Bästa Tunneltält 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
"Upptäck det ultimata tunneltältet för äventyrlig camping och vandring."
Tunneltält - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg 3-person Tunnel Tent G5 Urberg 3-person Tunnel Tent G5
Pris
3295 kr
Till butik
betyg 4,5 Bergans Hardangervidda 2-pers Tent Bergans Hardangervidda 2-pers Tent
Pris
4195 kr
Till butik
betyg 4,3 Urberg 1-person UL Urberg 1-person UL
Pris
3495 kr
Till butik
betyg 4,2 Urberg 3-person Tunnel Tent G5 Urberg 3-person Tunnel Tent G5
Pris
3295 kr
Till butik
betyg 4,0 Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent
Pris
6495 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Ett tunneltält är en typ av tält som karaktäriseras av dess tunnel-liknande form, där bågar av stångmaterial bildar en serie av halvcirkelformade tunnlar. Denna design ger stabilitet och motståndskraft mot vind, samtidigt som den skapar en rymlig inre miljö med högt i tak, vilket gör det enklare att röra sig inuti tältet. Tunneltält är särskilt användbara för längre campingresor, vandringsturer eller expeditioner där skydd mot väder och vind, samt utrymme för utrustning och komfort, är avgörande faktorer.

Att hitta rätt tunneltält kan vara en utmaning, men efter noggranna tester och jämförelser har vi funnit att Urberg 3-person Tunnel Tent G5 är det bästa tunneltältet på marknaden. Med sin robusta konstruktion, rymliga interiör och förmåga att stå emot tuffa väderförhållanden, har detta tält lyckats imponera på oss mer än något annat. Det levererar på alla fronter och erbjuder det ultimata skyddet för den äventyrslystne camparen eller vandraren.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Tunneltält 2023

 1. Urberg3-person Tunnel Tent G5 Bäst i test: 4,7/5
 2. Bergans Hardangervidda 2-pers Tent Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Urberg1-person UL Bästa för ensamvandraren: 4,3/5
 4. Urberg3-person Tunnel Tent G5 Bästa billiga: 4,2/5
 5. Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent Mest genomtänkta: 4,0/5
 1. Bäst i test Urberg 3-person Tunnel Tent G5

  Högkvalitativt, rymligt och hållbart tunneltält för tre personer.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Storlek:
  4,4/5
  Vikt:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,5/5
  Väderskydd:
  4,9/5
  Enkel att sätta upp:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 3-Person Tunnel Tent G5 får höga poäng i alla våra testkategorier och det blir ett betyg på 4,7 av 5 möjliga. När vi bedömer hållbarheten märker vi att tältet står emot både regn och vind på ett utmärkt sätt. De högkvalitativa materialen och den slitstarka infästningen mellan ytter- och innertältet, gör att tältet klarar av tuffa väderförhållanden. Tack vare stängerna i 7001 T6 aluminium och ripstop-tyget kan det motstå både snö och stark sol.

  När det kommer till designaspekten får Urberg 3-Person Tunnel Tent G5 höga poäng för sin praktiska och genomtänkta design. Det är enkelt att sätta upp tack vare sina färgkodade tältstänger och även lätt att packa ihop igen. Tältet har gott om utrymme för tre personer att sova bekvämt, och med sin stora absid finns det även gott om plats för förvaring. Ventilationen är mycket bra och skyddet mot insekter är fullgott tack vare dörren med myggnät.

  Urberg 3-Person Tunnel Tent G5 är även prisvärt med tanke på dess kvalitet. Jämfört med andra liknande tunneltält på marknaden får du mycket för pengarna. Med en totalvikt på endast 3442 gram är det mycket lätt att bära med sig på vandringen. Dessutom är det ett mycket bra val för miljömedvetna konsumenter, eftersom Urberg har förbundit sig att donera 1% av sin årliga omsättning till en miljövårdande organisation.

  Fördelar

  • Hög hållbarhet mot väderförhållanden
  • Praktisk och genomtänkt design
  • Rymligt för tre personer
  • Mycket bra ventilation
  • Prisvärt jämfört med liknande produkter

  Nackdelar

  • Relativt hög totalvikt
  • Kan vara svårt att sätta upp första gången
  Produkten finns att köpa här:
  3295 kr
 2. Bästa premiumvalet Bergans Hardangervidda 2-pers Tent

  Robust tunneltält för två med god ventilation och hållbarhet.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Storlek:
  4,7/5
  Vikt:
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,9/5
  Väderskydd:
  4,1/5
  Enkel att sätta upp:
  4,1/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Bergans Hardangervidda 2-pers Tent är ett robust och pålitligt tunneltält som förblir stabilt under de mest ogynnsamma väderförhållandena. Tältduken i silikonbelagt ripstop nylon är både hållbart och lätt, vilket erbjuder utmärkt skydd mot regn och vind. Enligt kunders recensioner är tältet mycket lätt att sätta upp och packa ner, vilket gör det till ett utmärkt val för både korta och långa campingturer. Dessutom har man tagit hänsyn till det faktum att tältet kan packas mer kompakt än motsvarande tältdukar, vilket gör det ännu mer bekvämt att bära med sig.

  När det gäller design och komfort, erbjuder Bergans Hardangervidda 2-pers Tent tillräckligt med utrymme för två personer att sova bekvämt. Tältets myggnät bidrar till god ventilation och skyddar effektivt mot insekter. Även om några kunder har nämnt att tältet kan kännas lite trångt för två mycket långa personer, är detta en mindre nackdel jämfört med tältets många fördelar. Absiden ger extra utrymme för förvaring, vilket är ett stort plus.

  Med tanke på priset, erbjuder Bergans Hardangervidda 2-pers Tent utmärkt valuta för pengarna. Trots att det kan vara lite dyrare än vissa andra tunneltält på marknaden, är tältets kvalitet, hållbarhet och bekvämlighet värt extra kostnad. Dessutom är tältets långa livslängd och tillförlitlighet ytterligare faktorer som gör det till en bra investering. Detta tält är därför mycket rekommenderat för de som söker ett tillförlitligt och hållbart tunneltält för sina campingäventyr.

  Fördelar

  • Robust och pålitligt i dåligt väder
  • Lätt att sätta upp och packa ner
  • Kompakt när det är nedpackat
  • Bekvämt utrymme för två personer
  • Extra förvaringsutrymme i absiden

  Nackdelar

  • Kan kännas trångt för långa personer
  • Högre pris än vissa andra tunneltält
  Produkten finns att köpa här:
  4195 kr
 3. Bästa för ensamvandraren Urberg 1-person UL

  Högkvalitativt tunneltält för ensamvandraren med smart design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Storlek:
  4,3/5
  Vikt:
  3,7/5
  Hållbarhet:
  4,4/5
  Väderskydd:
  4,6/5
  Enkel att sätta upp:
  4,6/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 1-person UL är ett tunneltält utformat för ensamvandraren. Dess hållbarhet, konstruktion och material är av toppkvalitet. Med endast en tältbåge för montering och fasta bågar i hörnen som ger höjd och utrymme, har tältet en smart och praktisk design. En liten absid vid ingången ger extra utrymme för att förvara packning. Samtidigt är det tillverkat i starka material som kan tåla väderförhållanden som regn och stark sol vilket gör att det presterar utmärkt när det gäller hållbarhet.

  Urberg 1-person UL ger god komfort för sin användare. Det är inte bara lätt att sätta upp och packa ihop utan erbjuder även tillräckligt med utrymme för sovande och förvaring. Den har god ventilation och ett myggnät vid ingången till innertältet för att skydda mot insekter vilket ger en bekväm sovupplevelse. Det har dock fått viss kritik för bristande ventilation och kondensbildning vilket kan vara ett område för förbättring.

  Urberg 1-person UL kostar 3495 kr vilket är något högre än andra liknande tält på marknaden. Med tanke på dess överlägsna hållbarhet, design och komfort tycker vi ändå att det erbjuder bra värde för pengarna. Med denna produkt får du mycket kvalitet för en rimlig peng vilket gör den prisvärd i vår mening. Sammantaget får Urberg 1-person UL ett starkt betyg på 4,3/5 vilket indikerar att det är en högpresterande produkt som uppfyller de flesta konsumenters behov och förväntningar på ett tunneltält.

  Fördelar

  • Högkvalitativ konstruktion och material
  • Praktisk design med god förvaring
  • Lätt att montera och packa ihop
  • God ventilation och myggnät
  • Prisvärd med tanke på kvaliteten

  Nackdelar

  • Kan ha problem med kondensbildning
  • Högre pris än andra liknande tält
  Produkten finns att köpa här:
  3495 kr
 4. Bästa billiga Urberg 3-person Tunnel Tent G5

  Högkvalitativt, hållbart och prisvärt 3-personers tunneltält.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Storlek:
  4,5/5
  Vikt:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Väderskydd:
  4,2/5
  Enkel att sätta upp:
  4,2/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Efter noggrant testande har vi kommit fram till att Urberg 3-person Tunnel Tent G5 är ett utmärkt val för både vandrare och campare. För det första, dess hållbarhet är pålitlig och kapabel att stå emot varierande väderförhållanden, vilket gör det till ett stabilt val för säsongens äventyr. Tältet är gjort av högkvalitativa material som står emot regn, snö och stark sol. Dessutom har det goda ventilationsmöjligheter och ett myggnät på dörren för extra komfort och skydd.

  Urberg 3-person Tunnel Tent G5 utmärker sig när det gäller design och komfort. De färgkodade tältstängerna gör det enkelt att sätta upp, något som uppskattas efter en lång dags vandring. Det finns gott om plats för tre sovande personer och extra utrymme för packning i den stora absiden. Innertältet kan kopplas bort från yttertältet, vilket ger flexibilitet beroende på väderförhållanden och önskemål om viktminimering.

  Prisvärdheten hos denna produkt är ytterligare en stark punkt. Jämfört med andra liknande tunneltält på marknaden erbjuder Urberg 3-person Tunnel Tent G5 ett mycket bra värde för pengarna, vilket framgår av dess överkomliga pris. Även om det finns dyrare alternativ tillgängliga, levererar detta tält alla nödvändiga funktioner och pålitlighet som behövs för en framgångsrik camping- eller vandringstur. I kombination med positiva konsumentrecensioner och dess höga betyg i vårt test, är vi övertygade om att det här tältet är ett starkt val för alla äventyrare.

  Fördelar

  • Pålitlig hållbarhet i varierande väder.
  • Högkvalitativa material.
  • Goda ventilationsmöjligheter och myggnät.
  • Enkel uppsättning med färgkodade tältstänger.
  • Utmärkt utrymme för tre personer och packning.

  Nackdelar

  • Kan vara tungt att bära på långa vandringar.
  • Inget inbyggt golv i absiden.
  Produkten finns att köpa här:
  3295 kr
 5. Mest genomtänkta Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent

  Hållbart, genomtänkt designat och komfortabelt ultralätt tunneltält.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Storlek:
  3,6/5
  Vikt:
  4,0/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Väderskydd:
  4,1/5
  Enkel att sätta upp:
  4,1/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent från Sydvang får höga poäng för sin hållbarhet och design. Tältet är tillverkat av starkt nylon och har robusta tältbågar från DAC, vilket gör att det klarar de flesta väderförhållanden. Dessutom är det utrustat med reflekterande stormlinor, vilket är en praktisk funktion när det är mörkt. Designen är genomtänkt med färgkodade tältbågar och bågkanaler, samt att inner- och yttertält kan resas samtidigt vilket sparar tid och håller innertältet torrt vid regn. Det stora absidet ger generöst med förvaringsutrymme, vilket är en stor fördel.

  När det kommer till komfort erbjuder Skaring 3P Ultralight bra ventilation och skydd mot insekter tack vare myggnätet. Flera användare har dock påpekat att sovutrymmet kan bli trångt för tre personer. Trots detta, kompenserar det stora absidet för den begränsade sovytan, och erbjuder gott om plats att förvara packning och laga mat.

  Med tanke på funktionalitet och kvalitet, får Skaring 3P Ultralight högt betyg när det kommer till prisvärdhet. Trots att det ligger i ett högre prissegment jämfört med liknande tält på marknaden, tycks kvaliteten och prestandan rättfärdiga prissättningen. Tältet är ett utmärkt val för de som prioriterar hållbarhet, design och komfort, och som är villiga att betala lite extra för dessa egenskaper.

  Fördelar

  • Hög hållbarhet och stark design
  • Praktiska reflekterande stormlinor
  • Snabb uppställning med färgkodade tältbågar
  • Generöst förvaringsutrymme i absidet
  • Bra ventilation och skydd mot insekter

  Nackdelar

  • Trångt sovutrymme för tre personer
  • Högre pris jämfört med liknande tält
  Produkten finns att köpa här:
  6495 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Tunneltält Totalbetyg Pris
Urberg3-person Tunnel Tent G5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
3295 kr
Bergans Hardangervidda 2-pers Tent Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
4195 kr
Urberg1-person UL Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
3495 kr
Urberg3-person Tunnel Tent G5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3295 kr
Sydvang Skaring 3P Ultralight Tunnel Tent Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
6495 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tunneltält

Så hittar du bästa tunneltält

För att hitta det bästa tunneltältet, behöver man ta hänsyn till flera aspekter. Det är inte bara tältets storlek eller prislapp som avgör, utan också en rad andra kriterier som kan göra skillnad för din campingupplevelse. Här följer några av de viktigaste faktorerna att överväga när du söker efter det bästa tunneltältet.

Storlek och kapacitet

En av de första aspekterna att tänka på när man väljer ett tunneltält är dess storlek och kapacitet. Hur många personer ska kunna sova i tältet? Behöver du extra utrymme för packning? Tunneltält finns i olika storlekar, från mindre modeller för två personer till större varianter som rymmer upp till sex personer. Dessutom erbjuder vissa modeller extra utrymme för förvaring, vilket kan vara användbart om du planerar en längre resa.

Material och hållbarhet

Materialval är också en viktig faktor att överväga. Ett bra tunneltält bör vara gjort av starka, hållbara material som kan stå emot vind, regn och slitage. Polyester och nylon är vanliga materialval på grund av deras styrka och lätthet. Dessutom bör du kontrollera tältets sömmar och dragkedjor för att säkerställa att de är robusta och hållbara.

Vindstabilitet

Tack vare sin design är tunneltält generellt bra när det kommer till vindstabilitet. Men det kan variera mellan olika modeller. Ett bra tunneltält bör ha starka stänger och säkra förankringspunkter för att kunna stå emot starka vindar. Det kan vara värt att leta efter recensioner eller tester som specifikt nämner tältets prestanda i vind för att få en bättre uppfattning om dess stabilitet.

Vattentäthet

Ett annat viktigt kriterium är tältets vattentäthet. Tunneltält bör ha en hög vattenpelare (mått på hur mycket vatten ett material kan motstå innan det börjar läcka) för att stå emot regn och fukt. Dessutom bör golv och sömmar vara väl förseglade för att förhindra vattenintrång.

Vikt och packstorlek

Om du planerar att bära ditt tunneltält under långa sträckor, är vikten och packstorleken avgörande faktorer. Ett lättare tält blir mindre ansträngande att bära, men kan kompromissa på andra områden såsom hållbarhet eller komfort. Packstorleken, det vill säga hur litet tältet blir när det är nedpackat, påverkar också hur enkelt det är att transportera.

Montage och nedmontering

En annan viktig aspekt att beakta är hur enkelt det är att montera och nedmontera tältet. Ett bra tunneltält bör vara snabbt och enkelt att sätta upp, även i mörker eller dåligt väder. Detta kan vara särskilt viktigt om du planerar att flytta runt mycket under din resa.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att läsa användarrecensioner av tältet du överväger. Även om alla ovanstående kriterier är viktiga, ger användarrecensioner en inblick i hur tältet faktiskt presterar i praktiken. De kan ge värdefull information om allt från tältets hållbarhet till hur bekvämt det är att sova i.

Hur man använder ett tunneltält

Att använda ett tunneltält är inte mycket annorlunda från att använda något annat tält, men det finns vissa saker som är specifika för denna typ av tält. Nedan följer några punkter som kan vara bra att tänka på när du ska använda ditt tunneltält.

Val av plats

En viktig aspekt när du ska använda ditt tunneltält är att välja en lämplig plats att sätta upp det. Tunneltältets form gör det mer vindresistent än många andra typer av tält, men det betyder inte att du kan sätta upp det var som helst. Försök hitta en plats som är skyddad från vind och där marken är relativt plan. Undvik platser där regnvatten kan samlas, eftersom det kan leda till att tältet blir blött inuti.

Montering

När du ska montera ditt tunneltält, börja med att lägga ut markduken på den valda platsen. Fäst sedan tältets bågar i öglorna på markduken. Sätt upp bågarna i ordning från ena änden till den andra, och dra över tältduken över bågarna. Fäst tältduken vid markduken med spännband eller liknande. Se till att tältduken är sträckt ordentligt över bågarna för att ge tältet dess karaktäristiska tunnelform.

Luftning

Ett tunneltält har vanligtvis gott om ventilation, tack vare dess form och design. Men det kan fortfarande vara bra att se till att tältet är ordentligt ventilerat, särskilt om det är varmt eller fuktigt. Öppna ventilationsspjällen eller dörren för att tillåta luftcirkulation. Detta hjälper till att hålla tältet svalt och minskar risken för kondensbildning inuti tältet.

Förankring

När tältet är uppsatt, är det viktigt att förankra det ordentligt. Tunneltält har vanligtvis flera förankringspunkter längs sidorna och ändarna. Använd tältpinnar eller annat lämpligt material för att fästa tältet vid marken. Se till att tältet är sträckt ordentligt och att alla förankringspunkter är säkra. Detta hjälper till att ge tältet stabilitet och gör det mer motståndskraftigt mot vind.

Rengöring och förvaring

Efter användning är det viktigt att rengöra och förvara ditt tunneltält på rätt sätt. Skaka av eventuell smuts eller sand från tältduken innan du packar ihop den. Om tältet är vått, låt det torka ordentligt innan du packar ner det för att undvika mögel och dålig lukt. När du förvarar ditt tunneltält, se till att det är i en torr och sval plats för att hålla det i bästa skick.

LÄS MER: Bästa Campingtält

Vem har nytta av ett tunneltält?

Tunneltält är speciellt designade för att erbjuda hög komfort och skydd mot väder och vind, vilket gör dem lämpliga för olika typer av människor och aktiviteter. Här är några exempel på vem som kan ha nytta av ett tunneltält:

 • Vandrare och campare: Tunneltält är utmärkta för vandrare och campare som planerar att tillbringa en eller flera nätter i naturen. Tack vare deras rymliga interiör och höga tak, erbjuder de gott om utrymme för att sova, laga mat och förvara utrustning. Deras robusta konstruktion gör dem också tåliga nog att stå emot dåligt väder, vilket kan vara särskilt viktigt om du campar i bergsområden eller andra utmanande miljöer.
 • Festivalbesökare: Tunneltält kan också vara ett bra val för festivalbesökare. De ger gott om utrymme för att sova, umgås och förvara personliga tillhörigheter. Dessutom är de ofta lätta att montera och nedmontera, vilket kan vara en stor fördel när du behöver sätta upp och ta ner ditt tält snabbt.
 • Scouter och friluftsentusiaster: För scouter och andra friluftsentusiaster kan tunneltält vara ett utmärkt verktyg för att lära sig och öva på färdigheter i friluftsliv. De erbjuder en säker och bekväm plats att sova, samt en praktisk plats att laga mat och umgås. Dessutom kan processen att montera och nedmontera ett tunneltält ge värdefulla erfarenheter i hur man hanterar utrustning i naturen.

Å andra sidan kan personer som behöver ett lättviktigt, kompakt tält för soloäventyr eller snabbmontage kanske inte har lika stor nytta av ett tunneltält. Dessa tält är ofta större och tyngre än andra typer av tält, vilket gör dem mindre praktiska för minimalister eller de som behöver resa lätt. Dessutom kan de vara mer komplicerade att montera än enklare modeller, vilket kanske inte är idealiskt för de som föredrar enkelhet och snabbhet över rymd och komfort.

LÄS MER: Tvåmannatält bäst i test

vanliga frågor om Tunneltält

FAQ: Vanliga frågor om Tunneltält

1. Är tunneltält svåra att montera?

Monteringen av ett tunneltält kan variera beroende på modell och tillverkare, men generellt sett är de inte särskilt svåra att sätta upp. De flesta tunneltält kommer med detaljerade instruktioner, och efter några gånger bör det bli ganska enkelt. Det är viktigt att följa instruktionerna noggrant, särskilt första gången du sätter upp tältet. Det kan även vara en bra idé att öva på att sätta upp tältet hemma innan du tar det med dig ut i naturen.

2. Hur mycket väger ett tunneltält?

Vikten på ett tunneltält kan variera stort beroende på storlek, material och design. Ett litet tunneltält för två personer kan väga så lite som 2-3 kilogram, medan ett större tält för fyra till sex personer kan väga upp till 10 kilogram eller mer. Om vikt är en viktig faktor för dig, bör du jämföra olika modeller och välja ett som passar dina behov och kapacitet.

3. Är tunneltält vindresistenta?

Ja, en av de stora fördelarna med tunneltält är deras vindresistens. Formen på tältet, med sina rundade och sluttande sidor, gör att vinden glider över ytan istället för att pressa mot den. Detta, tillsammans med robusta stänger och säkra förankringspunkter, gör att tunneltält generellt är mycket stabila och kan stå emot ganska starka vindar.

4. Hur många personer kan sova i ett tunneltält?

Det beror på storleken på tältet. Tunneltält finns i olika storlekar, från mindre modeller som rymmer två personer till större varianter som kan rymma upp till sex personer eller mer. Det är viktigt att komma ihåg att även om ett tält säger att det rymmer ett visst antal personer, kanske du vill ha extra utrymme för packning eller för att röra dig mer bekvämt inuti tältet.

5. Kan man stå upp i ett tunneltält?

Det beror på modellen, men många tunneltält är designade med höga tak för att ge mer utrymme inuti. I vissa större modeller kan en genomsnittlig vuxen person kanske till och med kunna stå upp rakt. Om detta är en viktig faktor för dig, bör du kontrollera tältets höjd innan du köper det.

6. Är tunneltält vattentäta?

Ja, de flesta tunneltält är designade för att vara vattentäta och kunna motstå regn och fukt. De har ofta en hög vattenpelare (ett mått på hur mycket vatten ett material kan motstå innan det börjar läcka) och väl förseglade sömmar för att förhindra vattenintrång. Men det är alltid en bra idé att dubbelkolla tältets vattentäthet innan du köper det, särskilt om du planerar att campa i fuktiga eller regniga områden.

7. Hur rengör man ett tunneltält?

Efter användning bör du skaka av eventuell smuts eller sand från tältduken innan du packar ihop den. Om tältet är vått, låt det torka ordentligt innan du packar ner det för att undvika mögel och dålig lukt. För djupare rengöring, konsultera tillverkarens instruktioner. Vissa tunneltält kan rengöras med en mild tvållösning och vatten, medan andra kan kräva särskilda rengöringsprodukter.

8. Är tunneltält dyra?

Priset på ett tunneltält kan variera mycket beroende på storlek, material och märke. Du kan hitta billigare modeller för några hundra kronor, medan mer high-end alternativ kan kosta flera tusen kronor. Som alltid när det gäller campingutrustning, får du ofta vad du betalar för - ett dyrare tält kommer sannolikt att vara mer hållbart, bekvämt och väderbeständigt än ett billigare alternativ.

Om vårt test

När vi på Bäst i Test 24 testar och utvärderar tunneltält gör vi det med en omfattande och noggrann metod. Vi vill säkerställa att det tält vi rekommenderar är det absolut bästa på marknaden. För att göra detta har vi satt upp ett antal kriterier som varje tält vi testar måste gå igenom. Dessa kriterier har utvecklats med hjälp av vår breda kunskap och erfarenhet inom området, samt genom att ta hänsyn till vad konsumenterna värderar mest när de köper tunneltält.

 • Hållbarhet: Hur väl klarar tältet av väder och vind? Är det tillverkat i högkvalitativa material som kan stå emot regn, snö och stark sol?
 • Design: Hur är tältets design och hur väl fungerar den i praktiken? Är det lätt att sätta upp och packa ihop? Finns det tillräckligt med utrymme för sovande och förvaring?
 • Komfort: Hur bekvämt är tältet att sova i? Erbjuder det god ventilation och skydd mot insekter?
 • Prisvärdhet: Hur mycket kostar tältet jämfört med andra liknande tält på marknaden? Erbjuder det bra värde för pengarna?

Vi testar varje tält under verkliga förhållanden, i olika väder och terräng, för att säkerställa att det klarar av de påfrestningar det kommer att möta i verkligheten. Vi jämför också varje tält mot andra på marknaden för att se till att det vi rekommenderar verkligen är det bästa. Vårt slutgiltiga betyg baseras på en kombination av våra egna tester och konsumentrecensioner, för att ge en så rättvis och balanserad bedömning som möjligt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Betyg: 4.6 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.