Bästa Gamingtangentbordet 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Utforska toppgamingtangentbord som förhöjer din spelupplevelse och prestanda.
Gamingtangentbord - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Steelseries Apex 3 TKL Steelseries Apex 3 TKL
Pris
399 kr
Till butik
betyg 4,5 Shark Venator Brown/Red mx Shark Venator Brown/Red mx
Pris
1159 kr
Till butik
betyg 4,3 Keychron K2v2 RGB Aluminium Keychron K2v2 RGB Aluminium
Pris
1299 kr
Till butik
betyg 4,2 ASUS ROG Azoth ASUS ROG Azoth
Pris
3290 kr
Till butik
betyg 4,0 Corsair K70 RGB TKL Corsair K70 RGB TKL
Pris
1699 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gamingtangentbord är en essentiell komponent för alla seriösa gamers. Det är mer än bara en input-enhet, det är din direkta koppling till spelet, din metod att interagera med den virtuella världen. Oavsett om du spelar snabba e-sportstitlar eller fördjupar dig i en episk RPG, spelar ditt tangentbord en avgörande roll i din spelupplevelse. Med högkvalitativa switchar för snabbare aktivering, programmerbara makroknappar för anpassade kommandon och ofta även bakgrundsbelysning för att sätta rätt stämning, erbjuder gamingtangentbord en upplevelse långt bortom vad ett standardtangentbord kan erbjuda.

I vårt omfattande test av olika gamingtangentbord på marknaden har vi upptäckt att vissa modeller sticker ut mer än andra. Ett exempel är Steelseries Apex 3 TKL, som vi utan tvekan kan säga är det bästa gamingtangentbordet vi har stött på. Med sin imponerande kombination av komfort, prestanda och anpassningsmöjligheter, tar Apex 3 TKL både ditt spelande och din setup till nästa nivå. Men det är inte bara vi som tycker det - många gamers runtom i världen håller med oss om att detta tangentbord är i en klass för sig.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Gamingtangentborden 2023

 1. Steelseries Apex 3 TKL - IP32 Spillsäkert Bäst i test: 4,7/5
 2. Shark Venator K50 Full Size Brown switch Tangentbord Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Keychron K2v2 RGB Aluminium Hot-Swap - Gateron Brown Bästa prisvänliga: 4,3/5
 4. ASUS ROG Azoth Bästa gaming: 4,2/5
 5. Corsair K70 RGB TKL Mechanical Keyboard Bästa kompakta: 4,0/5
 6. Cryo Mirage Keyboard - RGBCryo Mirage Tangentbord Bästa budgetvalet: 3,9/5
 7. Logitech G815 Lightsync GL Tactile Bästa multifunktionella: 3,8/5
 1. Bäst i test Steelseries Apex 3 TKL

  Högkvalitativt, prisvärt gamingtangentbord med anpassningsbara inställningar och spillsäker design.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Responsivitet:
  4,6/5
  Belysning:
  4,9/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,6/5
  Komfort:
  4,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Steelseries Apex 3 TKL, som släpptes 2021, är ett gamingtangentbord som har fått mycket uppskattning från gamers för sin prestanda och prisvärdhet. Tangentbordet erbjuder en bra känsla när man spelar, med brytare som fungerar som förväntat. Det är också mycket tyst, vilket verkar vara uppskattat av de som har tröttnat på ljudet av klickande tangentbord.

  Apex 3 TKL kommer med en medföljande mjukvara som är enkel att använda och fri från buggar. Den erbjuder en mängd olika inställningar som spelare kan anpassa efter sina egna preferenser. Detta gör att du kan justera din spelupplevelse efter dina behov. Dessutom är detta gamingtangentbord utrustat med en rad tekniska specifikationer som gör det till ett bra val för sitt pris. Med funktioner som 10-zonig RGB-bakgrundsbelysning och anti-ghosting-teknologi, ger det bra värde för pengarna.

  Apex 3 TKL har även några extra specifikationer som gör det till ett ännu bättre val. Tangentbordet har en löstagbar kabel, vilket betyder att du kan byta ut den om den går sönder. Dessutom är det IP32-klassat spillsäkert, vilket ger extra skydd mot olyckor. Sammantaget är Steelseries Apex 3 TKL ett utmärkt val för gamers som söker ett högkvalitativt och prisvärt tangentbord.

  Fördelar

  • Tyst vid användning
  • Enkel och bugfri mjukvara
  • Anpassningsbara inställningar
  • Löstagbar kabel
  • Spillsäker design

  Nackdelar

  • Inga dedikerade mediaknappar
  • Saknar mekaniska brytare
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 2. Bästa premiumvalet Shark Venator Brown/Red mx

  Ett högpresterande gaming tangentbord med anpassningsbar RGB-belysning.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Hållbarhet:
  4,2/5
  Responsivitet:
  4,1/5
  Belysning:
  4,7/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,8/5
  Komfort:
  4,8/5
  Till butiken
  (Shark Gaming)

  Shark Venator Brown/Red mx är ett förstklassigt gaming tangentbord med ett brett spektrum av funktioner som passar såväl spelare som programmerare. Känslan i tangenterna är mycket tillfredsställande, tack vare de mekaniska Kailh Brown-switcharna som ger en mjuk respons och låga brusnivåer. Uppdaterad mjukvara och kretskort bidrar till en snabbare och stabilare upplevelse, vilket ökar effektiviteten och spelkvaliteten. Ett annat imponerande drag är möjligheten att byta ut den fasta kabeln med en anpassad kabel, tack vare USB-C-porten.

  En annan styrka hos Shark Venator är dess mjukvara. RGB-bakgrundsbelysningen per knapp bidrar till att skapa en personlig och dynamisk atmosfär, samtidigt som det kan underlätta hitta rätt tangenter i olika ljusförhållanden. Med hjälp av den medföljande mjukvaran kan användaren skapa unika ljusmönster och välja mellan olika färger och effekter, vilket både bidrar till estetik och funktionalitet.

  Priset på 1159 kr kan tyckas högt för ett tangentbord, men med tanke på de tekniska specifikationerna och extrafunktionerna som Shark Venator erbjuder, ger det definitivt valuta för pengarna. Det erbjuder en högkvalitativ skrivupplevelse med precision och snabbhet, tillsammans med unika specifikationer som lös kabel och per-key RGB-belysning. Med tanke på dessa faktorer är Shark Venator Brown/Red mx ett utmärkt val för den som söker ett hållbart, anpassningsbart och högpresterande gaming tangentbord.

  Fördelar

  • Mekaniska Kailh Brown-switchar
  • Uppdaterad mjukvara och kretskort
  • Anpassningsbar kabel via USB-C
  • RGB-bakgrundsbelysning per knapp
  • Anpassningsbar ljusmönster och effekter

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra modeller
  • Inget inbyggt handledsstöd
  Produkten finns att köpa här:
  1159 kr
 3. Bästa prisvänliga Keychron K2v2 RGB Aluminium

  Ett kompakt, kraftfullt och anpassningsbart gamingtangentbord med lång batteritid.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Responsivitet:
  4,0/5
  Belysning:
  4,6/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,6/5
  Komfort:
  4,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Keychron K2v2 RGB Aluminium är ett kompakt men kraftfullt gaming tangentbord. Det har 84 tangenter och behåller alla viktiga funktionstangenter som ökar produktiviteten. Med N-key rollover kan du registrera så många nycklar som du kan trycka på samtidigt utan att missa tecken. Med ett batteri på 4000 mAh räcker tangentbordet upp till 240 timmars skrivande med bakgrundsbelysningen av, vilket är imponerande. Gateron-brytarna finns i tre olika typer - röd, blå eller brun, vilket ger användaren flexibilitet att välja den som passar bäst för dem.

  Keychron K2v2 har också en mycket användbar mjukvara. Detta gör det möjligt för användaren att anpassa funktionerna efter sina behov. Mjukvaran är stabil och fungerar utan buggar och problem. Ett annat plus är dess kemiska specifikationer kontra pris - med tanke på dess tekniska specifikationer och prestanda är priset mycket rimligt.

  Keychron K2v2 erbjuder också några extra specifikationer som ger det en fördel över konkurrerande produkter. Det har till exempel en lutande bottenram som gör det bekvämt att skriva på, vilket kan vara viktigt för långa spelsessioner. Dessutom är det kompatibelt med flera operativsystem - Apple iOS, Android, Mac och PC. Sammantaget levererar Keychron K2v2 RGB Aluminium bra prestanda till ett rimligt pris.

  Fördelar

  • Kompakt design med 84 tangenter
  • Lång batterilivslängd (upp till 240 timmar)
  • Anpassningsbar via stabil mjukvara
  • Lutande bottenram för komfort
  • Kompatibilitet med flera operativsystem

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Ingen inbyggd handledsstöd
  Produkten finns att köpa här:
  1299 kr
 4. Bästa gaming ASUS ROG Azoth

  Högkvalitativt gaming-tangentbord med smarta funktioner och bra prestanda.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Hållbarhet:
  4,6/5
  Responsivitet:
  4,1/5
  Belysning:
  3,9/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,2/5
  Komfort:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  ASUS ROG Azoth är ett tangentbord som verkligen lever upp till förväntningarna och dess värde. Med ett betyg på 4,2/5, presterar det utmärkt på alla viktiga områden som vi betygsätter. Det första som slår en är den premiumkänsla och högkvalitativa utförande som Azoth erbjuder. Känslan av tangentbordsbrytarna är enastående, de fungerar precis som de ska och förbättrar spelupplevelsen avsevärt.

  Mjukvaran är pålitlig och lätt att använda vilket gör det möjligt att anpassa inställningarna till dina preferenser utan några större problem. Den tekniska prestandan kontra priset är också imponerande, med tanke på de högkvalitativa specifikationerna och det faktum att det inte är orimligt dyrt jämfört med andra alternativ på marknaden. Dessutom har det några extra specifikationer som verkligen sticker ut, såsom den löstagbara kabeln för lättare utbyte vid eventuellt kabelbrott och OLED-displayen med intuitiva kontroller.

  Överlag är ASUS ROG Azoth ett imponerande gaming tangentbord som levererar en fantastisk spelupplevelse till ett rimligt pris. Med sin högkvalitativa konstruktion, fantastiska prestanda och smarta funktioner, erbjuder den enastående värde för pengarna. Oavsett om du är en hardcore gamer eller bara någon som uppskattar ett bra tangentbord, är ASUS ROG Azoth definitivt värt att överväga.

  Fördelar

  • Högkvalitativ konstruktion
  • Utmärkta tangentbordsbrytare
  • Pålitlig och användarvänlig mjukvara
  • Löstagbar kabel för enkel utbytning
  • Intuitiv OLED-display

  Nackdelar

  Produkten finns att köpa här:
  3290 kr
 5. Bästa kompakta Corsair K70 RGB TKL

  Högkvalitativt, kompakt gaming-tangentbord med anpassningsbara funktioner och robust konstruktion.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Hållbarhet:
  3,8/5
  Responsivitet:
  4,0/5
  Belysning:
  3,9/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,2/5
  Komfort:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Det första som slår en med Corsair K70 RGB TKL är dess kompakta storlek och gedigna byggkvalitet. Den slitstarka aluminiumramen och PBT ”double-shot”-tangenterna ger en känsla av robusthet och varaktighet. Dessutom erbjuder tangentbordet en tenkeyless-design, vilket innebär att det inte har några numeriska tangenter på höger sida. Detta gör tangentbordet mindre och mer bärbar, vilket är en stor fördel för gamers som reser mycket. Detta framhävs ytterligare av den avtagbara sladden, vilket gör det enkelt att packa ner och ta med sig.

  En annan stark punkt med K70 RGB TKL är dess tekniska specifikationer. Användarna har möjlighet att växla mellan specialanpassade makron och belysning till ett distraktionsfritt turneringsläge inom bara några sekunder, vilket ger en känsla av flexibilitet och anpassningsförmåga till olika spelningsscenarier. Dessutom är dess linjära CHERRY MX Red-brytare idealiska för proffsspelare tack vare dess mjuka knapptryckningar. Mjukvara som följer med detta tangentbord fungerar också smidigt utan några noterade buggar eller problem.

  Det enda negativa att notera är kanske priset. Även om det definitivt levererar på sin höga prissättning, kan det fortfarande vara lite för dyrt för vissa gamers, speciellt de på en budget. Men för de som har råd, erbjuder Corsair K70 RGB TKL en fantastisk kombination av prestanda, byggkvalitet och komfort. Det är ett utmärkt val för allvarliga gamers som söker ett högkvalitativt mekaniskt gaming-tangentbord.

  Fördelar

  • Kompakt och robust byggkvalitet
  • Portabel med avtagbar sladd
  • Anpassningsbara makron och belysning
  • Linjära CHERRY MX Red-brytare
  • Mjukvara fungerar smidigt

  Nackdelar

  • Hög prissättning
  Produkten finns att köpa här:
  1699 kr
 6. Bästa budgetvalet Cryo Mirage Keyboard

  Ett tyst, prisvärt gamingtangentbord med inbyggd RGB-belysning.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Responsivitet:
  3,5/5
  Belysning:
  4,0/5
  Anpassningsmöjligheter:
  4,0/5
  Komfort:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  När det kommer till Cryo Mirage Keyboard, står det ut för dess tysta skrivfunktion. Om du letar efter ett tangentbord som inte stör omgivningen med högt klickande ljud, är detta ett bra val. Kombinationen av sänkt profil och formade toppar ger en bekväm skrivkänsla som hjälper till att minska trötthet under långa spelsessioner. Trots att det är ett membrantangentbord, ger det en väldigt liknande känsla som mekaniska tangentbord, vilket är uppskattat.

  En annan fördel med detta tangentbord är dess inbyggda RGB-belysning. Denna funktion ger inte bara ett coolt estetiskt tillskott till din spelstation, men den bidrar även till att göra tangenterna mer läsbara i svagt ljus. En liten nackdel är dock att ljusinställningarna inte sparas, vilket innebär att du behöver justera dem varje gång du startar datorn.

  Tekniskt sett erbjuder Cryo Mirage Keyboard allt du behöver för en god spelupplevelse till ett bra pris. Trots vissa mindre nackdelar, som bristen på sparade ljusinställningar, ger det bra värde för pengarna och vi bedömer därför det som ett starkt alternativ för de som söker efter ett prisvärt och tyst gamingtangentbord.

  Fördelar

  • Tyst skrivfunktion
  • Bekväm skrivkänsla
  • Simulerar mekaniska tangentbord
  • Inbyggd RGB-belysning
  • Prisvärt alternativ

  Nackdelar

  • Ljusinställningar sparas inte
  • Saknar avancerade funktioner
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 7. Bästa multifunktionella Logitech G815 Lightsync

  Högkvalitativt gaming-tangentbord med anpassningsbar RGB-belysning och snabb prestanda.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Responsivitet:
  4,0/5
  Belysning:
  4,0/5
  Anpassningsmöjligheter:
  3,5/5
  Komfort:
  3,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  Recension av Logitech G815 Lightsync:

  Logitech G815 Lightsync har ett sofistikerat och högpresterande design som gör den till en högkvalitativ gaming-tangentbord. Dess lågprofils mekaniska switchar ger en snabb och exakt prestanda, samtidigt som dess LIGHTSYNC RGB-teknologi skapar en uppslukande spelupplevelse med anpassningsbar belysning. Dessutom har tangentbordet fem dedikerade G-knappar som gör det möjligt för spelare att snabbt utföra makron och in-app kommandon, vilket ger dem en strategisk fördel i spel.

  Programmerbarheten hos Logitech G815 Lightsync gör att du kan skräddarsy din spelupplevelse efter dina preferenser. Med Logitech G HUB kan du ändra belysningseffekter, skapa anpassade makron och mycket mer. Dessutom har tangentbordet ett inbyggt minne där du kan spara upp till tre profiler för snabb åtkomst till dina favoritinställningar. Oavsett vilket spel du spelar kan du vara säker på att Logitech G815 Lightsync kommer att leverera en optimal prestanda.

  Trots all dess funktionalitet är designen av Logitech G815 Lightsync också vacker. Den är tillverkad av flygplansklass aluminiumlegering, vilket ger den en tunn men robust design. Dessutom har tangentbordet en USB-genomföringsport för full kraftgenomströmning och datahastighet, så du kan ansluta och ladda en enhet eller ansluta en mus utan att missa en sekund av ditt spel. Med en bedömning på 3,8/5 är Logitech G815 Lightsync ett solidt val för alla som vill förbättra deras spelupplevelse.

  Fördelar

  • Högpresterande design
  • Anpassningsbar LIGHTSYNC RGB-teknologi
  • Dedikerade G-knappar för snabba kommandon
  • Programmerbar med Logitech G HUB
  • Inbyggt minne för profiler

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra
  • Ingen trådlös anslutningsmöjlighet
  Produkten finns att köpa här:
  1875 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Gamingtangentbord Totalbetyg Pris
Steelseries Apex 3 TKL - IP32 Spillsäkert Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
399 kr
Shark Venator K50 Full Size Brown switch Tangentbord Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1159 kr
Keychron K2v2 RGB Aluminium Hot-Swap - Gateron Brown Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
1299 kr
ASUS ROG Azoth Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3290 kr
Corsair K70 RGB TKL Mechanical Keyboard Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
1699 kr
Cryo Mirage Keyboard - RGBCryo Mirage Tangentbord Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
299 kr
Logitech G815 Lightsync GL Tactile Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
1875 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gamingtangentbord

Så hittar du bästa gamingtangentbord

Hitta det bästa gamingtangentbordet kan vara en utmaning, särskilt med det enorma utbudet som finns tillgängligt på marknaden idag. Det finns dock vissa kriterier som du bör hålla i åtanke när du letar efter det perfekta tangentbordet för ditt spelande. Dessa kriterier hjälper dig inte bara att hitta ett tangentbord som uppfyller alla dina specifika behov, men också ett som ger dig bästa möjliga värde för pengarna.

Switchar och respons

En av de mest grundläggande aspekterna av ett gamingtangentbord är dess switchar - de mekaniska komponenterna som registrerar varje knapptryckning. Det finns olika typer av switchar, inklusive membran, mekanisk, scissor och optomekanisk. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, och vilken typ du föredrar beror i stor utsträckning på din personliga spelstil. Mekaniska switchar är till exempel kända för sin distinkta klickande ljud och taktila feedback, medan membranswitchar är tystare och ofta billigare. Responsen från tangenterna är också viktig - du vill ha ett tangentbord som registrerar dina kommandon snabbt och korrekt.

Byggkvalitet och hållbarhet

Om du spenderar mycket tid på ditt gamingtangentbord, vill du ha ett som är byggt för att hålla. Kvaliteten på materialen och konstruktionen spelar en stor roll i tangentbordets hållbarhet. Ett tangentbord med en robust metallram kommer till exempel att tåla mer slitage än ett med en plastkropp. Dessutom kommer högkvalitativa switchar att hålla längre och ge en mer konsekvent prestanda över tid.

Anpassningsmöjligheter

En stor fördel med gamingtangentbord är deras anpassningsmöjligheter. Många modeller låter dig programmera makroknappar för specifika spelkommandon, ändra bakgrundsbelysningen för att matcha din setup, och till och med justera tangenternas respons. Dessa anpassningsmöjligheter kan göra stor skillnad i din spelupplevelse och hjälpa dig att få ut det mesta av ditt tangentbord.

Extra funktioner

Gamingtangentbord kommer ofta med en rad extra funktioner som kan förbättra din spelupplevelse ytterligare. Detta kan inkludera saker som dedikerade medieknappar, USB-passthrough för enkel anslutning av andra enheter, inbyggda handledsstöd för ökad komfort och mycket mer. Medan dessa funktioner kanske inte är nödvändiga för alla spelare, kan de ge en trevlig bonus och göra ditt spelande ännu mer bekvämt.

Ergonomi

Om du spelar i långa perioder, är ergonomi en viktig faktor att överväga. Ett ergonomiskt tangentbord är utformat för att minska belastningen på dina händer och handleder, vilket kan hjälpa till att förebygga smärta och skador på lång sikt. Detta kan inkludera funktioner som justerbara vinklar, handledsstöd och till och med delade eller böjda layouter.

Pris

Priset är naturligtvis en viktig faktor när du väljer ett gamingtangentbord. Gamingtangentbord varierar kraftigt i pris, från budgetalternativ till högkvalitativa premiummodeller. Medan dyrare tangentbord ofta erbjuder mer funktioner och bättre byggkvalitet, finns det också många prisvärda alternativ som ger utmärkt prestanda. Det viktigaste är att hitta ett tangentbord som erbjuder bra värde för pengarna och uppfyller alla dina specifika behov.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, är det alltid en bra idé att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt köp. Även om ett tangentbord ser bra ut på papperet, kan det vara en annan historia i praktiken. Användarrecensioner kan ge dig en bättre uppfattning om hur tangentbordet presterar under verkliga förhållanden, och hjälpa dig att identifiera eventuella problem eller nackdelar som du kanske inte har tänkt på.

tangentbord belyst nara

Användning av ett Gamingtangentbord

Att använda ett gamingtangentbord är inte helt olikt att använda ett vanligt tangentbord, men det finns vissa saker du bör tänka på för att få ut det mesta av din spelupplevelse. Här är några punkter att överväga när du använder ditt gamingtangentbord.

Anpassning av inställningar

En av de stora fördelarna med gamingtangentbord är deras anpassningsmöjligheter. Många modeller låter dig justera inställningar som tangenternas respons, bakgrundsbelysning och makroknappar. Genom att anpassa dessa inställningar till dina specifika behov och preferenser kan du skapa en mer personlig och bekväm spelupplevelse. Det kan till exempel vara en bra idé att programmera makroknappar för specifika spelkommandon som du ofta använder, eller att justera bakgrundsbelysningen för att matcha din setup eller det spel du spelar.

Ergonomisk användning

Ergonomi är en viktig faktor att överväga när du använder ditt gamingtangentbord, särskilt om du spelar i långa perioder. För att minska belastningen på dina händer och handleder, bör du försöka hålla en neutral position med handlederna lätt böjda och fingrarna vilande naturligt på tangenterna. Om ditt tangentbord har ett inbyggt handledsstöd, se till att använda det. Du bör också ta regelbundna pauser för att låta dina händer och handleder vila.

Optimering av prestanda

För att få ut det mesta av ditt gamingtangentbord, bör du se till att optimera dess prestanda. Detta kan innebära att justera inställningar som polling rate och key rollover för att säkerställa snabb och korrekt registrering av dina kommandon. Om ditt tangentbord har mekaniska switchar, kan det vara värt att rengöra det regelbundet för att hålla switcharna i toppskick. Dessutom bör du hålla din tangentbordsdrivrutin uppdaterad för bästa möjliga prestanda.

Utveckla effektiva spelstrategier

Ditt gamingtangentbord kan spela en stor roll i din spelstrategi. Genom att utnyttja funktioner som makroknappar och anpassningsbara profiler, kan du utveckla effektiva strategier för olika spel. Till exempel kan du programmera makroknappar för snabba kommandosammansättningar i snabbtaktiga e-sportstitlar, eller skapa anpassade profiler för olika karaktärsklasser i RPG-spel. Genom att anpassa ditt tangentbord till ditt spelstil kan du få en konkurrensfördel och förbättra din totala spelupplevelse.

Användning av extra funktioner

Många gamingtangentbord kommer med extra funktioner som kan förbättra din spelupplevelse. Detta kan inkludera saker som dedikerade medieknappar, USB-passthrough och inbyggda volymrullar. Medan dessa funktioner kanske inte direkt påverkar ditt spelande, kan de göra din setup mer bekväm och bekväm att använda. Till exempel, med dedikerade medieknappar kan du snabbt och enkelt justera volymen eller byta spår utan att behöva tabba ut ur ditt spel.

LÄS MER: Bästa Musmatta

Vem har nytta av ett Gamingtangentbord?

Ett gamingtangentbord kan vara en utmärkt investering för många olika typer av användare. Här är några exempel på vem som kan dra nytta av att ha ett gamingtangentbord:

 • Entusiastiska gamers: Om du är en seriös gamer som spenderar mycket tid på att spela, kommer du definitivt att dra nytta av ett gamingtangentbord. Med snabbare respons, bättre byggkvalitet och en rad anpassningsmöjligheter, kan ett gamingtangentbord förbättra din spelupplevelse och möjligen även ge dig en fördel i konkurrenskraftiga spel.
 • Professionella spelare och streamers: För professionella spelare och streamers är ett gamingtangentbord nästan en nödvändighet. De extra funktionerna och anpassningsmöjligheterna som gamingtangentbord erbjuder kan göra stor skillnad i högpresterande situationer. Dessutom kan bakgrundsbelysningen och designen på många gamingtangentbord bidra till att skapa en mer engagerande visuell upplevelse för tittarna.
 • Programmerare och skribenter: Även om de kanske inte är den första gruppen du tänker på när det gäller gamingtangentbord, kan programmerare och skribenter faktiskt dra stor nytta av dem. Mekaniska switchar erbjuder en taktil feedback som många tycker gör skrivandet mer behagligt, medan programmerbara makroknappar kan användas för att automatisera vanliga uppgifter.

Å andra sidan, om du bara använder din dator för grundläggande uppgifter som att surfa på webben eller skicka e-post, kanske du inte har mycket att vinna på att investera i ett gamingtangentbord. De extra funktionerna och anpassningsmöjligheterna som dessa tangentbord erbjuder kommer sannolikt inte att göra mycket skillnad för din användarupplevelse, och du kan kanske få mer valuta för pengarna genom att välja ett mer grundläggande (och ofta billigare) tangentbord.

LÄS MER: Datorskärm bäst i test

vanliga frågor om Gamingtangentbord

FAQ: Vanliga frågor om Gamingtangentbord

Vad är skillnaden mellan ett gamingtangentbord och ett vanligt tangentbord?

Ett gamingtangentbord skiljer sig från ett vanligt tangentbord på flera sätt. Först och främst är gamingtangentbord ofta utrustade med högkvalitativa switchar som erbjuder snabbare och mer precisa tangenttryckningar, vilket kan vara avgörande i snabba spel. Dessutom har de ofta extra funktioner som programmerbara makroknappar, anpassningsbar bakgrundsbelysning och dedikerade medieknappar. Slutligen är gamingtangentbord oftast byggda för att tåla mer slitage än vanliga tangentbord, med robusta ramar och hållbara material.

Är mekaniska tangentbord bättre för spel?

Det finns en allmän uppfattning att mekaniska tangentbord är överlägsna för spel, och det finns viss sanning i det. Mekaniska switchar ger en distinkt taktil feedback och ett hörbart klick, vilket många spelare uppskattar. De registrerar också tangenttryckningar snabbare än andra typer av switchar, vilket kan ge dig en fördel i snabba spel. Men i slutändan kommer det ner till personlig preferens - vissa spelare föredrar känslan och ljudet av mekaniska switchar, medan andra föredrar tystare och mjukare alternativ.

Vad betyder 'key rollover' och varför är det viktigt?

Key rollover (KRO) är ett mått på hur många samtidiga tangenttryckningar ett tangentbord kan registrera. Om ett tangentbord har en KRO på 6, till exempel, betyder det att det kan registrera upp till 6 samtidiga tangenttryckningar. Detta är särskilt viktigt i spel där du ofta behöver trycka på flera tangenter samtidigt. Många gamingtangentbord erbjuder n-key rollover (NKRO), vilket innebär att de kan registrera ett obegränsat antal samtidiga tangenttryckningar.

Vad är fördelarna med programmerbara makroknappar?

Programmerbara makroknappar låter dig programmera komplexa kommandosammansättningar till en enda knapptryckning, vilket kan vara en stor fördel i vissa spel. Till exempel, i ett MMORPG kan du ha en makroknapp inställd för att utföra en hel serie av trollformler eller attacker med ett enda tryck. Detta kan spara dig tid och ge dig en fördel över andra spelare som måste manuellt ange varje kommando.

Är bakgrundsbelysning bara för show, eller har det någon praktisk användning?

Även om bakgrundsbelysning ofta läggs till för estetiska skäl, kan det faktiskt ha några praktiska fördelar. För det första kan det göra det lättare att se tangenter i ett mörkt rum, vilket kan vara användbart om du spelar sent på natten. Dessutom kan vissa gamingtangentbord låta dig anpassa färgen på varje enskild tangent, vilket kan hjälpa dig att snabbt hitta specifika tangenter eller kommandogrupper.

Vad är polling rate och varför är det viktigt?

Polling rate är ett mått på hur ofta ett tangentbord kontrollerar om någon tangent har tryckts ner. En högre polling rate innebär att tangentbordet kontrollerar oftare, vilket kan leda till snabbare och mer exakt registrering av dina kommandon. För de flesta spelare kommer dock skillnaden mellan en hög och en låg polling rate att vara mycket liten, och det är inte en av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer ett gamingtangentbord.

Behöver jag verkligen ett gamingtangentbord för att spela spel?

Medan ett gamingtangentbord kan förbättra din spelupplevelse och potentiellt ge dig en fördel i vissa spel, behöver du definitivt inte ett för att spela spel. Många spelare klarar sig bra med vanliga tangentbord, och i slutändan kommer din skicklighet som spelare att ha mycket mer att säga om din framgång än vilket tangentbord du använder. Om du dock spelar mycket eller spelar på en hög nivå, kan ett gamingtangentbord vara en värdig investering.

Om vårt test

Som med de flesta produkter korrelerar inte alltid det som står på pappret med verkligheten, och även om det gör det kan utförandet ibland vara för bristfälligt för att det i praktiken ska fungera som tänkt efter en längre tid. Det som vi har lagt mest vikt vid testandet är följande punkter:

 • Känslan – Det går direkt på pappret att se vad som ska finnas med och hur det ska fungera, men fungerar brytarna som tänkt och vad finns det att anmärka kring vid spelande?
 • Mjukvara – Följer det med någon mjukvara som bör eller måste användas? Vad finns det för möjligheter i mjukvaran och fungerar den utan buggar och problem?
 • Tekniska specifikationer kontra pris – För de flesta gäller det inte att få de högsta siffrorna, utan de högsta siffrorna sett till priset. Vad finns det för alternativ som inte är orimligt dyra men som ändå levererar?
 • Extra specifikationer – Finns det några ovanliga men uppskattade specifikationer som sticker ut? Är kabeln löstagbar för att kunna bytas ut vid kabelbrott eller är gaming tangentbordet kanske helt vattentätt?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Betyg: 5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.