Bästa Tangentbordet 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Optimera din datoranvändning med vårt topprankade, användarvänliga och högkvalitativa tangentbord.
Tangentbord - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Keychron K10 RGB Aluminium Keychron K10 RGB Aluminium
Pris
1599 kr
Till butik
betyg 4,5 Logitech G413 Nordic Logitech G413 Nordic
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,3 Logitech G915 Lightspeed (Tactile) Logitech G915 Lightspeed (Tactile)
Pris
2419 kr
Till butik
betyg 4,2 Razer Ornata Chroma Razer Ornata Chroma
Pris
949 kr
Till butik
betyg 4,0 Logitech Wave Keys Logitech Wave Keys
Pris
899 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Tangentbordet är en vital komponent i dagens digitala samhälle, en bro mellan användaren och världen av information som väntar bakom skärmen. Från att skriva e-post och förbereda rapporter, till att navigera på internet eller spela datorspel, är tangentbordet nyckeln till att göra allt detta möjligt. Dess viktighet kan inte underskattas, och med en mängd olika modeller och märken tillgängliga på marknaden, kan valet av rätt tangentbord vara avgörande för produktivitet, bekvämlighet och till och med hälsa.

I vårt omfattande test av olika tangentbord har vi kommit fram till att Keychron K10 RGB Aluminium är det bästa tangentbordet. Detta tangentbord har imponerat oss med sin kombination av användbarhet, kvalitet och estetik. Det är mer än bara ett verktyg för att mata in data; det är en förlängning av användarens hand, som erbjuder en smidig och responsiv upplevelse som gör varje tryckning på tangenterna till en ren njutning. Så om du letar efter det bästa tangentbordet att optimera din datoranvändning, bör du definitivt överväga Keychron K10 RGB Aluminium.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 7 bästa Tangentborden 2023

 1. Keychron K10 RGB Aluminium Full-Size Hot swap Gateron G Pro Brown Bäst i test: 4,7/5
 2. Logitech G413 Nordic Bästa billiga: 4,5/5
 3. Logitech G915 Lightspeed (Tactile) Bästa premiumvalet: 4,3/5
 4. Razer Ornata Chroma Kundfavoriten: 4,2/5
 5. Logitech Wave Keys Bästa ergonomiska: 4,0/5
 6. Mountain Everest Max / MX Red - Svart Bästa modulära: 3,9/5
 7. Plexgear S-109 Trådbundet tangentbord Bästa budgetvalet: 3,8/5
 1. Bäst i test Keychron K10 RGB Aluminium

  Ett robust, anpassningsbart och estetiskt tilltalande trådlöst tangentbord.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Design:
  4,8/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Responsivitet:
  4,2/5
  Layout:
  4,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Keychron K10 RGB Aluminium imponerar med sin robusta och väl genomtänkta design. Den fullständiga layouten med numeriskt tangentbord är särskilt framtagna för att maximera produktiviteten, vilket gör det till ett utmärkt val för både arbete och spel. Tangentbordet har även en eleganta estetik som lätt passar in i de flesta arbets- eller spelutrymmen, vilket ökar dess övergripande attraktionskraft.

  En av de mest framstående funktionerna i Keychron K10 är dess hot-swappable Gateron G Pro Mechanical switchar, vilket innebär att du kan anpassa din skrivupplevelse utan att löda. Detta ger en personlig touch som är sällsynt i denna prisklass. Dessutom, medan några användare kanske föredrar ett mjukt och tyst tangenttryck, kommer de som uppskattar ett tillfredsställande klickljud att bli nöjda med detta tangentbord. Tack vare den trådlösa anslutningen och kompatibiliteten med både macOS och Windows, är Keychron K10 också mycket flexibelt och användarvänligt.

  Även om Keychron K10 ligger i den högre prisklassen för tangentbord, verkar det vara väldigt prisvärt med tanke på dess högkvalitativa konstruktion och funktioner. Tangentbordets hållbarhet verkar också vara utmärkt, vilket bidrar till dess goda prisvärdhet på lång sikt. Sammantaget får Keychron K10 RGB Aluminium en stark rekommendation för alla som letar efter ett pålitligt, anpassningsbart och estetiskt tilltalande tangentbord.

  Fördelar

  • Robust och genomtänkt design
  • Fullständig layout med numeriskt tangentbord
  • Hot-swappable Gateron G Pro Mechanical switchar
  • Trådlösa anslutning och kompatibel med både macOS och Windows
  • Högkvalitativ konstruktion och hållbarhet

  Nackdelar

  • Högre prisklass
  • Kan vara för klickande för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  1599 kr
 2. Bästa billiga Logitech G413 Nordic

  Elegant gamingtangentbord med hög prestanda och lång hållbarhet.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Design:
  4,3/5
  Kvalitet:
  4,8/5
  Responsivitet:
  4,5/5
  Layout:
  4,5/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,5/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Logitech G413 Nordic är ett tangentbord som levererar topprestanda, särskilt för spelare. Designmässigt är det både elegant och robust, med ett svart, borstat överhölje av aluminiumlegering i flygplanskvalitet. Det här tangentbordet är inte bara tilltalande att titta på, utan dess design bidrar också till dess långvariga hållbarhet. Dessutom finns det en vit indikatorbelysning som förbättrar fokus och koncentration under användning.

  Det som verkligen utmärker Logitech G413 är dess exklusiva funktioner för spel. Med de taktila, mekaniska brytarna får man subtil feedback vid varje tangenttryckning, vilket gör det perfekt för snabba beslut under spel. Dessutom har tangentbordet en 6-key rollover med anti-ghosting-spelmatris som ger total kontroll även när flera tangenter trycks samtidigt. Tangenterna är tillverkade i PBT, marknadens mest hållbara material, vilket bidrar till utmärkt värme- och slitagetålighet.

  Prisvärdheten för Logitech G413 Nordic är hög givet dess kvalitet och funktionalitet. För ett pris av 799 kr får du ett tangentbord som erbjuder enastående prestanda, långvarig hållbarhet och en rad funktioner specialdesignade för gaming. Sammantaget ger vi Logitech G413 Nordic vår högsta rekommendation och ett betyg på 4,5/5.

  Fördelar

  • Robust och elegant design
  • Optimerad för spel
  • Taktila, mekaniska brytare
  • 6-key rollover med anti-ghosting
  • Hög prisvärdhet

  Nackdelar

  • Ingen RGB-belysning
  • Ingen trådlös anslutning
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
 3. Bästa premiumvalet Logitech G915 Lightspeed (Tactile)

  Högpresterande trådlöst speltangentbord med avancerade funktioner och elegant design.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Design:
  4,1/5
  Kvalitet:
  4,7/5
  Responsivitet:
  4,0/5
  Layout:
  4,4/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,4/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Logitech G915 Lightspeed (Tactile) är ett högpresterande trådlöst mekaniskt speltangentbord som sticker ut med sin snygga, ultratunna design. Med tanke på dess design, är det ergonomiskt utformat och hållbart med ett övre hölje i aluminiumlegering. Man kan känna att varje detalj har optimerats för den ultimata spelupplevelsen. Tangenterna känns smidiga och ger en tillfredsställande taktil återkoppling, vilket gör att den låter dig veta exakt när du har registrerat en tangent.

  Med tanke på dess funktioner, erbjuder detta tangentbord många extrafunktioner. Dess avancerade LIGHTSYNC RGB-teknik låter dig anpassa varje tangents belysningsfärg och skapa animationer. Dessutom kan du använda Logitech G HUB-programvara för att konfigurera 5 dedikerade G-knappar med anpassade spelmakron och appkommandon. Detta tangentbord är kompatibelt med både PC och Mac samt iOS och Android-enheter, vilket gör det till ett mycket flexibelt val för olika användare.

  När det gäller hållbarhet får du upp till 30 timmars speltid på en enda batteriladdning, vilket är imponerande för ett trådlöst tangentbord. Även om priset kan verka högt, är det värt med tanke på de högkvalitativa materialen, de avancerade funktionerna och den långa batteritiden. Sammantaget är Logitech G915 Lightspeed (Tactile) ett utmärkt val för spelare och professionella användare som söker ett pålitligt, högpresterande tangentbord med en elegant design.

  Fördelar

  • Högpresterande trådlöst mekaniskt tangentbord.
  • Ultratunn, ergonomisk design.
  • Hållbart med aluminiumlegeringshölje.
  • Tillfredsställande taktil återkoppling.
  • Avancerad LIGHTSYNC RGB-teknik.

  Nackdelar

  • Relativt högt pris.
  • Kan vara för avancerat för vissa användare.
  Produkten finns att köpa här:
  2419 kr
 4. Kundfavoriten Razer Ornata Chroma

  Högkvalitativt, bekvämt och prisvärt RGB-bakgrundsbelysning tangentbord.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Design:
  4,5/5
  Kvalitet:
  3,8/5
  Responsivitet:
  4,3/5
  Layout:
  4,2/5
  Anslutningsmöjligheter:
  4,2/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Razer Ornata Chroma är ett imponerande tangentbord som erbjuder en rad unika och praktiska funktioner. Dess design är tilltalande, med en robust konstruktion och en elegant RGB-bakgrundsbelysning. Dessutom har tangentbordet ett ergonomiskt vriststöd som ger komfort även under långa spelsessioner eller arbetspass. Tangentkänslan är också tillfredsställande med mecha-membran teknologin som skapar en kombination av den mjuka känslan av ett membrantangentbord och den taktila feedbacken från ett mekaniskt tangentbord.

  När det gäller extrafunktioner, står Razer Ornata Chroma ut med sin programmerbara RGB-belysning och förmågan att synkronisera belysningsmönster med andra Razer-enheter. Det saknar dock dedikerade mediaknappar, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Trots detta, har den ett kompatibelt gränssnitt som fungerar smidigt med både PC och Mac, vilket gör det till ett flexibelt val för olika användare.

  Sammanfattningsvis, Razer Ornata Chroma erbjuder en högkvalitativ upplevelse till ett prisvärt pris. Dess robusta konstruktion och bekväma design, tillsammans med dess användbara funktioner gör det till ett attraktivt val för både gamers och professionella användare. Detta är definitivt ett tangentbord väl värt att överväga.

  Fördelar

  • Robust och elegant design
  • Ergonomiskt vriststöd
  • Tillfredsställande tangentkänsla
  • Programmerbar RGB-belysning
  • Kompatibel med både PC och Mac

  Nackdelar

  • Saknar dedikerade mediaknappar
  Produkten finns att köpa här:
  949 kr
 5. Bästa ergonomiska Logitech Wave Keys

  Ergonomiskt tangentbord med avancerade funktioner och hållbar design.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Design:
  3,9/5
  Kvalitet:
  4,5/5
  Responsivitet:
  3,8/5
  Layout:
  3,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Design och Tangenternas Känsla: Logitech Wave Keys tangentbordet imponerar med sin kompakta och ergonomiska layout. Den unika vinkeln på 57 grader, kombinerat med den böjda designen, gör att man kan hålla händerna i en naturlig ställning vid skrivning, vilket minskar belastningen på handlederna och bidrar till en bekvämare upplevelse. Dessutom erbjuder det tjocka minnesskummet av handledsstödet en mjuk och bekväm känsla under hela dagen. Tangenterna själva har en smidig och tillfredsställande känsla vid tryck. Det är också värt att notera att tangentbordet har ett elegant estetiskt utseende som skulle passa bra in i de flesta arbets- eller spelytor.

  Funktioner och Kompatibilitet: Wave Keys erbjuder flera anmärkningsvärda funktioner, inklusive förmågan att koppla ihop med Lift, den vertikala ergonomiska musen från Logitech. Detta förbättrar ytterligare användarupplevelsen speciellt för de som spenderar långa timmar vid skrivbordet. Dessutom kan tangentbordet anslutas via Bluetooth eller med den medföljande Logi Bolt-mottagaren, vilket ger flexibilitet för olika sorters användare. Det är kompatibelt med flera operativsystem, inklusive Linux, Google Chrome OS, Android 9.0 (Pie) eller senare, Apple iOS 14 eller senare, Apple iPadOS 14 eller senare, Windows 10 / 11 eller senare och Apple MacOS 11 eller senare.

  Hållbarhet och Prisvärdhet: Logitech Wave Keys tangentbordet är byggt för att vara hållbart och kan motstå både slitage och spill, vilket gör det till ett bra långsiktigt investeringsalternativ. Med en batteritid på upp till tre år med medföljande batterier (2 st. AAA) behöver användarna inte oroa sig för att byta batterier ofta. Med tanke på dess höga kvalitet, överlägsna komfort och avancerade funktioner är priset på 899 kr mycket rimligt. Det erbjuder mycket värde för pengarna, vilket gör det till ett utmärkt val för både professionellt och personligt bruk.

  Fördelar

  • Ergonomisk och kompakt design
  • Smidig och tillfredsställande tangentkänsla
  • Stöd för flera operativsystem
  • Hög hållbarhet och spillresistens
  • Prisvärd med lång batteritid

  Nackdelar

  • Inget inbyggt bakgrundsbelysning
  • Kan vara obekvämt för stora händer
  Produkten finns att köpa här:
  899 kr
 6. Bästa modulära Mountain Everest Max / MX Red - Svart

  Elegant, anpassningsbart tangentbord med hög funktionalitet och hållbarhet.
  Vårt betyg
  3,9/5
  Design:
  4,0/5
  Kvalitet:
  3,9/5
  Responsivitet:
  4,4/5
  Layout:
  3,6/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,6/5
  Till butiken
  (Webhallen)

  Mountain Everest Max / MX Red - Svart får ett betyg på 3,9/5 i vårt test och imponerar med sin anpassningsbara design och mycket funktioner. Tangentbordet är elegant och ergonomiskt, med en modulär design som gör att du kan fästa det numeriska tangentbordet på antingen höger eller vänster sida. Dessutom erbjuder det en mediesats med en innovativ display som kan placeras på antingen sidan av tangentbordet. Den här funktionen ger dig möjlighet att övervaka ditt system och byta profiler direkt från tangentbordet. Det magnetiska handstödet ger också en mjuk komfort för långa spelsessioner.

  När det gäller tangenternas känsla, sticker Mountain Everest Max ut med sin höga kvalitet. De mekaniska Cherry MX Red-switcharna är både tysta och tillfredsställande att trycka på. Med Everest Max får du också ett numeriskt tangentbord, som är perfekt för avancerade skrivstilar eller snabbknappar, samt anpassningsbara displayknappar för dina favoritgenvägar. Detta gör Everest Max mycket funktionellt och bekvämt att använda.

  Slutligen, beträffande hållbarhet och prisvärdhet, erbjuder Mountain Everest Max en robust konstruktion som är byggd för att stå emot slitage. Med tanke på alla dess innovativa funktioner och höga kvalitet, är priset på 2999 kr rimligt. Dessutom är tangentbordet kompatibelt med både PC och Mac, vilket ytterligare ökar dess värde. Sammantaget är Mountain Everest Max / MX Red - Svart ett utmärkt val för dem som söker ett högkvalitativt, funktionellt och anpassningsbart tangentbord.

  Fördelar

  • Anpassningsbar och modulär design
  • Innovativa display- och mediaknappar
  • Cherry MX Red-switchar av hög kvalitet
  • Robust konstruktion för lång hållbarhet
  • Kompatibelt med både PC och Mac

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra modeller
  • Saknar inbyggd trådlös anslutning
  Produkten finns att köpa här:
  2999 kr
 7. Bästa budgetvalet Plexgear S-109

  Fullstort, trådbundet tangentbord med justerbar lutning och hållbar design.
  Vårt betyg
  3,8/5
  Design:
  4,1/5
  Kvalitet:
  3,5/5
  Responsivitet:
  3,7/5
  Layout:
  3,9/5
  Anslutningsmöjligheter:
  3,9/5
  Till butiken
  (Kjell)

  Plexgear S-109 är ett fullstort trådbundet tangentbord med USB-anslutning. Det presenterar en ganska grundläggande design, vilket kanske inte är tilltalande för de som söker ett mer estetiskt tilltalande tangentbord. Men det kompenserar med sin komfortfaktor. Dess justerbara lutning gör det möjligt att anpassa positionen efter användarens preferenser, vilket kan bidra till att minska belastningen vid långvarig användning.

  När det gäller känslan av tangenterna, är Plexgear S-109 inte den bästa vi har testat. Det erbjuder ingen särskild känsla eller ljud när tangenterna trycks in, vilket kanske inte passar alla användare. Tangentbordet saknar också extrafunktioner som bakgrundsbelysning eller programmerbara knappar, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Det är dock fullt kompatibelt med både PC och Mac vilket gör det till ett bra alternativ för dem som söker ett enkelt och kompatibelt tangentbord.

  Tangentbordets hållbarhet och prisvärdhet kan ses som dess starkaste punkter. Plexgear S-109 är byggt för att tåla slitage och daglig användning, vilket gör att det kan hålla länge. Och med tanke på dess mycket överkomliga pris, skulle vi säga att det definitivt erbjuder värde för pengarna. Även om det kanske inte är det bästa tangentbordet på marknaden, är Plexgear S-109 ett pålitligt och budgetvänligt alternativ för de som behöver ett grundläggande tangentbord för daglig användning.

  Fördelar

  • Justérbar lutning för komfort
  • Kompatibelt med både PC och Mac
  • Hög hållbarhet
  • Prisvärt

  Nackdelar

  • Grundläggande design
  • Brister i känslan av tangenterna
  • Saknar extrafunktioner som bakgrundsbelysning
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
testvinnarna

Jämför de 7 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Tangentbord Totalbetyg Pris
Keychron K10 RGB Aluminium Full-Size Hot swap Gateron G Pro Brown Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
1599 kr
Logitech G413 Nordic Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
799 kr
Logitech G915 Lightspeed (Tactile) Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
2419 kr
Razer Ornata Chroma Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
949 kr
Logitech Wave Keys Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
899 kr
Mountain Everest Max / MX Red - Svart Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Bästa pris
2999 kr
Plexgear S-109 Trådbundet tangentbord Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Bästa pris
149 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tangentbord

Så hittar du bästa tangentbord

Att hitta det bästa tangentbordet är ingen lätt uppgift. Det finns en mängd faktorer att ta hänsyn till och dessa kan variera beroende på individens behov och preferenser. Nedan har vi sammanställt några av de viktigaste kriterierna som kan vara avgörande när du ska hitta det bästa tangentbordet för dig.

Användning

Det första steget för att hitta det bästa tangentbordet är att definiera dess syfte. Är du en gamer som behöver snabb respons och specialfunktioner, eller är du kanske en skribent som värdesätter komfort och tysta tangenter? Eller kanske söker du ett allround-tangentbord för hemmet eller kontoret? Genom att tydligt definiera dina behov kan du effektivt filtrera ut de tangentbord som inte passar in i din användningsprofil.

Skrivkänsla

Skrivkänslan är ett annat avgörande kriterium. Detta inkluderar hur tangenterna känns under fingrarna, hur mycket kraft som krävs för att trycka ner dem och det ljud de gör när de trycks ner. Vissa föredrar mekaniska tangenter för deras taktila återkoppling och distinkta ljud, medan andra föredrar membran-tangenter för deras tystnad och mjukhet.

Layout

Layouten på tangentbordet är också viktig. Standardlayouten (QWERTY) är den mest populära, men det finns även alternativ som Dvorak och Colemak för de som föredrar det. Dessutom kan placeringen av specifika tangenter, som Enter, Shift och Backspace, variera mellan olika modeller och märken.

Funktioner

Extrafunktioner kan också vara avgörande. Vissa tangentbord har inbyggda makroknappar som kan programmeras för att utföra specifika uppgifter, medan andra har multimedia-knappar för att styra musik och video. Bakgrundsbelysning är en annan populär funktion, särskilt för gamers och de som ofta skriver i mörka miljöer.

Design

Designen på tangentbordet kan också spela in. Vissa föredrar en minimalistisk stil, medan andra gillar mer uttrycksfulla och färgglada designer. Materialval och byggkvalitet är också viktiga aspekter att tänka på när det gäller design.

Kompatibilitet

Kompatibiliteten med ditt operativsystem är också avgörande. De flesta tangentbord fungerar med både Windows och MacOS, men vissa specialfunktioner kanske inte fungerar på båda plattformarna. Om du använder Linux eller något annat operativsystem bör du dubbelkolla att tangentbordet du överväger är kompatibelt.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att titta på användarrecensioner. Även om ett tangentbord ser perfekt ut på papperet, kan det vara en helt annan historia i praktiken. Användarrecensioner kan ge värdefull insikt i hur tangentbordet presterar över tid, dess hållbarhet, och eventuella problem som kan uppstå.

Använda ett tangentbord effektivt

Ett tangentbord kan verka enkelt att använda vid första anblicken, men att behärska det fullt ut kan ta tid och övning. Här är några viktiga punkter att tänka på för att optimera din användning av ett tangentbord.

Grundläggande skrivteknik

Den grundläggande skrivtekniken på ett tangentbord är att placera fingrarna på hemraden (raden med bokstäverna A till L). Dina pekfingrar ska vila på F och J, vilka vanligtvis har en liten upphöjning för att du ska kunna hitta dem utan att titta. Från denna position kan dina fingrar lätt nå alla tangenter på tangentbordet. Att behålla denna position och minimera onödiga rörelser kan öka din skrivhastighet och minska belastningen på dina händer och handleder.

Snabbkommandon

Att lära sig snabbkommandon kan spara mycket tid när du använder ett tangentbord. Dessa är kombinationer av tangenter som utför specifika uppgifter, som att kopiera och klistra in text (Ctrl+C och Ctrl+V på Windows, Cmd+C och Cmd+V på MacOS), eller att snabbt byta mellan öppna applikationer (Alt+Tab på Windows, Cmd+Tab på MacOS). De flesta program har sina egna specifika snabbkommandon, så det kan vara värt att lära sig de som du använder mest.

Specialtangenter

Förutom de vanliga bokstavs- och siffertangenterna har ett tangentbord också en rad specialtangenter som kan göra din datorkörning smidigare och mer effektiv. Till exempel kan du använda piltangenterna för att navigera i text utan att ta händerna från tangentbordet, och Enter-tangenten för att skicka kommandon eller infoga radbrytningar. Andra nyttiga tangenter inkluderar Backspace för att radera tecken till vänster om markören, Delete för att radera tecken till höger, och Tab för att hoppa mellan fält i ett formulär eller indentera en rad i en textredigerare.

Ergonomi

Ergonomi är en annan viktig aspekt av att använda ett tangentbord. Att sitta på rätt sätt och hålla händerna och handlederna i en naturlig position kan minska risken för belastningsskador och gör det mer bekvämt att skriva under långa perioder. Ett ergonomiskt tangentbord, som har en böjd design för att matcha handens naturliga position, kan också vara ett bra alternativ för dem som spenderar mycket tid vid tangentbordet.

Underhåll

Slutligen, glöm inte underhållet av ditt tangentbord. Regelbunden rengöring kan hjälpa till att hålla det i toppskick och förlänga dess livslängd. Detta kan vara så enkelt som att vända det upp och ner och skaka ut damm och smuts, eller att använda tryckluft för att rengöra mellan tangenter. Om du spiller något på tangentbordet, koppla ur det omedelbart och torka av det så mycket som möjligt för att minska risken för skador.

LÄS MER: Bästa Datormus

Vem har nytta av ett tangentbord?

Ett tangentbord är ett grundläggande verktyg för att interagera med en dator, och det finns få som inte skulle ha någon nytta av det. Men vissa grupper kan dra särskild nytta av ett bra tangentbord. Här är några exempel:

 • Skribenter: För de som skriver mycket, oavsett om det är artiklar, rapporter eller romaner, kan ett bra tangentbord göra stor skillnad. Ett tangentbord med bra skrivkänsla kan göra skrivprocessen mer behaglig och mindre tröttande, vilket kan öka produktiviteten och minska risken för belastningsskador. Dessutom kan vissa funktioner, som programmerbara makroknappar, vara till stor hjälp för att automatisera frekventa uppgifter.
 • Datorspelare: För gamers är snabbhet och precision avgörande, och ett bra tangentbord kan göra stor skillnad. Många spel kräver snabba reaktioner och komplext knapptryckande, och ett tangentbord som svarar snabbt och pålitligt kan ge en konkurrensfördel. Dessutom kan funktioner som anti-ghosting och programmerbara makroknappar vara särskilt användbara i spel.
 • Programmerare: Programmering innebär ofta mycket skrivande och användning av komplexa kommandon. Ett bra tangentbord kan göra denna process smidigare och mer effektiv. Programmerbara makroknappar kan vara till stor hjälp för att automatisera ofta använda kommandon, och en bra skrivkänsla kan göra långa kodningssessioner mindre tröttande.

Å andra sidan, för de som främst använder sin dator för att konsumera media, som att titta på filmer eller bläddra på sociala medier, kanske inte ett tangentbord är lika viktigt. De kan vara nöjda med ett grundläggande tangentbord, eller kanske till och med föredra att använda en pekskärm eller en mus. Men även för dessa användare kan ett bra tangentbord fortfarande erbjuda förbättrad komfort och användbarhet när de behöver skriva eller navigera på sin dator.

LÄS MER: Gamingmus bäst i test

vanliga frågor om Tangentbord

FAQ: Vanliga frågor om Tangentbord

Vad är skillnaden mellan ett mekaniskt och ett membran-tangentbord?

Den största skillnaden mellan mekaniska och membran-tangentbord ligger i deras konstruktion och hur de registrerar tangentryck. Mekaniska tangentbord har individuella brytare under varje tangent, vilket ger en distinkt och taktil känsla när en tangent trycks ner. De är ofta mer hållbara och ger mer exakt återkoppling, men de kan också vara högljudda och dyrare än membran-tangentbord. Membran-tangentbord å andra sidan använder en gummimembran för att registrera tangentryck. De är oftast tystare, lättare och billigare än mekaniska tangentbord, men de kan sakna den taktila känslan och exakta återkopplingen som mekaniska tangentbord erbjuder.

Varför är vissa tangenter placerade på konstiga ställen på tangentbordet?

Layouten på de flesta moderna tangentbord, känd som QWERTY-layouten, skapades ursprungligen för att förhindra trassel i de mekaniska armarna på tidiga skrivmaskiner. Genom att placera ofta använda bokstäver långt ifrån varandra minskades risken för trassel. Även om detta inte längre är ett problem med moderna tangentbord, har QWERTY-layouten hängt kvar av tradition och för att det skulle vara förvirrande och tidskrävande att ändra till en mer effektiv layout.

Varför blinkar mina tangenter ibland?

Blinkande tangenter kan vara en indikator på flera saker, beroende på tangentbordet. På vissa tangentbord kan blinkande tangenter indikera att en specifik funktion är aktiverad, som Caps Lock eller spel-läge. På andra kan det vara ett tecken på ett tekniskt problem, som låg batterinivå eller en felaktig anslutning. Konsultera din användarmanual eller tillverkarens webbplats om du är osäker.

Varför slutar mitt trådlösa tangentbord att fungera ibland?

Det finns flera möjliga orsaker till detta problem. Det kan vara ett problem med batterierna, så det första du bör kontrollera är om de behöver bytas ut. Det kan också vara ett problem med anslutningen mellan tangentbordet och datorn. Kontrollera att mottagaren är korrekt ansluten och inte blockerad av något. Om problemet kvarstår, prova att återansluta tangentbordet eller testa det på en annan dator om möjligt.

Vad betyder anti-ghosting på ett tangentbord?

Ghosting är ett fenomen där vissa tangentryckningar inte registreras när flera tangenter trycks ner samtidigt. Anti-ghosting-tekniken gör att tangentbordet kan hantera simultana tangentryckningar utan att missa några. Detta är särskilt viktigt för gamers, som ofta behöver trycka ner flera tangenter samtidigt.

Hur rengör jag mitt tangentbord?

För att rengöra ditt tangentbord, börja med att stänga av det och koppla ur det från datorn. Skaka sedan försiktigt tangentbordet upp och ner för att få ut löst smuts och damm. För en mer grundlig rengöring kan du använda tryckluft för att blåsa bort damm mellan tangenter, eller ta bort tangenter (om möjligt) och rengöra under dem. Använd en lätt fuktad trasa för att torka av ytan, men undvik att få vatten inuti tangentbordet.

Kan jag byta ut tangenter på mitt tangentbord?

Det beror på vilken typ av tangentbord du har. På de flesta mekaniska tangentbord kan du ta bort och byta ut individuella tangenter, vilket kan vara användbart om en tangent går sönder eller om du vill anpassa layouten. På de flesta membran-tangentbord är dock tangenterna permanent fastsatta och kan inte bytas ut. Konsultera din användarmanual eller tillverkarens webbplats för mer information.

Om vårt test

Att välja rätt tangentbord kan vara en utmanande uppgift, med tanke på det breda utbudet av modeller och märken som finns på marknaden. Vi på Bäst i Test 24 har därför fördjupat oss i denna produktkategori genom att testa olika tangentbord baserat på flera kriterier. Vi har analyserat och jämfört olika funktioner och egenskaper för att hjälpa dig att hitta det bästa tangentbordet för dina behov.

 • Design: Hur är tangentbordets formgivning? Är det ergonomiskt utformat för att minska belastningen vid långvarig användning? Har det en elegant estetik som passar in i ditt arbets- eller spelutrymme?
 • Tangenternas Känsla: Hur känns tangenterna när man trycker på dem? Är de mjuka och tysta, eller ger de ett tillfredsställande klickljud? Hur är avståndet mellan tangenterna?
 • Funktioner: Vilka extrafunktioner erbjuder tangentbordet? Har det programmerbara knappar, bakgrundsbelysning, inbyggda mediaknappar eller andra specialfunktioner som kan förbättra användarupplevelsen?
 • Kompatibilitet: Vilka operativsystem eller enheter är tangentbordet kompatibelt med? Fungerar det smidigt med både PC och Mac, eller är det specifikt utformat för ett visst system?
 • Hållbarhet: Hur väl står tangentbordet emot slitage och spill? Är det byggt för att hålla, eller kommer det att behöva bytas ut efter en kort tids användning?
 • Prisvärdhet: Är tangentbordet värt sitt pris? Erbjuder det tillräckligt med funktioner och kvalitet för att motivera kostnaden?

Sammanfattningsvis har vi testat tangentborden baserat på deras design, känslan av tangenterna, funktioner, kompatibilitet, hållbarhet och prisvärdhet. Vi hoppas att vår noggranna testprocess och detaljerade recensioner kommer att vara till hjälp när du ska hitta det bästa tangentbordet för dina behov.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Betyg: 4.6 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Expert inom hemelektronik

Johan Karlsson är en passionerad skribent med en djup fascination för hemelektronik och teknikens underverk. Hans äventyr inom teknik började när han byggde sin första dator som tonåring, en händelse som lade grunden för en livslång kärlek till elektronikens värld. Johans nyfikenhet har sedan dess lett honom till att utforska och förstå de senaste innovationerna.

Med sin unika kombination av teknisk expertis och förmågan att översätta komplexa koncept till användarvänlig information, har David blivit en vägledande ljus för dem som vill navigera i den ständigt föränderliga elektronikbranschen. Hans genuina intresse och entusiasm återspeglas tydligt i varje artikel han producerar.