Bästa Övervakningskameran 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den ultimata guiden till bästa övervakningskamera för ditt behov.
Övervakningskamera - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 TP-link Tapo C320WS TP-link Tapo C320WS
Pris
549 kr
Till butik
betyg 4,5 TP-link Tapo C500 TP-link Tapo C500
Pris
849 kr
Till butik
betyg 4,3 EufyCam 2 Pro add on EufyCam 2 Pro add on
Pris
1490 kr
Till butik
betyg 4,2 Arlo GO 2 - 4G Arlo GO 2 - 4G
Pris
3315 kr
Till butik
betyg 4,0 D-link DCS-8302LH D-link DCS-8302LH
Pris
399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Övervakningskameror har blivit ett allt mer vanligt inslag i våra hem och på arbetsplatser. Dessa apparater erbjuder en extra säkerhetsnivå, genom att de låter oss hålla ett öga på vad som händer när vi inte är där. Oavsett om det handlar om att se till att husdjuren inte ställer till med oreda, att övervaka en trädgård, eller att förhindra obehörig åtkomst till en byggnad, har övervakningskameror ett brett användningsområde. De finns i olika former och storlekar, med olika funktioner och specifikationer, och kan vara trådlösa eller kräva kablar för anslutning.

Att hitta rätt övervakningskamera kan vara en utmaning, givet det stora utbudet på marknaden. Vår omfattande analys och tester har dock resulterat i att vi har hittat den bästa övervakningskameran. TP-link Tapo C320WS är det bästa övervakningskameran som vi har hittat. Denna kamera utmärker sig med sin höga bildkvalitet, användarvänlighet och smarta funktioner. Men vad är det som gör just denna kamera så speciell? Låt oss dyka djupare in i vad vår testvinnare har att erbjuda.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Övervakningskamerorna 2023

 1. TP-link Tapo C320WS Trådlös övervakningskamera Bäst i test: 4,7/5
 2. TP-link Tapo C500 Trådlös övervakningskamera Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. EufyCam 2 Pro add on kamera Bästa tilläggskameran: 4,3/5
 4. Arlo GO 2 - 4G kamera Bästa 4G-kameran: 4,2/5
 5. D-link DCS-8302LH Trådlös utomhuskamera Bästa billiga: 4,0/5
 6. Arlo Essential Övervakningskamera 4-pack Bästa setet: 3,9/5
 7. Google Nest Cam (battery) Trådlös övervakningskamera Bästa användarvänliga: 3,8/5
 1. Bäst i test TP-link Tapo C320WS

  Prisvärd övervakningskamera med hög bildkvalitet och användarvänlighet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Bildkvalitet:
  4,3/5
  Rörelsedetektering:
  4,7/5
  Nattsyn:
  4,7/5
  Enkel installation:
  4,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  TP-link Tapo C320WS är en prisvärd övervakningskamera med ett betyg på 4,7 av 5. Med ett pris på 549 kr, erbjuder denna kamera en utmärkt kombination av pris och kvalitet. Kameran har en mängd användbara funktioner som bidrar till dess höga betyg, inklusive möjligheten att ansluta via WiFi eller nätverkskabel, stöd för 2K-upplösning, tvåvägskommunikation, och upp till 30 meter mörkerseende i färg. Dessutom har den inbyggd siren som kan aktiveras vid upptäckt av rörelse vilket är en bonus för säkerheten.

  När det gäller bildkvalitet levererar TP-link Tapo C320WS skarpa och klara bilder även under dåliga ljusförhållanden tack vare sin uppdaterade bildsensor och den inbyggda strålkastaren. Användare kan förstora bilden upp till 8x digital zoom utan att förlora på skärpan, vilket ger god detaljrikedom i övervakningsbilderna. Bildkvaliteten är 4 MP (2560 × 1440), vilket ger högupplösta bilder som uppfyller behoven hos de mest krävande användarna.

  Slutligen har TP-link Tapo C320WS fått höga poäng för sin användarvänlighet. Inställningar och inspelat material hanteras smidigt via Tapo-appen, vilket möjliggör direkt strömning av upptagning till din mobil och manuell sparande av bilder och videos. Dessutom har kameran en IP66-klassning, vilket innebär att den tål minusgrader, stekande sol och kraftig regn. Detta gör den till en pålitlig övervakningslösning oavsett väderförhållanden.

  Fördelar

  • Prisvärd och högkvalitativ
  • Stöd för 2K-upplösning
  • Upp till 30 meter mörkerseende
  • Inbyggd siren för ökad säkerhet
  • IP66-klassning för väderbeständighet

  Nackdelar

  • Begränsad till 8x digital zoom
  • Kräver internetanslutning för strömning
  Produkten finns att köpa här:
  549 kr
 2. Bästa premiumvalet TP-link Tapo C500

  En prisvärd, användarvänlig övervakningskamera med hög bildkvalitet.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Bildkvalitet:
  4,6/5
  Rörelsedetektering:
  4,4/5
  Nattsyn:
  4,5/5
  Enkel installation:
  4,5/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,5/5
  Till butiken
  (Kjell)

  TP-link Tapo C500 är en imponerande övervakningskamera som klart uppfyller våra högsta förväntningar. Med en prislapp på 849 kr levererar denna kamera utmärkt värde för pengarna. Den kombinerar hög bildkvalitet på 1080p/15 fps med användarvänliga funktioner och en hållbar design, vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ för alla som letar efter en tillförlitlig övervakningskamera.

  Ett av TP-link Tapo C500's mest framstående drag är dess användarvänlighet. Den trådlösa kameran är lätt att installera, med en mobilapp som gör det smidigt att hantera inställningar och övervaka live-vyer direkt från din smartphone eller surfplatta. Dessutom kommer den med smart AI-detektering som kan identifiera människor och automatiskt följa objekt, vilket ger användaren ökad säkerhetskänsla. Funktionen att spela in personliga varningsmeddelanden är också en stor fördel, vilket ger extra trygghet i avskräckande syfte.

  Även när det kommer till bildkvalitet imponerar TP-link Tapo C500. Med en upplösning på 1080p/15 fps garanterar den skarpa, klara bilder i alla väder och ljusförhållanden, och tack vare IP65-klassningen tål den både regn och snö utan problem. Dessutom kommer den med ett privatläge som blockerar kameralinsen när du inte vill bli filmad, vilket är en mycket uppskattad detalj för många användare. Sammantaget är TP-link Tapo C500 definitivt en övervakningskamera vi kan rekommendera, både för dess höga prestanda och utmärkta värde för pengarna.

  Fördelar

  • Hög bildkvalitet (1080p/15 fps).
  • Användarvänlig och lätt att installera.
  • AI-detektering och objektföljning.
  • Personliga varningsmeddelanden.
  • Vädertålig (IP65-klassad).

  Nackdelar

  • Priset är högre än vissa konkurrenter.
  • Inget stöd för 4G-uppkoppling.
  Produkten finns att köpa här:
  849 kr
 3. Bästa tilläggskameran EufyCam 2 Pro add on

  Kraftfull övervakningskamera med 2K-upplösning och användarvänlig design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Bildkvalitet:
  4,1/5
  Rörelsedetektering:
  4,3/5
  Nattsyn:
  3,9/5
  Enkel installation:
  4,6/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  EufyCam 2 Pro add on är en kraftfull och användarvänlig övervakningskamera, som vi bedömer med betyget 4,3/5. Detta är ett tillägg till ditt befintliga kamerasystem och det imponerar med sin fjärrvisning via mobiltelefon, rörelsedetektion och väderbeständiga konstruktion. Kameran levererar en utmärkt bildkvalitet med 2K-upplösning, vilket ger klara och tydliga bilder både dag och natt tack vare dess mörkerseendeteknik. Dessutom har kameran inbyggda högtalare för tvåvägskommunikation, vilket ger extra flexibilitet och funktionalitet.

  Prisvärdheten hos EufyCam 2 Pro add on är mycket konkurrenskraftig. Trots sina högkvalitativa funktioner och prestanda är den prissatt på ett rimligt sätt jämfört med liknande produkter på marknaden. Kameran erbjuder verkligen ett utmärkt värde för pengarna med tanke på den överlägsna kvalitet och funktionalitet du får för ditt köp.

  En annan stark punkt för denna produkt är dess användarvänlighet. Kameran kan enkelt monteras var som helst och anslutas smidigt via WiFi till HomeBase 2. De stora inbyggda batterierna ger upp till ett år av drift på en enda laddning, vilket gör att du slipper oroa dig för kablar under installationen. Dessutom är inspelningarna krypterade och lagrade lokalt på HomeBase 2, och du kan se dem på din telefon. För de som är mindre tekniskt insatta eller intresserade, är EufyCam 2 Pro add on ett utmärkt val tack vare dess enkelhet och smidighet i användningen.

  Fördelar

  • Utmärkt bildkvalitet med 2K-upplösning
  • Väderbeständig konstruktion
  • Inbyggda högtalare för tvåvägskommunikation
  • Lång batterilivslängd på upp till ett år
  • Användarvänlig och enkel installation

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Kräver befintligt EufyCam-system
  Produkten finns att köpa här:
  1490 kr
 4. Bästa 4G-kameran Arlo GO 2 - 4G

  Högkvalitativ övervakningskamera med smarta funktioner och 4G-stöd.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Bildkvalitet:
  4,0/5
  Rörelsedetektering:
  4,0/5
  Nattsyn:
  4,4/5
  Enkel installation:
  4,3/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,3/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Arlo GO 2 - 4G är en övervakningskamera som står ut på marknaden med dess högupplösta bilder och funktionalitet. Den erbjuder en maximal digital videoupplösning på 1920 x 1080 och använder H.264-format för digital video. Kameran har även rörelsedetektion, en dag- och nattfunktion, samt stöd för ljud vilket gör den till ett idealiskt val för de som vill ha kontinuerlig övervakning i alla väder och situationer.

  En av de största fördelarna med denna kamera är dess användarvänlighet. Den kan lätt installeras och manövreras via WiFi eller 4G, vilket gör den lämplig för användare med olika tekniska kunskapsnivåer. Användare har prisat produkten för dess smidighet och praktiskhet - den kan till och med monteras på ett träd för att övervaka mer avlägsna områden. Dessutom har den stöd för Alexa och Google Assistant, vilket ger användarna en bekväm handsfree-upplevelse.

  Trots att priset är högre jämfört med vissa andra modeller på marknaden, så motsvarar kvaliteten definitivt priset. Dessutom erbjuder Arlo GO 2 - 4G en mängd smarta funktioner som kan anpassas efter dina behov, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker en robust och flexibel övervakningslösning. Stödet för microSD-kort ger användarna ytterligare flexibilitet när det gäller lagring och åtkomst till inspelningar. Sammantaget ger Arlo GO 2 - 4G en pålitlig och högkvalitativ övervakningserfarenhet, vilket gör den väl värd sin prislapp.

  Fördelar

  • Högupplöst bildkvalitet
  • Användarvänlig och lättinstallerad
  • Fungerar med WiFi och 4G
  • Stöd för Alexa och Google Assistant
  • MicroSD-kort stöd för lagring

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med konkurrenter
  • Behöver stabil 4G-anslutning för optimal användning
  Produkten finns att köpa här:
  3315 kr
 5. Bästa billiga D-link DCS-8302LH

  En prisvärd, högkvalitativ övervakningskamera med AI-baserad persondetektion.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Bildkvalitet:
  4,1/5
  Rörelsedetektering:
  4,4/5
  Nattsyn:
  3,6/5
  Enkel installation:
  4,0/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,0/5
  Till butiken
  (Kjell)

  D-Link DCS-8302LH är en övervakningskamera som levererar hög kvalitet till ett överkomligt pris. Med Full HD-upplösning och IR-mörkerseende, ger denna kamera en klar och tydlig bild dag som natt. Extra fördelaktigt är att den innehåller AI-baserad persondetektion, vilket minskar risken för falsklarm och endast varnar när en person kliver in i bild. Detta gör att du kan känna dig trygg och säker utan att störas i onödan.

  Funktionaliteten hos DCS-8302LH är också imponerande, med funktioner som tvåvägskommunikation, inbyggd 95dB siren och möjlighet att spela in lokalt eller till molnet. Dessutom är installationen smidig och enkel, både för själva kameran och dess mjukvara. För extra bekvämlighet går den även att styra med Google Assistant eller Alexa, vilket gör att du kan strömma bild och ljud till din Chromecast.

  Slutligen är DCS-8302LH extremt användarvänlig och hållbar. Kameran är vädertålig och tål temperaturer från -25 till 45 °C, vilket gör den perfekt för utomhusbruk året runt. Dessutom möjliggör den inbyggda mikrofonen och högtalaren för tvåvägskommunikation, vilket kan vara särskilt användbart om du vill prata med någon vid dörren när du inte är hemma. Med tanke på dessa funktioner och dess pris, får D-Link DCS-8302LH en stark rekommendation för alla som letar efter en pålitlig och högpresterande övervakningskamera.

  Fördelar

  • Hög kvalitet till överkomligt pris
  • AI-baserad persondetektion minskar falsklarm
  • Enkel installation och användarvänlig
  • Kan styras med Google Assistant eller Alexa
  • Vädertålig och tål temperaturer från -25 till 45 °C

  Nackdelar

  • Inte bäst i test jämfört med andra kameror
  • Ingen inbyggd lagring för inspelningar
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
 6. Bästa setet Arlo Essential 4-pack

  Högupplöst, vädertålig övervakningskamera med smarta funktioner.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Bildkvalitet:
  3,9/5
  Rörelsedetektering:
  4,2/5
  Nattsyn:
  3,8/5
  Enkel installation:
  3,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,8/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Arlo Essential 4-pack är ett övervakningssystem som levererar på alla viktiga aspekter av en pålitlig och robust övervakningslösning. Med en hög upplösning på 1920x1080p, fångar dessa kameror varje detalj i skarpa och klara bilder. Enheter kan placeras på plana ytor eller fästas i taket, vilket ger flexibilitet beroende på dina behov. De är också vädertåliga (IP64), vilket innebär att de kan stå emot tuffa väderförhållanden. Denna kombination av hög bildkvalitet och hållbarhet ger användare en tillförlitlig övervakningsupplevelse.

  Arlo Essential-kamerorna erbjuder också praktiska funktioner som mörkerseende, rörelsedetektion, tvåvägskommunikation och inbyggd strålkastare och siren. Med dessa funktioner kan användarna interagera med miljön de övervakar, samtidigt som de får snabba notifikationer om eventuell rörelse. Kamerorna kan dessutom fungera helt trådlöst tack vare sina uppladdningsbara batterier, vilket gör installationen smidig och enkel.

  Mjukvaran och appen Arlo (tillgänglig för både iOS och Android) kompletterar hårdvarans prestanda genom att erbjuda användarvänliga funktioner som notifikationer om rörelse och möjligheten att spela in och spara filmklipp i molnlagring. Dessutom kan Arlo Essential-kamerorna anslutas till Google Home och Alexa, vilket ger ytterligare bekvämlighet för dem som redan har dessa smarta hemsystem. Med tanke på dessa funktioner och prestanda är priset på 5490 kr för ett 4-pack både rimligt och konkurrenskraftigt.

  Fördelar

  • Hög upplösning på 1920x1080p.
  • Vädertålig (IP64).
  • Inbyggd mörkerseende och rörelsedetektion.
  • Trådlös med uppladdningsbara batterier.
  • Kompatibel med Google Home och Alexa.

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra.
  • Ingen inbyggd lokal lagring.
  Produkten finns att köpa här:
  5490 kr
 7. Bästa användarvänliga Google Nest Cam

  Övervakningskamera med hög kvalitet och användarvänlighet.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Bildkvalitet:
  3,9/5
  Rörelsedetektering:
  3,3/5
  Nattsyn:
  4,1/5
  Enkel installation:
  3,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Google Nest Cam är en övervakningskamera som ger dig möjlighet att hålla koll på det som är viktigt för dig, både inne och ute, oavsett väder. Den har många fördelaktiga funktioner såsom att kunna skilja mellan människor, djur och fordon och ger dig aviseringar om viktiga händelser, så att du kan agera direkt via Google Home-appen. Med sin 2-megapixel bildsensor, 6x digital zoom och night vision med HDR, levererar den högkvalitativa bilder under alla förhållanden. Dessutom är den utrustad med en inbyggd mikrofon och högtalare så att du kan spara och lyssna var du än är.

  En stor fördel med Google Nest Cam är dess användarvänlighet. Den är lätt att installera, du behöver varken vägguttag eller ledningar, vilket ger dig frihet att placera kameran där den passar bäst. Dessutom är den batteridriven med upp till tre månaders batteritid och ansluts enkelt till ditt nätverk via WiFi. Kamerans design är också värt att nämna, med dess robusta och vattentäta konstruktion som gör den tålig mot olika väderförhållanden.

  När det kommer till prisvärdhet står Google Nest Cam starkt med en prislapp på 1599 kr. Även om det finns billigare alternativ på marknaden, erbjuder Google Nest Cam en kombination av hög kvalitet, funktionalitet och användarvänlighet som gör att den ger valuta för pengarna. Dessutom erbjuder den tre timmars gratis videohistorik och möjligheten att utöka detta genom en Nest Aware-prenumeration. Med allt detta i åtanke ger vi Google Nest Cam ett betyg på 3,8/5.

  Fördelar

  • Högkvalitativa bilder under alla förhållanden
  • Användarvänlig och lätt att installera
  • Upp till tre månaders batteritid
  • Robust och vattentät konstruktion
  • Tre timmars gratis videohistorik

  Nackdelar

  • Högre pris än vissa konkurrenter
  • Nest Aware-prenumeration krävs för mer videohistorik
  Produkten finns att köpa här:
  1599 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Övervakningskamera Totalbetyg Pris
TP-link Tapo C320WS Trådlös övervakningskamera Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
549 kr
TP-link Tapo C500 Trådlös övervakningskamera Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
849 kr
EufyCam 2 Pro add on kamera Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
1490 kr
Arlo GO 2 - 4G kamera Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
3315 kr
D-link DCS-8302LH Trådlös utomhuskamera Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
399 kr
Arlo Essential Övervakningskamera 4-pack Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
5490 kr
Google Nest Cam (battery) Trådlös övervakningskamera Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
1599 kr
viktiga faktorer för att välja rätt övervakningskamera

Så hittar du bästa övervakningskamera

Att hitta den bästa övervakningskameran handlar om att förstå vad man behöver och vilka kriterier som är viktigast. Det finns ett antal faktorer att ha i åtanke när man ska välja en övervakningskamera. Vi har sammanställt en lista på sju viktiga bedömningskriterier som kan hjälpa dig att göra ett informerat val.

Bildkvalitet

Bildkvaliteten är kanske det mest uppenbara kriteriet när man väljer en övervakningskamera. En kamera med dålig bildkvalitet kommer inte att ge dig den detaljnivå du behöver för att identifiera ansikten eller andra viktiga detaljer. Tänk på att högre upplösning oftast innebär bättre bildkvalitet, men det kan också kräva mer lagringsutrymme. Många moderna kameror erbjuder Full HD eller 4K-upplösning, vilket bör vara tillräckligt för de flesta användare.

Ljudfunktioner

Många övervakningskameror idag kommer med inbyggda mikrofoner och högtalare. Detta gör att du kan kommunicera med personer framför kameran, oavsett var du befinner dig. Detta kan vara särskilt användbart om du vill tala med leveranspersonal, besökare eller till och med potentiella inkräktare. Se till att ljudkvaliteten är tillräckligt god för klara och tydliga samtal.

Nattvision

En stor del av övervakningen sker under mörka förhållanden, vilket gör nattvision till en viktig faktor att överväga. De bästa övervakningskamerorna har infraröda LED-lampor som kan lysa upp scener i totalt mörker, och de kan automatiskt växla mellan dag- och nattläge beroende på ljusförhållandena. Kontrollera hur långt kamerans nattvision räcker, eftersom detta kan variera stort mellan olika modeller.

Bevakningsvinkel

Bevakningsvinkeln på en kamera bestämmer hur mycket av en scen den kan fånga. En vidvinkelkamera kan fånga stora områden, vilket är bra för stora rum eller utomhusområden. Men om du bara behöver bevakning av en dörr eller en korridor, kanske du inte behöver en kamera med så stor bevakningsvinkel. Vissa kameror har även pan- och tilt-funktioner, vilket gör att de kan rotera och täcka ännu större områden.

Lagringsalternativ

De flesta övervakningskameror lagrar videomaterial antingen lokalt (på ett minneskort eller en hårddisk) eller i molnet (på en server på internet). Lokal lagring innebär att du inte behöver bekymra dig om månadskostnader, men du kan riskera att tappa allt material om lagringsmediet går sönder. Molnlagring innebär vanligtvis en månads- eller årsavgift, men du kan komma åt ditt material från var som helst och det är skyddat mot skador på hårdvaran.

App- och användarvänlighet

De flesta övervakningskameror styrs via en app på din smartphone. Det är viktigt att appen är lätt att använda och har de funktioner du behöver. Du bör kunna titta på livevideo, spela in video, ta stillbilder, justera inställningar och få push-notiser vid upptäckt rörelse. Läs användarrecensioner för att få en uppfattning om hur väl appen fungerar och hur tillförlitlig den är.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara värt att ta en titt på andra användares erfarenheter av övervakningskameran du överväger. Användarrecensioner kan ge insikter om kamerans prestanda i verkliga situationer, dess tillförlitlighet över tid och kvaliteten på kundsupporten. Kom dock ihåg att alla har olika erfarenheter, så ta inte varje recension som absolut sanning.

home automation with camera table

Hur använder man en övervakningskamera?

Att använda en övervakningskamera är inte särskilt komplicerat, men det finns vissa saker att tänka på för att få ut mesta möjliga av din kamera. Följande punkter belyser några av de viktigaste aspekterna av att använda en övervakningskamera.

Installation och placering

Den första och kanske viktigaste aspekten av att använda en övervakningskamera är dess installation och placering. Du bör välja en plats där kameran har en bra vy över det område du vill övervaka, men samtidigt bör den vara tillräckligt diskret för att inte dra till sig oönskad uppmärksamhet. Om kameran är utomhus, se till att den är väderbeständig och kan tåla de element den kommer utsättas för. Om det är en trådlös kamera, se till att den har en stark och stabil Wi-Fi-anslutning på installationsplatsen.

Inspelningsinställningar

De flesta övervakningskameror låter dig anpassa dina inspelningsinställningar. Du kan oftast välja om du vill spela in kontinuerligt, eller endast när kameran upptäcker rörelse eller ljud. Om du väljer att spela in endast vid händelser, se till att du justerar känslighetsinställningarna så att kameran inte missar viktiga händelser, men inte heller triggar på irrelevanta rörelser som vind i träd eller passerande bilar.

Notifikationer

En av de stora fördelarna med smarta övervakningskameror är att de kan skicka notifikationer till din smartphone när de upptäcker rörelse eller ljud. Detta kan vara mycket användbart för att få snabbt besked om potentiella säkerhetshot. Men det kan också bli irriterande om du får för många falska larm. De flesta kameror låter dig justera notifikationsinställningarna så att du bara får meddelanden när det verkligen är något viktigt.

Fjärråtkomst och delning

Många övervakningskameror erbjuder möjligheten att fjärrstyra kameran och titta på livevideo från din smartphone eller dator, oavsett var du befinner dig. Detta kan vara mycket praktiskt om du vill hålla koll på ditt hem eller företag när du är borta. Vissa kameror låter dig även dela åtkomsten till kameran med andra, vilket kan vara användbart om flera personer behöver kunna se vad som händer.

Datasekretess

Slutligen är det viktigt att tänka på datasekretess när du använder en övervakningskamera. Om kameran lagrar videomaterial i molnet, se till att leverantören har starka säkerhetsåtgärder på plats för att skydda dina data. Om kameran har inbyggd ansiktsigenkänning eller annan avancerad analys, se till att du förstår hur dessa funktioner fungerar och vilka datasekretessfrågor de kan innebära.

LÄS MER: Bästa GPS-klocka för barn

Vem har nytta av en övervakningskamera?

Övervakningskameror är inte bara till för företag och butiker. De har ett brett användningsområde och kan vara till nytta för många olika typer av människor. Här är några exempel på vem som kan dra nytta av en övervakningskamera:

 • Husägare: Husägare kan använda övervakningskameror för att skydda sina hem från inbrott och vandalism. En övervakningskamera kan fungera som avskräckande för potentiella tjuvar, och om ett brott skulle inträffa, kan kameran ge värdefullt bevismaterial. Dessutom kan kameror med fjärråtkomst ge husägare möjlighet att hålla koll på sina hem när de är borta, vilket kan ge extra trygghet.
 • Föräldrar: Föräldrar kan använda övervakningskameror i hemmet för att hålla koll på sina barn. Detta kan vara särskilt användbart för föräldrar med små barn som behöver konstant uppsikt, eller för föräldrar med tonåringar som vill försäkra sig om att deras barn är säkra när de är hemma ensamma. Vissa kameror erbjuder även funktioner som tvåvägskommunikation, vilket gör det möjligt att prata med barnen genom kameran.
 • Husdjursägare: För de som har husdjur kan övervakningskameror vara ett bra sätt att hålla koll på sina fyrbenta vänner när de är borta från hemmet. En övervakningskamera kan hjälpa till att upptäcka eventuella problem, som om ditt husdjur är sjukt, oroligt eller ställer till med oreda. Vissa kameror har även interaktiva funktioner som låter dig prata med ditt husdjur eller till och med ge det godis på distans.

Å andra sidan, om du bor i en lägenhet med begränsad utrymme och inte äger något av stort värde, kanske du inte har så stor nytta av en övervakningskamera. Dessutom kan vissa människor känna att kameror innebär en integritetsinvasion, särskilt om de används inomhus. Det är viktigt att noggrant överväga dina specifika behov och omständigheter innan du bestämmer dig för att skaffa en övervakningskamera.

LÄS MER: Elscooter bäst i test

vanliga frågor om Övervakningskamera

FAQ: Vanliga frågor om Övervakningskameror

Kan jag installera en övervakningskamera själv?

Ja, de flesta övervakningskameror är designade för att vara enkla att installera och kräver ingen professionell installation. De flesta modeller kommer med detaljerade instruktioner och allt du behöver för att montera kameran. Trådlösa kameror är särskilt enkla att installera eftersom de inte kräver några kablar. Men om du väljer en kamera som behöver dras med kablar, eller om du vill installera flera kameror i ett större system, kan det vara värt att anlita en professionell installatör.

Hur mycket lagringsutrymme behöver jag för min övervakningskamera?

Det beror på flera faktorer, inklusive kamerans upplösning, hur mycket du spelar in och hur länge du vill behålla inspelningarna. En högre upplösning kommer att skapa större filer, vilket kräver mer lagringsutrymme. Om kameran ställs in för att endast spela in vid rörelsedetektering, kommer den att använda mindre utrymme än om den spelar in kontinuerligt. Ofta erbjuder molnlagringstjänster olika planer baserat på lagringsbehov, så du kan välja den som passar dina behov bäst.

Kan jag titta på mina övervakningskameror från min telefon?

Ja, de flesta moderna övervakningskameror erbjuder möjligheten att visa livevideo och inspelade klipp direkt från din smartphone. Detta görs via en app som du laddar ner till din telefon. Appen kan också ge dig push-notiser vid rörelse- eller ljudavkänning, och vissa appar låter dig till och med styra kameran fjärrstyrt, så att du kan panorera, luta eller zooma för att se mer detaljer.

Är övervakningskameror lagliga?

Ja, övervakningskameror är generellt sett lagliga att använda för att skydda ditt hem eller företag. Men det finns lagar och regler som styr hur och var de kan användas, särskilt när det gäller inspelning av ljud och video i privata utrymmen. Det är viktigt att göra sin forskning och förstå de lokala lagarna innan man installerar en övervakningskamera. Om du är osäker, kan det vara en god idé att rådfråga en juridisk rådgivare.

Kan övervakningskameror fungera i mörker?

Ja, många övervakningskameror har nattvisionfunktioner som gör att de kan se och spela in i mörker. Detta uppnås vanligtvis med hjälp av infraröda (IR) LED-lampor som lyser upp området framför kameran. Nattvisionens räckvidd kan variera mellan olika kameramodeller, så det är viktigt att kontrollera detta i produktens specifikationer.

Kan jag prata genom min övervakningskamera?

Ja, många övervakningskameror har en inbyggd mikrofon och högtalare som gör det möjligt för dig att kommunicera med personer framför kameran. Detta kan vara särskilt användbart för att tala med leveranspersonal, besökare eller till och med potentiella inkräktare. Det är viktigt att notera att ljudkvaliteten kan variera mellan olika modeller.

Hur mycket kostar en bra övervakningskamera?

Priset på övervakningskameror kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. En enkel inomhuskamera kan kosta så lite som några hundra kronor, medan en high-end utomhuskamera med avancerade funktioner kan kosta flera tusen kronor. Dessutom bör du tänka på eventuella löpande kostnader för molnlagringstjänster om kameran inte stöder lokal lagring.

Vilket märke av övervakningskameror är bäst?

Det finns många bra märken av övervakningskameror på marknaden, och vilket som är bäst kan bero på dina specifika behov och preferenser. Några av de mest välrenommerade märkena inkluderar Arlo, Nest, Ring och Hikvision. Varje märke har sina egna styrkor och svagheter, så det är viktigt att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att hitta den bästa kameran för dig.

Om vårt test

Den bästa övervakningskameran ska leverera en god och hög kvalitet till ett bra pris, det är grundkravet. I kvalitetsmåttet inkluderar vi bildkvalitet, systemets funktionalitet, smidigheten i användningen och hårdvarans livslängd och enkelhet. Kameran ska utan problem gå att koppla upp mot nätet, antingen via WiFi eller nätverkssladd, och app-funktionerna ska löpa på smidigt. Du ska helt enkelt inte hitta något du retar dig på eller som stör din användning. Om molntjänster finns ska de vara rimligt prissatta jämfört med vad som erbjuds av andra tillverkare. Vi kan sammanfatta detta i fyra punkter:

 • Prisvärdhet – Du ska få den kvalitet och funktionalitet du betalar för och gärna lite till.
 • Funktioner – Användbara, enkla med låg inkörströskel.
 • Bildkvalitet – Högupplösta bilder som håller god kvalitet i alla väder och situationer.
 • Användarvänlighet – Mjukvaran och kameran i sig ska köras och installeras smidigt och lätt och vara hanterbara även för de mindre insatta eller intresserade.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.