Bästa Läsplattan 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Hitta den perfekta läsupplevelsen med vår bästa läsplatta på marknaden!
Läsplatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Kobo Libra 2 Kobo Libra 2
Pris
2199 kr
Till butik
betyg 4,5 Kobo Clara 2E Kobo Clara 2E
Pris
1709 kr
Till butik
betyg 4,3 Kobo Sage 8 Kobo Sage 8"
Pris
3039 kr
Till butik
betyg 4,2 BOOX Nova Air2 BOOX Nova Air2
Pris
4949 kr
Till butik
betyg 4,0 Onyx Boox Boox Poke 4 Lite Onyx Boox Boox Poke 4 Lite
Pris
4949 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En läsplatta är en fantastisk apparat för bokälskare som vill ha tillgång till en hel bibliotek i fickformat. Med en lätt och smidig design, och möjlighet att lagra tusentals e-böcker, är det den perfekta följeslagaren för alla som älskar att läsa, oavsett om det är på pendeltåget, i sängen innan sömnen eller på semester. En läsplatta har dessutom fördelen att skärmen är anpassad för att vara skonsam för ögonen, till skillnad från en vanlig surfplatta eller smartphone. Dessutom är den ofta utrustad med funktioner som justerbar textstorlek och bakgrundsbelysning, vilket innebär att du kan anpassa din läsupplevelse efter dina egna preferenser.

Med ett hav av alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken läsplatta man ska satsa på. Men oroa dig inte, vi har gjort jobbet åt dig! Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att Kobo Libra 2 är den bästa läsplattan. Den kombinerar enastående prestanda med ett prisvärt pris och en rad användarvänliga funktioner. Kobo Libra 2 levererar en exceptionell läsupplevelse med sin skarpa och tydliga display, bekväma design och imponerande batteritid. Så om du letar efter den bästa läsplattan på marknaden behöver du inte leta längre. Kobo Libra 2 är svaret på dina böner!

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa läsplattorna 2023

 1. Kobo Libra 2 Vattentät läsplatta 7” med wifi Bäst i test: 4,7/5
 2. Kobo Clara 2E - Deep Ocean Blue Bästa billiga: 4,5/5
 3. Kobo Sage 8" - Black Bästa innovationen: 4,3/5
 4. BOOX Nova Air2 7.8“ / 32GBBOOX Nova Air2 Bästa premiumvalet: 4,2/5
 5. BOOX Nova Air2 7.8“ / 32GBBOOX Nova Air2 Bästa nykomling: 4,0/5
 1. Bäst i test Kobo Libra 2

  En utmärkt läsplatta med HD-skärm, vattentät och användarvänlig design.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Skärmkvalitet:
  4,7/5
  Prestanda:
  4,9/5
  Batteritid:
  4,1/5
  Användarvänlighet:
  4,9/5
  Pris:
  4,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Kobo Libra 2 har fått vårt högsta betyg på 4,7 av 5 poäng, och det är lätt att se varför. När det gäller läsbarheten, är den exceptionell. Med sin 7-tums HD E-bläck Carta 1200-skärm erbjuder den en utmärkt läsupplevelse med snabba sidbyten och djup kontrast, vilket gör det behagligt för ögonen. Dessutom erbjuder den ett bländningsfritt displayalternativ och en Dark Mode för de som föredrar vit text på svart bakgrund.

  Dess funktionalitet är lika imponerande. Den är utrustad med WiFi och Bluetooth för enkel anslutning till andra enheter, och har ett inbyggt offentligt bibliotekslån med Overdrive. Den har också den extra fördelen av att vara helt vattentät enligt IPX8-klassificeringen, vilket innebär att den klarar att vara i vatten i upp till 60 minuter. Med tanke på dessa specifikationer, samt dess stora lagringskapacitet på 32 GB, erbjuder Kobo Libra 2 mycket värde för pengarna.

  Slutligen är Kobo Libra 2 extremt användarvänlig. Dess ergonomiska design gör att den ligger bekvämt i handen, och sidbyten görs enkelt med sidvändningsknapparna eller genom svepningar över skärmen. Dessutom kan du anpassa din läsupplevelse genom att välja mellan liggande eller stående läge. Sammantaget är Kobo Libra 2 en utmärkt läsplatta som erbjuder en fantastisk kombination av läsbarhet, funktionalitet, specifikationer och användarvänlighet.

  Fördelar

  • Exceptionell läsbarhet
  • WiFi och Bluetooth-anslutning
  • Inbyggt offentligt bibliotekslån
  • Vattentät enligt IPX8-klassificering
  • Stor lagringskapacitet på 32 GB

  Nackdelar

  • Dyrare än vissa konkurrenter
  • Saknar audiobooks support
  Produkten finns att köpa här:
  2199 kr
 2. Bästa billiga Kobo Clara 2E

  Lättanvänd läsplatta med HD-skärm och lång batteritid.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Skärmkvalitet:
  4,1/5
  Prestanda:
  4,5/5
  Batteritid:
  4,6/5
  Användarvänlighet:
  4,7/5
  Pris:
  4,7/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Den andra platsen i vårt test gick till Kobo Clara 2E, en läsplatta med ett betyg på 4,5/5. Denna läsplatta imponerar med sin 6 Carta E Ink HD pekskärm som ger en behaglig läsupplevelse utan att trötta ut ögonen, oavsett om du läser i starkt solljus eller i mörker tack vare dess ComfortLight PRO. Med 16 GB minne kan du lagra upp till 12000 böcker och ha ett helt bibliotek i din hand, allt insvept i en miljövänlig design tillverkad av 85% återvunnen plast.

  Kobo Clara 2E briljerar när det kommer till funktionalitet och användarvänlighet. Dess operativsystem är smidigt och snabbt, vilket gör sidbyten mjuka. Dessutom är den vattentät, vilket innebär att du kan njuta av din bok vid poolkanten eller stranden helt bekymmerslöst. Den långa batteritiden - som kan räcka i flera veckor - gör denna läsplatta till en trogen följeslagare på resor eller under långa lässessioner.

  Vi uppskattade också att denna läsplatta är mycket lättanvänd, vilket gör den perfekt för alla oavsett tidigare erfarenhet med elektroniska enheter. Dessutom stöder den flera filformat, vilket ger dig möjlighet att ladda ner ett brett spektrum av e-böcker och ljudböcker. Med tanke på alla dessa funktioner och den höga användarvänligheten, är det enkelt att förstå varför vi gav Kobo Clara 2E ett så högt betyg i vårt test.

  Fördelar

  • Behaglig läsupplevelse med HD pekskärm
  • Stor lagringskapacitet på 16 GB
  • Vattentät design
  • Lång batteritid
  • Lättanvänd och användarvänlig

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Inget inbyggt stöd för ljudböcker
  Produkten finns att köpa här:
  1709 kr
 3. Bästa innovationen Kobo Sage 8"

  Högpresterande läsplatta med stor lagringskapacitet och lång batteritid.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Skärmkvalitet:
  4,5/5
  Prestanda:
  4,3/5
  Batteritid:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Baserat på vårt test är Kobo Sage 8 en läsplatta som verkligen lever upp till sina löften. Läsplattan levererar överlägsen prestanda med sin lyxiga 8” HD flush E Ink Carta 1200-pekskärm, vilket ger en behaglig läsupplevelse med djup kontrast och skärpa. Den inbyggda trådlösa Bluetooth®-tekniken gör det möjligt att även lyssna på ljudböcker, vilket är en extra funktion vi uppskattade.

  När det kommer till funktionalitet och användarvänlighet, är Kobo Sage 8 också mycket imponerande. Operativsystemet är snabbt och smidigt, vilket gör sidbyten smidiga och enkla. Läsplattan är både elegant och lätt, vilket gör den bekväm att hålla i både stående och liggande läge. Dessutom är den helt vattentät, vilket gör den idealisk för både inomhus- och utomhusanvändning.

  Specifikationsmässigt har Kobo Sage 8 mycket att erbjuda. Med 32 GB lagringsutrymme kan du lagra upp till 24 000 boktitlar, vilket är mer än tillräckligt för de flesta användare. Dessutom har den en lång batteritid, som kan variera beroende på användning, men generellt räcker batteriet i veckor. Sammanfattningsvis, Kobo Sage 8 erbjuder en fantastisk läsupplevelse till ett rimligt pris och vi kan starkt rekommendera den till alla som är ute efter en pålitlig och högpresterande läsplatta.

  Fördelar

  • 8” HD E Ink Carta 1200-pekskärm
  • Bluetooth för ljudböcker
  • Vattentät design
  • 32 GB lagringsutrymme
  • Lång batteritid

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller
  • Operativsystemet kan vara komplicerat för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  3039 kr
 4. Bästa premiumvalet BOOX Nova Air2

  Högpresterande läsplatta med skarp skärm och multifunktionell design.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Skärmkvalitet:
  4,4/5
  Prestanda:
  4,5/5
  Batteritid:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  BOOX Nova Air2 är en enastående läsplatta som verkligen lever upp till sin prislapp. Dess högpresterande hårdvara och 7,8 E Ink Carta Plus-skärm ger en optimal läsupplevelse, med utmärkt skärpa och kontrast. Skärmen visar 68 % mer information än 6-tums enheter vilket bidrar till en mer behaglig läsupplevelse. Denna läsplatta har dessutom dubbla touch-kontroller vilket gör det möjligt att göra anteckningar i marginalerna och rita med hjälp av den medföljande pennan. Med 4096 grader av tryckkänslighet kan man rita med fantastisk precision.

  Funktionaliteten i BOOX Nova Air2 är lika imponerande. Den är utrustad med en 8-kärnig processor och 3 GB RAM-minne, vilket säkerställer smidig hantering av även de mest komplexa dokumenten. Läsplattan är även baserad på operativsystemet Android 11 vilket gör det möjligt att installera olika appar från tredje part. Dessutom har den inbyggd Bluetooth 5.0-modul, vilket gör det möjligt att ansluta olika externa enheter, inklusive trådlösa hörlurar och högtalare.

  Användarvänligheten förstärks av det inbyggda frontljuset som kan justera färgtemperaturen utan flimmer, vilket gör det bekvämt att läsa i mörka rum. Kombinerat med dess långa batteritid och låga strömförbrukning, ger BOOX Nova Air2 flera timmars läsning utan att behöva ladda. Läsplattan är dessutom smidig att hantera tack vare sin kompakta storlek och lättviktiga design. Sammantaget ger BOOX Nova Air2 en överlägsen läsupplevelse och är definitivt värd investeringen.

  Fördelar

  • 7,8 E Ink Carta Plus-skärm
  • Dubbla touch-kontroller
  • Kraftfull 8-kärnig processor och 3GB RAM
  • Baseras på Android 11 operativsystem
  • Inbyggd Bluetooth 5.0-modul

  Nackdelar

  • Högre prislapp jämfört med konkurrenter
  • Kan vara komplex för nya användare
  Produkten finns att köpa här:
  4949 kr
 5. Bästa nykomling Onyx Boox Boox Poke 4 Lite

  Högkvalitativ läsplatta med utmärkt skärm och kraftfull prestanda.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Skärmkvalitet:
  3,8/5
  Prestanda:
  4,4/5
  Batteritid:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Onyx Boox Boox Poke 4 Lite får vårt betyg 4,0/5. Det är en väldigt imponerande läsplatta med en rad utmärkta egenskaper. Dess 7.8 högupplösta E Ink Carta Plus-skärm erbjuder en fantastisk läsupplevelse, speciellt i mörka rum tack vare MOON Light 2-tekniken. Dessutom uppskattade vi den ökade skärmdiagonalen som visar 68% mer information jämfört med 6-tums enheter, vilket gör läsning ännu mer bekvämt.

  En annan stark punkt för denna läsplatta är dess kapacitet att fungera smidigt även med komplexa dokument, tack vare dess kraftfulla 8-kärniga processor och 3 GB RAM-minne. Dessutom, med 32 GB lagringsutrymme, kan användaren lagra ett stort bibliotek av favoritböcker. Vi fann också att möjligheten att ansluta trådlösa tillbehör via Bluetooth och den inbyggda ljudspelaren för musik och ljudböcker var mycket användbar.

  Gällande användarvänlighet var Nova Air 2 enkel att använda med sina intuitiva touch-kontroller. Dess aluminium-magnesiumlegering och Asahi skyddsglas ger en robust känsla och skyddar skärmen från repor, vilket ger en hållbar och långvarig produkt. Dessutom baseras denna modell på Android 11-operativsystemet, vilket möjliggör installationen av tredjepartsappar, vilket avsevärt utökar användningen av enheten. Sammanfattningsvis är Onyx Boox Boox Poke 4 Lite en utmärkt läsplatta som erbjuder hög kvalitet och prestanda till ett rimligt pris.

  Fördelar

  • 7.8 högupplöst E Ink Carta Plus-skärm
  • Kraftfull 8-kärnig processor och 3 GB RAM
  • 32 GB lagringsutrymme
  • Möjlighet att ansluta trådlösa tillbehör
  • Robust och hållbar konstruktion

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller
  • Saknar inbyggd belysning
  Produkten finns att köpa här:
  4949 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Läsplatta Totalbetyg Pris
Kobo Libra 2 Vattentät läsplatta 7” med wifi Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2199 kr
Kobo Clara 2E - Deep Ocean Blue Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1709 kr
Kobo Sage 8" - Black Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
3039 kr
BOOX Nova Air2 7.8“ / 32GBBOOX Nova Air2 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
4949 kr
BOOX Nova Air2 7.8“ / 32GBBOOX Nova Air2 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
4949 kr
viktiga faktorer för att välja rätt läsplatta

Så hittar du bästa läsplatta

Att hitta den bästa läsplattan kan kännas som en utmaning med tanke på det stora utbudet som finns på marknaden idag. Men genom att fokusera på några viktiga kriterier kan du snabbt och enkelt hitta den läsplatta som bäst uppfyller dina behov. Låt oss dyka ner i vad du ska titta på när du väljer din nästa läsplatta.

Skärmupplösning och storlek

En av de mest grundläggande aspekterna av en läsplatta är dess skärm. Skärmens upplösning och storlek spelar en stor roll för hur bekväm läsupplevelsen blir. En hög skärmupplösning ger skarpare text och bilder, vilket gör det mer behagligt för ögonen, särskilt under längre läsperioder. Storleken på skärmen är också viktig att tänka på. En större skärm kan ge en mer inlevelserik läsupplevelse, men kan också göra enheten mer otymplig att hantera och transportera. Det är därför viktigt att hitta en balans mellan storlek och bärbarhet som passar dina personliga behov.

Typ av skärm

Det finns två huvudtyper av skärmar som används i läsplattor: LCD och E-ink. LCD-skärmar återger färg och kan vara bakgrundsbelysta, vilket gör dem bra för att läsa i mörka miljöer. E-ink, å andra sidan, ger en läsupplevelse som liknar den av fysiskt papper, vilket är skonsammare för ögonen och mer läsbart i starkt ljus. Valet mellan dessa två beror mycket på var och hur du planerar att använda din läsplatta.

Batteritid

Batteritiden är en annan viktig faktor att överväga när du väljer en läsplatta. En bra läsplatta bör ha tillräckligt med batteritid för att klara flera dagars användning utan att behöva laddas. Detta är särskilt viktigt för dem som gillar att ta med sin läsplatta på resor eller långa pendlingar.

Minneskapacitet

Minneskapaciteten på en läsplatta bestämmer hur många e-böcker du kan lagra på enheten. Om du är en ivrig läsare som gillar att ha tillgång till ett stort antal böcker samtidigt, bör du leta efter en läsplatta med ett stort internminne eller möjlighet till minnesexpansion genom ett SD-kort.

Användargränssnitt och navigering

En bra läsplatta ska vara enkel och intuitiv att använda. Detta inkluderar allt från att bläddra mellan sidor till att söka efter nya böcker och justera inställningar. En enhet med ett klumpigt eller komplicerat användargränssnitt kan snabbt bli frustrerande att använda och kan störa din läsupplevelse.

Pris

Priset är naturligtvis en viktig faktor att överväga. Läsplattor finns i en rad olika prisklasser, från budgetalternativ till premiummodeller. Det är viktigt att hitta en läsplatta som passar din budget, men kom ihåg att en högre prislapp ofta innebär bättre prestanda och fler funktioner.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, glöm inte att ta hänsyn till användarrecensioner. Dessa kan ge dig en bra uppfattning om hur en läsplatta presterar i praktiken, bortom tillverkarens egna specifikationer och marknadsföring. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produktens styrkor och svagheter.

kvinna laser pa lasplatta

Hur använder man en läsplatta?

Användning av en läsplatta är enkelt och intuitivt, särskilt för de som redan är bekanta med smartphones och surfplattor. Men det finns några specifika saker att tänka på när det gäller att använda en läsplatta effektivt. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste aspekterna att tänka på.

Att ladda ner och organisera böcker

En av de första sakerna du kommer att vilja göra med din nya läsplatta är att fylla den med böcker. Många läsplattor har en inbyggd bokhandel där du kan söka efter och ladda ner e-böcker direkt till enheten. När du har laddat ner dina böcker kan du organisera dem i biblioteket på din läsplatta. De flesta enheter tillåter dig att skapa kategorier eller samlingar, vilket gör det enklare att hitta den bok du letar efter.

Anpassning av läsupplevelsen

Läsplattor erbjuder en mängd olika inställningar för att anpassa din läsupplevelse. Du kan ofta ändra textstorlek, typsnitt och radavstånd för att passa dina ögon bäst. Vissa enheter erbjuder också funktioner som nattläge, som inverterar text- och bakgrundsfärgerna för mer behaglig läsning i svagt ljus. Genom att experimentera med dessa inställningar kan du skapa en läsupplevelse som är skräddarsydd för dina behov.

Spara och markera text

En annan användbar funktion på de flesta läsplattor är möjligheten att markera text och göra anteckningar. Detta kan vara särskilt användbart om du läser för studier eller forskning. För att markera text, trycker du bara och håller ner på ett ord eller en fras tills markeringen visas. Du kan sedan dra markeringen för att inkludera så mycket text som du vill. Ofta kan du även lägga till anteckningar eller kommentarer till din markerade text.

Användning av uppslagsverk och ordböcker

Många läsplattor inkluderar inbyggda uppslagsverk och ordböcker, vilket kan vara till stor hjälp när du stöter på okända ord eller uttryck. För att slå upp ett ord, trycker du bara på det i texten. En definition eller förklaring kommer då att visas direkt på skärmen. Detta är en fantastisk funktion som kan förbättra din förståelse och njutning av boken du läser.

Utnyttja batteritiden

Slutligen, en av de stora fördelarna med läsplattor jämfört med andra mobila enheter är deras långa batteritid. Många enheter kan hålla i flera veckor på en enda laddning. Men det finns fortfarande saker du kan göra för att maximera batteritiden. Till exempel kan du sänka skärmens ljusstyrka, stänga av Wi-Fi när du inte använder det, och använda flygplansläge när du läser offline. Genom att följa dessa tips kan du se till att din läsplatta alltid är redo när du är redo att dyka in i din nästa bok.

LÄS MER: Bästa Datormus

Vem har nytta av en läsplatta?

En läsplatta kan vara ett värdefullt verktyg för många olika typer av människor. Oavsett om du är en inbiten bokälskare eller bara någon som letar efter ett mer bärbart sätt att läsa, kan en läsplatta erbjuda många fördelar. Låt oss titta på några specifika grupper av människor som kan ha särskild nytta av en läsplatta.

 • Bokälskare: För den inbitna bokälskaren är en läsplatta den ultimata gåvan. Den ger tillgång till tusentals e-böcker på en enda plats, vilket sparar både utrymme och pengar. Dessutom kan du med en läsplatta läsa var som helst och när som helst, oavsett om du är hemma, på bussen, i parken eller på semester. Dessutom har du alltid ditt bibliotek med dig, vilket är praktiskt om du vill byta bok mitt i läsningen.
 • Studenter: Studenter har mycket att vinna på att äga en läsplatta. E-böcker är ofta billigare än tryckta böcker, och många akademiska texter finns tillgängliga i digitalt format. Dessutom gör funktioner som att markera text och göra anteckningar studierna mer effektiva. Läsplattor är också mycket lättare och mer kompakta än tunga läroböcker, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för studenter på språng.
 • Pendlare och resenärer: För dem som spenderar mycket tid på väg, kan en läsplatta vara en livräddare. Istället för att släpa med sig flera böcker kan du ha hela ditt bibliotek i din handflata. Oavsett om du reser med tåg, flyg eller buss, kan du njuta av din favoritbok utan att behöva oroa dig för att släpa runt på extra vikt.

Å andra sidan, om du föredrar känslan av fysiska böcker, kanske en läsplatta inte är rätt val för dig. Många människor uppskattar känslan av papper under fingrarna och upplevelsen av att bläddra genom sidorna i en fysisk bok. Dessutom kan kostnaden för en läsplatta vara avskräckande för vissa, särskilt om de inte läser mycket. Slutligen kan de som inte är bekväma med teknik eller föredrar en mer traditionell läsupplevelse också finna att en läsplatta inte passar deras behov.

LÄS MER: Mobiltelefon bäst i test

vanliga frågor om Läsplatta

FAQ: Vanliga frågor om läsplattor

Är läsplattor skonsamma mot ögonen?

Ja, läsplattor är generellt sett mycket skonsamma mot ögonen. De flesta läsplattor använder en speciell teknik som kallas E-ink, som efterliknar utseendet på tryckt papper. Detta minimerar belastningen på ögonen och gör det möjligt att läsa under längre perioder utan obehag. Dessutom har de flesta läsplattor inbyggd belysning som kan justeras baserat på omgivande ljusförhållanden, vilket ytterligare bidrar till att minska ögonbelastning.

Kan jag läsa PDF-filer på en läsplatta?

Ja, de flesta moderna läsplattor kan hantera PDF-filer. Det betyder att du kan ladda ner PDF-böcker, dokument eller rapporter till din läsplatta och läsa dem precis som du skulle med en e-bok. Vissa läsplattor har även avancerade funktioner för att hantera PDF-filer, som möjligheten att zooma in och ut, rotera sidor och göra anteckningar direkt i dokumentet.

Är läsplattor vattentäta?

Många av de nyare modellerna av läsplattor är faktiskt vattentäta. Detta gör dem till ett bra val för dem som tycker om att läsa vid poolen, på stranden eller till och med i badkaret. Men det är viktigt att notera att inte alla läsplattor är vattentäta, så om det är en funktion du är intresserad av bör du se till att den modell du väljer har den.

Kan jag låna e-böcker från biblioteket med min läsplatta?

Ja, många bibliotek erbjuder nu e-böcker som kan lånas direkt till din läsplatta. Du kommer vanligtvis behöva ett bibliotekskort och en app eller programvara som biblioteket använder för att distribuera sina e-böcker. Processen för att låna en e-bok varierar beroende på bibliotek, men generellt sett är det ganska enkelt och liknar processen att låna en fysisk bok.

Behöver jag internet för att använda en läsplatta?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis ha tillgång till internet för att använda en läsplatta. När du har laddat ner böcker till din enhet kan du läsa dem offline utan någon internetanslutning. Men du kommer att behöva tillgång till internet för att ladda ner nya böcker, uppdatera din enhets programvara, synkronisera din läsning mellan enheter och använda eventuella online-funktioner som din läsplatta kan ha.

Kan jag lyssna på ljudböcker på min läsplatta?

Vissa läsplattor har inbyggd support för ljudböcker, vilket betyder att de kan dubbla som en ljudboksspelare. Detta kan vara en utmärkt funktion för de som gillar att växla mellan att läsa och lyssna på sina böcker. Men inte alla läsplattor stöder ljudböcker, så om det är en viktig funktion för dig, bör du se till att den modell du väljer har den.

Kan jag surfa på webben på min läsplatta?

Det beror på modellen. Vissa läsplattor har en inbyggd webbläsare som gör att du kan surfa på internet, medan andra är mer begränsade och endast fokuserade på läsning. Men även de läsplattor som har webbläsare erbjuder ofta en mer begränsad surfupplevelse jämfört med en dator eller smartphone.

Kan jag använda sociala medier på min läsplatta?

De flesta läsplattor är främst utformade för läsning och har inte fulla sociala mediafunktioner. Medan vissa kanske har enkel tillgång till sociala medier via en inbyggd webbläsare, kommer upplevelsen sannolikt inte att vara lika sömlös eller fullfjädrad som på en smartphone eller dator. Om sociala medier är en viktig del av din digitala livsstil kan det vara bäst att använda en smartphone eller surfplatta för dessa behov.

Om vårt test

För att ta redan på vilken läsplatta som är bäst har vi jämfört samtliga jämförbara parametrar som man kan läsa mer om längre ner i köpguiden efter vår topplista. Vi har även testat produkterna i verkligheten för att se hur väl specifikationerna stämmer överens med det utlovade, och självklart med hänsyn till priset. Vad poängsättningen primärt har utgått ifrån är följande: 

 • Läsbarhet - Hur behagligt är det att läsa på läsplattan och i vilka miljöer går det att läsa i? Är solsken på skärmen ett problem och kan man ändra typsnitt och utseende?
 • Funktionalitet - Är operativsystemet hackigt och slött, eller är sidbyten mjuka och de i många fall integrerade elektroniska bokbutikerna smidiga?
 • Specifikationer - Vad kan man få för hårdvara för priset? Erbjuder vissa modeller betydligt bättre batteritider och kan man räkna med att alla läsplattor tål vatten?
 • Användarvänlighet - En läsplatta ska vara till för alla. Vissa har svårt att ta till sig modern elektronik, hur lättanvänd är läsplattan?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.