Bästa Soundbaren 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Förbättra din TV-upplevelse med en överlägsen, användarvänlig och snygg soundbar.
Soundbar - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Sound Blaster Katana V2X Sound Blaster Katana V2X
Pris
2590 kr
Till butik
betyg 4,5 Philips The One Philips The One
Pris
1990 kr
Till butik
betyg 4,3 Bose Smart Soundbar 900 Bose Smart Soundbar 900
Pris
7990 kr
Till butik
betyg 4,2 Nikabe S2 Nikabe S2
Pris
1499 kr
Till butik
betyg 4,0 Andersson SRS 2.4 Andersson SRS 2.4
Pris
1290 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En soundbar är en typ av högtalarsystem som är designat för att förbättra ljudkvaliteten från din TV. Den är kompakt, lätt att installera och tar mindre plats än traditionella högtalarsystem. När du tittar på filmer, lyssnar på musik eller spelar spel, kan en soundbar ge dig en överlägsen ljudupplevelse. Den kan leverera rikt, detaljerat ljud som fyller rummet, vilket skapar en mer uppslukande tittar- eller lyssnarupplevelse. Med olika typer av soundbars på marknaden, kan du hitta en som passar dina behov och budget.

Vi har testat flera soundbars för att identifiera den bästa och vi kan stolt säga att Sound Blaster Katana V2X är det bästa soundbar vi har stött på. Detta är inte bara ett påstående, utan resultatet av noggranna tester och jämförelser. Sound Blaster Katana V2X har imponerat oss med sin överlägsna ljudkvalitet, sitt snygga utseende och dess användarvänlighet. Det har visat sig vara ett utmärkt val för alla som vill förbättra sin audiovisuella upplevelse hemma.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Soundbar 2023

 1. Sound Blaster Katana V2X Bäst i test: 4,7/5
 2. Philips The One Soundbar B8505 / Dolby Atmos / 240W / DTS Play-Fi Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Bose Smart Soundbar 900 Bästa medelklass: 4,3/5
 4. Nikabe S2 Ljudsystem med soundbar och bas Bästa billiga: 4,2/5
 5. Andersson SRS 2.4 Högtalarsystem Bästa genomsnittliga: 4,0/5
 6. Trust Asto Soundbar till dator Bästa budgetvalet: 3,9/5
 7. Creative Stage Air V2 Bästa instegsmodellen: 3,8/5
 1. Bäst i test Sound Blaster Katana V2X

  Kompakt soundbar med kraftfullt ljud och mångsidiga anslutningsalternativ.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Ljudkvalitet:
  4,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,9/5
  Design:
  4,6/5
  Funktioner:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  När vi testade Sound Blaster Katana V2X var det första som slog oss dess kompakta design, som är perfekt för mindre rum. Trots dess mindre storlek levererar den ett kraftfullt och fylligt ljud tack vare sin tri-förstärkare. Vi uppskattade också dess möjlighet att leverera 5.1 virtuell surround, vilket ger en uppslukande spelupplevelse. Den inbyggda mikrofonen fungerade bra för snabba samtal via Discord, och även om du har ett mekaniskt tangentbord framför den, kommer ljudet att vara klart och tydligt.

  Sound Blaster Katana V2X överträffade våra förväntningar när det gäller anslutningsmöjligheter. Den kan kopplas via USB, HDMI ARC, optisk port och trådlös Bluetooth 5.0, vilket gör den kompatibel med flera plattformar. Funktioner som prisbelönt Super X-Fi-teknik och SXFI BATTLE Mode ger en överlägsen och realistisk lyssningsupplevelse, vilket är optimalt för både spel och musiklyssning.

  Den här soundbaren kommer med en fjärrkontroll som har sex anpassningsbara knappar, vilket ger användaren fullständig kontroll över ljudinställningarna. Med Sound Blasters bearbetningsteknik kan du ytterligare justera soundbarens ljudprestanda så att det passar dina preferenser. Med tanke på dess pris och funktioner anser vi att Sound Blaster Katana V2X erbjuder fantastiskt värde för pengarna. Vårt betyg för denna produkt är 4,7/5.

  Fördelar

  • Kompakt design
  • Kraftfullt och fylligt ljud
  • 5.1 virtuell surround
  • Multipla anslutningsmöjligheter
  • Anpassningsbara ljudinställningar

  Nackdelar

  • Högre pris än vissa konkurrenter
  • Ingen inbyggd röstassistent
  Produkten finns att köpa här:
  2590 kr
 2. Bästa premiumvalet Philips The One

  Högpresterande soundbar med Dolby Atmos och flerrumskonfiguration.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Ljudkvalitet:
  4,7/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,1/5
  Design:
  4,8/5
  Funktioner:
  4,5/5
  Pris:
  4,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Philips The One soundbar är ett exemplariskt tillägg till ditt hemmabiosystem. Med en maximal uteffekt på 240 W levererar den ett härligt och fylligt ljud som omsluter dig, vilket är särskilt märkbart vid tittande av filmer och serier samt vid lyssning på musik. Dess Dolby Atmos-kompatibilitet erbjuder en virtuell tredimensionell ljudupplevelse, vilket ger extra djup till ljudlandskapet och ökar din uppslukning i det du tittar eller lyssnar på. Denna soundbar saknar dock en dedikerad centerhögtalare för dialogklarhet, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

  Denna soundbar erbjuder även en rad praktiska funktioner och stöd. Dess kompatibilitet med DTS Play-Fi gör den till en central del i din flerrumskonfiguration, möjliggör synkronisering med andra DTS Play-Fi-kompatibla högtalare för ljud i flera rum, eller till och med skapa ett äkta surroundljudssystem. Soundbaren är också utrustad med HDMI eARC, vilket gör att du kan uppleva den fulla effekten av avancerade ljudformat som Dolby Atmos. Dessutom är den kompatibel med flera röstassistenter, inklusive Alexa, Google Assistent och Siri, vilket gör det möjligt att styra ljudupplevelsen helt handsfree.

  För anslutningsmöjligheter är Philips The One soundbar mycket flexibel. Det kan kopplas både med kabel och trådlöst, vilket ger dig friheten att välja den anslutningsmetod som passar bäst för ditt arrangemang. Dessutom kan du enkelt strömma musik direkt från dina favoritenheter eller appar, som Spotify Connect och Apple AirPlay 2. Denna soundbar har även dubbla HDMI-ingångar, vilket ger mer frihet och flexibilitet vid anslutning till andra enheter. Sammantaget är Philips The One soundbar ett imponerande och prisvärt alternativ till dyrare soundbars.

  Fördelar

  • Kraftfullt och fylligt ljud
  • Dolby Atmos-kompatibilitet
  • Stöd för DTS Play-Fi
  • HDMI eARC-funktion
  • Kompatibel med röstassistenter

  Nackdelar

  • Saknar dedikerad centerhögtalare
  • Begränsade HDMI-ingångar
  Produkten finns att köpa här:
  1990 kr
 3. Bästa medelklass Bose Smart Soundbar 900

  Högkvalitativ, sofistikerad soundbar med överlägsen ljudupplevelse och smarta funktioner.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Ljudkvalitet:
  4,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,0/5
  Design:
  4,3/5
  Funktioner:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Bose Smart Soundbar 900 är en högkvalitativ och sofistikerad ljudlösning för hemmet. Med sitt eleganta, svarta design och tempererade glasyta, passar soundbaren in i alla moderna hemdekorationer. Dessutom är den utrustad med en rad inbyggda avkodare inklusive Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD och Dolby Atmos, vilket garanterar en överlägsen ljudupplevelse. Vi uppskattade den kraftfulla och fylliga ljudproduktionen som gav en rik ljudbild oavsett genre. Även utan att optimera eller möblera om rummet för att maximera ljudet, levererade Bose Smart Soundbar 900 ett fantastiskt omslutande ljud.

  Något som verkligen står ut med denna soundbar är dess omfattande anslutningsmöjligheter. Den kan kopplas både via kabel och trådlöst via Wi-Fi eller Bluetooth 4.2, och vi upplevde inga problem med någon av dessa anslutningar. Att den också är app-kontrollerad gör användningen ännu smidigare och mer bekväm. Dessutom har den inbyggda Google Assistant och Alexa, vilket gör det möjligt för användaren att kontrollera andra smarta hem-enheter direkt via soundbaren.

  En annan fördel med Bose Smart Soundbar 900 är dess mångsidighet. Den kan placeras antingen på ett bord eller monteras på väggen, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa ljudupplevelsen efter sina egna preferenser och utrymmets begränsningar. Trots dess relativt höga pris, tycker vi att fördelarna och kvaliteten på denna soundbar gör det till ett utmärkt val för den som vill uppgradera sitt hemmaunderhållningssystem. Vi ger det därför ett starkt betyg på 4,3 av 5.

  Fördelar

  • Högkvalitativ och sofistikerad design
  • Överlägsen ljudupplevelse
  • Omfattande anslutningsmöjligheter
  • App-kontrollerad och röstassistent-kompatibel
  • Mångsidig placering (bord eller vägg)

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Saknar vissa avancerade funktioner
  Produkten finns att köpa här:
  7990 kr
 4. Bästa billiga Nikabe S2

  Stilrent ljudsystem med kraftfull bas och flexibla anslutningsmöjligheter.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Ljudkvalitet:
  4,6/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Design:
  4,6/5
  Funktioner:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Nikabe S2 är ett stilrent och kraftfullt ljudsystem som består av en soundbar och en bas. Soundbaren kan placeras eller väggmonteras under din TV eller datorskärm, vilket gör den väldigt användarvänlig. Dessutom är bashögtalaren trådlös, vilket innebär att du har frihet att placera den var som helst i rummet utan att behöva oroa dig för kablar. Detta ljudsystem erbjuder också en djup, rik och kraftfull ljudupplevelse med en distinkt bas, vilket gör det till en utmärkt komplement till din hemmabio.

  En av de mest framstående funktionerna med Nikabe S2 är dess anslutningsmöjligheter. Den kan ansluta ljudkällor via optisk toslink, RCA, 3,5 mm AUX eller HDMI med stöd för ARC. Dessutom kan systemet användas som trådlös högtalare tack vare Bluetooth 5.0. Denna mångsidighet i anslutningsalternativ gör Nikabe S2 till ett bra val för de som vill ha flexibilitet när det kommer till deras ljudsystem.

  Även om Nikabe S2 inte stöder nya tekniker som Dolby Atmos, erbjuder den ändå en överraskande bra ljudkvalitet för priset. Ljudsystemet är utrustat med DSP-teknik med flera presets optimerade för musik, film eller dialog, vilket innebär att du kan förvänta dig en bra lyssningsupplevelse oavsett vad du väljer att titta på eller lyssna på. Med tanke på sin prisvärdhet, anslutningsmöjligheter och ljudkvalitet, är Nikabe S2 ett utmärkt val för de som letar efter ett robust och funktionellt ljudsystem.

  Fördelar

  • Stilren och kraftfull design
  • Trådlös bashögtalare
  • Mångsidiga anslutningsmöjligheter
  • Hög ljudkvalitet för priset
  • Stöd för Bluetooth 5.0

  Nackdelar

  • Stöder inte Dolby Atmos
  • Ligger lägre i testresultatet
  Produkten finns att köpa här:
  1499 kr
 5. Bästa genomsnittliga Andersson SRS 2.4

  Högtalarsystem med imponerande ljudkvalitet och flexibla anslutningsalternativ.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Ljudkvalitet:
  4,2/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,8/5
  Design:
  3,6/5
  Funktioner:
  4,2/5
  Pris:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Andersson SRS 2.4 högtalarsystem är ett imponerande kit som erbjuder mycket för dess pris. Ljudkvaliteten är över förväntan, och ger en fyllig och omslutande ljudupplevelse. Den inbyggda justerbara basen och de fem olika EQ-nivåerna gör det möjligt att skräddarsy ljudbilden efter eget tycke, vilket är ett stort plus. Subwoofern tillför en djup och kraftfull bas som verkligen lyfter ljudbildens dynamik.

  När det gäller funktioner och stöd, erbjuder Andersson SRS 2.4 en rad praktiska alternativ. Dess ACR-funktion möjliggör enkel uppspelning från TV:n med en enda kabel, vilket minskar behovet av flera kablar. Dessutom finns Bluetooth-funktionen för trådlös anslutning till mobila enheter, vilket gör det enkelt att strömma musik eller annat ljudinnehåll.

  Anslutningsmöjligheterna för Andersson SRS 2.4 är utmärkta, med både kabel- och trådlös anslutning tillgängligt. Detta gör systemet flexibelt och användarvänligt, oavsett vilka anslutningspreferenser man har. Systemet kommer dessutom med ett monteringskit och en fjärrkontroll, vilket ökar dess användarvänlighet ytterligare. Sammantaget är Andersson SRS 2.4 ett mycket prisvärt alternativ för den som söker ett kraftfullt och flexibelt ljudsystem till sitt hem.

  Fördelar

  • Hög ljudkvalitet
  • Justérbar bas och EQ-nivåer
  • Kraftfull subwoofer
  • Enkel uppspelning via ACR
  • Bluetooth för trådlös anslutning

  Nackdelar

  • Ligger efter i prisjämförelse
  • Inte lika kända som konkurrenterna
  Produkten finns att köpa här:
  1290 kr
 6. Bästa budgetvalet Trust Asto

  Prisvärd soundbar med acceptabel ljudkvalitet för datorer.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Ljudkvalitet:
  3,8/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Design:
  3,9/5
  Funktioner:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Trust Asto Soundbar är en kompakt och prisvärd soundbar designad för att användas tillsammans med en dator. Ljudkvaliteten från denna soundbar är acceptabel men kanske inte den bästa på marknaden. Trots detta, med tanke på dess pris, levererar den ett tillfredsställande ljud för sin storlek. Basen är inte överväldigande och det kan ibland saknas djup i ljudet, men överlag är ljudupplevelsen tillräcklig för dagligt bruk.

  Vad gäller funktioner och stöd, erbjuder Trust Asto en enkel och lättanvänd design. Den har en stor volymkontroll, en mikrofoningång och en hörlursutgång på framsidan. Den ansluts till ljudkällan via en 3,5 mm-kabel och strömförsörjs via USB vilket gör den praktisk och lätt att använda. Tyvärr saknar den stöd för mer avancerade tekniker som Dolby Atmos, vilket kan vara ett minus för vissa användare.

  Anslutningsmöjligheterna för Trust Asto är begränsade till anslutning med kabel. Även om detta inte är det mest flexibla sättet att ansluta en soundbar kan det vara perfekt för de användare som föredrar stabiliteten och pålitligheten med en fysisk anslutning. Som helhet, med tanke på dess pris och dess funktioner, erbjuder Trust Asto ett bra värde för de användare som söker efter en grundläggande och prisvärd soundbar för deras datorer.

  Fördelar

  • Prisvärd
  • Kompakt design
  • Enkel att använda
  • Stabilitet med fysisk anslutning
  • Tillfredsställande ljudkvalitet

  Nackdelar

  • Begränsade anslutningsmöjligheter
  • Saknar stöd för Dolby Atmos
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
 7. Bästa instegsmodellen Creative Stage Air V2

  Kompakt USB-soundbar med robust ljud och mångsidiga anslutningsalternativ.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Ljudkvalitet:
  3,7/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Design:
  3,3/5
  Funktioner:
  4,1/5
  Pris:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Den kraftfulla Creative Stage Air V2 är en kompakt USB-soundbar utformad för att passa perfekt under din datorskärm. Dess överraskande robusta ljud och djupa baslinjer, trots den lilla storleken, imponerar och ger liv åt filmer, spel och musik. Med stöd för både USB-C och Bluetooth 5.3, erbjuder soundbaren en mängd anslutningsalternativ vilket ger användaren flexibiliteten att koppla till datorer, mobila enheter och spelkonsoler. Den har också en 3,5 mm AUX-in-port för kompatibilitet med andra analoga enheter.

  Creative Stage Air V2 kommer med en innovativ USB Audio Experience. När du ansluter ditt PC-ljud till soundbaren med hjälp av den medföljande USB-C- till USB-A-kabeln, kommer du att märka en märkbar prestandaförbättring jämfört med konventionella ljuduppspelningsalternativ. Soundbaren är även utrustad med ett inbyggt batteri som räcker upp till 6 timmar på en enda laddning, vilket gör det möjligt att ta med musiken runt i huset utan att vara bunden till en strömkälla.

  Sammanfattningsvis är Creative Stage Air V2 ett prisvärt alternativ för de som letar efter en funktionsrik soundbar som inte kompromissar med ljudkvaliteten. Med dess användarvänliga gränssnitt och robust konstruktion, så levererar denna soundbar en utmärkt ljudupplevelse som gör det värt att överväga vid köp av en ny soundbar.

  Fördelar

  • Kompakt och robust design
  • Stöd för USB-C och Bluetooth 5.3
  • Inbyggt batteri med upp till 6 timmars drifttid
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Prestanda kan vara sämre än dyrare alternativ
  • Begränsad batteritid jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  429 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Soundbar Totalbetyg Pris
Sound Blaster Katana V2X Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
2590 kr
Philips The One Soundbar B8505 / Dolby Atmos / 240W / DTS Play-Fi Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
1990 kr
Bose Smart Soundbar 900 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
7990 kr
Nikabe S2 Ljudsystem med soundbar och bas Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
1499 kr
Andersson SRS 2.4 Högtalarsystem Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
1290 kr
Trust Asto Soundbar till dator Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
499 kr
Creative Stage Air V2 Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
429 kr
viktiga faktorer för att välja rätt soundbar

Så hittar du bästa soundbar

Att hitta den bästa soundbaren kan vara en utmanande uppgift, särskilt med det stora antalet modeller och märken som finns på marknaden idag. När du väljer en soundbar är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer och egenskaper som kan påverka dess prestanda och användarupplevelse. Här är några av de mest relevanta kriterierna att tänka på när du jämför olika soundbars.

Ljudkvalitet

Ljudkvaliteten är utan tvekan det viktigaste kriteriet när man väljer en soundbar. En bra soundbar ska kunna leverera kristallklart ljud med bra bas och hög volym utan distorsion. Den bör också ha en bra balans mellan höga och låga frekvenser för att återge alla detaljer i ljudet. Det kan vara svårt att bedöma ljudkvaliteten bara genom att läsa specifikationer, så det kan vara en bra idé att lyssna på soundbaren i en butik eller läsa recensioner från användare och experter.

Design och storlek

Designen och storleken på soundbaren spelar också en viktig roll. Den bör passa bra med din TV och ditt vardagsrum både i storlek och stil. Om du har en stor TV behöver du kanske en större soundbar för att få bästa möjliga ljud, medan en mindre TV kan passa bättre med en mindre soundbar. Dessutom bör soundbaren vara tillräckligt tunn för att inte blockera TV-skärmen när den placeras framför den.

Anslutningsmöjligheter

En annan viktig faktor att överväga är vilka anslutningsmöjligheter soundbaren erbjuder. De flesta soundbars stöder HDMI ARC (Audio Return Channel), vilket gör det möjligt att skicka ljud både till och från din TV med en enda kabel. Andra anslutningsmöjligheter kan inkludera optisk ljudingång, Bluetooth, Wi-Fi, USB och 3,5 mm ljudingång. Ju fler anslutningsmöjligheter din soundbar har, desto mer flexibel blir den.

Funktioner

När det gäller funktioner är det viktigt att tänka på vad du faktiskt kommer att använda din soundbar för. Om du till exempel planerar att använda den för att lyssna på musik, kanske du vill ha en soundbar med inbyggd musikstreaming via Spotify eller andra musiktjänster. Andra funktioner kan inkludera inbyggd röststyrning via Google Assistant eller Amazon Alexa, surroundljudlägen, nattlägen och möjligheten att lägga till extra högtalare för ett mer komplett hemmabiosystem.

Pris

Priset på en soundbar kan variera mycket beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett får du vad du betalar för, men det finns fortfarande många prisvärda alternativ som erbjuder utmärkt ljudkvalitet och en bra uppsättning funktioner. Det är viktigt att sätta upp en budget och jämföra priser på olika modeller innan du gör ett köp.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, glöm inte att läsa användarrecensioner när du jämför olika soundbars. Även om en soundbar har bra specifikationer och funktioner, kan den fortfarande ha problem eller brister som bara upptäcks genom faktisk användning. Användarrecensioner kan ge dig en bra uppfattning om soundbarens prestanda, ljudkvalitet, användarvänlighet och eventuella problem eller brister.

couple sititng in sofa

Användning av Soundbar

Att använda en soundbar är inte komplicerat, men det finns några saker att tänka på för att få ut det mesta möjliga av din nya ljudutrustning. Här följer några viktiga punkter att tänka på när du använder din soundbar.

Placering

För att få bästa möjliga ljudkvalitet är det viktigt att placera din soundbar korrekt. Idealiskt sett bör den placeras direkt under eller ovanför din TV, centrerad i förhållande till skärmen. Placera inte soundbaren i ett skåp eller en bokhylla, eftersom detta kan dämpa ljudet och minska dess effektivitet. Om du har en trådlös subwoofer, bör den placeras någonstans i rummet där den kan ge bäst basrespons, vanligtvis i närheten av en vägg eller i ett hörn.

Anslutningar

Se till att du använder rätt anslutningar när du kopplar in din soundbar. Om din TV och soundbar båda har en HDMI ARC-port (Audio Return Channel), använd den för enkel installation och bästa ljudkvalitet. Om inte, kan du använda en optisk ljudkabel eller andra tillgängliga anslutningar. Koppla också in alla extra enheter, som spelkonsoler eller Blu-ray-spelare, direkt till din TV och låt sedan ljudet gå genom soundbaren.

Inställningar

De flesta soundbars har flera ljudinställningar att välja mellan, beroende på vad du tittar på eller lyssnar på. Till exempel kan det finnas speciella inställningar för filmer, musik, sport och spel. Testa olika inställningar för att se vilken som låter bäst med ditt favoritinnehåll. Glöm inte att justera subwoofernivån om din soundbar har en, för att hitta rätt balans mellan bas och övriga frekvenser.

Trådlös streaming

Om din soundbar har inbyggd Bluetooth eller Wi-Fi kan du använda den för att streama musik trådlöst från din smartphone, surfplatta eller dator. Detta är ett bra sätt att njuta av din musiksamling eller lyssna på streamingtjänster som Spotify och Apple Music. Se till att din enhet är ordentligt ansluten till soundbaren och att ljudkvaliteten är tillfredsställande.

Uppdateringar

Som med alla tekniska produkter kan det komma programvaruuppdateringar till din soundbar som förbättrar dess prestanda eller lägger till nya funktioner. Kontrollera regelbundet om det finns några uppdateringar tillgängliga och installera dem om det behövs. Du kan vanligtvis göra detta genom soundbarens meny, eller via en app om tillverkaren erbjuder en.

LÄS MER: Bästa Trådlösa hörlurar

Vem har nytta av en Soundbar?

En soundbar kan vara ett utmärkt tillägg till nästan alla hemunderhållningssystem, men det finns vissa situationer och användare som kan dra extra stor nytta av en. Här är några exempel:

 • Filmälskare: Om du älskar att titta på filmer hemma och vill ha en bioupplevelse, kan en soundbar förbättra din upplevelse avsevärt. Den kan ge en rikare och mer detaljerad ljudbild än vad din TV:s inbyggda högtalare kan erbjuda, vilket gör att du kan höra varje detalj i filmens soundtrack och effekter. Dessutom kan vissa soundbars skapa ett surroundljud-liknande ljudfält som kan göra filmupplevelsen ännu mer uppslukande.
 • Spelentusiaster: Om du älskar att spela videospel, kan en soundbar ge ditt spel en helt ny dimension. Den kan leverera kraftfulla ljud som gör att du känner dig mer engagerad i spelet, från höga explosioner till subtila steg. Vissa soundbars har även speciella ljudlägen för spel som ytterligare förbättrar din spelupplevelse.
 • Musikälskare: Om du lyssnar mycket på musik, kan en soundbar vara ett bra alternativ till ett traditionellt stereo system. De flesta soundbars har inbyggd Bluetooth eller Wi-Fi, vilket gör det enkelt att streama musik direkt från din smartphone eller dator. Dessutom kan en soundbar med en bra subwoofer ge dig den djupa bas och de klara höga toner som musikälskare kräver.

Å andra sidan, om du redan har ett fullt utrustat hemmabiosystem med flera högtalare och en dedikerad AV-mottagare, kanske du inte behöver en soundbar. Även om en soundbar kan förbättra ljudet från din TV, kan den inte matcha ljudkvaliteten och surroundeffekten av ett riktigt hemmabiosystem. Så om du är nöjd med ditt nuvarande ljudsystem, kanske du inte behöver investera i en soundbar.

LÄS MER: Powerbank bäst i test

vanliga frågor om Soundbar

FAQ: Vanliga frågor om Soundbar

Kan jag ansluta en soundbar till vilken TV som helst?

Ja, de flesta soundbars kan anslutas till nästan alla TV-apparater. De vanligaste anslutningarna är HDMI (särskilt HDMI ARC), optisk och ibland koaxial. Vissa soundbars har även 3,5 mm ljudingångar för äldre TV-apparater. Det är viktigt att kontrollera vilka anslutningar din TV har innan du köper en soundbar för att säkerställa att de är kompatibla.

Behöver jag en separat subwoofer med min soundbar?

Det beror på dina personliga preferenser och hur du tänker använda din soundbar. En subwoofer kan förbättra basresponsen och ge ett mer fylligt och dynamiskt ljud, särskilt när du tittar på filmer eller lyssnar på musik. Många soundbars kommer med en separat subwoofer, men det finns också modeller med inbyggda subwoofers. Om du inte har plats för en separat subwoofer eller om du föredrar en mer diskret installation, kan en soundbar med inbyggd subwoofer vara ett bra alternativ.

Kan jag använda en soundbar som en Bluetooth-högtalare för min smartphone?

Ja, många soundbars har inbyggd Bluetooth-funktion, vilket gör dem till utmärkta trådlösa högtalare för din smartphone, surfplatta eller dator. Du kan strömma musik direkt från din enhet till soundbaren, vilket gör det enkelt att njuta av din musiksamling eller lyssna på streamingtjänster som Spotify och Apple Music. Vissa soundbars stöder även avancerade Bluetooth-funktioner som aptX för bättre ljudkvalitet.

Behöver jag en soundbar om jag redan har ett surroundljudsystem?

Om du redan har ett fullt utrustat surroundljudsystem, kanske du inte behöver en soundbar. Även om en soundbar kan förbättra ljudet från din TV, kan den inte matcha ljudkvaliteten och surroundeffekten av ett riktigt hemmabiosystem. Men om du letar efter ett enklare eller mer kompakt alternativ till ditt nuvarande system, kan en soundbar vara ett bra val.

Kan jag montera en soundbar på väggen?

Ja, de flesta soundbars kan monteras på väggen, vilket kan vara ett bra alternativ om du har begränsat med utrymme eller om du vill ha en mer strömlinjeformad look. De flesta soundbars kommer med väggmonteringshårdvara och instruktioner, så det är ganska enkelt att göra det själv. Men kom ihåg att du fortfarande behöver tillgång till ström och eventuella anslutningar.

Är dyrare soundbars alltid bättre?

Inte nödvändigtvis. Även om dyrare soundbars ofta har fler funktioner och bättre ljudkvalitet, finns det många prisvärda alternativ som erbjuder utmärkt prestanda. Dessutom kan vissa premiumfunktioner, som inbyggd röststyrning eller Dolby Atmos-stöd, vara onödiga beroende på dina specifika behov och inställningar. Det viktigaste är att hitta en soundbar som passar dina behov och din budget.

Kan jag ansluta flera enheter till min soundbar?

Ja, de flesta soundbars har flera ingångar, så du kan ansluta flera enheter samtidigt, till exempel din TV, en Blu-ray-spelare och en spelkonsol. Du kan sedan välja vilken källa du vill lyssna på med hjälp av soundbarens fjärrkontroll eller knappar. Vissa soundbars har även inbyggd Bluetooth eller Wi-Fi för trådlös anslutning av smartphones, surfplattor och datorer.

Om vårt test

När vi testade de olika modellerna av soundbars gjorde vi det med utgångspunkten av en vanlig användare som de flesta soundbars också är gjorda för. Vi försökte inte optimera eller möblera om rummet för att maximera ljudet, utan placerade soundbaren i ett helt vanligt rum framför en TV. Sedan undersökte vi följande punkter när vi betygsatte de olika modellerna:

 • Ljudet – Får man ett fylligt och omslutande ljud, eller låter det fortfarande burkigt eller ihåligt med en bas som varken hörs eller känns?
 • Funktioner & stöd – Vilka format stöds? Med nya tekniker som exempelvis Dolby Atmos kan filmer upplevas på ett helt nytt sätt, men hur fungerar de simulerade versionerna av dessa? Har soundbaren några passthrough funktioner?
 • Anslutningsmöjligheter – Måste soundbaren kopplas med kabel eller kan man köra trådlöst? Kan man få samma funktionalitet om man kopplar soundbaren trådlöst?

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.