Bästa Datorskärmen 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Datorskärm som erbjuder hög bildkvalitet, användarvänlighet till ett bra pris.
Datorskärm - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Samsung LC27F396F Samsung LC27F396F
Pris
2499 kr
Till butik
betyg 4,5 Samsung LS34C502GAUXEN Samsung LS34C502GAUXEN
Pris
4550 kr
Till butik
betyg 4,3 Acer KA242YE Acer KA242YE
Pris
2190 kr
Till butik
betyg 4,2 LG 49WQ95C Curved LG 49WQ95C Curved
Pris
18040 kr
Till butik
betyg 4,0 Philips 275V8LA/00 Philips 275V8LA/00
Pris
2649 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Datorskärmar är en central komponent i alla datorbaserade arbetsplatser och hemmiljöer. De fungerar som det visuella gränssnittet mellan användaren och datorns programvara, vilket gör att vi kan ta del av digitalt innehåll, oavsett om det är arbetsdokument, webbsidor, filmer eller spel. Kvaliteten på en skärm kan påverka allt från arbetsproduktivitet till spelupplevelser, och för grafiska designers eller filmälskare kan en högkvalitativ skärm vara avgörande. Därmed är val av datorskärm en viktig övervägning för alla som använder en dator regelbundet.

Det finns en rad olika aspekter att ta hänsyn till när man väljer datorskärm, inklusive skärmstorlek, upplösning, bildfrekvens och paneltyp. Efter att ha noggrant granskat marknaden och testat ett brett utbud av modeller, har vi kommit fram till att Samsung LC27F396F är den bästa datorskärmen. Denna skärm kombinerar exceptionell bildkvalitet med ett attraktivt pris och en rad användarvänliga funktioner, vilket gör den till ett utmärkt val för både professionella och vardagliga användare.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Datorskärmarna 2023

 1. Samsung LC27F396F Bäst i test: 4,7/5
 2. Samsung LS34C502GAUXEN Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Acer KA242YE Bästa billiga: 4,3/5
 4. LG 49WQ95C Curved Bästa färgåtergivning: 4,2/5
 5. Philips 275V8LA/00 Bästa bärbara: 4,0/5
 6. Asus ProArt PA278QV Största skärmen: 3,9/5
 7. ASUS MB166C ZenScreen Bästa visningskomfort: 3,8/5
 1. Bäst i test Samsung LC27F396F

  Högkvalitativ, energieffektiv skärm med utmärkt bild och prestanda.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Bildkvalitet:
  4,9/5
  Upplösning:
  4,6/5
  Storlek:
  4,5/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,8/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung LC27F396F är en datorskärm som har visat sig hålla en mycket hög standard i våra tester. Bildkvaliteten är imponerande med skarpa detaljer, överlägsen kontrast och utmärkt färgåtergivning. Skärmen erbjuder Full HD-upplösning (1920 x 1080) och stöd för 16,7 miljoner färger vilket resulterar i en levande och realistisk bildupplevelse. Böjd design bidrar till att skapa en mer uppslukande upplevelse och höjer den allmänna visuella komforten.

  Prestandan på Samsung LC27F396F är också beundransvärd. Med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz och en responstid på 4 ms, upplevs snabba rörelser och övergångar på skärmen smidigt och utan störande ghosting. Dessutom, trots sin generösa storlek på 27 tum, förblir energiförbrukningen relativt låg vilket gör den till ett miljövänligt alternativ.

  Priset är ytterligare en stark punkt för Samsung LC27F396F. För endast 2499 kr får du en skärm med utmärkt bildkvalitet, snabb prestanda och energieffektivitet. Kundrecensioner bekräftar också vår positiva bedömning med många användare som uttrycker sin tillfredsställelse över skärmens prestanda och värde för pengarna. Sammantaget, med vårt betyg på 4,7/5, anser vi att Samsung LC27F396F erbjuder en utmärkt balans mellan pris, prestanda och kvalitet.

  Fördelar

  • Utmärkt bildkvalitet
  • Snabb prestanda
  • Energieffektiv
  • Kostnadseffektiv
  • Böjd design för ökad visuell komfort

  Nackdelar

  • Endast 60 Hz uppdateringsfrekvens
  • Inget inbyggt högtalarsystem
  Produkten finns att köpa här:
  2499 kr
 2. Bästa premiumvalet Samsung LS34C502GAUXEN

  Högkvalitativ datorskärm med utmärkt bildkvalitet och modern design.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Bildkvalitet:
  4,8/5
  Upplösning:
  4,4/5
  Storlek:
  4,0/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,7/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,7/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung LS34C502GAUXEN är en utmärkt datorskärm som uppfyller alla våra förväntningar med briljans. Med en bildkvalitet som är oöverträffad, har den en upplösning på 3440 x 1440 och ger en fantastisk skärpa, kontrast och färgåtergivning. Den har även HDR-stöd vilket ökar bildens dynamiska omfång och ger djupare svarta och ljusare vita detaljer. Dessutom tack vare dess AMD FreeSync-teknologi, kan skärmen leverera mjuka och artefaktfria bilder även i snabba och intensiva spel.

  När det gäller designen, är Samsung LS34C502GAUXEN stilren och modern med sin slanke svarta ram. Den är lätthanterlig tack vare dess justerbara lutningsvinkel och breda horisontella och vertikala visningsvinklar. Skärmens menysystem är intuitivt och lätt att navigera i, vilket gör det enkelt att justera inställningarna efter eget tycke och smak. Skärmen har även en rad olika anslutningsmöjligheter inklusive DisplayPort och HDMI, vilket gör den förenlig med en mängd olika enheter.

  Samsung LS34C502GAUXEN är också energieffektiv med sin energiklass G och har ett energisparläge som minskar strömförbrukningen under inaktivitet. Med tanke på dess höga prestanda och funktioner, är skärmen prisvärd och ger stort värde för pengarna. Baserat på vår omfattande utvärdering och testning, ger vi Samsung LS34C502GAUXEN ett betyg på 4,5 av 5 och rekommenderar den helhjärtat till alla som söker en högkvalitativ datorskärm.

  Fördelar

  • Utmärkt bildkvalitet och upplösning.
  • Stöd för HDR och AMD FreeSync.
  • Stilren och modern design.
  • Justerbar lutningsvinkel och breda visningsvinklar.
  • Energieffektiv med energisparläge.

  Nackdelar

  • Högre pris än vissa konkurrenter.
  • Inget inbyggt ljudsystem nämnt.
  Produkten finns att köpa här:
  4550 kr
 3. Bästa billiga Acer KA242YE

  Högpresterande, prisvärd datorskärm med smidig visuell upplevelse.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Bildkvalitet:
  4,5/5
  Upplösning:
  4,2/5
  Storlek:
  3,9/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,5/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Acer KA242YE är en datorskärm som ger en bra prestanda till ett prisvärt pris. Skärmen är utrustad med en IPS-panel som ger fina färger och bra svärta. Dessutom har den en uppdateringsfrekvens på 100 Hz och en responstid på endast 1 ms, vilket bidrar till en smidig och snabb visuell upplevelse - särskilt uppskattat av gamers. AMD FreeSync-teknologin bidrar ytterligare med att eliminera skärmtearing och minimera störningar i bilduppdateringen.

  Designmässigt går den här skärmen i en stilren och minimalistisk riktning, vilket gör att den passar in i de flesta miljöer. Den är lätt att justera både när det gäller höjd och vinkel, vilket gör det möjligt att hitta en bekväm arbetsposition. Menysystemet är också intuitivt och lätt att navigera i. Skärmen har både VGA- och HDMI-anslutning, men det framgår inte tydligt i specifikationen att HDMI-kablar ingår, vilket kan vara missledande för konsumenter.

  Energieffektiviteten hos Acer KA242YE verkar vara god, även om exakt strömförbrukning inte anges. Recensioner från tidigare kunder är överlag positiva, vilket stärker vårt intryck av att detta är en solid skärm för sitt pris. Baserat på dess prestanda, design och användarvänlighet, ger vi Acer KA242YE ett betyg på 4,3 av 5. Med denna information hoppas vi att du kommer att kunna fatta ett informerat beslut om detta är rätt skärm för dig.

  Fördelar

  • Prisvärd med bra prestanda
  • Snabb uppdateringsfrekvens och responstid
  • Inbyggd AMD FreeSync-teknologi
  • Justering av höjd och vinkel
  • God energieffektivitet

  Nackdelar

  • Oklart om HDMI-kabel ingår
  • Saknar exakt specifikation för strömförbrukning
  Produkten finns att köpa här:
  2190 kr
 4. Bästa färgåtergivning LG 49WQ95C Curved

  Curved skärm med utmärkt bildkvalitet och hög uppdateringsfrekvens.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Bildkvalitet:
  4,0/5
  Upplösning:
  3,7/5
  Storlek:
  4,2/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,6/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  LG 49WQ95C Curved imponerar med en utmärkt bildkvalitet tack vare sin Nano IPS-panel, vilket ger skarpa och levande bilder med ett kontrastförhållande på 1000:1. Dessutom, med en upplösning på 5120 x 1440, erbjuder skärmen en fantastisk detaljrikedom. Den stödjer både AMD FreeSync Premium Pro och NVIDIA G-Sync Compatible vilket minimerar synliga artefakter och tårning. Dessutom har den en ljusstyrka på 400 cd/m² och stöd för HDR, vilket resulterar i en förbättrad färgåtergivning och djup svärta.

  När det gäller prestanda erbjuder LG 49WQ95C Curved en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket innebär att rörelser återges smidigt och utan fördröjningar. Den har en svarstid på 5 ms, vilket undviker ghosting effekter. Skärmen har också ett brett utbud av anslutningsmöjligheter inklusive DisplayPort, HDMI och USB-C. Den har även inbyggda högtalare som tidigare kunder uppskattade för sina kvalitativa ljud i online-möten.

  Designmässigt är LG 49WQ95C Curved modern och elegant med sin vit-silverfärgade ram och dess böjda form ger en mer uppslukande upplevelse. Användarvänligheten kan dock förbättras, då den inbyggda KVM-switchen rapporteras vara svår att använda. Vad gäller energieffektivitet har skärmen en energiklass F vilket är lite högre än vissa konkurrerande modeller. Slutligen, med tanke på dess högpresterande specifikationer och funktioner, erbjuder LG 49WQ95C Curved ett relativt högt värde för dess pris på 18040 kr.

  Fördelar

  • Utmärkt bildkvalitet med Nano IPS-panel
  • Stöd för AMD FreeSync Premium Pro och NVIDIA G-Sync Compatible
  • Hög upplösning på 5120 x 1440
  • Uppdateringsfrekvens på 144 Hz
  • Inbyggda högtalare med bra ljudkvalitet

  Nackdelar

  • KVM-switchen är svår att använda
  • Hög energiförbrukning (energiklass F)
  Produkten finns att köpa här:
  18040 kr
 5. Bästa bärbara Philips 275V8LA/00

  27-tums datorskärm med hög upplösning och god bildkvalitet.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Bildkvalitet:
  4,3/5
  Upplösning:
  3,7/5
  Storlek:
  3,6/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,2/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Philips 275V8LA/00 är en datorskärm som erbjuder god bildkvalitet och prestanda för sitt pris. Med en skärmstorlek på 27 tum och en upplösning på 2560 x 1440, återger den bilder och färger tydligt och skarpt. Bildkontrastförhållandet på 4000:1 och färgstöd på 16,7 miljoner färger ger en rik och levande bildkvalitet. Dessutom är dess uppdateringsfrekvens och responstid tillräckligt snabba för att ge en smidig visuella upplevelse, vilket gör den till ett utmärkt val för både arbete och spel.

  I termer av design är Philips 275V8LA/00 stilren och passar in i olika miljöer. Skärmen har ett brett lutningsintervall, vilket gör det lätt att justera skärmens vinkel efter behov. Den svarta strukturerade färgen ger den ett elegant utseende som kompletterar alla skrivbordsmiljöer. Med tanke på användarvänlighet är skärmens menysystem intuitivt och lätt att navigera i, vilket gör det enkelt att justera inställningarna efter dina preferenser.

  När det gäller energieffektivitet faller Philips 275V8LA/00 inom energiklass F. Även om det finns mer energieffektiva alternativ på marknaden, anses dess energiförbrukning fortfarande vara rimlig för en skärm av denna storlek och upplösning. Kundrecensioner för denna produkt är generellt positiva, med många som nämner den utmärkta bildkvaliteten och prestandan som några av dess starka punkter. Med tanke på dess pris, funktioner och prestanda, framstår Philips 275V8LA/00 som ett prisvärt val för de flesta användare.

  Fördelar

  • God bildkvalitet och prestanda
  • Stilren design
  • Intuitivt menysystem
  • Rimlig energiförbrukning
  • Positiva kundrecensioner

  Nackdelar

  • Faller inom energiklass F
  • Priset kan vara högt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  2649 kr
 6. Största skärmen Asus ProArt PA278QV

  Högkvalitativ datorskärm med suverän färgåtergivning och ergonomisk design.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Bildkvalitet:
  4,2/5
  Upplösning:
  3,4/5
  Storlek:
  4,2/5
  Uppdateringsfrekvens:
  3,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Asus ProArt PA278QV erhåller vårt betyg 3,9 av 5 baserat på vår omfattande utvärdering. Denna datorskärm erbjuder enastående bildkvalitet, med en högupplöst QHD 2560 x 1440 pixlar skärm, och en suverän färgåtergivning (∆E <2) som är fabrikskalibrerad och verifierad av Calman. Detta gör den till ett perfekt val för kreativa professionella som behöver exakt färgrepresentering för deras arbete. Dock, med sin 5ms responstid, den kanske inte skulle vara det första valet för hardcore gamers som behöver extremt snabba svarstider.

  Asus ProArt PA278QV skiner när det gäller design och användarvänlighet. Dess ergonomiska stativ erbjuder omfattande justeringsmöjligheter, inklusive höjd, tilt och pivot, vilket gör skärmen bekväm att använda under långa perioder. Dessutom har skärmen en inbyggd USB-hubb, vilket ger extra anslutning för olika enheter. Något som vi uppskattar är att denna skärm också har ASUS Eye Care-teknik för att minimera ögonbelastning under långvarig användning.

  Om vi tittar på pris och kundrecensioner ligger Asus ProArt PA278QV i mitten av spektrumet när det gäller kostnad. Med ett pris på 4587 kr, ger det bra värde för pengarna med tanke på dess kraftfulla prestanda och funktioner. Kundrecensionerna är övervägande positiva, med många användare som uppskattar dess utmärkta bildkvalitet, ergonomiska design och praktiska funktioner. Sammantaget tror vi att Asus ProArt PA278QV är ett starkt val för alla som söker en högkvalitativ, funktionellt rik datorskärm.

  Fördelar

  • Enastående bildkvalitet
  • Suverän färgåtergivning (∆E <2)
  • Ergonomisk design och justerbarhet
  • Inbyggd USB-hubb
  • ASUS Eye Care-teknik

  Nackdelar

  • Inte perfekt för hardcore gaming
  • Priset är i mitten av spektrumet
  Produkten finns att köpa här:
  4587 kr
 7. Bästa visningskomfort ASUS MB166C ZenScreen

  Bärbar skärm med utmärkt bildkvalitet och användarvänlig design.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Bildkvalitet:
  3,4/5
  Upplösning:
  3,4/5
  Storlek:
  4,0/5
  Uppdateringsfrekvens:
  4,1/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  ASUS MB166C ZenScreen är en bärbar skärm som definitivt imponerar på många sätt. Skärmens bildkvalitet är utmärkt, med en Full HD-upplösning och antireflexbehandlad IPS-panel vilket gör att färger återges både skarpt och realistiskt. Dessutom har den en uppdateringsfrekvens på 60 Hz och en responstid på 5 ms, vilket ger en smidig och stabil bild. Det enda negativa vi märkte var att kontrastförhållandet på 800:1 är något lägre än vad vi skulle ha önskat.

  Designen av skärmen är både elegant och användarvänlig, med stöd för både liggande och stående läge, samt inbyggt stativfäste på baksidan. Den ultratunna designen och det lätta vikten gör att du kan ta med dig skärmen överallt. Den användarvänliga designen sträcker sig även till anslutningarna, med bara en enda USB Typ-C-kontakt för både ström- och videoöverföring. Detta minskar behovet av extra kablar och håller arbetsytan prydlig.

  ASUS ZenScreen MB166C erbjuder även ett antal funktioner för att skydda användarnas ögon, inklusive ASUS Eye Care-teknologi, vilket är ett stort plus. Priset på 2790 kr kan ses som ganska högt för vissa kunder, men med tanke på prestandan, designen och de användarvänliga funktionerna anser vi att det är ett rimligt pris. Kundenrecensioner nämner även att stödet som följer med skärmen är dåligt, så du kan behöva investera i ett stativ för att få den bästa tittarupplevelsen. Sammantaget får ASUS ZenScreen MB166C betyget 3,8 av 5 i vårt test.

  Fördelar

  • Utmärkt bildkvalitet med Full HD-upplösning
  • Antireflexbehandlad IPS-panel
  • Enkel och ren anslutning med USB Typ-C
  • Ultratunn och lätt design
  • Inbyggt stöd för ASUS Eye Care-teknologi

  Nackdelar

  • Lågt kontrastförhållande på 800:1
  • Dåligt medföljande stöd
  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  2790 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Datorskärm Totalbetyg Pris
Samsung LC27F396F Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2499 kr
Samsung LS34C502GAUXEN Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
4550 kr
Acer KA242YE Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2190 kr
LG 49WQ95C Curved Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
18040 kr
Philips 275V8LA/00 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
2649 kr
Asus ProArt PA278QV Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
4587 kr
ASUS MB166C ZenScreen Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
2790 kr
viktiga faktorer för att välja rätt datorskärm

Så hittar du bästa datorskärm

För att hitta den bästa datorskärmen krävs det att man tar hänsyn till en rad olika faktorer. Dessa inkluderar allt från skärmens tekniska specifikationer till hur den faktiskt presterar i praktiken. Nedan har vi sammanställt en lista över de mest kritiska bedömningskriterierna du bör tänka på när du väljer en datorskärm.

Skärmstorlek

Skärmstorleken mäts diagonalt över skärmen och anges i tum. Större skärmar ger mer skärmyta för att visa fler program, fönster eller detaljer samtidigt. Stora skärmar kan också vara fördelaktiga för visning av högupplösta bilder och videor. Men det är viktigt att komma ihåg att större inte alltid är bättre. Om skärmen är för stor för ditt arbetsutrymme, kan det bli svårt att se hela skärmbilden bekvämt. Det gäller att hitta en balans mellan skärmstorlek och användarkomfort.

Upplösning

Upplösning är antalet pixlar som visas på skärmen, vanligtvis anges det som bredd x höjd. En högre upplösning innebär fler pixlar, vilket resulterar i klarare och mer detaljerade bilder. För de flesta användare rekommenderas minst en upplösning på 1920 x 1080, även känd som Full HD. Om du arbetar med grafikintensiva uppgifter eller vill ha en ännu skarpare bild, kan du överväga en skärm med 4K-upplösning (3840 x 2160).

Paneltyp

Det finns olika typer av paneler som används i datorskärmar, inklusive TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) och IPS (In-Plane Switching). Varje paneltyp har sina fördelar och nackdelar. Till exempel, TN-paneler har snabbare svarstider och högre bildfrekvenser, vilket gör dem idealiska för snabba spel. IPS-paneler å andra sidan, erbjuder bättre färgåtergivning och bredare betraktningsvinklar, vilket gör dem mer lämpliga för grafisk design och fotoredigering.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen för en skärm mäts i hertz (Hz) och representerar hur ofta skärmen uppdaterar bildinformationen. En högre uppdateringsfrekvens ger en mjukare och mer responsiv bild, vilket är särskilt viktigt i snabba spel. För de flesta användningsområden är en uppdateringsfrekvens på minst 60 Hz tillräcklig. Men om du är en seriös gamer kan du överväga en skärm med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz eller högre.

Anslutningsmöjligheter

Det är viktigt att datorskärmen har de anslutningsmöjligheter du behöver. De vanligaste anslutningarna är HDMI, DisplayPort och DVI. HDMI är bra för de flesta användare eftersom det kan överföra både ljud och video. DisplayPort är att föredra om du har en högupplöst skärm eller flera skärmar. DVI är äldre och används mindre, men kan fortfarande vara användbart om du har äldre utrustning.

Pris

Priset på en datorskärm kan variera kraftigt beroende på dess specifikationer och funktioner. Dyrare skärmar erbjuder ofta bättre bildkvalitet, högre upplösning, snabbare uppdateringsfrekvens och mer avancerade funktioner. Men det betyder inte nödvändigtvis att de är det bästa valet för alla. Det är viktigt att balansera dina behov och budget när du väljer en skärm.

Användarrecensioner

Slutligen bör du alltid ta en titt på användarrecensioner innan du gör ett köp. Användarrecensioner kan ge dig insikt i hur skärmen presterar i praktiken och avslöja eventuella problem eller svagheter som inte nämns i tillverkarens specifikationer. Men kom ihåg att ta recensioner med en nypa salt, eftersom olika människor har olika behov och förväntningar.

Användning av en datorskärm

Att använda en datorskärm kan i grunden vara så enkelt som att ansluta den till din dator och börja arbeta eller spela. Men för att få ut det mesta av din skärm kan det vara värt att ta hänsyn till några specifika punkter. Följande tips kan hjälpa dig att maximera din användning av datorskärmen.

Placering

Placeringen av din skärm kan ha en stor inverkan på din komfort och produktivitet. Du bör placera skärmen direkt framför dig, på ett avstånd där du bekvämt kan läsa texten på skärmen utan att luta dig framåt eller bakåt. Skärmens överkant bör vara på eller något under ögonnivå, så att du kan titta ner på skärmen med en liten vinkel. Detta kan hjälpa till att minska belastningen på nacken och ögonen.

Justering av ljusstyrka och kontrast

Ljusstyrkan och kontrasten på din skärm bör justeras för att minimera ögonbelastningen och ge bästa möjliga bildkvalitet. Ljusstyrkan bör anpassas till omgivningsljuset i rummet - i ett ljust rum behöver du mer ljusstyrka, medan i ett mörkt rum bör ljusstyrkan sänkas för att undvika bländning. Kontrasten, skillnaden mellan de ljusaste och mörkaste delarna av bilden, bör också justeras för att ge en klar och tydlig bild utan att vara för hård för ögonen.

Användning av flera skärmar

För vissa användare kan det vara fördelaktigt att använda flera skärmar. Att ha mer än en skärm kan göra det möjligt att ha flera program eller fönster öppna samtidigt, vilket kan förbättra produktiviteten och effektiviteten. När du använder flera skärmar bör du se till att de är ordentligt inriktade och kalibrerade för att ge en smidig övergång från en skärm till nästa.

Rengöring

Regelbunden rengöring kan bidra till att hålla din skärm i bästa möjliga skick. Använd en mjuk, luddfri trasa och ett icke-alkoholbaserat rengöringsmedel för att försiktigt torka bort damm och smuts. Undvik att använda papperstvättar eller andra grova material som kan repa skärmen. Var också försiktig så att du inte häller någon vätska direkt på skärmen, eftersom det kan orsaka skador.

Ergonomi

Att tänka på ergonomi när du använder din datorskärm kan hjälpa till att förhindra muskel- och ledvärk samt ögonbelastning. Förutom att justera skärmens placering, som nämnts tidigare, bör du också se till att du tar regelbundna pauser för att vila dina ögon. Att titta bort från skärmen och fokusera på ett avlägset objekt var 20:e minut kan hjälpa till att förhindra ögonutmattning. Du bör också se till att ditt arbetsutrymme är ordentligt upplyst, men utan bländande ljus som kan reflektera på skärmen.

LÄS MER: Bästa Gamingmus

Vem har nytta av en datorskärm?

En datorskärm är en central del av alla datorbaserade arbetsplatser och hemmiljöer. Men beroende på vad man använder sin dator till, kan vissa personer ha mer nytta av en högkvalitativ skärm än andra. Nedan följer en lista över några av de personer som mest sannolikt kommer att dra nytta av att investera i en bra datorskärm.

 • Grafiska designers och fotografer: Dessa yrkesgrupper är beroende av att kunna se bilder och färger så exakt som möjligt. En högkvalitativ skärm med bra färgåtergivning och hög upplösning kan göra en stor skillnad i deras arbete. Dessutom kan en större skärmstorlek tillåta dem att arbeta mer effektivt genom att visa mer innehåll samtidigt.
 • Gamers: För gamers kan en bra skärm förbättra spelupplevelsen avsevärt. Funktioner som hög uppdateringsfrekvens och låg svarstid kan göra spel mer responsiva och minskar risken för suddighet eller ghosting. Dessutom kan skärmar med hög upplösning och god färgåtergivning göra spelvärldar mer levande och engagerande.
 • Professionella användare: För personer som arbetar med dataintensiva uppgifter, som programmering, databehandling eller videoredigering, kan en bra skärm förbättra produktiviteten. En större skärmstorlek och hög upplösning kan tillåta flera fönster att vara öppna samtidigt, vilket gör det lättare att multitaska. Dessutom kan en skärm med god ergonomi och justerbarhet bidra till att minska ögonbelastning och andra arbetsrelaterade hälsoproblem.

Å andra sidan, om du bara använder din dator för grundläggande uppgifter som att surfa på webben, kontrollera e-post eller titta på videor, kanske du inte behöver investera i en toppmodell av datorskärm. För dessa användare kan en enkel och prisvärd skärm vara mer än tillräcklig. Dessutom, om du främst använder din dator i bärbar form, kommer en extern skärm förmodligen inte att vara särskilt användbar för dig.

LÄS MER: Datormus bäst i test

vanliga frågor om Datorskärm

FAQ: Vanliga frågor om Datorskärmar

Vad är den bästa skärmstorleken för en datorskärm?

Den bästa skärmstorleken för en datorskärm varierar beroende på användarens behov och arbetsmiljö. Generellt sett, för arbete och multitasking, kan större skärmar på 27 tum eller mer vara fördelaktiga eftersom de ger mer skärmyta att arbeta med. För gamers kan en större skärm ge en mer uppslukande spelupplevelse. Men kom ihåg att en större skärm kräver mer utrymme och kan vara mer ansträngande för ögonen om du sitter mycket nära. För de flesta användare är en skärmstorlek på 24-27 tum ofta en bra balans mellan storlek, upplösning och kostnad.

Vad betyder uppdateringsfrekvensen på en datorskärm?

Uppdateringsfrekvensen på en datorskärm, mätt i hertz (Hz), anger hur många gånger per sekund skärmen uppdaterar bilden. En högre uppdateringsfrekvens ger en mjukare bild med mindre rörelseoskärpa, vilket är särskilt märkbart när du spelar snabba spel eller tittar på actionfyllda filmer. För de flesta vanliga användningsområden, som webbsurfning och kontorsarbete, är en uppdateringsfrekvens på 60 Hz tillräcklig. Men för gamers och andra som söker en ultra-smidig bild kan skärmar med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz eller högre vara värda att överväga.

Vad är skillnaden mellan TN, VA och IPS-paneler?

TN, VA och IPS är olika typer av LCD-panelteknologier som används i datorskärmar. TN (Twisted Nematic) paneler har snabbare svarstider och högre uppdateringsfrekvenser, men deras färgåtergivning och betraktningsvinklar är generellt sämre än de andra två. VA (Vertical Alignment) paneler erbjuder bättre färgåtergivning och djupare svarta nivåer än TN-paneler, men har långsammare svarstider. IPS (In-Plane Switching) paneler ger bäst färgåtergivning och betraktningsvinklar, men kan ha långsammare svarstider än TN-paneler. Valet mellan dessa beror på dina specifika behov.

Hur rengör jag min datorskärm på bästa sätt?

Det bästa sättet att rengöra din datorskärm är att försiktigt torka den med en mjuk, luddfri trasa, som en mikrofiberduk. Använd ett icke-alkoholbaserat rengöringsmedel eller rent vatten för att fukta duken om det behövs. Undvik att använda papperstvättar eller andra grova material som kan repa skärmen. Spraya inte vätska direkt på skärmen, eftersom det kan droppa ner i skärmen och orsaka skada.

Vad är skillnaden mellan upplösning och pixeldensitet?

Upplösning och pixeldensitet är båda mätningar som beskriver bildkvaliteten på en skärm, men de refererar till olika aspekter. Upplösningen är antalet pixlar som visas på skärmen, vanligtvis anges det som bredd x höjd. Pixeldensitet, å andra sidan, mäter antalet pixlar per tum (PPI). En högre pixeldensitet ger en skarpare bild eftersom det finns fler pixlar som täcker varje tum av skärmen. Det är därför en stor skärm med samma upplösning som en mindre skärm kommer att ha en lägre pixeldensitet och kan se mindre skarp ut.

Är det värt att köpa en 4K-skärm?

Om du har råd med det och har användningar som drar nytta av den högre upplösningen, kan en 4K-skärm vara ett bra köp. 4K-skärmar ger fyra gånger så hög upplösning som Full HD-skärmar, vilket ger mycket skarpa och detaljerade bilder. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för grafisk design, fotoredigering, videoredigering eller att titta på 4K-innehåll. Men kom ihåg att för att dra full nytta av en 4K-skärm behöver du en dator som kan hantera den högre upplösningen.

Vad är fördelarna med en böjd datorskärm?

Böjda skärmar är designade för att ge en mer uppslukande visuell upplevelse genom att matcha skärmens form till det mänskliga ögats naturliga synfält. Detta kan göra dem särskilt attraktiva för spel och multimediaanvändning. Dessutom kan böjda skärmar minska reflektioner och ge en bredare betraktningsvinkel. Men de är oftast dyrare än motsvarande platta skärmar, och fördelarna med en böjd skärm kan vara mindre märkbara på mindre skärmar eller i en arbetsmiljö där du ofta tittar på skärmen från olika vinklar.

Behöver jag verkligen en datorskärm om jag redan har en laptop?

Det beror på dina arbetsvanor och personliga preferenser. En extern datorskärm kan erbjuda mer skärmyta, vilket gör det lättare att multitaska och arbeta med stora dokument eller komplexa program. De har också oftast bättre bildkvalitet och ergonomi än laptop-skärmar. Men om du mestadels använder din laptop på språng, eller om du har begränsat skrivbordsutrymme, kanske du inte behöver en extern skärm.

Om vårt test

I vår strävan att hitta den bästa datorskärmen på marknaden, har vi genomfört omfattande tester och utvärderingar. Vi har undersökt allt från skärmens bildkvalitet, prestanda, design och användarvänlighet till dess energieffektivitet. Vi har även tagit hänsyn till pris och kundrecensioner för att säkerställa att vi ger en holistisk bild av produkten.
 • Bildkvalitet: Hur skarp är bilden? Hur är kontrasten? Hur återges färger? Hur bra är svärtan? Hur väl hanterar skärmen ljusreflektioner?
 • Prestanda: Hur snabb är skärmens uppdateringsfrekvens? Hur låg är input laggen? Är det några synliga artefakter eller ghosting?
 • Design: Hur ser skärmen ut? Är den stilren och passar in i olika miljöer? Är det enkel att justera höjd och vinkel?
 • Användarvänlighet: Är menysystemet intuitivt och lätt att navigera i? Finns det tillräckligt med anslutningsmöjligheter?
 • Energieffektivitet: Hur mycket ström drar skärmen under normal användning? Finns det energisparlägen?
 • Pris och kundrecensioner: Hur prisvärd är skärmen i förhållande till dess prestanda och funktioner? Vad säger tidigare kunder om produkten?

I sammanfattning, vårt test av datorskärmar har varit både omfattande och noggrant. Vi har granskat varje aspekt av produkten för att kunna ge dig den mest tillförlitliga informationen. Med all denna information hoppas vi att du kommer att kunna hitta den bästa datorskärmen som passar just dina behov och preferenser.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Betyg: 4.6 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.