Bästa Robotdammsugaren 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
"Robotdammsugare revolutionerar städningen - vi listar årets bästa modeller för alla plånböcker."
Robotdammsugare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Roborock S7 Vit Roborock S7 Vit
Pris
5290 kr
Till butik
betyg 4,5 Cleverio T-800 Robotdammsugare Cleverio T-800 Robotdammsugare
Pris
2499 kr
Till butik
betyg 4,1 Roborock S6 MaxV Robotdammsugare Roborock S6 MaxV Robotdammsugare
Pris
4690 kr
Till butik
betyg 4,0 Roborock S5 Max Robotdammsugare Roborock S5 Max Robotdammsugare
Pris
3970 kr
Till butik
betyg 3,5 Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential
Pris
1759 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Det har aldrig varit lika lätt att städa som det är idag, och speciellt när man själv inte behöver göra det! Robotdammsugarens intåg i gemene människas hem har befriat oss från timtal med städning, och den breda variationen i pris ser till att det finns ett val för alla. Vi har testat ett stort antal olika alternativ och presenterat de 5 bästa robotdammsugarna med Roborock S7 Vit som vinnare i bäst i test 2023.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa robotdammsugarna 2023

 1. Roborock S7 Vit Bäst i test: 4,7/5
 2. Cleverio T-800 Robotdammsugare Bästa billiga: 4,5/5
 3. Roborock S6 MaxV Robotdammsugare Mest avancerade navigation: 4,1/5
 4. Roborock S5 Max Robotdammsugare Bästa budgetalternativ: 4,0/5
 5. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential Bästa för små ytor: 3,5/5
 1. Bäst i test Roborock S7 Vit

  "När rena ytor är högsta prio, är även Roborock S7 det"
  Vårt betyg
  4,7/5
  Prestanda:
  4,5/5
  Effektivitet:
  4,8/5
  Tillförlitlighet:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,7/5
  Hållbarhet:
  4,7/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  Egenskaper
  • Batteritid: 180 minuter
  • Sugstyrka: 2500 Pa
  • Våtmoppning: Ja
  • Max tröskelklättring: 2 cm
  • Dammbehållare : 470 ml
  • Ljudnivå: 67 dB
  • Vattentank: 300 ml
  • Kamerasensor: Nej

  Recension

  Roborock S7 är det nyaste släppet som kanske i första hand borde vara uppföljaren till den maxade versionen S6 MaxV, men som faktiskt mest liknar värstingmodellen från generation 5, S5 Max som vi tänkte ha som referens. S6 MaxV kom med en kamera som man kunde följa i realtid som både S7 och S5 Max saknar.

  Utseendet är i vanlig ordning väldigt likt alla modeller innan med en borste på sidan och en rullborste i mitten som också suger upp smuts. En liten skillnad syns redan här där rullborsten kanske inte är en borste i samma bemärkelse som innan, utan mer en fjädrar gummirulle som ska se till att kontakt mot golv och mattor blir bättre.

  Ny modell med förbättrade specifikationer

  Specifikationerna är vassa med en sugkraft på 2500 Pa och en hög batteritid på ca 180 minuter som räcker till de allra största hemmen och de tuffaste mattorna. Dammbehållaren är 470 ml stor och vattentanken för moppning ligger på 300 ml. På tal om moppning är det här man ser de största nyheterna och uppgraderingarna.

  Tidigare modeller har kortfattat dragit en fuktig mopp bakom sig som funkar för enklare fläckar men hos S7 dras inte bara en mopp efter robotdammsugaren, utan en skrubbande rörelse utförs samtidigt i sidled. Denna skrubbande rörelse utförs enligt specifikationerna 3000 gånger varje minut. Robotdammsugaren har också möjlighet att lyfta upp moppen när den ska köra över mattor för att få bättre kontakt med ytan när moppen inte behövs.

  Små förändringar i appen

  Appen Roborock är fortfarande densamma med lika goda möjligheter som innan. Robotdammsugaren måste alltid kartlägga hemmet först där flera kartor om man har en till våning eller källare inte är några problem. Via appen är det sedan fritt fram att styra och ställa precis som man vill. Virtuella väggar och val av rum, eller alla rum går smidigt att välja. Likaså vilka tider och vilka uppgifter som ska utföras och hur. Samtidigt som användandet av appen är lätt finns det mycket att ställa in för att få det på sitt sätt om man vill, och vill man inte kan man enkelt bara låta robotdammsugaren gör allt automatiskt.

  Stora förbättringar i moppningsfunktionen

  Roborock S7 jobbar på liknande sätt som sina föregående modeller när den tar sig fram men lämnar ett annat resultat efter sig. Ett resultat som andra robotdammsugare har svårt att mäta sig med. Den vibrerande moppen tar robotdammsugaren till en ny nivå när det kommer till att skrubba ytor och har möjlighet att få loss även lite svårare fläckar. Att moppen lyfts upp när mattor ska dammsugas förbättrar kontakten mellan borstarna och sugenheten vilket gör att trassligare partiklar också sugs upp utan problem. Roborock S7 lämnar ett av de hittills renaste resultaten som vi har sett men ett problem som verkar vara återkommande är hörnen. Där kan det i vissa fall fortfarande samlas en del smuts som borstarna inte kommer.

  Inte mest avancerad, men resultat som sticker ut

  Roborock S7 saknar som sagt kamera jämfört med en av de tidigare modellerna, men det verkar inte i dagsläget påverka dess navigation nämnvärt. Även om navigationen är väldigt lik sedan tidigare är städningsresultatet det som gör att S7 sticker ut en hel del. Om renlighet är det man prioriterar högst finns det få bättre alternativ sett till priset. Det är även tänkt att det senare ska släppas en automatisk tömningsstation för att låta robotdammsugaren göra ytterligare mer än vad den redan gör. Priset landar på lite högre siffror än andra men sett till städningen och effektiviteten är Roborock S7 svårslagen.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Fördelar

  • Ett av de renaste resultaten
  • Stark moppningsfunktion
  • Enkel app med störa möjligheter
  • God navigation

  Nackdelar

  • Små partiklar vid hörn kan vara svåra att komma åt
  • Kanske något dyr för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  5290 kr
 2. Bästa prisvärda Cleverio T-800 Robotdammsugare

  "Den smartaste sett till sitt pris"
  Vårt betyg
  4,5/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Effektivitet:
  4,6/5
  Tillförlitlighet:
  4,2/5
  Användarvänlighet:
  4,8/5
  Hållbarhet:
  4,8/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Egenskaper
  • Batteritid: 120 minuter
  • Sugstyrka: 3000 Pa
  • Våtmoppning: Ja
  • Max tröskelklättring: 2 cm
  • Dammbehållare : 600 ml
  • Ljudnivå: 65 dB
  • Vattentank: 100 ml
  • Kamerasensor: Nej

  Recension

  T-800 är den första robotdammsugaren från företaget Cleverio som har blivit allt mer populär när det kommer till smarta produkter i hemmet. T-800 riktar sig främst mot mellan- och budgetsegmentet där de allra flesta konsumenter finns. Sett till sitt utseende följer den det traditionella mönstret med en helt rundad form och ett litet torn längst upp där några av de totalt 38 sensorer finns. På undersidan hittar man två roterande borstar på sidorna och en rullborste i mitten som suger i sig dammet.

  Tekniska specifikationer som ger värde för pengarna

  Specifikationerna är faktiskt inte överhuvudtaget fy skam på något sätt. Robotdammsugaren har en hög sugkraft på 3000 Pa som kommer bäst till användning när mattor ska dammsugas. Även dammbehållaren på 600 ml är väldigt stor och ser till att att fler svep kan genomföras innan det är dags att tömma behållaren. Vattentanken är dock väldigt liten och ligger bara på 100 ml vilket kan jämföras med det dubbla eller mer hos de dyrare modellerna. Robotdammsugarens batteritid marknadsförs att räcka i 120 minuter vilket är godkänt, men detta är med den högsta sugkraften som också är högre än flera andra modellers. Ställs sugkraften ner går det att öka batteritiden från de nämnda 2 timmar till närmare 3-4 timmar.

  Appen och dess möjligheter

  Det går att använda robotdammsugaren utan app, men då går man misste om mer eller mindre alla funktioner och möjligheter till styrning. Appen som används heter Smart Lifte och finns till både iOS och Android. Det är lätt att navigera i appen eftersom det inte finns orimligt mycket knappar, utan det viktigaste och med en hög användarvänlighet. För att robotdammsugaren ska kunna kommunicera med appen kräver den 2.4 GHz wifi.

  När robotdammsugaren har kört igenom hemmet en första gång får man fram en karta som går att använda till framtida dammsugningar. Det går att schemalägga hur ofta dammsugaren ska göra sitt jobb och med hjälp av rutor välja exakt var den ska dammsuga om man bara vill köra i ett visst område. Det går också att skapa virtuella väggar för att undvika vissa ytor.

  Något som inte går att göra är att spara rum eller kartor om man har flera våningsplan. Det gör att det alltid kommer att krävas några fler knapptryck om man inte varje gång vill dammsuga all yta. Det går att ställa in sugkraften men den kommer också att suga hårdare när den kör över mattor. Det finns en funktion som gör att alla ytor kommer att dammsugas två gånger från olika riktningar för att få det så smuts- och dammfritt som möjligt.

  Flera smarta funktioner med tanke på priset

  Specifikationer och appen är en sak, men man får inte glömma bort resultatet från städningen. Ytorna som T-800 åker över blir väldigt rena, oavsett om det är mattor eller vanligt golv. De dubbla, långa sidoborstarna tar hand om en stor yta åt gången och även hörn och kanter går att komma åt. Det händer att robotdammsugaren inte alltid städar på det snabbaste sättet och åker på ett sätt som kommer att kräva något fler svängar än den optimala vägen. Våtmoppningsfunktionen fungerar även den bra för att vara robotdammsugare, men som det alltid är med våtmoppningen behövs mer tryckkraft för att få bort svåra fläckar vilket robotdammsugare oavsett modell aldrig klarar av.

  Cleverio T-800 är en av de smartaste robotdammsugarna sett till priset. Det finns smartare modeller men som också är dyrare. Vissa önskvärda funktioner saknas i appen och potential till utveckling finns. Eftersom detta är Cleverios första modell som redan nu fungerar tillräckligt bra ser det ljust ut för Cleverios eventuella framtida modeller.

  Fördelar

  • Hög prisvärdhet
  • Smart sett till priset
  • Lämnar väldigt rent efter sig
  • Enkel app

  Nackdelar

  • Går inte att spara specifika rum eller flera våningsplan
  • Tar inte alltid de snabbaste vägarna
  Produkten finns att köpa här:
  2499 kr
 3. Mest avancerade navigation Roborock S6 MaxV Robotdammsugare

  ”En av de bästa navigationssystemen och en hög nivå av smarthet"
  Vårt betyg
  4,1/5
  Prestanda:
  3,9/5
  Effektivitet:
  3,9/5
  Tillförlitlighet:
  4,6/5
  Användarvänlighet:
  4,1/5
  Hållbarhet:
  4,1/5
  Till butiken
  (Kjell)
  Egenskaper
  • Batteritid: 180 minuter
  • Sugstyrka: 2500 Pa
  • Våtmoppning: Ja
  • Max tröskelklättring: 2 cm
  • Dammbehållare : 460 ml
  • Ljudnivå: 67 dB
  • Vattentank: 297 ml
  • Kamerasensor: Ja

  Recension

  Roborock S6 MaxV är en uppgradering av tidigare S6, eller snarare kanske en efterträdare av förra generationens premiummodell S5 Max som sett till specifikationerna är mer snarlik än vad S6 är. S6 MaxV kommer med en hel del nyheter där de flesta är kopplade till hårdvara som har fått reviderade siffror uppåt, men den största nyheten är kameran i fronten som hjälper till med navigationen (och spionerande på husdjur).

  Kameran den stora nyheten

  Rent visuellt skiljer det sig åter igen lite mellan S6 MaxV och modellerna innan. Undersidan ser än mer identisk ut och skulle man bara se modellerna från den vinkeln skulle det vara svårt att skilja på dem. En svepande borste finns på sidan medan öppningen som suger in all smuts och damm sitter i mitten med en rullande borste som hjälper till.

  Damm- och smutsbehållaren på 460 mL och vattentanken på 297 mL är nästan identiska med S5 Max, men batteritiden har ökats till 180 minuter och sugkraften är 25% starkare och landar på 2500 Pa. Dessa uppgraderingar är trevliga men inte ögonbrynshöjande, något som däremot är det är kameran i fronten som hjälper till att detektera objekt i realtid för att optimera robotdammsugarens rörelser.

  Högkvalitativ app och nu med kamera

  Funktionerna i Roborocks app skiljer sig inte särskilt mycket mellan modellerna om man bortser från det man numera kan göra med kameran, utan håller samma höga nivå som tidigare. När robotdammsugaren har kartlagt ytorna som finns går det enkelt att välja var, när och hur det ska dammsugas eller moppas. Man kan med schemaläggning eller manuellt få dammsugaren att börja jobba. Det är inga problem att välja ytor eller hela rum som ska städas, eller inte ska städas för den delen. Det går också att som vanligt kapa av ytor med virtuella väggar.

  Den stora nyheten är som sagt kameran som gör att man under städning kan se vad som händer, men också manuellt styra Roborock S6 MaxV för att titta runt. Kameran finns inte bara till för att man själv ska kunna se, utan S6 MaxV använder avancerad AI för att förstå vad det faktiskt är för objekt som den stötetr på och hur det ska undvikas på bästa sätt och optimera tiden.

  S6 MaxV i praktiken

  Så hur är S6 MaxV när den väl får börja jobba? Man kan snabbt se att den har bättre uppfattning om objekt och hinder. Den reagerar kvickare på objekt och även mindre prylar som mobilladdare och kablar kan undvikas. Ibland händer det att väldigt små hinder som plastpåsar ändå blir överkörda men S6 MaxV har ständigt fått mjukvaruuppdateringar med förbättringar och bör med tiden även kunna förstå objekt som vanliga robotdammsugare aldrig kommer att uppfatta.

  Den nya smarta navigationen gör att tid sparas och vägar optimeras mer. Den ökade sugstyrkan gör det lite renare än innan men där den främst gör nytta är på mattorna. Moppningsfunktionen löser enklare kaffefläckar på plana golv men det blir tuffare att klara mer än så, som med alla andra robotdammsugare. Hepa filtret ser till att även de minska partiklarna fastnar i dammsugaren. Det som har varit problematiskt tidigare ä fortfarande ett litet problem, dvs hörnen. Väldigt skarpa hörn med små partiklar är fortfarande ett litet problem som robotdammsugare nästan oavsett märke och modell har svårt för.

  De framtida möjligheterna

  Roborock S6 MaxV är en av de smartare dammsugarna som finns ute just nu där kameran hjälper till en hel del och som man kan ha roligt med, men där förbättringsuppdateringar som kontinuerligt rullas ut gör robotdammsugaren hållbar även i framtiden. Priset är högre jämfört med modeller som i slutändan städar lika bra idag, men S6 MaxV är både snabbare och smidigare, men har också framtida förbättringsmöjligheter som helt saknas hos modeller där en avancerad AI inte kan användas på grund av avsaknaden av en kamera.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Fördelar

  • Realtidskamera som hjälper till med navigation
  • Ständiga uppdateringar till AI för effektivare städning
  • Enkel app med möjlighet att ställa in mycket
  • Bra städresultat

  Nackdelar

  • Hörn med små smutspartiklar kan vara svåråtkomliga
  Produkten finns att köpa här:
  4690 kr
 4. Bästa budgetalternativ Roborock S5 Max Robotdammsugare

  "En robotdammsugare som utan problem kan jämföras med dubbelt så dyra modeller"
  Vårt betyg
  4,0/5
  Prestanda:
  4,2/5
  Effektivitet:
  3,6/5
  Tillförlitlighet:
  3,7/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Hållbarhet:
  4,3/5
  Till butiken
  (CDON)
  Egenskaper
  • Batteritid: 150 minuter
  • Sugstyrka: 2000 Pa
  • Våtmoppning: Ja
  • Max tröskelklättring: 2 cm
  • Dammbehållare : 460 ml
  • Ljudnivå: 62 dB
  • Vattentank: 290 ml
  • Kamerasensor: Nej

  Recension

  Roborock S5 Max är en av de flertalet robotdammsugare som finns i Roborocks S serie. Roborock är en av de numera mer kända tillverkarna av robotdammsugare och S5 Max som är en uppgradering av S5 ser till att Roborock fortsättningsvis också behåller ett gott rykte. S5 Max är inte den nyaste modellen som finns ute på marknaden, där den senaste är den nyligen släppta S7. Det har visat sig att de nyare modellerna inte alltid är nämnvärt bättre, men ibland en hel del dyrare istället. Jämför man S5 Max med föregångaren S5 har mycket hänt som vi kommer att komma till.

  Utseendet och tekniska specifikationer

  Sett till utseendet är dock mycket snarlikt jämfört med modellen innan. Man har behållit den helt cirkulära utformningen med en liten knopp på toppen där några av de totalt 14 sensorerna sitter som hjälper till att navigera och få robotdammsugaren att förstå sin omgivning. Även undersidan har samma utformning med en roterande borste som sveper in smuts och damm mot dammsugarens mitt där sugenheten och ytterligare borstar finns.

  När man tar en titt på tekniska specifikationer kan man se att vattentanken som används till moppfunktionen har ökats till 290 ml från tidigare 140 ml, medan batteriet på 5200 mAh, sugkraften på 2000 Pa och dammbehållaren på 460 ml mer eller mindre är identiska. När man går vidare till själva funktionaliteten och möjligheterna i appen är det här man hittar de allra största uppgraderingarna.

  Den stora friheten i appen

  När 5S Max första gången har kartlagt hemmet får man en hel del möjligheter att välja vad som sedan ska ske. Istället för att alltid dammsuga alla ytor kan man välja vilka rum som ska dammsugas och vilka som ska hoppas över. Den stora uppgraderingen från vanliga 5S är friheten att välja när, var och hur något ska städas, och mer exakt om en yta i ett rum överhuvudtaget ska moppas eller inte. Det går också att skapa virtuella väggar om man alltid vill undvika några ytor, men också bestämma när eller om det ska moppas där det också dammsugs.

  När en första kartläggning har gjorts kommer robotdammsugaren att fortsätta kartlägga vid varje körning om nya hinder av någon anledning skulle ha dykt upp sedan senaste körningen. Man behöver självklart inte varje gång aktivt beordra robotdammsugaren att göra sitt jobb, utan det går att ställa in intervaller hur ofta allting ska ske. Robotdammsugaren har också trappsensorer för att inte falla ner för trappor och gå sönder.

  För att inte gå miste om några funktioner och egenskaper krävs appen Mi Home. Det är via appen det mesta styrs och där man också kan få information om när det är dags för olika sorters underhåll såsom filterbyten, eller rengöring av borstar och sensorer. Appen är väldigt tydlig och lättanvänd, och kommer att lämpa sig både för nörden men också för de som inte är lika bekanta med teknik.

  Resultat och sammanfattning

  Resultatet som S5 Max lämnar efter sig är imponerande. I det stora hela är de allra flesta ytor helt fria från damm med undantag för väldigt skarpa hörn där borsten helt enkelt inte kommer åt. Är det väldigt lite smuts eller damm får man inspektera noga för att ens se missen eftersom större dammtussar fastnar omgående i robotdammsugarens sidoborste även från hörn.

  S5 Max är också smart på det sättet att den alltid försöker minimera antalet svängar och rörelser. Ska en avlång korridor dammsugas kommer dammsugaren svepa längs med långsidorna istället för kortsidan och undviker på så sätt att behöva svänga och vända om kontinuerligt. Hur snabbt den 460 ml stora dammbehållaren blir full beror helt på hur smutsigt det är, men vattentanken som används till moppning klarar av en yta på ca 300 kvadratmeter innan tanken behöver fyllas på. Moppningen kommer aldrig att kunna jämföras med den som kan utföra med handkraft, men den löser enklare fläckar och smuts som kan ha missats att sugas upp.

  Det verkar som att utvecklingen kring robotdammsugare numera har kommit så pass långt att även modeller som långt ifrån är de dyraste utan problem kan slåss med de dyrare modellerna. Roborock S5 Max är ett tydligt bevis på just detta.

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Fördelar

  • Mycket för pengarna
  • Kan konkurrera med betydligt dyrare modeller
  • Stora möjligheter att ställa in hur man vill ha det i appen
  • Smarta rörelser gör den snabb

  Nackdelar

  • Skarpa hörn kan vara svåra att komma åt
  Produkten finns att köpa här:
  3970 kr
  4588 kr
 5. Bästa för små ytor Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential

  "Ett gott val för den lilla lägenheten eller för den som vill ha ett billigt alternativ"
  Vårt betyg
  3,5/5
  Prestanda:
  3,3/5
  Effektivitet:
  3,5/5
  Tillförlitlighet:
  3,0/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Hållbarhet:
  3,9/5
  Till butiken
  (Robotexperten)
  Egenskaper
  • Batteritid: 90 minuter
  • Sugstyrka: 2200 Pa
  • Våtmoppning: Ja
  • Max tröskelklättring: 2 cm
  • Dammbehållare : 420 ml
  • Ljudnivå: 69 dB
  • Vattentank: 200 ml
  • Kamerasensor: Nej

  Recension

  Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential är en av de enklare robotdammsugarna som finns ute på marknaden, och därav ordet essential som betyder grundläggande. Undertill finns två borstar som sveper in mot mitten, och en borste i mitten som också suger in smutsen. Den lilla knoppen som brukar finnas på toppen av robotdammsugare fattas för att det inte finns allt för många sensorer på just denna modell.

  Sugkraften på 2200 Pa är det inga fel på och heller inte dammbehållaren på 420 ml. Dessa är faktiskt relativt bra sett till priset. Vattentanken för våtmoppningsfunktionen ligger på 200 ml. Driftstiden på 90 minuter är lite lågt för större hushåll och skulle behövt vara lite större med tanke på dess rörelsemönster vilket vi kommer att komma till senare.

  En enkel app men ett dugligt resultat

  Appen Mi Home som används tillsammans med dammsugaren är väldigt enkel. Den är enkel både sett till användning men också sett till funktioner. Allting som har med virtuella väggar och specificerade rum att göra fattas tyvärr, utan den här modellen är en allt eller inget typ av robotdammsugare. När den körs igång sveper den alla ytor som den har kartlagt sedan tidigare. Man kan alltså inte välja specifika områden.

  Denna robotdammsugaren är inte en av de smartaste vi har sett, men det kan man heller inte förvänta sig med tanke på priset. Den är inte allt för systematisk i sitt städande utan åker lite på alla möjliga olika ställen. Efter en körning finns det en del smuts kvar men i det stora hela ser det godkänt ut. Det man bör göra är att låta robotdammsugaren svepa alla ytor två gånger. Stora lägenheter verkar vara omständligt men mindre lägenheter med bara ett eller två rum som inte behöver allt för mycket smarthet duger den till.

  Robotdammsugaren som föredrar simpla hem

  Detta är en av de osmartare smarta dammsugarna som ändå fungerar bra när ytan den ska jobba på inte är stor. Stora ytor tenderar att ha lite för mycket hinder och objekt vilket gör att bättre och fler sensorer behövs för att städningen ska bli effektiv. Denna robotdammsugare fungerar som en prova på modell snarare än något man kommer att ha i fem år. Är man osäker på om man kommer att gilla en robotdammsugare är det här ett billigare alternativ som städar (även om den kanske behöver två svep) trots att möjligheterna i appen inte är allt för stora.   

  Se tillverkarens produktpresentation nedan

  Fördelar

  • Billig
  • Fungerar bra när den totala ytan är liten

  Nackdelar

  • Bör köras två gånger för att bli rent
  • Få möjligheter i appen att sätta begränsningar
  Produkten finns att köpa här:
  1759 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Robotdammsugare Batteritid Sugstyrka Våtmoppning Max tröskelklättring Max tröskelklättring Totalbetyg Pris
Roborock S7 Vit 180 minuter 2500 Pa Ja 2 cm 470 ml Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
5290 kr
Cleverio T-800 Robotdammsugare 120 minuter 3000 Pa Ja 2 cm 600 ml Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2499 kr
Roborock S6 MaxV Robotdammsugare 180 minuter 2500 Pa Ja 2 cm 460 ml Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Bästa pris
4690 kr
Roborock S5 Max Robotdammsugare 150 minuter 2000 Pa Ja 2 cm 460 ml Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
3970 kr
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential 90 minuter 2200 Pa Ja 2 cm 420 ml Betyg 3,5 / 5
3,5 / 5
Bästa pris
1759 kr
viktiga faktorer för att välja rätt robotdammsugare

Så hittar du bästa robotdammsugare

När man börjar jämföra robotdammsugare finns det en hel del specifikationer och aspekter att ta hänsyn till, och som man direkt från produktsidan för robotdammsugaren kan få reda på. Vi har sammanställt de viktigaste punkterna med kortare tankar och reflektioner, där vissa punkter för den insatta är självklarheter medan den som är ny till robotdammsugare snabbt kan sammanfattat få sig en uppfattning.

 • karta

  Smart kartläggning 

  Vid en första dammsugning kommer det att ta lite längre tid för att robotdammsugaren ska kartlägga ytan. Kartläggningen underlättar oerhört vid framtida dammsugningar. Har man exempelvis bakat i köket eller haft en fest i vardagsrummet kan man med några få knapptryck i appen få robotdammsugaren att städa där det behövs, och inte i hela huset eller lägenheten. Det är ett smidigt sätt att alltid se till att det är rent även om man har ställt in att robotdammsugaren ska städa periodvis.
 • dammsug

  Sugstyrka 

  En hög sugstyrka kommer till bäst användning vid ojämna och mjuka ytor. Vid normala och blanka golv behövs oerhört låg sugkraft för att kunna suga upp damm, smulor och annat. Att effektivt kunna dammsuga en lurvig matta med långa fransar är det riktiga testet för en robotdammsugare. Smuts letar sig gärna in mellan fransar och djupt in i mattans veck, och det är i dessa tillfällen man vill ha hög sugstyrka. Har man inga mattor eller väldigt plana mattor är sugkraften inget man behöver fundera kring, men vi rekommenderar att man försöker ha åtminstone en sugkraft om 2000 Pa eller mer på en robotdammsugare.
 • batteri10

  Batteritid 

  En lång batteritid på en robotdammsugare underlättar primärt för de som bor i hus eller har en lägenhet med en stor golvyta. Då hinner robotdammsugaren dammsuga allting i en körning istället för att behöva avbryta och åka tillbaka till laddningsstationen för att ladda batteriet. Samtidigt kommer de allra flesta att använda robotdammsugaren när de själva inte är hemma utan är på jobbet, träningen eller liknande. Därför har en robotdammsugare oftast mer tid än vad som behövs i vilket fall.
 • damm

  Kapacitet & dammbehållare 

  När det kommer till dammbehållaren fungerar den sällan likt batteriet där robotdammsugaren kan åka till laddningsstationen och lösa problemet själv. Dammbehållaren kommer man själv att få tömma, men det går lyckligtvis snabbt och behöver bara göras någon gång i veckan. Man behöver inga dammsugarpåsar utan det är en fix behållare av plast som enbart töms i papperskorgen och sedan sätts tillbaka igen.
 • moppa

  Våtmoppning & vattentank 

  Alla robotdammsugare klarar av att dammsuga upp smuts och damm från blanka ytor, men fläckar som har torkat fast är inget som kan dammsugas upp. Som tur är har fler och fler modeller en våttorkningsfunktion som effektivt avlägsnar enklare fläckar som har lyckats suga sig fast på golvet. Våtmoppningsfunktionen kan tyvärr inte helt liknas vid en människa som med kraft kan moppa bort även de svåraste av fläckar, men funktionen är ett glatt komplement till dammsugningen. För att moppningen ska fungera har robotdammsugaren en vattentank som kommer att behöva fyllas.
 • troeskel

  Tröskelhöjd 

  Den högsta tröskelhöjden eller kanten som en robotdammsugare kan ta sig över har mer eller mindre blivit standardiserad idag. Den stora majoriteten av robotdammsugare klarar av trösklar som är upp till 2 cm höga. Detta räcker för att ta sig över alla normala trösklar och mattor, men bor man i hus som börjar närma sig 100 år finns det ibland skavanker i form av just märkliga trösklar och kanter. Även i majoriteten av dessa fall brukar det inte vara några problem, men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att mäta höjden för att slippa tråkiga överraskningar.
 • sensor2

  Sensorer 

  En robotdammsugare som har flera sensorer kommer att enklare kunna uppfatta sin omgivning och snabbare ta bättre beslut. Den kommer kvickare att uppfatta hinder och byta riktning istället för att köra in i väggar och objekt för att först sedan åka åt ett annat håll. Robotdammsugaren kommer också at bli snabbare och mer effektiv när varje rörelse sparar tid istället för att behöva begå samma misstag hela tiden. Avancerade modeller av robotdammsugare har även trappsensorer som hindrar den från att åka ner för en trappa och gå sönder. Generellt kan man säga att desto fler sensorer en robotdammsugare har, desto bättre.
 • app3

  Mobilapp & appstyrning 

  Samtliga moderna robotdammsugare kopplas på ett eller annat sätt mot en app som kan styras från en mobil, surfplatta eller annat där appen fungerar. Mer avancerade modeller kommer med fler funktioner som exempelvis rum som automatiskt upptäcks och sparas av robotdammsugaren. Ytterligare verktyg till att sätta virtuella spärrar och områden, och stöd för att spara olika plan om man har två eller fler våningar där man bor finns med. Det går också att i realtid se var robotdammsugaren befinner sig när den dammsuger. Väldigt mycket är automatiserat, men det kan vara spännande att själv kunna få ställa in hur man vill att robotdammsugaren ska fungera om man vill.
 • ljud2

  Ljudnivå 

  En robotdammsugare kommer inte riktigt upp i samma effekt som en vanlig dammsugare, men fördelen med det är också att man får en mycket lägre ljudnivå. I de fall som robotdammsugaren får utföra sitt jobb när ingen är hemma spelar ljudnivån ingen roll, men ibland vill man få ett specifikt rum städat när man själv är hemma och då är det fördelaktigt att robotdammsugaren är tyst.
 • rengora

  Rengöring & underhåll 

  Robotdammsugaren kräver lika lite underhåll som en vanlig dammsugare, men alla kommer att kräva det oavsett modell. Ser man till att behållaren med smuts och damm töms, och byter ut filtret när det behövs har man redan där kommit väldigt långt. Utöver dessa moment händer det att smuts fastnar på fransarna som sveper in dammet i robotdammsugaren. Genom att snabbt bara putsa bort och rengöra fransarna från smuts kommer man att effektivisera robotdammsugarens dammsugaregenskaper. Robotdammsugarens yttre kan simpelt torkas rent med en fuktig trasa.
 • AI

  AI & kamera  

  Ett flertal av de nyaste robotdammsugarna har börjat få kameror monterade som man kan använda. Man kan tro att kamerorna bara är till för att kunna ta bilder och filma sina husdjur och köra in i de som är hemma när man själv inte är det. Den stora poängen med kameror är att man med hjälp av AI som kontinuerligt utvecklas kan lära robotdammsugaren att uppfatta nya sorters objekt och hinder. En vanlig robotdammsugare hade kanske inte uppfattat en plastpåse eller tunna kablar som annat än golv, medan en AI som ser vad kameran ser kan lära sig att det är hinder som ska undvikas. Fördelen är att robotdammsugaren kan utvecklas mycket med hjälp av uppdateringar även efter att den har släppts till allmänheten.
 •  

kvinna trycker robotdammsugare

Ytterligare fördelar med robotdammsugare

En robotdammsugare kan man köpa av flera olika anledningar. Vissa är teknikentusiaster och andra tycker att det kan vara spännande att prova något man har hört mycket gott om, men det finns ett flertal fördelar med en robotdammsugare när man börjar jämföra dessa med traditionella dammsugare.

Tid

Den absolut största fördelen som talar för en robotdammsugare är tiden. Om man börjar fundera på hur många timmar varje vecka som spenderas på städning och lägger ihop alla dessa, blir det många timmar på ett år. Detta är tid som man mer eller mindre helt och hållet skulle kunna slippa, och istället lägga på något roligt.

Rent

Det första intrycket när en ny människa kommer på besök är alltid det viktigaste. Att det är rent och fint ger direkt ett gott intryck om att en person har bra koll på läget. Det är också trevligt att själv alltid kunna komma hem till något städat som man trivs med och kan vara stolt över.

Allergivänlighet

Katter och hundar lämnar gärna en hel del hår efter sig när de far runt, och människor som har olika sorters allergier tycks bara bli fler. Med en robotdammsugare städas katt- och hundhår effektivt upp innan de hinner sätta sig på olika ställen, men det är när det kommer till pollen som robotdammsugaren får glänsa lite extra. Pollen letar sig gärna in till hem via ventilationer och när man vädrar, men om robotdammsugaren får dagligen svepa under perioderna som det är som värst kommer allergiker som har mycket besvär från pollen få en mycket lindrigare tillvaro.

Om testet

Testets förfarande kan delas in i tre olika punkter där den största delen av tiden har lagts ner på urvalet av robotdammsugare och det praktiska testet. Sedan har resultaten sammanfattats och ett genomsnittsbetyg presenterats.

Urvalet

Det skulle vara tidsförödande att gå igenom samtliga modeller som marknaden har att erbjuda. De absolut dyraste med femsiffriga belopp och de som kostar under tusenlappen har sållats bort direkt. Kvaliteten är alldeles för ofta undermålig på de absolut billigaste modellerna och modeller som kostar tio tusen eller mer börjar bli för nischade för gemen man. Vi har fokuserat på prisvärda alternativ och valt ut de populäraste produkterna som har fått goda betyg från andra recensenter, och som har ett stort antal betyg och kommentarer från konsumenter. När den första gallringen var genomförd gjordes ytterligare en gallring för att välja ut robotdammsugarna som hade de bästa specifikationerna sett till priset. Dessa gick vidare till de praktiska testerna.

Testet

Det praktiska testet gick till genom att ett tomt 24 m² stort rum först fylldes med ett bord, fyra stolar, en matta med tjock och lång lugg, och en rund pall som fick agera som hinder på arbetsytan för robotdammsugarna. Samtliga robotdammsugare fick sedan i lugn och ro kartlägga rummet. På givna ställen placerades mjöl och dammtussar ut. Alla robotdammsugare fick sedan i tur och ordning starta från ett av hörnen och fick beroende på noggrannhet, tid och pris olika betyg. I samband med det praktiska testet, testades också robotdammsugarnas app och hur enkelt det var att navigera i dessa samt vilka funktioner som erbjöds och hur effektiva dessa var som självklart också vägdes in i betyget.

Recension & utvärdering

Efter att all data i form av jämförelser av specifikationer och resultat från det praktiska testet utvärderats och sammanställts, har varje robotdammsugare blivit tilldelat ett genomsnittsbetyg. Betyget är alltså en sammanställning från samtliga moment och intryck när man har tagit hänsyn till priset.

LÄS MER: Bästa Luftrenare

vanliga frågor om Robotdammsugare

FAQ: Vanliga frågor om robotdammsugare

Vilken robotdammsugare är bäst?

Enligt våra tester och jämförelser av specifikationer har Roborock S7 Vit blivit utsedd till den bästa robotdammsugaren 2023. Robotdammsugaren får höga betyg i samtliga kategorier och lägger sig på en prisnivå som gör den riktigt konkurrenskraftig. 

Hur höga trösklar klarar en robotdammsugare?

I regel klarar en robotdammsugare av att ta sig över trösklar som är 2 cm höga eller lägre. Olyckligtvis framgår inte detta tydligt hos alla tillverkare, men det är oerhört få modeller som bara klarar av en kant om 1 cm.

Klarar robotdammsugare av att dammsuga mattor?

En robotdammsugare kan utan problem dammsuga mattor, men hur bra är en annan fråga. Har man väldigt dammiga eller mattor som lätt blir smutsiga vill man se till att sugkraften hos robotdammsugaren är hög, gärna 2000 Pa eller högre.

Behöver man en robotdammsugare?

Den stora majoriteten av människor som har köpt en robotdammsugare har inte ångrat sig och känner att det har underlättat i deras vardag. Det är mycket tid som frigörs och som man istället kan lägga på annat när man har en robotdammsugare.

Fungerar robotdammsugare om man har katt, hund eller andra djur?

Det går utan tvekan att ha en robotdammsugare även fast man har djur i hemmet. Vissa djur kan bli rädda eller är lite försiktiga i början, men de flesta vänjer sig efter ett tag. Med lite tur kan man även få se en katt som hoppar upp på robotdammsugaren och åker runt på den!

Fungerar robotdammsugare både till Android och iOS?

De flesta modeller har stöd för både Android och iOS enheter. Vi har inte stött på några modeller som skulle exkludera en stor mängd människor bara för att de inte skulle ha det ena eller det andra operativsystemet.

Hur fungerar en robotdammsugare?

En robotdammsugare fungerar väldigt likt en vanlig dammsugare bara att den är sladdlös och automatiskt. Robotdammsugaren har fransar som sveper inte smuts till sugenheten som sedan suger upp det in till en behållare. Genom att använda olika sensorer kan robotdammsugaren bilda sig en uppfattning om sin omgivning som den sedan kan navigera sig efter i framtiden. Via en app kan man styra robotdammsugaren och få den att städa vissa specifika områden efter behov.

Hur styrs en robotdammsugare?

En robotdammsugare kan inte styras på samma sätt som en radiostyrd bil, utan man använder en app på en lämplig enhet för att ge order till robotdammsugaren vad den ska göra, och när.

Hur ofta behöver en robotdammsugare köras?

Det beror helt på hur snabbt det hinner bli smutsigt, men i ett vanligt hem brukar robotdammsugaren köra tre svep per vecka för att det alltid ska upplevas som rent. Har man haft över gäster eller om det har blivit mer stökigt än vanligt av andra anledningar kan man med ett fåtal knapptryck få robotdammsugaren att städa lite extra.

Kan man helt avstå från att städa om man har en bra robotdammsugare?

En bra robotdammsugare kommer att se till att golvytan är väldigt ren och fin, men det kommer fortfarande kunna samlas damm och smuts på olika hyllor som måste städas. Däremot kommer en bra robotdammsugare ta hand om det allra värsta eftersom golvet är den lägsta och sista punkten som smuts kan hamna på, och det är där robotdammsugaren arbetar.

robotdammsugare och kvast

Om vårt test

Dagens moderna robotdammsugare kommer med flera funktioner som inte bara underlättar städandet, utan i vissa fall sköter hela moment själva. Med smarta kartläggningssystem kan man med ett knapptryck bestämma var och när robotdammsugaren ska dammsuga, eller kanske moppa för den delen. I köpguiden längre ner har vi gått igenom viktiga egenskaper och specifikationer, och i de praktiska testerna från verkligheten har vi fokuserat på följande punkter:

 • Noggrannheten – En robotdammsugare som lämnar kvar smuts och damm kommer snabbt att enbart få stå kvar i sin laddningsstation samtidigt som den vanliga dammsugaren åker fram igen. Noggrannheten är av högsta prioritet.
 • Snabbheten – En snabb robotdammsugare underlättar markant om man själv är iväg men får exempelvis reda på att man ska få besök. Då hinner robotdammsugaren med ett sista svep innan man själv och besöket anländer.
 • Funktionaliteten – Ett flertal funktioner som ska underlätta och effektivisera städandet är bra, men ska man betala för fler funktioner är det också viktigt att dessa fungerar som det är tänkt och inte bara finns med på pappret.
 • Appens användarvänlighet – Det ska vara lätt att komma igång med en robotdammsugare och instruktionerna ska vara simpla och tydliga. En robotdammsugare ska även kunna tilltala dem som inte är lika vana användare av appar och elektronik.
 • Prisvärdhet – En mycket dyrare robotdammsugare kommer i de flesta fall att vara bättre, men en dyrare kommer kanske i vissa fall med mer funktioner än man faktiskt behöver. Man måste alltid jämföra helheten med prisbilden för att få en rättvis jämförelse.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 4.5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.