Bäst i test: Bästa bäddmadrassen 2023

Uppdaterad 9 februari 2023

Precis som med allt annat nuförtiden så har även inköpen av madrasser förflyttat sig från butikerna till nätet. Och det är ganska överväldigande att scrolla igenom den ändlösa listan av bäddmadrasser från olika tillverkare och återförsäljare och försöka komma fram till vilken man ska köpa. Och hur ska man sedan veta hur madrassen känns att sova på?

Som tur är tar vi madrasshopping på största allvar. Vi har genom åren testat hundratals madrasser och gjort research på mer än tusen varianter. Vi har även varit runt och tittat på tillverkningsprocessen för att verkligen förstå vad som är viktigt för att göra en bra madrass. Att matcha ihop rätt madrass för just dina behov, preferenser och kropp är vad vi gör bra.

Men det finns ingen enda madrass som är bäst för alla. Våra val här nedan visar de bästa bäddmadrasserna i olika kategorier baserat på bland annat prestanda, konstruktion och prisvärde. Som bäst i test har vi utsett Emma Diamond Bäddmadrass. Det är en bäddmadrass av hög kvalitet, lång garantitid, som är utomordentligt skön att sova på, samt ger bra stöd. Den reglerar dessutom kroppstemperaturen så man sover gott både på sommarn och vintern.

Testvinnare - Bästa Bäddmadrass 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa bäddmadrasserna 2023:

 • Bäst i test: Emma Diamond Bäddmadrass
 • Tempur 2-side Topper Bäddmadrass
 • Emma Flip bäddmadrass
 • Carpe Diem Luxury Bäddmadrass
 • Bedre Naetter Air

De 5 bästa bäddmadrasserna i September 2023

 1. 1. Emma Diamond Bäddmadrass- Bäst i test

  9,7/10
  Temperaturreglerande bäddmadrass med vilken du garanterat sover som en stock.
  Emma Diamond Bäddmadrass
  Bäst i test
  Tjocklek
  8 cm
  Typ
  HRX-Skum
  Tvättbart fodral
  Ja (40 grader)
  Garanti
  10 år
  Provsömn
  100 nätter
  Temperaturreglering
  Ja
  Storlekar
  80 - 200 x 200
  5999 kr
  Till Emma

  Recension

  Om du lever med kronisk axel-, rygg- eller höftvärk kan du dra nytta av en bäddmadrass som mjukar upp din sängen och därmed även din kropp. Emma Diamond har precis rätt mängd dämpning för att lätta på trycket från din kropp samtidigt som den erbjuder tillräckligt med stöd för att bibehålla en god sömnställning.

  Prestanda

  Efter att ha testat bäddmadrassen fann vi att den var bäst lämpad för personer som väger upp till 100 kg. Skummet ger gott om vaddering för axlar och höfter, vilket kan förbättra hållningen och lindra trycket för sidoslipare. Skummet är samtidigt tillräckligt tätt och stödjande för att förhindra att sjunka ner för djupt när man sover på rygg. Om du vaknar lätt av din partners rörelser i sängen bör du kunna sova gott på Emma Diamond. Skummet absorberar rörelser riktigt bra och eliminerar praktiskt taget överföring över ytan.

  Material

  Emma Diamond är 8 cm tjock och består av adaptivt två olika sorters skum, HRX-skum som ansvarar för dämpningen och det unika Diamond Degree som ansvarar för temperaturregleringen. Den här madrassen har fått höga betyg av våra testare som vanligtvis gillar fasta bäddmadrasser och bland de som gillar mjukare alternativ. Konstuktionen är i toppskiktet och materialets täta sammansättning bör säkerställa långvarigt stöd och hög motståndskraft mot slitage. Till bäddmadrassen medföljer även en överdrag i polyester som enkelt kan tvättas i tvättmaskin i 40 grader vid behov.

  Pris

  Även om priset på Emma Diamond kan verka lite avskräckande vid första anblicken, kan dess förväntade hållbarhet och prestanda motivera kostnaden. Den presterar i klass med de allra dyraste bäddmadrasserna men är jämfört med de riktigt billig. Emma skickar också madrassen gratis och du erbjuds även en 100 nätter provsömnsgaranti, vilket innebär att du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Du får dessutom 10 års garanti vilket säkerställer att du kan njuta av madrassen under lång tid framöver.

  Slutsats

  Emma Diamond presterade mycket bra under våra tryckavlastnings- och rörelseisoleringstest. Den har också fått höga betyg vad gäller komfort. Tack vare sin tjocka profil bör den här bäddmadrassen förbättra känslan på de allra flesta madrasser – även de med hårt slitage.

 2. 2. Tempur 2-side Topper Bäddmadrass

  9,5/10
  Tempur 2-side Topper Bäddmadrass
  Tjocklek
  7 cm
  Typ
  Memory foam
  Tvättbart fodral
  Ja (60 grader)
  Garanti
  10 år
  Provsömn
  Nej
  Temperaturreglering
  Ja
  Storlekar
  80x200 - 180x210
  7795 kr
  Till SOVA

  Recension

  Tempur har under åren gjort sig kända för att göra de bästa bäddmadrasserna. Faktum är att skulle vi utökat den här listan hade nog Tempur knipit flertalet av platserna mellan 6 och 10. Här har vi ändå valt att lyfta fram deras 2-side Topper. Det är deras mest sålda tryckavlastande bäddmadrass - och det finns goda anledningar till det. Våra testare beskriver känslan av att ligga på den här madrassen som att man nästan blir viktlös.

  Prestanda

  Tempur 2-side topper har fått höga betyg från samtliga av våra testare. Den ger både fantastiskt stöd och suverän tryckavlastning. Är du ute efter den allra bästa bäddmadrassen och har en rejäl budget är det utan tvekan en tempurmadrass du ska satsa på. 2-side topper är dessutom vändbar så att man har en varmare och en svalare sida, perfekt för varma sommardagar och när vinterkylan kommer smygandes. 2-side topper finns även att köpa i två olika fastheter, så det finns en modell som passar för alla. Våra testare som väger över 100 kg har den här tempurmadrassen som sin stora favorit.

  Material

  När det kommer till material och konstruktion är Tempur bland de absolut bästa. Den här madrassen är tillverkad av deras egna viskoelastiska temperaturkänsliga Tempurmaterial, som visat sig vara extremt bra i madrasser. Man kan varken klaga på stödet, tryckavlastningen, temperaturkontrollen eller rörelseisoleringen. TIll madrassen får man med ett överdrag som kan tvättas i 60 grader i tvättmaskin. Överdraget har en varmare sida i velour och en svalare i dubbel jersey.

  Pris

  Det är när det kommer till priset som de flesta intresserade börjar dra öronen åt sig. 2-side topper är en dyr bäddmadrass, men man får verkligen vad man betalar för. Det här är en dyrare investering, men du får tänka på att du kan ha madrassen i minst 10 år. Bestäm dig för hur mycket pengar du har råd att spendera på bäddmadrassen. Letar du efter ett billigare alternativ som ändå presterar på topp rekommenderar vi istället våran testvinnare Emma Diamond.

  Slutsats

  Tempur 2-side topper presterar bra under samtliga av våra testmoment. Tryckavlastningen är mycket bra, stödet är på topp, man blir varken för varm eller kall under natten och man störs heller inte när partnern rör på sig. Faktum är att vi faktiskt sover bra på den här bäddmadrassen även när vi lägger den på en ganska utsliten resårbotten.

 3. 3. Emma Flip bäddmadrass

  9,3/10
  Emma Flip bäddmadrass
  Tjocklek
  6 cm
  Typ
  HRX-skum
  Tvättbart fodral
  Ja
  Garanti
  10 år
  Provsömn
  100 nätter
  Temperaturreglering
  Ja
  Storlekar
  70 - 200 x 200
  3399 kr
  Till Emma

  Recension

  Den här vändbara bäddmadrassen från Emma ger en jämn kontur för många kroppstyper. Genom att vända på madrassen kan man få en mjukare och en fastare sida. Om du upplever skarpa tryckpunkter på natten kommer du säkert att uppskatta Emma Flips djupa vagga. Vi tyckte att priset var konkurrenskraftigt jämfört med liknande madrasser, så vi rekommenderar denna bäddmadrass för dig som letar efter ett budgetalternativ.

  Prestanda

  Emma Flip är 6 cm tjock och erbjuder 2 olika fastheter i samma madrass. Genom att skummet trycks ihop upplevde våra testare att bägge sidorna ger en bra tryckavlastning. De flesta av våra testare gillade den mjuka sidan bättre som avlastade skarpa punkter som axlar, höfter och ryggraden. Magsovarna och de lite tyngre testpersonerna föredrog också i större utsträckning den fastare sidan. 

  Material

  Den här bäddmadrassen är tillverkad av två olika sorters skum: HRX-skum och Airgocellskum. HRX-skummet ger bra stöd till madrassen och Airgocellskummet gör den mjuk och tryckavlastande. Till madrassen medföljer även ett tvättbart fodral som ansvarar för temperaturreglering och de kan tvättas i tvättmaskin. Konstruktionen är av hög kvalitet och kommer med 10 års garanti för att ge dig en riktigt bra sömn för en lång tid framöver. Man erbjuder även 100 nätters provsömn där du fritt kan återlämna madrassen om du inte skulle bli nöjd.

  Slutsats

  Emma Flip är sammansatt av två olika sorters skum som formar sig jämnt efter din kropp och ger dig den tryckavlastning du behöver. Med två olika fasthetsgrader i samma produkt passar madrassen i stort sett samtliga kroppstyper och sömnställningar.

 4. 4. Carpe Diem Luxury Bäddmadrass

  9,1/10
  Carpe Diem Luxury Bäddmadrass
  Tjocklek
  7,5 cm
  Typ
  Naturlatex
  Tvättbart fodral
  Nej
  Garanti
  10 år
  Provsömn
  Nej
  Temperaturreglering
  Ja
  Storlekar
  80x200 - 210x210
  6620 kr
  Till SOVA

  Carpe Diem gör Beds riktigt bra bäddmadrasser och deras olika modeller har sina egna unika för- och nackdelar. Vi har valt att särskilt lyfta fram Luxury-modellen som ger ett lyxig känsla i sängen likt den på ett bättre hotell. 

  Prestanda

  Luxury från Carpe Diem Beds är en lite tjockare bäddmadrass på 7,5 cm. Den ger inte det allra bästa stödet, men den är otroligt skön att ligga på och tryckavlastar bra. Våra testare beskriver den med ord som "lyxig känsla" och att "man sover på moln". Några av testarna tyckte dock att de sjönk ner lite för långt i madrassen.

  En av de stora fördelarna med Carpe Diem Luxury är att den är vändbar med en varmare och en svalare sida. Så om du ofta blir för varm eller kall i sängen är det här en bra bäddmadrass för dig.

  Material

  Den är tillverkad av naturmaterial, med en latexkärna och är svanenmärkt. Ena sidan är stoppad med bomull för en svalare känsla under sommarhalvåret och andra sidan är stoppad med ull för att hålla dig varm under vintermånaderna. Konstruktionen är extremt välgjord och alla material är noga utvalda med fokus på kvalitet, miljö och komfort. Latexen är Oeko-tex godkänd. Latexen erbjuder ett naturligt luftflöde genom madrassen, vilket gör att värmen transporteras iväg och du slipper bli för varm under natten.

  Pris

  Det här är en dyrare bäddmadrass, så tänk efter om du verkligen har råd med den. Vi tycker att den absolut är värd sina pengar och det är en investering som höjer livskvaliteten för många år framöver. Vissa tidigare kunder påstår att de haft sin tidigare bäddmadrass från Carpe Diem i hela 16 (!) år innan de behövde byta ut den. Med tanke på den robusta byggkvaliteten är vi inte särskilt förvånade över det.

  Slutsats

  Carpe Diem Luxury är den bästa bäddmadrassen för dig som vill ha optimal temperaturreglering. Den ger dessutom en fantastisk omslutande känsla och erbjuder komfort av absolut högsta kvalitet. Det här är ett riktigt bra val för dig som har lite större budget.

 5. 5. Bedre Naetter Air

  9,0/10
  Bedre Naetter Air
  Tjocklek
  6 cm
  Typ
  Hybridskum
  Tvättbart fodral
  Garanti
  Nej
  Provsömn
  100 nätter
  Temperaturreglering
  Ja
  Storlekar
  80x200 - 210x210

  Recension

  Bedre Naetter Air är en bäddmadrass med en medium fasthetskänsla som omsluter kroppen på rätt ställen men som ändå känns som att den ger tillräckligt med stöd. Om du vill förbättra tryckavlastningen i sängen är detta ett bra val.

  Prestanda

  Under testningen av Air fann våra testare framförallt att den här bäddmadrassen passar väldigt bra för sidosovare. Genom att dämpa trycket på axlar och höfter samtidigt som den stödjer resten av kroppen säkerställer den att ryggraden får en optimal position. Ryggsovarna gillade också Air, men de som vägde mer än 100 kg tyckte den gav lite för dåligt stöd. Air gav bra stöd till bålen och torson samtidigt som man inte sjunker ner för långt i den.

  Bedre Naetter Air passar även utmärkt för par som letar efter ett rörelsereducerande alternativ. Skummet i bäddmadrassen absorberar rörelser på ett bra sätt och minskar rörelseöverföringen genom madrassen på ett utmärkt sätt. Det kan leda till att man stör varandra mindre under natten och slutresultatet blir en bättre sömn.

  Material

  Bedre Naetter Air är tillverkad av en hybridkärna av latex och skum där skummet ger en behaglig komfort samtidigt som latexen ger ordentligt med stöd och transporterar bort värme. Till madrassen medföljer även ett överdrag med anti-slip på undersidan vilket förhindrar att madrassen rör på sig, och även det förbättra rörelseisoleringen. Air är endast tillverkad av miljövänliga material och är Svanen-märkt. Överdraget kan enkelt tas av och går tvätta i maskin i 40 grader vid behov.

  Pris

  Air är en prisvärd bäddmadrass i mellansegmentet där man får mycket madrass för pengarna. Med tanke på kvalitetsmaterialen som madrassen är konstruerad av är priset mycket rimligt satt. Är du sugen på att testa Bedre Naetters Air får du produkten hemskickad gratis och du får även 100 nätters provsömn. Det innebär att du kan testa att sova på madrassen i drygt 3 månader och skulle du känna att den inte passar dig får du gratis byta till en annan eller pengarna tillbaka.

  Slutsats

  Bedre Naetter Air hittar den rätta balansen mellan omslutning och jämnt stöd. Den är tillräckligt bra för att få din madrass att kännas mjukare, och vi förväntar oss att obekväm nedsjunkning inte blir ett problem för de allra flesta.

 

Köpguide: Så hittar du bästa bäddmadrassen

En bäddmadrass har två huvudsakliga funktioner: att justera komforten på madrassen för att göra den hårdare eller mjukare, samt att skydda madrassen från slitage över tid. Det finns idag ett väldigt stort antal bäddmadrasser att välja på och de skiljer sig bland annat på material, tjocklek, hårdhet och pris. Vilken bäddmadrass som är bäst för dig kommer bero på just dina förutsättningar och vad du själv gillar.

Vad du ska tänka på vid köp av ny bäddmadrass

Se en bäddmadrass som ett extra lager av komfort för din resårmadrass. Du ska bedöma material och finesser på olika bäddmadrasser på ungefär samma sätt som du gör med en vanlig madrass. Viktiga faktorer att tänka på är temperaturkontroll, anpassning till kroppen, hållbarhet och rörelseisolering för par. Sedan är ju såklart även priset viktigt.

Tänk på att vissa tillverkare använder lite missvisande marknadsföring för att få deras produkter att framstå som bättre än vad de faktiskt är. Se upp för produktbeskrivningar som universell komfort och oändligt stöd, och även grön, miljövänlig och organisk på produkter som är tillverkade av syntetiska fibrer.

Är du på jakt efter en ny bäddmadrass är de viktigaste faktorerna att tänka på:

 • Kylegenskaper: Precis som med resårmadrasser kan vissa bäddmadrasser kapsla in kroppsvärmen vilket resulterar i att du inte sover lika bra. Memoryskum, polyfoam och icke-ventilerad latex tenderar att fånga mer värme än andra mer luftiga material, som dun och fjädrar eller ull. Mjukheten på madassen kan också spela en roll vid temperaturreglering. Om du sjunker ner för djupt i bädmadrassen kan luftflödet begränsas och det får dig att känna dig för varm.
 • Pris: En ny bäddmadrass kan kosta allt från mindre än 1 000 kr till mer än 10 000 kr, men de flesta högkvalitativa modellerna som säljs idag kostar mellan 1 500 kr och 5 000 kr för en 90x200 madrass. Fullstora madrasser (180x200) kostar vanligen dubbelt så mycket. Faktorer som kan driva upp priset inkluderar dess materialsammansättning, tjocklek och om produkten har några certifieringar som ekologisk eller Oeko-tex. Vilket märke du väljer spelar också stor roll på prisbilden.3 
 • Sovställning: Sover du på sidan? Om så är fallet är chansen stor att du kommer att känna dig mest bekväm på en bäddmadrass med tryckavlastning för axlar och höfter som anpassar ryggraden. Ryggsovare behöver i allmänhet en bäddmadrass med mer stöd för en fastare, mer balanserad känsla. Detta säkerställer bekväm formgivning och jämnt stöd med minimal neddsjunkning runt bålen och midjan. För magsovrare bör bäddmadrassen erbjuda extra förstärkning mellan axlar och höfter för att förhindra för mycket insjunkning.
 • Kvalitetsmaterial: Vissa material är förknippade med längre livslängder och bättre prestanda i olika kategorier. Dessa inkluderar memory foam med hög densitet, ventilerad latex, naturlig ull och premiumdun. Även om dessa material kan driva upp priset markant, kommer madrassen att erbjuda högre pisvärdhet över tid jämfört med en modell gjord av sämre material.
 • Fasthetsnivå: Fasthetsnivån är starkt kopplad till sömnposition och kroppstyp. Människor som väger mindre än 60 kg och/eller sover på sidan kommer sannolikt att föredra en mjukare fasthet på bäddmadrassen. De som väger mellan 60 kg och 100 kg, oavsett sömnposition, är sannolikt mer nöjda med en medelhög fasthet. Människor som väger mer än 110 kg och sover på rygg och/eller mage bör överväga en faste bäddmadrass med starkare övergripande stöd.
 • Tjocklek: Den genomsnittliga bäddmadrassen är mellan 3 cm och 8 cm tjock. Eftersom bäddmadrasserna ligger ovanpå madrassen kan du tänka att den bygger lika mycket på höjden som den är tjock. Om du sover på en säng som redan är ganska hög, kan en högprofilerad topp göra att sängen känns för hög. Detta kan göra det svårare att komma i och ur sängen. Tunnare bäddmadrasser, å andra sidan, justerar inte fastheten på din madrass lika bra som tjockare modeller kan.
 • Tryckavlastning: De bästa bäddmadrasserna för tryckavlastning kommer att anpassa sig efter kroppen och stödja ryggraden utan att sjunka för mycket. Sidosovare kan behöva en mjukare känsla för att deras ryggar inte ska hamna ur linje, vilket leder till att ökat tryck kommer att uppstå. Rygg- och magsovare främjar ryggradens naturliga linje, så dessa behöver vanligtvis mer stöd och mindre anpassning för optimal tryckavlastning.
olika baddmadrasser

Olika typer av bäddmadrasser

Efter att du har gått igenom de olika egenskaperna ovan för att avgöra vilka kvalitéer som är viktigast kommer du vara redo att välja en bäddmadrass baserat på dess material. Varje material har olika för- och nackdelar relaterade till tryckavlastning, hållbarhet, temperaturreglering och andra prestandaområden.

 • Memory Foam: Memory foam är idealiskt om du gillar att sjunka ner i ytan på din säng. Materialet anpassar sig noga för att jämnt fördela din vikt och hålla dina axlar, ryggrad och höfter i linje. Av denna anledning föredrar många som sover på sidan bäddmadrasser med memory foam. Memory foam isolerar också rörelseöverföring mycket bra och producerar inget ljud, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för par och samsovande. Även om memory foam lätt kan kapsla in värme, kan man undvika detta genom ett extra lager med gel, grafit, koppar och andra kylmaterial för att hjälpa ytan att hålla en behaglig temperatur.
 • Polyfoam: Polyfoam anpassar sig efter kroppen, men inte riktigt lika bra som memory foam. Det här materialet känns också lite mer responsivt. En polyfoam topper är det bekväma valet för dig om du letar efter en balans mellan konturer och studs på ytan. Många polyfoam toppers är tillverkade med en räfflad yta, vilker för att de ibland även kallas för ägglådor.
 • Latex: Liksom polyfoam formar sig latex efter kroppen samtidigt som den behåller en lyhörd känsla. Du kommer förmodligen att känna mindre tryck, men vissa upplever att man sjunker ner lite för långt i materialet. Rygg- och magsovare som behöver mer stöd kan tycka att en latexbäddmadrass är bekvämare än en modell med memory foam. Latex ventileras ofta med små hål för att främja luftflödet, vilket för att man sover väldigt svalt jämfört med skum.
 • Andra material: Memory foam, polyfoam och latex är de absolute vanligaste materialen, men det är inte de enda alternativen. En bäddmadrass gjord av dun och fjädrar, till exempel, kan vara ditt bästa val om du föredrar en ultramjuk yta som också andas mycket. Ullmadrasser kan också vara fördelaktiga eftersom de ger mycket bra värmeisolering under kallare tider på året, men ger även en kylande effekt och fukttransport när temperaturen stiger. Slutligen erbjuder många bäddmadrasser fyllda med polyesterfibrer en helt adekvat dämpning till ett mycket överkomligt pris.
kvinna som sovit gott

Fördelar med en bäddmadrass

Fördelarna med att använda en bäddmadrass inkluderar följande:

Fasthetsjustering

En bäddmadrass kan avsevärt förändra känslan du får av din madrass. De flesta bäddmadrasserna ger en mjukare känsla och är designade för att användas med en fast madrass, men vissa modeller är avsedda att få en mjuk madrass att kännas fastare. Om du är missnöjd med hur mjuk eller fast din madrass känns men inte vill betala för en ny säng, är en ny bäddmadrass en kostnadseffektiv lösning.

Madrasskydd

Bäddmadrasser skiljer sig från madrassskydd, som är mycket tunna och enbart utformade för att skydda din madrass mot spill, fläckar, damm och andra föroreningar. En bäddmadrass kan dock hjälpa till att bevara din sängs yta och förhindra att komfortskiktsmaterialet slits ut. Detta kan förlänga din madrassens totala livslängd. Ett madrasskydd är såklart bra att ha även på bäddmadrassen för att skydda den.

Starkare stöd

Med tiden kommer det översta skiktet på din madrass att försämras. Detta kan orsaka en förlust av stöd och ytan kan börja blir lite ojämn, vilket ofta slutar med tillkommande värk och smärtor. En robust bäddmadrass lägger till ett extra lager för att hålla din kropp på rätt plats och förhindra att den sackar ner i områden där du bär mycket vikt.

Bättre kylning

Om ytan på din madrass tenderar att kapsla in värmen och du ofta blir för varm, kan en andningsbar bäddmadrass ge bättre temperaturreglering för att hjälpa dig att sova mer bekvämt. De bästa materialen för kylande madrasser inkluderar ventilerad latex, naturlig ull och skum med öppna celler.

Färre störningar

Reagerar ytan på din madrass snabbt på rörelser när du eller din sömnpartner rör sig? I så fall kan ni båda uppleva sömnstörningar relaterade till dålig rörelseisolering. Detta problem är särskilt vanligt med hybrid- och innermadrasser. En solid bäddmadrass gjord av memory foam, polyfoam eller latex kommer att absorbera mer rörelse och förhindra att det mesta av denna rörelse överförs över ytan.

Kostnadseffektiv lösning

Även om priserna varierar, kostar de flesta bäddmadrasserna betydligt mindre än en ny madrass i samma storlek. En bäddmadrass ska ses som en lite mer kortsiktig lösning eftersom de inte är lika hållbara som resårmadrasser, men att använda en bäddmadrass istället för att köpa en helt ny säng kan spara dig tusentals kronor.

Vilken bäddmadrass är bäst?

Här på Bästitest24 testar vi själva alla bäddmadrasser vi rekommenderar. Våra uttömmande tester garanterar att våra produktrekommendationer är så precisa som möjligt.

För att göra testet av bäddmadrasser har vi utgått från följande:

 • Olika typer av personer: Vi har låtit personer med olika vikt, preferenser och sovställningar testa varje madrass. Både sidosovare, ryggsovare och magsovare såväl som smala, kurviga, korta och långa personer har fått ge sina för- och nackdelar med varje produkt. Det säkerställer lättförståelig och inkluderande data med vilken vi kan göra våra rekommendationer.
 • Testade på olika madrasser: Varje bäddmadrass vi testat har fått användas på mjuka, medium och fasta resårmadrasser för att säkerställa att bäddmadrasserna vi rekommenderar inte ger oönskade resultat beroende på vilken säng man har.
 • Prestanda: Vi har mätt en stor mängd data på varje bäddmadrass och varje testperson för att få pålitlig data till våra rekommendationer. Till exempel mäter vi hur bra tryckavlastning, temperaturkontroll och stöd madrassen har, samt hur bra den dämpar rörelser.
 • Omdömen: Testpersonerna har fått lämna ett totalbetyg på varje bäddmadrass om vad de tycker om komfort och stöd i deras vanliga sovställning. Baserat på deras förutsättningar och betyg kan vi sedan ge pålitliga rekommendationer för personer med olika vikt och sovställning.

Frågor och svar om bäddmadrasser

Vad är en bäddmadrass?

En bäddmadrass är en mindre extra madrass av dämpande material som ligger ovanpå din vanliga madrass, vanligtvis undangömt under ett lakan. Syftet med en bäddmadrass är att förbättra känslan av din madrass. Eftersom dämpningsmaterial försämras och mjuknar med tiden, kommer ytan på en madrass att bli ojämn på grund av påfrestningar från kroppen och fördjupningar. Detta kan minska stödet och leda till värk och smärta. De flesta bäddmadrasserna har en mjuk till medium känsla och är avsedda att lägga till dämpning till en fast madrass. Vissa bäddmadrasser är dock på den fastare sidan och avsedda för madrasser som känns alltför mjuka.

Vanliga fyllmaterial för bäddmadrasser inkluderar memory foam, polyfoam, latex, dun och fjädrar, alternativa dunfibrer och ull. De flesta alternativen är mellan 3 och 10 cm tjocka.

Vad är det bästa sättet att rengöra en bäddmadrass?

Många bäddmadrasser i skum och latex kommer med avtagbara, maskintvättbara överdrag. Var noga med att följa specifika instruktioner som anges på överdragets tvättetikett. Skum- eller latexkärnan bör endast punktrengöras vid behov, eftersom maskintvätt kan skada dessa material permanent.

Om överdraget inte går att ta av är kemtvätt förmodligen den säkraste metoden för att ta hand om din bäddmadrass. Du kan såklart ändå punktrengöra den om den skulle uppstå en fläck. Madrasser med dun- eller ullfyllning kan tekniskt tvättas i maskin, men betydande krympning och materialförsämring kan uppstå med tiden. Större bäddmadrasser är dock ofta för stora för en vanlig tvättmaskin.

Hur mycket kostar en bäddmadrass vanligtvis?

Kostnaden för en bäddmadrass beror på många faktorer. Dessa inkluderar material, storlek, tjocklek och märke. Räkna i allmänhet med att betala mellan 2 000 kr och 5 000 kr för en 160x200 bäddmadrass. Modeller med memory foam, ull och latex är dyrast, medan polyfoam och polyester är de billigaste alternativen.

Genomsnittliga prisuppdelningar för olika typer av bäddmadrasser listas nedan:

 • Polyfoam och polyester: Mindre än 1 000 kr
 • Dun/Fjäder: 1 000 kr till 2 000 kr
 • Memory Foam: 2 000 kr till 4 000 kr
 • Specialdesignat skum: 2 500 kr till 5 000 kr
 • Ull: 2 000 kr till 4 000 kr
 • Latex: 2 500 kr till 5 000 kr

Hur kan du förhindra att en bäddmadrass glider?

Tyvärr har många bäddmadrasser ett problem med att de glider omkring lite ovanpå madrassen. Vissa alternativ är utrustade med elastiska öglor för att passa runt hörnen på din madrass, eller "anti-slip" bottnar som ger grepp och förhindrar att den glider. Om en bäddmadrass inte har dessa funktioner kanske den inte ligger still på madrassen under natten – speciellt om den är på den lättare sidan.

Att stoppa in bäddmadrassen i ett påslakan kan mildra detta problem. En annan lösning är att bädda in både bäddmadrass och resårbotten i ett och samma lakan. Se också till att bäddmadrassen och resårmadrassen delar samma storlek.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4 / 5