Test: Bästa kuddar 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Inte för att lägga allt för stor press på dig med jakten på den perfekta kudden, men faktum är att vilken kudde du väljer kan ha stor inverkan på hur bra du sover.

Förutom att väga in personliga preferenser för material och form, är nyckeln att hitta en kudde som håller dig i rätt sovposition natten igenom. För att sova rätt bör du som sidosovare hitta en fast och tjock kudde. Du som sover på mage ska istället leta efter en tunn och mjuk kudde och sover du på rygg ska du ha något mittemellan.

Vi har noggrant granskat och testat kuddar av alla olika slag - från dun, dunimitationer, skum, memory foam och latex med mera. Vi har även granskat kuddar för specifika behov, som svalare kuddar för dig som blir varm under nätterna, ekologiska kuddar för den miljömedvetne, specialkuddar utformade för dig med nackproblem och kuddar som får dig att snarka mindre. Under årens lopp har vi testat över 100 olika kuddar som vi mätt på över 600 datapunkter innan vi tagit fram våra rekommendationer.

Vi kommer närmast gå igenom vår testprocess lite närmare, följt av våra rekommendationer för de bästa kuddarna. I slutet ger vi dig även en gedigen köpguide om allt du kan tänkas behöva veta för att välja kudde samt de vanligaste frågorna från kuddköpare.

Testvinnare - Bästa Kuddar 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Kuddarna 2023:

 • Bäst i test: Emma Moln
 • Tempur Original
 • Tempur Down Luxe
 • Bästa premiumvalet: Hästen Soft Dunkudde
 • Bästa billiga: Norsk Dun Prestige Fiberkudde

De 5 bästa Kuddarna i September 2023

 1. 1. Emma Moln- Bäst i test

  9,7/10
  Emma Moln
  Bäst i test
  Storlek
  60x70 cm
  Höjd
  Justerbar
  Vikt
  910 gram
  Material
  AEROsoft m.fl.
  Tvätt
  60 °C
  Överdrag
  Ingår
  Certifiering
  OEKO-TEX®
  Provsömn
  100 nätter

  Recension

  Emma Moln är en mjuk och lyxig kudde som har utnämnts till "bäst i test" av flera oberoende experter. Denna kudde är fylld med innovativ mikrofiber teknik som gör att kudden känns som en moln när du lägger huvudet på den. Emma Moln är också tillverkad av högkvalitativa material som andas och därmed håller din kroppstemperatur optimal. Kudden är designad för att passa alla sovpositioner, genom att du kan justera höjden på den, och den ger ett mjukt stöd till nacken, huvudet och axlarna.

  Vad säger kunderna?

  Kunder som har köpt kudden från Emma är mycket nöjda med sin kvalitet och komfort. Många lovordar hur mjuk och fluffig den känns och hur bra den formar sig efter huvudet. Andra säger att kudden har hjälpt dem att minska nacksmärta och sömnstörningar. Dessutom har kudden en löstagbar och tvättbar örngott som är lätt att ta bort och rengöra.

  Omdöme

  Vi på redaktionen är mycket imponerade av Emma Cloud kudden. Den mjuka och lyxiga kudden ger en molnliknande känsla och passar perfekt för alla sovpositioner. Dessutom är materialet högkvalitativt, andningsbart och håller kroppstemperaturen på en optimal nivå. Vi kan starkt rekommendera Emma Cloud för de som söker bra stöd under natten utan att tumma på mjukhet eller komfort.

 2. 2. Tempur Original

  9,5/10
  Tempur Original Kudde
  Storlek
  50x30 cm
  Höjd
  7-10 cm
  Vikt
  900 g
  Material
  Tempur
  Tvätt
  60°C (överdrag)
  Överdrag
  Polyester
  Certifiering
  -
  Provsömn
  3 års garanti
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans

  Recension

  Tempur Original är en kudde av hög kvalitet som är speciellt utformad för att ge extra stöd till nacken och ryggen. Kudden är fylld med Tempurs signatur memory foam som formar sig efter din kropp för att ge optimal komfort och stöd. Tempur Original är också utrustad med en avtagbart och tvättbart överdrag för enkel rengöring och underhåll. Kudden är idealisk för personer som lider av nacksmärta och sömnstörningar.

  Vad säger kunderna?

  Tempur Original kudden är högt rankad av kunder som har upplevt nacksmärta och sömnstörningar. Många säger att kudden har hjälpt dem att minska sin smärta och sova bättre genom att ge extra stöd till nacken och ryggen. Dessutom har kudden en mjuk yta som formar sig efter huvudet och är bekväm att sova på.

  Omdöme

  Vi på redaktionen kan intyga att Tempur Original ger extra stöd till nacken och ryggen. Kudden är tillverkad av högkvalitativt memory foam som formar sig efter din kropp för att ge optimal komfort och stöd. Vi rekommenderar starkt Tempur Original till personer som lider av nacksmärta och sömnstörningar.

 3. 3. Tempur Down Luxe

  9,3/10
  Tempur Down Luxe
  Storlek
  50x60 cm
  Höjd
  12 cm
  Vikt
  400 g
  Material
  Dun
  Tvätt
  60°C (överdrag)
  Överdrag
  Bomull
  Certifiering
  DownPass m.fl.
  Provsömn
  Nej
  3199 kr
  Till SOVA

  Recension

  Tempur Down Luxe är en mjuk och fluffig kudde som är fylld med dun för att ge extra komfort och stöd. Kudden är också utrustad med Tempurs signatur memory foam för att ge extra stöd och forma sig efter din kropp. Tempur Down Luxe är en lyxig kudde som är perfekt för personer som vill ha en mjuk och lyxig sovupplevelse.

  Vad säger kunderna?

  Kunder som har köpt Tempur Down Luxe kudden är mycket nöjda med dess mjukhet och komfort. Många säger att kudden är perfekt för att sova på sidan och ger bra stöd till huvudet och nacken. Andra lovordar hur mjuk och fluffig kudden känns och hur bra den formar sig efter huvudet. Dessutom är kudden lätt att rengöra och underhålla.

  Omdöme

  Vi på redaktionen älskar Tempur Down Luxe kudden för dess mjukhet och lyxiga känsla. Kudden är perfekt för dig som föredrar en mjuk och fluffig kudde för optimal komfort. Dessutom ger kudden ändå helt ok med stöd för att minska smärta och spänningar.

 4. 4. Hästen Soft Dunkudde- Bästa premiumvalet

  9,3/10
  Hästen Soft Dunkudde
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  50x60 - 50x90
  Höjd
  15 cm
  Vikt
  310 - 630 g
  Material
  Dun
  Tvätt
  60 °C
  Överdrag
  Nej
  Certifiering
  -
  Provsömn
  Nej
  5150 kr
  Till SOVA

  Recension

  Hästen Soft Dunkudde är en högkvalitets kudde som är tillverkad av lyxiga material för att ge en optimal sovupplevelse. Kudden är fylld med mjuk och högkvalitativ dun för extra komfort och stöd. Hästen Soft Dunkudde är också utrustad med ett avtagbart och tvättbart örngott för enkel rengöring och underhåll. Kudden är perfekt för personer som vill ha en riktigt lyxig känsla i sängen.

  Vad säger kunderna?

  Kunder som har köpt Hästen Soft Dunkudde är mycket nöjda med dess högkvalitativa material och lyxiga känsla. Många säger att kudden är perfekt för att sova på sidan och ger extra stöd till huvudet och nacken. Andra lovordar hur mjuk och bekväm kudden känns och hur bra den formar sig efter huvudet. Dessutom är kudden mycket lätt att rengöra och underhålla.

  Omdöme

  Vi på redaktionen kan intyga att Hästen Soft Dunkudde är en högkvalitets kudde som ger optimal komfort och stöd. Den lyxiga kudden är tillverkad av högkvalitativa material och ger extra mjukhet och stöd för en avslappnande sömn. Vi rekommenderar starkt Hästen Soft Dunkudde till personer som vill ha en lyxig och bekväm sovupplevelse.

 5. 5. Norsk Dun Prestige Fiberkudde- Bästa billiga

  9,1/10
  Norsk Dun Prestige Fiberkudde
  Bästa billiga
  Storlek
  50x60 - 50x90
  Höjd
  Vikt
  410 - 1260 g
  Material
  Microfiber
  Tvätt
  60°C
  Överdrag
  Nej
  Certifiering
  OEKO-TEX
  Provsömn
  Nej

  Recension

  Norsk Prestige Fiberkudde är en mjuk och bekväm kudde som är tillverkad av högkvalitativa fibrer för extra stöd och komfort. Kudden är också utrustad med en avtagbar och tvättbar örngott för enkel rengöring och underhåll. Norsk Prestige Fiberkudde är perfekt för personer som vill ha en mjuk och bekväm sovupplevelse.

  Vad säger kunderna?

  Kunder som har köpt Norsk Prestige Fiberkudde är mycket nöjda med dess mjukhet och komfort. Många säger att kudden är perfekt för att sova på ryggen eller magen och ger bra stöd till huvudet och nacken. Andra lovordar hur mjuk och bekväm kudden känns och hur lätt den är att rengöra och underhålla.

  Omdöme

  Vi på redaktionen uppskattar Norsk Dun Prestige Fiberkudde för dess mjukhet och bekvämlighet. Kudden ger optimal komfort och stöd för en avslappnande sömnupplevelse och passar de flesta sovpositioner. Dessutom är kudden lätt att rengöra och underhålla, vilket gör den till ett utmärkt val för personer med allergier. Vi rekommenderar den här kudden till alla som söker en lite billigare men ändå mjuk och bekväm kudde.

material i kuddar

Olika kuddmaterial

Medan det finns många olika typer av kuddar att välja på är det absolut viktigaste att välja rätt material på fyllning för att uppnå bästa komfort. Här är de viktigaste skillnaderna mellan de olika materialen:

 • Dun: Dun är det mjukaste och fluffigaste materialet men är lite sämre när det kommer till stöd. Det passar bäst till ryggsovare och magsovare. Vill man ha lite mer stöd kan man leta efter en blandning av dun och andra fjädrar.
 • Dunalternativ: Fejkdun kan fortfarande kännas väldigt mjuka och ge lite bättre stöd, men de är oftast gjorda med syntetisk fyllning så de är betydligt billigare än dun. Kan passa alla olika typer av sovare beroende på modell.
 • Memory foam: Kuddar med fyllning av memory foam är oftast tjockare och fastare. Det finns alternativ som är helt i memory foam, eller med mindre kluster av memory foam som blir mjukare att ligga på, men ändå ger bra stöd. Ett bra alternativ för sidosovare.
 • Latex: Kuddar i latex har ungefär samma känsla som memory foam, men har lite med studs i sig och omsluter dig inte lika tätt. Latex andas även betydligt bättre vilket passar dig som blir varm på natten.
 • Hybrid: Hybridkuddar är en blandning av flera olika material och erbjuder det bästa av två världar - bra stöd men känns ändå mjuk och fluffig.

Hur du hittar rätt kudde för dig

När du bestämt dig för vilken fyllning du vill ha, och innan du köper hem första bästa kudde, finns det några saker du först bör tänka på. Här är det viktigaste för att hitta rätt kudde för dig:

Rätt höjd

Det finns ingen kudde som passar för alla och det är viktigt att nacken ligger i en naturlig position genom hela natten. För att du ska sova bra och inte få ont ska nacken inte vara böjd framåt, böjd bakåt eller huvudet roterat. Att sova i någon av dessa positioner lägger stress på både lederna i halsryggraden och musklerna där runt omkring.

För att sova rätt ska öronen vara i linje med axlarna, och hakan ska peka rakt framåt. Men för att hamna i rätt ställning måste man väga in storleken på din kropp och vilken ställning du sover i. Nedan följer en lista för att hitta rätt höjd på din kudde:

 • Kroppstyp: Stora kroppar behöver en högre kudde, medan mindre välbyggda kroppar behöver något som är plattare. En normalbyggd person behöver någonting som ligger mittemellan.
 • Sovställning: Om du sover på sidan behöver du en högre kudde som erbjuder mer stöd. Magsovare sover bäst på en plattare och mjukare kudde. Ryggsovare, eller du som byter position under natten, kommer bli mest nöjd med ett mellanting.

Specialfunktioner

Ta gärna en titt på vilka finesser de olika kuddarna erbjuder. Du kan hitta produkter som erbjuder innovativa funktioner som temperaturkontroll, specialutformade alternativ för dig som ofta har problem med ont i nacken eller varför inte en "anti-snark kudde" för dig som väsnas mycket. Du kan även hitta anpassningbara kuddar där du kan justera höjden och hårdheten, om du till exempel vill variera mellan att sova på sidan och ryggen. 

Lyssna på kroppen

Fysiska förändringar i kroppen (som förändring av din vikt, ont eller värk som du inte haft tidigare, eller åldersrelaterade förändring) kan göra att du behöver en annan typ av kudde än du hade tidigare. Lyssna på kroppen och om kudden inte känns så fantastisk som den en gång gjorde är det förmodligen dags att införskaffa en ny.

Tänk på skötseln

Innan du köper en kudde måste du kolla upp hur den ska tas om hand. Många kuddar går att tvätta i tvättmaskinen, men det finns de som endast bör kemtvättas. Vissa har endast tvättbara fodral och andra får endast punktrengöras för fläckar. Kudden kommer kunna användas längre om den tvättas 2-4 gånger per år, och om du använder ett kuddfodral för att hålla den ren och skyddad mot nötning.

Vårt test av kuddar

Alla kuddar har testats noggrant både i vårt testlabb och hemma för långvarig testning, precis som i vårt test av bäddmadrasser. Vi har totalt testat över 100 olika kuddar de senaste åren och gått igenom all testdata och betygen från samtliga kuddar innan vi bestämde oss för vilka kuddar vi skulle rekommendera för olika typer av sovare.

I testlabbet börjar vi alltid med att kolla på kuddarnas tvättlappar för att säkerställa att de går att tvätta. Vissa kuddar kan man faktiskt inte tvätta i maskin. Sen tvättar vi de 5 gånger för att säkerställa att de tål att tvättas och inte försämras. Därefter kollar vi på hur bra kudden passar i ett örngott innan vi gör testningen för stöd. Det gör vi genom att placera en vikt på kudden och se hur bra den håller upp den. Vikten motsvarar ett normalstort huvud. När vi sedan tar bort vikten mäter vi hur bra kudden återgår till sin ursprungliga positition.

Efter labbtestning låter vi våra testpersoner ta hem kuddarna och provsova med dem under en månads tid. Varje testperson får en kudde anpassad för deras sovstil och får sedan betygsätta kuddarna på följande punkter:

 • Komfort: Är kudden skön att sova på? 
 • Stöd: Ger den tillräckligt med stöd för dig? 
 • Temperatur: Får du problem med att kudden känns för varm eller kall under natten?
 • Pris: Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här kudden?

Vanliga frågor om kuddar

Kommer jag sova bättre med en ny kudde?

Det är många faktorer som spelar in för att du ska sova bra och kudden är bara en av dem. Har du en dålig, uttjänt, eller fel sorts kudde är sannolikheten stor för att du ska sova bättre med en ny.

Andra viktiga faktorer för att du ska sova bättre är:

 • Madrassen: En bekväm och stödjande madrass är viktig för en god natts sömn. En resårmadrass kan ge extra stöd och komfort, medan en bäddmadrass kan ge extra mjukhet och bekvämlighet.

 • Skärmtid: För mycket skärmtid före sänggåendet kan störa sömnen. Det är viktigt att undvika skärmar minst en timme innan du går och lägger dig.

 • Stress: Stress och oro kan göra det svårt att somna. Att minska stressnivåerna kan hjälpa till att förbättra sömnen.

 • Mörkt och tyst: Ett mörkt och tyst sovrum kan främja en god natts sömn. Använd mörkläggningsgardiner och öronproppar om du behöver.

 • Rutiner: Att ha en fast rutin för sänggåendet kan hjälpa till att förbättra sömnen. Försök att gå och lägga dig vid samma tidpunkt varje kväll och följ samma rutin varje natt.

 • Motion: Regelbunden motion kan förbättra sömnen. Men undvik att träna för sent på kvällen, eftersom det kan göra det svårt att somna.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5