Bästa Smartwatch 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Utforska världen av smartwatches och upptäck teknikens bästa för handleden.
Smartwatch - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Apple Watch Ultra 49mm Apple Watch Ultra 49mm
Pris
8990 kr
Till butik
betyg 4,5 Amazfit GTR 3 Pro Amazfit GTR 3 Pro
Pris
2699 kr
Till butik
betyg 4,3 Amazfit GTR 4 Superspeed Amazfit GTR 4 Superspeed
Pris
2699 kr
Till butik
betyg 4,2 Garmin Instinct 2 Standard Edition Garmin Instinct 2 Standard Edition
Pris
2690 kr
Till butik
betyg 4,0 Samsung Galaxy Watch3 Samsung Galaxy Watch3
Pris
3890 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En smartwatch är inte bara en klocka, det är en kompakt och kraftfull teknisk enhet som bärs runt handleden. Smartwatches har blivit allt mer populära på grund av deras mångsidighet och förmåga att kopplas samman med andra elektroniska enheter, som smartphones. De erbjuder en mängd funktioner som kan komma till nytta i vardagen, från att hålla reda på din fysiska aktivitet och hälsostatus till att hantera meddelanden och påminnelser. När du vill ha allt detta till hands, utan att behöva ta upp telefonen ur fickan, då är en smartwatch det perfekta verktyget för dig.

I vår strävan att hitta den smartwatch som erbjuder mest för pengarna, har vi testat en rad modeller från olika tillverkare. Genom noggranna tester och analyser har vi utvärderat allt från batteritid och användarvänlighet till design och extra funktioner. Resultatet av vårt omfattande arbete är entydigt. Apple Watch Ultra 49mm är det bästa smartwatch vi har stött på. Den utmärker sig genom sin sublima prestanda, eleganta design och en uppsjö av nyttiga funktioner, vilket gör den till det självklara valet för den som vill ha det bästa inom smartwatch-teknologi.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Smartwatch 2023

 1. Apple Watch Ultra 49mm / GPS + Cellular / Titanium Case med Black/Gray Trail Loop - M/L Bäst i test: 4,7/5
 2. Amazfit GTR 3 Pro Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Amazfit GTR 4 Superspeed Bästa innovationen: 4,3/5
 4. Garmin Instinct 2 Standard Edition 45mm - Grafitgrå Bästa funktionerna: 4,2/5
 5. Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Rostfritt Stål BT R840- Silver Bästa designen: 4,0/5
 6. Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Rostfritt Stål BT R840- Silver Kundfavoriten: 3,9/5
 7. Fitbit Sense 2 - Shadow Grey/Graphite Bästa billiga: 3,8/5
 1. Bäst i test Apple Watch Ultra 49mm

  Robust smartklocka med lång batteritid och hög användarvänlighet.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Design:
  4,5/5
  Funktionalitet:
  4,3/5
  Prestanda:
  4,9/5
  Användarvänlighet:
  4,9/5
  Batteritid:
  4,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Apple Watch Ultra 49mm är en robust, mångsidig och estetiskt tilltalande smartklocka. Med en 49 mm-boett i flygindustriklassat titan är den både lätt och hållbar. Den ljusstarka skärmen, som är den största någonsin på en Apple Watch, gör klockan lätt att läsa under alla förhållanden. Användarvänligheten är hög med ett intuitivt gränssnitt och effektiva meddelande- och notisfunktioner. Funktioner som precisions-gps-system, vattentålig ner till 100 m, och avancerade säkerhetsfunktioner gör denna smartklocka oerhört funktionell.

  Apple Watch Ultra 49mm imponerar också med sin långa batteritid. Klockan kan hålla upp till 36 timmar vid normal användning och har ett strömsparläge för ännu längre batteritid. Dessutom har den stöd för e-sim och WiFi, vilket förbättrar dess anslutningsmöjligheter. En annan stark punkt i designen är dess vattentålighet upp till 100 m, vilket gör den perfekt för alla typer av aktiviteter.

  Priset på 8990 kr kan verka högt i jämförelse med andra smartklockor på marknaden, men med tanke på kvaliteten och användbarheten av denna smartklocka, kan det definitivt anses vara prisvärt. Detta är en smartklocka som levererar på alla punkter, från användarvänlighet och funktionalitet till batterilivslängd och design, vilket gör det till en utmärkt investering. Därför har vi gett Apple Watch Ultra 49mm betyget 4,7 av 5.

  Fördelar

  • Lätt och hållbar design
  • Stor och ljusstark skärm
  • Avancerade säkerhetsfunktioner
  • Lång batteritid
  • Stöd för e-sim och WiFi

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  8990 kr
 2. Bästa premiumvalet Amazfit GTR 3 Pro

  Högkvalitativ smartklocka med omfattande funktionalitet och stilren design.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Design:
  4,5/5
  Funktionalitet:
  4,8/5
  Prestanda:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,5/5
  Batteritid:
  4,5/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Amazfit GTR 3 Pro är en smartklocka som imponerar med sin omfattande funktionalitet och användarvänlighet. Dess intuitiva gränssnitt och smidiga interaktion gör att det går lätt att navigera genom olika funktioner och inställningar. Med en rad integrerade appar och funktioner, inklusive 150+ inbyggda sportlägen, smart igenkänning av 8 sportlägen, och förmågan att mäta blodsyre, hjärtfrekvens, stressnivåer och sömn, levererar den mer än vad man kan förvänta sig av en smartklocka i denna prisklass.

  Designen är ytterligare en stark punkt för Amazfit GTR 3 Pro. Den kombinerar det klassiska utseendet hos traditionella klockor med modern teknologi, vilket gör den lika lämplig för arbete som för träning. Den är robust byggd med en aluminiumlegering av flygplanskvalitet och kommer med en Ultra HD AMOLED-skärm som ger enastående klarhet. Den har även en imponerande batteritid på upp till 12 dagar vid normal användning, vilket minskar behovet av frekvent laddning.

  Priset på 2699 kr gör Amazfit GTR 3 Pro till ett prisvärt alternativ med tanke på dess rika funktioner och högkvalitativa design. Dessutom erbjuder den ett brett utbud av hälso- och fitnessrelaterade funktioner som kan hjälpa användaren att hålla koll på sin hälsa och träning. Överlag är Amazfit GTR 3 Pro ett starkt alternativ för de som letar efter en prisvärd, funktionell och stilfull smartklocka.

  Fördelar

  • Omfattande funktionalitet och användarvänlighet.
  • 150+ inbyggda sportlägen och hälsofunktioner.
  • Robust design med Ultra HD AMOLED-skärm.
  • Imponerande batteritid på upp till 12 dagar.
  • Prisvärt alternativ för dess rika funktioner.

  Nackdelar

  • Inte lika kända som konkurrerande märken.
  • Kan sakna några premiumfunktioner.
  Produkten finns att köpa här:
  2699 kr
 3. Bästa innovationen Amazfit GTR 4 Superspeed

  Användarvänlig smartklocka med många funktioner och lång batteritid.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Design:
  4,2/5
  Funktionalitet:
  4,4/5
  Prestanda:
  3,8/5
  Användarvänlighet:
  4,6/5
  Batteritid:
  4,6/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Amazfit GTR 4 Superspeed imponerar med sin användarvänlighet och funktionalitet. Gränssnittet är intuitivt och AMOLED-skärmen på 1,43 tum gör det lätt att bläddra genom menyer och läsa notiser. Klockan erbjuder över 150 olika aktivitetslägen och smart detektion för åtta olika träningslägen. Stressmätning, puls- och blodsyremätning kan alla utföras samtidigt med ett enda knapptryck. Inbyggd GPS erbjuder en hög tillförlitlighet, även i tuff terräng. Dessutom ger Amazfit GTR 4 Superspeed användaren möjlighet att ansluta Bluetooth-hörlurar för musikuppspelning eller träningsuppdateringar.

  Designmässigt är denna smartklocka både attraktiv och hållbar, med en tålighet mot vatten på upp till 5 ATM. Användaren kan även välja bland ett brett utbud av olika urtavlor för att anpassa klockan efter egen stil och behov. Ett mycket imponerande drag är batteriets livslängd – upp till 14 dagar vid normal användning, 24 dagar i Battery Saver Mode, och 7 dagar vid extrem användning.

  Prismässigt ligger Amazfit GTR 4 Superspeed på en mer överkomlig nivå än flera av sina konkurrenter, vilket gör den till ett mycket prisvärt alternativ. Med tanke på den höga funktionaliteten, användarvänligheten och den imponerande batterilivslängden, erbjuder denna smartklocka mycket värde för pengarna. Sammantaget får Amazfit GTR 4 Superspeed ett starkt betyg på 4,3 av 5 i vårt test.

  Fördelar

  • Användarvänligt och intuitivt gränssnitt
  • Över 150 aktivitetslägen
  • Inbyggd GPS och Bluetooth-hörlursanslutning
  • Hög vattentålighet (5 ATM)
  • Imponerande batterilivslängd

  Nackdelar

  • Inte lika populär som konkurrenterna
  • Kan sakna vissa premiumfunktioner
  Produkten finns att köpa här:
  2699 kr
 4. Bästa funktionerna Garmin Instinct 2 Standard Edition

  Robust smartklocka med omfattande funktionalitet och lång batterilivslängd.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Design:
  4,0/5
  Funktionalitet:
  4,7/5
  Prestanda:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Batteritid:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Garmin Instinct 2 Standard Edition är en robust och användarvänlig smartklocka, perfekt för den aktiva användaren. Den intuitiva designen och gränssnittet gör det lätt för användaren att navigera mellan olika funktioner och inställningar. Meddelande- och notisfunktionen fungerar utmärkt och ger tydliga och snabba uppdateringar.

  När det gäller funktionalitet står Garmin Instinct 2 Standard Edition ut med sina förladdade aktivitetsprofiler för löpning, cykel, simmning, styrketräning och flera andra sporter. Klockan stödjer e-sim och WiFi vilket är ett stort plus. Batteritiden är imponerande tack vare solladdningsfunktionen som ger obegränsad batteritid på de större modellerna och flera veckors batteritid på 2S. Dess robusta design är både tilltalande och hållbar, med tålighet mot vatten.

  Prisvärdheten på Garmin Instinct 2 Standard Edition är hög, med tanke på dess omfattande funktionalitet, högkvalitativa design och långa batterilivslängd. Sammantaget ger vi Garmin Instinct 2 Standard Edition betyget 4,2 av 5. Detta är en pålitlig smartklocka för den aktiva användaren som vill ha en robust men ändå stilren klocka med ett utmärkt urval av funktioner.

  Fördelar

  • Användarvänlig och intuitiv design
  • Stöder e-sim och WiFi
  • Robust och vattentålig
  • Omfattande aktivitetsprofiler
  • Utmärkt batteritid med solladdning

  Nackdelar

  • Hög prispunkt jämfört med konkurrensen
  • Designen kanske inte tilltalar alla
  Produkten finns att köpa här:
  2690 kr
 5. Bästa designen Samsung Galaxy Watch3

  En stilfull, tekniskt avancerad och prisvärd smartklocka.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Design:
  3,9/5
  Funktionalitet:
  3,7/5
  Prestanda:
  4,1/5
  Användarvänlighet:
  4,2/5
  Batteritid:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung Galaxy Watch3 är en smartklocka som kombinerar modern teknik med klassisk design. Den har en rund ratt i rostfritt stål vilket ger den ett estetiskt tilltalande och hållbart utseende. Skärmen är 1,4 tum stor och erbjuder färgstarka och tydliga bilder. Tack vare Tizen OS, erbjuder klockan en smidig användarupplevelse med ett intuitivt gränssnitt och snabb respons på touch-kommandon. Dessutom är klockan vattentät upp till 50 m, vilket gör den idealisk för både daglig användning och träningsaktiviteter.

  Galaxy Watch3 imponerar med sina starka funktioner. Den erbjuder ett brett spektrum av spårningsdata, inklusive distans, kaloriförbränning, sömnmönster och hjärtfrekvens vilket gör den till en pålitlig träningspartner. Klockan stödjer även e-sim, WiFi och Bluetooth 5.0 vilket gör att du kan ansluta den till din smartphone för att ta emot meddelanden och samtal. Klockan stöder både iOS och Android, vilket ökar dess flexibilitet och användarvänlighet.

  Det mest imponerande med Galaxy Watch3 är dess batteritid. Samsung hävdar att det kan räcka upp till 151 timmar på en enda laddning, vilket ger en fördel jämfört med många andra smartklockor på marknaden. Med tanke på priset som ligger runt 3890 kr, erbjuder Samsung Galaxy Watch3 en bra balans mellan prestanda, hållbarhet och pris. Således, om du letar efter en smartklocka som kombinerar stil, teknik och prisvärdhet, är Samsung Galaxy Watch3 ett starkt alternativ att överväga.

  Fördelar

  • Estetisk design med rostfritt stål
  • Starka spårningsfunktioner
  • Stöd för e-sim, WiFi och Bluetooth 5.0
  • Kompatibilitet med både iOS och Android
  • Lång batteritid

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra smartklockor
  • Inte bästa valet i testet
  Produkten finns att köpa här:
  3890 kr
 6. Kundfavoriten Xplora - X6Play

  En användarvänlig smartklocka med bred appkompatibilitet och imponerande batterilivslängd.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Design:
  3,8/5
  Funktionalitet:
  3,8/5
  Prestanda:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Batteritid:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Xplora - X6Play är en smartklocka med ett stort antal funktioner som gör den idealisk för daglig användning. Den har en intuitiv användarvänlighet med ett lättanvänt gränssnitt och display samt en smidig meddelande- och notisfunktion. Dessutom är dess appkompatibilitet imponerande, vilket gör att det går att ladda ned och använda ett brett utbud av appar. Klockan stödjer också e-sim och Wi-Fi, vilket ger den extra funktionalitet.

  När det gäller design och batterilivslängd, har Xplora - X6Play mycket att erbjuda. Den har ett tilltalande utseende och är tillverkad av hållbara material, vilket ger den en lång livslängd. Batterilivslängden är också imponerande med upp till 151 timmars körtid och snabb laddningstid. Klockan är vattentät upp till 50 meter, vilket gör att den kan användas vid simning eller i regn utan problem.

  Prisvärdheten hos Xplora - X6Play är inte lika tilltalande som de andra aspekterna av produkten. Trots de många funktionerna och den höga kvaliteten, är priset något högt jämfört med liknande produkter på marknaden. Men för dem som värderar kvalitet, funktionalitet och design högt, kan denna smartklocka vara väl värd investeringen.

  Fördelar

  • Stort antal funktioner
  • Lättanvänt gränssnitt och display
  • Impressiv appkompatibilitet
  • Stödjer e-sim och Wi-Fi
  • Lång batterilivslängd

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med liknande produkter
  • Kan vara för avancerad för vissa användare
  Produkten finns att köpa här:
  3890 kr
 7. Bästa billiga Fitbit Sense 2

  Högkvalitativ smartklocka med stark hälsospårningsfunktion och bra batteritid.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Design:
  3,6/5
  Funktionalitet:
  4,1/5
  Prestanda:
  3,5/5
  Användarvänlighet:
  3,9/5
  Batteritid:
  3,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Baserat på vår test av Fitbit Sense 2, så bedömer vi den som en mycket kompetent smartklocka, speciellt för dem med ett särskilt intresse för hälsa och välbefinnande. När det gäller användarvänlighet är gränssnittet lätt att navigera och displayen är responsiv och klar. Meddelande- och notisfunktionen fungerar smidigt, vilket gör det enkelt att hålla koll på uppdateringar från din smartphone.

  Fitbit Sense 2 excellerar i sin funktionalitet med en stark hälsospårningsfunktion. Den inkluderar funktioner som pulsmätning dygnet runt, sömnanalys, stresshantering och till och med syremättnad. Med stöd för e-sim och WiFi kan det erbjuda alla fördelarna med en modern smartwatch. Batteritiden är också imponerande, med upp till sex dagars användning mellan laddningarna. Dessutom är smartklockan vattentålig, vilket gör den till en bra följeslagare för olika aktiviteter.

  Med tanke på alla dess funktioner och smarta design, kan priset på 3190 kr anses vara ganska högt. Men om du värdesätter en smartklocka med stark hälso- och fitnessfokusering och inte har något emot att betala lite extra för kvalitet och funktionalitet, så är Fitbit Sense 2 definitivt ett alternativ att överväga.

  Fördelar

  • Lättanvänt gränssnitt
  • Utmärkt hälsospårningsfunktion
  • Stöd för e-sim och WiFi
  • Impressiv batteritid
  • Vattentålig

  Nackdelar

  • Högt pris
  • Saknar vissa smartwatch-funktioner
  Produkten finns att köpa här:
  3190 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Smartwatch Totalbetyg Pris
Apple Watch Ultra 49mm / GPS + Cellular / Titanium Case med Black/Gray Trail Loop - M/L Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
8990 kr
Amazfit GTR 3 Pro Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
2699 kr
Amazfit GTR 4 Superspeed Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2699 kr
Garmin Instinct 2 Standard Edition 45mm - Grafitgrå Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
2690 kr
Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Rostfritt Stål BT R840- Silver Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
3890 kr
Samsung Galaxy Watch3 (45mm) Rostfritt Stål BT R840- Silver Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
3890 kr
Fitbit Sense 2 - Shadow Grey/Graphite Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
3190 kr
viktiga faktorer för att välja rätt smartwatch

Så hittar du bästa smartwatch

Att hitta den bästa smartwatchen kan vara en utmaning, eftersom vad som anses vara bäst kan variera beroende på individens behov och preferenser. Det finns dock vissa kriterier som generellt sett kan hjälpa dig att bedöma kvaliteten och prestandan hos olika modeller. Nedan följer en utförlig beskrivning av dessa kriterier.

Batteritid

Ett av de viktigaste kriterierna vid val av smartwatch är batteritiden. En smartwatch med lång batteritid är praktisk och behöver inte laddas upp lika ofta. Detta är särskilt viktigt för de som använder sin smartwatch kontinuerligt under dagen, till exempel för att spåra fysisk aktivitet eller ta emot meddelanden. Även om de flesta smartwatches har en batteritid på minst en dag, finns det modeller som kan hålla upp till flera dagar på en enda laddning. Därför är det viktigt att kontrollera specifikationerna för batteritiden innan du gör ditt val.

Design och komfort

En annan viktig faktor att överväga när man väljer en smartwatch är design och komfort. Eftersom du kommer att bära din smartwatch på handleden hela dagen, ska den vara bekväm att ha på sig och estetiskt tilltalande. Faktorer som vikten av klockan, materialet i armbandet och storleken på urtavlan kan alla påverka hur bekväm klockan är att bära. Designen är också viktig, eftersom smartwatchen fungerar som ett modeaccessoar lika mycket som en teknisk enhet.

Hälsospårningsfunktioner

Smartwatches har ofta inbyggda hälsospårningsfunktioner, som hjärtfrekvensmätare, sömnspårare och stegräknare. Dessa funktioner kan vara mycket användbara för de som vill hålla koll på sin hälsa och kondition. Några modeller erbjuder även mer avancerade hälsospårningsfunktioner, som blodtrycksmätning och syresättning. Om du är intresserad av att spåra din hälsa, bör du se till att välja en smartwatch med de hälsospårningsfunktioner du behöver.

Koppling till smartphone

De flesta smartwatches kan kopplas till din smartphone, vilket gör det möjligt att ta emot meddelanden, samtal och aviseringar direkt på din klocka. Detta kan vara mycket praktiskt när du är på språng och inte har tid att ta fram din telefon. När du väljer en smartwatch, bör du se till att den är kompatibel med din smartphone och att den har de kopplingsfunktioner du behöver.

Vattentäthet

Vattentäthet är ett annat viktigt kriterium att överväga när du köper en smartwatch. Många smartwatches är vattentäta, vilket betyder att du kan bära dem när du simmar eller duschar utan att oroa dig för att de ska skadas. Om du planerar att använda din smartwatch i vatten regelbundet, bör du se till att den har en hög vattentäthetsklassificering.

Appar och funktioner

De appar och funktioner som är tillgängliga på din smartwatch kan också vara avgörande för ditt beslut. Vissa smartwatches har inbyggda appar för musik, kartor, väder och mycket mer. Dessutom kan vissa modeller även stödja tredjepartsappar, vilket ger dig ännu mer funktionalitet. Innan du väljer en smartwatch, bör du därför överväga vilka appar och funktioner du vill ha tillgång till.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, är det alltid en god idé att titta på användarrecensioner innan du köper en smartwatch. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om huruvida en specifik modell lever upp till förväntningarna i praktiken. Även om tekniska specifikationer och funktioner är viktiga, är det slutliga testet hur väl klockan fungerar i verkliga livet. Genom att läsa användarrecensioner kan du få insikt i hur andra människor upplever klockan, vilket kan hjälpa dig att göra ett mer informerat beslut.

man looks smartwatch checks time burned calories after workout carries rolled karemat practices yoga outside wears casual black t shirt poses outdoors sport city2

Användning av en Smartwatch

Att använda en smartwatch kan vara en ny upplevelse för många. Trots att de är små och bärbara, är dessa enheter kraftfulla verktyg som kan göra vardagen mycket enklare. Här är några punkter att tänka på när du börjar använda din smartwatch.

Koppling till en Smartphone

Den första och kanske mest grundläggande steget i att använda en smartwatch är att koppla den till din smartphone. De flesta smartwatches är designade för att fungera i tandem med en smartphone, vilket ger dig möjlighet att ta emot aviseringar, samtal och meddelanden direkt på din klocka. För att göra detta, behöver du vanligtvis ladda ner en specifik app från tillverkaren på din smartphone och följa instruktionerna för att ansluta din klocka via Bluetooth. När det är klart, kan du börja utforska alla funktioner som din smartwatch har att erbjuda.

Anpassning av gränssnittet

En av de stora fördelarna med smartwatches är att du kan anpassa gränssnittet för att passa dina personliga preferenser. Detta inkluderar allt från urtavlans design till vilka aviseringar du vill få. Genom att dyka in i inställningarna på din smartwatch eller i den medföljande appen på din smartphone, kan du börja anpassa din upplevelse. Vare sig det handlar om att ändra färgtemat, lägga till nya widgets på hemskärmen, eller ställa in specifika hälsomål, är möjligheterna för anpassning nästan oändliga.

Navigering och interaktion

Att navigera och interagera med din smartwatch kan ta lite tid att vänja sig vid, särskilt om du är van vid en traditionell klocka. De flesta smartwatches styrs genom en kombination av tryck på skärmen och knappar på sidan av enheten. Du kan svepa upp, ner, vänster eller höger för att navigera genom olika skärmar och menyer, och trycka på objekt för att interagera med dem. Vissa smartwatches har även inbyggda rörelsesensorer som låter dig utföra vissa åtgärder genom att skaka eller vrida på handleden.

Användning av appar

Smartwatches kommer med en mängd inbyggda appar som kan vara mycket användbara i vardagen. Dessa kan inkluderar allt från hälsospårningsappar och väderappar till musikspelare och kartor. För att använda dessa appar, behöver du vanligtvis bara navigera till dem via hemskärmen på din smartwatch. Vissa smartwatches tillåter även installation av tredjepartsappar, vilket ger dig ännu mer funktionalitet och anpassning.

Laddning och underhåll

Slutligen är det viktigt att ta hand om din smartwatch för att säkerställa att den håller så länge som möjligt. Detta inkluderar regelbunden laddning, rengöring och eventuell uppdatering av programvaran. De flesta smartwatches laddas via en USB-kabel eller en speciell docka, och det är bäst att inte låta batteriet tömmas helt innan du laddar det. För att hålla din smartwatch ren, rekommenderas det att torka av den med en mjuk trasa regelbundet. Slutligen, glöm inte att regelbundet uppdatera programvaran på din smartwatch för att alltid ha tillgång till de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna.

LÄS MER: Bästa Pulsklocka dam

Vem har nytta av en Smartwatch?

En smartwatch är mer än bara en klocka. Med dess mångsidiga funktioner kan den bli en oumbärlig del av din vardag. Men vem har egentligen mest nytta av en smartwatch? Här är några exempel.

 • Träningsentusiaster: För dem som älskar att träna, kan en smartwatch bli en betydande del av deras träningsrutin. Med inbyggda funktioner som pulsmätare, stegräknare och sömnanalys kan användare spåra sin hälsa och kondition på ett mer detaljerat sätt. Dessutom kan smartwatches kopplas till olika träningsappar för att ge en mer omfattande överblick över din träning. Så om du är seriös med din träning, kan en smartwatch vara ett utmärkt verktyg för att hjälpa dig att nå dina mål.
 • Teknologiintresserade: För dem som älskar teknik och alltid vill ha det senaste, är en smartwatch ett självklart val. Med dess avancerade funktioner och möjlighet att integrera med andra smarta enheter, är en smartwatch ett utmärkt komplement till den teknikintresserades arsenal. Dessutom ger det dig möjlighet att hålla dig uppdaterad med de senaste apparna och tekniktrenderna direkt från din handled.
 • Personer med hektiska scheman: Om du alltid är på språng och har ett hektiskt schema, kan en smartwatch vara en livräddare. Med möjligheten att ta emot och svara på meddelanden, samtal och aviseringar direkt på din klocka, behöver du inte ständigt ta upp din telefon. Dessutom kan du ställa in påminnelser och alarmer för att hjälpa dig att hålla koll på dina möten och uppgifter.

Å andra sidan, om du är en person som föredrar enklare teknik, eller om du inte känner att du skulle dra nytta av de funktioner som en smartwatch erbjuder, kanske det inte är det bästa valet för dig. Smartwatches är mer komplicerade än traditionella klockor och kräver regelbunden laddning och uppdateringar. Om du inte är bekväm med dessa aspekter kan det vara bättre att hålla sig till en traditionell klocka.

LÄS MER: Pulsklocka med EKG bäst i test

vanliga frågor om Smartwatch

FAQ: Vanliga frågor om Smartwatch

Kan jag använda en smartwatch utan en smartphone?

Ja, många smartwatches kan användas självständigt utan en smartphone, men funktionaliteten kan vara begränsad. De flesta smartwatches är designade för att fungera i tandem med en smartphone, vilket ger dig möjlighet att ta emot aviseringar, samtal och meddelanden direkt på din klocka. Vissa smartwatches har dock inbyggda funktioner som gör det möjligt att använda dem självständigt, till exempel inbyggd GPS, musiklagring och till och med mobilanslutning. Men för att få ut det mesta av din smartwatch rekommenderas det att använda den tillsammans med en smartphone.

Är alla smartwatches vattentäta?

Inte alla smartwatches är vattentäta, men många är vattenresistenta. Det betyder att de kan tåla vattenstänk och kanske till och med ett snabbt dopp i vatten, men de ska inte användas under långvarig exponering för vatten, som simning eller dykning. Om du planerar att använda din smartwatch i vatten regelbundet bör du leta efter en modell som har en hög vattentäthetsklassificering.

Hur laddar jag min smartwatch?

De flesta smartwatches laddas via en USB-kabel eller en speciell laddningsdocka som tillhandahålls av tillverkaren. För att ladda din klocka, kopplar du bara in den i laddaren och låter den ladda upp. Batteritiden varierar beroende på modell och hur du använder klockan, men de flesta smartwatches bör hålla minst en dag på en enda laddning.

Är smartwatches skadliga för hälsan?

Det finns inga konkreta bevis för att smartwatches skulle vara skadliga för hälsan. Vissa människor kan vara oroliga för den elektromagnetiska strålning som smartwatches producerar, men mängden är mycket liten och anses vara säker. Om du har specifika hälsobekymmer, bör du dock rådfråga en läkare eller medicinsk expert.

Kan jag byta band på min smartwatch?

Ja, de flesta smartwatches tillåter dig att byta ut bandet. Detta kan vara ett bra sätt att anpassa utseendet på din klocka eller byta ut ett slitaget band. Du bör dock kontrollera att det nya bandet är kompatibelt med din specifika smartwatch-modell innan du köper det.

Fungerar alla appar på alla smartwatches?

Nej, vilka appar som fungerar på din smartwatch beror på vilket operativsystem klockan använder. Vissa smartwatches använder Google's Wear OS, andra använder Apple's watchOS, och vissa tillverkare har sina egna operativsystem. Varje system har sina egna appar och inte alla appar är tillgängliga på alla plattformar.

Hur ställer jag in tid och datum på min smartwatch?

Tid och datum på din smartwatch ställs vanligtvis in automatiskt när du kopplar den till din smartphone. Om du behöver ställa in dem manuellt kan du vanligtvis göra det via inställningarna på klockan eller i den medföljande appen på din smartphone.

Kan jag använda min smartwatch för att betala i butiker?

Ja, många moderna smartwatches stödjer kontaktlös betalning. Detta innebär att du kan koppla ditt kredit- eller bankkort till din smartwatch och sedan använda den för att göra betalningar i butiker som stöder kontaktlös betalning. För att göra detta behöver du vanligtvis en särskild app på din smartwatch, som Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay, beroende på vilken klocka du har.

Om vårt test

I vårt test och vår utvärdering av flera olika smartklockor använde vi klockorna i vardagen under två dygn. Vi testade dem i olika miljöer och genomförde olika aktiviteter med dem, på det sätt som de är avsedda att användas. Gemensamt för klockorna var att vi hade dem till motionsövningar, jobb och för vanliga hemmasysslor. Vårt urval av klockor gjordes genom att vi tog del av andra testrecensioner och kundomdömen. Därefter valde vi ut de modeller som var mest populära och några smartklockor som vi ansåg kunde vara intressanta nykomlingar eller uppstickare. Punkterna och frågorna nedan låg till grund för testet.

 • Användarvänlighet – Är gränssnittet intuitivt? Går displayen lätt att hantera? Fungerar meddelande- och notisfunktionen bra?
 • Funktionalitet – Hur appvänlig är smartklockan? Är funktionerna användbara? Stödjer klockan sådant som e-sim och WiFi?
 • Batteri och design – Hur länge räcker batteriet och hur snabbt går det att ladda? Tål smartklockan vatten? Är designen tilltalande och hållbar?
 • Prisvärdhet – Är priset högt eller lågt sett till kvaliteten och användbarheten?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.