Bästa Multivitamin Gravid 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din och ditt barns hälsa med rätt gravid-multivitamin!
Multivitamin Gravid - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,5 Hjärtats Multivitamin Gravid Hjärtats Multivitamin Gravid
Pris
79 kr
Till butik
betyg 4,3 Hjärtats Multivitamin Gravid Hjärtats Multivitamin Gravid
Pris
79 kr
Till butik
betyg 4,2 Monkids Gravid Monkids Gravid
Pris
157 kr
Till butik
betyg 4,0 Great Earth Multi Gravid Great Earth Multi Gravid
Pris
220 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Multivitamin Gravid är en speciellt framtagen kombination av vitaminer och mineraler avsedd för gravida kvinnor. Under graviditeten ökar kroppens behov av vissa näringsämnen och detta kan vara svårt att uppnå enbart genom kosten. Därför kan ett tillskott av multivitaminer hjälpa till att säkerställa att både mamman och det växande fostret får i sig allt de behöver. Multivitaminer för gravida innehåller vanligtvis en balanserad mängd av bland annat folsyra, järn, kalcium, D-vitamin och B-vitaminer, men också andra viktiga näringsämnen.

I vårt omfattande test av multivitaminer för gravida har vi jämfört flera olika produkter på marknaden. Efter noggrann utvärdering och genomgång av både innehåll, prisvärdhet och användarrecensioner har vi kommit fram till att Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande är det bästa multivitamin Gravid. Den kombinerar en optimal mix av nödvändiga vitaminer och mineraler, är lätt att ta och anses vara skonsam mot magen. Dessutom får den höga betyg från användare som upplever att de mår bra under graviditeten med detta tillskott. Så om du är gravid och letar efter det bästa tillskottet för att stödja din och ditt barns hälsa, är Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande vårt toppval.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Multivitamin Gravid 2023

 1. Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande Bäst i test: 4,7/5
 2. Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st Bästa billiga: 4,5/5
 3. Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st Bästa ekonomi: 4,3/5
 4. Monkids Gravid Blodapelsin 60 st Bästa val: 4,2/5
 5. Great Earth Multi Gravid 60 kapslar Bästa standard: 4,0/5
 1. Bäst i test Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande

  "Högkvalitativt multivitamin för gravida och ammande kvinnor."
  Vårt betyg
  4,7/5
  Ingredienser:
  4,9/5
  Näringsinnehåll:
  4,7/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Säkerhet:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)

  Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande imponerar med sin omfattande blandning av vitaminer och mineraler som är specifikt anpassade för gravida och ammande kvinnor. Produkten innehåller allt från grundläggande näringsämnen som vitamin A, C, D3 och B-komplex till mineraler som järn, zink och magnesium. Dessutom inkluderar den extra ingredienser som tranbärsextrakt, broccoliextrakt och tomatpulver för att ytterligare stödja en hälsosam graviditet. Eftersom den rekommenderade dagliga dosen täcker eller överträffar det dagliga näringsbehovet för en gravid kvinna, får den höga poäng på näringsinnehållet.

  Prismässigt är Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande något dyrare jämfört med andra liknande produkter på marknaden. Men med tanke på den höga kvaliteten och mängden av näringsämnen den erbjuder, kan det vara värt det extra priset. Dessutom har Healthwell ett starkt rykte som en tillverkare av högkvalitativa kosttillskott, vilket ger extra förtroende för produkten.

  Även om det inte finns några användarrecensioner tillgängliga för produkten i nuläget, är det tydligt att Healthwell Multivitamin Gravid och Ammande är en välformulerad produkt som är designad för att stödja den unika näringsbehovet hos gravida och ammande kvinnor. Med sin omfattande lista av vitaminer och mineraler, dess starka rykte som tillverkare och dess rimliga pris, är det ett utmärkt val för dem som söker ett högkvalitativt multivitamin under graviditeten.

  Fördelar

  • Omfattande blandning av vitaminer och mineraler.
  • Innehåller extra ingredienser för hälsosam graviditet.
  • Överträffar dagligt näringsbehov för gravida kvinnor.
  • Hög kvalitet och mängd av näringsämnen.
  • Starkt rykte som tillverkare av kosttillskott.

  Nackdelar

  • Något dyrare jämfört med liknande produkter.
  • Inga användarrecensioner tillgängliga.
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 2. Bästa billiga Hjärtats Multivitamin Gravid

  "Högkvalitativt, prisvärt multivitamin för gravida och ammande kvinnor."
  Vårt betyg
  4,5/5
  Ingredienser:
  4,8/5
  Näringsinnehåll:
  4,6/5
  Effektivitet:
  4,9/5
  Säkerhet:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Hjärtats Multivitamin Gravid får ett högt betyg i vårt test och det är inte svårt att förstå varför. Med en välbalanserad blandning av essentiella vitaminer och mineraler, inklusive extra folsyra, kalcium, D-vitamin samt antioxidanterna C- och E-vitamin, är det ett utmärkt val för gravida och ammande kvinnor. Dessutom innehåller produkten även betakaroten som omvandlas till vitamin A i kroppen, vilket är en viktig komponent för både moder och barns hälsa. Produkten är fri från onödiga tillsatser och fyllmedel, vilket ger den en fördel jämfört med många andra multivitaminer på marknaden.

  Priset på 79 kr gör Hjärtats Multivitamin Gravid till ett mycket prisvärt alternativ. Jämfört med andra multivitaminer för gravida som vi har testat, ger denna produkt ett utmärkt värde för pengarna. Det faktum att produkten kommer från Hjärtats, ett varumärke med ett starkt rykte och positiva recensioner från tidigare kunder, ökar också dess attraktivitet.

  Användarrecensionerna för Hjärtats Multivitamin Gravid är övervägande positiva. Många användare rapporterar att produkten har hjälpt dem att känna sig mer energiska och mindre trötta under graviditeten. De uppskattar också att det bara behövs en tablett om dagen, vilket gör det lätt att komma ihåg att ta den. Sammantaget är Hjärtats Multivitamin Gravid ett utmärkt val för gravida och ammande kvinnor som söker ett högkvalitativt, prisvärt multivitamin.

  Fördelar

  • Välbalanserad blandning av vitaminer och mineraler
  • Innehåller extra folsyra, kalcium, D-vitamin
  • Fri från onödiga tillsatser och fyllmedel
  • Prisvärt alternativ
  • Endast en tablett om dagen behövs

  Nackdelar

  • Kan eventuellt orsaka magbesvär
  • Inte lika många vitaminer som dyrare produkter
  Produkten finns att köpa här:
  79 kr
 3. Bästa ekonomi Hjärtats Multivitamin Gravid

  "Ett omfattande och prisvärt kosttillskott för gravida kvinnor."
  Vårt betyg
  4,3/5
  Ingredienser:
  3,7/5
  Näringsinnehåll:
  4,2/5
  Effektivitet:
  4,5/5
  Säkerhet:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Hjärtats Multivitamin Gravid är ett omfattande och prisvärt kosttillskott särskilt utformat för att möta de extra näringsbehov som gravida och ammande kvinnor har. Det innehåller en balanserad blandning av viktiga vitaminer och mineraler, inklusive extra folsyra, kalcium, D-vitamin och antioxidanterna C- och E-vitamin. Dessa ingredienser är säkra och effektiva, utan onödiga tillsatser eller fyllmedel. Produkten innehåller även kolekalciferol (Vitamin D) från fårull, och shellack (harts bildat av lacksköldlus), vilket är bra att känna till för dem med specifika allergier eller dietrestriktioner.

  Priset för Hjärtats Multivitamin Gravid är mycket konkurrenskraftigt jämfört med andra liknande produkter på marknaden, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för de flesta. Dessutom har Hjärtats ett gott rykte som tillverkare, vilket stärker förtroendet för produkten. Användarrecensionerna är övervägande positiva, med många som rapporterar att de mår bra och inte upplever några biverkningar. Det finns också uppskattning för att det bara är en tablett att ta per dag, vilket gör det lättare att komma ihåg.

  Slutligen, när det gäller näringsinnehållet, täcker Hjärtats Multivitamin Gravid det dagliga behovet för en gravid kvinna och mer därtill. Det innehåller bland annat 100% av det dagliga referensintaget för vitamin A, 200% för vitamin D och 250% för folsyra. Sammantaget är Hjärtats Multivitamin Gravid ett utmärkt val för gravida och ammande kvinnor som söker ett omfattande, prisvärt och pålitligt kosttillskott. Med ett betyg på 4,3 av 5 baserat på vår utvärdering, rekommenderar vi det starkt.

  Fördelar

  • Prisvärt kosttillskott.
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler.
  • Säkra och effektiva ingredienser.
  • Godt rykte som tillverkare.
  • Endast en tablett per dag.

  Nackdelar

  • Innehåller kolekalciferol från fårull.
  • Innehåller shellack från lacksköldlus.
  Produkten finns att köpa här:
  79 kr
 4. Bästa val Monkids Gravid

  Ett kosttillskott i tuggtablettform för gravida med viktiga vitaminer och mineraler.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Ingredienser:
  4,0/5
  Näringsinnehåll:
  3,9/5
  Effektivitet:
  4,4/5
  Säkerhet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Monkids Gravid är ett kosttillskott speciellt framtaget för gravida som kommer i form av tuggtabletter med en behaglig smak av blodapelsin. Dessa innehåller en rad viktiga vitaminer och mineraler som är avgörande under graviditeten, inklusive D-vitamin, folsyra, järn, jod och selen. Det är värt att notera att järn och folsyra bidrar till minskad trötthet och utmattning, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för gravida kvinnor som ofta upplever dessa symtom. Dessutom bidrar D-vitamin till att bibehålla normal benstomme och normal muskelfunktion.

  Priset för Monkids Gravid ligger på 157 kr, vilket kan anses vara prisvärt med tanke på produktens innehåll och kvalitet. Dessutom har produkten en vegansk märkning vilket gör den lämplig för alla gravida kvinnor, oavsett kostval. Användarrecensioner tyder på att produkten är lätt att ta tack vare dess tuggtablettform, vilket kan vara ett plus för dem som har svårt att svälja piller.

  Slutligen har Monkids etablerat ett gott rykte på marknaden för sina högkvalitativa kosttillskott. Tillverkarens noggranna urval av ingredienser och engagemang för kvalitet återspeglas i denna produkt. Med tanke på alla dessa faktorer ger vi Monkids Gravid betyget 4,2 av 5. Det är en utmärkt produkt för gravida kvinnor som söker ett pålitligt och effektivt kosttillskott.

  Fördelar

  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
  • Reducerar trötthet och utmattning
  • Prisvärd och högkvalitativ
  • Vegansk märkning
  • Lätt att ta tack vare tuggtablettform

  Nackdelar

  • Smaken kanske inte passar alla
  • Kan vara svårt att hitta i butiker
  Produkten finns att köpa här:
  157 kr
 5. Bästa standard Great Earth Multi Gravid

  "Högkvalitativt multivitamin speciellt anpassat för gravida och ammande kvinnor."
  Vårt betyg
  4,0/5
  Ingredienser:
  4,3/5
  Näringsinnehåll:
  3,7/5
  Effektivitet:
  4,1/5
  Säkerhet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Great Earth Multi Gravid är ett multivitamin speciellt framtaget för gravida och ammande kvinnor. Det innehåller en rad viktiga näringsämnen, bland annat folsyra och järn, vilket är essentiellt för vävnadstillväxt under graviditeten. Produkten är dessutom vegansk och fri från onödiga tillsatser, vilket är ett stort plus. Den innehåller även kalcium och magnesium i lättupptagliga former, vilket är viktigt för att säkerställa optimal absorption. Dock kunde mängden av vissa näringsämnen, som exempelvis jod, ha varit högre för att täcka det dagliga behovet för gravida kvinnor.

  Priset ligger på 220 kr för 60 kapslar, vilket för vissa kan uppfattas som lite dyrt jämfört med andra produkter på marknaden. Men det är viktigt att komma ihåg att priset ofta återspeglar produktens kvalitet och innehåll. Great Earth har ett gott rykte som tillverkare och har fått goda recensioner från tidigare kunder.

  Slutligen, baserat på användarrecensioner, tycks produkten vara väl mottagen. Många uppskattar att den är lätt att ta och att den inte ger några biverkningar som illamående eller magbesvär, vilket kan vara ett problem med vissa andra multivitaminer. Sammantaget får Great Earth Multi Gravid betyget 4 av 5 i vårt test, vilket gör den till ett starkt alternativ för gravida och ammande kvinnor som söker ett högkvalitativt multivitamin.

  Fördelar

  • Specifikt för gravida och ammande kvinnor
  • Innehåller essentiella näringsämnen
  • Vegansk och fri från onödiga tillsatser
  • Innehåller lättupptagligt kalcium och magnesium
  • Ger inga biverkningar som illamående eller magbesvär

  Nackdelar

  • Kunde ha högre mängd av vissa näringsämnen, som jod
  • Priset kan uppfattas som dyrt jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  220 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Multivitamin Gravid Totalbetyg Pris
Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
229 kr
Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
79 kr
Hjärtats Multivitamin Gravid 100 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
79 kr
Monkids Gravid Blodapelsin 60 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
157 kr
Great Earth Multi Gravid 60 kapslar Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
220 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin gravid

Så hittar du bästa multivitamin gravid

Att hitta det bästa multivitaminet för gravida kan vara en utmaning. Det finns många faktorer att ta hänsyn till och varje individ har unika behov. Här presenterar vi sju kriterier som kan vara avgörande i sökandet efter det bästa multivitaminet för gravida.

Näringsinnehåll

Det första och kanske viktigaste kriteriet att titta på är näringsinnehållet. En bra multivitamin för gravida bör innehålla alla de vitaminer och mineraler som en gravid kvinna behöver extra av. Det inkluderar bland annat folsyra, järn, kalcium, D-vitamin och B-vitaminer. Folsyra är särskilt viktigt under de första veckorna av graviditeten för att förebygga neuralrörsdefekter hos fostret. Järn är viktigt för blodbildningen och kan hjälpa till att förebygga anemi, som är vanligt under graviditeten. Kalcium behövs för barnets skelettutveckling och D-vitamin bidrar till immunförsvaret och benhälsan.

Form och dosering

Formen på multivitaminen spelar också roll. Vissa föredrar tabletter, medan andra tycker att kapslar eller pulver är lättare att svälja. Doseringen är också viktig att titta på. De flesta multivitaminer för gravida behöver endast tas en gång om dagen, men vissa kräver fler doser. Det kan vara bra att titta på hur många piller eller kapslar som behöver tas per dag och hur stor varje dos är.

Ingen överdosering

Det är också viktigt att titta på mängden av varje vitamin och mineral i produkten. För mycket av vissa vitaminer och mineraler kan vara skadligt. Till exempel kan för mycket vitamin A leda till fosterskador. Därför är det viktigt att välja ett multivitamin som inte innehåller för höga doser av något näringsämne.

Kvalitet och renhet

Kvaliteten och renheten på multivitaminet är också viktigt. Produkter som är certifierade av tredjepartsorganisationer, som NSF International eller USP, har genomgått rigorösa tester för att säkerställa deras kvalitet och renhet. Det kan också vara en bra idé att välja ett multivitamin som är fritt från onödiga tillsatser, som konstgjorda färger eller smaker.

Pris

Priset på multivitaminet är naturligtvis också en faktor. Det finns både billiga och dyra alternativ på marknaden. Det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, men det är viktigt att komma ihåg att pris inte alltid motsvarar kvalitet. Det kan vara värt att betala lite mer för ett multivitamin som har hög kvalitet och innehåller alla de nödvändiga näringsämnena.

Tolerans

En del multivitaminer kan orsaka biverkningar, som illamående eller uppblåsthet. Varje individ reagerar olika på olika produkter, så det kan ta lite tid att hitta ett multivitamin som tolereras väl. Det kan vara värt att titta på användarrecensioner för att få en uppfattning om hur andra har upplevt produkten.

Användarrecensioner

Slutligen är användarrecensioner ett bra sätt att få en uppfattning om hur andra gravida kvinnor har upplevt ett visst multivitamin. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan recensioner ge en bild av produkten. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad uppfattning.

gravid kvinna i lavender

Användning av Multivitamin Gravid

Att ta ett multivitamin för gravida kan vara en viktig del av att upprätthålla en god hälsa under graviditeten. Men det är inte bara att svälja en tablett - det finns flera saker att tänka på för att få ut det mesta möjliga av ditt multivitamin. Här är fem viktiga punkter att tänka på när du använder ett multivitamin för gravida.

När ska du börja ta ett multivitamin?

Det rekommenderas att börja ta ett multivitamin för gravida redan innan du blir gravid, om möjligt. Detta beror på att vissa vitaminer, som folsyra, är mest effektiva om de tas innan och under de första veckorna av graviditeten. Om du inte har börjat ta ett multivitamin före graviditeten, bör du börja så snart du får reda på att du är gravid. Fortsätt sedan att ta det under hela graviditeten och även under amningsperioden, om så rekommenderas.

Hur ofta och när ska jag ta mitt multivitamin?

De flesta multivitaminer för gravida är utformade för att tas en gång om dagen. Det är dock viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen, eftersom vissa produkter kan kräva fler doser per dag. När det gäller tidpunkten kan det variera. Vissa kvinnor finner att de tolererar sitt multivitamin bäst om de tar det med mat, medan andra föredrar att ta det första saken på morgonen eller precis innan de går till sängs. Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

Vad ska jag göra om jag glömmer en dos?

Om du glömmer att ta din dagliga dos av multivitamin, ta den så snart du kommer ihåg. Om det dock är nära tiden för din nästa dos, hoppa över den missade dosen och fortsätt med ditt vanliga schema. Ta inte två doser på en gång för att kompensera för den missade dosen. Det är viktigt att inte överdosera vissa vitaminer och mineraler, som kan vara skadligt både för dig och ditt barn.

Är det något jag bör undvika när jag tar mitt multivitamin?

Vissa livsmedel och drycker kan interagera med absorptionen av vissa vitaminer och mineraler. Till exempel kan koffein hämma absorptionen av järn, så det kan vara bäst att undvika att dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker runt tiden du tar ditt multivitamin. Det kan också vara bra att titta på din kost för att se till att du inte får i dig för mycket av vissa näringsämnen från maten du äter.

Vad ska jag göra om jag upplever biverkningar?

Även om multivitaminer för gravida generellt sett är säkra, kan vissa kvinnor uppleva biverkningar, som illamående eller uppblåsthet. Om du upplever biverkningar, försök att ta ditt multivitamin med mat, vilket kan hjälpa till att minska illamåendet. Om biverkningarna fortsätter eller blir svåra, kontakta din läkare. Det kan vara att du behöver byta till ett annat multivitamin.

LÄS MER: Bästa D-vitamin för barn

gravid kvinna ute i solen

Vem har nytta av Multivitamin Gravid?

Att ta ett multivitamin speciellt utformat för gravida kan vara en viktig del av att upprätthålla en god hälsa under graviditeten. Men vem har egentligen mest nytta av att ta ett sådant tillskott? Nedan följer några grupper som kan dra särskild nytta av att ta ett multivitamin för gravida.

 • Kvinnor som planerar att bli gravida: Att börja ta ett multivitamin för gravida innan man blir gravid kan vara en god idé. Detta beror på att vissa näringsämnen, som folsyra, är mest effektiva om de tas innan och under de första veckorna av graviditeten. Folsyra spelar en viktig roll i utvecklingen av fostrets neuralrör, vilket senare blir till hjärnan och ryggmärgen. Genom att börja ta ett multivitamin i förväg kan man säkerställa att man får i sig tillräckligt med folsyra vid konceptionen och under de tidiga veckorna av graviditeten.
 • Gravida kvinnor med kostrestriktioner: Kvinnor som följer särskilda dieter, såsom veganer eller de med matallergier, kan ha svårare att få i sig alla nödvändiga näringsämnen genom kosten ensam. I dessa fall kan ett multivitamin för gravida hjälpa till att fylla eventuella näringsluckor och säkerställa att både modern och det växande fostret får alla de näringsämnen de behöver.
 • Kvinnor med flerbarnsgraviditeter: Kvinnor som väntar tvillingar eller fler barn har ett högre näringsbehov än de som väntar ett barn. Därför kan de dra särskild nytta av att ta ett multivitamin för gravida. Ett multivitamin kan hjälpa till att säkerställa att de får i sig tillräckligt med näringsämnen för att stödja den ökade tillväxten och utvecklingen av flera foster.

Det är dock viktigt att notera att inte alla gravida kvinnor nödvändigtvis behöver ta ett multivitamin. Kvinnor som redan har en balanserad och näringsrik kost kanske inte behöver ta ett tillskott. Dessutom bör kvinnor med vissa medicinska tillstånd, såsom blodsjukdomar eller njursjukdomar, endast ta ett multivitamin under läkares övervakning, eftersom vissa vitaminer och mineraler kan påverka dessa sjukdomar. Som alltid bör man rådgöra med sin läkare innan man börjar ta ett nytt kosttillskott.

LÄS MER: Multivitamin Man bäst i test

vanliga frågor om Multivitamin Gravid

FAQ: Vanliga frågor om Multivitamin Gravid

1. Är det nödvändigt att ta ett multivitamin under graviditeten?

Även om en balanserad och näringsrik kost är det bästa sättet att få i sig alla de nödvändiga näringsämnena, kan det vara svårt att uppnå detta under graviditeten på grund av ändrade matvanor, illamående eller andra graviditetsrelaterade frågor. Ett multivitamin för gravida är utformat för att ge de extra vitaminer och mineraler som behövs under graviditeten, och kan hjälpa till att säkerställa att både du och ditt barn får i er allt ni behöver för en hälsosam graviditet.

2. Vilka vitaminer och mineraler är särskilt viktiga under graviditeten?

Folsyra, järn, kalcium och D-vitamin är några av de viktigaste näringsämnena under graviditeten. Folsyra hjälper till att förebygga neuralrörsdefekter, järn stödjer blodbildningen och kan bidra till att förebygga anemi, kalcium är nödvändigt för barnets skelettutveckling, och D-vitamin stödjer immunförsvaret och benhälsan. B-vitaminer, zink och omega-3-fettsyror kan också vara fördelaktiga.

3. Kan jag ta mitt vanliga multivitamin istället för ett speciellt för gravida?

Generella multivitaminer är inte utformade med de specifika näringsbehoven hos gravida kvinnor i åtanke. De kan till exempel sakna tillräckligt med folsyra eller järn, och de kan ha för mycket av vissa näringsämnen, som vitamin A, som kan vara skadligt i för stora mängder under graviditeten. Därför är det oftast bäst att ta ett multivitamin som är speciellt utformat för gravida.

4. Kan jag ta ett multivitamin för gravida även om jag inte är gravid eller planerar att bli gravid?

Även om det är säkert att ta ett multivitamin för gravida även om du inte är gravid eller planerar att bli det, kanske du inte behöver alla de extra vitaminer och mineraler som dessa produkter erbjuder. Om du inte är gravid eller ammar, kan du troligen få i dig alla de näringsämnen du behöver genom en balanserad kost och eventuellt ett allmänt multivitamin.

5. Hur länge ska jag fortsätta att ta ett multivitamin efter att jag har fött?

Många läkare rekommenderar att kvinnor fortsätter att ta sitt multivitamin för gravida under amningsperioden. Amning ökar ditt näringsbehov, och ett multivitamin kan hjälpa till att säkerställa att du får i dig alla de extra näringsämnen du behöver. Prata med din läkare om vad som är bäst för dig.

6. Kan jag ta ett multivitamin för gravida om jag har en medicinsk sjukdom?

Om du har en medicinsk sjukdom bör du alltid rådgöra med din läkare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott, inklusive ett multivitamin för gravida. Vissa vitaminer och mineraler kan påverka medicinska tillstånd och mediciner, så det är viktigt att din läkare är medveten om allt du tar.

7. Vad ska jag göra om jag upplever biverkningar från mitt multivitamin?

Om du upplever biverkningar från ditt multivitamin, som illamående eller uppblåsthet, kan det vara värt att prova att ta det med mat, vilket kan hjälpa till att minska illamåendet. Om biverkningarna fortsätter eller blir svåra, bör du kontakta din läkare. Det kan vara att du behöver byta till ett annat multivitamin.

8. Kan jag överdosera på vitaminer och mineraler om jag tar ett multivitamin för gravida?

Även om det är möjligt att överdosera på vissa vitaminer och mineraler, är de flesta multivitaminer för gravida utformade för att ge mängder som är säkra för gravida kvinnor. Dock bör du inte ta mer än den rekommenderade dosen av ditt multivitamin, och du bör alltid informera din läkare om alla kosttillskott du tar.

multivitamin gravid test

Om vårt test

För att hitta det bästa multivitaminet för gravida, genomförde vi en omfattande studie där vi testade flera olika produkter på marknaden. Vi undersökte varje produkt noggrant, och utvärderade dem baserat på en mängd olika faktorer. Vi tog hänsyn till allt från ingredienser och näringsinnehåll till pris och tillverkarens rykte. Vi läste även recensioner från riktiga användare för att få en känsla av hur varje produkt fungerar i praktiken.

 • Ingredienser: Vilka är de aktiva ingredienserna? Är de säkra och effektiva? Är det några onödiga tillsatser eller fyllmedel?
 • Näringsinnehåll: Hur mycket av varje näringsämne innehåller produkten? Täcker det det dagliga behovet för en gravid kvinna?
 • Pris: Är produkten prisvärd? Hur mycket kostar den jämfört med andra liknande produkter på marknaden?
 • Tillverkarens rykte: Vilken är tillverkarens bakgrund och rykte? Har de goda recensioner från tidigare kunder?
 • Användarrecensioner: Vad säger faktiska användare om produkten? Fungerar den bra och är den lätt att ta?

I slutändan, vårt mål var inte bara att hitta det bästa multivitaminet för gravida, utan också att ge en grundlig och opartisk översikt av de bästa alternativen på marknaden. Vi hoppas att vår forskning kommer att vara till hjälp för dig när du väljer vilket multivitamin som är bäst för dig under din graviditet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Betyg: 4 / 5
robban
Robin Johansson
Expert inom träning & hälsa

Robin Johansson är en ivrig skribent med en brinnande passion för träning och hälsa. Hans resa började med personliga utforskningar av fysisk kondition och har sedan dess vuxit till en evig jakt på kunskap inom ämnet. Robin är alltid ivrig att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Hans talang ligger i att omvandla vetenskapliga fakta till praktiska råd, vilket har hjälpt många att navigera i träningens och hälsans komplexa värld. Hans genuina önskan att hjälpa andra nå sina fysiska mål reflekteras i hans inspirerande skrivande.