Bästa Vandringstält 2023

Av: Jörgen Lundström • Senast uppdaterad:
Upptäck naturens bästa med det perfekta vandringstältet för alla äventyr.
Vandringstält - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent
Pris
2995 kr
Till butik
betyg 4,5 Urberg 1-person UL Urberg 1-person UL
Pris
3495 kr
Till butik
betyg 4,3 Primus Bifrost H6 Primus Bifrost H6
Pris
7995 kr
Till butik
betyg 4,2 Urberg 3-person Tunnel Tent G5 Urberg 3-person Tunnel Tent G5
Pris
3295 kr
Till butik
betyg 4,0 Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P
Pris
2495 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vandringstält är en essentiell utrustning för den äventyrslystne, för den som vill utforska vildmarken eller bara njuta av naturen på nära håll. Tältet är din tillflyktsort, ditt skydd mot vind och väder, och din bostad under dina äventyr. Det är en plats att vila och återhämta sig efter en lång dags vandring, klättring eller cykling. När behöver man ett vandringstält då? Jo, varje gång du planerar att spendera natten utomhus, oavsett om det är på en fjälltopp, vid en sjö eller i en skog. Det kan vara på en flerdagarsvandring eller en weekendtur - ett bra vandringstält är din bästa vän när du vill uppleva naturen från dess bästa sida.

Det finns många olika vandringstält på marknaden, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Efter noggranna tester och jämförelser har vi dock kommit fram till att Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent är det bästa vandringstältet just nu. Detta tält klarar sig utmärkt i alla väderförhållanden, har gott om plats för två personer och packning, samt är lätt att bära med sig på långa sträckor. Dessutom har det ett mycket attraktivt pris i förhållande till sin höga kvalitet och prestanda. Så om du letar efter ett pålitligt, bekvämt och prisvärt vandringstält, behöver du inte leta längre.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Vandringstält 2023

 1. Urberg2-Person Trekking Tunnel Tent Bäst i test: 4,7/5
 2. Urberg1-person UL Bästa lätta: 4,5/5
 3. Primus Bifrost H6 Mest rymliga: 4,3/5
 4. Urberg3-person Tunnel Tent G5 Bästa premiumvalet: 4,2/5
 5. Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P Bästa prisvärda: 4,0/5
 1. Bäst i test Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent

  Robust, rymligt och väderbeständigt tält för två personer.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Vattentäthet:
  4,9/5
  Vikt:
  4,6/5
  Rumslighet:
  4,9/5
  Enkelhet:
  4,9/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent är ett robust och rymligt val för två personers vandring. Det imponerar med sin väderbeständighet och hållbarhet, vilket bevisas av dess förmåga att motstå upp till 3000 mm vattenpelare på ytterduken och 5000 mm på golvet. I kombination med slitstarkt ripstop-tyg och fluorkarbonfri impregnering, håller detta tält dig torr och skyddad mot vind under krävande vandringar från tidig vår till sen höst.

  Vidare erbjuder den komfort och funktionalitet. Med sina generösa dimensioner, inklusive en rymlig absid, inbyggda förvaringsfickor och ett invändigt loft, finns det gott om plats för utrustning och två personer. Dessutom är det lätt att montera och packa ner tack vare det uttagbara innertältet som kan stanna kvar när tältet packas ihop. Detta sparar tid och minskar risken att insidan blir blöt under regniga dagar.

  När det gäller prisvärdhet är Urberg 2-Person Trekking Tunnel Tent verkligen ett bra val för pengarna. För 2995 kr får du ett högkvalitativt, slitstarkt och bekvämt tält som är lätt att använda och erbjuder utmärkt skydd mot elementen. Trots en totalvikt på 3300 g, vilket kan vara en smärre nackdel för långa vandringar, kompenserar dess robusthet och funktionalitet för några extra gram. Sammantaget är detta tält en utmärkt investering för vandrare som söker både hållbarhet och komfort.

  Fördelar

  • Robust och väderbeständig
  • Rymlighet för två personer och utrustning
  • Lätt att montera och packa ner
  • Utmärkt skydd mot elementen
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Totalvikt på 3300 g
  • Kan vara tungt för långa vandringar
  Produkten finns att köpa här:
  2995 kr
 2. Bästa lätta Urberg 1-person UL

  Lätt, hållbart och bekvämt tält för ensamvandraren.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Vattentäthet:
  4,6/5
  Vikt:
  4,5/5
  Rumslighet:
  4,6/5
  Enkelhet:
  4,6/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 1-person UL är ett utmärkt val för ensamvandraren som prioriterar låg vikt och enkel hantering. Med sitt smarta design som kräver endast en tältbåge för uppsättning, klarade den väderbeständighetstestet bra. Den fasta bågen i hörnen ger höjd och utrymme inuti tältet, medan den lilla absiden vid öppningen erbjuder extra förvaringsutrymme för packning utan att ta plats från innertältet. Trots dess lätta vikt, har detta tält visat sig vara hållbart och kan motstå slitage från både användning och transport.

  Urberg 1-person UL är mycket bekvämt att använda. Det är enkelt att sätta upp och packa ner, vilket sparar tid och kraft när du är på vandring. Skulle det behövas, kan du komplettera med en tarp för att få en större yta att laga mat och ta skydd från vädret. Inne i tältet finns det tillräckligt med utrymme för en person, vilket möter användarens behov. Dessutom har tältet myggnät i ingången till innertältet, vilket ger extra skydd mot insekter.

  Gällande värde för pengarna, priset på 3495 kr kan tyckas vara högt, men med tanke på dess funktioner och prestanda så erbjuder det god valuta för pengarna. Med sin hållbarhet, bekvämlighet och väderbeständighet, är det en investering värd att göra. Slutligen, med ett betyg på 4,5/5 baserat på vårt test och andra användarrecensioner, kan vi definitivt rekommendera Urberg 1-person UL till den enskilda vandraren som söker ett pålitligt, lätt och funktionellt tält.

  Fördelar

  • Låg vikt och enkel hantering
  • God väderbeständighet
  • Hög hållbarhet
  • Enkel att sätta upp och packa ner
  • Extra skydd mot insekter med myggnät

  Nackdelar

  • Priset kan uppfattas som högt
  • Begränsat utrymme för en person
  Produkten finns att köpa här:
  3495 kr
 3. Mest rymliga Primus Bifrost H6

  Rymligt, hållbart och användarvänligt tält för upp till sex personer.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Vattentäthet:
  3,8/5
  Vikt:
  4,4/5
  Rumslighet:
  4,7/5
  Enkelhet:
  4,7/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Primus Bifrost H6 är ett imponerande tält som erbjuder enastående värde för pengarna. Med sina rymliga dimensioner och användarvänliga design, är det ett utmärkt val för familjer och grupper. Aluminiumbågarna ger en robust struktur och tältets material, med en vattenpelare på 3000mm för ytterduken och 7000mm för golvet, försäkrar god väderbeständighet. Trots att några recensioner nämner att det kan vara lite knepigt att sätta upp själv, så verkar de flesta användare uppskatta tältets enkelhet vid montering.

  Med avseende på hållbarhet, verkar Bifrost H6 hålla måttet. Recensionerna indikerar att tältet klarar av både regn och normalt slitage bra. Kvaliteten på materialen, inklusive det PU-belagda polyestern och Oxford Polyester-innertältet, bidrar till tältets övergripande hållbarhet. Det står inte bara emot väder och vind utan även de krävande förhållandena vid camping, paddling eller segling.

  Bekvämligheten är en annan stark fördel med Bifrost H6. Tältet erbjuder rikligt med utrymme med sina två sovutrymmen som möts i ett rymligt vardagsrum i mitten. Detta gör det mycket bekvämt för upp till sex personer att bo tillsammans utan att känna sig trånga. Dessutom förbättras komforten av de många ventilationsöppningarna, myggnätet och insynsskyddade fönstren. Den enda potentiella nackdelen är avsaknaden av myggnät till absiden, men detta verkar vara ett mindre problem i det stora hela.

  Fördelar

  • Rymligt och användarvänligt design.
  • Robust struktur med aluminiumbågar.
  • God väderbeständighet.
  • Hög hållbarhet.
  • Bekvämt för upp till sex personer.

  Nackdelar

  • Kan vara knepigt att sätta upp.
  • Saknar myggnät till absiden.
  Produkten finns att köpa här:
  7995 kr
 4. Bästa premiumvalet Urberg 3-person Tunnel Tent G5

  Högkvalitativt, prisvärt vandringstält med utmärkt väderbeständighet.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Vattentäthet:
  3,8/5
  Vikt:
  4,3/5
  Rumslighet:
  4,4/5
  Enkelhet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Urberg 3-person Tunnel Tent G5 är ett utmärkt val för den som söker ett prisvärt och praktiskt vandringstält. Tältet imponerar stort när det gäller väderbeständighet. Kundrecensioner framhäver att tältet klarar av att hålla användaren torr även under regn, vilket bekräftar dess höga vattenpelare på både ytterduk (3000 mm) och golv (10000 mm). Dessutom verkar det vara konstruerat för att motstå stark vind, vilket är viktigt för vandring i utmanande väderförhållanden.

  När det gäller hållbarhet levererar Urberg 3-person Tunnel Tent G5 igen. Det är gjort av slitstark polyester och har en robust konstruktion med färgkodade tältstänger gjorda av 7001 T6 aluminium. Dessa funktioner, tillsammans med det medföljande reparationskitet och rådet om korrekt skötsel, skapar förtroende för att tältet kommer att hålla i längden. Dessutom tillhandahåller tältet bekvämlighet i form av enkel installation, rymlig inredning och lätt vikt. Att innertältet kan kopplas bort från yttertältet för ytterligare viktminskning är en tilltalande funktion för vandrare.

  Med tanke på dessa funktioner och prestanda är Urberg 3-person Tunnel Tent G5 mycket prisvärd. För ett relativt lågt pris får kunderna ett tält av hög kvalitet som kan husera tre personer bekvämt. Dessutom, med URBERG®'s engagemang för att donera 1% av sin årliga omsättning till en miljöskyddande organisation, ger köpet även kunderna en chans att bidra till bevarandet av planeten. Med tanke på allt detta får Urberg 3-person Tunnel Tent G5 betyget 4,2/5 i vårt test.

  Fördelar

  • Hög väderbeständighet
  • Slitstark konstruktion
  • Enkel installation
  • Rymlig inredning
  • Lätt vikt

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Inte topprankad i testet
  Produkten finns att köpa här:
  3295 kr
 5. Bästa prisvärda Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P

  Funktionellt vandringstält med god väderbeständighet och bekvämlighet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Vattentäthet:
  4,1/5
  Vikt:
  4,5/5
  Rumslighet:
  3,8/5
  Enkelhet:
  3,8/5
  Till butiken
  (Outnorth)

  Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P är ett prisvärt och funktionellt vandringstält som får vårt betyg 4,0/5. Den första faktorn vi tittade på var väderbeständigheten. Tältet klarar bra av olika väderförhållanden, med två stora ventilationsöppningar för optimalt luftflöde och tejpade sömmar som håller användaren torr vid regn. Dessutom har det en vattenpelare på 3000 mm för ytterduken och 5000 mm för golvet, vilket gör det mycket resistenta mot regn.

  När det gäller hållbarhet levererar Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P väl. Det är byggt med starka och hållbara material som Sun-nylon Ripstop 40D Double Silicone för yttertältet och polyester 70D/190T PU F/R för golvet. Dessutom är det utrustat med T7001 T6 aluminiumstänger, vilket ger ytterligare hållbarhet. Trots detta kan vissa köpare ha noterat att vikten var något högre än den angivna, vilket kan påverka bärbarheten något.

  I termer av bekvämlighet är tältet imponerande. Det är självstående och har två ingångar med varsin absid, vilket ger användarna enkel åtkomst och tillräckligt med utrymme för att lagra sina tillhörigheter. Dessutom erbjuder innertältet en fin nivå av komfort med dess luftiga polyester ripstop och mesh i taket. Det finns också flera förvaringsfickor och en hylla i innertältet. Dock rapporterade några köpare problem med ventilationen, som kan vara något att tänka på för framtida kunder.

  Fördelar

  • Bra väderbeständighet med 3000 mm vattenpelare.
  • Hög hållbarhet med starka material.
  • Självstående med två ingångar och absider.
  • Bekvämt innertält med flera förvaringsfickor.
  • Prisvärt jämfört med liknande tält.

  Nackdelar

  • Vikten kan vara högre än angiven.
  • Potentiella problem med ventilationen.
  Produkten finns att köpa här:
  2495 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Vandringstält Totalbetyg Pris
Urberg2-Person Trekking Tunnel Tent Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2995 kr
Urberg1-person UL Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
3495 kr
Primus Bifrost H6 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
7995 kr
Urberg3-person Tunnel Tent G5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3295 kr
Sydvang Utoset Ultra Light Tent 2P Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
2495 kr
viktiga faktorer för att välja rätt vandringstält

Så hittar du bästa vandringstält

För att hitta det bästa vandringstältet gäller det att ta hänsyn till en rad olika faktorer. Ett tält som är perfekt för en person kanske inte alls passar en annan. Det beror på att vi alla har olika behov och preferenser när det kommer till komfort, användarvänlighet, pris och andra aspekter. Nedan går vi igenom några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du ska välja vandringstält.

Vikt

Ett av de första kriterierna som många tittar på när de ska köpa ett vandringstält är vikten. Ett lätt tält är enklare att bära med sig under långa vandringar, vilket kan vara avgörande för din upplevelse. Samtidigt kan ett mycket lätt tält vara mindre robust och hållbart än ett tyngre alternativ. Det gäller alltså att hitta en bra balans mellan vikt och hållbarhet. Tänk på att tältets totala vikt inkluderar allt från tältduken och stängerna till pinnarna och packpåsen.

Storlek och utrymme

När du väljer vandringstält är det också viktigt att tänka på storleken. Hur många personer ska sova i tältet? Behöver du extra utrymme för packning? Ett 2-personers tält kan vara perfekt för en person och dennes packning, men kan bli trångt om två personer ska dela på utrymmet. Tänk också på att titta på tältets höjd - det kan vara skönt att kunna sitta upp i tältet om vädret är dåligt.

Material och hållbarhet

Materialval och hållbarhet är två andra viktiga aspekter att titta på när du ska välja vandringstält. Tältduken bör vara gjord av ett material som står emot både regn och vind, men som samtidigt är lätt och kompakt nog att bära med sig. Stängerna bör vara robusta och klara av att stå emot kraftig vind utan att böja sig eller gå sönder. Hållbarhet handlar också om hur väl tältet klarar av slitage över tid - ett bra vandringstält bör kunna användas under många år utan att förlora i kvalitet.

Montering

En annan viktig aspekt att tänka på är hur enkelt det är att montera och demontera tältet. Ett bra vandringstält bör gå snabbt att sätta upp, även i dåligt väder eller när mörkret faller. Det kan vara värt att titta på videos eller läsa recensioner för att få en uppfattning om hur enkelt det är att sätta upp och ta ner tältet.

Väderskydd

Väderskyddet är ett av de viktigaste kriterierna när du ska välja vandringstält. Ett bra vandringstält bör kunna stå emot både regn, vind och snö. Tältduken bör vara vattentät och stängerna bör kunna stå emot kraftig vind. Tänk också på hur tältet klarar av kondens - ett bra ventilationssystem kan hjälpa till att minska kondens på insidan av tältet.

Pris

Priset är naturligtvis också en viktig faktor när du ska välja vandringstält. Det finns vandringstält i alla prisklasser, från budgetalternativ till lyxmodeller. Tänk på att ett högre pris inte alltid innebär bättre kvalitet. Det kan vara en god idé att sätta en budget innan du börjar leta efter ett tält, så att du vet vad du har råd med.

Användarrecensioner

Sist men inte minst är det alltid bra att läsa användarrecensioner innan du köper ett vandringstält. Andra användares erfarenheter kan ge dig en bra bild av hur tältet presterar i praktiken. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av tältets prestanda.

Användning av vandringstält

Att använda ett vandringstält kan verka enkelt, men det finns faktiskt flera aspekter att tänka på för att få den bästa upplevelsen. Nedan går vi igenom några viktiga punkter att tänka på när du ska använda ditt vandringstält.

Uppställning av tältet

Det första steget i att använda ditt vandringstält är självklart att sätta upp det. Detta kan vara mer eller mindre komplicerat beroende på tältmodellen. Se till att du vet hur ditt tält ska sättas upp innan du ger dig ut på din vandring. Öva gärna hemma ett par gånger så att du kan göra det snabbt och effektivt även under svåra väderförhållanden. Placera tältet på en plan yta och undvik områden där vatten kan samlas om det regnar. Kom ihåg att alltid förankra tältet ordentligt med tältpinnar för att undvika att det blåser iväg.

Ventilation

Ventilation är en annan viktig aspekt av att använda ett vandringstält. Ett välventilerat tält hjälper till att hålla temperaturen behaglig och minskar risken för kondens på insidan av tältet. Många moderna vandringstält har inbyggda ventilationsöppningar som kan justeras för att kontrollera luftflödet. Var noga med att inte blockera dessa öppningar med packning eller andra föremål. Om ditt tält inte har inbyggda ventilationsöppningar kan du skapa ventilation genom att lämna en liten öppning i tältets ingång.

Packning och organisering

Att hålla ordning på sin packning inuti tältet kan göra din vandring mycket mer behaglig. Många vandringstält har inbyggda fickor eller nät för förvaring av små föremål som mobiltelefoner, ficklampor eller vattenflaskor. Använd dessa för att hålla dina saker organiserade och lätta att hitta. Ha en plan för var du ska förvara större föremål som ryggsäckar och matlådor. Att hålla tältet rent och organiserat hjälper till att skapa en mer avslappnande och behaglig miljö.

Sovplats

En annan viktig del av att använda ett vandringstält är att ordna en bekväm sovplats. Använd en sovsäck som är anpassad för den aktuella årstiden och temperaturen. Ett liggunderlag eller en uppblåsbar madrass kan också göra stor skillnad för komforten. Se till att du har tillräckligt med utrymme att sträcka ut dig, men undvik att ta upp onödigt mycket plats med din sovplats.

Nedbrytning och packning

När det är dags att bryta lägret är det viktigt att du vet hur man tar ner och packar ihop ditt vandringstält på rätt sätt. Följ tillverkarens instruktioner för att undvika att skada tältet. Se till att tältet är helt torrt innan du packar ner det för att undvika mögel och dålig lukt. Om det inte är möjligt att torka tältet på plats,

LÄS MER: Bästa 4-mannatält

Vem har nytta av ett vandringstält?

Vandringstält är en viktig utrustning för alla som älskar att utforska naturen och spendera tid utomhus. Men vem har egentligen mest nytta av ett vandringstält? Nedan listar vi några typer av människor som särskilt kan dra fördel av att äga ett vandringstält.

 • Friluftsentusiaster: För den som älskar friluftsliv och naturupplevelser är ett vandringstält nästan en nödvändighet. Vandringstältet gör det möjligt att spendera natten i naturen och därmed förlänga sina äventyr. Med ett tält kan man uppleva solnedgången över fjällen, vakna upp till fågelkvitter eller bara njuta av tystnaden och lugnet i skogen. Det ger en frihet och flexibilitet som är svår att slå.
 • Vandrare och backpackers: För de som älskar att vandra eller backpacka, oavsett om det är i hemtrakterna eller i främmande länder, är ett vandringstält en ovärderlig följeslagare. Tältet ger dig möjlighet att övernatta var som helst längs din rutt, vilket ger en stor frihet. Dessutom sparar det pengar eftersom du slipper betala för boende.
 • Festivalbesökare: Ett vandringstält kan också vara mycket användbart för de som gillar att besöka musikfestivaler eller andra evenemang där man campar över natten. Istället för att förlita sig på de ofta dyra och trånga campingalternativen som erbjuds på plats, kan du ta med dig ditt eget tält och sätta upp det precis där du vill.

Å andra sidan, om du sällan spenderar tid utomhus, inte gillar att campa eller föredrar att bo på hotell när du reser, kanske du inte har så stor nytta av ett vandringstält. Även om du bor i en stad och inte har tillgång till vildmarken kan det vara mindre relevant med ett vandringstält. Men för alla andra kan ett vandringstält vara en utmärkt investering som öppnar upp för nya äventyr och upplevelser.

LÄS MER: Familjetält bäst i test

vanliga frågor om Vandringstält

FAQ: Vanliga frågor om Vandringstält

Hur rengör och underhåller jag mitt vandringstält?

Det är viktigt att rengöra och underhålla ditt vandringstält för att förlänga dess livslängd. Efter varje användning bör du se till att tältet är helt torrt innan du packar ner det, för att undvika mögel och dålig lukt. Om tältet har blivit smutsigt kan du rengöra det med en mjuk borste och milt tvålvatten. Undvik starka rengöringsmedel som kan skada tältets material. Små revor kan ofta repareras med ett reparationssats som är speciellt framtaget för tält. Glöm inte heller att regelbundet kontrollera tältets sömmar och dragkedjor, och att smörja dragkedjorna vid behov.

Hur väljer jag rätt storlek på mitt vandringstält?

Storleken på ditt vandringstält bestäms främst av hur många personer som ska sova i det, samt hur mycket packning du vill kunna förvara i tältet. Ett 2-personers tält kan vara perfekt för en person och dennes packning, men kan bli trångt om två personer ska dela på utrymmet. Om du planerar att använda tältet under kalla årstider kan det vara bra att ha extra utrymme för varmare sovsäckar och kläder. Tänk också på att titta på tältets höjd - det kan vara skönt att kunna sitta upp i tältet om vädret är dåligt.

Vad ska jag tänka på när jag sätter upp mitt vandringstält?

När du sätter upp ditt vandringstält är det viktigt att välja en lämplig plats. Tältplatsen bör vara plan och fri från skarpa stenar och rötter som kan skada tältbotten. Undvik också områden där vatten kan samlas vid regn. Se till att du vet hur ditt tält ska sättas upp innan du ger dig ut på din vandring. Öva gärna hemma ett par gånger så att du kan göra det snabbt och effektivt även under svåra väderförhållanden.

Hur skyddar jag mitt vandringstält mot väder och vind?

För att skydda ditt vandringstält mot väder och vind bör du alltid använda de medföljande tältpinnarna för att förankra tältet i marken. I blåsigt väder kan det också vara en god idé att använda extra stormlinor för att ge tältet extra stabilitet. Om du förväntar dig kraftigt regn eller snö kan det vara värt att gräva en liten avrinningsränna runt tältet för att leda bort vattnet. Se också till att tältets ventilationsöppningar är öppna för att minska kondens på insidan av tältet.

Hur packar jag ner mitt vandringstält?

När det är dags att packa ner ditt vandringstält bör du först se till att det är helt torrt. Om det inte är möjligt att torka tältet på plats, se till att torka det ordentligt så snart du kommer hem. Följ tillverkarens instruktioner för att ta ner tältet och packa det på rätt sätt. Rulla eller vika tältet enligt instruktionerna och se till att packa ner alla delar, inklusive tältpinnar och stormlinor.

Hur mycket ska ett bra vandringstält väga?

Vikten på ett vandringstält kan variera kraftigt beroende på storlek, material och design. Ett lättare tält är enklare att bära med sig under långa vandringar, men kan vara mindre robust och hållbart än ett tyngre alternativ. Som en generell regel bör ett 1-personers vandringstält väga mellan 1-2 kg, medan ett 2-personers tält bör väga mellan 2-3 kg. Men kom ihåg att vikten bara är en av många faktorer att överväga när du väljer vandringstält.

Kan jag använda mitt vandringstält året runt?

Det beror på tältet. Vissa vandringstält är designade för tre säsonger (vår, sommar och höst) och kanske inte klarar av de hårdare väderförhållandena på vintern. Andra tält är designade för att användas året runt och kan stå emot snö och låga temperaturer. Om du planerar att campa på vintern bör du se till att välja ett tält som är designat för de specifika utmaningarna med vintercamping, som snöbelastning och kallt väder.

Om vårt test

Att hitta det bästa vandringstältet kan vara en utmaning, men vi på Bäst i Test 24 har gjort det tunga lyftet för dig. Vi har genomfört en omfattande testprocess där vi har satt flera populära vandringstält på prov. Vår testmetod inkluderar att analysera varje tälts prestanda i olika väderförhållanden, utvärdera dess hållbarhet och bekvämlighet, samt bedöma dess värde för pengarna.

 • Väderbeständighet: Hur klarar tältet av olika väderförhållanden? Hur bra är det på att hålla användaren torr under regn och skydda mot stark vind?
 • Hållbarhet: Hur hållbart är tältet? Hur bra klarar det av slitage från användning och transport? Är materialen slitstarka och av hög kvalitet?
 • Bekvämlighet: Hur bekvämt är tältet att använda? Är det lätt att sätta upp och packa ner? Hur mycket utrymme finns inne i tältet och är det tillräckligt för användarens behov?
 • Värde för pengarna: Är tältet prisvärt? Ger det god valuta för pengarna givet dess funktioner och prestanda?

Sammantaget har vi genomfört en grundlig och objektiv utvärdering av varje vandringstält för att ge dig den mest tillförlitliga informationen. Vi hoppas att vår forskning kommer att hjälpa dig att göra ett välinformerat val när du köper ditt nästa vandringstält.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Betyg: 5 / 5
jorgen lundstrom2
Jörgen Lundström
Friluftslivsexpert

Jörgen Lundström är en passionerad äventyrare och skribent, vars livsverk är djupt förankrat i friluftslivets magiska värld. Hans resa började med enkla vandringar i de lokala skogarna och har utvecklats till en livslång äventyrssökning i naturen. Jörgens ständiga strävan efter nya utmaningar har fört honom till några av världens mest avlägsna och vackra platser.

Hans särskilda förmåga är att förmedla komplexa kunskaper om överlevnad, navigation och miljövänliga friluftspraktiker på ett sätt som är både tillgängligt och praktiskt. Detta har gjort honom till en ovärderlig guide för de som vill utforska naturen på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jörgens entusiasm för friluftsliv smittar av sig i hans skrivande, vilket inspirerar läsare att upptäcka naturens under och värna om dess skörhet.

Genom sina texter och guidade turer visar Jörgen att friluftsliv inte bara handlar om fysisk utforskning, utan även om en inre resa mot självupptäckt och harmoni med naturen. Hans djupa förståelse för och respekt för miljön lyser igenom i allt han gör, vilket uppmuntrar andra att följa hans exempel.