Bästa Sovsäckslakan 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
"Optimera dina utomhusäventyr med det perfekta sovsäckslakanet för komfort och hygien."
Sovsäckslakan - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Cocoon TravelSheet Microfiber Cocoon TravelSheet Microfiber
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,5 Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme
Pris
995 kr
Till butik
betyg 4,3 Sea To Summit Reactor Compact Plus Sea To Summit Reactor Compact Plus
Pris
895 kr
Till butik
betyg 4,2 Travelsheet Egyptian Cotton Travelsheet Egyptian Cotton
Pris
465 kr
Till butik
betyg 4,0 Urberg Silk Liner Mummy Urberg Silk Liner Mummy
Pris
695 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Sovsäckslakan, även kallade sovsäcksinlägg, är en viktig del av en friluftsentusiasts utrustning. Dessa lakan används som en insida till din sovsäck, inte bara för att hålla den ren och förlänga dess livslängd, men också för att ge extra värme under kyliga nätter. Sovsäckslakan kan vara till stor hjälp vid olika tillfällen, som exempelvis vid camping, vandring, festivaler eller andra utomhusaktiviteter där komfort och hygien är viktigt. De kan även komma till nytta vid resor där man inte alltid kan vara säker på renheten hos sängkläder.

I vår jakt på det bästa sovsäckslakanet har vi analyserat och testat en rad olika modeller. Efter noggrann övervägning och jämförelse har vi kommit fram till att Cocoon TravelSheet Microfiber är det bästa sovsäckslakanet. Detta lakan imponerade på oss med sin höga kvalitet, komfort och praktiska funktioner. Så om du letar efter ett tillförlitligt sovsäckslakan som kan följa med dig på alla dina äventyr, så har du hittat rätt.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Sovsäckslakan 2023

 1. Cocoon TravelSheet Microfiber Bäst i test: 4,7/5
 2. Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme Bästa värmeboost: 4,5/5
 3. Sea To Summit Reactor Compact Plus Bästa kompakta: 4,3/5
 4. Cocoon Travelsheet Egyptian Cotton Bästa premiumvalet: 4,2/5
 5. Urberg Silk Liner Mummy Mest komfortabla: 4,0/5
 1. Bäst i test Cocoon TravelSheet Microfiber

  Lätt, kompakt rese-lakan med hög komfort och snabb torktid.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Komfort:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Passform:
  4,8/5
  Andningsförmåga:
  4,8/5
  Tvättbarhet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Cocoon TravelSheet Microfiber imponerar genom sin låga vikt och lilla packformat, vilket gör den optimal för vandringar och campingturer. Med en vikt på endast 290 gram är det knappt märkbart i packningen. Dessutom kan den öka komforttemperaturen i sovsäcken med upp till +3° C vilket gör att den passar bra för både varma och kyliga kvällar. Materialvalet, 100% polyester, bidrar till att lakanet torkar snabbt vilket är praktiskt på äventyrsresor.

  Vad gäller användarvänlighet mottas Cocoon TravelSheet Microfiber väl av användarna. Det är lätt att rulla ut och packa ihop igen, vilket snabbar på processen vid upprättande och nedtagning av läger. Några användare önskade en längre slits för att underlätta in- och utstigning, samt möjligheten att öppna upp ena sidan för ventilation under varma kvällar, men överlag verkar produktens prestanda motsvara förväntningarna.

  På komfortfronten får Cocoon TravelSheet Microfiber höga poäng. Användare kommenterar att materialet känns skönt mot huden och inte skapar någon instängd känsla trots det kompakta formatet. En mindre grupp användare med längre kroppslängd tyckte att lakanet var något kort, men majoriteten verkar nöjda med dess storlek och passform. Med tanke på dess pris på 299 kr, erbjuder Cocoon TravelSheet Microfiber mycket värde och komfort för pengarna.

  Fördelar

  • Låg vikt och litet packformat.
  • Ökar komforttemperaturen i sovsäcken.
  • Snabbtorkande material.
  • Lätt att rulla ut och packa ihop.
  • Hög komfort och bra passform.

  Nackdelar

  • Slitsen kan vara för kort.
  • Kan vara för kort för längre personer.
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 2. Bästa värmeboost Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme

  Ett lätt, värmeökande sovsäckslakan för kyliga campingförhållanden.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Komfort:
  4,6/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Passform:
  4,9/5
  Andningsförmåga:
  4,5/5
  Tvättbarhet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme är ett sovsäckslakan som ger mycket värme sett till sin vikt, vilket verkligen gör skillnad i kalla förhållanden. Det ökar din sovsäcks prestanda med upp till 14°C, vilket är imponerande och en stor fördel för de som campar i kyliga klimat. Lakanet är tillverkat av Thermolite®, ett material med ihåliga fibrer som binder mycket luft vilket förbättrar isoleringen. Dessutom har Thermolite utmärkta ånggenomsläppande egenskaper, vilket bidrar till ett behagligt mikroklimat inne i sovsäcken. Materialets mjuka och stretchiga egenskaper ger också en bekväm sömnupplevelse.

  Trots att det tillför betydande värme är Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme förvånansvärt lätt med en vikt på endast 399g. Detta gör det till ett utmärkt val för vandrare och campare som är måna om att hålla sin packning lätt. Produkten kommer även med en packpåse vilket gör den lätt att packa ner och ta med på resan. Dessutom har lakanet en sovsäcksformad design med fotbox och dragskojustering i huvudöppningen vilket höjer komforten ytterligare.

  Utifrån recensionerna från användare verkar Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme vara mycket uppskattat. Användare har kommenterat att det är varmt och skönt, vilket tyder på att det lever upp till sina löften om ökad värme. Flera recensenter har också framhållit den snabba leveransen och produktens höga kvalitet. Med tanke på dess prestanda, användarrecensioner och dess förmåga att betydligt förbättra sovsäckens isolering, anser vi att lakanet är väl värt sitt pris på 995 kr. Därför ger vi Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme vår starka rekommendation och ett betyg på 4,5/5.

  Fördelar

  • Ger mycket värme för sin vikt
  • Ökar sovsäcks prestanda med upp till 14°C
  • Tillverkad av isolerande Thermolite®
  • Mycket lätt, endast 399g
  • Kommer med en packpåse

  Nackdelar

  • Högre pris än andra lakan
  • Inte lika mjukt som silke
  Produkten finns att köpa här:
  995 kr
 3. Bästa kompakta Sea To Summit Reactor Compact Plus

  Högkvalitativt sovsäckslakan med värmebevarande egenskaper och kompakt design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Komfort:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Passform:
  4,1/5
  Andningsförmåga:
  4,2/5
  Tvättbarhet:
  4,2/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Sea To Summit Reactor Compact Plus framstår som ett högkvalitativt sovsäckslakan, både när det gäller material och konstruktion. Thermolite-materialet som används håller på värmen effektivt, vilket gör att lakanet kan öka temperaturen i din sovsäck med upp till 11 grader. Detta är mycket imponerande och kan vara en verklig fördel i kyligare klimat. Dessutom är materialet mjukt mot huden, vilket bidrar till komforten och sovkvaliteten.

  Reactor Compact Plus har en ergonomisk mumieform vilket gör att vikten blir lägre och hjälper till att öka värmen i sovsäcken. Med en vikt på endast 263 gram och dess kompakta storlek blir den lätt att bära med sig på vandringar eller campingturer. Dessutom är den lätt att packa ner, vilket sparar utrymme i din packning.

  Användarvänligheten av Reactor Compact Plus är också värd att nämna. Den är snabb och enkel att rulla ut och packa ihop igen, vilket underlättar när du är på språng. Priset på 895 kr kan verka högt i jämförelse med vissa andra alternativ, men med tanke på dess högkvalitativa material, ökade värmeegenskaper och användarvänlighet anser vi att Sea To Summit Reactor Compact Plus ger mycket värde för pengarna. Utifrån allt detta ger vi produkten ett betyg på 4,3 av 5.

  Fördelar

  • Högkvalitativt Thermolite-material.
  • Ökar sovsäckens temperatur upp till 11 grader.
  • Mjukt och bekvämt mot huden.
  • Lättviktig och kompakt för transport.
  • Användarvänlig: enkel att packa upp och ner.

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra alternativ.
  • Saknar egenskaper som isolering mot fukt.
  Produkten finns att köpa här:
  895 kr
 4. Bästa premiumvalet Travelsheet Egyptian Cotton

  Lätt, mjukt och rymligt lakan perfekt för resor.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Komfort:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Passform:
  4,0/5
  Andningsförmåga:
  4,4/5
  Tvättbarhet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Travelsheet Egyptian Cotton får höga poäng i vår utvärdering med betyget 4,2/5. Lakanet har tillverkats av långfibrig egyptisk bomull, vilket resulterar i ett lätt, mjukt men samtidigt robust material. Denna typ av bomull skiljer sig från vanlig bomull genom att vara betydligt lättare och mer kompakta, vilket gör den perfekt för resor. Dessutom är lakanet maskintvättbart i 40°C och behåller färgen väl, vilket gör det användarvänligt och hållbart på lång sikt.

  I termer av komfort och rymlighet har lakanet fått lovord. Många användare har noterat hur skönt det är att sova i samt att det är tillräckligt rymligt för en bekväm sömn. Med måtten 220 x 90 cm ger detta lakan gott om utrymme för rörelse under sömnen. Denna modell adderar även +3,9°C till sovsäckens temperatur vilket ger extra värme under kyliga nätter.

  Vad gäller vikt och packbarhet skårar Travelsheet Egyptian Cotton högt. Med en vikt på endast 260 gram är det lätt att bära med sig på vandringar eller campingturer. Flera kunder har även uppskattat att lakanet är lätt att packa ner och tar upp minimal plats i packningen. För sitt pris på 465 kr erbjuder Travelsheet Egyptian Cotton en utmärkt balans mellan kvalitet, komfort och funktionalitet.

  Fördelar

  • Lätt och robust material.
  • Maskintvättbart och hållbart.
  • Stor komfort och rymlighet.
  • Extra värme under kyliga nätter.
  • Lätt att bära och packa ner.

  Nackdelar

  • Högre pris än vissa konkurrenter.
  • Ger mindre värme än vissa alternativ.
  Produkten finns att köpa här:
  465 kr
 5. Mest komfortabla Urberg Silk Liner Mummy

  Högkvalitativt, lätt och kompakt sovsäckslakan i 100% silke.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Komfort:
  3,7/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Passform:
  4,5/5
  Andningsförmåga:
  4,0/5
  Tvättbarhet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Silk Liner Mummy är ett sovsäckslakan av hög kvalitet med flera imponerande egenskaper. Tillverkat av 100% silke, det ger en mjuk och lyxig känsla mot huden. Det är inte bara behagligt att röra vid, det bidrar också till en bättre sömn genom att förbättra isoleringen och höja temperaturen inuti sovsäcken. Det inbyggda kuddfodralet är en bonusfunktion som många användare uppskattar. Dessutom är materialet andningsbart, vilket minskar risken för överhettning under varma nätter.

  Urberg Silk Liner Mummy är också märkbart lätt och kompakt, väger endast 98 gram och kan packas ner till en mycket liten storlek, vilket gör det idealiskt för backpackers och vandrare. Inkluderingen av en smidig förvaringspåse är en fin touch. När det gäller användarvänlighet är detta lakan lätt att använda - snabbt att rulla ut och packa ihop igen.

  Trots sina många positiva punkter har Urberg Silk Liner Mummy fått några blandade användarrecensioner, framför allt gällande känslan av materialet och hållbarheten. Många kunder var nöjda med komforten och kvaliteten på lakanet, men några användare tyckte att materialet kändes strävt snarare än silkigt soft mot huden. Dessutom rapporterade vissa kunder om hål och slitage efter en tids användning. Sammantaget, om du väger in priset på 695 kr, får Urberg Silk Liner Mummy ett betyg på 4,0/5, vilket betyder att det fortfarande är ett riktigt bra val för den prismedvetna konsumenten.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och mjukt material
  • Förbättrar sovsäckens isolering
  • Inbyggt kuddfodral
  • Lätt och kompakt för transport
  • Lätt att använda och packa ihop

  Nackdelar

  • Materialet kan kännas strävt
  • Slitage och hål rapporterats
  Produkten finns att köpa här:
  695 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Sovsäckslakan Totalbetyg Pris
Cocoon TravelSheet Microfiber Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
299 kr
Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
995 kr
Sea To Summit Reactor Compact Plus Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
895 kr
Cocoon Travelsheet Egyptian Cotton Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
465 kr
Urberg Silk Liner Mummy Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
695 kr
viktiga faktorer för att välja rätt sovsäckslakan

Så hittar du bästa sovsäckslakan

Att hitta det bästa sovsäckslakanet kan vara en utmaning, eftersom det finns många modeller på marknaden. Det är viktigt att välja ett lakan som passar just dina behov och preferenser. Här är några av de faktorer du bör överväga när du väljer det bästa sovsäckslakanet.

Material

Det första du bör överväga när du väljer ett sovsäckslakan är materialet det är gjort av. Materialet påverkar komforten, vikten och värmen hos lakanet. Bomull är ett populärt val för dess komfort, men det kan vara tungt och tar längre tid att torka. Syntetmaterial som polyester och mikrofiber är lätta, torkar snabbt och är relativt billiga, men de kanske inte känns lika sköna mot huden som bomull. Silke är det lyxigaste valet; det är lätt, mjukt, svalt på sommaren och varmt på vintern. Dock kan silke vara dyrt och kräver mer skötsel än andra material.

Storlek och form

Storleken och formen på sovsäckslakanet är en annan viktig faktor att tänka på. Lakanet ska vara tillräckligt stort för att du ska kunna röra dig bekvämt inuti sovsäcken, men inte så stort att det glider runt. De flesta lakan är rektangulära, men du kan också hitta mumieformade lakan som är smalare vid fötterna för att spara vikt och utrymme. Om du är särskilt lång eller kort kan du behöva leta efter ett lakan som kommer i olika längder.

Vikt

Vikten på sovsäckslakanet är särskilt viktig om du planerar att bära det i en ryggsäck under längre perioder. Lättare material som mikrofiber och silke är bäst för backpacking och vandring, medan tyngre material som bomull kan vara mer lämpliga för bilcamping eller användning i ett vandrarhem.

Extra värme

Vissa sovsäckslakan ger extra värme, vilket kan vara användbart om du planerar att campa i kyliga förhållanden. Detta uppnås oftast genom ett extra lager av isolerande material. Tänk på att detta kommer att lägga till vikt och bulk till lakanet, så det kanske inte är det bästa valet om du behöver hålla din packning lätt.

Funktioner

Ytterligare funktioner kan göra ditt sovsäckslakan mer bekvämt och praktiskt. Till exempel kan en sidoficka vara användbar för att förvara små föremål som din mobiltelefon eller ficklampa nära till hands. Ett inbyggt kuddfack kan hjälpa till att hålla din kudde på plats. Vissa lakan har även en inbyggd myggnät för att skydda mot insekter.

Användarrecensioner

Det kan vara mycket användbart att läsa användarrecensioner innan du köper ett sovsäckslakan. Recensioner kan ge dig en uppfattning om hur lakanet presterar i praktiken och om det lever upp till tillverkarens löften. Tänk på att alla har olika preferenser och behov, så vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Pris

Slutligen är priset en viktig faktor att överväga. Sovsäckslakan finns i alla prisklasser, från budgetalternativ till lyxvarianter. Tänk på att du ofta får vad du betalar för när det gäller kvalitet och hållbarhet. Men du behöver inte nödvändigtvis köpa det dyraste lakanet för att få ett bra sovsäckslakan. Det viktigaste är att hitta ett lakan som passar dina behov och din budget.

tjej baddar med sovsackslakan

Användning av sovsäckslakan

Sovsäckslakan är enkla att använda, men det finns några saker att tänka på för att få ut det mesta av din upplevelse. Här följer några punkter att tänka på när du använder ditt sovsäckslakan.

Insättning i sovsäcken

Det första steget att använda ditt sovsäckslakan är att sätta in det i din sovsäck. Öppna upp lakanet helt och glid in i det, se till att huvudändan av lakanet matchar huvudändan på din sovsäck. Rulla sedan lakanet jämnt inuti sovsäcken, se till att det inte finns några stora veck eller klumpar av material. Om ditt lakan har en sidoficka eller ett kuddfack, se till att dessa är riktade uppåt. Detta kan ta lite övning, men med tiden kommer det att bli enklare.

Underhåll och rengöring

Ett av de stora fördelarna med ett sovsäckslakan är att det håller din sovsäck ren och förlänger dess livslängd. Efter varje resa bör du rengöra ditt lakan för att hålla det fräscht och fritt från smuts och svett. De flesta lakan kan maskintvättas, men kontrollera alltid tillverkarens instruktioner först. Torka lakanet helt innan du förvarar det för att förhindra mögel och dålig lukt. Om du använder ett silkelakan, kom ihåg att det kan behöva särskild vård, som handtvätt och lufttorkning.

Varma och kalla förhållanden

Sovsäckslakan kan bidra till att hålla dig varm under kalla nätter genom att lägga till ett extra isolerande lager. Om det är extra kallt, välj ett lakan med extra värmeisolering. Under varma nätter kan ett lakan hjälpa till att hålla dig sval genom att vika undan sovsäcken och bara sova i lakanet. I detta fall är det bäst att välja ett lätta och andningsbart material som silke eller mikrofiber.

Förvaring

Förvara ditt sovsäckslakan på rätt sätt när det inte används är viktigt för att bevara dess livslängd. Många lakan kommer med en egen förvaringspåse. Se till att lakanet är helt torrt innan du förvarar det för att undvika mögel och dålig lukt. Rulla upp lakanet noggrant och placera det i sin påse. Förvara det på en torr plats borta från direkt solljus, som kan bleka färgen och bryta ner materialet över tiden.

Respekt för naturen

Slutligen, kom ihåg att respektera naturen när du använder ditt sovsäckslakan. Om du behöver tvätta ditt lakan under en campingresa, använd biologiskt nedbrytbara tvättmedel och undvik att tvätta det i naturliga vattenkällor. Försök att lämna så lite påverkan som möjligt på de platser du besöker. Att använda ett sovsäckslakan hjälper till att minska mängden tvätt och vatten som används, vilket är bra för miljön.

LÄS MER: Bästa Dunsovsäck

packa ratt

Vem har nytta av sovsäckslakan?

Sovsäckslakan är en mycket användbar tilläggsutrustning för många människor. De erbjuder extra komfort, värme och hygien när du sover utomhus eller på resande fot. Låt oss titta på några specifika grupper av människor som kan dra nytta av att använda ett sovsäckslakan.

 • Vandrare och backpackers: För de som tillbringar mycket tid på vandringsleder eller reser med ryggsäck, kan ett sovsäckslakan vara en ovärderlig tilläggsutrustning. Det ger extra värme under kalla nätter, bidrar till att hålla sovsäcken ren och kan även användas som ett lätt alternativ till en sovsäck under varma nätter.
 • Festivalbesökare: Sovsäckslakan är ett utmärkt alternativ för festivalbesökare. De kan användas som ett skyddande lager inuti en sovsäck, vilket håller den ren och förlänger dess livslängd. Dessutom kan de vara bekvämare att sova i än bara en sovsäck, särskilt under varma sommarnätter.
 • Resenärer: För personer som reser mycket, särskilt på budgetalternativ som vandrarhem, kan ett sovsäckslakan vara mycket användbart. Det ger ett hygieniskt lager mellan dig och sängkläder du kanske inte litar på, och kan även användas som ett lätt alternativ till en sovsäck.

Å andra sidan, om du inte spenderar mycket tid utomhus eller reser sällan, kanske du inte har mycket användning för ett sovsäckslakan. De som föredrar att campa med alla bekvämligheter, som en husbil eller en stuga, kanske inte heller har mycket nytta av ett sovsäckslakan. Slutligen, om du är mycket känslig för känslan av vissa material mot din hud, kanske du har svårt att hitta ett sovsäckslakan som känns bekvämt för dig.

LÄS MER: Syntetsovsäck bäst i test

vanliga frågor om Sovsäckslakan

FAQ: Vanliga frågor om Sovsäckslakan

Vad är syftet med ett sovsäckslakan?

Sovsäckslakan, även kallade sovsäcksinlägg, har flera syften. För det första bidrar de till att hålla din sovsäck ren. Det är mycket lättare att tvätta ett lakan än en hel sovsäck, så genom att använda ett lakan kan du förlänga livslängden på din sovsäck och hålla den fräsch. För det andra kan ett lakan ge extra värme under kalla nätter. För det tredje kan ett lakan användas som ett lättare alternativ till en sovsäck under varma nätter eller inomhus, till exempel på vandrarhem.

Hur ska jag välja storlek på mitt sovsäckslakan?

Storleken på ditt sovsäckslakan bör matcha storleken på din sovsäck. De flesta lakan är rektangulära och passar de flesta standardstorlekar av sovsäckar. Om du har en mumieformad sovsäck, kanske du vill leta efter ett lakan som också är mumieformad för att få bästa passform. Om du är särskilt lång eller kort kan du behöva leta efter ett lakan som kommer i olika längder. Kom ihåg att du vill ha tillräckligt med utrymme i lakanet för att röra dig bekvämt.

Hur tvättar jag mitt sovsäckslakan?

De flesta sovsäckslakan kan maskintvättas, vilket gör dem enkla att rengöra efter en resa. Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner först, eftersom vissa material kan kräva särskild vård. Torka lakanet helt innan du förvarar det för att förhindra mögel och dålig lukt. Om du använder ett silkelakan, kom ihåg att det kan behöva särskild vård, som handtvätt och lufttorkning.

Kan jag använda ett sovsäckslakan utan en sovsäck?

Ja, du kan absolut använda ett sovsäckslakan utan en sovsäck. Faktum är att detta är en av fördelarna med ett lakan. Under varma nätter eller inomhus kan ett lakan användas som ett lättare alternativ till en sovsäck. Det ger ett hygieniskt lager mellan dig och sängkläder och kan vara mer bekvämt än att sova direkt i en varm sovsäck.

Vad är det bästa materialet för ett sovsäckslakan?

Det finns ingen one-size-fits-all när det gäller det bästa materialet för ett sovsäckslakan. Vilket material som är bäst för dig beror på dina individuella behov och preferenser. Bomull är mjukt och bekvämt men kan vara tungt och tar längre tid att torka. Syntetiska material som polyester och mikrofiber är lätta och torkar snabbt men kanske inte känns lika sköna mot huden. Silke är det lyxigaste valet; det är lätt, mjukt och reglerar temperaturen väl, men kan vara dyrt och kräver mer skötsel.

Hur packar jag mitt sovsäckslakan?

De flesta sovsäckslakan är mycket lätta och kompakta, vilket gör dem enkla att packa. Många lakan kommer med en egen förvaringspåse. Rulla upp lakanet noggrant och placera det i sin påse. Se till att lakanet är helt torrt innan du packar det för att undvika mögel och dålig lukt. Om du reser med en ryggsäck, placera lakanet någonstans lättillgängligt så att du kan ta ut det och använda det snabbt vid behov.

Kan jag använda ett sovsäckslakan i en dubbelsäng?

Ja, du kan absolut använda ett sovsäckslakan i en dubbelsäng, men det kan vara lite trångt om två personer ska dela på det. Om du planerar att dela en säng med någon annan kan det vara mer bekvämt att varje person har sitt eget lakan. Alternativt finns det dubbla sovsäckslakan tillgängliga som är avsedda att passa två personer.

sovsackslakan test

Om vårt test

Att hitta det bästa sovsäckslakanet kan vara en utmaning. Det finns många faktorer att tänka på: material, komfort, vikt, packbarhet och så vidare. Därför har vi på Bäst i Test 24 genomfört noggranna tester för att ge dig de mest tillförlitliga rekommendationerna. Vi har spenderat timmar på forskning, jämfört olika modeller och märken, samt läst användarrecensioner.

 • Material: Vilket material är lakanet gjort av? Är det andningsbart? Är det mjukt mot huden? Hur reagerar materialet på olika väderförhållanden?
 • Komfort: Hur bekvämt är lakanet att sova i? Är det rymligt nog för en bekväm sömn? Känns det instängt eller finns det tillräckligt med utrymme för rörelse?
 • Vikt: Hur mycket väger lakanet? Är det lätt nog att bära med sig på vandringar eller campingturer?
 • Packbarhet: Hur lätt är lakanet att packa ner? Tar det upp mycket plats i packningen eller kan det komprimeras till en hanterbar storlek?
 • Användarvänlighet: Är lakanet lätt att använda? Går det snabbt att rulla ut och packa ihop igen? Finns det några särskilda funktioner som gör det mer praktiskt att använda?

Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer har vi lyckats ringa in de bästa sovsäckslakanen på marknaden. Vi hoppas att våra rekommendationer kommer att hjälpa dig att hitta det sovsäckslakan som bäst uppfyller dina behov och förväntningar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Betyg: 4 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.