Bästa Familjetält 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
"Optimala familjetält för bekväm camping och oförglömliga äventyr i alla väder."
Familjetält - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Primus Bifrost H6 Primus Bifrost H6
Pris
7995 kr
Till butik
betyg 4,5 Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 Urberg Tipi Tent 5-person 2.0
Pris
2695 kr
Till butik
betyg 4,3 Outwell Greenwood 5 Outwell Greenwood 5
Pris
9895 kr
Till butik
betyg 4,2 Outwell Earth 5 Outwell Earth 5
Pris
3895 kr
Till butik
betyg 4,0 Coleman Mackenzie Blackout 6 Coleman Mackenzie Blackout 6
Pris
9195 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Att campa är en aktivitet som förenar familjen, skapar oförglömliga minnen och ger en chans att uppleva naturen på nära håll. Ett familjetält kan vara den perfekta lösningen för att göra campingupplevelsen bekväm och trevlig för alla. Detta stora tält ger tillräckligt med utrymme för hela familjen att sova bekvämt, samtidigt som det ger skydd mot väder och vind. Det finns olika typer av familjetält, vissa är designade för att vara lätta och bärbara, medan andra är mer robusta och byggda för att tåla hårdare väderförhållanden. Oavsett om det är sommarlov och du planerar en campingresa med familjen, eller om du bara vill vara beredd på spontana äventyr, är ett familjetält en investering som kommer att gynna hela familjen.

Vi har granskat flera tält och kan nu stolt presentera vår vinnare. Primus Bifrost H6 är det bästa familjetältet på marknaden just nu. Detta rymliga tält har tillräckligt med plats för upp till sex personer och har dessutom två ingångar, vilket gör det mycket flexibelt och praktiskt. Dess robusta design och vattentäta material gör det till en pålitlig kompanjon i alla väderförhållanden. Bland alla de tält vi testat, har Primus Bifrost H6 verkligen lyckats överträffa våra förväntningar. Dess kombination av kvalitet, funktion och pris gör det till ett självklart val för familjer som söker det optimala tältet för sina campingäventyr.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Familjetält 2023

 1. Primus Bifrost H6 Bäst i test: 4,7/5
 2. Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 Bästa billiga: 4,5/5
 3. Outwell Greenwood 5 Bästa komfort: 4,3/5
 4. Outwell Earth 5 Bästa allround: 4,2/5
 5. Coleman Mackenzie Blackout 6 Bästa mörkläggning: 4,0/5
 6. Nordisk Alfheim 19.6 Bästa unika: 3,9/5
 7. Robens Klondike Grande Bästa stora: 3,8/5
 1. Bäst i test Primus Bifrost H6

  Högkvalitativt, rymligt och hållbart familjetält med praktiska funktioner.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Storlek:
  4,9/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Vattentäthet:
  4,9/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Bifrost H6 från Primus får vårt högsta betyg på 4,7 av 5 och lever väl upp till våra högt ställda krav. Med utrymme för upp till sex personer och två separata sovutrymmen som möts i ett rymligt vardagsrum, erbjuder det både rörelsefrihet och komfort. Tältets starka aluminiumbågar ger stadga och dess robusta material klarar av vind, regn och slitage. Montering kräver en viss ansträngning, men är generellt hanterbar. Ventilationen är utmärkt och de insynsskyddade fönstren bidrar till ett bra ljusinsläpp.

  Extrafunktioner inkluderar inbyggda myggnät som håller både fukt och insekter ute, samt möjlighet att knäppa fast golvet mellan sovutrymmena. En praktisk detalj är att man kan plocka ner innertälten om man vill, vilket blir användbart på en regnig dag om man vill laga mat och äta i tältet. Detta är funktioner som gör campinglivet både enklare och bekvämare.

  Även om priset på 7995 kr kan verka högt för vissa, anser vi att Bifrost H6 erbjuder god valuta för pengarna givet dess höga kvalitet, hållbarhet och praktiska funktioner. Sammanfattningsvis är detta ett utmärkt val för den som söker ett familjetält som kombinerar komfort med funktionalitet och hållbarhet.

  Fördelar

  • Utrymme för upp till sex personer
  • Starka aluminiumbågar ger stadga
  • Robust material motstår väder och slitage
  • Utmärkt ventilation och ljusinsläpp
  • Inbyggda myggnät och avtagbara innertält

  Nackdelar

  • Montering kan kräva en viss ansträngning
  • Relativt högt pris jämfört med andra tält
  Produkten finns att köpa här:
  7995 kr
 2. Bästa billiga Urberg Tipi Tent 5-person 2.0

  Robust och rymligt fem-personers tält med enkel montering.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Storlek:
  4,4/5
  Kvalitet:
  4,6/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Vattentäthet:
  4,6/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 är ett robust och hållbart tält, designat för att tåla varierande väderförhållanden. Diskussionen om produkten indikerar att det står emot både regn och vind utan problem, vilket är ett tydligt tecken på dess hållbarhet. Trots att det är tillverkat i Kina, har det inte kompromissat med kvaliteten på materialen. Materialet för yttre tältduken och golvet är tillverkade av polyester vilket har visat sig vara resistent mot slitage.

  När det gäller montering, får Urberg Tipi Tent höga poäng för att vara lätt att sätta upp. Recensionerna framhåller att det är enkelt att montera, även för en person. Detta kan vara en viktig faktor för familjer som inte vill lägga mycket tid på att sätta upp tältet. I fråga om komfort, ger detta tält tillräckligt med utrymme för fem personer och deras packning. Ventilationsöppningarna bidrar till att hålla luftflödet optimalt inuti tältet. Dock tycks vissa användare ha upplevt problem med fuktighet och kondens inne i tältet, vilket kan vara en nackdel när det används av flera personer samtidigt.

  Urberg Tipi Tent erbjuder också några extrafunktioner som myggnät i dörren och flera ventilationsöppningar för optimal ventilation året runt. Men en del kunder önskar att det fanns invändiga fickor för förvaring av småsaker, vilket kan vara något att tänka på för tillverkaren. Priset på 2695 kr verkar rimligt i jämförelse med andra familjetält på marknaden, särskilt med tanke på dess rymlighet, hållbarhet och enkel montering.

  Fördelar

  • Robust och väderbeständigt.
  • Lätt att montera.
  • Rymligt för fem personer.
  • Bra ventilation.
  • Rimligt pris.

  Nackdelar

  • Problem med fukt och kondens.
  • Ingen invändig förvaring.
  Produkten finns att köpa här:
  2695 kr
 3. Bästa komfort Outwell Greenwood 5

  Ett hållbart, bekvämt och praktiskt familjetält med enkel montering.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Storlek:
  4,8/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Enkelhet:
  4,2/5
  Vattentäthet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Outwell Greenwood 5 är ett utmärkt val för familjer som söker efter ett tält som kombinerar hållbarhet, komfort och praktiska funktioner. Det är tillverkat av ett slitstarkt och eldresistent Outtex® 4000 Select-material, vilket ger det en hög vattenpelare på 4000 mm och gör det robust mot väder och slitage. Det inbyggda tältgolvet bidrar ytterligare till dess tålighet och ger en tät och säker känsla mot väder och vind.

  Monteringen av Greenwood 5 är enkel och snabb, vilket är en stor fördel när du campar med familjen. Tältet har full ståhöjd vilket gör det rymligt och bekvämt att röra sig i. Ventilationssystemet är justerbart för att säkerställa optimal luftcirkulation. Sovkabinen är försedd med förvaringsfickor och kabelgenomföringar, vilket ger extra bekvämlighet.

  Priset för Greenwood 5 kan tyckas vara på den högre sidan, men med tanke på dess prestanda, kvalitet och de praktiska funktioner det erbjuder, anser vi att det definitivt ger valuta för pengarna. Om du letar efter ett familjetält som kombinerar hållbarhet, enkel montering, komfort och användbarhet, är Outwell Greenwood 5 ett utmärkt val.

  Fördelar

  • Hög vattenpelare på 4000 mm.
  • Enkel och snabb montering.
  • Full ståhöjd för bekvämlighet.
  • Justerbart ventilationssystem.
  • Praktiska förvaringsfickor och kabelgenomföringar.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra tält.
  Produkten finns att köpa här:
  9895 kr
 4. Bästa allround Outwell Earth 5

  Robust, rymligt och prisvärt familjetält för alla väderförhållanden.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Storlek:
  3,8/5
  Kvalitet:
  4,2/5
  Enkelhet:
  4,0/5
  Vattentäthet:
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Baserat på våra tester, är Outwell Earth 5 ett imponerande familjetält som presterar bra på alla frontar. När det kommer till hållbarhet, levererar tältet med sin robusta design och högkvalitativa material. Dess förmåga att stå emot vind och regn är utmärkt, vilket gör det till ett pålitligt val för alla väderförhållanden. Dessutom är tältet väldigt robust och klarar flera säsongers användning utan problem.

  Monteringen av Outwell Earth 5 är också enkel och effektiv, även för en person. Tältet är rymligt och erbjuder gott om plats för fem personer samt deras packning. Det erbjuder också utmärkt ventilation och ljusinsläpp, vilket gör det bekvämt att bo i över längre tid. När det gäller extrafunktioner, erbjuder tältet ett antal praktiska detaljer såsom inbyggda myggnät, flera rum och neonfärgade tältlinor för snabb resning.

  Trots dess höga prestanda och kvalitet, är priset för Outwell Earth 5 mycket rimligt. Med tanke på dess funktioner och hållbarhet, erbjuder det definitivt god valuta för pengarna. Sammantaget är Outwell Earth 5 ett utmärkt val för familjer som söker ett hållbart, bekvämt och prisvärt campingtält.

  Fördelar

  • Robust och hållbar design
  • Effektiv mot vind och regn
  • Lättmonterad även av en person
  • Rymligt med plats för fem personer
  • God ventilation och ljusinsläpp

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Saknar avancerade extrafunktioner
  Produkten finns att köpa här:
  3895 kr
 5. Bästa mörkläggning Coleman Mackenzie Blackout 6

  Högkvalitativt, rymligt och hållbart familjetält med blackout-funktion.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Storlek:
  3,7/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Enkelhet:
  4,5/5
  Vattentäthet:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,0/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Med ett betyg på 4.0/5 i vårt test, gör Coleman Mackenzie Blackout 6 ett starkt intryck när det gäller hållbarhet och komfort. Detta tält är tillverkat av högkvalitativa material som Polyester PU belagt och stål. Detta gör tältet robust och tåligt mot väder och slitage. Med en vikt på 35,5 kg kan det kännas tyngre än andra tält, men det ger också stabilitet i kraftiga vindar. Tältets blackout-del har också fått positiva recensioner från användare.

  Värt att notera är hur snabbt och effektivt tältet kan sättas upp. Testare rapporterar att det tar bara några minuter, vilket gör det praktiskt för familjer som vill börja sin campingupplevelse så snabbt som möjligt. Tältets extra takhöjd och panoramafönster bidrar också till en rymlig och behaglig boendemiljö för upp till sex personer. Detta tillsammans med tejpade sömmar, inbyggda myggnät och andra funktioner gör att detta tält verkligen står ut när det gäller komfort och praktiska funktioner.

  När det gäller prisvärdhet, kostar Coleman Mackenzie Blackout 6 mer än vissa andra tält i vårt test, men dess kvalitet och prestanda rättfärdigar priset på 9195 kr. Det är ett utmärkt val för familjer som söker ett rymligt, hållbart och enkelt att montera tält med bekväma funktioner. Sammantaget ger dessa faktorer Coleman Mackenzie Blackout 6 ett högt betyg och gör det till ett utmärkt val för familjecamping.

  Fördelar

  • Hög hållbarhet och robusthet.
  • Snabb och effektiv montering.
  • Rymligt och bekvämt för sex personer.
  • Blackout-funktion för mörkläggning.
  • Står stabilt i kraftiga vindar.

  Nackdelar

  • Högre pris än vissa andra tält.
  • Tungt att bära (35,5 kg).
  Produkten finns att köpa här:
  9195 kr
 6. Bästa unika Nordisk Alfheim 19.6

  Rymligt, hållbart familjetält med unika funktioner och hög komfort.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Storlek:
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Enkelhet:
  4,2/5
  Vattentäthet:
  3,7/5
  Hållbarhet:
  3,7/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Nordisk Alfheim 19.6 är ett rymligt och hållbart familjetält som erbjuder en unik campingupplevelse för större grupper. Tältduken i bomull ger ett optimalt klimat inuti tältet, vilket höjer komforten betydligt. Dessutom har det en lång hållbarhet vilket gör att tältet kan användas över flera säsonger utan problem. Det är snabbt och enkelt att sätta upp, vilket är ett stort plus när man väl är på plats för camping. Dock bör köparen vara uppmärksam på att golv och innertält inte ingår, men kan köpas till för extra komfort och skydd.

  Alfheim 19.6 erbjuder flera praktiska funktioner som ökar användarvänligheten. För det första, kan du öppna upp taket för att njuta av stjärnhimmeln eller till och med elda i en kamin inuti tältet, vilket ger extra värme och mysfaktor. Dessutom, kan utrustning hängas upp inuti tältet vilket optimerar användningen av utrymmet. Det är även möjligt att justera höjden på tältpinnen och dörr och fönster i mesh ger bra ventilation.

  I termer av prisvärdhet, kostar Alfheim 19.6 lite mer än några andra alternativ på marknaden men med tanke på dess storlek, hållbarhet och de unika egenskaperna, är det definitivt värt investeringen. Om man är en stor familj eller grupp som planerar att campa ofta, eller om man behöver ett extra rymligt tält för events, då är Alfheim 19.6 ett utmärkt val. Vårt betyg blir därför 3,9/5.

  Fördelar

  • Rymligt familjetält.
  • Hög komfort och hållbarhet.
  • Snabb och enkel montering.
  • Praktiska funktioner, t.ex. justerbar tältpinne.
  • Möjlighet till eldning inuti tältet.

  Nackdelar

  • Golv och innertält ingår inte.
  • Prisvärdheten kan ifrågasättas.
  Produkten finns att köpa här:
  9794 kr
 7. Bästa stora Robens Klondike Grande

  Ett rymligt, hållbart och väderresistent tält för stora grupper.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Storlek:
  3,4/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Enkelhet:
  4,1/5
  Vattentäthet:
  3,8/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Robens Klondike Grande får vårt betyg på 3,8 av 5 och det är ett tält som erbjuder god komfort för stora familjer eller grupper, med plats för upp till nio personer. Det står ut för sin robusta design, tillverkad av hållbara material som bomull och polyester, vilket gör det hållbart och väderresistent. Skyddande paneler löper runt hela tältet och säkerställer att regnet leds bort från dörren och väggarna. Detta tältet är dock åt det högre prisskiktet, men med tanke på dess kvalitet och rymlighet kan det vara en värd investering för de som planerar att använda det flitigt.

  Monteringen av Robens Klondike Grande är tydligt enkel, vilket är en stor fördel för stora familjer. Blixtlåset går från dörren till mittstången vilket gör att golvet lätt kan vikas tillbaka för att ställa in en kamin eller skapa en våt yta för leriga kängor. Dess vertikala dörr gör det lätt att komma in i tältet, även vid dåligt väder, vilket ökar dess användarvänlighet. Dessutom är det utrustat med ny Internal Apex Vent Control som kan öppnas enkelt från insidan, vilket bidrar till god ventilation.

  Förutom dess hållbarhet och lätta montering, erbjuder Robens Klondike Grande också bekvämlighet och praktiska funktioner. Den har ett utmärkt utrymme och layout, vilket säkerställer en bekväm boendeupplevelse. Dessutom, med sina skyddande paneler och möjligheten att ställa in en kamin, visar det en hög nivå av uppmärksamhet på detaljer för en förbättrad campingupplevelse. Sammantaget är Robens Klondike Grande ett pålitligt och välutrustat tält som definitivt ger ett bra värde för pengarna.

  Fördelar

  • Robust och hållbar design
  • Enkel montering
  • God ventilation
  • Rymlig och bekväm layout
  • Möjlighet att ställa in en kamin

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra tält
  • Kan vara för stort för mindre grupper
  Produkten finns att köpa här:
  16645 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Familjetält Totalbetyg Pris
Primus Bifrost H6 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
7995 kr
Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2695 kr
Outwell Greenwood 5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
9895 kr
Outwell Earth 5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3895 kr
Coleman Mackenzie Blackout 6 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
9195 kr
Nordisk Alfheim 19.6 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
9794 kr
Robens Klondike Grande Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
16645 kr
viktiga faktorer för att välja rätt familjetält

Så hittar du bästa familjetält

För att hitta det bästa familjetältet finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Det är inte bara priset som spelar roll, utan även andra specifika egenskaper som kan påverka hur bra tältet passar just din familj och era behov. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste kriterierna att titta på när du ska välja ett familjetält.

Storlek och layout

Storleken på tältet är kanske det mest uppenbara kriteriet. Hur många personer ska tältet rymma? Behöver du extra utrymme för packning? Är det viktigt med separata sovrum? Layouten på tältet kan också ha stor inverkan på hur bekvämt det är att använda. Några tält har en enda stor sovsal, medan andra har separata sovrum. Vissa har till och med ett vardagsrum där man kan sitta och umgås om vädret är dåligt. Tänk igenom vad som passar bäst för din familj.

Material och konstruktion

Materialvalet i ett tält påverkar både dess vikt, hållbarhet och förmåga att stå emot väder och vind. Tältdukens material bör vara slitstarkt och vattentätt, samtidigt som det bör andas för att minimera kondens inuti tältet. Tältets stänger, som ger tältet dess form, är oftast gjorda av aluminium eller glasfiber. Aluminium är lättare och mer hållbart, men också dyrare än glasfiber.

Vikt och packstorlek

Om du planerar att bära med dig tältet under vandringar är både vikt och packstorlek viktiga faktorer. Ett lättare tält är självklart enklare att bära, men det kan också innebära kompromisser när det gäller storlek och hållbarhet. Packstorleken handlar om hur litet tältet blir när det är nedpackat. Ett tält som tar upp mindre plats i packningen kan ge utrymme för annan viktig utrustning.

Lätt att sätta upp

Ett familjetält bör vara lätt att sätta upp, även för en person. Det finns tält med olika typer av konstruktioner, där vissa är enklare och snabbare att sätta upp än andra. Titta på hur många stänger tältet har och hur de fästs vid duken. Är det klart markerat vilka delar som ska fästas var? Finns det instruktioner medföljande?

Väderbeständighet

Alla tält är designade för att klara av viss väderpåverkan, men det finns skillnader i hur väl de klarar av hårdare förhållanden som kraftig vind eller regn. Vattentätheten anges oftast i millimeter vattenpelare, där högre värden innebär bättre skydd mot regn. För att klara av vind bör tältet ha en aerodynamisk form och starka stänger. Tältets förmåga att stå emot kyla och värme kan också vara viktigt, beroende på var och när du planerar att använda det.

Extra funktioner och tillbehör

Det finns en rad extra funktioner och tillbehör som kan göra tältet mer bekvämt att använda. Det kan till exempel handla om inbyggda myggnät, extra fickor för förvaring inuti tältet, ventilationssystem, eller kanske en markduk som skyddar tältets botten mot slitage. Tänk igenom vilka extra funktioner som är viktiga för just er.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att ta en titt på vad andra användare tycker om tältet. Användarrecensioner kan ge en bra bild av hur tältet fungerar i praktiken, och kanske uppmärksamma på eventuella problem eller nackdelar som inte nämns i produktbeskrivningen. Kom dock ihåg att alla har olika behov och preferenser, så det som fungerar bra för en familj kanske inte passar lika bra för en annan.

Hur använder man ett familjetält?

Att använda ett familjetält kan vara en rolig och givande upplevelse för hela familjen. Det är dock viktigt att man vet hur man hanterar tältet på rätt sätt för att maximera dess livslängd och säkerställa att det ger bästa möjliga skydd mot väder och vind. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du ska använda ditt familjetält.

Uppställning

Uppställning av tältet är det första steget när du kommer fram till din campingplats. Säkerställ att du har läst instruktionerna noggrant innan du börjar och att du har alla delar som behövs. Börja med att sprida ut tältduken på marken och fäst tältlinorna löst i marken om det är blåsigt. Sedan monterar du stängerna och trär dem genom de avsedda kanalerna på tältduken. När stängerna är på plats kan du resa tältet och spänna ut det med hjälp av tältlinorna. Glöm inte att dubbelkolla att alla delar sitter som de ska innan du går vidare.

Ventilation

God ventilation i tältet är viktigt för att minska kondens på insidan, samt för att hålla temperaturen behaglig. De flesta familjetält har inbyggda ventilationssystem, men det är viktigt att dessa används korrekt. Öppna upp ventilationsluckorna så mycket som möjligt utan att det kommer in regn. Om tältet har extra ventilationsöppningar högt upp, se till att dessa är öppna för att tillåta varm luft att strömma ut.

Underhåll och rengöring

För att ditt familjetält ska hålla länge är det viktigt med regelbundet underhåll och rengöring. Efter varje användning bör du skaka ur eventuell smuts eller sand från tältet innan du packar ihop det. Om tältet blivit blött, låt det torka helt innan du packar ner det, för att förhindra mögel och dålig lukt. Vid behov kan du rengöra tältduken med en mjuk borste och milt tvålvatten. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada tältets vattentäthet.

Packning

När det är dags att packa ner tältet, börja med att ta ut alla lösa föremål och skaka ur eventuell smuts. Ta sedan ner tältet genom att följa uppställningsinstruktionerna baklänges. Vik ihop tältduken noggrant och rulla sedan ihop den tillsammans med stängerna och tältlinorna. Se till att allt får plats i tältets förvaringspåse. Om du har svårt att få ner allt, prova att rulla ihop det lite stramare.

Säkerhet

Slutligen, kom ihåg att säkerheten alltid är viktigast när du använder ditt familjetält. Se till att tältet är ordentligt förankrat i marken för att inte blåsa iväg vid starka vindar. Använd alltid tältets brandvarning och se till att den fungerar som den ska. Undvik att använda öppen låga i eller nära tältet, och ha alltid en plan för hur ni snabbt ska kunna utrymma tält

LÄS MER: Bästa Vandringstält

Vem har nytta av ett familjetält?

Familjetält är framförallt designade för att ge utrymme och komfort för flera personer. Detta gör dem till ett utmärkt val för en mängd olika användare. Här är några exempel på vilka som kan ha nytta av ett familjetält:

 • Familjer med barn: Det mest uppenbara användningsområdet för ett familjetält är för familjer med barn. Med gott om utrymme för sovsäckar, kläder och leksaker, kan ett familjetält göra campingresan bekväm och rolig för alla. Dessutom kan separata sovrum ge föräldrarna lite privatliv, samtidigt som barnen har sitt eget utrymme.
 • Vänner på campingresa: Men det är inte bara familjer som kan ha nytta av ett familjetält. Även en grupp vänner som åker på campingresa tillsammans kan dra stor nytta av det extra utrymmet. Istället för att varje person ska behöva släpa på sitt eget tält, kan alla dela på ett stort familjetält, vilket kan spara både tid och utrymme.
 • Festivalbesökare: Ett familjetält kan också vara ett utmärkt val för festivalbesökare. Med gott om plats för både sovplatser och umgänge, kan ett familjetält bli en central punkt i festivalupplevelsen. Dessutom ger det extra utrymmet möjlighet att förvara kläder, mat och andra nödvändigheter säkert och torrt.

Å andra sidan, om du mestadels campar ensam eller med en partner, kan ett familjetält vara onödigt stort och tungt. Små tält är oftast lättare att bära och snabbare att sätta upp, vilket kan vara fördelaktigt för backpackers eller vandrare. Även om du gillar extra utrymme kan ett 2- eller 3-personers tält ofta vara ett mer praktiskt val.

LÄS MER: Campingtält bäst i test

vanliga frågor om Familjetält

FAQ: Vanliga frågor om Familjetält

Hur väljer jag rätt storlek på ett familjetält?

Storleken på ett familjetält bestäms oftast av hur många personer det är designat för att rymma. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror ofta bara tar hänsyn till sovutrymmet, och inte extra utrymme för packning eller umgänge. Om du vill ha extra utrymme, kan det vara en bra idé att välja ett tält som är designat för fler personer än vad som faktiskt ska använda det. Du bör också tänka på om du vill ha separata sovrum, och i så fall hur många.

Vad betyder vattentäthet i millimeter vattenpelare?

Vattentäthet mäts i millimeter vattenpelare, vilket är ett mått på hur mycket vattentryck materialet kan stå emot innan det börjar läcka. Ett högre värde innebär bättre skydd mot regn. För ett familjetält som ska användas i olika väderförhållanden rekommenderas oftast en vattentäthet på minst 2000-3000 mm. Men kom ihåg att detta bara är en del av ekvationen - designen och konstruktionen av tältet spelar också en stor roll för hur väl det står emot väder och vind.

Hur tar jag hand om mitt familjetält?

Regelbunden rengöring och underhåll kan förlänga livslängden på ditt familjetält betydligt. Skaka alltid ur smuts och sand från tältet innan du packar ihop det, och låt det torka helt om det blivit blött. Rengör vid behov tältduken med en mjuk borste och milt tvålvatten. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada tältets vattentäthet. När du förvarar tältet, se till att det är rent och torrt, och förvara det i en torr och sval plats.

Är det svårt att sätta upp ett familjetält?

Det kan variera från tält till tält, men de flesta moderna familjetält är designade för att vara relativt enkla att sätta upp. Många har färgkodade stänger och fästen som gör det lättare att se vad som ska fästas var. Det kan dock vara en bra idé att öva på att sätta upp tältet hemma innan du åker på din första campingresa, så att du känner dig trygg med processen.

Kan jag använda mitt familjetält året runt?

Det beror på tältet och på vädret. Många familjetält är designade för tre-säsongers användning, vilket innebär vår, sommar och höst. De kan klara av lite kyla och snö, men är inte designade för hårt vinterväder med mycket snö och låga temperaturer. Om du planerar att campa på vintern, bör du leta efter ett fyrsäsongers tält som är designat för att klara av dessa förhållanden.

Behöver jag köpa några extra tillbehör till mitt familjetält?

Några extra tillbehör kan göra din campingupplevelse ännu bättre. En tarp kan ge extra skydd mot regn och sol, medan en markduk kan skydda tältets botten mot slitage. Extra tältlinor och pinnar kan vara bra att ha ifall de ursprungliga går sönder. Om ditt tält inte har inbyggda fickor för förvaring, kan du kanske vill köpa några hängande fickor för att hålla ordning på småsaker inuti tältet.

Hur packar jag ner mitt familjetält på bästa sätt?

När du packar ner ditt familjetält, börja med att ta ut alla lösa föremål och skaka ur eventuell smuts. Ta sedan ner tältet genom att följa uppställningsinstruktionerna baklänges. Vik ihop tältduken noggrant och rulla sedan ihop den tillsammans med stängerna och tältlinorna. Se till att allt får plats i tältets förvaringspåse. Om du har svårt att få ner allt, prova att rulla ihop det lite stramare.

Om vårt test

När vi utförde våra tester på familjetält, var vårt primära mål att bedöma tältens prestanda utifrån flera olika aspekter. Vi ville få en helhetsbild av produkterna, från hur enkla de var att sätta upp till hur väl de stod emot olika väderförhållanden. Vi ville också ta hänsyn till hur tältet kändes att bo i över en längre tid.

 • Hållbarhet: Hur robust är tältet? Hur väl klarar det av vind, regn och slitage? Är det tillverkat av högkvalitativa material som kan stå emot flera säsongers användning?
 • Montering: Hur lätt är tältet att sätta upp? Kräver det mycket tid och ansträngning, eller kan det sättas upp snabbt och effektivt även av en person?
 • Komfort: Hur rymligt är tältet? Finns det tillräckligt med utrymme för alla familjemedlemmar och deras packning? Hur är ventilationen och ljusinsläppet?
 • Funktioner: Vilka extrafunktioner erbjuder tältet? Har det inbyggda myggnät, flera rum eller andra praktiska detaljer som gör campinglivet enklare?
 • Prisvärdhet: Är tältets kostnad rimlig i förhållande till dess prestanda och kvalitet? Erbjuder det god valuta för pengarna?

Sammanfattningsvis, vårt test av familjetält var noggrant och omfattande. Vi gjorde allt för att säkerställa att vi erbjöd en rättvis och balanserad bedömning av varje produkt. Vårt mål var att hitta det bästa familjetältet som kombinerar hållbarhet, enkel montering, komfort, praktiska funktioner och god valuta för pengarna.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Betyg: 5 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.