra polermaskin för att få ett riktigt bra resultat. Det är viktigt att tvätta bilen noggrant innan du börjar polera, för att undvika att smuts och skräp orsakar ytterligare skador på lacken under poleringsprocessen.

forberedelser bilvax

Om vårt test

För att ge konsumenter vägledning om vilken bilvax som ger bäst resultat har vi genomfört en omfattande test- och utvärderingsprocess. Här är en beskrivning av de olika steg vi följde för att testa och utvärdera bilvaxer:

Steg 1: Urval av bilvaxprodukter

Vi började med att välja ett brett urval av bilvaxprodukter från olika tillverkare och med varierande prisklasser. Valet inkluderade både syntetiska och naturliga vaxer samt olika applikationsmetoder som pasta, spray och flytande vax.

Steg 2: Förberedelse av testfordon

Vi säkerställde att alla testfordon var i liknande skick och hade samma färg för att kunna jämföra resultaten korrekt. Fordonen rengjordes grundligt och förbereddes enligt tillverkarens anvisningar innan vaxningen påbörjades.

Steg 3: Applicering av bilvax

Varje bilvax applicerades på testfordonen enligt tillverkarens rekommendationer, med noggrann uppmärksamhet på att följa rätt procedur och teknik. Detta inkluderade att arbeta i sektioner, låta vaxet torka ordentligt och avlägsna överskottsvax med en mikrofiberduk.

Steg 4: Utvärdering av prestanda

Efter att ha applicerat bilvaxen på fordonen utvärderade vi prestandan baserat på flera kriterier, såsom:

 • Glans: Vi bedömde hur mycket glans vaxet gav fordonets yta, både omedelbart efter applicering och efter en tidsperiod.
 • Skydd: Vi utvärderade hur effektivt vaxet skyddade fordonets yta från smuts, vatten och andra miljöpåverkan.
 • Hållbarhet: Vi testade hur länge vaxet höll sitt skydd och glans under normala användningsförhållanden.
 • Användarvänlighet: Vi bedömde hur enkelt och smidigt det var att applicera och avlägsna vaxet, samt om det lämnade några rester eller fläckar.
 • Prisvärdhet: Vi jämförde priset på varje bilvax med dess prestanda för att avgöra vilka produkter som erbjöd bäst värde för pengarna.

Steg 5: Sammanställning av resultat

Efter att ha utvärderat alla bilvaxprodukter sammanställde vi våra resultat och rankade dem baserat på deras prestanda inom de olika kriterierna. Vi presenterade sedan våra rekommendationer och topplistor för att hjälpa konsumenterna att välja den bästa bilvaxen för sina behov.

Genom att följa denna test- och utvärderingsprocess säkerställer vi att vi kan ge dig objektiva och välgrundade rekommendationer. Vår målsättning är att hjälpa bilägare att välja en bilvax som inte bara ger deras fordon en attraktiv glans, utan också skyddar och förlänger livslängden på lacken. Med hjälp av denna metodik kan vi med säkerhet erbjuda råd om vilka bilvaxprodukter som ger bäst resultat och ger bäst värde för pengarna.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Betyg: 4.3 / 5
david
David Persson

David Persson är en passionerad och dedikerad skribent med en djup kärlek för fordon och fordonsvård. Hans fascination för bilar började redan som barn, vilket med åren utvecklades till en livslång passion. David strävar ständigt efter att fördjupa sin kunskap och dela med sig av sina upptäckter.

Med sin unika förmåga att bryta ner tekniska detaljer till lättförståelig information har Johan hjälpt många att förstå och uppskatta världen av fordon. Hans genuina intresse och engagemang för ämnet lyser igenom i varje artikel han skriver.