Bästa Uppblåsbart liggunderlag 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
Hitta det perfekta uppblåsbart liggunderlaget för din nästa utomhusäventyr.
Uppblåsbart liggunderlag - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg Airmat Nova Urberg Airmat Nova
Pris
595 kr
Till butik
betyg 4,5 Urberg Airmat Pump Urberg Airmat Pump
Pris
795 kr
Till butik
betyg 4,3 Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX
Pris
3495 kr
Till butik
betyg 4,2 Urberg Insulated Airmat Urberg Insulated Airmat
Pris
995 kr
Till butik
betyg 4,0 Therm-a-Rest Neoair Xtherm Nxt Max L Therm-a-Rest Neoair Xtherm Nxt Max L
Pris
4095 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Uppblåsbart liggunderlag är en essentiell utrustning för alla äventyrare och friluftsentusiaster. Det är en lätthanterlig, komfortabel och praktisk produkt som gör din campingupplevelse, vandring, fjällvandring, eller vilket utomhusäventyr som helst, betydligt bekvämare. Det uppblåsbara liggunderlaget ger dig en mjuk och behaglig yta att sova på, skyddar dig från marken och isolerar mot kylan. Oavsett om du ska tillbringa natten på en klippig strand, i en skogsglänta eller i fjällterräng, kommer ett uppblåsbart liggunderlag att göra skillnad för din sömnkvalitet.

I vår jakt på det perfekta uppblåsbart liggunderlag har vi provat och jämfört flera olika modeller. I vårt test har vi beaktat faktorer som komfort, vikt, packstorlek, isoleringsförmåga och hållbarhet. Efter att ha granskat varje produkt noggrant har vi kommit fram till att Urberg Airmat Nova är det bästa uppblåsbart liggunderlag. Detta liggunderlag levererar inte bara på alla dessa punkter men överträffar även våra förväntningar när det gäller kvalitet och prestanda. Så om du vill ha en god natts sömn under stjärnorna, kan du lita på att Urberg Airmat Nova kommer att leverera.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Uppblåsbart liggunderlag 2023

 1. Urberg Airmat Nova Bäst i test: 4,7/5
 2. Urberg Airmat Pump Bästa användarvänliga: 4,5/5
 3. Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX Mest lätta: 4,3/5
 4. Urberg Insulated Airmat Bästa isolerade: 4,2/5
 5. Therm-a-Rest Neoair Xtherm Nxt Max L Bästa premiumvalet: 4,0/5
 1. Bäst i test Urberg Airmat Nova

  Ett lätt, bekvämt och användarvänligt uppblåsbart liggunderlag.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Komfort:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Vikt:
  4,5/5
  Isolering:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Airmat Nova är ett uppblåsbart liggunderlag som verkligen imponerar när det gäller komfort och användarvänlighet. Den är tillverkad av 20D nylon TPU, vilket gör den både mjuk och behaglig mot huden. Dessutom absorberar Airmat Nova trycket från kroppen väl, vilket ger en överlägsen sovkomfort. Användare har också uppskattat hur lätt det är att blåsa upp liggunderlaget via den stora ventil vid fotänden, vilket sparar tid och ansträngning vid uppställning av campingen.

  Beträffande hållbarheten rapporterar majoriteten av användarna att Airmat Nova står emot slitage bra, även om det finns enstaka rapporter om punkteringar vid användning på hårdare underlag. Så, även om liggunderlaget kanske inte är det mest robusta på marknaden, tycks det ändå hålla upp ganska bra under normala förhållanden. Dess lätta vikt på endast 407 gram gör det dessutom till ett utmärkt val för backpackers och vandrare som behöver minimera sin packvikt.

  Trots sin låga vikt kan Urberg Airmat Nova packas ner till en imponerande liten storlek som inte tar upp för mycket plats i din ryggsäck. Några användare har dock nämnt att liggunderlaget kan vara lite glatt på vissa underlag, vilket kan vara något att tänka på. Sammantaget är Urberg Airmat Nova ett riktigt bra val för den som söker ett lätt och bekvämt liggunderlag som inte kompromissar för mycket på hållbarhet och användarvänlighet.

  Fördelar

  • Mycket komfortabel.
  • Lätt att blåsa upp.
  • Bra motståndskraft mot slitage.
  • Lätt vikt, endast 407 gram.
  • Kan packas ner till liten storlek.

  Nackdelar

  • Kan punkteras på hårt underlag.
  • Kan vara glatt på vissa underlag.
  Produkten finns att köpa här:
  595 kr
 2. Bästa användarvänliga Urberg Airmat Pump

  Ett bekvämt, hållbart och användarvänligt uppblåsbart liggunderlag.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Komfort:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Vikt:
  4,8/5
  Isolering:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Airmat Pump är ett uppblåsbart liggunderlag som imponerar på många fronter. När det gäller komfort får den höga betyg tack vare sin tjocklek på 10 cm och tvärgående luftkanaler. Många användare uppskattar att den absorberar kroppstrycket väl och ger en behaglig känsla mot huden. Dock har vissa klagat på att liggunderlaget är för smalt, vilket kan vara en nackdel för större individer.

  I termer av hållbarhet är Urberg Airmat Pump tillverkad av 70D Ripstop Nylon vilket bidrar till dess slitstyrka. Trots detta har det rapporterats några fall av sömsprickning vid punktbelastning. Dess vikt på 640 g gör den inte till det lättaste alternativet på marknaden, men det är fortfarande hanterbart för de flesta vandrings- och campingäventyr. Packstorleken är imponerande då den kan packas ner till ca 28X11 cm, vilket gör den lämplig för de med begränsat utrymme i sin packning.

  Liggunderlaget får också positiva kommentarer för sin användarvänlighet. Den inbyggda pumpen gör det enkelt att blåsa upp liggunderlaget och ventilen i fotändan gör det enkelt att tömma den på luft. En liten nackdel här kan vara att några användare tyckte att inbyggda pumpen var otillräcklig, men överlag verkar processen att blåsa upp och tömma liggunderlaget vara snabb och problemfri. Så trots några mindre problem, är Urberg Airmat Pump ett uppblåsbart liggunderlag som ger ett bra värde för pengarna, vilket förklarar vårt betyg på 4,5 av 5.

  Fördelar

  • Hög komfort tack vare tjocklek och luftkanaler
  • Slitstarkt material (70D Ripstop Nylon)
  • Lätt att blåsa upp tack vare inbyggd pump
  • God packstorlek för begränsat utrymme
  • Bra värde för pengarna

  Nackdelar

  • Kan upplevas som för smal för vissa
  • Risk för sömsprickning vid punktbelastning
  • Inbyggda pumpen kan vara otillräcklig
  Produkten finns att köpa här:
  795 kr
 3. Mest lätta Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX

  Ett lätt, hållbart och högkomfortabelt liggunderlag för friluftslivet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Komfort:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Vikt:
  4,4/5
  Isolering:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX överträffar i aspekten komfort med sin tjocklek på 7,6 cm och horisontala kanaler som ger hög komfort. Dess rektangulära form och generösa bredd (64 cm) ger användaren gott om utrymme att röra sig på under sömnen. Med tanke på den höga komfortnivån och utrymmet som erbjuds, är det lätt att förstå varför användare ger liggunderlaget högt betyg för komfort.

  När det gäller hållbarhet och vikt verkar Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX även här leverera. Med en vikt på endast 480 g är det både lätt och idealiskt för långa vandringar eller campingresor. Dessutom verkar det vara robust byggt för att tåla olika förhållanden, vilket är en viktig aspekt för alla friluftsentusiaster. Med tanke på att denna modell är konstruerad för att användas året om, är den utmärkt på att motstå punkteringar och slitage.

  Avseende packstorleken och användarvänligheten är Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX igen ett starkt alternativ. Den kan packas till storleken av en 1-liters flaska, vilket gör den väldigt praktisk att bära med sig. Användarvänligheten höjs av funktioner som WingLock™-ventilen, som möjliggör snabb uppblåsning och tömning, samt den medföljande pumppåsen. Priset kan vara en avskräckande faktor för vissa, men med tanke på prestation och hållbarhet är detta liggunderlag verkligen värt investeringen.

  Fördelar

  • Hög komfort med tjocklek på 7,6 cm.
  • Generös bredd ger gott om utrymme.
  • Lätt vikt, idealisk för långa vandringar.
  • Robust byggt, tål olika förhållanden.
  • Praktisk packstorlek och användarvänlig.

  Nackdelar

  • Hög prislapp jämfört med andra produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  3495 kr
 4. Bästa isolerade Urberg Insulated Airmat

  Ett bekvämt, hållbart och lättanvänt uppblåsbart liggunderlag.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Komfort:
  4,4/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Vikt:
  4,0/5
  Isolering:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Insulated Airmat är ett uppblåsbart liggunderlag som presterar bra på flera av de viktiga aspekterna i vårt test. Det är bekvämt att sova på tack vare de svetsade luftkanalerna och det mjuka nylontyget. Isoleringen med syntetfiber hjälper till att hålla kylan borta vilket bidrar till en bättre nattsömn. Recensenter har framhållit hur bekvämt det är och, trots sin smala design, uppskattar många dess lätthet och enkelhet att blåsa upp.

  När det gäller hållbarhet står sig liggunderlaget bra. Det slitstarka 70 D ripstop nylontyget verkar motstå slitage väl, och användare har inte rapporterat några problem med punkteringar. En viktig faktor att notera här är dock att vissa recensenter har tyckt att materialet är lite halt, vilket kan vara ett problem om underlaget används på en lutande yta.

  Viktmässigt är liggunderlaget lätt nog att ta med sig på långa vandringar eller campingresor, då det endast väger 535 gram. Dess packstorlek är också imponerande, då det kan packas ner till runt 30 x 11 cm. Användarvänligheten kompletteras av den stora ventilen vid fotänden vilket gör det snabbt och enkelt att blåsa upp och tömma på luft. Övergripande, med tanke på dess pris, tror vi att Urberg Insulated Airmat är ett bra val för den som söker ett bekvämt, hållbart och lättanvänt uppblåsbart liggunderlag.

  Fördelar

  • Bekvämt att sova på
  • Håller kylan borta
  • Slitstarkt material
  • Lätt att blåsa upp
  • Lättvikt och kompakt storlek

  Nackdelar

  • Material kan vara halt
  • Något högre pris jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  995 kr
 5. Bästa premiumvalet Therm-a-Rest Neoair Xtherm Nxt Max L

  Ett bekvämt, hållbart och lättanvänt liggunderlag för friluftäventyr.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Komfort:
  3,9/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Vikt:
  4,0/5
  Isolering:
  3,9/5
  Pris:
  3,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Neoair Xtherm Nxt Max L från Thermarest imponerar stort i vår testning, särskilt när det gäller komfort och hållbarhet. Med en tjocklek på 7,6 cm och horisontella bafflar garanterar detta liggunderlag en bekväm sömn under de mest krävande förhållanden. Dessutom bidrar den rektangulära formen till att ge extra stöd och komfort under hela natten. Hållbarheten är också imponerande, tack vare det robusta 70D nylonmaterialet på botten som klarar av långvarig användning under expeditioner och hård terräng.

  Trots sina högkvalitativa egenskaper är Neoair Xtherm Nxt Max L förvånansvärt lätt med en vikt på endast 680 g, vilket gör den idealisk för långa vandringar och campingresor. Även om priset ligger i det högre segmentet, verkar det vara en god investering för friluftsentusiasten som söker ett liggunderlag som kombinerar komfort, hållbarhet och lätt vikt. Dessutom är packstorleken imponerande liten, vilket sparar värdefullt utrymme i packningen.

  En annan stark punkt med Neoair Xtherm Nxt Max L är dess användarvänlighet. Uppblåsning och tömning av luft görs snabbt via WingLock™-ventilen, vilket är särskilt praktiskt i kyla när handskarna bärs. Att rulla ihop och packa undan liggunderlaget är också en enkel process, vilket gör det till ett smidigt val för den aktiva friluftsentusiasten. Sammantaget kommer vi till slutsatsen att Neoair Xtherm Nxt Max L är ett utmärkt val för dem som söker ett bekvämt, hållbart och lättanvänt liggunderlag för sina friluftäventyr.

  Fördelar

  • Mycket bekväm tack vare tjocklek och form
  • Hög hållbarhet med robust nylonmaterial
  • Lätt vikt, endast 680 g
  • Små packstorlek för enkel transport
  • Snabb och enkel uppblåsning/tömning

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra liggunderlag
  • Kan vara för stor för mindre tält
  Produkten finns att köpa här:
  4095 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Uppblåsbart liggunderlag Totalbetyg Pris
Urberg Airmat Nova Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
595 kr
Urberg Airmat Pump Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
795 kr
Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT MAX Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
3495 kr
Urberg Insulated Airmat Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
995 kr
Therm-a-Rest Neoair Xtherm Nxt Max L Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
4095 kr
viktiga faktorer för att välja rätt uppblåsbart liggunderlag

Så hittar du bästa uppblåsbart liggunderlag

Att hitta det bästa uppblåsbart liggunderlag kan vara en utmaning då det finns så många olika modeller och märken på marknaden. Men genom att ha några viktiga kriterier i åtanke, kan du göra valet enklare och mer anpassat till dina specifika behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du letar efter det perfekta uppblåsbart liggunderlag.

Komfort

En av de främsta faktorerna att beakta när man väljer ett uppblåsbart liggunderlag är komforten. Ett underlag som inte är tillräckligt bekvämt kommer inte bara att påverka din sömnkvalitet, utan kan också leda till värk i kroppen. Kolla efter underlag med en tjocklek som passar din kroppstyp och sovstil. Vissa föredrar ett tjockare underlag för extra stöd, medan andra kanske föredrar ett tunnare för att det är lättare att bära med sig.

Vikt och packstorlek

Om du planerar att bära med dig ditt liggunderlag under vandringar eller campingturer, bör du noggrant överväga dess vikt och packstorlek. Ett lätt och kompakt underlag kommer att göra det enklare för dig att röra dig fritt utan extra belastning. Dock bör du komma ihåg att det ofta är en avvägning mellan vikt och komfort - ett lättare underlag kan vara mindre bekvämt och omvänt.

Isolering

Isolering är en annan viktig faktor att tänka på, särskilt om du planerar att campa i kallare väder. Ett bra liggunderlag bör kunna skydda dig från markkylan och hålla dig varm under natten. En faktor att titta på här är R-värdet, som mäter underlagets förmåga att motstå värmeöverföring. Ett högre R-värde innebär bättre isolering.

Hållbarhet

Ditt uppblåsbart liggunderlag kommer sannolikt att utsättas för en hel del slitage, så det är viktigt att det är byggt för att hålla. Titta efter material av hög kvalitet och starka sömmar. En punktering kan snabbt förstöra din natts sömn, så ett liggunderlag med punkteringsskydd kan vara en god investering.

Användarvänlighet

En annan faktor att tänka på är hur lätt det är att blåsa upp och tömma underlaget. Vissa modeller kommer med inbyggda pumpar eller självuppblåsande funktioner, vilket kan göra processen snabbare och mindre ansträngande. Titta också på hur lätt det är att justera luftmängden i underlaget för att hitta den perfekta komfortnivån.

Pris

Priset på ett uppblåsbart liggunderlag kan variera mycket beroende på märke, material och funktioner. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet. Kom ihåg att ett billigare underlag kan verka som ett bra köp i början, men om det inte håller länge eller inte uppfyller dina behov, kan det bli dyrare i längden.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, glöm inte att kolla på användarrecensioner. De kan ge dig en bra insikt i hur underlaget presterar i praktiken och eventuella problem som kan uppstå. Tänk dock på att alla har olika preferenser och behov, så vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

sovsackslakan test2

Hur använder man ett uppblåsbart liggunderlag?

Användningen av ett uppblåsbart liggunderlag kan variera något beroende på den specifika modellen, men det finns några grundläggande steg och tips som är tillämpliga på de flesta typer. Här är fem viktiga punkter att tänka på när du använder ditt uppblåsbart liggunderlag.

Välja plats

En av de första stegen när du använder ditt uppblåsbart liggunderlag är att välja en lämplig plats. Du bör leta efter en jämn yta utan skarpa objekt som kan skada underlaget. Om möjligt, försök att hitta en plats som är skyddad från vind och regn för optimal komfort. Det kan också vara en bra idé att använda en presenning eller ett tältgolv under underlaget för extra skydd.

Blåsa upp underlaget

För att blåsa upp ditt liggunderlag, öppna ventilerna och börja blåsa in luft. Många moderna liggunderlag har en inbyggd pump eller självuppblåsande funktion, vilket gör processen snabbare och mindre ansträngande. Försök att blåsa upp underlaget till en fasthet som känns bekväm för dig. Tänk på att höjd och temperatur kan påverka lufttrycket i underlaget, så du kan behöva justera det efterhand.

Använda underlaget

När du har blåst upp ditt liggunderlag, är det dags att använda det. Lägg dig ner på underlaget och försök att sprida din vikt jämnt över ytan. Om underlaget känns för hårt eller för mjukt, justera luftmängden tills du hittar den perfekta balansen. Kom ihåg att det kan ta några nätter att vänja sig vid känslan av ett uppblåsbart liggunderlag, särskilt om du är van vid en traditionell madrass.

Tömma underlaget

När det är dags att packa ihop, börja med att öppna ventilerna och låt luften strömma ut. Du kan hjälpa till genom att rulla upp underlaget från motsatt ände av ventilerna. Tryck ut så mycket luft som möjligt för att göra underlaget så kompakt som möjligt. När all luft är ute, rulla upp underlaget noggrant och förvara det i sin förvaringspåse.

Underhåll och förvaring

Slutligen, glöm inte bort underhållet och förvaringen av ditt uppblåsbart liggunderlag. Efter varje användning bör du rengöra underlaget med en fuktig trasa och låta det torka helt innan du packar ihop det. Förvara underlaget i en sval, torr plats för att förhindra mögel och försämring av materialen. Med rätt skötsel kan ditt uppblåsbart liggunderlag hålla i många år.

LÄS MER: Bästa Liggunderlag

sjalvuppblasbara liggunderlag

Vem har nytta av ett uppblåsbart liggunderlag?

Ett uppblåsbart liggunderlag kan vara en ovärderlig utrustning för många personer, beroende på deras aktiviteter och behov. Här är några exempel på individer som skulle ha stor nytta av att ha ett sådant underlag.

 • Vandrare och backpackers: För de äventyrliga själarna som älskar att utforska naturen till fots, kan ett uppblåsbart liggunderlag göra resan betydligt bekvämare. Efter en lång dags vandring kan en god natts sömn vara avgörande för att återhämta sig och vara redo för nästa dags utmaningar. Ett uppblåsbart liggunderlag ger en bekväm sovyta, oavsett var du slår läger för natten.
 • Campingentusiaster: Om du älskar att tillbringa tid utomhus och uppleva naturen på nära håll, kan ett uppblåsbart liggunderlag vara en utmärkt investering. Oavsett om du campar i en skogsglänta, vid en sjö eller i bergen, kommer ett uppblåsbart liggunderlag att ge dig den komfort du behöver för att njuta av din tid utomhus till fullo.
 • Festivalgäster: För dem som gillar att gå på musikfestivaler eller liknande evenemang där övernattning i tält är vanligt, kan ett uppblåsbart liggunderlag vara en riktig livräddare. Det ger dig möjlighet att sova bekvämt och vila ordentligt mellan dagarna, trots de ofta mindre än idealiska sovförhållandena på festivalområdet.

Å andra sidan, om du sällan tillbringar tid utomhus eller om du föredrar att sova på hårdare ytor, kanske du inte har någon större nytta av ett uppblåsbart liggunderlag. De som lider av ryggproblem eller har svårt att ligga på mjuka ytor kan också finna att ett uppblåsbart liggunderlag inte passar deras behov. Slutligen, om du endast campar där det finns tillgång till riktiga sängar eller madrasser, kan ett uppblåsbart liggunderlag vara onödigt för dig.

LÄS MER: Sittunderlag bäst i test

vanliga frågor om Uppblåsbart liggunderlag

FAQ: Vanliga frågor om Uppblåsbart liggunderlag

Hur blåser jag upp ett uppblåsbart liggunderlag?

Att blåsa upp ett uppblåsbart liggunderlag kan vara enkelt eller kräva lite mer arbete beroende på modell. Vissa underlag har en inbyggd pump eller är självuppblåsande, vilket betyder att du bara behöver öppna ventilen och underlaget fylls automatiskt med luft. För andra modeller behöver du blåsa in luft manuellt genom ventilen. Tänk på att inte överfylla underlaget, eftersom det kan leda till att det spricker. Försök att hitta en balans mellan komfort och hållbarhet när du blåser upp ditt underlag.

Hur rengör jag ett uppblåsbart liggunderlag?

För att rengöra ditt uppblåsbart liggunderlag, använd en fuktig trasa och mild tvål. Torka av underlaget och se till att det är helt torrt innan du packar ihop det för att förhindra mögelbildning. Undvik att använda hårda rengöringsmedel eller borstar som kan skada underlagets yta. Om ditt underlag har blivit mycket smutsigt, kan du skölja det i ljummet vatten men undvik att blötlägga det helt.

Hur lagar jag ett punkterat uppblåsbart liggunderlag?

Om ditt uppblåsbart liggunderlag har blivit punkterat, kan du vanligtvis laga det med en lagningssats som ofta medföljer vid köp. Först behöver du hitta hålet. Detta kan göras genom att blåsa upp underlaget och lyssna efter läckande luft eller applicera såpvatten på ytan och leta efter bubblor. När du hittat hålet, följ instruktionerna i lagningssatsen. Detta innebär oftast att applicera ett lim och sedan en lagningslapp över hålet.

Hur förvarar jag ett uppblåsbart liggunderlag?

För att förvara ditt uppblåsbart liggunderlag, se till att det är helt rent och torrt för att förhindra mögelbildning. Rulla sedan upp underlaget tätt och förvara det i den medföljande påsen. Försök att förvara underlaget på en sval och torr plats. Undvik att förvara det i direkt solljus eller i fuktiga miljöer, eftersom detta kan skada materialet över tid.

Är alla uppblåsbara liggunderlag isolerade?

Inte alla uppblåsbara liggunderlag är isolerade. Vissa modeller har ett extra isolerande skikt eller fyllning för att hjälpa till att hålla dig varm när du sover på kalla ytor. Om du planerar att campa i kallt väder eller på snö, kan det vara värt att investera i ett isolerat underlag. Isoleringsförmågan mäts oftast med ett R-värde, där ett högre värde innebär bättre isolering.

Hur tjockt ska ett uppblåsbart liggunderlag vara?

Tjockleken på ditt uppblåsbart liggunderlag beror på dina personliga preferenser och behov. Vissa människor föredrar ett tjockare underlag för extra komfort och stöd, medan andra kanske föredrar ett tunnare för att det är lättare att bära med sig. Generellt sett bör ett underlag vara tillräckligt tjockt för att hålla dig bekväm och isolerad från marken, men inte så tjockt att det blir otympligt att packa och bära med sig.

Kan jag använda ett uppblåsbart liggunderlag året runt?

Om du väljer rätt modell, kan du definitivt använda ett uppblåsbart liggunderlag året runt. För kallare väder eller snöiga förhållanden bör du välja ett isolerat underlag med ett högt R-värde för att hålla dig varm. För sommarbruk eller i varmare klimat kan du komma undan med ett tunnare, icke-isolerat underlag. Kom ihåg att alltid kontrollera väderförhållandena innan du ger dig ut och anpassa din utrustning därefter.

liggunderlag test3

Om vårt test

Vår metod för att testa uppblåsbart liggunderlag är både omfattande och noggrann. Vi har utvärderat varje produkt på flera viktiga aspekter som komfort, hållbarhet, vikt, packstorlek och användarvänlighet. Vi har spenderat flera nätter ute i olika miljöer och väderförhållanden för att verkligen testa dessa liggunderlag i praktiken. Här är de faktorer vi har fokuserat på under våra tester:

 • Komfort: Hur bekvämt är liggunderlaget att sova på? Absorberar det trycket från kroppen bra? Är det mjukt och behagligt mot huden?
 • Hållbarhet: Hur tål liggunderlaget slitage? Klarar det av att användas på olika underlag utan att skadas? Hur bra är det på att motstå punkteringar?
 • Vikt: Hur mycket väger liggunderlaget? Är det lätt nog att bära med sig under långa vandringar eller campingresor?
 • Packstorlek: Hur litet kan liggunderlaget packas? Tar det upp mycket plats i packningen?
 • Användarvänlighet: Hur snabbt och enkelt kan liggunderlaget blåsas upp och tömmas på luft? Är det lätt att rulla ihop och packa undan?

Genom att noggrant granska dessa aspekter har vi kunnat utvärdera varje uppblåsbart liggunderlag på ett rättvist och jämförbart sätt. Vårt mål är att ge dig den information du behöver för att hitta det bästa liggunderlaget för dina behov och preferenser.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 4.3 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.