Bästa Surfplattan 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Upptäck den bästa surfplattan för prestanda, skärmkvalitet och batteriliv.
Surfplatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Google Pixel Tablet 11 Google Pixel Tablet 11"
Pris
5990 kr
Till butik
betyg 4,5 Apple iPad (2021) 10,2 Apple iPad (2021) 10,2"
Pris
4590 kr
Till butik
betyg 4,3 Doro Tablet Lättanvänd Doro Tablet Lättanvänd
Pris
2290 kr
Till butik
betyg 4,2 Samsung Galaxy Tab S9 Ultra Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Pris
15790 kr
Till butik
betyg 4,0 Redmi Pad 10,6 Redmi Pad 10,6"
Pris
3290 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En surfplatta, ofta känd som en tablet, är en bärbar elektronisk enhet som ger användaren möjlighet att surfa på nätet, läsa e-böcker, titta på filmer, spela spel och mycket mer. Den är i grunden en mindre version av en bärbar dator med den stora skillnaden att den är utformad för att vara extremt portabel och lätt att använda. Surfplattan har blivit ett oumbärligt verktyg i det moderna samhället. Den används i alla åldersgrupper, från barn för pedagogiska spel till vuxna för arbete och underhållning. Är du på resande fot, behöver jobba på distans eller bara vill njuta av din favoritfilm i soffan? Då är en surfplatta det perfekta verktyget för dig.

Efter noggranna tester och jämförelser har vi kommit fram till att Google Pixel Tablet 11 är det bästa surfplattan på marknaden just nu. Dess unika kombination av kraftfull prestanda, fantastisk skärmkvalitet och imponerande batteriliv gör den till ett överlägset val för alla typer av användare. Oavsett om du är en teknikentusiast som söker den senaste och mest avancerade tekniken, eller bara vill ha en tillförlitlig surfplatta för grundläggande uppgifter, kommer Google Pixel Tablet 11 att uppfylla och överträffa dina förväntningar.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Surfplattorna 2023

 1. Google Pixel Tablet 11" Bäst i test: 4,7/5
 2. Apple iPad (2021) 10,2" Wifi 64 GB Bästa premium: 4,5/5
 3. Doro Tablet Lättanvänd surfplatta Bästa billiga: 4,3/5
 4. Samsung Galaxy Tab S9 UltraSamsung Galaxy Tab S9 Series Bästa innovativa: 4,2/5
 5. Redmi Pad 10,6" Bästa mångsidiga: 4,0/5
 6. Samsung Galaxy Tab A8 Wifi 32GB - Gray Bästa vardagliga: 3,9/5
 7. Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi Bästa nykomling: 3,8/5
 1. Bäst i test Google Pixel Tablet 11"

  Högpresterande surfplatta med stor skärm och smarta funktioner.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Skärmkvalitet:
  4,7/5
  Prestanda:
  4,4/5
  Batteritid:
  4,8/5
  Användarvänlighet:
  4,8/5
  Pris:
  4,8/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Google Pixel Tablet 11 är en toppklassig surfplatta som imponerar på flera fronter. Tekniska specifikationer inkluderar en effektiv Tensor G2-processor och hela 8 GB RAM, vilket ger snabb och pålitlig prestanda för alla typer av uppgifter. Dessutom har surfplattan en inbyggd lagringskapacitet på 128 GB vilket är generöst och bör kunna tillgodose de flesta användares behov. Skärmen är stor och skarp med en upplösning på 2560 x 1600 pixel, vilket gör den perfekt för allt från arbete till streaming av filmer och serier.

  När det gäller funktionalitet erbjuder Google Pixel Tablet 11 en mängd smarta funktioner. Ett exempel är dess fingeravtrycksavläsare som sitter på sidan av plattan för enkel och säker åtkomst. Surfplattan erbjuder även högkvalitativa kameror både fram- och baktill med 8 megapixlar vardera. Plattformen är Android med det senaste operativsystemet Android 13, vilket erbjuder en mängd appar och tjänster för användning. Dessutom inkluderar detta paket också en dockningsstation, vilket löser problemet med att glömma att ladda enheten.

  Användarvänlighet och prisvärde är två andra styrkor för Google Pixel Tablet 11. Användargränssnittet är intuitivt och surfplattan svarar snabbt på kommandon. Batteritiden är också stark, vilket innebär att enheten kan användas i långa perioder utan att behöva laddas. Priset på 5990 SEK kan verka högt i jämförelse med vissa andra surfplattor på marknaden, men med tanke på dess högpresterande specifikationer och extra tillbehör som en dockningsstation, anser vi att priset är rättvist och konkurrenskraftigt. Sammantaget får Google Pixel Tablet 11 ett betyg på 4,7 av 5 möjliga i vårt test.

  Fördelar

  • Snabb och pålitlig prestanda
  • Stor och skarp skärm
  • Generös lagringskapacitet
  • Högkvalitativa kameror
  • Lång batteritid

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Saknar inbyggd 5G-kompatibilitet
  Produkten finns att köpa här:
  5990 kr
 2. Bästa premium Apple iPad (2021) 10,2"

  Överkomlig, högpresterande surfplatta med mångsidiga funktioner och intuitiv användning.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Skärmkvalitet:
  4,1/5
  Prestanda:
  4,9/5
  Batteritid:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,6/5
  Pris:
  4,6/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Apple iPad (2021) 10,2 är en utmärkt surfplatta som erbjuder det bästa av Apples tekniska innovationer till ett överkomligt pris. Med den kraftfulla A13 Bionic-processorn och upp till 256 GB lagringsutrymme, skapar iPaden en snabb och smidig användarupplevelse, oavsett om du multitaskar, spelar spel eller streamar video. Dessutom är den 10,2-tums Retina-skärmen med TrueTone fantastisk för att titta på filmer och bläddra genom foton, med skarpa detaljer och levande färger.

  På funktionssidan erbjuder den här iPaden stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard, vilket gör den till ett effektivt verktyg för arbete och studier. Surfplattan kommer även med en vidvinkelkamera med 8 MP på baksidan och en skärmkamera med ultravidvinkel, 12 MP - perfekt för videokonferenser och fotografering. Dessutom är TouchID ett säkert och snabbt sätt att låsa upp enheten eller utföra betalningar via ApplePay.

  En annan stark punkt för denna iPad är dess användarvänlighet. Med iPadOS 15 är det enkelt att navigera genom appar och inställningar. Dessutom hävdar Apple att batteritiden kan hålla i upp till 10 timmar, vilket innebär att du kan njuta av enheten under långa perioder utan att behöva ladda. För priset på 4590 kr, tror vi att denna iPad erbjuder utmärkt värde för pengarna. Den kombinerar högpresterande teknik, mångsidiga funktioner och en intuitiv användarupplevelse i en stilren och bärbar design.

  Fördelar

  • Kraftfull A13 Bionic-processor
  • Stöd för Apple Pencil och Smart Keyboard
  • Skarp 10,2-tums Retina-skärm med TrueTone
  • Vidvinkelkamera med 8 MP och ultravidvinkel skärmkamera med 12 MP
  • Lång batteritid upp till 10 timmar

  Nackdelar

  • Dyrare än vissa konkurrerande produkter
  • Ingen inbyggd ansiktsigenkänning
  Produkten finns att köpa här:
  4590 kr
 3. Bästa billiga Doro Tablet Lättanvänd

  Användarvänlig surfplatta med intuitivt gränssnitt och utmärkt lagringskapacitet.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Skärmkvalitet:
  4,8/5
  Prestanda:
  4,0/5
  Batteritid:
  4,0/5
  Användarvänlighet:
  4,4/5
  Pris:
  4,4/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Doro Tablet Lättanvänd surfplatta har imponerat oss på flera fronter, vilket resulterade i ett starkt betyg på 4,3/5. En av de mest framträdande egenskaperna hos denna surfplatta är dess användarvänlighet. Med en 10-tums IPS Full HD-skärm och ett intuitivt gränssnitt, Eva, blir användarens interaktion med enheten förenklad och njutbar. Denna surfplatta är utrustad med Android 12 och stödjer både Wi-Fi och Bluetooth 5.0, vilket möjliggör smidig anslutning.

  En annan fördel med Doro Tablet Lättanvänd surfplatta är dess handlingsbaserade gränssnitt Eva. Detta gränssnitt presenterar olika frågor och förslag som användaren kan svara på för att utföra uppgifter eller ändra inställningar. Detta gör det enkelt för både vana användare och de som är nya med Android-ekosystemet att navigera runt enheten. Dessutom kommer denna surfplatta med en detaljerad startguide som förklarar allt från att navigera genom svepning och scrollning till att ansluta till internet och få tillgång till ett Gmail-konto.

  Med tanke på dess tekniska specifikationer och funktioner, så är Doro Tablet Lättanvänd surfplatta definitivt prisvärd. Den erbjuder 4GB RAM och 32GB lagringskapacitet, vilket kan utökas upp till 256GB med ett Micro-SD-kort. Den har fyra högtalare för en förbättrad ljudupplevelse och en inbyggd mikrofon för videosamtal. Trots dess stora utbud av funktioner, så är den fortfarande lätt och kompakt med sina mått på 156x247x8 mm och vikt på 477 g. Dessutom, med en rabatt på 36%, får man mycket för pengarna.

  Fördelar

  • Användarvänlig med intuitivt gränssnitt
  • Stödjer Wi-Fi och Bluetooth 5.0
  • Handlingsbaserat gränssnitt, Eva
  • Upp till 256GB lagring med Micro-SD
  • Lätt och kompakt design

  Nackdelar

  • Endast 4GB RAM
  • Lägre upplösning jämfört med konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  2290 kr
 4. Bästa innovativa Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

  Högpresterande surfplatta med stor lagringskapacitet och premiumfunktioner.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Skärmkvalitet:
  3,9/5
  Prestanda:
  4,5/5
  Batteritid:
  4,1/5
  Användarvänlighet:
  4,3/5
  Pris:
  4,3/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Med ett betyg på 4,2/5 är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra verkligen en av de bästa surfplattorna på marknaden. Tekniskt sett levererar den en stark prestanda med sin Snapdragon 8 Gen 2-processor, hela 12 GB RAM och en massiv lagringskapacitet på upp till 1 TB, vilket imponerar. Dess ljusa och skarpa 14,6 Dynamic AMOLED 2X Display ger en fantastisk visuell upplevelse, oavsett om du arbetar, spelar spel eller tittar på filmer. Dessutom kommer den med flera användbara funktioner som stöd för flera fönster, ett avancerat tangentbord och S Pen för att verkligen optimera din produktivitet.

  När det gäller användarvänlighet är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra intuitiv och lätt att använda. Den har en snabb respons, ett effektivt batteri som håller upp till 16 timmar och dess split screen-funktion gör det möjligt att arbeta i flera fönster samtidigt. Dessutom levereras den med en S Pen som ger en flexibel och intuitiv arbetsupplevelse. Detta, tillsammans med dess lättburena design och stöd för både Wi-Fi 6E och 5G gör den till en mycket konkurrenskraftig surfplatta.

  Trots att priset på 15790 kr kan tyckas lite högt vid första anblicken, erbjuder Samsung Galaxy Tab S9 Ultra faktiskt ett mycket gott prisvärt erbjudande när du tar hänsyn till dess specifikationer och funktioner. Dess robusta design med Armor Aluminium och IP68-klassning för damm- och vattentålighet tillför dessutom extra värde. Kort sagt, om du är ute efter en premium surfplatta som är redo att leverera på alla fronter, så är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra definitivt värd att överväga.

  Fördelar

  • Stark prestanda med Snapdragon 8 Gen 2
  • 12 GB RAM och upp till 1 TB lagring
  • Ljus och skarp 14,6 Dynamic AMOLED 2X Display
  • Stöd för flera fönster och S Pen
  • Lång batterilivslängd på upp till 16 timmar

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra surfplattor
  • Kan vara för stor för vissa användare
  Produkten finns att köpa här:
  15790 kr
 5. Bästa mångsidiga Redmi Pad 10,6"

  En högpresterande surfplatta med stor skärm och kraftfullt batteri.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Skärmkvalitet:
  4,3/5
  Prestanda:
  3,8/5
  Batteritid:
  3,9/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Redmi Pad 10,6 är en surfplatta som levererar en enastående audiovisuell upplevelse tack vare sin 10,61-tums skärm med 90Hz uppdateringsfrekvens och Dolby Atmos®-stödda fyrhögtalare. Tack vare den låga visuella latensen känns surfandet, scrollandet och spelandet snabbt och smidigt. Dessutom är Redmi Pad utrustad med en 8MP 105° ultravida frontkamera som är designad för gruppvideosamtal, vilket gör det till ett perfekt verktyg för både arbete och socialt umgänge.

  När det gäller prestanda drivs Redmi Pad av MediaTek Helio G99 chipset, vilket garanterar smidig hantering av appar och dagliga aktiviteter. Detta i kombination med ett stort 8000 mAh batteri som räcker hela dagen, gör surfplattan till en pålitlig enhet för både arbete, studier och underhållning. Det ska även nämnas att enheten stödjer 18W snabbladdning, vilket bidrar till dess bekvämlighet och användarvänlighet.

  Även när det gäller designen sticker Redmi Pad ut bland konkurrenterna. Surfplattan har en högkvalitativ unibody-design i metall som ger den ett prestigefyllt utseende och en fantastisk känsla i handen. Trots dess stora batteri väger Redmi Pad endast 445 g och är endast 7,05 mm tunn, vilket gör den lätt att bära med sig vart du än går. Med tanke på dess överlägsna specifikationer och funktioner, anser vi att Redmi Pad 10,6 erbjuder ett utmärkt prisvärde.

  Fördelar

  • Stor skärm med hög uppdateringsfrekvens.
  • Stöd för Dolby Atmos®-ljud.
  • 8MP ultravidvinkel frontkamera.
  • Stark prestanda med MediaTek Helio G99 chipset.
  • Lång batteritid och stöd för snabbladdning.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter.
  • Kan vara för stor för vissa användare.
  Produkten finns att köpa här:
  3290 kr
 6. Bästa vardagliga Samsung Galaxy Tab A8 Wifi

  Samsung Galaxy Tab A8 Wifi
  Vårt betyg
  3,9/5
  Skärmkvalitet:
  3,7/5
  Prestanda:
  3,6/5
  Batteritid:
  4,3/5
  Användarvänlighet:
  4,0/5
  Pris:
  4,0/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung Galaxy Tab A8 Wifi är en mycket prisvärd surfplatta som erbjuder tillfredsställande prestanda för de flesta användningsområden. Med en kraftfull processor och 3 GB RAM, hanterar surfplattan lätt de flesta uppgifter, inklusive streaming och spel. Med tanke på att den har en lagringskapacitet på 32 GB, kan det vara nödvändigt att utnyttja det inbyggda stödet för microSD-kort om du planerar att lagra mycket media eller appar på enheten.

  När det gäller funktionalitet och användarvänlighet, får Samsung Galaxy Tab A8 Wifi höga poäng. Enligt recensionerna är skärmen av hög kvalitet och batteritiden är utmärkt. Användargränssnittet är intuitivt och responsivt, vilket gör surfplattan lätt att använda. Dessutom ger det inbyggda stödet för flera användare flexibilitet för familjer eller andra som delar enheten.

  Prisvärdheten hos denna surfplatta är svår att slå. Trots dess låga prislapp, erbjuder Samsung Galaxy Tab A8 Wifi en robust uppsättning funktioner och bra prestanda. Dessutom är garantin på 2 år från tillverkaren ett stort plus. Sammanfattningsvis är Samsung Galaxy Tab A8 Wifi ett utmärkt val för den som söker en prisvärd surfplatta utan att kompromissa med kvaliteten.

  Fördelar

  • Prisvärd surfplatta
  • Kraftfull processor och 3 GB RAM
  • Högkvalitativ skärm
  • Utmärkt batteritid
  • 2 års garanti från tillverkaren

  Nackdelar

  • Lagringskapacitet på endast 32 GB
  • Behov av microSD-kort för mer lagring
  Produkten finns att köpa här:
  1490 kr
 7. Bästa nykomling Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi

  Prisvärd surfplatta med solid prestanda för dagliga uppgifter.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Skärmkvalitet:
  4,2/5
  Prestanda:
  3,7/5
  Batteritid:
  4,1/5
  Användarvänlighet:
  3,5/5
  Pris:
  3,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi, som lanserades i juni 2021, har blivit ett populärt val för dem som söker en pålitlig och prisvärd surfplatta. Med en 8,7-tums skärmstorlek och en upplösning på 1340 x 800, erbjuder den tillräckligt stor och klar bild för att bläddra på internet, titta på videor och spela spel. Den är utrustad med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme, vilket kan utökas med microSD-kort. Detta gör den tillräckligt kapabel för att hantera de flesta dagliga uppgifter. Dessutom har surfplattan bakre och främre kameror med sensorupplösningar på 8 respektive 2 megapixlar - bra nog för grundläggande fotografering och videosamtal.

  När det gäller användarvänlighet får Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi blandade recensioner. Vissa användare upplever att den är ganska långsam, särskilt vid uppstart av appar. Dock är det tydligt att många är nöjda med dess prestanda givet dess pris. Batterilivslängden har också fått positiva kommentarer, även om exakta timmar varierar beroende på användning. Den trådlösa anslutningen är robust med stöd för Bluetooth 5.0 och flera Wi-Fi-standarder, vilket ger snabb och stabil anslutning.

  Sammantaget erbjuder Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi ett bra värde för pengarna. Dess tekniska specifikationer överträffar kanske inte de av toppmodellerna, men för priset ger den en solid allround-prestanda för dagliga uppgifter. Om du är ute efter en surfplatta för grundläggande användning och inte behöver den mest kraftfulla modellen på marknaden, är detta ett bra val.

  Fördelar

  • Pålitlig och prisvärd surfplatta
  • Stor och klar bildskärm
  • Utmärkt lagringskapacitet
  • Bra batterilivslängd
  • Robust trådlös anslutning

  Nackdelar

  • Kan vara långsam vid uppstart av appar
  • Grundläggande kamerafunktioner
  Produkten finns att köpa här:
  2190 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Surfplatta Totalbetyg Pris
Google Pixel Tablet 11" Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
5990 kr
Apple iPad (2021) 10,2" Wifi 64 GB Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
4590 kr
Doro Tablet Lättanvänd surfplatta Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2290 kr
Samsung Galaxy Tab S9 UltraSamsung Galaxy Tab S9 Series Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
15790 kr
Redmi Pad 10,6" Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
3290 kr
Samsung Galaxy Tab A8 Wifi 32GB - Gray Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
1490 kr
Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
2190 kr
viktiga faktorer för att välja rätt surfplatta

Så hittar du bästa surfplatta

För att hitta den bästa surfplattan är det viktigt att först identifiera vilka faktorer som är mest betydelsefulla för dig. Det kan variera beroende på användningsområde, personliga preferenser och budget. Här följer vi några avgörande kriterier som kan hjälpa dig att göra ett informerat val.

Skärmstorlek och upplösning

Skärmstorlek och upplösning är två av de mest avgörande faktorerna när man väljer en surfplatta. Storleken på skärmen har en direkt inverkan på hur du upplever media, spel och andra applikationer. En större skärm ger en mer fördjupad upplevelse men kan också göra surfplattan mindre portabel. Upplösningen, å andra sidan, avgör hur tydligt och detaljerat innehållet på skärmen visas. En högre upplösning innebär skarpare bilder och text, vilket kan vara särskilt viktigt för dem som tittar mycket på video eller läser e-böcker.

Prestanda

Prestandan hos en surfplatta beror på dess processor, RAM och lagring. Processorn är hjärnan i enheten och bestämmer hur snabbt och effektivt den kan utföra uppgifter. RAM, eller minne, påverkar hur många program eller flikar du kan ha öppna samtidigt utan att enheten blir långsam. Lagringen avgör hur mycket data, som appar, bilder och filmer, du kan spara på enheten. Ju mer lagring, desto mer plats för nedladdningar och filer.

Operativsystem

Operativsystemet är programvaran som styr alla funktioner på surfplattan. De mest populära operativsystemen för surfplattor är iOS (för iPads), Android och Windows. Valet av operativsystem kan påverka vilka appar du kan ladda ner, hur användarvänligt gränssnittet är och hur väl det integreras med andra enheter, som din smartphone eller dator.

Batterilivslängd

Batterilivslängden är en annan viktig faktor att överväga. En surfplatta med lång batterilivslängd ger dig friheten att använda den under längre perioder utan att behöva ladda den. Detta kan vara särskilt viktigt för de som reser mycket eller ofta använder surfplattan för arbete eller underhållning utan tillgång till en strömkälla.

Extra funktioner

Tilläggsfunktioner som kamera, högtalare och stöd för externa enheter kan också påverka valet av surfplatta. En surfplatta med en högupplöst kamera kan vara viktig för de som vill ta bilder eller videochatta. Högtalarkvaliteten spelar roll om du planerar att lyssna på musik eller titta på filmer utan hörlurar. Stöd för externa enheter som tangentbord, mus och pennor kan vara användbart för de som planerar att använda surfplattan för arbete eller kreativa projekt.

Pris

Priset på en surfplatta kan variera mycket beroende på märke, specifikationer och extra funktioner. Det är viktigt att ha en tydlig budget i åtanke och att jämföra olika modeller inom denna prisklass. Kom ihåg att en högre prislapp inte alltid innebär bättre kvalitet eller prestanda. Det kan vara värt att överväga äldre modeller eller renoverade enheter för att få mer värde för pengarna.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner. Dessa kan ge dig en verklig insikt i hur surfplattan presterar i praktiken, inklusive eventuella problem eller brister som inte nämns i produktbeskrivningen. Användarrecensioner kan också hjälpa dig att jämföra liknande modeller och ta reda på vilken som är bäst för dina specifika behov.

Hur använder man en surfplatta?

En surfplatta kan användas för en mängd olika ändamål, allt från att titta på filmer och spela spel till att utföra arbetsuppgifter och läsa e-böcker. Här följer vi några grundläggande steg och tips för att få ut det mesta av din surfplatta.

Anslut till Internet

För att kunna utnyttja alla funktioner på din surfplatta är den första saken du behöver göra att ansluta den till internet. De flesta surfplattor har både Wi-Fi och mobil datakapabiliteter. Anslutning till Wi-Fi är ofta det bästa alternativet eftersom det inte drar på din mobila datakvot och vanligtvis erbjuder en snabbare och mer stabil anslutning. För att ansluta till Wi-Fi, gå till inställningarna på din surfplatta, välj Wi-Fi och anslut till ditt önskade nätverk.

Installera appar

Surfplattor drivs av appar, vilket är programvara som du kan ladda ner från App Store (för iPads) eller Google Play Butik (för Android-enheter). Det finns miljontals appar att välja mellan, inklusive sociala medieappar, spel, produktivitetsappar, nyhetsappar och mycket mer. För att installera en app, öppna bara appbutiken på din enhet, sök efter den app du vill ha och klicka på Installera.

Anpassa inställningar

Din surfplatta kommer med en mängd olika inställningar som du kan anpassa efter dina behov och preferenser. Detta inkluderar saker som skärmens ljusstyrka, volym, bakgrundsbild och mycket mer. Du kan också ställa in saker som vilka appar som ska skicka dig meddelanden och hur ofta, samt vilka appar som får tillgång till din platsinformation. För att anpassa dina inställningar, gå bara till Inställningar på din enhet.

Skapa ett Google- eller Apple-konto

För att få tillgång till alla funktioner på din surfplatta, inklusive möjligheten att ladda ner appar, behöver du ett Google-konto för Android-enheter eller ett Apple-konto för iPads. Dessa konton ger dig också tillgång till molnlagring, vilket innebär att du kan spara filer och bilder online snarare än direkt på din enhet. Att skapa ett konto är enkelt - följ bara instruktionerna på skärmen när du ställer in din nya surfplatta.

Lär dig grunderna i navigation

Slutligen är det viktigt att lära sig grunderna i hur man navigerar runt din surfplatta. De flesta surfplattor navigeras genom att svepa, knacka och klämma på skärmen. Till exempel, för att öppna en app, knackar du bara på dess ikon. För att stänga en app eller gå tillbaka till hemskärmen, sveper du uppåt från botten av skärmen. För att zooma in eller ut, klämmer du ihop eller drar isär två fingrar på skärmen. Med tiden kommer dessa rörelser att bli andra naturen.

LÄS MER: Bästa Ritplatta

Vem har nytta av en surfplatta?

En surfplatta är ett otroligt mångsidigt verktyg som kan vara till stor nytta för många olika typer av användare. Från studenter och affärsfolk till äldre och barn, här är några grupper som kan dra stor nytta av att äga en surfplatta:

 • Studenter: För studenter kan en surfplatta vara ett kraftfullt verktyg för lärande. Den är lätt att bära runt, vilket gör den perfekt för att ta anteckningar i klassen eller studera på språng. Dessutom finns det tusentals utbildningsappar tillgängliga som kan hjälpa eleverna att lär sig allt från matematik till språkstudier. Många läroböcker finns också i digitalt format, vilket kan spara pengar och ryggslit mot att bära tunga böcker.
 • Affärsfolk: För affärsfolk kan en surfplatta fungera som en portabel kontorslösning. Med rätt appar kan du skapa och redigera dokument, hålla videokonferenser, hantera din kalender och mycket mer. Många surfplattor stöder också externa tangentbord, vilket gör det lättare att skriva längre dokument eller e-postmeddelanden.
 • Äldre: För äldre användare kan en surfplatta erbjuda en mer intuitiv och tillgänglig teknikupplevelse. Skärmstorleken är större än en smartphone, vilket gör det lättare att läsa text och titta på bilder eller videor. Många surfplattor har också tillgänglighetsfunktioner, som zoomning och taligenkänning, för att göra dem mer användarvänliga för personer med nedsatt syn eller hörsel.

Å andra sidan kanske de som främst behöver en enhet för mer kraftkrävande uppgifter som spelande av högkvalitativa spel, redigering av video eller professionell grafisk design inte finner surfplattor lika användbara. Även om dagens surfplattor är ganska kraftfulla, kan de fortfarande ha svårt att hantera dessa typer av uppgifter jämfört med en fullständig bärbar dator eller stationär dator. Dessutom kan de som föredrar ett fysiskt tangentbord och mus för inmatning också hitta surfplattans pekskärmsbaserade gränssnitt begränsande.

LÄS MER: HDMI kabel bäst i test

vanliga frågor om Surfplatta

FAQ: Vanliga frågor om Surfplattor

Kan jag använda en surfplatta som en dator?

Ja, i många fall kan du använda en surfplatta som en dator för grundläggande uppgifter som webbsökning, e-post, sociala medier, att titta på filmer och att spela spel. Många moderna surfplattor stöder också externa tangentbord och möss, vilket gör dem mer lika bärbara datorer. Men för mer krävande uppgifter som videoredigering, avancerad grafisk design eller att köra kraftfull programvara, kanske du fortfarande behöver en fullfjädrad dator.

Är det värt att köpa en surfplatta om jag redan har en smartphone?

Det beror på dina specifika behov. Om du ofta finner dig själv önska att din smartphoneskärm var större för att titta på videor, läsa böcker eller spela spel, eller om du vill ha en enhet som är mer bärbar än en bärbar dator men med en större skärm, kan en surfplatta vara ett bra köp. Men om du mest använder din smartphone för att ringa samtal, skicka textmeddelanden och snabbt kolla e-post eller sociala medier, kanske du inte behöver en surfplatta.

Hur länge håller en surfplattas batteri?

Det varierar beroende på modell och hur du använder enheten, men de flesta moderna surfplattor kan räkna med 8 till 10 timmars aktiv användning på en enda laddning. Titta på videor, spela spel och använda appar som kräver mycket processorkraft kan dränera batteriet snabbare, medan läsning eller webbsökning kan vara mindre krävande. De flesta surfplattor laddas också ganska snabbt, ofta på under 5 timmar.

Vilket operativsystem ska jag välja för min surfplatta?

Det beror på dina personliga preferenser och behov. Om du redan är bekant med och gillar iOS (operativsystemet på iPhone), kanske du föredrar en iPad. Om du är mer bekant med Android (som används på många smartphones), kanske du föredrar en Android-surfplatta. Windows-surfplattor kan vara bra för de som vill ha en surfplatta som fungerar mer som en traditionell dator.

Behöver jag ett skydd till min surfplatta?

Medan det inte är absolut nödvändigt, är ett skydd eller fodral för din surfplatta oftast en bra idé. Det kan skydda enheten mot skador om du tappar den, och många fodral har också ställ för att hålla surfplattan i en bekväm läs- eller tittarvinkel. Vissa fodral innehåller även ett inbyggt tangentbord för att göra textinmatning lättare.

Kan jag skriva dokument eller e-postmeddelanden på en surfplatta?

Absolut! De flesta surfplattor har en inbyggd virtuell tangentbordsapp för textinmatning, och du kan också ladda ner olika textbehandlingsappar för att skapa och redigera dokument. Många surfplattor stöder också externa tangentbord, vilket kan göra skrivandet snabbare och mer bekvämt om du planerar att skriva mycket.

Kan jag använda en surfplatta för att rita eller designa?

Ja, många professionella konstnärer och designers använder faktiskt surfplattor som en del av deras arbetsflöde. Det finns ett antal appar tillgängliga, som Procreate och Adobe Illustrator, som låter dig rita direkt på skärmen med en digital penna. Vissa surfplattor, som iPad Pro, är särskilt populära bland konstnärer för deras höga skärmupplösning och stöd för tryckkänsliga pennor.

Om vårt test

Att hitta den bästa surfplattan kan vara en utmaning, med tanke på det enorma urvalet av märken, modeller och prisklasser. Vi på Bäst i Test 24 har därför genomfört ett grundligt test för att hitta de bästa surfplattorna på marknaden. Vårt testmetod innefattade flera steg - från tekniska specifikationer och funktionalitet till användarvänlighet och prisvärde.
 • Tekniska specifikationer: Vilken processor används? Hur mycket RAM har surfplattan? Vilken upplösning har skärmen? Hur stor är lagringskapaciteten och kan den utökas?
 • Funktionalitet: Vilka funktioner erbjuder surfplattan? Finns det stöd för flera användare? Är det möjligt att installera appar från olika källor? Hur bra är kamerorna?
 • Användarvänlighet: Hur intuitiv är surfplattans gränssnitt? Hur snabbt svarar den på kommandon? Är det enkelt att skriva på tangentbordet? Hur bra är batteritiden?
 • Prisvärde: Är surfplattan prisvärd med tanke på dess specifikationer och funktioner? Vilken garanti erbjuds av tillverkaren? Finns det extra tillbehör inkluderade i priset?

Genom att noggrant analysera alla dessa aspekter, har vi lyckats identifiera de bästa surfplattorna. Oavsett om du letar efter en surfplatta för arbete, studier eller underhållning, kan du lita på att våra rekommendationer kommer att hjälpa dig att hitta en enhet som uppfyller dina behov och förväntningar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Betyg: 5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.