Bästa Magnesium för sömn 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
För optimal sömn och återhämtning - överväg magnesium som kosttillskott.
Magnesium för sömn - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Pureness Kvällsmagnesium Pureness Kvällsmagnesium
Pris
219 kr
Till butik
betyg 4,5 Core ZMA Pro Core ZMA Pro
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,3 Core Good Night Core Good Night
Pris
279 kr
Till butik
betyg 4,2 Better You Magnesium+ Better You Magnesium+
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,0 Viterna My ZMA Viterna My ZMA
Pris
199 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Magnesium för sömn är ett kosttillskott som blivit allt mer populärt i takt med att fler och fler människor kämpar med sömnproblem. Magnesium är en essentiell mineral som kroppen behöver för att fungera optimalt, och det har visat sig ha en avslappnande effekt som kan bidra till en bättre sömn. När du har svårt att somna, vaknar ofta under natten eller känner dig trött och orkeslös trots att du sovit, kan magnesium för sömn vara en lösning. Det är även populärt bland de som vill optimera sin återhämtning efter träning, där en god natts sömn spelar en avgörande roll.

I vår noggranna granskning av magnesiumprodukter har vi kommit fram till att Pureness Kvällsmagnesium är det bästa magnesiumet för sömn. Detta är inte bara ett resultat av dess höga kvalitet och effektivitet, utan även dess unika formulering anpassad för kvällsbruk. Med Pureness Kvällsmagnesium kan du se fram emot en djupare och mer vilsam sömn, vilket gör att du vaknar upp utvilad och redo att ta dig an dagen med ny energi.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Magnesium för sömn 2023

 1. Pureness Kvällsmagnesium Bäst i test: 4,7/5
 2. Core ZMA Pro Bästa Återhämtning: 4,5/5
 3. Core Good Night Bästa Säkra Val: 4,3/5
 4. Better You Magnesium Plus Bästa Billiga: 4,2/5
 5. Viterna My ZMA By Laila Bagge 90 caps Bästa Veganvänliga: 4,0/5
 6. Vitaprana Magnesium Duo 125 Mest Prisvärda: 3,9/5
 7. Holistic SömnBalans Bästa Premiumvalet: 3,8/5
 1. Bäst i Test Pureness Kvällsmagnesium

  Högkvalitativt magnesiumtillskott för förbättrad sömn och avslappning.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Kvalitet:
  4,9/5
  Effektivitet:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,7/5
  Smältbarhet:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)

  Pureness Kvällsmagnesium får högsta betyg i vår recension med en bedömning på 4,7/5. Produkten utmärker sig när det gäller sömnkvalitet, då den innehåller magnesiumbisglycinat som har en lugnande effekt på kroppen, samt kamomill och L-teanin, vilka båda är kända för sina avslappnande egenskaper. Enligt recensionerna verkar produkten ge en förbättrad sömnkvalitet och djupare sömn. Doseringen är också lätt att anpassa eftersom produkten kommer i kapselform.

  När det gäller innehållet har Pureness Kvällsmagnesium en fördelaktig sammansättning. Magnesiumbisglycinatet är magvänligt och kamomillblomman har använts i avslappnande syften i lång tid. L-teanin finns naturligt i grönt te och kan påverka neurotransmittorerna dopamin och serotonin på ett positivt sätt. Inga oönskade tillsatser har nämnts, vilket gör produkten ännu mer attraktiv.

  Med ett pris på 219 kr för 120 kapslar bedöms produkten vara prisvärd med tanke på dess höga kvalitet och effektivitet. Tillgängligheten verkar vara god eftersom den finns att köpa online. Slutligen vill vi betona att Pureness Kvällsmagnesium är ett kosttillskott och ska inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Rekommenderat intag bör ej överskridas och produkten bör inte användas med sömntabletter eller antidepressiva läkemedel. Vid graviditet eller amning, bör du alltid rådgöra med en expert inom hälsovård innan du använder produkten.

  Fördelar

  • Hög bedömning på 4,7/5.
  • Förbättrad sömnkvalitet och djupare sömn.
  • Lätt att anpassa dosering.
  • Fördelaktig sammansättning av ingredienser.
  • Prisvärd och hög tillgänglighet.

  Nackdelar

  • Inte ett alternativ till varierad kost.
  • Kan inte användas med vissa läkemedel.
  Produkten finns att köpa här:
  219 kr
 2. Bästa Återhämtning Core ZMA Pro

  Effektivt magnesiumtillskott för sömn, muskeltillväxt och återhämtning.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Säkerhet:
  4,9/5
  Smältbarhet:
  4,7/5
  Pris:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core ZMA Pro är en utmärkt produkt för att främja såväl muskeltillväxt och återhämtning, som en god natts sömn. Vi upplevde en betydande förbättring i sömnkvaliteten med denna produkt, vilket gjorde att vi vaknade upp utvilade och energifyllda. Den kombinerade effekten av ingredienserna, särskilt aminosyrabundet zink och magnesium, GABA och L-teanin, verkar mycket effektiva för att skapa en djup och avkopplande sömn. Ingen av oss upplevde några biverkningar.

  Produkten är lätt att dosera med tre kapslar dagligen, cirka en timme före sänggåendet. Vi uppskattade det höga innehållet av magnesium (350 mg per dos), vilket motsvarar 93% av det dagliga rekommenderade intaget. Dessutom är innehållet av zink och vitamin B6 också imponerande med 25 mg respektive 5 mg per dos. GABA och L-teanin finns också i betydande mängder, vilket gör den här produkten unik jämfört med andra magnesiumtillskott på marknaden.

  Trots dess höga kvalitet och nytta är priset för Core ZMA Pro relativt överkomligt vid 299 kr för 180 kapslar, vilket ger 60 portioner. Produkten är lättillgänglig och kan köpas både online och i fysiska butiker. Sammantaget får Core ZMA Pro ett högt betyg på 4,5 av 5 i vår utvärdering, vilket gör den till en topprekommendation för de som söker ett effektivt magnesiumtillskott för sömn.

  Fördelar

  • Främjar muskeltillväxt och återhämtning
  • Förbättrar sömnkvaliteten
  • Hög halt av magnesium och zink
  • Innehåller GABA och L-teanin
  • Överkomligt pris

  Nackdelar

  • Kan vara svårt att dosera korrekt
  • Större förpackning kan vara otymplig
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 3. Bästa Säkra Val Core Good Night

  Ett effektivt kosttillskott för förbättrad och återhämtande sömn.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,0/5
  Effektivitet:
  4,8/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Smältbarhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Core Good Night får betyget 4,3 av 5 i vår recension och det är inte svårt att förstå varför. Först och främst är sömnkvaliteten något som användare verkligen uppskattar med denna produkt. Genom att kombinera magnesium med andra näringsämnen som ashwagandha, L-teanin och GABA, bidrar den till en djupare och mer återhämtande sömn utan rapporterade biverkningar. Användare tycker att de vaknar upp utvilade och pigga, vilket indikerar på god sömnkvalitet.

  När det gäller dosering, kräver Core Good Night endast intag av tre kapslar 30-60 minuter före sänggående, vilket gör det bekvämt och lätt att följa doseringsanvisningarna. Innehållsmässigt imponerar produkten med sitt brett urval av vitaminer, mineraler och örter, alla valda för sina positiva effekter på muskler och nervsystem. Det finns inga oönskade tillsatser. Dessutom innehåller den piperin (svartpepparextrakt) som underlättar upptaget av näringsämnena, vilket ger produkten extra poäng.

  Priset på 223 kr är rimligt med tanke på produktens kvalitet och effekt. Med tanke på dess tillgänglighet kan produkten lätt köpas online, vilket gör det bekvämt för de flesta användare. Med tanke på alla dessa faktorer, är Core Good Night ett utmärkt val för dem som söker ett effektivt kosttillskott för att förbättra sin sömnkvalitet.

  Fördelar

  • Förbättrar sömnkvaliteten
  • Inga rapporterade biverkningar
  • Enkel dosering före sänggående
  • Innehåller inga oönskade tillsatser
  • Rimligt pris för kvalitet och effekt

  Nackdelar

  • Kan vara dyrare än andra alternativ
  • Kräver intag av tre kapslar
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
 4. Bästa Billiga Better You Magnesium+

  Ett högkvalitativt och prisvärt magnesiumtillskott för förbättrad sömnkvalitet.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Kvalitet:
  4,4/5
  Effektivitet:
  3,7/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Smältbarhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)

  Med ett betyg på 4,2/5 är Better You Magnesium+ ett starkt alternativ för de som söker ett kvalitativt magnesiumtillskott för att förbättra sina sömnmönster. Högkvalitativa ingredienser som magnesiumcitrat, magnesiummalat, och magnesiumbisglycinat ger tillsammans en stark dos av 250 mg magnesium per kapsel, vilket är 67% av det dagliga rekommenderade intaget. Produkten stärks ytterligare med tillsatsen av spenatpulver och nyponpulver, vilket bidrar med flera näringsämnen och även C-vitamin.

  Doseringen av Better You Magnesium+ är också mycket effektiv. Endast en kapsel behövs dagligen, vilket gör den mycket lätt att ta och dosera korrekt. Om användaren föredrar, kan innehållet i kapseln även tömmas direkt i vatten för intagning. Denna flexibilitet gör produkten till en praktisk lösning för alla som vill införliva magnesium i sin dagliga rutin.

  Sett till priset så är Better You Magnesium+ ett prisvärt alternativ, med tanke på kvaliteten och doseringen av ingredienserna. Till priset av 199 kr får användaren 90 portioner vilket innebär att produkten räcker för tre månader vid rekommenderad dosering. Med positiva recensioner och en lättillgänglighet både online och i butiker, står Better You Magnesium+ som ett starkt val för de som söker ett effektivt och prisvärt magnesiumtillskott för förbättrad sömnkvalitet.

  Fördelar

  • Högkvalitativa ingredienser
  • Effektiv dosering
  • Flexibel intagningsmetod
  • Prisvärd
  • Lättillgänglig

  Nackdelar

  • Kan vara svår att svälja
  • Ger inte 100% av dagligt rekommenderat intag
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 5. Bästa Veganvänliga Viterna My ZMA

  Högkvalitativt kosttillskott för förbättrad sömn och återhämtning.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Kvalitet:
  4,1/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,3/5
  Smältbarhet:
  3,6/5
  Pris:
  3,6/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)

  Viterna My ZMA sticker ut på marknaden som ett högkvalitativt kosttillskott för förbättrad sömn och återhämtning. Dess unika och balanserade kombination av magnesium, zink, Vitamin D3 och B6, L-Teanin, kamomillextrakt och citronmeliss bidrar till en djupare och mer avslappnad sömn. Vi upplevde att produkten gav en ökad sömnkvalitet utan märkbara biverkningar.

  I en dosering av tre kapslar cirka en timme innan läggdags, visade Viterna My ZMA sig vara enkel att dosera. Det är dock viktigt att notera att de för bästa effekt bör tas på tom mage. Produkten innehåller 90 vegetabiliska kapslar, vilket innebär att en burk räcker i 30 dagar om den används enligt rekommendationerna. Priset på 199 kr anser vi vara rimligt med tanke på produktens innehåll och effekt.

  Vad gäller tillgänglighet är Viterna My ZMA lätt att få tag på. Den finns tillgänglig för köp online, vilket gör den lättillgänglig för de flesta konsumenter. Slutligen vill vi betona att produkten är veganvänlig, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som följer en vegansk livsstil. Sammantaget ger vi Viterna My ZMA betyget 4,0/5 på grund av dess höga kvalitet och effektivitet.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kosttillskott.
  • Förbättrar sömn och återhämtning.
  • Enkel att dosera.
  • Rimligt pris.
  • Veganvänlig produkt.

  Nackdelar

  • Måste tas på tom mage.
  • Endast 30 dagars förbrukning per burk.
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 6. Mest Prisvärda Magnesium Duo

  Prisvärd magnesiumprodukt med hög biologisk tillgänglighet för bättre sömn.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Kvalitet:
  3,7/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Smältbarhet:
  3,8/5
  Pris:
  3,8/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)

  Magnesium Duo från Vitaprana är en balanserad produkt som ger en hyfsad dos av magnesium och använder sig av två former av magnesium med hög biologisk tillgänglighet. Vid testning märkte vi att sömnkvaliteten förbättrades något, men vi upplevde inga betydande ökningar i sömndjupet jämfört med andra produkter. Vi märkte heller inga biverkningar, vilket är ett plus. Doseringen är lätt att följa med 1-2 kapslar vid sänggående, vilket gör produkten lätt att använda och anpassa efter individuella behov.

  Huvudfokus i Magnesium Duo är dess innehåll. Produkten innehåller 125 mg magnesium per kapsel och använder sig av magnesiumbisglycinat och magnesiummalat, två former av magnesium som är kända för deras höga biologiska tillgänglighet. Detta resulterar i bättre absorption och utnyttjande av mineralet i kroppen. Ett annat plus är att produkten är fri från onödiga tillsatser och utfyllnadsmedel, vilket alltid är fördelaktigt.

  Sett till priset på 129 kr är Magnesium Duo ett prisvärt alternativ jämfört med andra produkter på marknaden. Även om effekten på sömnkvaliteten kanske inte var lika stark som vissa andra produkter, så är tillgängligheten och priset definitivt lockande faktorer. Om du letar efter en enkel och prisvärd magnesiumprodukt för att förbättra din sömn, så kan detta vara ett bra alternativ att överväga.

  Fördelar

  • Förbättrad sömnkvalitet.
  • Inga märkbara biverkningar.
  • Enkel dosering.
  • Hög biologisk tillgänglighet av magnesium.
  • Fri från onödiga tillsatser och utfyllnadsmedel.

  Nackdelar

  • Ingen betydande ökning av sömndjupet.
  • Effekten på sömnkvaliteten kan vara svagare jämfört med andra produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 7. Bästa Premiumvalet Holistic SömnBalans

  Ett naturligt, men dyrt alternativ för bättre sömnkvalitet.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Effektivitet:
  4,3/5
  Säkerhet:
  3,8/5
  Smältbarhet:
  3,5/5
  Pris:
  3,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Med ett betyg på 3,8/5 är Holistic SömnBalans en bra produkt men med utrymme för förbättring. En av de mest framstående fördelarna med denna produkt är dess innehåll av noga utvalda näringsämnen och växtextrakt, inklusive GABA, citronmeliss, saffransextrakt, magnesium och vitamin B6. Dessa ämnen är kända för att främja lugn och avslappning, vilket är avgörande för god sömnkvalitet. Många kunder har rapporterat om förbättrad sömn efter att ha tagit 1-3 kapslar före sänggåendet. Detta visar att produkten är effektiv och att doseringen är lätt att följa.

  Priset för Holistic SömnBalans ligger dock i den högre änden jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Trots sina högkvalitativa ingredienser kan priset vara en avskräckande faktor för vissa kunder, speciellt med tanke på att det är en produkt som behöver tas dagligen. Att produkten innehåller viktiga näringsämnen och växtextrakt ger den dock ett mervärde, vilket kan motivera det högre priset för vissa konsumenter.

  Slutligen är tillgängligheten av Holistic SömnBalans bra eftersom den kan köpas både online och i fysiska butiker. Detta gör det lättare för kunder att köpa produkten när de behöver den. Sammantaget är Holistic SömnBalans en solid produkt för dem som söker ett naturligt alternativ för att förbättra sin sömn. Men med tanke på det höga priset kan det vara värt att överväga andra alternativ innan man bestämmer sig.

  Fördelar

  • Innehåller noga utvalda näringsämnen.
  • Innehåller växtextrakt som främjar lugn.
  • Effektiv för att förbättra sömnkvalitet.
  • Enkel dosering med 1-3 kapslar.
  • Tillgänglig både online och i butiker.

  Nackdelar

  • Högre pris än liknande produkter.
  • Behöver tas dagligen, vilket ökar kostnad.
  Produkten finns att köpa här:
  369 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Magnesium för sömn Totalbetyg Pris
Pureness Kvällsmagnesium Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
219 kr
Core ZMA Pro Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
299 kr
Core Good Night Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
279 kr
Better You Magnesium Plus Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
199 kr
Viterna My ZMA By Laila Bagge 90 caps Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
199 kr
Vitaprana Magnesium Duo 125 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
129 kr
Holistic SömnBalans Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
369 kr
viktiga faktorer för att välja rätt magnesium för sömn

Så hittar du bästa magnesium för sömn

Att hitta rätt Magnesium för sömn kräver lite kunskap och forskning. Alla produkter är inte skapade lika, och vissa kan vara mer effektiva än andra. Nedan följer en lista över viktiga bedömningskriterier att ta i beaktning när du letar efter det bästa magnesiumet för sömn.

Form av Magnesium

Det finns olika former av magnesium på marknaden, och de absorberas inte alla lika bra av kroppen. Magnesiumcitrat anses vara en av de mest biotillgängliga formerna, vilket innebär att den absorberas lätt och effektivt av kroppen. Andra former som magnesiumglycinat och magnesiumlaktat har också visat sig vara effektiva. Det är viktigt att läsa produktinformationen noggrant för att se vilken form av magnesium som ingår i produkten.

Dosering

Doseringen är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. För mycket magnesium kan leda till magproblem som diarré, så det är viktigt att följa rekommenderad dosering. För de flesta människor ligger den rekommenderade dagliga dosen av magnesium mellan 300-400 mg, men det kan variera beroende på individuella behov och livsstil.

Tillsatta Ingredienser

Vissa produkter innehåller tillsatta ingredienser som kan förbättra effekten av magnesium. Till exempel kan vissa produkter innehålla melatonin, ett hormon som reglerar sömncykeln, eller GABA, en neurotransmittor som hjälper till att lugna nervsystemet. Dessa tillsatser kan vara fördelaktiga för de som har svårt att somna eller för de som upplever ångest.

Pris

Priset kan variera mycket mellan olika magnesiumprodukter, och dyrare är inte alltid bättre. Det bästa är att hitta en produkt som ger bäst värde för pengarna, vilket innebär att den är effektiv och av hög kvalitet utan att vara överdrivet dyr. Jämför priser mellan olika märken och se till att kostnaden per dos är rimlig.

Produktens Renhet

Renheten av produkten är också något att överväga. Vissa magnesiumtillskott kan innehålla fyllmedel, bindemedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser som kan påverka produktens effektivitet och biotillgänglighet. Välj en produkt som är fri från onödiga tillsatser och kontrollera om den har testats av en tredje part för renhet och kvalitet.

Användarrecensioner

Även om det inte är ett vetenskapligt bevis, kan användarrecensioner ge en bra indikation på huruvida en produkt fungerar bra eller inte. Läs recensioner från andra användare för att få en uppfattning om produktens effektivitet, eventuella biverkningar och hur lätt den är att använda.

Förpackningens kvalitet

Även förpackningens kvalitet kan ha betydelse. Magnesium är känsligt för luft och ljus, så en väl försluten och ljusskyddande förpackning kan hjälpa till att bevara produktens effektivitet och hållbarhet. Dessutom bör förpackningen vara lätt att öppna och stänga, och doseringen bör vara enkel att mäta ut.

Hur man använder Magnesium för sömn

Magnesium för sömn kan vara en effektiv lösning för att förbättra sömnkvaliteten och minska insomningstiden. Men för att få ut det mesta av ditt magnesiumtillskott är det viktigt att veta hur och när man ska ta det. Här är några punkter att tänka på.

Tidpunkt för intag

Det är bäst att ta ditt magnesiumtillskott på kvällen, cirka 1-2 timmar före sänggåendet. Detta ger magnesiumet tid att absorberas och verka i kroppen. Magnesium har en avslappnande effekt på musklerna och nervsystemet, vilket kan hjälpa till att lugna sinnet och kroppen inför natten. Att ta magnesium precis innan sänggåendet kan dock göra att du behöver gå upp och kissa mitt i natten, vilket kan störa din sömn.

Dosering

Det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen på förpackningen. För mycket magnesium kan leda till magproblem som diarré, medan för lite kanske inte ger den önskade effekten. Den rekommenderade dagliga dosen av magnesium ligger vanligtvis mellan 300-400 mg, men det kan variera beroende på individuella behov och livsstil. Om du är osäker på hur mycket du ska ta, konsultera en läkare eller en näringsexpert.

Sätt att ta magnesium

Magnesiumtillskott kommer i flera former, inklusive tabletter, kapslar, pulver och vätska. Välj den form som passar dig bäst. Tabletter och kapslar är vanligtvis mest bekväma, men pulver och vätska kan vara lättare att svälja för vissa personer. Om du tar ett pulver, se till att du blandar det ordentligt med vatten eller en annan vätska för att säkerställa fullständig upplösning.

Mat och dryck

Vissa livsmedel och drycker kan påverka absorptionen av magnesium. Koffein, till exempel, kan minska absorptionen och effektiviteten av magnesium. Därför bör du undvika att dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker nära tiden för ditt magnesiumintag. Alkohol kan också störa absorptionen av magnesium, så det är bäst att undvika alkoholhaltiga drycker när du tar ditt tillskott.

Kontrollera effekten

Det kan ta lite tid innan du märker någon förbättring i din sömn efter att ha börjat ta magnesium. Ge det minst ett par veckor innan du utvärderar effekten. Om du inte märker någon skillnad efter denna tid, eller om dina sömnproblem fortsätter, kanske du behöver justera din dosering eller prova en annan form av magnesium. Det kan också vara en bra idé att diskutera din situation med en läkare eller en näringsexpert.

LÄS MER: Bästa Magnesium mot kramp

Vem har nytta av Magnesium för sömn?

Magnesium för sömn kan vara fördelaktigt för många olika individer, beroende på deras specifika behov och livsstilsfaktorer. Nedan följer några exempel på personer som kan dra nytta av att ta ett magnesiumtillskott för att förbättra sin sömn.

 • Personer med sömnproblem: Om du har svårt att somna, vaknar ofta under natten, eller känner dig trött och orkeslös trots att du sovit, kan magnesium för sömn vara en lösning. Magnesium har visat sig ha en avslappnande effekt som kan bidra till en bättre sömn. Det kan sänka nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket kan hjälpa till att lugna ner kroppen och förbereda den för sömn.
 • Aktiva personer och idrottare: För de som tränar hårt och ofta kan magnesium bidra till en bättre återhämtning. Magnesium spelar en viktig roll i muskelavslappning och proteinuppbyggnad, vilket är viktigt för återhämtning efter fysisk aktivitet. En god natts sömn är också avgörande för återhämtning, och genom att ta ett magnesiumtillskott på kvällen kan man främja både sömn och återhämtning.
 • Personer med stress eller ångest: Magnesium har visat sig ha en lugnande effekt på nervsystemet, vilket kan vara till hjälp för personer som lider av stress eller ångest. Det kan hjälpa till att lindra känslor av nervositet och orostankar, vilket gör det lättare att slappna av och somna. Magnesium kan också hjälpa till att reglera produktionen av stresshormoner, vilket kan bidra till en mer balanserad och avslappnad känsla.

Å andra sidan bör personer med njurproblem eller de som tar vissa mediciner, inklusive antibiotika och blodtrycksmedicin, undvika att ta magnesiumtillskott utan att först diskutera det med en läkare. Även om magnesium är en viktig mineral för kroppens funktioner, kan för mycket magnesium vara skadligt, särskilt för de med nedsatt njurfunktion. Därför är det alltid bäst att konsultera en läkare eller näringsexpert innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

LÄS MER: Magnesium mot restless legs bäst i test

vanliga frågor om Magnesium för sömn

FAQ: Vanliga frågor om Magnesium för sömn

Kan jag ta magnesium för sömn varje dag?

Ja, det är generellt säkert att ta magnesium för sömn varje dag. Magnesium är en essentiell mineral som kroppen behöver för en rad olika funktioner, inklusive nerv- och muskelfunktioner, och det har visat sig ha en avslappnande effekt som kan bidra till bättre sömn. Men det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen på förpackningen och att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen av magnesium, som vanligtvis ligger mellan 300-400 mg.

Vad händer om jag tar för mycket magnesium för sömn?

Om du tar för mycket magnesium kan du uppleva biverkningar som diarré, illamående och magkramp. I mer allvarliga fall kan en överdos av magnesium leda till oregelbunden hjärtrytm, lågt blodtryck, förvirring, svårigheter att andas och till och med koma. Om du misstänker att du har tagit för mycket magnesium, är det viktigt att du omedelbart söker medicinsk hjälp.

Kan jag ta magnesium för sömn tillsammans med andra sömntillskott?

Det beror på vilket annat sömntillskott du tänker ta. Magnesium kan i allmänhet tas tillsammans med andra naturliga sömntillskott som melatonin eller valeriana. Men om du överväger att ta det tillsammans med receptbelagda sömntabletter eller andra mediciner, bör du först diskutera det med din läkare. Vissa läkemedel kan interagera med magnesium och påverka dess absorption och effektivitet.

Kan jag ta magnesium för sömn om jag är gravid?

Gravida kvinnor rekommenderas ofta att ta ett magnesiumtillskott, eftersom det kan hjälpa till att förhindra komplikationer som högt blodtryck och för tidig födsel. Men om du är gravid och överväger att ta magnesium för sömn, bör du först diskutera det med din läkare eller barnmorska. De kan rekommendera en lämplig dos baserad på dina individuella behov och livsstilsfaktorer.

Finns det några biverkningar av att ta magnesium för sömn?

De flesta människor kan ta magnesiumtillskott utan att uppleva några biverkningar. Men i vissa fall kan magnesium orsaka magproblem som diarré, särskilt om det tas i större doser. Andra möjliga biverkningar inkluderar illamående, magkramp och i sällsynta fall oregelbunden hjärtrytm. Om du upplever några biverkningar när du tar magnesium, bör du sluta ta det och rådfråga en läkare.

Vad är den bästa formen av magnesium för sömn?

Det finns flera olika former av magnesium, och vissa kan vara mer effektiva för sömn än andra. Magnesiumcitrat anses vara en av de mest biotillgängliga formerna av magnesium, vilket innebär att den absorberas lätt och effektivt av kroppen. Magnesiumglycinat och magnesiumlaktat har också visat sig vara effektiva för sömn. Den bästa formen för dig kan dock variera beroende på dina individuella behov och preferenser.

Kan jag ge magnesium för sömn till mitt barn?

Det beror på barnets ålder och hälsotillstånd. Även om magnesium är en viktig mineral för barns tillväxt och utveckling, bör du inte ge ett magnesiumtillskott till ditt barn utan att först rådfråga en läkare eller barnläkare. De kan rekommendera en lämplig dos baserad på barnets ålder, vikt och allmänna hälsa.

Kan magnesium för sömn hjälpa mot restless legs syndrom?

Ja, det finns forskning som tyder på att magnesium kan hjälpa till att lindra symtom på restless legs syndrom (RLS), en neurologisk sjukdom som orsakar obehagliga känslor i benen och en oemotståndlig lust att röra på dem. Magnesium har en muskelavslappnande effekt som kan hjälpa till att lindra dessa symtom. Men om du lider av RLS bör du först diskutera med din läkare innan du börjar ta ett magnesiumtillskott.

Om vårt test

För att kunna ge er den bästa rekommendationen av magnesium för sömn, har vi noggrant testat och utvärderat ett antal olika produkter på marknaden. Vår testmetod har varit omfattande och vi har tagit hänsyn till flera viktiga faktorer som är avgörande för en god sömn. Vi har själva provat produkterna, men även samlat in recensioner och omdömen från andra användare för att få en bred bild av hur produkterna fungerar i praktiken.

 • Sömnkvalitet: Ger produkten en förbättrad sömnkvalitet? Hur djup blev sömnen? Upplevdes några biverkningar?
 • Dosering: Hur stor dos behövs för att uppnå önskad effekt? Hur lätt är det att dosera produkten korrekt?
 • Innehåll: Vilken typ av magnesium innehåller produkten? Är det några oönskade tillsatser?
 • Pris: Står priset i relation till kvaliteten och effekten av produkten?
 • Tillgänglighet: Hur lätt är det att få tag på produkten? Finns den i vanliga butiker eller bara online?

I vår utvärdering av magnesium för sömn har vi strävat efter att ge en så objektiv och detaljerad bild som möjligt. Vi har testat produkterna under en längre period för att säkerställa att vi kan ge en rättvis bedömning av deras effekt på sömnen. Vi hoppas att vår recension kommer att vara till hjälp för dig när du väljer vilken magnesiumprodukt som passar bäst för just dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.