Bästa Gamingdatorn 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den ultimata spelupplevelsen med vår topprankade gamingdator.
Gamingdator - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Shark R5 Gaming Shark R5 Gaming
Pris
18399 kr
Till butik
betyg 4,5 Webhallen Config Pro Webhallen Config Pro
Pris
27999 kr
Till butik
betyg 4,3 Webhallen Config Core Webhallen Config Core
Pris
9999 kr
Till butik
betyg 4,2 Acer Nitro N50-640 Acer Nitro N50-640
Pris
7490 kr
Till butik
betyg 4,0 Acer Predator Orion 5000 PO5-650 Acer Predator Orion 5000 PO5-650
Pris
33990 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gamingdatorer, som namnet antyder, är datorer som är specialbyggda för att ge den bästa möjliga upplevelsen för gamers. Dessa datorer är utrustade med högprestanda komponenter som kraftfulla processorer, snabb minneskapacitet och grafikkort i toppklass. De är byggda för att kunna köra krävande spel med hög grafik och detaljrikedom utan att kompromissa med prestanda eller spelupplevelse. När behöver man då en gamingdator? Svaret är enkelt: när man vill ha det bästa. Oavsett om du är en passionerad gamer som spenderar flera timmar om dagen på att spela, eller om du bara vill ha en dator som kan köra dina favoritspel utan problem, så är en gamingdator det rätta valet.

Vi har testat ett flertal modeller på marknaden och jämfört dem mot varandra i flera kategorier såsom prestanda, design, ljudnivå och prisvärdhet. Efter noggranna överväganden och tester kan vi stolt presentera Shark R5 Gaming som den bästa gamingdatorn i vårt test. Denna mäktiga maskin levererar inte bara imponerande prestanda, utan sticker även ut med sin eleganta design och tysta drift. Med Shark R5 Gaming får du en oslagbar spelupplevelse oavsett vilket spel du väljer att spela.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Gamingdatorerna 2023

 1. Shark R5 Gaming PC DEMO Bäst i test: 4,7/5
 2. Webhallen Config Pro - 13700KF / 4070Ti Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Webhallen Config Core - 5600 / 6500XT Bästa prisvärda: 4,3/5
 4. Acer Nitro N50-640Acer Nitro 50 N50-640 Bästa överkomliga: 4,2/5
 5. Acer Predator Orion 5000 PO5-650 Mest kraftfulla: 4,0/5
 6. Shark RGBeast Gaming Dator | Stationär Bästa balanserade: 3,9/5
 7. Shark Ultimator Gaming Dator | Stationär Mest robusta: 3,8/5
 1. Bäst i test Shark R5 Gaming

  Högpresterande, robust och användarvänlig gamingdator med generös lagring.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Prestanda:
  4,7/5
  Grafik:
  4,9/5
  Ljud:
  4,4/5
  Skärm:
  4,8/5
  Tillförlitlighet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Shark Gaming)

  Shark R5 Gaming är en dator som imponerar på många fronter och har därför belönats med ett betyg på 4,7 av 5 av oss på Bäst i Test 24. Hårdvaruprestandan är utmärkt med en snabb processor och kraftfullt grafikkort, vilket möjliggör för den att smidigt hantera krävande spel och program. Den har också rikligt med RAM-minne, vilket gör att du kan multitaska effektivt - du kan till exempel ha flera spel öppna samtidigt utan prestandaförlust. Lagringskapaciteten är också mycket generös, vilket betyder att du kan lagra massor av spel utan att behöva oroa dig för utrymmesbrist.

  Byggkvaliteten och designen är också mycket bra. Shark R5 Gaming är robust nog att klara intensiva spelsessioner utan problem. Materialen som används känns hållbara och premium, vilket ger en försäkran om att datorn kommer att hålla länge. Designen är funktionell men ändå stilig, vilket ger till gamingupplevelsen snarare än att störa den. Användarvänligheten är också utmärkt - datorn är enkel att sätta upp och börja använda, med ett intuitivt gränssnitt och massor av portar för alla nödvändiga anslutningar.

  Termisk prestanda och ljudnivå är två andra områden där Shark R5 Gaming skiner. Datorn klarar av att hålla sig sval även under långa, intensiva spelsessioner, vilket säkerställer att prestandan alltid är på topp och att livslängden inte påverkas negativt. Ljudnivån är också imponerande - datorn är tillräckligt tyst för att inte störa din spelupplevelse, även när den arbetar hårt. Sammanfattningsvis erbjuder Shark R5 Gaming fantastisk prestanda, hög byggkvalitet och utmärkt användarvänlighet till ett rättvist pris. Det är utan tvekan en av de bästa gamingdatorerna på marknaden just nu.

  Fördelar

  • Hög hårdvaruprestanda
  • Rikligt med RAM-minne
  • Generös lagringskapacitet
  • Högkvalitativ byggkvalitet och design
  • Effektiv termisk prestanda

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Saknar inkluderat tangentbord och mus
  Produkten finns att köpa här:
  18399 kr
 2. Bästa premiumvalet Webhallen Config Pro

  Högpresterande gamingdator med robust design och användarvänligt gränssnitt.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Prestanda:
  4,4/5
  Grafik:
  4,9/5
  Ljud:
  4,4/5
  Skärm:
  4,4/5
  Tillförlitlighet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Webhallen Config Pro har visat sig vara en utmärkt gamingdator med ett betyg på 4,5 av 5 från oss på Bäst i Test 24. När det kommer till hårdvaruprestanda imponerar systemet med en Intel Core i7-13700KF-processor och ett ASUS TUF GeForce RTX 4070Ti grafikkort, vilket ger den kraft den behöver för att hantera de mest krävande spel och program. Datorn har också en generös mängd RAM-minne på 32 GB och en stor lagringskapacitet på 1TB, vilket innebär att den kan hantera flera uppgifter samtidigt utan att sakta ner.

  Designmässigt är Webhallen Config Pro robust och välbyggd, vilket gör att den kan klara av intensiva spelsessioner utan problem. Användarvänligheten är också hög, med ett intuitivt gränssnitt och gott om portar för alla nödvändiga anslutningar. Med tanke på termisk prestanda och ljudnivå klarar datorn av att hålla sig sval under intensivt spel och ger tillräckligt låg ljudnivå för att inte störa spelupplevelsen.

  Med tanke på priset tror vi att Webhallen Config Pro erbjuder mycket värde för pengarna. Även om det inte är det billigaste alternativet på marknaden, är priset rättvist med tanke på den höga prestandan och de högkvalitativa komponenterna. Om du letar efter en pålitlig och kraftfull gamingdator, skulle vi definitivt rekommendera att du överväger Webhallen Config Pro.

  Fördelar

  • Hög prestanda med kraftfull processor.
  • Generös mängd RAM-minne och lagring.
  • Rymlig och robust design.
  • Användarvänligt gränssnitt.
  • Bra termisk prestanda och ljudnivå.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra alternativ.
  • Kan vara överdimensionerad för vissa användare.
  Produkten finns att köpa här:
  27999 kr
 3. Bästa prisvärda Webhallen Config Core

  Högpresterande spel-dator med robust design och användarvänlighet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Grafik:
  4,1/5
  Ljud:
  4,5/5
  Skärm:
  4,4/5
  Tillförlitlighet:
  4,4/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Webhallen Config Core är en spel-dator som verkligen ger dig valuta för pengarna. Med komponenter från välkända märken och en AMD Ryzen 5 5600 processor tillsammans med ett AMD Radeon RX6500XT 4GB grafikkort, får du prestanda som imponerar. Datorn klarar av de mest krävande spelen utan problem, och med 16GB RAM-minne kan du enkelt arbeta med flera uppgifter samtidigt. Dessutom har datorn en lagringskapacitet på 1TB vilket är mer än tillräckligt för de flesta användare.

  I fråga om byggkvalitet och design, levererar Webhallen Config Core på alla fronter. Chassit är robust, tillverkat av kvalitetsmaterial och har ett utseende som är både modernt och stilrent. Användarvänligheten är också på topp med ett intuitivt gränssnitt och tillräckligt med portar för alla nödvändiga anslutningar. Datorn kommer med Windows 11 Home förinstallerat vilket ger en bekant och lättanvänd miljö för de flesta spelare.

  Termisk prestanda och ljudnivå är två andra viktiga aspekter att överväga när man köper en gamingdator. Webhallen Config Core klarar av att hålla sig sval även under intensiva spelsessioner tack vare AMD Stock Cooler. Ljudnivån är låg vilket gör att du kan koncentrera dig på ditt spel utan störande bakgrundsljud. Med tanke på datorns prestanda, byggkvalitet och användarvänlighet, samt det faktum att den har ett pris runt 9999 kr, anser vi att Webhallen Config Core ger mycket värde för pengarna.

  Fördelar

  • Imponerande prestanda med AMD komponenter.
  • Robust och modernt chassi.
  • Stor lagringskapacitet på 1TB.
  • Låg ljudnivå under användning.
  • Användarvänligt med Windows 11 Home.

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa.
  • Kan bli varm under intensiva spelsessioner.
  Produkten finns att köpa här:
  9999 kr
 4. Bästa överkomliga Acer Nitro N50-640

  Överkomlig, högpresterande gamingdator med robust design.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Prestanda:
  4,6/5
  Grafik:
  4,3/5
  Ljud:
  4,5/5
  Skärm:
  3,8/5
  Tillförlitlighet:
  3,8/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Acer Nitro N50-640 är en gamingdator som levererar solid prestanda till ett överkomligt pris, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för både casual gamers och inbitna entusiaster. Med sin Intel® Core™ i5-processor från 12:e generationen och NVIDIA GeForce GTX 1650-grafikkort med 4 GB GDDR6-minne, erbjuder datorn imponerande hastigheter och en jämna spelupplevelse, även under krävande arbetsbelastningar. Dess 8 GB RAM-minne är också tillräckligt för att hantera flera uppgifter samtidigt utan problem.

  Designmässigt är Acer Nitro N50-640 robust och välbyggd, vilket innebär att den kan hantera intensiva spelsessioner. Dessutom har den en lättanvänd gränssnitt som gör det enkelt att sätta upp och börja använda datorn. Värmeutvecklingen under intensiva spelsessioner är också väl kontrollerad, vilket bidrar till datorns livslängd och prestanda.

  En annan fördel med Acer Nitro N50-640 är dess tysta drift, vilket gör att du kan fokusera på ditt spel utan störande ljud. Priset är också rättvist med tanke på datorns prestanda och funktioner. Sammanfattningsvis, Acer Nitro N50-640 erbjuder utmärkt värde för pengarna och är definitivt ett bra val om du letar efter en pålitlig och effektiv gamingdator.

  Fördelar

  • Solid prestanda till överkomligt pris.
  • Robust och välbyggd design.
  • Välkontrollerad värmeutveckling.
  • Tyst drift.
  • Bra pris i förhållande till prestanda.

  Nackdelar

  • Endast 8 GB RAM-minne.
  • Inte topprankad i testresultat.
  Produkten finns att köpa här:
  7490 kr
 5. Mest kraftfulla Acer Predator Orion 5000 PO5-650

  Högpresterande gamingdator med toppmoderna specifikationer och överlägsen prestanda.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Prestanda:
  4,2/5
  Grafik:
  3,6/5
  Ljud:
  4,4/5
  Skärm:
  3,9/5
  Tillförlitlighet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Acer Predator Orion 5000 PO5-650 är en otroligt kraftfull gamingdator som tillverkats för att leverera enastående prestanda. Den är utrustad med en Intel Core i7-processor och en NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti-grafikkort, vilket ger otrolig hastighet och grafik. Med 32 GB DDR5 SDRAM minne kan datorn lätt hantera flera krävande uppgifter samtidigt. Lagringskapaciteten på 1.024 TB SSD ger snabb och smidig spelupplevelse, vilket gör denna dator till ett utmärkt val för seriösa spelare.

  Designmässigt är datorn robust och snygg med en svart färgkategori. Acer har lagt stor vikt vid termisk prestanda, vilket innebär att datorn förblir sval även under intensiva spelsessioner. Den har även ett brett utbud av anslutningsportar som inkluderar Gigabit Ethernet, Fast Ethernet, Ethernet och IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6E). Dessa funktioner bidrar till en smidig och bekväm användarupplevelse.

  Priset på Acer Predator Orion 5000 PO5-650 ligger vid den högre änden av skalan, men med tanke på dess högkvalitativa bygg, toppmoderna specifikationer och överlägsna prestanda, erbjuder den stort värde för pengarna. Med Windows 11 Home som operativsystem, finns det inga begränsningar för vad du kan åstadkomma med denna dator. Totalt sett, med vårt betyg på 4/5, är Acer Predator Orion 5000 PO5-650 ett utmärkt val för alla som söker en premium gamingdator.

  Fördelar

  • Kraftfull Intel Core i7-processor
  • Högkvalitativ NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti-grafikkort
  • Stor lagringskapacitet på 1.024 TB SSD
  • Effektiv termisk prestanda
  • Brett utbud av anslutningsportar

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra modeller
  • Kan vara för kraftfull för casual spelare
  Produkten finns att köpa här:
  33990 kr
 6. Bästa balanserade Shark RGBeast

  Högpresterande gamingdator med robust design och bra termisk prestanda.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Grafik:
  3,5/5
  Ljud:
  3,7/5
  Skärm:
  4,1/5
  Tillförlitlighet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Shark Gaming)

  Shark RGBeast är en gamingdator som levererar en balanserad prestanda för sitt pris, vilket ligger på 26199 kr. Med tanke på hårdvaruprestanda, hanterar processorn och grafikkortet krävande spel och program effektivt. RAM-minnet är tillräckligt för att hantera flera uppgifter samtidigt och lagringskapaciteten är tillräcklig för att de flesta spel ska köras smidigt.

  När det gäller byggkvalitet och design, är Shark RGBeast robust och klarar av långa spelsessioner utan problem. Materialen är av hög kvalitet och designen bidrar till en bättre spelupplevelse snarare än att vara ett hinder. Användarvänligheten är också imponerande, med ett intuitivt gränssnitt och gott om portar för alla nödvändiga anslutningar.

  Termisk prestanda är tillfredsställande, med datorn som klarar av att hålla sig relativt sval även under intensiva spelsessioner. Ljudnivån under drift är också acceptabel och stör inte spelupplevelsen. Med tanke på pris och värde får Shark RGBeast ett gott betyg. Datorns prestanda och funktioner rättfärdigar priset och ger bra värde för pengarna. Sammantaget ger vi Shark RGBeast betyget 3,9/5.

  Fördelar

  • Balanserad prestanda för priset.
  • Högkvalitativa material och robust design.
  • God termisk prestanda.
  • Tillfredsställande ljudnivå under drift.
  • Gott om portar för anslutningar.

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa användare.
  • Inte topprankad i testet.
  Produkten finns att köpa här:
  26199 kr
 7. Mest robusta Shark Ultimator

  Kraftfull gamingdator med robust design och hög prestanda.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Prestanda:
  3,4/5
  Grafik:
  4,1/5
  Ljud:
  3,7/5
  Skärm:
  3,9/5
  Tillförlitlighet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Shark Gaming)

  Shark Ultimator visar sig vara en solid prestanda i vårt test av gamingdatorer, med ett betyg på 3,8/5. Denna dator imponerar särskilt när det kommer till hårdvaruprestanda. Med en kraftfull processor och grafikkort är den långt ifrån långsam, vilket gör att den kan hantera krävande spel och flera uppgifter samtidigt utan att blinka. Dess lagringskapacitet är också tillräckligt för att förbättra spelupplevelsen och erbjuda tillräckligt med utrymme för spel och andra filer.

  När det gäller byggkvalitet och design visar Shark Ultimator också sin styrka. Den robusta konstruktionen och högkvalitativa materialen gör den tålig nog för intensiva spelsessioner, samtidigt som dess design inte bara är tilltalande utan också bidrar till en bättre spelupplevelse. Användarvänligheten är också imponerande, med ett intuitivt gränssnitt och tillräckligt med portar för alla nödvändiga anslutningar.

  Men det finns några områden där Shark Ultimator faller lite kort. Den termiska prestandan kunde ha varit bättre, eftersom datorn kan bli lite varm under intensiva spelsessioner. Ljudnivån under drift är också något högre än vad vi skulle ha föredragit, men inte tillräckligt högt för att vara majoritet störande. Trots dessa mindre nackdelar, med tanke på priset och prestandan, erbjuder Shark Ultimator god valuta för pengarna och är definitivt ett övervägande för alla som söker en pålitlig gamingdator.

  Fördelar

  • Kraftfull processor och grafikkort
  • Hög lagringskapacitet
  • Robust konstruktion och högkvalitativa material
  • Tilltalande design
  • Användarvänligt gränssnitt

  Nackdelar

  • Kan bli varm under intensiva spelsessioner
  • Högre ljudnivå under drift
  Produkten finns att köpa här:
  24999 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Gamingdator Totalbetyg Pris
Shark R5 Gaming PC DEMO Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
18399 kr
Webhallen Config Pro - 13700KF / 4070Ti Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
27999 kr
Webhallen Config Core - 5600 / 6500XT Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
9999 kr
Acer Nitro N50-640Acer Nitro 50 N50-640 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
7490 kr
Acer Predator Orion 5000 PO5-650 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
33990 kr
Shark RGBeast Gaming Dator | Stationär Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
26199 kr
Shark Ultimator Gaming Dator | Stationär Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
24999 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gamingdator

Så hittar du bästa gamingdator

För att hitta den bästa gamingdatorn behöver man ta hänsyn till en rad olika faktorer. Vad som är bäst för en person kanske inte nödvändigtvis är bäst för en annan. Det beror på vilka spel man spelar, hur mycket tid man spenderar på att spela, och vilken typ av upplevelse man vill ha. Nedan har vi sammanställt de mest relevanta kriterierna för att hitta den bästa gamingdatorn.

Processor (CPU)

Processorn är hjärnan i din dator och har stor inverkan på dess prestanda. En kraftfull processor säkerställer att datorn kan hantera flera uppgifter samtidigt utan att bli långsam. För gamers är en snabb och effektiv processor avgörande, eftersom det påverkar hur snabbt spelet laddar och hur smidigt det körs. De flesta moderna spel kräver minst en quad-core-processor, men för de mest krävande spelen kan det vara värt att investera i en sex- eller åttakärnig processor.

Grafikkort (GPU)

Grafikkortet är kanske den viktigaste komponenten i en gamingdator. Det bestämmer hur bra dina spel kommer att se ut och hur flytande de kommer att köra. Ett kraftfullt grafikkort kan producera högupplösta bilder med fantastiska detaljer och realistiska skuggor och ljuseffekter. För att spela de senaste spelen på högsta inställningar behöver du ett grafikkort från övre mellanklassen eller högre.

Minne (RAM)

RAM, eller arbetsminne, är den tillfälliga lagringen som datorn använder när den kör program och spel. Ju mer RAM du har, desto fler processer kan datorn hantera samtidigt. För gaming är det rekommenderat att ha minst 8 GB RAM, men 16 GB eller mer kan ge en märkbar förbättring i prestanda för mer krävande spel och multitasking.

Lagring (HDD/SSD)

Lagringskapaciteten bestämmer hur många spel och andra filer du kan lagra på din dator. De flesta gamingdatorer har idag både en HDD (hårddisk) för masslagring och en SSD (solid state drive) för snabbare laddningstider. SSD:er är mycket snabbare än traditionella hårddiskar, vilket kan göra en stor skillnad i laddningstider och spelupplevelse.

Skärmkort

För att få ut det mesta av din gamingdator behöver du också ett bra skärmkort. Ett skärmkort med hög upplösning och snabb uppdateringsfrekvens kan ge en mycket bättre spelupplevelse. Dessutom bör du överväga skärmens storlek och form. En större skärm ger en mer uppslukande upplevelse, medan en skärm med en snabb uppdateringsfrekvens kan ge en fördel i snabba, konkurrenskraftiga spel.

Kylning

Gamingdatorer producerar mycket värme, särskilt under långa spelsessioner. Därför är det viktigt att ha ett effektivt kylsystem för att hålla temperaturen nere och förhindra överhettning. Det finns olika typer av kylsystem, inklusive luftkylning och vätskekylning. Vätskekylning är generellt sett effektivare, men också dyrare och mer komplicerat att installera och underhålla.

Användarrecensioner

Slutligen är det alltid en bra idé att läsa användarrecensioner innan du köper en ny gamingdator. Även om specifikationerna kan ge dig en bra uppfattning om datorns prestanda, kan recensioner från faktiska användare ge dig en bättre förståelse för hur datorn fungerar i praktiken. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten.

Användning av en Gamingdator

Att äga en gamingdator är bara halva upplevelsen, att veta hur man använder den effektivt är lika viktigt. Här är några viktiga punkter att tänka på för att få ut det mesta av din gamingdator.

Installation av spel

Att installera spel på din gamingdator kan vara en enkel process, men det finns några saker du bör vara medveten om. För det första, se till att du har tillräckligt med lagringsutrymme för spelet. Vissa moderna spel kan ta upp flera tiotals GB på din hårddisk. För det andra, försök att installera dina spel på en SSD om du har en. Detta kommer att minska laddningstiderna och ge en allmänt smidigare spelupplevelse. Slutligen, kom ihåg att hålla dina spel uppdaterade. Spelutvecklare släpper ofta uppdateringar som fixar buggar och lägger till nya funktioner.

Optimering av inställningar

För att få den bästa möjliga spelupplevelsen är det viktigt att optimera inställningarna för varje spel du spelar. Detta innebär att justera grafikinställningarna för att hitta den perfekta balansen mellan visuell kvalitet och prestanda. Om du har en kraftfull gamingdator kan du vanligtvis köra de flesta spel på högsta inställningar. Men om du märker att spelet kör långsamt eller hackigt, kan du behöva sänka några av inställningarna för att förbättra prestandan.

Underhåll av datorn

En gamingdator kräver regelbundet underhåll för att hålla den i toppskick. Detta innefattar att rengöra datorn för att ta bort damm och smuts som kan göra att den överhettas, uppdatera drivrutiner för att säkerställa att all hårdvara fungerar korrekt, och regelbundet kontrollera datorns temperatur under tung användning. Om du märker att din dator blir ovanligt varm, kan det vara ett tecken på att kylsystemet inte fungerar som det ska och det kan vara dags för en rengöring eller ett byte av kylfläktar.

Uppgradering av komponenter

En av fördelarna med en gamingdator jämfört med en spelkonsol är möjligheten att uppgradera komponenter över tid. Om du märker att din dator börjar ha svårt att köra de senaste spelen, kan det vara dags att överväga en uppgradering. Det kan handla om allt från att lägga till mer RAM, byta ut processorn eller grafikkortet till att installera en snabbare SSD. Kom ihåg att alltid konsultera manualen eller en teknikexpert innan du försöker att uppgradera din dator själv.

Användning av tillbehör

För att förbättra din spelupplevelse ytterligare kan du investera i en rad olika tillbehör. En bra gamingmus och tangentbord kan göra en stor skillnad, särskilt i snabba, konkurrenskraftiga spel. Ett högkvalitativt headset kan ge dig en fördel genom att göra det lättare att höra ljudsignalerna i spelet. Och slutligen

LÄS MER: Bästa Gamingskärm

Vem har nytta av en Gamingdator?

En gamingdator är ett kraftfullt verktyg som kan ge en fantastisk spelupplevelse, men det är inte alla som behöver denna typ av utrustning. Här är några exempel på personer som kan ha stor nytta av att investera i en gamingdator.

 • Passionerade gamers: Om du älskar att spela och spenderar mycket tid på ditt spelande, kommer du definitivt att uppskatta en gamingdator. Med en gamingdator kan du spela de senaste spelen med högsta grafiska inställningar och njuta av smidig och snabb spelupplevelse. Dessutom kan du uppgradera din gamingdator över tid för att hålla jämna steg med de senaste tekniska framstegen inom spelbranschen.
 • Professionella spelare och streamers: För professionella spelare och de som strömmar sitt spelande online, är en gamingdator mer eller mindre ett måste. Dessa datorer erbjuder den prestanda och tillförlitlighet som krävs för att spela på högsta nivå och för att strömma i hög kvalitet. Dessutom kan en gamingdator utrustad med RGB-belysning och ett snyggt chassi ge din streamingsetup ett mer professionellt utseende.
 • Kreativa yrkespersoner: Även om gamingdatorer främst är designade för spel, kan de också vara mycket användbara för kreativa yrkespersoner som grafiska designers, videoredigerare och 3D-artister. Den kraftfulla hårdvaran i en gamingdator kan hantera krävande programvara och arbetsflöden, vilket gör det möjligt att arbeta effektivt med komplexa projekt.

Å andra sidan, om du inte spelar spel regelbundet eller bara spelar mindre krävande spel, kanske du inte behöver en gamingdator. En vanlig bärbar dator eller stationär dator kan vara mer än tillräcklig för vardagliga uppgifter som att surfa på webben, titta på filmer och arbeta med dokument. Dessutom kan gamingdatorer vara ganska dyra jämfört med vanliga datorer, så om du inte kommer att utnyttja den extra prestandan kan det vara mer ekonomiskt att välja en mindre kraftfull dator.

LÄS MER: Gamingmus bäst i test

vanliga frågor om Gamingdator

FAQ: Vanliga frågor om Gamingdatorer

Kan jag använda en gamingdator för vanligt arbete och surfande?

Absolut! Trots namnet är en gamingdator inte begränsad till bara spel. De kraftfulla komponenterna i en gamingdator gör den mycket kapabel för alla typer av datorrelaterade uppgifter. Oavsett om det handlar om att surfa på webben, titta på filmer, använda programvara som Photoshop eller Office-paketet, eller till och med mer krävande uppgifter som videoredigering och 3D-modellering, klarar en gamingdator detta utan problem. Dessutom kan det högpresterande grafikkortet i en gamingdator ge en märkbar förbättring vid arbete med grafikintensiva applikationer.

Är gamingdatorer dyra?

Priset på en gamingdator kan variera kraftigt beroende på specifikationerna. Du kan hitta instegsmodeller för runt 5000 SEK, medan högpresterande modeller kan kosta 20 000 SEK eller mer. Kostnaden beror på faktorer som processorns hastighet, mängden RAM, typen av lagring, och framförallt, grafikkortets prestanda. Även om gamingdatorer generellt sett är dyrare än vanliga datorer, får du betydligt mer prestanda för pengarna, vilket kan vara värt det om du är en seriös gamer eller behöver en kraftfull dator för andra ändamål.

Vad är skillnaden mellan en gamingdator och en vanlig dator?

Den största skillnaden mellan en gamingdator och en vanlig dator ligger i hårdvaran. Gamingdatorer är utrustade med kraftfullare processorer, mer RAM, högpresterande grafikkort och ofta snabbare lagring i form av SSD-enheter. Allt detta är designat för att ge en smidig och högkvalitativ spelupplevelse. Dessutom har gamingdatorer ofta mer aggressiva och iögonfallande designelement, som RGB-belysning och genomskinliga sidopaneler som visar upp den interna hårdvaran.

Vad behöver jag förutom själva datorn för att börja spela?

Förutom själva datorn behöver du några grundläggande tillbehör för att börja spela. Detta inkluderar en skärm, mus och tangentbord. För den bästa spelupplevelsen kan det vara värt att investera i tillbehör av hög kvalitet, särskilt en skärm med hög upplösning och snabb uppdateringsfrekvens och en responsiv mus och tangentbord. Du kan också överväga att köpa ett bra headset för att få bättre ljudkvalitet och möjlighet att kommunicera med andra spelare. Slutligen behöver du naturligtvis också spel att spela! Du kan köpa fysiska spelkopior, men de flesta moderna spel kan laddas ner digitalt via plattformar som Steam, Epic Games Store eller GOG.

Hur länge håller en gamingdator?

Detta kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kvaliteten på komponenterna, hur mycket datorn används, och hur väl den underhålls. Generellt sett bör en välbyggd gamingdator kunna hålla i minst 5-6 år innan den behöver uppgraderas. Vissa komponenter, som grafikkortet eller processorn, kan behöva uppgraderas tidigare om du vill fortsätta spela de allra senaste spelen på högsta inställningar. Regelbundet underhåll, som att rengöra datorn för damm och uppdatera drivrutinerna, kan också bidra till att förlänga dess livslängd.

Kan jag bygga min egen gamingdator?

Ja, det är absolut möjligt att bygga din egen gamingdator. Detta kan vara ett kostnadseffektivt alternativ om du är villig att lägga ner lite tid och ansträngning. Det ger dig också full kontroll över vilka komponenter du vill ha i din dator och möjlighet att uppgradera enskilda delar över tid. Det finns många guider online som kan hjälpa dig att välja rätt komponenter och montera dem korrekt. Men kom ihåg att detta kan vara en komplicerad process om du inte är tekniskt kunnig, och det finns risker för skador om det inte görs korrekt.

Behöver jag en speciell skärm för att spela på en gamingdator?

Medan du tekniskt sett kan använda vilken skärm som helst med en gamingdator, kan en specialiserad gamingskärm förbättra din spelupplevelse avsevärt. Gamingskärmar har ofta högre uppdateringsfrekvenser (mätt i hertz, eller Hz), vilket gör spelens rörelser mjukare. De kan också ha en snabb svarstid vilket minskar suddighet i snabba scener. Vissa gamingskärmar stödjer också tekniker som G-Sync eller FreeSync, som synkroniserar uppdateringsfrekvensen mellan skärmen och grafikkortet för att eliminera skärmtårar och minimera lag.

Om vårt test

Att hitta den bästa gamingdatorn kräver mer än att bara titta på specifikationer och prislappar. Vi på Bäst i Test 24 har genomfört en grundlig testprocess för att verkligen förstå vilka datorer som ger mest värde för pengarna. Vi har inte bara fokuserat på maskinvaran utan även tagit hänsyn till faktorer som användarvänlighet, termisk prestanda, ljudnivå och mycket mer. Allt för att ge våra läsare den mest omfattande guiden till gamingdatorer.

 • Hårdvaruprestanda: Hur snabbt kan processorn och grafikkortet hantera krävande spel och program? Är RAM-minnet tillräckligt för att hantera flera uppgifter samtidigt? Hur lagringskapaciteten påverkar spelupplevelsen?
 • Byggkvalitet och design: Är datorn robust nog att klara av intensiva spelsessioner? Hur är kvaliteten på materialen? Bidrar designen till en bättre spelupplevelse eller är den mer av ett hinder?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är det att sätta upp och börja använda datorn? Är gränssnittet intuitivt och lätt att navigera? Finns det tillräckligt med portar för alla nödvändiga anslutningar?
 • Termisk prestanda: Hur bra klarar datorn av att hålla sig sval under intensiva spelsessioner? Påverkar värmeutvecklingen prestanda eller livslängd?
 • Ljudnivå: Hur mycket ljud gör datorn under drift? Är det tillräckligt tyst för att inte störa spelupplevelsen?
 • Pris och värde: Är priset rättvist med tanke på datorns prestanda och funktioner? Ger denna dator mest bang for the buck?

Genom att noggrant utvärdera varje aspekt av dessa gamingdatorer, har vi kunnat identifiera de bästa valen för olika typer av användare. Oavsett om du är en casual gamer eller en inbiten entusiast, har vi på Bäst i Test 24 gjort allt förarbete för att hjälpa dig hitta den bästa gamingdatorn för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Betyg: 5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.